Spartak – Machačkala 2:0 (kon.) | Kubaň Krasnodar – Zenit 2:2 (kon.) | Kazaň – CSKA Moskva 2:0 (kon.)
konec
FK Spartak Moskva
2:0 (1:0)
Anži Machačkala
Neděle 28.04.2013, 11:30 • Lužniki • Ruská Premier Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:30.
     
    Hezké nedělní poledne při sledování šlágru 26. kola nejvyšší soutěže Ruska mezi domácím Spartakem Moskva a hosty Anži Machačkalou.
     
    Anži se vstup do jarní fáze soutěže vůbec nepovedl a boj o titul již není aktuální. Svěřencům Guuse Hiddinka se v pěti kolech povedlo vyhrát jen jednou, a to je pro tým tohoto jména opravdu málo. V poslední kole Anži doma remizovalo s Dinamem Moskva po pěkném utkání 3:3. Branka Eto'a v 68. minutě se zdála býti vítěznou, jenže za hosty z Moskvy srovnal dvě minuty před koncem Kurányi.
     
    Spartaku se vede o něco hůře, ale i tak by měl do posledních kol bojovat o pohárovou Evropu. Celek Valerije Karpina vstopil do jarní fáze ligy přesvědčivou výhrou 3:1 nad Těrekem, jenže následně párkrát zbytečně ztratil, a tak jistě nezabojuje o Ligu mistrů. Výhru nad Permem 2:0 Spartak minulý týden neobhájil v derby s CSKA. Ve 46. minutě již sice vedl o dvě branky, jenže vedení neudržel, když v nastaveném čase druhé půle inkasoval z pokutového kopu v podání Dzagojeva. Moskvané se navíc budou muset obejít na tři ligové zápasy bez trenéra Karpina. Kouč dostal trest za napadení rozhodčího po nedělním vypjatém městském derby s CSKA.
     
    Úvodní sestavy:

    Spartak Moskva: (4-2-3-1) Dikan – Makejev, Bocchetti, Bryzgalov, D. Kombarov – Vukojević, Källström – McGeady, Ari, Jakovlev – Dzjuba.

    Trenér: Dmitrij Gunko

    Anži Machačkala: (4-2-3-1) Gabulov – Agalarov, Spahić, Joao Carlos, Logašov – Achmedov, Jucilei – Šatov, Willian, Žirkov – Eto'o

    Hlavní trenér: Guus Hiddink

    Rozhodčí: Nikolajev – Zaripov, Dančenko.
     
    Obě základní jedenáctky již jsou na světě, a tak si k nim něco povíme. Spartak nahradil indisponované Suchého a Cariocu stoperem Bryzgalovem a zkušeným Kimem Källströmem. V útoku zraněného Movsisjana nahradí dlouhán Dzjuba a na lavičce poté tým povede místo potrestaného Karpina kouč juniorky Dmitrij Gunko. Anži nastupuje v celkem očekávané sestavě, když jediného potrestaného Boussoufu nahradí Agalarov. Místo v základní sestavě si našel i talentovaný Oleg Šatov.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Spartak začal ihned útočně, ale Ari se na levém křídle neprosadil. Umělý trávník byl před utkání nezvykle pokropen, a tak uvidíme, jestli to hru zrychlí.
     
    2
    Anži zahrozilo také po levé straně, kde ale zkušený Žirkov rohový kop nevybojoval.
     
    4
    Ari pěkně prošel středem hřiště přes Achmedova a uvolnil na levé křídlo McGeadyho. Ten levačkou hned centroval na zadní tyč na seběhnutého Kombarova, který však bohužel pro domácí hlavičku v záklonu nad.
     
    5
    Spartak právě vstřelil branku!
    Domácí tým o pár vteřin později zahrával z levé strany rohový kop a po něm jde do vedení 1:0! Signálem od rohového praporku byl míč z kopačky McGeadyho rozehrán po zemi na hranici pokutového území, kde se k němu dostal KIM KÄLLSTRÖM, který přízemním pokusem levačkou prostřeluje brankáře Gabulova, 1:0!
     
