Dortmund – Stuttgart 1:5 (kon.) | Freiburg – Bielefeld 2:0 (kon.) | Mohuč – Kolín nad Rýnem 0:1 (kon.)
Mönchengladbach – Hertha 1:1 (kon.) | RB Lipsko – W. Brémy 2:0 (kon.) | Union Berlín – Bayern 1:1 (kon.)
konec
1. FC Union Berlín
1:1 (1:0)
Bayern Mnichov
Sobota 12.12.2020, 18:30 • An der Alten Försterei, Berlín • Německá Bundesliga • 11. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu jedenáctého kola německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi Unionem Berlín a Bayernem Mnichov!
     
    1. FC Union Berlín

    Domácí minulý týden přišli o osmizápasovou neporazitelnost, když v městském derby prohráli s Herthou 1:3. I tak ale jsou největším překvapením ligy, protože jim před sobotními zápasy patřilo skvělé šesté místo s tříbodovou ztrátou na pátý Dortmund. Hlavní trenér Urs Fischer musí nově řešit komplikaci v podobě zranění Maxe Kruseho, který se šesti brankami a pěti nahrávkami podílel přesně na polovině všech branek Unionu. Dalšími absentéry jsou Pohjanpalo s Ujahem a rovněž Robert Andrich, který dostal za červenou kartu z předchozího zápasu stopku na tři zápasy.
     
    Bayern Mnichov

    Hosté mají za sebou velmi náročný program, neboť od 21. listopadu odehrají už sedmý soutěžní zápas. Ten poslední se uskutečnil ve středu, kdy Bayern přehrál v Lize mistrů ruský Lokomotiv 2:0 a upevnil si v základní skupině první příčku. Mnichované nepoznali od konce září ani jednoho přemožitele. Celkem to dělá šestnáctizápasovou šnůru bez porážky. Poslední ligový duel jim ale zcela nevyšel – šlágr s Lipskem skončil divokou remízou 3:3. V bundesligové tabulce je Bayern přesto na čele s náskokem jediného bodu na druhý Leverkusen. S dvanácti trefami vládne týmovým i ligovým střelcům Robert Lewandowski. Ten i dnes bude postrádat Joshuu Kimmicha, jenž by se měl stihnout vrátit do tréninku ještě před Vánoci.
     
    Vzájemné zápasy

    17.04.2020 Union – Bayern 0:2
    26.10.2019 Bayern – Union 2:1.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Luthe – Trimmel (C), Friedrich, Knoche, Lenz – Prömel, Griesbeck – Becker, Ingvartsen, Bülter – Awoniyi.
    Náhradníci: Karius – Endo, Gentner, Gießelmann, Gogia, Maciejewski, Ryerson, Teuchert.

    Bayern Mnichov: Neuer (C) – Pavard, J. Boateng, Alaba, A. Davies – Goretzka, Musiala – Gnabry, T. Müller, Coman – Lewandowski.
    Náhradníci: Nübel – Costa, Lucas Hernández, Choupo-Moting, Richards, Roca, Sané, B. Sarr, Tolisso.

    Rozhodčí: Dankert – Rohde, Häcker.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O úvodní výkop se postarali hosté, kteří nastupují v převážně černých, zatímco domácí v červených dresech.
     
    2
    Nečekaně brzká gólovka pro Union! Awoniyi zničehonic ukázal záda všem protivníkům, ale Neuer jeho střelu pravou rukou skvěle vyrazil.
     
    3
    S bráněním rohového kopu Bayern takové problémy neměl. Na další nákopy z hloubi pole si ale budou muset dát mnohem větší pozor.
     
    4
    Becker přilel olej do ohně centrem z pravého křídla. Oběma dobíhajícím spoluhráčům ale chyběl krok k tomu, aby mohli zakončovat.
     
    4
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Tak to je famózní start od Unionu, který od čtvrté minuty vede! Trimmel rozehrál rohový kop na špatně bráněného GRITSCHU PRÖMELA, jehož hlavička zapadla přesně k vzdálenější tyči.
     
    5
    Sebastian Griesbeck si pomohl faulem na Musialu, takže i Bayern může poprvé zatopit domácí defenzivě.
     
    6
    Alphonso Davies šel jako tank do souboje s faulovaným Trimmelem, který jej vedle pokutového území učebnicově zakřižoval.
     
    7
    Marius Bülter to měl k přízemnímu centru dále než Pavard, který vyběhl ven z vápna a pak poslal míč do hloubi pole. Ve středovém kruhu pak ale fauloval Lewandowski.
     
