Ural – Rostov 2:2 (kon.) | Samara – Lok. Moskva 1:2 (kon.) | Spartak – Dynamo 0:0 (kon.)
Zenit – FK Krasnodar 1:1 (kon.)
konec
FK Spartak Moskva
0:0 (0:0)
Dynamo Moskva
Sobota 03.08.2019, 18:00 • Otkrytie Arena, Moskva • Ruská Premier Liga • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:59:24)
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 2:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 11:16.
     
    Je dobojováno! Moskevské derby mezi Spartakem a Dynamem vítěze nepoznalo, přestože domácí hráli celou hodinu bez vyloučeného Ponceho. Dynamo v přesilovce zakončovalo jenom z dálky a Šunin nemusel řešit prakticky žádnou gólovou možnost. Domácí úspěšně hrozili z brejků, ale ani oni si až do nastaveného času vyloženou příležitost nevypracovali. A jelikož v závěru netrefil branku ani hlavičkující Gigot, tak zápas skončil bezgólovou remízou.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Joãozinho neměl sebemenší šanci dosáhnout na Kaborého vysoký nákop. Balón proletěl do autu, načež si Maximenko nechal dát žlutou kartu za zdržování.
     
    90+4
    Lucas vhodil míč zpět do hry. Ve vápně o něj bojoval Bakajev, jenže v souboji s Kaborém fauloval a dokonce za to dostal žlutou kartu.
    90+2. Samuel Gigot (SPM)
     
    90+2
    Velká šance na rozhodnutí pro Spartak! Zelimchan Bakajev si dal záležet na svém centru z pravé strany. U zadní tyče se do vzduchu vyšrouboval Gigot a jen těsně minul Šuninovu bránu!
     
    90+1
    Roman Zobnin opět sebral míč N´Jiemu, jenomže obránci Dynama jeho rychlý postup vpřed okamžitě zastavili.
     
    90
    Času na rozhodnutí mají oba týmy ještě docela dost. Nad rámec druhé půle je totiž přidáno dalších pět minut.
     
    89
    Clinton N´Jie byl u levé postranní čáry zdvojený. Balón neudržel a hned nato zezadu podrazil Zobnina. I tuto žlutou kartu si hlavní sudí s přehledem obhájí.
     
    87
    Rezjuan Mirzov byl faulován Kaborém. Hned vzápětí letěl ze středu pole dlouhý nákop, jenže Schürrle důrazný osobní souboj s obránci prohrál.
     
    86
    Kaboré ztratil míč uprostřed hřiště a nechtěně založil domácí přečíslení čtyři na tři. Zobnin si věřil na střelu, ale tu poslal ze střední vzdálenosti několik metrů nad břevno.
     
    85
    Toni Šunjić ve středovém kruhu raději fauloval Schürrle, aby zamezil hrozícímu brejku. Neobešlo se to bez žluté karty.
     
    84
    Už tradičně se po Joãozinhovi dostal k míči Gruljov. I v tomto případě ho dvacetiletý ofenzivní hráč ale rychle ztratil.
     
    83
    Mirzov vytvořil poměrně velký tlak na Paršivljuka, který byl v danou chvíli posledním hráčem Dynama. Ke ztrátě míče nedošlo, naopak byl pískán útočný faul.
     
    82
    Blok Joãozinhovy střely přesměroval míč na Gruljova, který se u malého vápna skácel k zemi. Zákrok Gigota jako penaltový ale posouzen nebyl.
     
    81
    Ani jedno z mužstev nemělo ve druhé půli žádnou vyloženou gólovku. Deset minut před koncem se tak zdá, že utkání směřuje do remízového konce.
     
    80
    Džikijův šlapák dal hostům výhodu standardní situace. Sklepnutý centr letěl na N´Jieho, ovšem pomezní rozhodčí ještě předtím mávl ofsajd.
     
    79
    Kirill Pančenko je rozhodně nejviditelnějším hráčem Dynama. Dáno je to především obrovským počtem střel z dálky, které ale většinou za moc nestojí.
     
    78
    Stopeři Spartaku si nechali velký odstup od Gruljova. Toho ale zradil první dotek při zpracování Joãozinhovy přihrávky a Maximenko mohl zůstat v klidu.
     
