Groningen – Twente 1:1 (kon.) | Zwolle – Cambuur 2:2 (kon.) | Nijmegen – Excelsior 1:0 (kon.)
konec
FC Groningen
1:1 (0:1)
FC Twente
Středa 12.08.2015, 18:30 • Euroborg, Groningen (kapacita 22.579 diváků) • Nizozemská Eredivisie • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Příjemný středeční podvečer, vítám Vás při sledování online přenosu z utkání nizozemské Eredivisie, v rámci jejíhož prvního kola pro Vás budeme sledovat utkání mezi týmy FC Groningen a FC Twente.
     
    FC Twente

    Hostující tým FC Twente se v loňském ligovém ročníku umístil na konci sezóny na desáté pozici tabulky nizozemské Erevidisie.
    Před začátkem letošní sezóny odehráli fotbalisté tohoto mužstva šest přípravných zápasů takřka vyrovnanou bilancí tří výher, jedné remízy a dvou porážek, přičemž horší výsledky přišly na konci přípravy avšak proti vyspělejším týmům.
     
    FC Groningen

    Domácí hráči se na konci loňské sezóny usadili na osmé příčce ligové tabulky, tedy o dvě příčky výše než jejich soupeř. Nicméně rozdíl mezi oběma mužstvy činil na konci ligového ročníku pouhé tři body. Fotbalisté Groningenu se před startem nového ligového ročníku představili v pěti zápasech, z nichž tři vyhráli, dvakrát pak odešli v přípravě poraženi. Naposledy se tak stalo v minulém týdnu v utkání proti PSV, ve kterém v rámci boje o Superpohár podlehli hladce 0:3.
     
    Vzájemné zápasy

    V loňské sezoně se oba týmy utkaly ve dvou vzájemných zápasech a lépe se v nich vedlo fotbalistům Groningenu. Ti totiž dokázali zvítězit na půdě svého soupeře 2:1, v odvetě na domácím hřišti si poté oba týmy po remíze 2:2 body rozdělily.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Groningen: Padt – Tamata, Lindgren, Botteghin, Hateboer – Hiariej, Tibbling – Rusnák, Antonia, Linssen – van Nieff.
    Náhradníci: van der Vlag – Burnet, Bacuna, J. Drost, Hoesen, Mahi, van der Laan.

    FC Twente: Marsman – ter Avest, Uvini, Katsikas, Schilder – Mokotjo, Ziyech, Gutiérrez – van der Heyden, Eghan, Tapia.
    Náhradníci: Drommel – Bijen, Corona, Oosterwijk, van der Lely, da Cruz, Hölscher.

    Rozhodčí: Jansen – Zeinstra, de Vries.
     
    Hráči obou týmů jsou již nastoupeni na středovém kruhu a čekají na zahájení vzájemného utkání, kterému předchází krátký ceremoniál s minutou ticha.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání právě začalo a aby byl výčet předzápasových informací kompletní, ještě doplním, že hosté nastupují v červených dresech, domácí v tradiční zelenobílé pruhované kombinaci barev.
     
    2
    Domácí se hned zkraje utkání dostali do pokutového území soupeře po rychlé akci, ránu z prostoru penalty ale na poslední chvíli zastavil svým tělem jeden z hostujících beků.
     
    3
    Začalo se ale jinak v hodně opatrném tempu a děj utkání se odehrává převážně ve středu hřiště.
     
    5
    Domácí hodně vysunuli své napadání hostující rozehrávky, fotbalisté Twente s tím ale zatím nemají větší potíže.
     
    6
    Centr z pravé strany přiletěl do pokutového území domácího týmu, tam si však s balonem s přehledem poradila defenziva Groningenu.
     
    7
    Domácí fotbalisté dlouho kombinují kolem středového kruhu, dostat se hlouběji za hostující obranu se jim však nevede.
     
    8
    Až nyní přišel centr z levé strany do prostoru malého vápna a před nabíhajícím de Leeuwem raději jeden ze stoperů Twente odehrál míč na rohový kop.
     
    9
    Roh však výraznější nebezpečí pro branku, jenž hájí Marsman, nepřinesl.
     
    10
    Hosté se po pěkné narážečce napravo od vápna dostali až dovnitř pokutového území a jen včasný obranný zákrok nepustil míč před branku. Je z toho však první roh pro Twente.
     