    8
    Serge Gnabry schovává hlavu do dlaní! Lewandowski jej ho nádherně vysunul do úniku, ale druhým dotekem si pak trestuhodně ukopl míč do zámezí.
     
    9
    Další nedokonalost ve hře Serge Gnabryho. Tentokrát u pravé autové čáry, odkud vhazuje Christopher Lenz.
     
    10
    Union se po nebojácném začátku zatahuje do hlubokého bloku. Mnichované ho obehrávají v prostorech vzdálených od Lutheho brány.
     
    11
    Jenže přišla další ztráta, kterou měl na svědomí francouzský pravý obránce Benjamin Pavard.
     
    12
    Marcus Ingvartsen dostal míč od Lenze a z poměrně velké vzdálenosti lehce protáhl Neuera, jenž se zatím určitě nenudí.
     
    13
    Davies zablokoval pas Trimmela a sám založil rychlý protiútok. Gnabrymu se křižná střela z blízkosti rohu vápna ale nepovedla.
     
    14
    Comanovy drzé kličky k dalšímu posunu nevedly. Míč skončil v zámezí a zpátky ho bude posílat Christopher Trimmel.
     
    15
    Luthe skvěle zareagoval na průnikovou přihrávku za obranu. Míč zastavil na hraně vápna těsně před dobíhajícím Müllerem.
     
    16
    Friedrich měl zavřenou cestu u lajny. Musel se proto rychle vracet, i když se Comanovi z levého křídla nepodařilo odcentrovat.
     
    17
    Už poněkolikáté za sebou získal Bayern balon ještě u útočné poloviny. Obraz hry začíná být takový, jaký se dal před začátkem zápasu čekat.
     
    18
    David Alaba zkazil rozehrávku. Lewandowski a spol. pak aktivovali vysoké napadání, ale domácí zadáci žádné zaváhání nedopustili.
     
    19
    Berlínský tým se dostal ze zahuštěného středu jen vysvobozujícím odkopem do míst, kde si balon sebral Alaba.
     
    20
    Jérôme Boateng se nepochopil s Daviesem, který od něj chtěl přihrávku do běhu. Místo toho šel míč několik metrů za paty.
     
    21
    Marvin Friedrich vyhrál důležitý hlavičkový souboj proti Comanovi. Základem toho byl jedovatý centr z pravého křídla.
     
    22
    Taiwo Awoniyi spálil už druhou velkou šanci! Po chybě Daviese upaloval vstříc Neuerovi, ale levačkou vystřelil o metr vedle brány.
     
    24
    Robert Lewandowski se ocitl za domácí obranou. Friedrich ho zezadu lehce postrčil, ale hlavní rozhodčí penaltu nenařídil. Možná to posoudil jako příliš ochotný pad.
     
    25
    Robert Lewandowski byl držen Grisbeckem, takže Bayern zůstává nastěhován na polovině Unionu.
     
    26
    Po malé domů k Neuerovi se míč opět stěhuje jen mezi členy hostující obranné čtveřice.
     
    27
    Leon Goretzka to chtěl zrychlit dlouhým pasem před Pavarda, jenž se ukázal být jako hodně nepřesný. Andreas Luthe v klidu vykopává.
     
    28
    Coman zastavil Griesbecka a zahájil rychlý protiútok. Finále v podobě Lewandowského tečované střely ze sedmnácti metrů skončilo rohovým kopem.
     
    29
    Gnabryho centr byl u bližší tyče prodloužen, ale u druhého konce pokutového území chyběl někdo, kdo my třeba mohl pálit na Lutheho bránu.
     
    30
    Lewandowski nebyl puštěn ke krátké kolmici od Gnabryho. Ve spolupráci s jedním ze stoperů situaci řešil třiatřicetiletý Luthe.
     
    31
    Sheraldo Becker vybíhal z půlky za nákopem z obrany. Davies jej zastavil taktickým faulem a dostal první žlutou kartu v sezóně.
     
    32
    Obrana Unionu si na dlouho neodpočinula. Standardní situace skončila jen útočným faulem. Při jeho signalizaci si jeden z pomezních sudích zničil praporek.
     
    33
    Thomas Müller byl faulován během přebírání míče. Resultuje z toho standardní situace pro Gnabryho.
     
    34
    Gnabry rozehrál na krátko s Alabou, který levačkou vypálil z poměrně velké dálky a míč proletěl jen kousek vedle Lutheho levé tyče.
     
