Lok. Moskva – Zenit 1:1 (kon.) | Kazaň – Ural 1:0 (kon.) | Machačkala – Groznyj 3:0 (kon.)
konec
FK Lokomotiv Moskva
1:1 (0:1)
FK Zenit Petrohrad
Neděle 04.05.2014, 11:30 • Stadion Lokomotiv, Moskva • Ruská Premier Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:30.
     
    Ruská bitva roku, Lokomotiv Moskva – Zenit Petrohrad

    Příjemné nedělní dopoledne při sledování obrovského šlágru nejvyšší ruské fotbalové soutěže. Lokomotiv Moskva v přímém souboji o post lídra tabulky do závěrečných dvou kol přivítá Zenit Petrohrad a čeká nás zápas se vším všudy. CSKA Moskva se po pátečním tříbodovém importu z Permu sice vyšvihlo na druhou příčku tabulky před Lokomotiv, avšak jsou to právě dnešní dva soupeři, kdo jsou největší kandidáti na zisk mistrovského primátu, neboť Lokomotiv z třetí příčky ztrácí na vedoucí Zenit jediný bod a proti moskevskému CSKA mají oba týmy k dobru právě dnešní vzájemnou bitvu.

    Jediná absence

    Běloruský trenér Lokomotivu Leonid Kučuk se dnes bude muset obejít bez klíčového hráče své defenzivní formace, zkušeného chorvatského obránce Vedrana Čorluky, jenž před týdnem proti Krasnodaru zkompletoval svoji sbírku osmi žlutých karet a bude chybět hned dva zápasy, jinak ale jsou oba týmy zcela kompletní a čeká nás jistě skvělá bitva. Portugalský trenér Zenitu André Villas-Boas již může počítat s Hulkem a Criscitem, kteří se vrací po karetním trestu, jenž si odpykali před týdnem při výhře 2:0 nad Nižným Novgorodem.

    Oba týmy ve formě

    Zároveň nás čeká souboj nejlepší obrany proti nejlepšímu útoku. Lokomotiv v dosavadních 27 kolech inkasoval pouhých devatenáct branek, obzláště výborně pak vyniká bilance brankáře Iljy Abajeva, jenž ve dvaadvaceti duelech lovil míč ze své sítě pouze třináctkrát, což je úctyhodný výkon. Naopak hosté už dokázali vsítit 57 branek a daří se jim zejména po březnovém přichodu stále teprve šestatřicetiletého André Villase-Boase. Ten nastartoval mašinu z Petrohradu ke skvělým výkonům a během tohoto období jeho družina zvítězila ve všech šesti utkáních při osmnácti vstřelených brankách.

    Zenitu bod nestačí, řekl Villas-Boas

    Jak jsem zmínil, Zenit vstupuje do utkání s jednobodovým náskokem na svého soka, ovšem trenér Villas-Boas nepřipustil jakékoliv teorie o hře na remízu. "Nepřemýšlíme nad ziskem bodu, uděláme všechno proto, abychom vyhráli. Je možné, že bod by potvrdil naše ligové vedení, ovšem cennější je vyhrát.", upozornil na předzápasové tiskové konferenci portugalský kouč.
     
    Komplikace s rozhodčími

    Rusko dlouhodobě trápí potíže s kvalitou rozhodčích, národní federaci nevyšel ani krok s angažováním známého italského rozhodčího Roberta Rossettiho do role šéfa komise rozhodčích a toho nově nahradil jiný velmi úspěšný rozhodčí, Valentin Ivanov.

    Ivanov během týdne udělal nečekanou čistku mezi rozhodčími krátce před závěrem sezóny, když z první ligy s okamžitou platností degradoval čtyři rozhodčí včetně zkušeného mezinárodního sudího Maxi Lauškina. Kromě něj už si první ligu minimálně letos nezapískají Sergej Kuzněcov, Vladimír Kuzmenko a Sergej Kulikov, přičemž všichni už toho mají poměrně dost za sebou.