    11
    Červení se dostali k míči ve vápně, jenže bylo to až díky zpracování Uviniho, které nebylo v souladu s pravidly. Míč totiž zasáhl část paže hostujícího beka a tak je hra správně přerušena.
     
    12
    Domácí se však prozatím nemohou dostat do větší šance. Centr Linssena z levé strany hřiště skončil pouze v rukavicích brankáře Marsmana.
     
    13
    První střelecký pokus na branku v dnešním zápase si připisuje domácí kapitán Lindgren, který využil většího prostoru před šestnáctkou a prudkou ranou prověřil pozornost Marsmana, ten však střelu mířící doprostřed branky vcelku bez obtíží vyrazil!
    13. Rasmus Lindgren (GRO)
     
    14
    Hráči Groningenu jsou však stále více při chuti a čím dál častěji se dostávají do blízkosti hostující branky. Obrana Twente má v této fázi zápasu plné ruce i nohy práce.
     
    15
    Míč je stále v držení domácích fotbalistů, kteří jej fotbalistům v červeném zatím příliš nepůjčují. Hraje se tak nyní převážně na polovině Twente.
     
    16
    A když už se hosté přeci jen dostanou k balonu a dokonce i na útočnou polovinu hřiště, velice brzy končí jejich akce na perfektní práci domácí obrany.
     
    17
    Velkou šanci nyní zahodili domácí hráči, kteří se dostali do zakončení v bezprostřední blízkosti hostující branky. Z levé strany míč potáhl do vápna mezi dvěma soupeři Antonia a střelou po zemi se pokusil překonat brankáře Mursmana, ten však vytáhl skvělý reflexivní zákrok a balon vyrazil!
    17. Jarchinio Antonia (GRO)
     
    18
    Hosté se poprvé dostanou k možnosti ohrožení domácí branky, po faulu jednoho z domácích hráčů budou kopat přímý volný kop.
     
    19
    Pro míč mířící na zadní tyč si šel domácí gólman, nevyboxoval však úplně ideálně a tak se kulatý nesmysl snesl mimo hřiště. Roh pro Twente.
     
    20
    Z rohového kopu ale žádné větší nebezpečí před domácí branku nepřiletělo, bílozelení můžou hrát směrem vpřed.
     
    21
    A další velká příležitost pro Groningen! Na pravé straně zatáhl míč Tibbling a poslal parádní centr na zadní tyč, kde si naskakoval de Leeuw, avšak branku soupeře o kousek minul!
    21. Michael de Leeuw (GRO)
     
    22
    Hosté se po obranném zákroku jednoho z domácích obránců propracovali ke svému druhému rohovému kopu, následný centr před branku ale jen proletěl pokutovým územím bez povšimnutí.
     
    24
    Hosté po velkých šancí domácích fotbalistů přidali na aktivitě a snaží se alespoň o něco málo vyrovnat hru a to se jim i poměrně daří, neboť nyní častěji drží míč. Šance pro Twente ale zatím nepřichází.
     
    25
    Tempo hry však poměrně opadlo a tak asi budeme raději, když budou domácí znovu předvádět výkon z úvodu dnešního zápasu.
     
    26
    Náznak zvýšené aktivity v podání fotbalistů v červených dresech neměl dlouhého trvání a tak znovu začínají útočit hráči Groningenu. Ti už jsou opět blízko Marsmanovy svatyně a navíc vybojovali rohový kop.
     
    27
    Centr od rohového praporku mířil někam do prostoru malého vápna směrem na bližší tyč, k hlavičce se dostal de Leeuw, jeho nepříliš razantní pokus ale k Marsmanovi ani nedoletěl a míč následně sebrala hostující obrana.
     
    28
    Hosté při následné rozehrávce chybovali ve středu hřiště a tak se budou muset znovu bránit domácímu postupnému útoku.
     
    29
    Další centr z levé strany mířil před hostující klec, ale Antonia jej v těžké pozici nedokázal zasáhnout. Domácí však pokračovali v tlaku a z něho vytěžili další roh.
     
    30
    Centr z rohu hřiště napoprvé nikdo z domácích nezasáhl, k odraženému míči se však dostal Rusnák, jehož tečovaná rána skončila na Marsmanovi.
     