    77
    Mirzov na koncové čáře neobešel Kaborého, jehož zásluhou mohl Šunin rychle rozjet pro změnu akci Dynama. Hra teď nabrala vynikající tempo.
     
    76
    André Schürrle tak dlouho přemýšlel, jak naloží s nadějným brejkem, až mu vracející se obránce míč sebral. Dynamo rychle přeplo do útoku, ale Maximenko prudkou střelu zpoza vápna od Pančenka vyrazil.
     
    75
    Joãozinho krátkou průnikovnou našel nově příchozího Gruljova, kterého Džikija zahnal do nepalebného úhlu. Následná patička hostujícího hráče už byla konečná.
     
    74
    Střídání v týmu FK Dynamo Moskva: ze hřiště odchází Ramil Šejdajev, přichází Vjačeslav Gruljov.
     
    74
    N´Jie dostal od Pančenka míč na levou stranu. K rychlému centru se ale neodhodlal a hosté si musí vystačit se ziskem autového vhazování.
     
    73
    Ayrton Lucas ztratil balón během útočného výletu. Zákonitě pak chyběl vzadu, ale Dynamo se do žádné přímočaré akce nepustilo.
     
    72
    Držení míče: 35% – 65%.
     
    71
    A zase rychle na druhou stranu, odkud z dobrých třiceti metrů unáhleně pálil Kirill Pančenko. Gólmana Antona Šunina ale znovu neohrozil.
     
    70
    Zelimchan Bakajev roztáhl hru doprava na Schürrleho, který byl v ostrém úhlu, ale i tak se pokusil vystřelit. Šunin se však překvapit nenechal a na bližší tyči si připsal snadný zákrok.
     
    69
    Joãozinho kroutil svůj centr směrem od branky. Klíčový hlavičkový souboj v předbrankovém prostoru jeho spoluhráči ale prohráli.
     
    68
    Dynamu se vůbec nedaří trvale kombinovat na útočné polovině a přitom alespoň částečně rozebrat obranu soupeře. Právě proto dochází jen ke střelám z dálky, ta poslední od Rauše byla rychle sražená.
     
    67
    Střídání v týmu FK Dynamo Moskva: ze hřiště odchází Sebastian Szymański, přichází Clinton N'Jie.
     
    66
    Podobná standardní situace se konala i na druhé straně. Maximenko centr Szymańského jenom vyrazil, přičemž byl i faulován.
     
    65
    Schürrle posílal svůj centr do malého vápna, nicméně před číhajícím Gigotem balón odehrál jistě bránící Šunjić.
     
    64
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Alexandr Tašajev, přichází Rezjuan Mirzov.
     
    64
    Paršivljuk od sebe doslova odhodil Bakajeva. Dynamo kvůli němu bude čelit standardní situaci z levého kraje hřiště.
     
    63
    Domácí zahustili prostor na hranici pokutového území. Pančenko s Kaborém se tak před Maximenkovu branku neprobili.
     
    62
    Ješčenko během necelých pěti vteřin pokazil hned několik přihrávek a s ním i celý protiútok, do kterého se zapojil také André Schürrle.
     
    61
    Szymańského centr z pravého křídla se k žádnému hráči Dynama nedostal. Tašajev pak chtěl rychle otočit hru, ale do cesty se mu šikovně postavil Kaboré.
     
    60
    Střídání v týmu FK Dynamo Moskva: ze hřiště odchází Artur Jusupov, přichází Abdul Azziz Tetteh.
     
    59
    Dynamo zřejmě bude poprvé střídat. U hostující lavičky se už chystá do pracovního procesu záložník Abdul Azziz Tetteh. Ještě předtím Jusupov krásnou patičkou připravil další dalekonosnou střelu pro Pančenka, ovšem Maximenko zasahovat nemusel.
     
    58
    Na první pohled není prakticky vůbec znát, že Spartak hraje v oslabení. Po změně stran je to zcela vyrovnaná partie, která může mít ještě všelijaký průběh.
     
