Saúdská Arábie – Panama 1:2 (kon.) | Mali – Francie 2:3 (kon.) | Jihoafr. republika – Portugalsko 1:1 (kon.)
Jižní Korea – Argentina 2:1 (kon.)
konec
Jihoafrická republika
1:1 (0:1)
Portugalsko
Pátek 31.05.2019, 20:30 • Stadion Miejski, Bílsko-Bělá • Mistrovství světa U20 • Skupina F
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:31:45)
     
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 7:11. Rohy: 2:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:15.
     
    Největší překvapení v rámci bojů o postup ze základních skupin je na světě! Portugalsko po dominantní první půli doplatilo na Leiteho hru rukou, která umožnila Monyanemu skórovat z penalty. Desítka se o pár minut později kopala i na druhé straně, leč Jota na výtečně chytajícího brankáře Kubheku nevyzrál. V závěrečné půlhodině byl nejblíže potřebnému gólu Queirós, který trefil břevno. S blížícím se závěrem už byli Portugalci hodně nervózní a vyloženou gólovku si nevytvořili. Světový šampionát hráčů do dvaceti let tak pro ně končí, stejně jako pro Jihoafričany, kteří dnes ubránili svůj jediný bod.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Netova sražená hlavička přinesla Portugalcům ještě jeden rohový kop. Do vápna se vydal i brankář Virginia, ale Kubheka už zasahovat nemusel.
     
    90+6
    Další nákop z půlící čáry propadl až za koncovou čáru, nicméně Kubheka svou rychlou rozehrávkou dává Portugalcům ještě jednu šanci na útok.
     
    90+5
    Fernandes naprosto zpackal přihrávku při založení útoku. Naštěstí pro Portugalce bylo o pár vteřin později pískáno v jejich prospěch.
     
    90+4
    Leite dostal sklepnutý míč na střed vápna a ještě se ho rozhodl posunout pod sebe na Leaa, jenž z šestnácti metrů vysoko přestřelil.
     
    90+3
    Prudký centr proletěl přes balík těl až za zadní tyč, kde se zjevil nepokrytý Pedro Martelo, jenže v důležité situaci trefil jenom vnější síť.
     
    90+2
    Rozehrávku z levého křídla si pravděpodobně vezme na starost střídající Pedro Neto. Ještě předtím ale musí hlavní sudí uklidňovat hráče před brankou.
     
    90+1
    Až do první nastavené minuty si hlavní arbitr schovával žlutou kartu. Za tvrdý zákrok na rozběhnutého Leaa byl napomenut Brendon Moloisane.
     
    90
    Pozornost všech teď na sebe upoutal čtvrtý rozhodčí, který ukázal, že se bude hrát ještě šest minut!
     
    89
    Mourovi byl odpískán faul ve středu pole. Portugalcům se čas povážlivě krátí. Nyní už musí doufat v co nejdelší nastavení.
     
    88
    Martelo ani Florentino Luís nedosáhl na přetažený centr Rafaela Leaa. Před rozehrávkou Kubheky zůstává v nefotbalové pozici Blom.
     
    87
    Nervozita by se dala mezi Portugalci krájet. Evropské mužstvo potřebuje skórovat, jinak skončí v tabulce třetích týmů na nepostupovém pátém místě.
     
    86
    Ani další roh Portugalcům moc nepomohl. Centrovaný míč vyboxoval Kubheka, který si posléze vyžádal ošetření.
     
    85
    Jota ze hřiště odešel, a tak rozehrávka rohového kopu připadla Trincaovi. Po sklepnutém přetaženém centru v pádu neškodně zakončoval Thierry Correia.
     
    84
    James Monyane už se k zakončení dostal, avšak jej nasměroval přesně na brankáře Virginiu. O pár vteřin později se na druhém konci hřiště protáhl také Kubheka, kterého z protiútoku otestoval Leao.
     
    83
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Jota, přichází Pedro Neto.
     
    83
    Promise Mkhuma se sápal po centru z levého kraje hřiště a ve výsledku mu chyběly jen milimetry k tomu, aby se dostal k nebezpečné hlavičce.
     