    Tento problém se týká i dnešního zápasu, neboť oba týmy už vetovaly několik rozhodčích a před Ivanovem stála velká komplikace v nasazení rozhodčích na toto utkání, nakonec bude zápas řídit Alexander Anatolevič Jegorov.
     
    Úvodní sestavy:

    Lokomotiv Moskva: Abajev – Šiškin, Ďurica, Michalik, Janbajev – Šešukov, Ozdojev – Boussoufa, Samedov, Tkačev – N'Doye
    Náhradníci: Guilherme, Širokov – Denisov, Beljajev, Diarra, Alexej Mirančuk, Anton Mirančuk, Makarov, Tigorev, Pavljučenko, Ťurik

    Zenit Petrohrad: Lodygin – Anjukov, Lombaerts, Neto, Criscito – Šatov, Witsel, Fajzulin, Danny – Rondón, Hulk
    Náhradníci: Malafejev, Vasjutin – Ansaldi, Hubočan, Smolnikov, Lukovič, Simonjan, Zyrjanov, Rjazancev, Tymoščuk, Aršavin

    Rozhodčí: A. Jegorov.
     
    Už deset minut před úvodním výkopem je stadión Lokomotivu v Moskvě zaplněný, možná klíčový zápas celé sezóny ruské nejvyšší soutěže bude doprovázet bouřlivá atmosféra
     
    Trojice arbitrů v čele se zmíněným Alexandrem Jegorovem přivádí hlavní aktéry dnešní bitvy na pažit moskevského stadiónu. Fotbalisty doprovází také mladí žáčci s červenými a zelenými nafukovacími balónky, tedy v klubových barvách domácího celku.
     
    Oba týmy nastoupí ve zcela tradičním oblečení, domácí tedy v červených dresech a zelených trenýrkách, hosté celí ve světle modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Elitní jihoamerické útočné duo Zenitu, tedy Brazilec Hulk s Venezuelanem Rondónem rozehráli zápas, který jeden z celků může výrazně přiblížit ruskému titulu!
     
    2
    Hosté, vzhledem k obrovské síle jejich kádru, nastupují do utkání v roli mírného favorita, jejich první útočná akce po levém křídle ale končí nepřesným pasem Criscita na rozběhnutého Dannyho.
     
    3
    Útočný kontr domácích vedl podél postranní čáry Tkačev, jenž se probil přes dva protihráče, následný centr do pokutového území ale nenašel žádného z jeho spoluhráčů.
     
    4
    Šešukov si při bránění pronikajícího Witsela pomohl nedovoleným přidržením, ve středu pole budou rozehrávat hosté.
     
    5
    Hulk se z dobrých čtyřiceti metrů pokusil o přízemní střelu s možností nějaké teče, míč ale proletěl až k připravenému Iljovi Abajevovi.

    Ten před týdnem skvělým výkonem výrazně přispěl k výhře Lokomotivu v Krasnodaru 3:1 a trenér Kučuk po zápase na tiskové konferenci prohlásil, že by právě Abajev měl chytat za Rusko na nadcházejícím světovém šampionátu, uvidíme tedy, komu dá slavný reprezentační trenér Fabio Capello příležitost.
     
    7
    Na Witselův přesný centr si v pokutovém území naskočil Hulk, ke zjevnému zklamání hostující střídačky ale hlavou mířil těsně nad branku Lokomotivu. V každém případě jsme byli svědky první vážnější příležitosti úvodu zápasu.
     
    8
    Podobnou šanci si po rychlém kontru vypracovali i domácí! Samedov načechral svůj centr na hlavu N'Doyého, třináctigólový kanonýr dokázal nasměrovat svoji hlavičku k tyči, kde ale ukryl míč do svých rukavic Jurij Lodygin v brance Petrohradu. Ten dokázal během sezóny vytlačit z postu jedničky velmi zkušeného Vjačeslava Malafejeva a také si dělá reprezentační ambice.
     
    10
    Možná komplikace pro Lokomotiv! Po Criscitově centru Rondón před brankou zválcoval před chvílí zmíněného brankáře Abajeva a rozhodčí Jegorov okamžitě volá po jeho ošetření.
     