    7
    Odpověď hostů táhl po levé straně Willian. Brazilský šikula hledal šajtlí na hranici pokutového území nabíhajícího Eto'a, jenže před ním zasahuje včasně vyběhnutý Dikan.
     
    9
    McGeadyho přímý kop z levé strany zahrával Spartak po faulu Agalarova na Ariho. Irský záložník sice obloučkem našel ve vápně hlavu Bocchettiho, jenže ten nehlavičkoval razantně, a tak si Gabulov v klidu poradil a chytá.
     
    11
    Jucilei si na levém křídle vyměnil míč se Žirkovem, načež hledal ve vápně prudkou přihrávkou kapitána Anži Eto'a. Situace ale zakončení nepřináší, když dobře předvídal obránce Bryzgalov.
     
    13
    Logašov musel po střetu s Arim na malou chvíli opustit trávník, ale měl by se do hry vrátit. Domácím se nepovedlo zakombinovat, když míč na Kombarova končí až u Gabulova.
     
    15
    Po pravé straně zkoušel zaútočit Makejev, jenže Žirkov se dobře vrátil a možný úprk utnul. I tak zůstávají domácí u míče.
     
    16
    Posléze však Anži zahrozilo Žirkovem. Ten si míč navedl do středu hřiště a ze zhruba dvaceti metrů vypálil. Rána se sice nezdála býti příliš nebezpečnou, ale před Dikanem skočila, a tak musel domácí brankář vynaložit dost sil, aby pokus vyrazil.
     
    18
    Jakovlev už už pádil po levém křídle k nebezpečnému zakončení, jenže je zastaven. Při souboji s Jucileiem si totiž bohužel pro Spartak pomohl rukou, a tak se hra přerušuje.
     
    20
    Willianova kouzla zastavil po dlouhé kličce Dzjuba, jenže nadějný brejk domácích končí hned vzápětí. Ari nepochopil Källströmovu myšlenku, která tak končí po nepřesné nahrávce v zámezí.
     
    22
    Spartak se snažil po levé straně, jenže ani nadvakrát neuspěl. Nejprve neprocedil přes Logašova míč Jakovlev a poté Jucilei zastavil Ariho.
     
    22
    To hostující celek byl nebezpečnější. Eto'o pálil z pravé strany ze zhruba dvaceti metrů a Dikan jeho nepříjemnou ránu pouze vyrazil. Dobíhající Žirkov sice stačil zakončit, jenže z těžkého úhlu minul.
     
    23
    První žlutá karta utkání míří do hostujících řad. Stoper Spahić zastavil pronikajícího Ariho, a tak vidí zasloužený trest.
     
    25
    Po rohovém kopu domácích z levé strany přišel další nebezpečný moment. Další signál rozehrál Källström na hranici pokutového území pro McGeadyho. Ten zkoušel pálit nadvakrát, ale moc se mu nevedlo. Odražený míč hledal ve vápně Ariho, který byl sice sražen k zemi, ale hlavní sudí Nikolajev nechává hru pokračovat.
     
    26
    Následně již ale další nedovolený zákrok hostů potrestal faulem a Spartak rozehrával ze zhruba dvaceti metrů přímý volný kop. Míč si postavil Kim Källström a Gabulov měl co dělat, aby jeho umístěnou ránu vyrazil nad břevno!
     
    28
    Ognjen Vukojević vidí následně za faul na unikajícího Williana žlutou kartu.
     
    29
    Eto'o zkoušel na pravém křídle projít přes stopera Bryzgalova, ale ten ho k průniku nepustil. Anži bude rozehrávat rohový kop.
     
    31
    Další rychlá akce hostů. Eto'o po nahrávce od Jucileiho nepálil, ale vysunul ještě lépe nabíhajícího Žirkova. Ten měl sice na levé straně hodně prostoru, ale jeho následný centr do zakončení nepustil Makejev.
     