    82
    Luís hodně důrazně dohrál Mkhizeho, který doprovázel míč za koncovou čáru. I deset minut před koncem se ale hraje bez jediné žluté karty.
     
    81
    Aktivní Jota si nachystal míč na střelu z osmnácti metrů. Trefil však nejbližšího clonícího soupeře a posléze nic nevymyslel ani z rohového kopu.
     
    80
    Joao Virginia vyběhl z branky a krapet riskantním způsobem vyboxoval nakopávaný míč zpět do míst, odkud mu prakticky nic nehrozí.
     
    79
    Balón nějakou dobu poskakoval v jihoafrickém pokutovém území, kde se do něj chtěl akrobaticky opřít Martelo, nicméně promáchl.
     
    78
    Tempo hry s přibývajícím časem opadá. Nic na tom nezměnil ani útočný faul Pedra Martela na Mabilisa.
     
    77
    Mezi Khanyiho příchodem a jeho nepovedenou střelou uteklo jen pár vteřin. Virginia vyřešil celou situaci zcela rutinním zákrokem.
     
    76
    Střídání v týmu Jihoafrická republika: ze hřiště odchází Thakgalo Leshabela, přichází Muzomuhle Khanyi.
     
    74
    Jota sice odcentroval na hlavu Dioga Leiteho, ale ten z předklonu zakončil vysoko nad břevno Kubhekovy brány.
     
    73
    Florentino Luís trefil svým centrem prvního protihráče. O chvíli později se už míč do ohně dostal a jeden z obránců ho odehrál na roh.
     
    72
    Jota se omlouvá všem svým spoluhráčům za přihrávku, kterou nechtěně poslal do autu. Netrvalo ale dlouho a Portugalci se dostali k další akci.
    71. Diogo Queirós (POR)
     
    71
    Kubheka udělal první větší chybu, po které se musel spolehnout na brankovou konstrukci! Jihoafrický gólman špatně vyběhl pro centr Trincaa a důrazný Queirós v jeho těsné blízkosti hlavičkoval do břevna.
     
    70
    Střídající Blom stáhl k zemi Trincaa. Rozhodčí bez váhání signalizuje standardní situaci ve prospěch Evropanů.
     
    69
    Leao se přesunul na levou stranu, odkud přesně našel Trincaa, jenže i s jeho solidním zakončením si dobře postavený Kubheka poradil.
     
    68
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Nuno Santos, přichází Pedro Martelo.
     
    65
    Střídání v týmu Jihoafrická republika: ze hřiště odchází Oswin Appollis, přichází Njabulo Blom.
     
    64
    Jihoafričané nastoupili do druhé půle jako vyměnění. Portugalci naopak výrazně znervóznili, protože jim aktuálně hrozí vyřazení.
     
    62
    Hra je znovu přerušena, neboť na hřišti zůstává ležet Monyane. Tomu neudělal dobře nekontrolovaný pád na záda.
     
    61
    Držení míče: 42% – 58%.
    60. Kubheka zlikvidoval Jotovu penaltu!
     
    60
    Skóre se tentokrát nemění! Jota zamířil do pravé poloviny brány, jenomže skvěle chytající Kubheka jeho úmysl dokonale vystihl!
     
    59
    Ani Gcabovi hra rukou neprošla, a tak Kubheka bude čelit pokutovému kopu!
     
    57
    Znovu probíhá komunikace mezi venezuelským rozhodčím a jeho asistenty u videa. A jelikož je pan Herrera povolán k obrazovce, je více než pravděpodobné, že se bude znovu kopat z penaltového puntíku.
     
    56
    Jotův centr z levého křídla neprošel. Portugalci taktéž reklamovali hru rukou od Gcaby, který srazil míč vystrčeným loktem.
     
    55
    Jota hned pozval do útočné akce Mouru, který svůj centr z prvního doteku velmi přetáhl. Míč skončil až za vzdálenější postranní čarou.
     
    54
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Ruben Vinagre, přichází Francisco Moura.
    53. James MONYANE - 1:1
     
    53
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Míč si na penaltový bod postavil JAMES MONYANE a placírkou ho zkušeně nasměroval ze svého pohledu k pravé tyči.
     
