Machačkala – Arnhem 2:0 (kon.) | KuPS – Bursaspor 1:0 (kon.) | Arsenal Kyjev – Mura 3:0 (kon.)
Dila Gori – Famagusta 0:1 (kon.) | Tromsø – Met. Doněck 1:1 (kon.) | APOEL – Aalesunds 2:1 (kon.)
Kalmar – Young Boys 1:0 (kon.) | Ried – Legia 2:1 (kon.) | AIK Stockholm – Lech Poznaň 3:0 (kon.)
Chorzów – Plzeň 0:2 (kon.) | Heerenveen – Rapid Buk. 4:0 (kon.) | FCSB – Trnava 0:1 (kon.)
Servette – Rosenborg 1:1 (kon.) | Twente – Mladá Boleslav 2:0 (kon.) | FK Gomel – Liverpool 0:1 (kon.)
Asteras – Marítimo 1:1 (kon.) | Genk – Aktobe 2:1 (kon.) | Horsens – Elfsborg 1:1 (kon.)
CZ Bělehrad – Omonia Nikósie 0:0 (kon.) | Fehérvár – Gent 1:0 (kon.) | Dundee – Dynamo 2:2 (kon.)
St Patrick´s – Hannover 0:3 (kon.) | Hajduk Split – Inter 0:3 (kon.) | Eskişehirspor – Marseille 1:1 (kon.)
Ath. Bilbao – Slaven Belupo 3:1 (kon.) | FK Sarajevo – Zeta 2:1 (kon.) | Vojvodina – Rapid 2:1 (kon.)
Admira – Sparta 0:2 (kon.)
konec
Eskişehirspor
1:1 (0:0)
Olympique Marseille
Čtvrtek 02.08.2012, 20:45 • Eskisehir Atatürk Stadi (Uveden do provozu: 1953, kapacita: 18 608 diváků) • Evropská liga (předkola)
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Ve třetím předkole Evropské ligy na sebe v tureckém městě Eskişehir narazí domácí fotbalové mužstvo Eskişehirspor, které je na fotbalové mapě světa poměrně novým přírustkem. Klub byl totiž založen až v roce 1965. Nejvýraznějších úspěchů dosáhlo mužstvo Eskişehirsporu na přelomu 60. a 70. let, kdy třikrát během čtyř sezón skončil v turecké nejvyšší soutěži druhý. V ročníku 1970-1971 navíc tento turecký celek vyhrál turecký ligový pohár. V roce 1982 následoval pád do druhé ligy a nyní se klub snaží o restart úspěšné éry. Účast v Evropské lize by tak byla správnou motivací pro cestu Eskişehirsporu na výsluní.
     
    Mezi největší opory klubu patří bezesporu obránce Servet  Çetin, kterého si mnozí čeští příznivci pamatují ze vzájemných klání české a turecké fotbalové reprezentace. Dalším mužem, který má na starosti především defenzivní úkoly je Leonardo De Deus Santos z Brazílie. Většina lidí jej ale zná pod přezdívkou Dedé, který dlouhé roky válčil v německé lize v dresu Borussie Dortmund, kdy v klubu ještě společně působili Jan Koller s Tomášem Rosickým. O palebnou sílu Eskişehirsporu se stará hlavně francouzský útočník se senegalskými kořeny Diomansy Kamara. Ten se proslavil především v anglické Premierleague, kde střílel góly ve Fulhamu, Portsmouthu či West Bromwichi.
     
    Olympique Marseille představovat příliš nemusíme. Jedná se o tradiční evropskou baštu fotbalu a o jeden z nejúspěšnějších francouzských klubů v poslední době vůbec. Po loňské cestě Ligou mistrů bude muset mužstvo pod vedením kouče Elieho Baupa vzít zavděk Evropskou ligou. Ani tu ale jistou nemá, i když v dvojutkání s tureckým soupeřem bude favoritem. Francouzům ale bude v Turecku chybět talentovaný dvaadvacetiletý španělský obránce César Azpilicueta, který se v Londýně účastní olympijského turnaje.
     
    Hlavní hvězdou týmu jsou především dva kanonýři André-Pierre Gignac a Loic Rémy. V souvislosti s druhým jmenovaným se hodně skloňoval možný přestup do Newcastlu, ale vedení Marseille nepřistoupilo na návrh smlouvy, zaručující francouzskému klubu náhradu ve výši 12 milionů eur, který z Anglie přišel. Další star francouzského výběru středopolař Alou Diarra byl ještě před čtrnácti dny nezvěstný. Těžko tedy říci, zda dostane v Turecku od svého trenéra důvěru.
     
