Rostov – Groznyj 0:3 (kon.)
konec
FK Rostov
0:3 (0:2)
FK Achmat Groznyj
Pondělí 22.04.2013, 17:00 • Stadion Olimp 2, Rostov na Donu. • Ruská Premier Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte u textového onlajn přenosu, ve kterém uvidíte souboj zachraňujícího ho se a týmu, jenž si pluje v klidných vodách ruské Premier ligy. Domácí Rostov je o bod před příčkami znamenající baráž o ligu, zatímco Těrek Groznyj drží devátou pozici a s pětatřiceti body ještě malinko pošilhává po pátém místě zajišťující evropské poháry pro přístí ročník. Na tom se nachází Spartak Moskva a v případě vítězství se tým z hlavního města autonomní oblasti Čečensko dotáhne na rozdíl pouhopouhých dvou bodů. Kdo dnes ukořistí body?
     
    Hostující Těrek Groznyj bude chtít určitě sebrat body, ale pro svěřence trenéra Čereščova to bude velmi zapeklitý rébus. A to proto, že "Noxçi" zmítají ve velké krizi. Na jaře tým ještě nevyhrál, z pěti utkání bral pouze tři body za stejný počet remíz. Pokud chce Těrek na mety, odkud se jde do pohárové Evropy, potřebují nutně zvítězit. Povede se jim to a přeruší sérii bez vítězství, která trvá od podzimní části, přesněji od 24. listopadu?
     
    To zachraňující se Rostov na Donu chytá formu a řekněme, že ve velmi pravou chvíli. Svěřenci černohorského trenéra Miodraga Božoviče si v posledních dvou utkáních proti týmům, tak říkajíc z ruské smetánky, vedli nadmíru obratně. Nejprve porazili na svém hřišti Spartak Moskva a o týden později remizovali na hřišti čtvrtfinalisty letošní Evropské ligy, Rubinu Kazaň. A to ještě mohli litovat promarněného náskoku, který v 64. minutě zajistil Dmitrij Poloz. O čtvrthodinu nato však odvrátil částečnou katastrofu domácí kapitán Gökdeniz Karadeniz. Bod má ale pro hráče z týmu od řeky Donu cenu zlata. Potvrdí na domácí půdě hráči Rostovu narůstající formu?
     
    Úvodní sestavy:

    FK Rostov: Pletikosa – Getigežev, Šešukov, Beljajev, Djakov – Margasov, Česnauskis – Gatcan, Kalachev, Kanga Kaku – Holenda.

    Těrek Groznyj: Amelchenko – Jatčenko, Jiránek, Ojala, Ustijev – Ivanov, Adílson Warken, Rybus, Píriz – Aílton Almeida, Mitrišev.

    Rozhodčí: A. Jegorov – O. Tselovalnikov, S. Suchovenkov – M. Lajuškin (všichni RUS).
     
    Na stadionu Olimp 2 právě zní ruská státní hymna. Utkání co nevidět začne.
     
    Dvě české stopy v základních sestavách. Na straně Těreku je to stoper Martin Jiránek, někdejší reprezentant a v jedenáctce se objevuje na hrotu Jan Holenda, bývalý hráč Sparty či Liberce.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První pokus o centr z nohy Macieje Rybuse skončil na domácí obraně, která odehrává míč daleko do středového kruhu.
     
    3
    Ivanov si podržel míč a našel sbíhajícího obránce Dmitrije Jatčenka, jehož tvrdý centr měl najít hlavu Aíltona Almeidy. Brazilský hráč fauluje.
     
    4
    Gabonský pod hrotový záložník Kanga Kaku si přichystal svůj pozdrav k brance Amlechenka. Jeho rána mířila nad.
     
    5
    Nedorozumění nyní na straně Těreku Groznyj. Píriz si narazil s Adílsonem, ale brazilský záložník mu poté přihrál velice nepřesně a bude se odkopávat od branky Pletikosy.
     
    7
    Magomed Mitrišev se po centru Rybuse ocitl u odraženého míče, ovšem kulatý nesmysl namířil pouze do bránícího Djakova.
     