    52
    Stačí! Leite skutečně trefil míč rukou a JAR tak může vyrovnat z pokutového kopu!
     
    51
    Centr zprava propadl přes Gcabu a skutečně skončil na Leiteho horní končetině. Bude to stačit na nařízení penalty?
     
    50
    Portugalci několik desítek vteřin kombinovali na vlastní půlce. Hlavní sudí se mezitím poradil s kolegy u videa a půjde se na předchozí situaci osobně podívat.
     
    49
    Jihoafričané nastoupili do druhé půle výrazně aktivněji. Po svém rohu se dožadovali odpískání penalty za ruku a není tak vůbec vyloučeno, že do akce půjde video.
     
    48
    Apollis vybíhal za nákopem z ofsajdu a k tomu všemu si při zpracování pomohl horní končetinou. Míč pro Portugalce.
     
    47
    Ani jeden z trenérů před začátkem druhého poločasu nestřídal, a tak na obou stranách pokračují v boji původní základní jedenáctky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Jihoafrická republika nastoupila do zápasu s velmi defenzivní taktikou, která jistojistě k úspěchu nepovede. Portugalci měli moře času na kombinace a mnohokrát úspěšně pronikli do pokutového území, z něhož v devatenácté minutě otevřel skóre Leao. Evropský celek mohl přidat i několik dalších gólů, ovšem Kubheka své pasivní spoluhráče vždy podržel dobrými zákroky. Směrem dopředu je JAR naprosto bezzubý, když už se zmohl na nějakou střelu, tak přišla z obrovské dálky a navíc postrádala přesnost.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Kodisang dostal čas na poslední nákop, který letěl přesně před rozběhnutého Monyaneho. Virginia však celou situaci výtečně přečetl a byl u balónu jako první.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    44
    Appollisův centr ze standardní situace byl příliš krátký. Zády brance otočený spoluhráč ho hrudníkem nedokázal zpracovat.
     
    43
    Jižní Korea se v souběžně hraném utkání dostala do vedení nad Argentinou. Portugalci se přesto o postup do další fáze bát nemusí.
     
    42
    Kodisang si dobře pokryl míč uprostřed hřiště a vynutil si faul. O pár přihrávek později z obrovské dálky nepřesně vystřelil Gcaba.
     
    41
    Nuno Santos přenesl hru přes celou šířku hřiště na levou stranu. Následná individuální akce jeho spoluhráče ale nepřinesla žádné kýžené ovoce.
     
    40
    Mkhuma neudržel míč v souboji s Vinagrem, který si přivodil menší zranění. O žádný vážnější problém by se však jednat nemělo.
     
    39
    Až Leshabela potáhl míč po pravé straně, ze které neškodně odcentroval. Odvrácený pas skončil u Mkhizeho, jenž vystřelil z dobrých pětatřiceti metrů, ale Virginiu nijak neohrozil.
     
    38
    Gedson Fernandes se dopustil drobného faulu na Monyaneho. Jihoafrický výběr však má velké problémy s přechodem půlící čáry.
     
    37
    Trincao se nedostal k Vinagreho centru, nicméně Portugalci balón rychle získali zpět. Obraz hry je naprosto jednostranný.
    36. Rafael Leao (POR)
     
    36
    Vinagreho přihrávka z hloubi pole nečekaně prošla přes tři hráče až k noze Leaa, který se ocitl ve velké šanci, jenomže na dobře chytajícího gólmana si nepřišel.
     
    35
    Portugalci ztratili balón, se kterým se přesouvali k levé postranní čáře. Khulekani Walter Kubheka bude vykopávat.
     
    34
    Jotovi nevyšlo zpracování přihrávky do penaltového půlkruhu. Napravit se to snažil v souboji s Mkhizem, kterého evidentně fauloval.
     
    33
    Jihoafričané se neprokombinovali přes vysunutou obranu a nadále zůstávají zatažení poblíž Kubhekovy brány.
     
    32
    Nuno Santos byl zahnán až k rohovému praporku, kde vysoký balón nezkrotil. Na programu tak je autové vhazování Mabilisa.
     