    11
    Abajev však bude v pořádku a po pár desítkách sekund se bude moci ve hře pokračovat.
     
    12
    Fanoušci Zenitu do hlavního města přicestovali v obrovském počtu, obsadili celou tribunu za brankou, kterou nyní hájí právě Abajev a také přispívají zápasu skvělou podporou svých fotbalistů.
     
    13
    Hulk hledal před brankou přízemním centrem Rondóna, balón ale zpracoval ukrajinský stoper Michalik a odehrál jej z domácího pohledu do bezpečí.
     
    13
    Opět se dral do pokutového území Rondón, tomu ale ukopl míč slovenský reprezentant Ján Ďurica, jenž letos nechyběl v sestavě Lokomotivu ani jednou a hosté budou zahrávat první rohový kop zápasu.
     
    14
    Přetažený centr Šatova Witsel hlavou nasměroval na Lombaertse, belgický obránce už se ale stačil ocitnout za zády domácích obránců a pomeznímu sudímu neuniklo jeho postavení mimo hru.
     
    16
    Tkačev z obrovské dálky prověřil pozornost brankáře Lodygina, ten si s pumelicí domácího středopolaře poradil.
     
    18
    Hosté potvrzují předzápasová slova Villas-Boase o hře na vítězství a jsou v úvodu zápasu výrazně aktivnějším týmem. Zatím se ale neujal ani další centr italského krajního obránce Criscita.
     
    19
    N'Doye pronikl útočnou polovinou až před pokutové území Zenitu, kde jej nešetrným skluzem srazil k zemi Luis Neto a kromě žluté karty pro hostujícího stopera je tu možnost velmi zajímavé standardní situace pro Lokomotiv.
     
    20
    Nádherný fotbalový moment z kopačky Alexandra Samedova! Ten zakroutil ránu z přímého volného kopu z dobrých pětadvaceti metrů do břevna hostující branky, Lodygin se po míči natahoval marně, ale ke štěstí jeho i celého Zenitu se ani k dorážce už nikdo z domácích fotbalistů nedostal!
     
    22
    Na opačné straně hřiště nepříliš povedenou dalekonosnou ránu Criscita zablokoval Ďurica.
     
    23
    Zatímco je u středového kruhu v péči lékařů domácího týmu Dame N'Doye, tak po čtvrtině zápasu trvá bezbrankový stav. Ačkoliv aktivnějším týmem jsou hosté, tak blíže ke skórování měli domácí, právě N'Doyeho však vychytal Lodygin a Samedov nádhernou ranou mířil pouze do břevna.
     
    25
    Ošetření N'Doyeho se posunulo za postranní čáru a ve hře se může pokračovat.
     
    26
    Danny mohl využít zaváhání Michalika, jenž přišel o míč před vlastním pokutovým územím, proti dvojnásobné přesile však byl, portugalský reprezentant a ve své době nejdražší posila ruského týmu v historii nejvyšší soutěže, v pokutovém území neúspěšný.
     
    28
    Centr Boussoufy směroval pouze na hlavu osamoceného Lombaertse a belgický stoper neměl s odehráním míče daleko od pokutového území sebemenší problém.
     
    29
    Postupem času domácí přebírají herní iniciativu a momentálně hledají dlouhou rozehrávkou skulinu v defenzivě Zenitu.
     
    30
    O míč ovšem přišli a po rychlém kontru Zenitu se až k Abajevovi probil Hulk, z úhlu však nedokázal domácího brankáře překonat.
     
    31
    Následný rohový kop Hulka včetně jeho dalšího centru po odraženém míči se neujal a i po půlhodině zápasu tak na ukazateli skóre svítí dvě nuly.
     
    33
    Boussoufa posunul míč do běhu Tkačevovi, s jehož ránou z hranice pokutového území si brankář Lodygin poradil.
     
    35
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Criscitův centr do pokutového území Ďurica přes hlavu odkopl pouze na roh pokutového území, odkud zimní posila Zenitu z Rubinu Kazaň JOSÉ SALOMON RONDÓN propálil vše, co mu stálo v cestě do sítě a Zenit vede ve šlágru 1:0!
     