    8
    Domácí Rostov rozehrává svůj útok od obrany na půlícím kruhu.
     
    8
    Nepovedlo se však a příležitost má hostující čečenský klub. Holenda nyní tvrdě sestřelil Jatčenka a od rozhodčího Jegorova dostal varování, že s takovou příště nepořídí. Volný kop pro Těrek.
     
    10
    Těrek Groznyj právě vstřelil branku!
    Branka jako blesk z čistého dne dalo by se pravit o tomto zásahu! Brazilský útočník AÍLTON ALMEIDA dostal přihrávku na půli Rostovu, zorientoval se mezi čtyřmi bránícími hráči a nato vyslal nenápadnou střelu k tyči, která znamená vedení klubu z Čečenska – 0:1!
     
    12
    Domácí hráči navýšili obrátky a ženou se za vyrovnáním. Nyní se snažil o zakončení Holenda, ale neuspěl.
     
    13
    První střela na branku v podání domácích, kterou měl na svědomí Timofej Kalachev. Potáhl si míč a diagonálou protáhl běloruského brankáře Amlechenka.
     
    15
    Těrek Groznyj právě vstřelil branku!
    Tak to je velká smůla pro tým od řeky Don! Po zahraném rohu se míč ocitl ve skrumáži a po nedorozumění domácí obrany v čele se zkušeným brankářem Pletikosou si dává smolný vlastní gól český útočník JAN HOLENDA. Teď už to budou mít Rostovští velmi obtížné – 0:2!
     
    16
    Rostov se nevzdává, což dokazuje akce Rumuna Gatcana, který se po přihrávce od Holendy ocitl v palebné pozici, střílel však vedle.
     
    17
    Další roh po pohledné kličkované v podání Aíltona Almeídy.
     
    18
    Nyní si někdejší jednička chorvatské reprezentace v brance domácích poradila.
     
    19
    Litevský reprezentant Česnauskis si dal míč před sebe, ale poté tvrdě zasáhl kapitán hostí, Rizvan Utsijev. Odchovanec čečenského klubu inkasuje po zásluze žlutou kartu.
     
    21
    Kombinace v podání domácího Rostovu, po které se k ráně opět napřáhl gabonský hráč Kanga Kaku. A stejně jako v prvním případě skončila jeho střela vysoko nad břevnem.
     
    22
    V Rostovu zatím hustě prší, ale to nijak nevadí divákům v domácím kotli, kteří jsou obnaženi do půle těla a vytrvale povzbuzují své miláčky.
     
    23
    FK Rostov předvádí další pohlednou akci. Po přihrávkách na jeden dotek se za obránci zjevil český forvard Jan Holenda. Jeho rána byla ovšem zblokována na roh.
     
    24
    Dva rohové kopy v řadě nijak neohrozily běloruského brankáře Amelchenka v brance Grozného. Nejprve míč vyboxoval a poté se faulu dopustil Timofej Kalachev. Martin Jiránek bude odkopávat.
     
    25
    Alexandru Gatcan vypíchl míč a snažil se úprk, který mu na poslední chvíli překazil skokem Juhani Ojala.
     
    26
    Roh pro domácí Rostov.
     
    27
    Po zblokované hlavičce Holendy se zahrávala další standardní situace od praporku na rohu hřiště, ale obrana Těreku je stále bezchybná.
     
    28
    Co je hlavní příčinou současného stavu nyní demonstrovala akce Macieje Rybuse, který hravě přešel přes obránce domácích a poté našel zcela volného Pírize. A kdyby se uruguajský záložník nepouštěl do těžkého zakončení patičkou, bylo by se bučelo v Rostovu opět.
     
    29
    Jan Holenda se dostal za obránce a už chtěl zakončovat. Jeho úmysly však zastavil vztyčený praporek sudího značící offside.
     
    30
    Opět další pokus o tvrdou přihrávku do vápna Těreku, kterou před Holendou na poslední chvíli odkopl jeho krajánek Martin Jiránek.
     
    31
    Diváci v Rostovu jsou viditelně překvapeni nečekaným úvodem utkání, ale stále jsou vytrvalí a snaží se svému celku pomoci.
     
    32
    Modro-žlutý Rostov nyní neví, kudy tvrdou a konsolidovanou obranou Těreku. Vhazuje Jatčenko.
     
    33
    Maciej Rybus dostal přihrávku do běhu a z levé strany hledal hlavu Pírize, což se mu nepovedlo. U míče již nyní domácí Rostov.
     