    31
    Držení míče: 43% – 57%.
     
    30
    Znovu šlo pěkně vidět, jak Jihoafričané pasivně brání u hranice šestnáctky. I tak se přes několik hráčů dostal Leao a připravil šanci pro Jotu, kterou dobrým zákrokem zneškodnil až Kubheka.
     
    29
    A další dobrá práce od portugalského obránce Vinagreho, který odehrál z pokutového území přetažený centr Mabilisa.
     
    28
    Thakgalo Leshabela se u pravé postranní čáry neprosadil přes Vinagreho, který z osobního souboje vytěžil aut.
     
    27
    Afričané prakticky vůbec nedostupují hráče s balónem. Neatakovaný Fernandes si díky tomu mohl dovolit vystřelit z pětadvaceti metrů, jenomže rozměry branky mu nestačily.
     
    26
    Už poněkolikáté se Moloisane připravil na autové vhazování. V tomto případě bylo z jeho vlastní poloviny a poslal ho jen na portugalské kopačky.
     
    24
    Vinagre přes sebe nepustil centr Moloisaneho. Právě ten vhodil do ohně dlouhý aut, ale Portugalci si před Virginiou poradili.
     
    23
    Santosova střela do tyče přišla až poté, co hlavní rozhodčí odpískal portugalský útočný faul. Kubheka z klidu vykopává.
     
    22
    Portugalci pokračují v aktivitě rohovým kopem. K centru se chystá Jota.
     
    21
    Abrahams hodně zariskoval kousíček před vlastní šestnáctkou. Ztrátu balónu však rychle napravil, když ho u koncové čáry sebral Jotovi.
    19. Rafael LEAO - 0:1
     
    19
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Evropský výběr se v devatenácté minutě dostává do vedení! Thierry Correia měl dostatek klidu na odcentrování. Uvnitř šestnáctky našel RAFAELA LEAA a ten z druhého doteku propasíroval míč za Kubheku, kterému nebylo nic platné ani pohotové vyběhnutí.
     
    18
    O metr dále zahrál některý z hráčů JAR rukou, a tak Santos rozehrál standardku před pokutové území. Fernandesova střela bez přípravy se mezi tyče ale nevešla.
     
    17
    Nuno Santos přihrával z jedničky, načež první obránce srazil míč do zámezí. Portugalci mohou zahrozit z dlouhého vhazování.
     
    16
    Jotova tvrdá střela neprošla přes dobře postavenou zeď. Portugalci nakonec nebudou ani vhazovat.
     
    15
    Moloisane fauloval Jotu a daroval Portugalcům přímý kop z pozice, odkud hrozí Kubhekovi bezprostřední nebezpečí.
    13. Trincao (POR)
     
    13
    Vinagre si na levé straně narazil s Jotou a výborně odcentroval na Trincaa, který se ve vzduchu srovnal k náročné hlavičce, nicméně ji koníčkem poslal přesně na místo, kde stál gólman Kubheka.
     
    12
    Jota nezvládl zpracovat Vinagreho centr, jeden z obránců mu balón zkušeně ukradl.
     
    11
    Po centru z pravé strany se Jihoafričané dostali k zakončení, ale balón znovu proletěl jenom nad brankou Joaa Virginii.
     
    10
    Jihoafričané vytěžili ze standardní situace rohový kop. Chvíli předtím Fernandes našel na hřišti mobilní telefon, který se marně snažil předat hlavnímu sudímu, takže ho musel opětovně zahodit.
     
    9
    A další portugalské zakončení zpoza pokutového území. Tentokrát to byl útočník Bragy Trincao, jenž poslal míč vysoko nad břevno.
     
    8
    Florentino Luís uzavřel celou akci ranou z nějakých sedmadvaceti metrů, jež sice letěla mezi tyče, ale Kubheka ji bez potíží zneškodnil.
     