    57
    Místo gólu si Artur Jusupov zapisuje do statistik jenom žlutou kartu. Konkrétně za zbrzdění Zobnina, který upaloval do dalšího brejku.
     
    56
    Artur Jusupov se podruhé v zápase dostal do dobré palebné pozice. Povedenou ránu z pětadvaceti metrů mu však Maximenko vyrazil na roh.
     
    55
    Centr z domácího rohu neškodně proletěl pokutovým územím do středu hřiště. Následný nákop se už stal snadnou kořistí pro Šunina.
     
    54
    Ayrton Lucas to vzal na sebe a podél koncové čáry vyrazil do šestnáctky. Už několikátou důležitou stopku mu tam za cenu rohového kopu vystavil Rykov.
     
    53
    Dobře myšlený centr na první tyč znovu objevil hlavu Pančenka, nicméně balón se pod horní tyč nevešel.
     
    52
    Kirill Pančenko dostal míč mezi obranu a zálohu Spartaku. Střela z dvaceti metrů se mu nepovedla i kvůli teči, ze které plyne rohový kop.
     
    50
    Je evidentní, že se Spartak zaměří zejména na rychlé protiútoky. Další z nich táhl Bakajev, jenže dopadl podobně jako před malou chvílí.
     
    49
    První střelu po příchodu z Dortmundu si připsal německý ofenzivní záložník Schürrle, jehož tečovaný pokus z delší vzdálenosti musel řešit až Šunin.
     
    48
    Po nepřesnosti v hostující kombinaci vyrazil Bakajev do protiútoku. S míčem se dostal až do vápna, jenomže přes nohy Rykova před branku nepřihrál.
     
    47
    Pátý roh Dynama zleva rozehrál Jusupov, avšak prudkým centrem nepomohl vytvořit žádné zakončení.
     
    46
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Džano Ananidze, přichází André Schürrle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Skončil nám první poločas, který se více vydařil Dynamu, nicméně na podobě skóre se to nijak neodrazilo. Největší dvě šance dosavadního průběhu zápasu neproměnili Jusupov a Šejdajev. Ještě důležitější situace nastala v pětatřicáté minutě, kdy se nechal zbytečně vyloučit domácí útočník Ponce. Změna v počtu hráčů se na hřišti projevila spíše negativně, žádný z týmů až do pauzy vůbec nic nepředvedl.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Pančenko otáčel hru doprava, kam zamířili Paršivljuk a Alexandr Tašajev, který se vychytrale nechal faulovat. V první půli se už nic nestane.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45
    Rauš zdviženou rukou signalizoval, že se Bakajev dostal s míčem do autu. Situaci trochu riskantně vypustil, nicméně rozhodčí mu po chvilce dali za pravdu.
     
    44
    Hosté rozehráli na krátko a sami se dostali až do středového kruhu. Kaboré z něj hezky přenesl hru k Joãozinhovi a ten vybojoval aspoň aut.
     
    43
    Těžko říct, zda Pančenko zleva střílel, anebo se jen pokoušel o centr. Tak jako tak získal rohový kop.
     
    42
    Teď je to na obou stranách zejména o nepřesnostech, které drží hru ve středu hřiště.
     
    40
    Ješčenkův dlouhý aut ze středu hřiště si jednoduše vzali stopeři Dynama. To ale pokazilo rozehrávku a balón zase ztratilo.
     
    39
    Po rozehrávce Jusupova se balón poodrážel až k Šunjićovi, jehož nelehké zakončení proletělo nad břevnem.
     
    38
    Pančeko se stal adresátem centru z levé strany. odvážná rána z voleje však byla tečovaná a resultuje z ní jenom roh.
     
    37
    Utkání tedy získalo novou zápletku. Dynamo bude více než hodinu hrát v početní převaze a rázem se stalo favoritem tohoto derby.
    35. Červená karta pro domácího útočníka
     
    35
    Hlavní sudí výtečně postřehl, že Ponce šel do souboje nohou napřed. Šunin schytal bolestivou ránu do hrudi, a tak se vytažená červená karta zdá být zcela oprávněná.
     
    34
    Hra je přerušena kvůli velmi tvrdé srážce mezi Šuninem a Poncem. Oba hráči šli nebojácně po centrovaném balónu a odskákali to vzájemnou bolístkou.
     
