USA – Rusko 7:1 (kon.) | Švýcarsko – Japonsko 2:1 (kon.) | Rusko – Finsko 4:3 (kon.)
konec
USA
7:1 (2:0, 3:1, 2:0)
Rusko
Pátek 09.01.2015, 01:00 • Harborcenter, Buffalo (USA) • Mistrovství světa žen do 18 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Definitivní tečku za programem v základních skupinách udělá střetnutí Spojených států a Ruska! Podle dosavadních výkonů patří USA k největším aspirantům na zisk zlatých medailí, Rusky však dokázaly potrápit Kanadu a o něco podobného se pokusí i dnes.
     
    Američanky hned v úvodním zámořském derby ztratily bod. I když měly na Kanadou velkou střeleckou převahu, duel nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. Ve druhém klání zdolaly Spojené státy český výběr v poměru 3:0, na výsledku se největší měrou podílela brankářka Blanka Škodová, která mezi tyčemi předváděla neuvěřitelné zákroky.
     
    Rusko po důležitém vítězství v poměru 3:1 nad českým týmem postrádalo v zápasem proti Kanadě svoji kapitánku Šochinovovou, přesto však dokázaly velkému favoritovi vzdorovat. I přesto, že je Kanada silně přestřílela, duel nakonec skončil těsnou výhrou javorových listů 3:2.
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Burtová (Bugalskiová) – Dunneová, Marshallová, Barnesová, Bizalová, Gardnerová, Bowlbyová, Steffenová – Norbyová, Wokenová, Goreckiová – Samoskevichová, Roqueová, Gilmoreová – Lonegranová, Shaverová, Davisová – Skarzynskiová, Snodgrassová, Voightová – Praterová. Trenér: Joel Johnson.

    Rusko: Tarakanovová (Kondakovová) – Pirogová, Těrjoškinová, Zuboková, Seredinová, Ganejevová, Čisťjakovová, Lobovová, Gamovová – Korotkichová, Šochinová (C), Štarjovová – Kanajevová, Rachimovová, Bolgarevová – Kadirová, Faljachovová, Dorofejevová – Gimazetdinová, Lichačevová, Dobrodějevová. Trenér: Alexandr Uljankin.

    Rozhodčí: Weissová (Německo) – Kúdelová (Slovensko), Strattonová (Kanada).
     
    Téměř vyprodaná hala v Harborcenter vítá na ledě celek Spojených států, který se bude snažit potvrdit postup do semifinále a vyhrát celou skupinu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Hned v úvodu utkání se před brankou Ruska vařila voda, zpoza branky se šikovně vytočila Wokenová. Tarakanovová se však stihla přesunout a svoji pravou tyčku si pohlídat.
     
    00:42
    První zákrok má také Burtová po střele kapitánky Šochinové. Vhazovat se bude po levici americké brankářky.
     
    01:00
    Hned ve druhé minutě budeme svědky první přesilové hry. Sudí Weissová poslala za katr Polinu Bolgarevovou (RUS) za hákování.
     
    01:31
    Rusky se osvobodily a poslaly na led čerstvou čtveřici.
     
    01:58
    Presley Norbyová se pokusila vytočit do střelecké pozice, obětavé soupeřky jí v tom ale bleskurychle zabránily. Puk znovu míří až k Burtové.
     
    03:00
    Američanky nebyly v přesilové hře příliš nebezpečné, sborná je kompletní.
     
    03:39
    Šokinová mezi nohama obránkyně prověřila připravenost Burtové, vzápětí na ni mohou navázat její ruské kolegyně. Na trestnou lavici totiž míří domácí Paige Voightová (USA) za úder kolenem.
     
    04:03
    Nedorozumění v americké defenzívě přineslo pěknou střelu Štarjovové, která ale umístila puk ze své čepele přímo do rukavice připravené Kaitlin Burtové.
     
    04:21
    Podobná akce, totožné zakončení. Střelu Kadirovové sbírá americká jednička.
     
    04:33
    Rusky postavily útočný pětiúhelník a snaží se vytvořit si střeleckou pozici. Američanky ale brání s přehledem.
     