    Úvodní sestavy:

    Eskişehirspor: Boffin - Sari, Cetin, Angelo, Dede - Gucer - Potuk, Zengin - Kamara, Nuhiu, Malecki. Trenér: Ersun Yanal. (rozestavení: 4-1-2-3)

    Olympique Marseille: Mandanda - Fanni, N'Koulou, M'Bia, Morel - Kaboré, Cheyrou - Amalfitano, Valbuena, A. Ayew - Gignac. Trenér: Elie Baup. (rozestavení: 4-2-3-1)

    Rozhodčí: Gil - Sadczuk, Borkowski, Raczkowski. (všichni POL).
     
    Rozhodčí už přivedli obě jedenáctky na hřiště.
     
    Rozehrávat budou fotbalisté Eskişehirsporu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Ve středu hřiště byl faulován Zengin a domácí rychle rozehráli na Maleckého, který se objevil v dobré pozici před Mandandou, ale vypálil jen doprostřed brány. Navíc mu byl odpískán ofsajd.
     
    2
    O první útok se pokusil i francouzský favorit, ale sám se vykombinoval a domácí mají k dispozici autové vhazování.
     
    3
    Rohový kop Olympique skončil na brankáři Boffinovi, který míč s problémy vyrazil do bezpečí.
     
    4
    Domácí Nuhiu se hnal do šance, ale N'Koulou mu míč skluzem vypíchl do zámezí. Rohový kop pro Eskişehirspor.
     
    4
    Hosté však standardku domácích ubránili a ženou se dopředu.
     
    5
    Hraje se zatím opatrný fotbal. Obě mužstva se oťukávají a čekají na chybu druhého.
     
    6
    Míč mají na kopačkách fotbalisté z Marseille, ale domácí šestnáctka jakoby pro ně byla zakázaným územím.
     
    7
    Rohový kop pro Eskişehirspor. Rána Gucera z dobrých pětadvaceti metrů byla tečována jedním z hostujících zadáků do zámezí.
     
    8
    Francouzský tým vyřešil závar před svou svatyní a vrhl se do útoku.
     
    8
    Rychlý brejk vedl Gignac, kterého stáhl k zemi Kamara a vidí žlutou kartu, i když proti trestu hlasitě protestuje.
     
    9
    Na zaplněném tureckém stadionu panuje skvělá atmosféra. Teď aby se aktivním fanouškům vyrovnali také fotbalisté na hřišti.
     
    11
    Druhou žlutou kartu domácího mužstva viděl za ošklivý zákrok, který utržil Valbuena, blízkosti rohového praporku útočník Malecki.
     
    12
    Malecki se nyní prezentoval v lepším světle, když stříleným centrem před branku Mandandy hledal někoho ze svých spoluhráčů, ale ti jeho nápad nepochopili.
     
    13
    Hosté málem udeřili hned z protitútoku, kdy si to na Boffina mašíroval ostrostřelec Gignac, ale míč si hodně předkopl a skluzem jej odzbrojil domácí kapitán Cetin. Šlo o velmi důležitý zákrok.
     
    14
    Dvakrát v krátkém časovém sledu domácí hráči předvedli zákeřné fauly, ale sudí je nechal ke zlobě Marseillských bez povšimnutí.
     
    15
    Francouzský tým se snaží o vysoký pressing, ale domácí rozehrávka tím zatím příliš neutrpěla. Nyní si obrana vypomohla výkopem Boffina.
     
    16
    Po faulu Fanniho je tady zajímavá standardní situace pro domácí výběr.
     
    17
    K exekuci přímého kopu se postavil Potuk, který nadýchaným centrem přesně našel hlavu Zengina. Ten se trefil nechytatelně k tyči a rozvlnil síť hostující branky! Bohužel pro domácí mužstvo nebyla branka uznána díky ofsajdovému postavení hlavičkujícího hráče.
     
    18
    Žlutí se poprvé také na straně Olympique. Za faul na Kamaru vyfasoval žlutý kartónek defenzivní záložník Kaboré.
     
    19
    Kamara zkusil vypálit rovnou z přímého kopu, jenže jeho rána z pětadvaceti metrů se jen zakousla do zdi složené z hráčů hostujícího výběru.
     