    31
    A další šance domácích, kteří vystihli rozehrávku ve středu hřiště a dvěma rychlými přihrávkami se dostali až před šestnáctku Twente, se střelou z levé strany si ale Marsman poradil a míč vytěsnil na rohový kop.
     
    32
    Roh Marsmanovi příliš starostí nepřidělal, oblouček letící na vzdálenější tyč totiž sebral hostující gólman ze vzduchu.
     
    32
    Smyčka se však kolem hostujících fotbalistů povážlivě stahuje a domácí zvyšují svůj nápor každou sekundou utkání. Další roh, ale znovu se nedokázali hráči v bílém prosadit. Je to však jen otázka času, řekl bych..
     
    34
    Trocha uklidnění pro hostující defenzivu přinesla poslední minuta dění na hřišti. Červení rozehrávají opravdu rozvážně a nechtějí znovu rychle přijít o míč. To se však záhy stalo, neboť dlouhou přihrávku podél pravé lajny nezachytil na hřišti van der Heyden,
     
    35
    Je to tak. Hosté se snaží hru rozkouskovat častým přerušením hry, tu aut, tu drobný faul, vše jen proto, aby zmírnili tlak hráčů domácího týmu.
     
    36
    Domácí teď dlouho drží míč ve středu hřiště a snaží se s ním dostat blíže k brance soupeře. Jenže pohyblivý obranný blok Twente toho nyní hráčům v bílém příliš nedovoluje.
     
    38
    Fotbalisté Gronigenu se tak museli uchýlit k centrům do vápna, jenže s nimi dnes zatím příliš úspěšní nejsou.
     
    39
    Tlak domácích neustává, ale šance nějak nepřichází, takže je to zatím takové jalové z jejich strany. Nicméně stále je to o dost lepší výkon, než zatím předvádí hosté. Ti dnes zřejmě přijeli hrát na bezbrankovou remízu, jinak si jejich pasivitu nedokážu vysvětlit.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá něco málo přes pět minut a oproti úvodním dvaceti minutám zápasu, kdy se domácí hráči často dostávali do šancí, se začínáme trochu nudit. Hra totiž v některých minutách opravdu jen stojí.
     
    41
    Po faulu domácích asi třicet metrů od branky budou hosté kopat proti jejich brance.
     
    41
    Centr z levé strany mířící na zední tyč raději Lindgren odehrál mimo hřiště na rohový kop.
     
    42
    Twente právě vstřelilo branku!
    Tak to je přímo ledová sprcha pro domácí tým, neboť hosté otevírají skóre zápasu z první vážnější akce! Na centr od rohového praporku si na malém vápně nejvýše vyskočil RENATO TAPIA a přesnou hlavičkou uklidil míč za záda domácího gólmana!
    42. Renato TAPIA - 0:1
     
    43
    Domácí se snaží ihned odpovědět, jejich útočná snaha ale končí po nepřesné přihrávce před šestnáctkou soupeře.
     
    44
    Hosté si sice následně vedli naprosto stejně a ještě mnohem dále od branky domácích, ale za současného stavu jim to asi tolik vadit nebude.
     
    45
    Další akci domácích zastavuje špatně načasovaná přihrávka na Antonia do vápna, proti Groningenu je pískán offside a akce končí.
     
    45+1
    Tak ještě jedna minuta se bude hrát v první půli.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Skončil úvodní poločas utkání prvního kola nizozemské Eredivisie, po kterém si domácí fotbalisté musí připadat jako v hodně špatném snu. Po většinu první půle totiž měli více ze hry a svého soupeře jasně převyšovali, jenže ten udeřil ze své jediné šance, kterou si vypracoval a zásluhou přesné hlavičky Renato Tapii vede v Groningenu 0:1.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:32.
     
    Hráči obou týmů se právě pomalu vrací na trávník stadionu v Groningenu, což znamená jediné, druhý poločas začne již za malou chvíli!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    První útok hostů nedopadl dobře, dlouhý nákop v před v podání kapitána Ziyecha byl opravdu dlouhý, jenže až příliš.
     
    47
    Centr domácích z pravé strany už měl o něco lepší parametry, jenže obrana hostů si s ním i tak bez potíží poradila.
     