    04:46
    Na mezikruží se opět dostala Kadirovová, její střela ale stejně jako v předchozím případě našla lapačku americké gólmanky.
     
    05:10
    Spojené státy však v pěti hráčkách příliš dlouho nevydržely. Držením se totiž provinila Grace Bizalová (USA). Američanky budou hrát ve třech proti pěti!
     
    05:39
    Dvojnásobná početní výhoda byla z ruské strany více než tragická, Američanky alespoň ve čtyřech.
     
    06:41
    Stále čekáme na úvodní ruský pokus ve druhé přesilové hře. Fanoušci jejich výběru je ženou tradičním "šajbu".
     
    07:10
    Spojené státy se znovu ubránily a hrají v plném počtu.
     
    07:56
    Hodně rychlý průnik Skarzynskiové ruské obránkyně zpacifikovaly, americká pětice ale zůstane s kotoučem v útočné třetině.
     
    08:21
    Ruský výběr zatím hraje hodně sympaticky, na střely na branku dokonce vede v poměru 4:2. Podobně dlouhé čekání na gól Američanky zjevně nečekaly.
     
    08:41
    Vše změnit mohla Steffenová, která si udělala útočnou vyjížďku. První střelu poslala pouze do bránící hráčky, následná dorážka již vystrašila Tarakanovovou! Ruská gólmanka jistým zákrokem však nedala fanouškům žádnou naději se radovat!
     
    09:31
    Americká aktivita přináší kýžené ovoce. Gamová (RUS) hákovala unikající protihráčku, za což si nyní posedí na trestné lavici.
     
    10:20
    Skarzynskiová ve stoprocentní šanci tahem napálila pouze rameno Tarakanovové!
     
    10:49
    Rusky vyhodily puk, Šochinová dokonce v útočném pásmu hodně zlobila, ke kotouči se ale nedostala. Čas americké přesilovky se krátí.
     
    11:31
    Rusky jsou v pěti, Američanky však stále v silném tlaku.
     
    11:44
    USA právě vstřelilo branku!
    Obrovskou smůlu měla Dobrodějevová, která nedokázala z prostoru kruhů dostatečně razantně vyhodit puk z vlastní obranné třetiny, což Spojené státy rezolutně potrestaly! Do předbrankového prostoru neomylně vnikla MELISSA SAMOSKEVICHOVÁ a poslala puk přímo pod víko – 1:0! Asistence: Jincy Dunneová a Rebecca Gilmoreová.
     
    12:46
    Další americkou akci zastavuje postavení mimo hru, svěřenkyně trenéra Johnsona to tak musí zkoušet znovu.
     
    13:00
    Sudí si dnes s vylučováním hlavu nelámou, znovu posílají za katr ruskou hráčku. Jmenovitě se jedná Štarjovovou (RUS), která je potrestána za krosček.
     
    13:31
    Skvěle sehranou kombinaci zastavila Tarakanovová po výjezdu Goreckiové zpoza branky! Následně se ruský tým dokázal osvobodit.
     
    14:03
    Obětavá Dorofejevová zastavila bruslí střelu Marshallové, tentokrát se jí podařilo odpálit puk do dostatečné vzdálenosti od ruské klece.
     
    15:00
    Rusko je znovu v pěti, také tentokrát svoji početní výhodu ubránilo.
     
    15:21
    Americké obléhání prozatím ukončila Patricia Marshallová ranou tahem od modré čáry, kterou Tarakanovová ukrotila na své hrudi.
     
    16:00
    Barnesová si ukrojila příliš velký krajíc chleba, proti třem protihráčkám za brankou o kotouč přišla. Ruská protiakce však taktéž úspěch nepřinesla.
     
    16:33
    Ve druhé polovině první části již Američanky svojí hrou potvrzují roli favorita, ruský tým stále zůstává u svých čtyřech střeleckých pokusů.
     
    16:55
    Presley Norbyová po pravé straně pronikla až do brankoviště, puk ale měla na dlouhou ruku, a tak se jí ho již za záda Tarakanovové zasunout nepovedl! Diváci každopádně ocenili tuto akci hlasitým potleskem.
     