    32
    Znovu se na place střetli Joãozinho a Gulijev. Druhý jmenovaný si dal balón daleko od nohy a pak svého brazilského soupeře fauloval agresivním skluzem za žlutou kartu.
     
    31
    Ajaz Gulijev se výtečně vrátil s protiútokem Joãozinha a ustřelil mu balón směrem ke Gigotovi.
     
    30
    Držení míče: 45% – 55%.
     
    29
    Zobnin nebezpečně prodlužoval Ananidzeho centr na zadní tyč, ke které se řítil Gigot, ale na balón přeci jen těsně nedosáhl.
     
    28
    Vladimir Rykov se v pokutovém území nebál jít do skluzu, kterým Poncemu ukopl balón na rohový kop.
     
    27
    Šejdajev dostal hodně složitou přihrávku, která o kousek utekla za levou postranní čáru. Vhazovat bude Andrej Ješčenko.
     
    26
    Poslední minuty jednoznačně patří Dynamu. Kvůli nedovolenému zákroku Rauše si ale bude muset míč znovu vybojovat.
     
    25
    Další akci Dynama v samotném zárodku přerušil ofsajd.
     
    24
    Do míče se z necelých třiceti metrů opřel Pančenko, jenže trefil jenom dobře postavenou zeď.
     
    22
    Tašajev fauloval kousek před velkým vápnem a nabídl hostům další šanci z přímého kopu.
    20. Ramil Šejdajev (DMO)
     
    20
    Nechybělo moc a hosté vedli! Šejdajev měl ve své těsné blízkosti snad pětici obránců, ale i tak se dokázal s míčem otočit a vystřelit pár milimetrů nad břevno, o které se balón lehce otřel.
     
    18
    Rozehrál ho Jusupov, ale žádný z jeho kolegů se do zakončení neprodral.
     
    17
    Rohový kop pro Dynamo..
     
    15
    Dynamo se usadilo u branky soupeře, dokud Ayron Lucas zkušeně neodblokoval Sebastiana Szymańského.
     
    14
    Hosté se poměrně jednoduše dostali do pokutového území. Šejdajev a po něm i Joãozinho ale trefili jenom blokující soupeře.
     
    13
    Zelimchan Bakajev se pustil do odvážné individuální akce, kterou i sám zakončil, jenomže balónu nedal tolik razance, aby Šuninovi přidělal nějaké problémy.
     
    12
    Z nosu polského záložníka se spustila krev, takže Dynamo si musí několik desítek vteřin poradit v oslabení.
     
    10
    První žlutou kartou je potrestán Alexandr Tašajev, který nastavil rameno před obličej rozběhnutého Szymańského.
     
    9
    Právě Joãozinho byl na obranné polovině faulován Bakajevem, který se ještě snažil udržet míč na domácích kopačkách.
     
    8
    Podobně dopadla i střela na opačném konce hřiště, kde levačkou napřahoval Joãozinho. Dynamo ještě vhazovalo, ale kvůli okamžité ztrátě se muselo rychle vracet.
     
    7
    Hosté zachybovali ve středu pole. Gulijev přímočaře vyrazil až před branku, nicméně střela z blízkosti malého čtverce byla sražená.
     
    6
    Ayrton Lucas schytal důrazný zákrok od Kaborého. Za faul u půlící čáry se první žlutá karta každopádně ukazovat nebude.
     
    5
    Dynamo se dobrovolně vrátilo na vlastní půlku a byl to až brankář Šunin, který dlouhým nákopem poslal míč za půlící čáru.
     
    4
    Spartak rohový kop ubránil a vyrazil do protiútoku, který až těsně před pokutovým územím zabrzdil obranný zákrok Charlese Kaborého.
    3. Artur Jusupov (DMO)
     
    3
    Hned zkraje zápasu si Dynamo vytvořilo solidní možnost! Joãozinho doběhl volný míč na levé autové čáře a posunul jej na osu hřiště, kde Jusupuv pálil ze sedmnácti metrů a Maximenko měl co dělat, aby prudkou ránu vytěsnil na roh.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v červených, zatímco hosté v bílých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Spartak Moskva: Maximenko – A. Ješčenko, Gigot, Džikija (C), Lucas – Zobnin, Gulijev – Z. Bakajev, Ananidze, Tašajev – Ponce.
    Náhradníci: Rebrov, Selichov – Badu, S. Bakajev, Ignatov, Kutěpov, Melkadze, Mirzov, Rasskazov, Schürrle, Umjarov.