    35
    Hra je na malou chvíli zastavena kvůli indisponovanému Marcusi Ingvartsenovi. Po autu Trimmela budou Berlíňané v oslabení.
     
    36
    Marcus Ingvartsen není schopen pokračovat! Už v šestařiacáté minutě ho na trávníku střídá Cedric Teuchert.
     
    37
    Na žluté karty vede Bayern 2:0. Za faul uprostřed hřiště pyká Serge Gnabry. Pro něj je to druhé napomínání v ročníku.
     
    38
    Nákop spojený s pomalou hlavičkou na překonání Neuera nestačil. I tak může být Union s dosavadním průběhem utkání nadmíru spokojen.
     
    39
    Výměna míče mezi Comanem a Daviesem se vůbec nepovedla. Trimmel však vhazuje v místech, kde bude Bayern vysoko napadat.
     
    40
    Taiwo Awoniyi neudržel míč u lajny. Hra se přestěhovala na druhou stranu, kde Gnabry neudělal na Lenzovi ani rohový kop.
     
    41
    Becker nechytil až moc rychlou přihrávku směřující do pokutového území. Na tahu je opět Bayern, který čeká na první větší šanci.
     
    42
    Tu přinesl až Gnabry, který pohotově vypálil levačkou z hranice vápna. Luthe měl štěstí, že míč neletěl více k levé tyči, jinak by na něj těžko dosáhl.
     
    43
    Luthe sebevědomě skočil pod Comanovy nohy. Být tam o chvíli později, tak to smrdí penaltovým faulem.
     
    45
    Musiala si v rychlosti narazil s Goretzkou. Knoche ho kousek před šestnáctkou poslal na zem a řekl si tím o žluté napomenutí.
     
    45+1
    Nebezpečný přímý kop z dvaceti metrů zrealizoval Lewandowski. Polský snajpr ale trefil ve zdi skákajícího Friedricha, kterého proti dorážce napodobil Lenz.
     
    45+2
    V nastaveném čase je to od Bayernu jeden nákop za druhým. Následné souboje však vyznívají lépe pro bránící fotbalisty.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi první poločas, který klidně mohl skončit třígólovým vedením Unionu. Awoniyi své dvě velikánské šance ale neproměnil a skóre se tak změnilo jen v jednom případě, když po rohovém kopu překonal Neuera hlavičkující Prömel. Favorit pak měl více ze hry, ovšem šance Alaby a Gnabryho vyrovnávajícím zásahem neskončily.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Začal poslední poločas sobotního programu německé Bundesligy. Bayern prohrává, ale zatím pokračuje bez jediného střídání.
     
    48
    Sám pro sebe získal Gnabry rohový kop. Zneškodnění centru ale bylo pro domácí fotbalisty rutinní záležitostí.
     
    49
    Pavard zajistil další rozehrávku od rohového praporku, ale Serge Gnabry znovu našel jen volného obránce, jenž balon odhlavičkoval do bezpečí.
     
    50
    Union si míče moc neužívá. Rychlé hledání vysunutého Awoniyiho většinou končí nevynucenou ztrátou.
     
    51
    Thomas Müller si našel Alabův nákop ze středu hřiště, ale finální přihrávku k Lewandowskému nedostal. Následuje rohový kop.
     
    52
    Neuer těžil ze svého vysokého postavení. Před rozběhnutým Awoniyim zvládl odhlavičkovat míč na útočnou polovinu Bayernu, kde kolizi dvou hlav odnesl Lewandowski.
     
    53
    Kromě polského snajpra je v bolestech také jeho hlídač Marvin Friedrich. Během ošetřování spustili fanoušci za stadionem pěkný ohňostroj.
     
    54
    Mnichovanům se po změně stran vůbec nedaří standardní situace. Domácí obrana ve vzduchu panuje.
     
    55
    Luthe rychlostí blesku vyběhl proti Comanovi, kterému dával přihrávku do prostoru Lewandowski. Třiatřicetiletý gólman srazil míč ke svým kolegům.
     
    56
    Domácí aspoň na malou chvíli uklidňují hru v bezpečné vzdálenosti od Lutheho. Awoniyimu scházelo málo, aby dosáhl na přízemní centr Beckera.
     