    17:26
    Vzápětí byla Norbyová v další šanci, ani pro tentokrát však na jistou ruskou brankářku vyzrát nedokázala.
     
    17:36
    K nelibosti domácích fanoušků se trestá také na americké straně. Sudí si z řady sporných zákroků vybraly sekání Alex Wokenové (USA).
     
    18:13
    Nina Pirogovová trefila na modré čáře pouze brusle Rebeccy Gilmoreová, která se následně vydala do rychlého protiútoku. Obránkyně se zbavila bekhendovou kličkou, kterou následně zkusila i na Tarakanovovou! Ruská gólmanka se však obelstít nenechala!
     
    18:58
    Rusky dlouze kombinovaly v útočné třetině, do střelecké pozice se ale nedostaly.
     
    19:13
    Rána Těrjoškinové od modré byla včas zastavena, Praterová posílá puk až za ruskou svatyni.
     
    19:36
    USA je v plném počtu, navíc se mu podařilo zašlápnout puk v rohu a vybojovat vhazování v útočné třetině.
     
    19:54
    USA právě vstřelilo branku!
    Velká smůla pro ruský tým, který šest vteřin před závěrečnou sirénou inkasuje druhou branku! Od pravého mantinelu MELISSA SAMOSKEVICHOVÁ spíše nahazovala kotouč, otřela ho o brusle Čisťjakovové, s jejíž tečí brankářka Tarakanovová vůbec nepočítala a nestihla včas zareagovat – 2:0! Asistence: Abby Roqueová a Patricia Marshallová.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dějství přineslo v Harborcentru velmi zajímavý hokej, kterému stav 2:0 rozhodně neodpovídá. Rusky byly v úvodu aktivnějším týmem, postupem času se ale začala kvalita Spojených států projevovat, což vyvrcholilo dvěma góly. Druhá třetina začne přibližně v 01:45.
     
    Střely na branku v první třetině:

    USA - 12
    Rusko – 5
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:33
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Parádní vstup ruských hráček do druhé třetiny přináší korekci nepříznivého stavu! Američanky ještě zřejmě zůstaly myšlenkami v kabině, protože si jinak nedovedu vysvětlit, že nechaly KRISTINU KOROTKICHOVOU několikrát dorážet – 2:1! Asistence: Anna Šokinová a Alevtina Štarjovová.
     
    21:32
    Rázem je ruský výběr hodně psychicky nahoře a svému soupeři vydatně zaváří. Dnešní střetnutí by ještě přece jen mohlo být hodně zajímavé.
     
    21:43
    Následnou ruskou akci zastavuje postavení mimo hru.
     
    22:30
    Kadirovová se dvakrát opřela do kotouče, pokaždé ale trefila první hráčku před sebou. Více štěstí nepokoušela a raději zmizela na střídačce.
     
    23:04
    Na druhé straně pálila Snodgrassová pouze do vyrážečky Tarakanovové.
     
    23:19
    USA právě vstřelilo branku!
    Američanky po jejím projektilu zůstaly s kotoučem v útočné třetině a dobrá práce na brankovišti byla po zásluze odměněna! Puk za záda Tarakanovové nakonec dostala ALEX WOKENOVÁ – 3:1! Asistence: Alyssa Goreckiová a Jincy Dunneová.
     
    24:02
    Korotkichová byla při přechodu přes střední pásmo příliš nedočkavá, což znamená ofsajd pro ruský výběr.
     
    24:54
    Vyhození Rakchimovové bylo tečováno, o zakázané uvolnění se nakonec nejedná. To je příležitost pro další americký útok.
     
    25:29
    Melissa Samoskevichová se mohla dočkat hattricku, její plácnutí bekhendem do kotouče však skončilo v rukavici Valerie Tarakanovové.
     
    26:40
    Velký závěr na ruském brankovišti znamenal hned několik jedovatých dorážek, Tarakanovová nakonec v leže udržela puk před brankovou čarou!
     