    33
    Dzjuba dostal po přímém kopu z levé strany ve výskoku hodně naloženo od Joaa Carlose, ale sudí Nikolajev ani teď nepíská. Anži tak může pomalu od zadních řad založit útočnou akci.
     
    33
    Jenže hrozil domácí Spartak. Makejev vysprintoval po pravé postranní čáře a centrem do vápna hledal hlavu Kombarova. Ten však bohužel pro domácí nedoskočil, a tak může být Gabulov v klidu.
     
    35
    Achmedov při plánovaném úniku zkoušel prchnout po pravé straně, jenže jej zradila kontrola míče, který mu na umělém trávníku utekl do zámezí. Anži i tak po pár vteřinách opět u balonu.
     
    36
    Velká šance domácího celku! Přímý kop z pravé stran se dostal na McGeadyho, jenž jej následně poslal až na zadní tyč na volného Jakovleva, který sice výborně hlavičkoval, jenže Gabulov v brance Anži se vyznamenal. Prudkou hlavičku hostujícího brankář skvěle vyráží!
     
    39
    Spartak je v prvním poločase jasně lepším celkem. Teď to po nepřesné kombinaci soupeře opět ukázal na plné čáře. Pěknou fotbalovou akci korunoval přistrčením na Jakovleva dlouhán Dzjuba, jenže prvně jmenovaný nedokázal z dobré pozice na hranici pokutového území dobře zakončit. Jeho slabou ránu do středu branky Gabulov v klidu chytá.
     
    40
    Nadějný brejk hostů táhl po levé straně Žirkov, jenže opět bez úspěchu. Jeho centr na malé vápno s přehledem odvrátil Salvatore Bocchetti.
     
    41
    Po následném rohovém kopu vypálil odražený míč na branku Achmedov, ale ani on Dikana nevyzkoušel. Dělovka jde ze zhruba pětadvaceti metrů hodně vysoko nad.
     
    43
    Přímý kop hostů z pravé strany sice Willian dokázal nacentrovat do pokutového území, jenže tam kraluje opět Bocchetti, který razantním výkopem vyhání všechny hráče.
     
    45
    O dvě minuty později Willian hledal centrem na zadní tyči Agalarova, jenže ten ve výskoku fauluje Kombarova. První poločas je i přes řadu ošetření nastaven jen o pouhou minutu.
     
    První poločas skončil.
     
    Domácí celek byl v prvním poločase jasně lepším a zaslouženě se dostal do vedení 1:0. To se zrodilo již v 5. minutě, ve které proměnil signál po rohovém kopu v první trefu Källström. Spartak měl i další šance, ale ty Gabulov skvěle pochytal. Anži toho zatím moc v Moskvě neukázalo, když nejaktivnějším hráčem byl Willian. Hodně nevýrazný je zatím technický záložník Šatov, a tak je možné, že bude do druhé poloviny dnešního utkání vyměněn. Druhý poločas začne v Lužnikách přibližně v 12:34.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Källström hledal za obranou Anži dlouhána Dzjubu, jenže míč na něj nepustil dobře zasahující Joao Carlos.
     
    48
    Po následném přetaženém centru Makejeva se k odraženému balonu dostal McGeady, který sice pálil téměř ihned, jenže nepřesně. Střela mu nesedla, a tak končí mimo.
     
    50
    Willian na levé straně hřiště kličkoval nad míčem, načež vypálil, jenže pouze do Makejeva. Následný brejk Spartaku zastavil faulem na Ariho obránce Agalarov, který tak je dnešním třetím držitelem žlutého napomenutí.
     
    52
    Po nutném ošetření Ariho hra po pár vteřinách pauzy opět pokračovala. Eto'o udržel před pokutovým územím v těžké situaci míč a našel na pravé straně Žirkova, který však ani natřikrát míč do zakončení neprocedil.
     