    48
    Domácí hned od úvodu druhé půle znovu aktivní na míči, hosté taktiku nemění a s jedním vstřeleným gólem na svém kontě ani nemají příliš mnoho důvodů.
     
    49
    Dlouhý centr z pravé strany před bližší tyč si našel Linssen, jenže při snaze zasáhnout míč nebyl sám a tak jeho hlavička nebyla z nejpřesnějších.
     
    51
    K míči se poprvé ve druhé pětačtyřicetiminutovce dostali i hosté a dlouho jej drželi ve středu hřiště. Nic víc však nevymysleli, ale pošetřených 60 sekund se jim určitě bude hodit.
     
    52
    Další snahu domácích zastavil útočný faul v podání jednoho z nich, jenže vcelku rychle se bílí opět dostali k míči.
     
    53
    Za nakopávaným centrem před branku se hnali dva domácí fotbalisté a ještě brankář Mursman, který vzájemný souboj odnesl asi nejvíce. Míč sice vybojoval, ale dostal nepříjemně na koleno.
     
    54
    Ale že by to bylo až tak bolestivé, že by se kvůli tomu brankář hostů nemohl dvě minuty zvednou z trávníku, to se mi ovšem nezdálo. Ale vteřinka ke vteřince..
     
    55
    Domácí opět tlačí, ale šance v jejich podání, již dlouho nepřišla, dobrých třicet minut už na ní čekáme. K čemu pak je to, že se hosté skoro nedostanou k míči.
     
    56
    Červení se jen brání a nic na tom nezměnila ani druhá půle, Když už se přeci jen dostanou k balonu, poctivě jej rychle odevzdají svým dnešním hostitelům.
     
    57
    Úvodní minuty druhého poločasu nenabídly žádnou vzrušující podívanou. Nejčastěji hraje gólman hostí, který po zisku míče rychle vymýšlí, jak šetřit čas.
     
    58
    Pokud by se Vám chtělo z průběhu utkání ve druhém poločase usínat, věřte, nejste sami. Zatím však marně čekáme na jakékoliv oživení hry na jedné či druhé straně.
     
    59
    Ojedinělá akce hostí končí na domácí obraně. Eghan se pokusil sám s míčem prosadit proti třem bránícím domácím hráčům, jeho šance na úspěch tak nebyla moc vysoká, což se i záhy potvrdilo.
     
    60
    Tibbling si pěkně narazil míč se spoluhráčem a levačkou z halfvoleje poslal balon na branku ze šestnácti metrů, zamířil však příliš vysoko.
     
    61
    Diváci nyní hlasitě reklamovali hru na zemi v podání Schildera, sudí Jansen však byl jiného názoru a hru nechal pokračovat.
     
    62
    Domácím se nyní příliš nedaří, další jejich akce skončila na špatné přihrávce kousek za středovým kruhem a posléze se Hiariej dopustil útočného faulu.
     
    64
    Tapia v souboji s Tabblingem byl tím, kdo patrně fauloval, hra ale běžela dál. Přesto se však po čase k zemi skácel právě hostující hráč, pěkná habaďura.
     
    65
    Tapia stále nejeví zájem o hru, vypadá to na zranění kolena, neboť je hráč Twente právě odnášen na nosítkách ze hřiště. No nevím, počkáme si, jak to dopadne.
     
    66
    Tak Tapiovi bych se asi měl jít omluvit, vypadá to opravdu na zranění a dnešní zápas pro něj skončil. Na hřišti ho nahrazuje Tim Holscher.
     
    66
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Bryan Linssen, přichází Jesper Drost.
     
    67
    Toho polehávání hostujících hráčů na trávníku je ale v posledních minutách přeci jen příliš. Katsikas se nyní příliš nemá ke hře po souboji s de Leeuwem.
     
    69
    Domácí se stále tlačí dopředu, jenže stále je to marné, je to marné, je to marné.
     
    71
    No nebyl to úplně špatný pokus z levačky Antonia, který se napřáhl kousek před šestnáctkou a jen těsně minul pravou tyč hostující branky.
     
    72
    Hosté již naprosto rezignovali na jakoukoliv hru a jen sledují kombinace domácích fotbalistů. Hra na jediný gól jim zatím vychází perfektně.
     