    7
    Gedson Fernandes ale neodcentroval vůbec dobře, jeden z protihráčů odhlavičkoval balón ještě před bližší tyčí.
     
    6
    Vinagremu prošel velmi hraniční zákrok vedle pokutového území a díky tomu mohl legálním způsobem získat rohový kop.
    5. Kobamelo Kodisang (JAR)
     
    5
    Málem jsme byli svědky nádherné trefy! Kobamelo Kodisang si počkal na dlouhý pas přes osu hřiště a z hranice vápna vystřelil rovnou z voleje. Míč se stáčel do branky a nakonec lízl tyč, od které se odrazil mimo.
     
    3
    Portugalcům se vyplatilo aktivní napadání po ztrátě míče. Ten vybojoval Jota a sám nepřesně vypálil z osy hřiště.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hráči Jihoafrické republiky, kteří nastupují ve žlutozelených, zatímco Portugalci v červených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Jihoafrická republika: Kubheka (C) – Moloisane, Gcaba, Abrahams, Mabiliso – Monyane, Leshabela, Mkhize, Kodisang – Mkhuma, Appollis.
    Náhradníci: Baadjies, Thuntsane – Khupe, Modise, Blom, Phewa, Khanyi, Thethani.

    Portugalsko: Virginia – T. Correia, D. Queirós (C), Leite, Vinagre – Nuno Santos, F. Luís, G. Fernandes – Trincao, Leao, Jota.
    Náhradníci: D. Costa, Maximiano – R. Correia, Moura, Dalot, Pina, M. Luís, Djú, Martelo, Neto.

    Rozhodčí: Herrera – Urrego, Moreno (všichni VEN).
     
    Portugalsko

    Portugalci by rádi navázali na roky 1989 a 1991, ve kterých si ze světového šampionátu hráčů do dvaceti let odnesli zlaté medaile. K těm zatím mají hodně daleko, neboť v dosavadním průběhu turnaje odehráli dva zápasy a v nich vstřelili jediný gól, kterým rozhodli o hubeném vítězství 1:0 nad Jižní Koreou. V úterý si to svěřenci Hélia Sousy rozdali v zápase o předpokládané první místo s Argentinou, jejíž branku zasypali osmnácti střelami, ale i tak z něj odešli poraženi 0:2. V tabulce jsou Portugalci na třetím místě a k postupu do osmifinále potřebují získat alespoň bod.
     
    Jihoafrická republika

    Africký výběr na turnaji dosud nebodoval, ale i přesto jde do svého závěrečného utkání ve skupině F s jistou nadějí na postup do osmifinále. K tomu však nutně potřebuje získat tři body a k tomu nastřílet co nejvíce branek, aby měl ve výsledku lepší skóre než druhá Jižní Korea a třetí Portugalsko. Svůj první zápas Jihoafričané odehráli s Argentinou, se kterou drželi krok více než hodinu, ale kvůli červené kartě pro Keenana Philipse padli 2:5. Napravit to mohli v utkání s Jižní Koreou, ve kterém těsně prohráli 0:1.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemný páteční večer při sledování textového přenosu ze zápasu světového šampionátu hráčů do dvaceti let. Od dvaceti hodin a třiceti minut si to v rámci základní skupiny F rozdají výběry Jihoafrické republiky a Portugalska!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Michal Břuchanský

    Branky: 53. Monyane (pen.) – 19. Leao (T. Correia)

    Karty:   90+1. Moloisane (JAR)

    Neproměněná penalta: 60. Jota (POR), brankář Kubheka zneškodnil


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 7:11. Rohy: 2:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:15.
    Jihoafrická republika: Kubheka (C) – Moloisane, Gcaba, Abrahams, Mabiliso – Monyane, Leshabela (76. Khanyi), Mkhize, Kodisang – Mkhuma, Appollis (65. Blom).
    Náhradníci: Baadjies, Thuntsane – Khupe, Modise, Blom, Phewa, Khanyi, Thethani.

    Portugalsko: Virginia – T. Correia, D. Queirós (C), Leite, Vinagre (54. Moura) – Nuno Santos (68. Martelo), F. Luís, G. Fernandes – Trincao, Leao, Jota (83. Neto).
    Náhradníci: D. Costa, Maximiano – R. Correia, Moura, Dalot, Pina, M. Luís, Djú, Martelo, Neto.

    Rozhodčí: Herrera – Urrego, Moreno (všichni VEN)
    bahis siteleri