    54
    Jakovlev dobře zapracoval na pravé straně v defenzívě tělem, a tak se záložník Šatov k centru nedostal.
     
    55
    Spartak Moskva následně poprvé v utkání střídá. Artjoma Dzjubu na trávníku nahrazuje Emenike.
     
    56
    Útok domácích tří na tři poslal ze středu hřiště do levé strany Ari. Tam si jej našel Emenike, který zkoušel z rohu pokutového území vypálit, ale neúspěšně. Vysoký pokus končí nad brankou Gabulova.
     
    58
    Anži v útoku opět nezahrozilo, a tak tu byl další rychlý kontr. Emenike v něm posunul na McGeadyho, který sice přes Spahiće upadl, ale hodně tomu přidal. Sudí Nikolajev faul přesto píská, avšak bez druhé žluté karty pro hostujícího stopera.
     
    61
    Källström se na levé straně dostal k míči a i přes velkou snahu na Gabulova nevypálil. Zblokovaný pokus zatím jediného střelce dnešního utkání znamená pro Spartak roh.
     
    62
    Aiden McGeady na levém křídle velmi snadno prošel přes Agalarova, jenže následný střelecký pokus posílá mimo branku.
     
    64
    Hostujícího Williana zastavil na levé straně defenzivní štít Vukojević, a tak Anži zahrávalo přímý kop. Ostrý míč do pokutového území odvrátil Bryzgalov mimo nebezpečí.
     
    65
    Na druhé straně se statečně dral do zakončení Ari, který sice byl snad třikrát faulován, ale míč neztratil. Nahrál na Källströma, jehož dělovku Gabulov chytá.
     
    65
    Máme tu dost možná klíčový moment utkání. Rychlý kontr domácích posílal z levé strany Kombarov do vápna na Emenikeho. Ten si míč posunul kolem Gabulova, který neměl jinou možnost, než jej zastavit faulem. Uvidíme pokutový kop a červenou kartu!
     
    66
    Hostující brankář Gabulov vidí za faul v pokutovém území na pronikajícího Emenikeho červenou kartu.
     
    68
    Anži musí z logických důvodů střídat. Odchází Agalarov, aby na jeho místo přišel brankář Pomazan.
     
    69
    Spartak právě vstřelil branku!
    DMITRIJ KOMBAROV se z pokutového kopu nemýlí a přízemní ranou z pravé tyči posílá Spartak Moskva do dvoubrankového vedení, které je zhruba pětadvacet minut před koncem utkání velmi slibné.
     
    71
    Anži následně podruhé střídá. Hodně nevýrazného Šatova na trávníku v Lužnikách mění Fjodor Smolov.
     
    73
    Útočná akce domácích po pravé straně skončila centrem do pokutového území, kde však kraluje Pomazan. Následný rychlý brejk zastavuje faulem na Williana obránce Makejev.
     
    74
    V akci i brankář domácích Dikan. Willian to na něj zkusil z pravé strany ze zhruba dvaceti metrů, jenže brankář Spartaku stačil prudkou ránu vyrazit.
     
    75
    Kombarov v brejku nahrál na Ariho, který by v případě dobrého převzetí přihrávky mohl pádit sám na Pomazana, jenže to se nestalo. Brazilcovi míč od kopačky utíká daleko vpřed.
     
    76
    A znovu akce po levé straně. Opět tedy šla od Dmitrije Kombarova, který tentokrát našel přízemní nahrávkou ve vápně Emenikeho. Ten míč připravil do druhé vlny pro Ariho, jenž však moc kličkoval, a tak se zakončení nedočkal.
     
    77
    Moskvané podruhé střídají. Ognjena Vukojeviće nahradí na trávníku Jurado.
     
    78
    Po přímém kopu Machačkaly z levé strany si hostující tým žádal po údajné ruce Bocchettiho pokutový kop. Rozhodčí píská, jenže proti hostům, a to ofsajdové postavení.
     