    36
    Právě Rondón má za sebou zajímavý jarní příběh, neboť součástí smlouvy mezi Kazaní a Zenitem byl vysoký poplatek za jeho případné nasazení v jarním vzájemném zápase, trenér Villas-Boas tak svého důležitého útočníka nechal pouze na lavičce náhradníků, poslal jej do hry až v 65. minutě po snížení Kazaně na 2:1 a venezuelský útočník během 25 minut svého pobytu na hřišti stačil neuvěřitelným výkonem vstřelit tři branky, na další nahrát a zajistit tak Zenitu vysoké vítězství 6:2 nad svým nedávným chlebodárcem.
     
    37
    Kontr domácích vedl středem hřiště Boussoufa, jeho nepovedená rána ale končí v rukavicích jistého Lodygina.
     
    39
    Za současného stavu má Zenit v čele tabulky již čtyřbodový náskok na moskevské duo Lokomotiv, CSKA a před sebou souboje s Dynamem Moskva a na hřišti Kubáně Krasnodar v závěrečných dvou kolech, kde by stačilo petrohradskému celku jediné vítězství k jistotě titulu.
     
    41
    Při centru Samedova se v postavení mimo hru objevil Dame N'Doye a rozehrávat tak bude brankář Lodygin.
     
    43
    Tkačevův centr do pokutového území hlavou odvrací za postranní čáru Lombaerts.
     
    44
    Další centr Janbajeva už si bezpečně pohlídal brankář Lodygin.
     
    45
    Po souhře Rondóna s Witselem pálil ze zajímavé pozice Hulk, jeho ránu obětavým skluzem zablokoval Ďurica a brazilský útočník nemůže uvěřit, že sudí Jegorov neodpískal pokutový kop za hru rukou slovenského obránce. Ten skutečně odrazil míč loktem, ovšem ruku měl u těla a případná penalta by byla více než přísná.
     
    45
    Rozhodčí Jegorov k prvnímu poločasu přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    Žlutou kartu za nesportovní chování inkasuje M'bark Boussoufa.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Tisíce fanoušků Zenitu při odchodu hráčů do šaten tleskají, neboť hostující fotbalisté ve velkém ruském šlágru vedou na hřišti Lokomotivu Moskva 1:0 brankou Rondóna z 35. minuty utkání.

    Dramatický souboj bude pokračovat zhruba ve 12:33 a samozřejmě u toho nebudeme chybět.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstoupily oba celky v zahajovacích sestavách, nicméně dá se očekávat, že za podobného průběhu zápasu můžeme brzy očekávat ve hře zkušené domácí fotbalisty Lassanu Diarru či Romana Pavljučenka.
     
    47
    Domácí mají k dispozici standardní situaci v hloubi útočné poloviny.
     
    48
    Centr Samedova se nesl až ke vzdálenější tyči, kde Lodygin vyboxoval míč z vlastního pokutového území, navíc jeden z domácích fotbalistů byl přistižen v ofsajdu.
     
    50
    Nadějný průnik Šešukova po útočné polovině zastavil korektním obranným zákrokem Neto.
     
    52
    Po pravém křídle se vydal na útočný výlet krajní obránce Anjukov, byl však přistižen v postavení mimo hru.
     
    54
    Nepřesná souhra domácích na pravém křídle rezultuje v odkop Lodygina od jeho svatyně. Po změně stran se zatím kupí řada nepřesností na obou stranách.
     
    56
    Atmosféra je ale zatím stále vynikající, starají se o ni početné kotle obou táborů fanoušků.
     
    57
    Rozhodčí Jegorov už ale přerušuje tento zápas, neboť nad hřiště se snesl mohutný dým z domácího kotle, neboť fanoušci Lokomotivu k fandění přispěli i nějakými dýmovnicemi.
     