    34
    Kombinace na středu hřiště, která mohla znamenat protiútok domácích končí na tom, že si rumunský záložník Gatcan neporadil se zpracováním.
     
    35
    Kalachev se blýskl kličkou na střed, kterou je proslaven především Arjen Robben. Co však ruský záložník nepředvedl jako jeho nizozemský kolega? To bylo právě zakončení, které skončilo v obranné zdi.
     
    36
    Pěkná střela v podání domácího Gatcana, ale běloruský brankář Amelchenko je na těžkém a promočeném povrchu bezchybný. Svírá míč v náručí.
     
    37
    Po faulu Česnauskise se bude zahrávat slibný volný kop Těreku z hranice třiceti metrů.
     
    38
    Jeho exekutorem byl polský záložník Maciej Rybus, ale trefil pouze zeď, odkud se míč odrazil přímo do nachystaného koše Pletikosy.
     
    40
    Kombinace Těreku, která měla sice dlouhého trvání, končí pouhopouhým centrem do náruče Pletikosy z nohy Adílsona.
     
    41
    Na druhé straně to bude roh pro Rostov.
     
    41
    Ten se domácím ani trochu nepovedl a po nepřesném zakončení se bude odkopávat od branky Amelchenka.
     
    42
    Běloruský brankář však také při svém úkolu pochybil a posílá míč do autu. U míče Rostovští.
     
    42
    Hra se velmi uklidnila, což vůbec nevyhovuje domácímu Rostovu, který se jen marně snaží najít skulinky v hostující obraně.
     
    44
    Alexandru Gatcan se snažil uvolnit Kalacheva, ale u něj byl připravený Jatčenko.
     
    45
    Odkop od branky Amelchenka.
     
    45
    Poslední minuta prvního poločasu se nese v držení náskoku hostů, kteří jsou u míče na půli Rostovu.
     
    45+1
    Rozhodčí dnešního utkání, pan Alexander Jegorov, nastavuje první půli jednu minutu navíc.
     
    První poločas skončil.
     
    Ty však ruský rozhodčí nenaplnil a tak máme po prvním dějství na ukazateli skóre 0:2 ve prospěch hostů z Čečenska. Ti se o své vedení zasloužili během pěti minut, od desáté do patnácté minuty. Nejprve se jako blesk z čistého nebe ocitl v brance míč po nenápadné střele Aíltona Almeidy. Druhý zásah se nese v duchu těch šťastnějších, respektive pro Rostov smolnějších. Český útočník Jan Holenda si po nedorozumění srazil míč do vlastní sítě. Domácí sice nehrají špatně, ale chybí tomu zatím moment překvapení a také lepší koncentrace v obraně. Druhý poločas začne zhruba v 18:00. Co uvidíme po změně stran?
     
    45
    Hosté střídají. Místo Mitriševa přichází polský záložník Makuszewski.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí začínají náporem, připisují si šestý roh v utkání.
     
    47
    Ten ovšem skončil jako ty předchozí, tedy pokrytím všech domácích hráčů a odkopem Martina Jiránka.
     
    48
    Další roh pro domácí Rostov, který vybojoval Česnauskis.
     
    48
    Litevský záložník vyslal centr na hlavu Biljajeva, který trefil pouze před sebou stojícího obránce.
     
    49
    Těrek Groznyj právě vstřelil branku!
    Domácí to budou mít hodně těžké, zda-li vůbec řešitelné. Po rohovém kopu se dostal do protiútoku Těrek a vyřešil jej náramně. Odchovanec brazilského Grémia ADÍLSON WARKEN prodloužil míč jdoucí na něj pohlednou patičkou, aby jej následně mohl dostat zpátky na nohu od Aíltona Almeidy a zakončit z voleje do pravého dolního rohu – 0:3!
     
    50
    Opravdu velmi skličující pro domácí Rostov, který je po většinu dobu více u míče, ovšem hraje se na branky. Zatím je to lekce z produktivity.
     