    20
    Fotbalisté Eskişehirsporu si nyní vůbec neporozuměli při rozehrávce. Míč jim ukradl Gignac, ale přihrávka na lépe postaveného Valbuenu byla domácí defenzivou rozluštěna a balon mají znovu Turci.
     
    21
    Hosté nyní přidali na útočné aktivitě, ale centr Amalfitana hlavu jediného hrotového forvarda na straně Marseille nenašel.
     
    22
    Kamara terčem dalšího faulu. Tentokráte jej na zem poslal Cheyrou. Kartu ale nedostane.
     
    23
    Zápas nabírá na tempu, jen tak dál.
     
    24
    Zajímavě vypadající se útok domácího celku zastavil pomezní rozhodčí. V ofsajdové pasti se totiž nachytal útočník Kamara.
     
    25
    Turečtí fandové skutečně dostávají své pověsti fotbalových fanatiků. Na tribunách se objevuje pyroshow v podání příznivců Eskişehirsporu. Parádní pohled. Škoda jen, že UEFA tomuto koření fotbalu nemůže přijít na jméno.
     
    28
    Máme za sebou skoro půlhodiny utkání a zatím k vidění žádné dramatické okamžiky nebyly. Za zmínku stála jediná branka Zengina z ofsajdu. Jinak se hraje hlavně mezi šestnáctkami.
     
    29
    Domácí podnikli rychlý kontr do rozhozené obrany Olympique, Kamara poslal centr do vápna, na který si naběhl Sari, ale jeho bomba z voleje letí vysoko nad.
     
    30
    Na žluté karty máme srovnáno - 2:2. Chudák otloukánek Kamara, opět byl totiž faulován on. Cheyrou ho složil k zemi tvrdým skluzem a karetnímu trestu se ani nediví.
     
    31
    Zengin se snažil vyslat do sóla Maleckého, ale svůj centr přetáhl a míč končí za autovou čárou. I tak Malecki Zenginovi zatleskal alespoň za nápad.
     
    32
    V útoku po dlouhé době také Marseille, ale domácí defenziva hostující nájezdníky brzo vyhnala zpátky na jejich polovinu.
     
    33
    Amalfitano se nyní dostal po přihrávce Gignaca do dobré pozice, ale byl sražen jedním z domácích beků. Rýsuje se z toho zajímavá střelecká pozice pro hostující mužstvo z dobrých dvaadvaceti metrů.
     
    34
    Ze dvou kroků vyslal na Boffina technickou střelu přes zeď Cheyrou a domácí gólman ji s potížemi vyboxoval do bezpečí, kde míč pohlídal Sari.
     
    36
    Nyní sledujeme hluchou pasáž utkání. Hosté se prezentují stylem a la Španělsko, kdy se snaží vykombinovat defenzivu Eskişehirsporu krátkými přihrávkami a z tribun se ozývá pískot.
     
    37
    Rodící se hostující útok zastavil v zárodku Gucer, který zkontroloval chrániče Cheyruovi.
     
    38
    Fotbalové krásy toho zatím oba tábory divákům nepředvedli. Ti jsou svědci spíše taktické bitvy typické pro šachové turnaje.
     
    41
    Zengin se nyní rozčiluje na rozhodčího, že mu odpískal útočný faul na Kaborého. Přitom situace vypadala přesně opačně.
     
    44
    Zajímavá standardka pro domácí výběr. K rozehrání přímého kopu z distance dvaceti metrů ze potavil Kamara, ale Dedého dorážka jeho střely byla zblokována hostující obranou.
     
    45
    Rozhodčí prodlouží první poločas o jednu minutu.
     
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase toho obě mužstva směrem dopředu mnoho nepředvedla. Hra se tak musí líbit především milovníkům klasického košického betonu. Branku však diváci i přesto viděli, když se hlavou trefil Zengin. Gól však sudí díky ofsajdovému postavení uznat nemohli, a tak je skóre stále nerozhodné 0:0. Uvidíme, co nám nabídne druhý poločas tohoto střetnutí.
     
    Vše je připraveno k zahájení druhého poločasu.
     
    46
    V sestavě domácího Eskişehirsporu dochází ke střídání. Hřiště opouští záložník Zengin a nahradí jej Guven.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Centr do vápna Marseille odvrátil hlavičkující N'Koulou.
     
    48
    Olympique založil rychlou protiakci, z níž vytěžil rohový kop, ale centr Cheyrua nenašel nikoho z jeho spoluhráčů.
     