    57
    Kingsley Coman už byl s míčem za postranní čarou. Christopher Lenz jej vhodí před pokutové území Bayernu.
     
    58
    Robert Lewandowski se po ztrátě dobře vrátil s Prömelem, kterému byl odpískán miniaturní faul. Střídačce Unionu se tento výrok nelíbí.
     
    59
    Ze série hlaviček po Gnabryho rohu resultoval jen Comanův pas do Lutheho náruče. Půlhodinu před koncem se Bayern v ofenzivě stále trápí.
     
    60
    Držení míče: 38 % – 62 %.
     
    61
    Grischa Prömel vymyslel krásný oblouček pro Awoniyiho. Neuer celou situaci ještě lépe zanalyzoval a nigerijskému útočníkovi míč ukopl.
     
    62
    Domácí šli do rozhozené obrany, které dvakrát nepomohl Boateng. Po přihrávce do druhé vlny pálil Marius Bülter jen do dobře postaveného bloku.
     
    63
    Střídání v týmu Bayern Mnichov: ze hřiště odchází Jamal Musiala, přichází Leroy Sané.
     
    64
    Lewandowski ukázal palec nahoru, i když neměl šanci dlouhý pas na hrot útoku chytit před Andreasem Luthem.
     
    65
    Sheraldo Becker měl čas a prostor na levé straně, kterou Pavard odkryl. Střílená přihrávka na zadní tyč ale skončila v autu.
     
    66
    Müller se dostal ke střele z osmnácti metrů. Razanci měla dobrou, ale Luthe ji přesto vyrazil skokem k pravé tyči. Několik dorážek bylo sražených.
     
    67
    Bayern právě vstřelil branku!
    Trvalo to sedmašedesát minut, než se Bayern dočkal prvního přesného zásahu! Základem byl drzý průnik na levém křídle od Comana, který konečně našel připraveného ROBERTA LEWANDOWSKÉHO. Zkušený útočník se z oblíbené pozice u penaltové značky nezmýlil a vyrovnal na 1:1.
     
    69
    Zrušením čistého konta brankáře Lutheho získá Bayern na sebevědomí. Domácí to budou mít s udržením remízy hodně těžké.
     
    70
    Becker byl druhý v rychlostím souboji s Pavardem. Očividný faul umožňuje Bayernu pokračovat v tlaku.
     
    71
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Sebastian Griesbeck, přichází Julian Ryerson.
     
    71
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Marius Bülter, přichází Kejta Endo.
     
    72
    Fauly na straně Unionu začínají rychle přibývat. Za povalení Comana dokonce Grischa Prömel vyfasoval třetí žlutou kartu v sezóně.
     
    73
    Julian Ryerson chtěl využít čerstvých sil a probít se přes levé křídlo k něčemu zajímavému. Dopustil se však faulu na Gnabryho.
     
    75
    Postupnou kombinací ze středu hřiště se hosté rychle dostali k vápnu, ale Lewandowski tam o balon přišel.
     
    76
    Nenápadný protiútok Unionu zakončoval Kejta Endo. Obalovačka na zadní tyč ale neměla takovou rychlost, aby na ni Neuer nemohl dosáhnout.
     
    76
    Střídání v týmu Bayern Mnichov: ze hřiště odchází Leon Goretzka, přichází Corentin Tolisso.
     
    77
    Zdvojený Sancho neuspěl u pravé autové čáry, ovšem Lenz po svém autu odevzdal míč Boatengovi.
     
    78
    Andreas Luthe nespěchal s rozehrávkou poté, co spolehlivě lapil centrovaný míč. U rozhodčích mu to zatím prochází.
     
    79
    Sheraldo Becker se v přerušené hře nezachoval zrovna sportovně. Za menší spor byl oceněn žlutou kartou.
     
    80
    Nedá se říct, že by Bayern měl po vyrovnávající trefě drtivý tlak. Union hraje stále stejně a vychází ze zabezpečené obrany.
     
    81
    Napadaný Jérôme Boateng zachoval klid a dal malou domů Neuerovi, od kterého začíná postupný útok Mnichovanů.
     
    82
    Teuchert si dal za cíl zisk rohového kopu a ten odrazem od Boatenga také splnil. Trimmel na gólovou asistenci z úvodu zápasu ale nenavázal, hlavička Friedricha letěla na střed brány k Neuerovi.
     
    83
    Trimmel vrazil do Lewandowského bez zájmu hrát míč. Domácí nařízenou standardku ale přežili, centr přistál v dlaních sebejistě chytajícího Lutheho.
     