    52
    Po rohovém kopu Těreku Groznyj se chystá dvojí střídání na straně Rostovu.
     
    53
    Po centru hostujícího Rybuse se však nic, co by stálo za zmínku, neudálo.
     
    54
    Tak nakonec černohorský trenér Miodrag Božovič využil všechny možné výměny, tedy tři. Nejprve odchází Jan Holenda, kterého nahradil Kiričenko.
     
    54
    Následoval jej gabonský záložník Kanga Kaku, jehož nahrazuje Starikov.
     
    55
    A nakonec je to litevský reprezentant Edgaras Česnauskis, který přepouští své místo střelci zlatého bodu na hřišti Rubinu Kazaň, Dmitriji Polozovi.
     
    56
    Hra nijak zvláště po příchodu neožila. Domácí se nemohou dostat k šanci.
     
    57
    Nakonec byl faulován Kalachev, ale následný volný kop si vzal do své režie Amelchenko, který míč vyboxoval daleko od své branky.
     
    59
    Nyní se přes obranu domácích probíjel Ivanov, ale čtyři obránci na něj byli příliš velké sousto.
     
    60
    Dmitrij Kiričenko se po svém příchodu na hřiště prezentoval velmi nepovedenou střelou z třiceti metrů, která mířila do nejvyšších sektorů stadionu v Rostovu.
     
    61
    Domácí obrana se snaží o rozvinutí útoku, ale chybí moment překvapení, stejně jako po celé utkání.
     
    62
    Tak jsem to zakřikl a nyní měli domácí největší možnost na snížení stavu! Kalachev si po přihrávce od Kiričenka potáhl míč a z hranice patnácti metrů vypálil do spojnice tyče a břevna!
     
    62
    Následně si Kalachev připisuje žlutou kartu za faul na Ojalu. Rozšiřuje svou nelichotivou sbírku sedmi karet se žlutou barvou.
     
    63
    Druhé střídání v podání čečenského celku. Hlavní trenér hostí Čerešov vysílá na hřiště Kacajeva, který nahrazuje Facunda Pírize.
     
    65
    Kalachev poslal centr do vápna, ale jeho pobídku nikdo nevyslyšel.
     
    66
    Rostov se nyní dožaduje odpískání penalty za to, že jeden z obránců Těreku zahrál rukou. Rozhodčí Jegorov však jasně kývá hlavou, že se pískat nebude.
     
    67
    Kalachev napřáhl k další ráně. Ke své a vlastně smůle celého týmu Rostovu v dnešním utkání nastřeluje před sebou stojícího spoluhráče Kiričenka.
     
    68
    Hostující kapitán Utsijev si sice na chvíli zavařil, ale následně své zaváhání ukočíroval a míč poslal do středu hřiště.
     
    69
    Krásná patička Rybuse po kombinaci Těreku uvolnila Rizvana Utsijeva, ale jeho pozdější centr skončil na domácím obránci.
     
    71
    Utkání se postupem času čím dál více uklidňuje. Domácí mají na zvrácení stavu dvacet minut. Jejich srovnání by se rovnalo malému zázraku.
     
    72
    Po odraženém centru se ke střele talčil Margasov, ale míč podběhl. Na druhou stranu poté uháněl polský záložník Maciej Rybus. Odchovanec Legie Varšava si pohrál se dvěma bránícími obránci a vybojoval roh.
     
    74
    Po centru stejného hráče se k míči dostal domácí brankář Stipe Pletikosa.
     
    74
    Oleg Ivanov si dovolil pohlednou kličku v malém vápně, kdy si patičkou hodil míč na střed, ale následně nestihl na míč dosáhnout a vypálit.
     
    75
    Na druhé straně překombinovali domácí svůj protiútok. Kiričenko vracel míč zpět, což už bylo navíc.
     
    76
    Na trávníku se nyní nechává ošetřovat finský stoper Juhani Ojala, který má viditelné problémy se stehenním svalem. Bude se nejspíše střídat.
     
    77
    A je to tak. Nedávná posila z Young Boys Bern musí pro zranění opustit trávník. Na jeho místo další polský hráč, Marcin Komorowski.
     
    78
    Další velká šance domácích a opět u toho byl Kalachev! Nyní v roli přihrávajícího. Při protiútoku si podržel míč, který nato prostrčil na Poloze, ale ten svůj počin z utkání v Kazani nenapodobil a nastřelil jen Amelchenka!
     