    49
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Hostující fotbalisté se ujímají vedení! ANDRÉ-PIERRE GIGNAC dostal ideální přihrávku do běhu, obešel brankáře Boffina a poslal míč do odkryté branky. Zdálo se, že obránce Cetin ještě stihne míč skluzem zachytit na brankové čáře, ale nepovedlo se mu to a Marseille vede!
     
    51
    Prakticky hned z dalšího protiútoku hledal hlavu Kamary stříleným centrem Potuk, ale francouzskému útočníkovi nepomohl k míči ani skok rybičkou.
     
    52
    Hosté jsou vstřelenou brankou hodně nabuzeni. Naopak domácí lavička sleduje utkání prázdným pohledem "do blba".
     
    53
    Cheyrou, který Gignacovi nahrál na úvodní gól nyní hledal dlouhým pasem svého parťáka znovu, ale autora zatím jediné branky vystavila obrana Eskişehirsporu do ofsajdové pasti.
     
    54
    Nyní A. Ayew ostře zajel u autové čáry do nohou Sariho a je za to potrestán žlutou kartou.
     
    56
    Domácím se nyní vůbec nedaří rozehrávka. Už několikrát o míč přišli, aniž by si přihráli na větší vzdálenost než dva metry.
     
    57
    Sari našel elegantní uličkou Maleckého, ale polský útočník ve službách Eskişehirsporu se ocitl v ofsajdové pozici a akce Turků končí.
     
    59
    Ayew centroval do vápna a míč opět adresoval Gignacovi. Toho ovšem dobře zdvojili domácí stopeři Angelo s Cetinem a míč mají na kopačkách fotbalisté Eskişehirsporu ...
     
    60
    ... A hned podnikli rychlý protiútok a vybojovali rohový kop.
     
    61
    Roh rozehrál Dedé, ale zadák Olympique M'Bia poslal hlavou míč před nabíhajícím Kamarou raději do zámezí.
     
    62
    Eskişehirspor právě vstřelil branku!
    Domácí vyrovnávají na 1:1! Z následného rohu se míč dostal až Dedému, který byl faulován a přímý kop z blízkosti autové čáry rozehrál na ATDHE NUHIA, jeho hlavička byla razantní i přesná zároveň a Mandanda se k pravé tyči natahoval marně.
     
    64
    Domácí hnáni svými fanoušky nyní zařadili vyšší rychlostní stupeň a mačkají hostující Olympique.
     
    66
    Nuhiu si obhodil dva protihráče a snažil se poslat do sóla Guvena, jenže svůj centr přetáhl, míč končí v autu a je po šanci.
     
    67
    Namísto polského útočníka Maleckého přichází Eser. Domácí trenér Ersun Yanal už má k dispozici pouze jediné střídání.
     
    68
    Marseille je zmáčknuto ve své šestnáctce.
     
    69
    Potuk vypálil zpoza šestnáctky a vystřelený projektil z jeho nohy trefil spoluhráče Nuhia do břicha. Hosté měli velké štěstí, že odražený míč neskončil v jejich brance. Scházelo několik centimetrů!
     
    70
    Další chyba hostující defenziva. Sari se od rohového praporku dostal osamocený až před Mandandu a snažil se najít jednoho ze tří spoluhráčů před brankou Marseille, ale jak Guven, tak Kamara s Nuhiem míč minuli. Škoda, tohle byla velká šance Eskişehirsporu.
     
    71
    Ke střídání dochází také v hostujícím celku. Autora zatím jediného gólu francouzského týmu André-Pierra Gignaca střídá Jordan Ayew.
     
    73
    Zhruba ze dvacetimetrové vzdálenosti nyní z voleje vypálil Kaboré, míč před Boffinem ještě skočil a mířil jen pár centimetrů vedle pravé tyče branky Eskişehirsporu!
     
    75
    Po inkasované brance francouzský výběr ožil. Nyní se snažil ve vápně projít před dvojici protihráčů J. Ayew, ale v souboji s přesilou neuspěl.
     
    76
    Cheyrou zahrál rohový kop krátkou přihrávkou na N'Koulou, ale ten mu balon vrátil nechytatelně do autu.
     
    77
    Další zajímavá standardka pro Eskişehirspor. Dedé našel nadýchaným centrem hlavu kapitána Cetina, ake ten hlavičkoval v záklonu a navíc přesně do náruče Mandandy.
     
    78
    M'Bia poslal k zemi tvrdým direktem Sariho, který nyní leží v bolestech na hřišti a zatímco se nechává ošetřit, hráči obou celků se občerstvují na jistě dramatický závěr utkání.
     