    27:05
    Drtivý americký tlak ještě umocní přesilová hra. Na trestnou lavici hlavní rozhodčí posílají za podražení Marju Gamovovou (RUS).
     
    27:29
    Nepřesná americká nahrávka skrz pásmo znamená první ruské vyhození, Spojené státy jsou však znovu rychle v útočné třetině.
     
    28:02
    USA právě vstřelilo branku!
    Nejprve sice selhala Barnesová ve stoprocentní příležitosti, když puk před poloprázdnou brankou příliš zvedla, zase tak moc jí to ale mrzet nemusí. Následovala útočná kombinace, kterou neomylnou ranou zakončila a zvedla americké diváky ze sedaček ABBY ROQUEOVÁ – 4:1! Asistence: Alyssa Goreckiová a Rebecca Gilmoreová.
     
    29:30
    Na druhé straně se sice kličkou do středu Kadirovová zbavila protihráčky, následně ale sama napálila pouze druhou bránící Američanku.
     
    30:20
    Duel nám vstoupil do své druhé poloviny, Američanky stále mají zjevnou převahu. Ruský tým však ani náhodou nevypadá odevzdaně.
     
    30:58
    Gilmoreová dokázala zachytit ruské vyhození, její následný pokus byl ale odražen do rohu kluziště.
     
    31:37
    Nahození Shaverové vyšlo ještě před červenou čarou, icing vrací hru do míst, kde vládne brankářka Burtová.
     
    31:58
    Rachimovová plácala hokejkou kolem sebe, přesto se jí letící kotouč zasáhnout nedokázala. Na druhé straně vyráží Tarakonovová střelu Voightové.
     
    32:20
    Po dalším zákroku ruské brankářky se bude vhazovat v obranné třetině sborné.
     
    33:10
    Ruský tým čekají další krušné chvilky, za katr je totiž vykázána za hákování Čisťjakovová (RUS).
     
    33:35
    Secvičená americká kombinace na jeden dotek vyšlo až na to, že před prázdnou brankou stojící Wokenová prudký pas nedokázala zasáhnout.
     
    34:03
    Rusko se osvobozuje a snaží se co nejdéle udržet puk mimo vlastní obrannou třetinu.
     
    34:34
    Nepřesné zpracování Roqueové jistě potěšilo jednoho z fanoušků, který si domů odnese suvenýr v podobě puku.
     
    35:10
    Rusky se pro tentokrát ubránily, vyloučená hráčka již znovu krouží po ledové ploše. Ihned se však musela vrátit do obranné třetiny.
     
    35:59
    A další puk zamířil mezi diváky, hra je opět přerušena. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    36:14
    Rychlá kombinační akce Američanek ztroskotala na zakončení Norbyové, které střela z první vůbec nesedla.
     
    36:34
    USA právě vstřelilo branku!
    Podobně jako český tým proti Kanadě, i Rusky v zápase odpadají díky nevydařené druhé třetině! PRESLEY NORBYOVÁ si nyní již svoji chuť spravila, na dvakrát na brankovišti doklepla puk do sítě, čímž ukončila ponechanou americkou výhodu – 5:1! Asistence: Alex Wokenová a Alyssa Goreckiová.
     
    37:35
    Minutu na to se přesto bude vylučovat na ruské straně. Krosčekem totiž pacifikovala protihráčku Darja Těrjoškinová (RUS).
     
    38:02
    Je vidět, že Američanky si dostatečně užívají přízně publika a vymýšlí pro něj různé varianty zakončení. Rusky v současné době neví, kde jim hlava stojí.
     
    38:55
    Rána Snodgrassové vypadla Tarakanovové z výstroje, Dunneová sice byla na dorážku připravena včas, avšak zametla puk těsně mimo tři tyče!
     
    39:35
    Rusko hraje v plném počtu. Podaří se mu již druhou část překlenout bez inkasované branky?
     
    39:46
    Zřejmě ano, protože sborná bude hrát v početní výhodě. Držením soupeřky se provinila Grace Bizalová (USA).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Rusko znovu vstoupilo do druhé třetiny hodně aktivně, z čehož pramenila branka naděje. Tu však Spojené státy hodně rychle srazily zpět k ledu a před třetí částí mají takřka luxusní náskok. Uvidíme, kolika góly ještě nadupanou arénu v Buffalu potěší. Jejich šichta znovu odstartuje asi v 02:31.
     