    85
    Kolotoč přihrávek posunul Bayern až do křídla. Pro Saného byl centr příliš vysoký a toho využil odkopávající Becker.
     
    86
    Na druhé straně proletěla Endova nabídka skrz celé pokutové území až do autu. Neuer co nejrychleji uvádí balon zpět do hry.
     
    87
    Obhájci německého titulu se připravili o další porci času. Neadresný nákop si opět přivlastnil Andreas Luthe.
     
    88
    Střídání v týmu Bayern Mnichov: ze hřiště odchází Serge Gnabry, přichází Eric Choupo-Moting.
     
    89
    Coman to vzal na sebe, ale situaci zpřed prvního gólu nezopakoval. Následoval jenom roh, po kterém dostal od Lewandowského přetěžký pas Müller. Odražení míče do zámezí se ani nedá považovat za střelu.
     
    90
    Opět v akci Coman, který zleva odcentroval na Saného. Ten z bezprostřední blízkosti hlavičkoval, ale Luthe senzačně vytáhl míč z brankové čáry!
     
    90+1
    Jérôme Boateng likvidoval rychlý protiútok zákrokem, který občas smrdí vlastním gólem. Před domácím rohem se bude opět střídat.
     
    90+1
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Taiwo Awoniyi, přichází Christian Gentner.
     
    90+2
    Domácí rohy jsou dnes určitě nebezpečnější. Trimmel přichystal další zakončení pro Marvina Friedricha, kterému ale byly rozměry branky malé.
     
    90+3
    Akce Bayernu měla jen jepičí život. Luthe s klidem vykopne ve chvíli, kdy začne třetí ze čtyř nastavených minut.
     
    90+4
    Endo se dožadoval rohového kopu tak vášnivě, že mu hlavní rozhodčí pohrozil žlutou kartou. O chvíli později byla Beckerovi odpískána hra rukou.
     
    90+4
    V závěru jsou to překvapivě hráči Unionu, kteří mají více útočných výpadů. Poslední střelu měl po nahrávce od Enda další náhradník Ryerson, kterému to z dálky vůbec nesedlo.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Bavorský celek podal podprůměrný výkon, který byl znát hned v prvních minutách zápasu. Union si vytvořil několik šancí a ve čtvrté minutě jednu z nich dokonce využil, o což se z rohu postaral Prömel. Bayern mohl být rád, že šel do šatny jen s jednogólovým mankem. Po změně stran to od něj bylo trochu lepší, ale ve finále to stačilo jen na jeden zásah Roberta Lewandowského. Domácí nadále hrozili z brejků a rohových kopů. Na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Sané, ale na výsledku 1:1 se už nic nezměnilo.
     
    Čelo německé Bundesligy zůstává nesmírně zamotané. Bavorský celek neodpověděl na vítězství Lipska a propadl se za něj na druhé místo, odkud ho ještě může sesunout Leverkusen. Union naopak napravil prohru v derby s Herthou a poskočil před Dortmund na senzační pátou příčku.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 6 – 5
    Střely mimo: 7 – 10
    Držení míče: 38 % – 62 %
    Rohové kopy: 4 – 7
    Ofsajdy: 2 – 0
    Fauly: 17 – 8
    Žluté karty: 3 – 2.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:33:06)

    Michal Břuchanský

    Branky: 4. Prömel (Trimmel) – 67. Lewandowski (Coman)

    Karty:   45. Knoche (UNB), 72. Prömel (UNB), 79. Becker (UNB) – 31. A. Davies (BAY), 37. Gnabry (BAY)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 7:10. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 17:8.
    1. FC Union Berlín: Luthe – Trimmel (C), Friedrich, Knoche, Lenz – Prömel, Griesbeck (71. Ryerson) – Becker, Ingvartsen (36. Teuchert), Bülter (71. Endo) – Awoniyi (90+1. Gentner).
    Náhradníci: Karius – Endo, Gentner, Gießelmann, Gogia, Maciejewski, Ryerson, Teuchert.

    Bayern Mnichov: Neuer (C) – Pavard, J. Boateng, Alaba, A. Davies – Goretzka (76. Tolisso), Musiala (63. Sané) – Gnabry (88. Choupo-Moting), T. Müller, Coman – Lewandowski.
    Náhradníci: Nübel – Costa, Lucas Hernández, Choupo-Moting, Richards, Roca, Sané, B. Sarr, Tolisso.

    Rozhodčí: Dankert – Rohde, Häcker
    bahis siteleri