    80
    Se Sarim to moc dobře nevypadá. Nyní opouští hřiště na nosítkách.
     
    80
    Zraněného krajního obránce Sariho, který hojně podporoval ofenzivu Eskişehirsporu střídá Mikail Albayrak.
     
    82
    Albayrak se ihned zapojil do hry, přihrál Potukovi, který odcentroval směrem na Kamaru, ale Kaboré byl u míče dříve.
     
    83
    Dedé poslal další kvalitní centr do vápna, ale Nuhiu na balon nedosáhl díky dobře postavenému N'Koulouvi,
     
    84
    Jordan Ayew dostal míč do běhu, ale dřív byl u něj gólman Boffin, kterého mladý útočník Olympique zasáhl do obličeje, ale ve hře se bude pokračovat bez odpískání.
     
    86
    Střídat bude také Olympique Marseille. Hřiště opouští středopolař Valbuena a nahradí jej Raspentino.
     
    87
    Po řadě ostrých zákroků obdržel žlutou kartu hostující stoper M'Bia. Nutno říci, že po zásluze.
     
    87
    Standardka pro Eskişehirsporu z pětadvacetimetrové distance.
     
    88
    Přímou ranou z přímého kopu chtěl Mandandu překonat Guven, ale nevedlo se mu podle představ a jeho střela končí vysoko nad.
     
    89
    Utkání se v žádném závratném tempu nehraje a dá se říct, že remíza odpovídá dění na hřišti.
     
    90
    Dedé rozehrával z kraje hřiště další standardní situaci Eskişehirsporu, ale vysoký centr byl lahůdkou pro Boffina, který vyskočil nejvýš ze všech hráčů a míč uklidil ve svých rukavicích.
     
    90
    Rozhodčí bude nastavovat čtyři minuty nad rámec devadesátiminutové základní hrací doby.
     
    90+2
    Angelo při souboji upadl ve vlastní šestnáctce, ale na nohy očividně nespěchá. Dokonce mu spoluhráči musejí pomoci ulevit od křečí, které jej chytají do lýtek.
     
    90+3
    Cenu pro nejlepšího hráče utkání by si ovšem zcela jistě zasloužili domácí příznivci, kteří fandí svému mužstvu neúnavně po celý zápas a dělají Eskişehirsporu parádní reklamu.
     
    90+4
    Kamara si naběhl na dlouhý míč, kterým jej oslovil kapitán Cetin, ale prvně jmenovaný byl nachytán v ofsajdu.
     
    90+5
    Hraje se už i nad rámec nastavení, ale Dedého standardka končí v zámezí. Následuje odkop Mandandy ...
     
    90+6
    ... A krátce po něm zazněl i závěrečný hvizd sudího Gila z Polska.
     
    Konec zápasu.
     
    Remíza zcela odpovídá průběhu utkání a je spravedlivá pro obě mužstva. Ani jedno z nich dnes nevyčnívalo nad druhým a vyrovnaný zápas s vyrovnaným skórem je logickým vyústěním situace na hřišti. Je pravda, že Eskişehirspor favorita z Marseille překvapil a potvrdil si, že i s Olympiquem může hrát vyrovnanou partii. Remíza 1:1 z venkovního hřiště ale bude před odvetou ve Francii výhoda spíše pro svěřence kouče Elieho Baupa. (22:45:07)

    Jan Šimek

    Branky: 62. Nuhiu - 49. Gignac

    Karty:   8. Kamara (ESK), 11. Malecki (ESK), 54. Ayew A. (ESK) - 18. Kaboré (OMA), 30. Cheyrou (OMA), 87. M'Bia (OMA)


    Eskişehirspor: Boffin - Sari (80. Albayrak), Cetin, Angelo, Dede - Gucer - Potuk, Zengin (46. Guven) - Kamara, Nuhiu, Malecki (67. Eser). Trenér: Ersun Yanal. (rozestavení: 4-1-2-3)
    Olympique Marseille: Mandanda - Fanni, N'Koulou, M'Bia, Morel - Kaboré, Cheyrou - Amalfitano, Valbuena (86. Raspentino), A. Ayew - Gignac (71. J. Ayew). Trenér: Elie Baup. (rozestavení: 4-2-3-1)

    Rozhodčí: Gil - Sadczuk, Borkowski, Raczkowski. (všichni POL)
    bahis siteleri