    59
    Dým už se zvedá z trávníku a zdá se, že během několika desítek sekund bychom mohli pokračovat.
     
    59
    Skutečně již sudí Jegorov dal pokyn k pokračování zápasu a po dvouminutovém prodlení mohou útočit hosté.
     
    60
    Po zákroku Šešukova na Dannyho také získali standardní situaci v hloubi útočné poloviny, kroutit míč do pokutového území bude Hulk.
     
    60
    Tomu ale centr vůbec nevyšel a domácí snadno odkopávají míč do bezpečí.
     
    61
    Centr Šatova z pravé strany pořešil v pokutovém území Ďurica.
     
    62
    Zatímco se u lavičky Lokomotivu chystá do hry Lassana Diarra, tak z velké dálky vypálil pořádný projektil Hulk, brankář Abajev vyrazil míč pouze před sebe a naštěstí pro domácí k odraženému míči měl Michalik blíže než dobíhající Rondón.
     
    63
    Teď už přichází chvíle záložníka se zkušenostmi z Chelsea, Arsenalu nebo Realu Madrid, Lassana Diarra nahrazuje Magomeda Ozdojeva.
     
    64
    Danny si při zpracování míče ve středu pole pomohl rukou, rozehrávat budou domácí.
     
    65
    První úspěšný souboj svedl Diarra s Dannym, dokázal soupeři odebrat míč a ještě si vynutit jeho nedovolený zákrok.
     
    67
    Dramatická situace před brankou Zenitu! Po centru Šiškina brankář Lodygin, atakován N'Doyem, neudržel míč ve svých rukavicích, sudí Jegorov nechal ve hře pokračovat, ovšem hosté nepříjemnou situaci dokázali vyřešit a nepustit do zakončení Samedova ani N'Doyeho.
     
    68
    Netradiční situace, neboť ošetřován musí být hlavní rozhodčí Jegorov, jenž se srazil s Witselem a poranil si zřejmě kotník pravé nohy.
     
    69
    Skutečně dojde ke střídání rozhodčích!
     
    71
    Zápas tedy dopíská čtvrtý rozhodčí, ještě před pokračováním hry domácí střídají, Dame N'Doyeho nahrazuje Roman Pavljučenko.
     
    73
    Danny připravil obrovskou příležitost pro Šatova, před nímž už téměř zívala odkrytá branka, ovšem skvělým zákrokem udržel domácí ve hře pravý obránce Šiškin, jenž Šatovovi v poslední možnou chvíli přesně načasovaným skluzem ustřelil míč od kopačky!
     
    75
    U střídačky Lokomotivu už se svléká do dresu Vitalij Denisov, jenž tedy bude posledním trumfem Leonida Kučuka v dnešním zápase.
     
    76
    Lokomotiv právě vstřelil branku!
    Katastrofální hrubka hostujícího brankáře Lodygina znamená vyrovnání a bouři moskevské radosti!

    Tentokrát už zcela osamocený Lodygin neudržel v rukavicích další centr od Šiškina, vyrazil míč přímo k noze SERGEJE TKAČEVA, jenž snadno doklepl míč do sítě!
     
    78
    Za této situace si Zenit sice stále drží pozici ligového lídra, ovšem na svého dnešního soupeře má náskok jediného bodu a další bod z třetí příčky ztrácí CSKA Moskva.
     
    80
    Hulk nádhernou kolmicí vysunul do pokutového území Anjukova, hostující obránce ale nedokázal před brankou najít nabíhající spoluhráče Rondóna s Dannym.
     
    80
    Střídat za chvíli budou hosté, připraven ke vstupu do hry je loňský vítěz Ligy mistrů Anatolij Tymoščuk.
     
    81
    Rondón si při průniku do pokutového území pomohl nedovoleným sražením Tkačeva a píská se v neprospěch hostů.
     
    81
    Nyní teprve přichází pracovní náplň pro Vitalije Denisova, tomu přepouští místo na hřišti autor vyrovnávající branky Tkačev.
     