    80
    Anži toho dnes v Lužnikách ukázalo směrem vpřed příliš málo, a tak se zatím nedočkalo ani jedné branky. Jeho případná prohra mu navíc notně zkomplikuje boj o pohárovou Evropu. Spartak se naproti tomu dostane na čtvrtou příčku před Dinamo.
     
    83
    Utkání se už jenom dohrává. Spartak i přes komfortní vedení zkouší ještě přidat k potěšení zaplněného stadionu další branku, ale ve finální fázi dělá drobné chyby. Anži se k ohrožení branky Dikaně nedostává.
     
    85
    Až teď přichází zajímavá akce. Willian z levé strany našel Joaa Carlose, ale ten míč na pravou stranu hřiště neprocedil. Spartak tak mohl hrozit z brejku, ale Ariho opět zradilo zpracování, a tak se možný úprk na Pomazana nekoná.
     
    86
    Brazilec Ari je následně za aplausu střídán, když místo něj na trávník vyběhne Biljaletdinov.
     
    87
    Dikan se odvážně vydal z vlastní branky, aby hlavou přerušil útok Anži. Toho chtěl využít prudkou ranou do odkryté klece Willian, ale balon netrefil ideálně, a tak se nic zajímavého nestalo.
     
    88
    To až teď. Smolov neudržel nervy a druhý míč na trávníku napálil zlostně do jednoho z podavačů míčů. Od sudího Nikolajeva tak dostává zaslouženou, avšak také velmi zbytečnou žlutou kartu.
     
    90
    Bohužel pro domácí je ze hřiště stažen na nosítkách Emenike, který pravděpodobně utrpěl vážné zranění. Spartak tak bude dohrávat v desíti.
     
    90+1
    Anži se ještě snaží o zkorigování nepříznivého výsledku, ale obrana v čele se Salvatorem Bocchettim dnes odehrála vynikající part. Suchého pozici ve stoperské dvojici dobře zastoupil Bryzgalov.
     
    90+3
    Zoufalá snaha hostů z Machačkaly o snížení zatím nic zajímavého nepřinesla. Vypadá to, že Spartak udrží při třech bodech i čisté konto.
     
    Konec zápasu.
     
    Spartak tedy po dobrém výkonu zaslouženě poráží Anži 2:0 a velmi razantně se přihlásil o místo v pohárové Evropě. Hosty načala již 5. minuta, ve které se prosadil po rohovém kopu Källström. Další možnosti pochytal jistý Gabulov, a tak se šlo do druhé půle. V ní o osudu utkání rozhodla 69. minuta, ve které zastavil ve vápně Emenikeho brankář Gabulov, který byl vyloučen. Z penalty se nemýlil Dmitrij Kombarov, který tak uzavřel na 2:0. Machačkala nepředvedla v Moskvě směrem do útoku skoro vůbec nic a především výkony Šatova s Eto'em zůstaly za očekáváním. (13:28:20)

    Martin Mišovec

    Branky: 5. Källström, 69. D. Kombarov (pen.)

    Karty:   28. Vukojević (SPM) – 23. Spahić (MCK), 50. Agalarov (MCK), 88. Smolov (MCK)   66. Gabulov (MCK)


    FK Spartak Moskva: (4-2-3-1) Dikan – Makejev, Bocchetti, Bryzgalov, D. Kombarov – Vukojević (77. Jurado), Källström – McGeady, Ari (86. Biljaletdinov), Jakovlev – Dzjuba (55. Emenike).

    Trenér: Dmitrij Gunko

    Anži Machačkala: (4-2-3-1) Gabulov (66. ČK) – Agalarov (68. Pomazan), Spahić, Joao Carlos, Logašov – Achmedov, Jucilei – Šatov (71. Smolov), Willian, Žirkov – Eto'o.

    Hlavní trenér: Guus Hiddink

    Rozhodčí: Nikolajev – Zaripov, Dančenko
    bahis siteleri