    79
    Volný kop pro Těrek, který zahrál Rybus, skončil vysoko nad. Rozehrává Pletikosa.
     
    80
    Pokus o vysunutí domácího útočníka Poloze skončil pouze v rukou Amelchenka.
     
    81
    Tempo hry je velmi ochablé. Z tribun se nejvíce ozývá, což je pochopitelné, hostující kotel.
     
    82
    Nyní se na trávníku svíjí v bolestech střídající Kacajev. Drží se za kotník, ovšem hosté již také vypotřebovali možnosti ke střídání.
     
    84
    Těrek Groznyj drží kombinací míč na polovině svého soupeře a jasně tak kráčí za třemi body, o kterých prakticky rozhodl za necelých padesát minut hry.
     
    85
    A i další pokus o založení útoku domácí skončil fiaskem. Utkání se již jen z povinnosti dohrává.
     
    86
    Volný kop pro domácí, který Rostov rychlé rozehrál, avšak opět je míč v bílém opojení, tedy na kopačkách hráčů Grozného.
     
    87
    Oleg Ivanov vycítil volný prostor a vypálil z dvaceti metrů a mířil vedle branky.
     
    88
    Další neúspěšný nájezd na branku Grozného. Domácí si neví rady kudy kam.
     
    90
    Ivanov s Rybusem drží míč u rohového praporku a počítají vteřinky.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje utkání ještě tři minuty navrch.
     
    90+1
    Ivanov napřáhl k velmi nepřesné ráně, která skončil na ochranné síti.
     
    90+2
    Kapitán hostí Utsijev předvedl jako obránce velmi zdatné předpoklady pro hru směrem vpřed. Nakonec však na něj bylo příliš mnoho obránců, aby odolal a vystřelil.
     
    Konec zápasu.
     
    Je tady konec utkání, ve kterém Těrek zdolal Rostov na jeho hřišti a vyhrál tak první zápas od 24. listopadu. Tímto vítězstvím také umazal tři body ze ztráty na příčky zaručující pohárovou Evropu. Poslední páté postupové místo drží nyní Spartak Moskva a mužstvo z hlavního města Čečenska na něj ztrácí již jen dva body. Naopak domácí Rostov si prohrou nijak nepomohl a cenný bod ze hřiště Rubinu Kazaň nepotvrdil. Svěřenci trenéra Božoviče tak nadále budou svádět bitvu o jisté udržení v nejvyšší ruské soutěži.
     
    Ještě zbývá vyhlásit dva nejlepší hráče z obou celků. Za hosty bylo těžké vybírat a já jsem se nakonec nerozhodl pro ani jednoho ze dvou střelců, nýbrž však pro agilního a velmi platného záložníka Macieje Rybuse (GRZ), který si dokázal podržet míč, překvapit soupeře chytrou přihrávkou.

    U domácích to tak těžké nebylo, neboť jediný hráč, který snese přísnější měřítko byl dnes Timofej Kalachev (RTV). Ruský záložník byl nejaktivnější, snažil se po celou dobu utkání a také si připravil největší možnost. Sice ji neproměnil, ale to nic nezměnilo na tom, že byl pro své mužstvo takzvaným "Pyrrhovým" hrdinou.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše a já se s Vámi těším opět někdy, na počtenou. Mějte se hezky a užijte si zbytek slunného pondělního podvečera. (19:00:15)

    Dominik Tobola

    Branky: 10. Aílton Almeida, 15. Holenda (vla.), 49. Adílson Warken

    Karty:   62. Kalachev (RTV) – 19. Utsijev (GRZ)


    FK Rostov: Pletikosa – Getigežev, Šešukov, Beljajev, Djakov, Margasov – Česnauskis, Gatcan, Kalachev, Kanga Kaku – Holenda.
    FK Achmat Groznyj: Amelchenko – Jatčenko, Jiránek, Ojala, Ustijev – Ivanov, Adílson Warken, Rybus, Píriz – Aílton Almeida, Mitrišev.

    Rozhodčí: A. Jegorov – O. Tselovalnikov, S. Suchovenkov – M. Lajuškin (všichni RUS).

    Diváci: 3500
    bahis siteleri