    FK Dynamo Moskva: Šunin (C) – Paršivljuk, T. Šunjić, Rykov, Rauš – Kaboré, Jusupov – Pančenko, Szymański, Joãozinho – Šejdajev.
    Náhradníci: Leščuk – Cardoso, Černych, Jevgeněv, Gruljov, I. Kalinin, N´Jie, Morozov, Ordec, Plijev, Tetteh.

    Rozhodčí: Bezborodov – Mosjakin, Čelcov.
     
    Vzájemné zápasy

    10.03.2019 Dynamo – Spartak 0:1
    25.08.2018 Spartak – Dynamo 2:1
    13.05.2018 Spartak – Dynamo 0:1
    18.07.2017 Dynamo – Spartak 2:2
    08.05.2016 Spartak- Dynamo 3:0.
     
    FK Spartak Moskva

    Spartak už dávno není tak dominantním klubem, jako tomu bylo v devadesátých letech a na startu nového milénia, kdy během deseti let vyhrál hned devět titulů. Ten poslední se datuje k sezóně 2016/17, zatímco v předchozím ročníku Moskvané skončili až pátí. Ani úvod do nové sezóny svěřencům trenéra Konovova moc nevyšel. Ze tří zápasů vyhráli jen nad nováčkem ze Soči, načež remizovali 2:2 s Rostovem a před týdnem nečekaně prohráli 0:2 s Tambovem. V tabulce tak Spartaku patří až desáté místo, z něhož ztrácí na čelo už pět bodů.
     
    FK Dynamo Moskva

    Další moskevský klub v počátku této desetiletky pravidelně okupoval pozice v nejlepší čtyřce, ale i tak se na jaře 2016 pakoval do druhé ligy. Z té se Dynamo ihned vrátilo, nicméně mezi elitou od té doby příliš nezáří. Předchozí ročník zakončili až na dvanáctém místě, když z třiceti ligových duelů vyhráli jen šestkrát. Změna k lepšímu může nastat v letošní sezóně, kterou Moskvané zahájili remízou 1:1 s Tulou. Poté sice těsně prohráli 0:1 s Kazaní, ale napravili to výhrou 2:0 nad Uralem, díky níž se posunuli na sedmé místo.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu čtvrtého kola nejvyšší ruské soutěže. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na atraktivní duel mezi moskevskými kluby Spartak a Dynamo!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Michal Břuchanský

    Branky:

    Karty:   10. Tašajev (SPM), 32. Gulijev (SPM), 90+4. Z. Bakajev (SPM), 90+5. Maximenko (SPM) – 57. Jusupov (DMO), 85. T. Šunjić (DMO), 89. N'Jie (DMO)   35. Ponce (SPM)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 2:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 11:16.
    FK Spartak Moskva: Maximenko – A. Ješčenko, Gigot, Džikija (C), Lucas – Zobnin, Gulijev – Z. Bakajev, Ananidze (46. Schürrle), Tašajev (64. Mirzov) – Ponce.
    Náhradníci: Rebrov, Selichov – Badu, S. Bakajev, Ignatov, Kutěpov, Melkadze, Mirzov, Rasskazov, Schürrle, Umjarov.

    Dynamo Moskva: Šunin (C) – Paršivljuk, T. Šunjić, Rykov, Rauš – Kaboré, Jusupov (60. Tetteh) – Pančenko, Szymański (67. N'Jie), Joãozinho – Šejdajev (74. Gruljov).
    Náhradníci: Leščuk – Cardoso, Černych, Jevgeněv, Gruljov, I. Kalinin, Morozov, Ordec, Plijev, Tetteh, N'Jie.

    Rozhodčí: Bezborodov – Mosjakin, Čelcov
    thejrc.org