    82
    O necelou minutu později střídají i hosté. Jak jsem avizoval, do hry míří Anatolij Tymoščuk místo Dannyho.
     
    84
    Další centr aktivního pravého obránce domácích Šiškina tentokrát už Lodygin dokázal pevně ukrýt do své náruče.
     
    85
    Velkému ruskému šlágru přihlíží 25 603 fanoušků.
     
    86
    Na sražený centr Samedova naváže rohový kop domácích a zajímavá příležitost ke strhnutí vedení na jejich stranu.
     
    87
    Centr Samedova z vůbec prvního rohového kopu domácích v průběhu zápasu opustil hrací plochu již při letu do pokutového území a bude se kopat od hostující svatyně.
     
    88
    Centr Anjukova před Rondónem v pádu odvrací pozorný Ďurica.
     
    90
    Hulkův centr obětavě hrudí zablokoval Šešukov a domácí středopolař se těžce zvedá z trávníku.
     
    90+1
    Nastavovat se bude sedm minut! Tato doba byla způsobena zejména při přerušení kvůli dýmu na hřišti a poté také při střídání hlavního rozhodčího.
     
    90+2
    Denisovův centr z levé strany stáhl ze vzduchu brankář Lodygin a bleskovým výkopem se snažil na útočné polovině uvolnit Hulka, ten byl ale dostatečně pokryt domácí obranou.
     
    90+3
    Už deset let čeká Lokomotiv Moskva na ruský titul, ke zvýšení naději na ten letošní by ale ještě potřebovali domácí skórovat.
     
    90+5
    Hulk se na pravém křídle šikovnou kličkou dokázal zbavit Janbajeva, ovšem následně nedokázal zkrotit divoký míč na hrací ploše.
     
    90+5
    Do pokutového území Zenitu se probil Pavljučenko, ovšem tísněn třemi protihráči nedokázal vystřelit, ani míč udržet.
     
    90+6
    Na nebezpečný centr Boussoufy si naskakovali Pavljučenko i Denisov, míč ale oba těsně přeletěl.
     
    90+6
    Na opačné straně hřiště vykombinovali hosté dobrou střeleckou pozici pro Witsela, ten ale neprostřelil bránícího Michalika.
     
    90+7
    Rozběhla se poslední minuta avizovaného nastaveného času.
     
    Konec zápasu.
     
    Dramatický šlágr o post lídra ruské ligy do závěrečných dvou kol nemá vítěze. Lokomotiv Moskva uhrál se Zenitem Petrohrad remízu 1:1, což drží v čele tabulky Zenit s jednobodovým náskokem před dnešním soupeřem a další bod ztrácí CSKA Moskva.

    Hosté přitom poměrně dlouho směrovali k důležitému vítězství a obrovskému trháku v tabulce, neboť je do vedení poslal přesnou prudkou ranou Salomon Rondón, o svůj náskok ale přišli prakticky sami, neboť Jurij Lodygin trestuhodně neudržel jednoduchý centr a Sergej Tkačev vyrovnání neodmítl. (13:31:59)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 76. Tkačev – 35. Rondón

    Karty:   45+1. Boussoufa (LMO) – 19. Neto (PET)


    FK Lokomotiv Moskva: Abajev – Šiškin, Ďurica, Michalik, Janbajev – Šešukov, Ozdojev (63. Diarra) – Boussoufa, Samedov, Tkačev (81. Denisov) – N'Doye (71. Pavljučenko)
    Náhradníci: Guilherme, Širokov – Denisov, Beljajev, Diarra, Alexej Mirančuk, Anton Mirančuk, Makarov, Tigorev, Pavljučenko, Ťurik

    FK Zenit Petrohrad: Lodygin – Anjukov, Lombaerts, Neto, Criscito – Šatov, Witsel, Fajzulin, Danny (82. Tymoščuk) – Rondón, Hulk
    Náhradníci: Malafejev, Vasjutin – Ansaldi, Hubočan, Smolnikov, Lukovič, Simonjan, Zyrjanov, Rjazancev, Tymoščuk, Aršavin

    Rozhodčí: A. Jegorov

    Diváci: 25 603
    bahis siteleri