    Střely na branku v první třetině (celkem):

    USA - 13 (25)
    Rusko – 2 (7)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:55
    Rusky ještě v úvodu třetí části pokračují v přesilové hře, až nyní se jim však podařilo naplno usadit v útočné třetině.
     
    41:33
    Rána Ganějevové od modré čáry zaplula nekompromisně do připravené lapačky Burtové.
     
    41:46
    Američanky jsou v pěti a znovu mohou ukojit své útočné choutky.
     
    42:44
    Ve třetím dějství zatím postrádáme potřebnou jiskru, oba celky již evidentně nehrají na sto procent. Zejména Rusky musí myslet na zítřejší čtvrtfinále proti Finsku.
     
    43:22
    Hodně prapodivné zakončení Marshallové z otočky se zastavilo až o časomíru nad tvrzeným sklem. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    43:36
    USA právě vstřelilo branku!
    Americká radost číslo šest. Spojené státy se hodně rychle vrátily zpět do útočné třetiny, kde si u tyčky počíhala MELISSA SAMOSKEVICHOVÁ, která doklepla puk do sítě a dokonala svůj dnešní hattrick – 6:1! Asistence: Rebecca Gilmoreová a Abby Roqueová.
     
    44:24
    Rusky již evidentně rezignovaly na snahu uhrát co nejlepší výsledek, Američanky si znovu dělají v útočné třetině, co se jim zamane.
     
    45:14
    Střelu Abby Roqueové sebrala Tarakanovová neomylně ze vzduchu lapačkou, čímž si připsala na své konto jednadvacátý zákrok.
     
    45:35
    USA právě vstřelilo branku!
    Jak je to jednoduché nyní předvedla SOPHIA SHAVEROVÁ. Od modré čáry si sjela do skrumáže před brankou, kde vyšťourala kotouč a naprosto nekompromisně ho poslala pod víko ruské klece – 7:1! Asistence: Samantha Davisová a Caitrin Lonegranová.
     
    46:43
    Ve třetím dějství se hraje pouze a jenom na jedné polovině, Američanky alespoň dostanou možnost vyzkoušet si co nejvíce útočných řešení a variant.
     
    47:29
    Hraje se bez zbytečného přerušování, pokud tedy nepočítáme vstřelené branky. Čas v závěrečném dějství tak plyne velmi svižně.
     
    48:07
    Nahození Steffenové od modré čáry mělo být nabídkou na teč, americká obránkyně si ale nevšimla, že se před brankou nenachází žádná z jejich spoluhráček.
     
    48:31
    Sborná přejede červenou čáru a ihned nahazuje kotouče. Burtová se mezi tyčemi evidentně nudí.
     
    49:10
    Trocha nervozity na obou stranách nakonec rozhodčí neřešily, a tak můžeme znovu sledovat neúnavnou americkou kombinaci.
     
    49:51
    Na druhé straně však již dochází k odpískání nedovoleného zákroku. Hokejku mezi nohama Rachimovové nechala Mikaela Gardnerová (USA).
     
    50:33
    Samostatný průnik Lonegranové musela razantním způsobem zastavit až Těrjoškinová. Dle hlavní rozhodčí ale bylo vše v souladu s pravidly.
     
    51:51
    Ani tato přesilovka sborné nepřinesla nic zajímavé před Burtovou, Gardnerová je zpět na ledě.
     
    52:09
    Norbyová dostala tvrdý hit, kvůli kterému doklouzala do útočné třetiny moc rychle. Asistentku hlavní rozhodčí to nezajímá, píská ofsajd.
     
    53:07
    Utkání se pomalu, ale jistě blíží ke svému vyvrcholení. Poklidný průběh znovu narušilo postavení mimo hru v podání USA.
     
    53:13
    Dobrodějevová (RUS) si počínala nedovoleným způsobem, za sekání je odeslána na trestnou lavici. Američtí fanoušci se těší na další zběsilé kombinace svého týmu.
     