    72
    Fotbalisté Groningenu se dopustili při další útočné akci útočného faulu a tak jejich snaha o vyrovnání dostane malý odklad.
     
    74
    Ziyech výborně zapracoval napravo od domácí šestnáctky a proti třem protihráčům vybojoval z minima maximum a tím je rohový kop.
     
    75
    Na centr od rohového praporku si naběhl Eghan a nikým nehlídán poslal míč jen kousek vedle levé tyče.
     
    76
    Domácí dlouho obléhali pokutové území soupeře a jejich počínání už je opravdu zoufalé, hosté však dokázali všechny střelecké pokusy zblokovat a míč k brance vůbec nepustili.
     
    77
    Křeč je na domácích hráčích už hodně patrná a míč jim v poslední době až příliš často odskakuje od kopaček. Budou to mít hráči Groningenu v závěru ještě hodně těžké.
     
    78
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Tom Hiariej, přichází Danny Hoesen.
     
    78
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Albert Rusnák, přichází Mahi .
     
    80
    Střídání v týmu FC Twente: ze hřiště odchází Shadrach Eghan, přichází Jesus Corona .
     
    81
    Drost se nedokázal v souboji jeden na jednoho nalevo od šestnáctky prosadit přes Uviniho,bude to odkop od Marsmanovy branky.
     
    82
    Obraz hry je stále stejný i pár minut před koncem základní hrací doby, obran hostů však stále odolává.
     
    83
    Zpoza šestnáctky se rozeběhl ke slušné ráně pravou nohou Antonia, jenže jeho pokus nakonec vystoupal až nad branku.
     
    84
    Groningen právě vstřelil branku!
    Domácí se šest minut před koncem dočkali zaslouženého vyrovnání. Mahi vybojoval míč ve středu hřiště a rozběhl přečíslení čtyři na tři, které vyšperkoval parádní přihrávkou doleva na MICHAELA DE LEEUWA, který si sám před Marsmanem věděl rady a překonal hostujícího gólmana!
    84. Michael de Leeuw - 1:1
     
    85
    Domácí cítí šanci ještě na jeden gól a vypracovali si rohový kop.
     
    86
    V hledišti to jen zahučelo, jenže hlavička Hoesena gólová nebyla.
     
    87
    Hosté se pokusili využít trochu otevřenější domácí obrany, jenže situaci tři na tři nevyřešili nejlépe a rána van der Heydena ze dvaceti metrů skončila vysoko nad.
     
    89
    Hosté chtějí alespoň bod a tak se vrhli do útočení, které přeci jen zaručuje větší jistotu, že neinkasují znovu. Nyní dokonce vybojovali roh.
     
    89
    Domácí obrana jej dokázala odvrátit, ale jen za cenu jeho opakování.
     
    90
    A stejně tak i napodruhé, ještě jeden centr přiletí z rohu hřiště před domácí branku.
     
    90
    Ani napotřetí to nevyšlo, utkání tak pomalu směřuje k remíze.
     
    90+1
    Čtyři minuty nad rámec hrací doby, tolik zní nastavení, které právě ukázal na světelné tabuli čtvrtý rozhodčí.
     
    90+2
    Offside nyní zastavil Drosta, který se již hnal sám vůči brance soupeře. Opakovaný záběr ukázal, že to bylo velice těsné.
     
    90+4
    Konec zápasu. (20:23:39)

    Daniel Kubelka

    Branky: 84. de Leeuw – 42. Tapia


    FC Groningen: Padt – Tamata, Lindgren (C), Botteghin, Hateboer – Hiariej (78. Hoesen), Tibbling – Rusnák (78. Mahi), Antonia, Linssen (66. J. Drost) – de Leeuw.
    Náhradníci: van der Vlag – Burnet, Bacuna, J. Drost, Hoesen, Mahi, van der Laan.

    FC Twente: Marsman – ter Avest, Uvini, Katsikas, Schilder – Mokotjo, Ziyech (C), Gutiérrez – van der Heyden, Eghan (80. Corona), Tapia (66. Hölscher).
    Náhradníci: Drommel – Bijen, Corona, Oosterwijk, van der Lely, da Cruz, Hölscher.

    Rozhodčí: Jansen – Zeinstra, de Vries
    bahis siteleri