    53:42
    Velký závar na ruském brankovišti nakonec osmým gólem nekončí. Puk se bohužel pro domácí hráčky vykutálel přesně na hůl bránících Rusek.
     
    54:44
    Američanky se znovu usadily v útočném pásmu a hledá co nejideálnější pozici na střelu.
     
    55:13
    Rusko se ubránilo a hraje v plném počtu.
     
    55:29
    Inkasovat však mohlo po pohledném samostatném průniku Goreckiové, která však svoji forhendovou kličku nedokázala dotáhnout do zdárného konce.
     
    56:11
    Stoprocentní příležitost nyní zazdila Natalie Snodgrassová, které stačilo před brankou pouze zvednout kotouč. Ona však napálila pouze ležící beton Valerie Tarakanovové!
     
    57:44
    Rusky se osvobozují pouze za cenu vyhození, příliš dlouho jim ale hra mimo jejich obrannou třetinu nevydržela.
     
    58:18
    Parádní samostatnou akci si na své konto připsala Kadirovová, jež se ujala kotouče ve středu hřiště, zbavila se jediné protihráčky a postupovala sama na Burtovou! Její zakončení nakonec skončilo jen centimetry nad břevnem!
     
    58:34
    Američanky v samotném závěru špatně střídaly a nabízejí tím ještě možnost upravit skóre na rozdíl pěti branek. Sborná bude hrát v početní převaze.
     
    59:07
    Jediné, co dnes Američanky nemají, je branka vstřelená při vlastním oslabení. O to se nyní pokoušela Samoskevichová, leč neúspěšně.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Američanky se i potřetí ve skupině radují z vítězství, tentokrát z toho nejvíce jednoznačného. Rusko kousalo pouze prvních pět minut, poté již na útočnou hru prakticky rezignovalo, a z toho důvodu je porážka 7:1 naprosto zasloužená. Američanky postupují přímo do semifinále, Rusky bude zítra čekat celek Finska.
     
    Střely na branku ve třetí třetině (celkem):

    USA - 11 (36)
    Rusko – 2 (9)
     
    Nejlepšími hráčkami byly vyhlášeny Kristina Korotkichová a Melissa Samoskevichová. Na počest vítězství zní ještě americká hymna, já se s vámi loučím. Zítra nás čeká další nabitý den, tahákem bude zejména čtvrtfinále českého týmu se Švédskem. Příjemný zbytek noci přeje z Buffala Petr Dejnožka. (02:58:58)

    Petr Dejnožka

    Branky a nahrávky: 12. Samoskevichová (Dunne, Gilmoreová), 20. Samoskevichová (Roqueová, Marshallová), 24. Wokenová (Goreckiová, Dunneová), 29. Roqueová (Goreckiová, Gilmoreová), 37. Norbyová (Wokenová, Goreckiová), 44. Samoskevichová (Gilmoreová, Roqueová), 46. Shaverová (Davisová, Lonegranová) – 21. Korotkichová (Šokinová, Štarjovová)


    USA: Burtová (Bugalskiová) – Dunneová, Marshallová, Barnesová, Bizalová, Gardnerová, Bowlbyová, Steffenová – Norbyová, Wokenová, Goreckiová – Samoskevichová, Roqueová, Gilmoreová – Lonegranová, Shaverová, Davisová – Skarzynskiová, Snodgrassová, Voightová – Praterová. Trenér: Joel Johnson.
    Rusko: Tarakanovová (Kondakovová) – Pirogová, Těrjoškinová, Zuboková, Seredinová, Ganejevová, Čisťjakovová, Lobovová, Gamovová – Korotkichová, Šochinová (C), Štarjovová – Kanajevová, Rachimovová, Bolgarevová – Kadirová, Faljachovová, Dorofejevová – Gimazetdinová, Lichačevová, Dobrodějevová. Trenér: Alexandr Uljankin.

    Rozhodčí: Weissová (Německo) – Kúdelová (Slovensko), Strattonová (Kanada)
    bahis siteleri