Olomouc – Karviná 3:1 (kon.) | Zlín – Sparta 0:1 (kon.) | Pardubice – Jablonec 0:0 (kon.)
Ostrava – Slovácko 0:0 (kon.)
konec
FK Pardubice
0:0 (0:0)
FK Jablonec
Sobota 29.07.2023, 15:00 • CFIG Arena • FORTUNA:LIGA • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítejte u online přenosu ze zápasu 2. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se v pardubické CFIG Areně utkají týmy FK Pardubice a FK Jablonec. Úvodní výkop je naplánován na 15:00.
     
    Pardubice, jako téměř každé léto, prošly po minulé sezóně velkými změnami. Tým opustilo hned několik stabilních členů základní sestavy. Jmenovitě Florin Nita, Tomáš Vlček, Robin Hranáč a hlavně středopolař Dominik Janošek. Poslední jmenovaný přestoupil do nizozemského NAC Breda, zbylým defenzivním hráčům skončilo hostování z jejich kmenových klubů.

    Samozřejmě v letní pauze došlo také na příchody. Na hostování ze Slavie dorazili brankář Antonín Kinský a stoper Denis Halinský, na přestup na východ Čech přišli například Vojtěch Patrák, Michal Surzyn nebo Tomáš Zlatohlávek. Patrák se Surzynem navíc v uplynulé sezóně působili právě v Jablonci, utkání tak pro ně bude mít o to větší náboj.

    V úvodním kole Pardubice doma přivítaly Bohemians. Proti týmu, který vloni skončil čtvrtý a je tak účastníkem předkol Evropské konferenční ligy, byly více než rovnocenným soupeřem. Dokonce si podle statistik tým trenéra Radoslava Kováče v prvním kole vytvořil nejvyšší počet očekáváných gólů ze všech, ovšem to nebylo nic platné. V CFIG Areně se totiž po rohu z úvodu zápasu radovali jen klokani a ti si odvezli zpět do Prahy všechny tři body.
     
    Ani v Jablonci nezůstal kámen na kameni. Pěti hráčům po sezóně skončilo hostování, dalších šest přestoupilo, nebo ukončilo kariéru. A proto taky přišlo rovnou dvanáct nových posil. Mezi ty nejvýraznější patří útočník Václav Drchal ze Sparty, Čanturišvili ze Zlína či křídelník Alexis Alégué, který si vloni v dresu Vyškova ve druhé lize připsal pět branek a třináct gólových asistencí.

    Právě Alégué se v prvním ligovém kole dokázal prosadit. Jablonec se totiž vydal na půdu Mladé Boleslavi, která také zajímavě posílila. Ve městě automobilů už ale v tu dobu tým nového trenéra Radoslava Látala prohrával 0:3 a nebylo příliš důvodů k radosti. Pro Severočechy dnes půjde o druhé ze tří venkovních zápasů v řadě, kvůli rekonstrukci trávníku a vyhřívání totiž poprvé doma budou hrát až ve čtvrtém kole se Spartou.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Pardubice: Kinský – Surzyn, Halinský, Donát, Helešic – Icha – Patrák, Darmovzal, Hlavatý (C), Pikul – Krobot.
    Náhradníci: Budinský – Vacek, Černý, S. Šimek, Tischler, Kurka, Sychra, Zlatohlávek.
    Trenér: Radoslav Kováč

    FK Jablonec: Hanuš – Slávik, Tekijaški, Hurtado, Polidar – Čanturišvili, Považanec (C), F. Souček, Alégué – Kratochvíl – Drchal.
    Náhradníci: Fendrich – Hübschman, Houska, Schön, Nykrín, D. Souček, Chramosta, Martinec, Pleštil, Jovović.
    Trenér: Radoslav Látal

    Rozhodčí: Všetečka – Caletka, Leška.
     
    Oba týmy již za vydatného deště vstupují na hrací plochu. Pardubice tradičně v červenobílém, Jablonec bude hrát celý v černém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání s míčem na kopačkách zahájili domácí fotbalisté. Po rozehrávce od Antonína Kinského byl faulován u postranní čáry Denis Darmovzal a Pardubice tak zůstávají v držení.
     
    2
    Polidar v hlavičkovém souboji sice trefil balón, během toho ale také tvrdě sestřelil Michala Hlavatého. Je pískán nedovolený zákrok a hlavní rozhodčí domlouvá levému bekovi Jablonce.
     
    4
    Právě Matěj Polidar nyní skvělým přenesením hry na Adriána Slávika zahájil rychlou akci svého týmu. Ta skončila po nepřesném centru Čanturišviliho, který sebral ze vzduchu gólman Kinský.
     
    6
    Ve hře obou týmů je zatím k vidění hodně nepřesností, více ale mají balón na kopačkách hráči v červenobílém. Dosud se jim nedařilo dostat se na útočnou polovinu, nyní však budou mít standardku po faulu Hurtada na Krobota.
     
    8
    Michal Surzyn se z volného přímého kopu postaral o první ohrožený brány, se skákavou střelou Hanuš sice měl problémy, dokázal ji však zneškodnit.
     
    8
    A z následného protiútoku mohlo být nebezpečno také před domácí bránou. Antonín Kinský skvělým skluzem po vyběhnutí daleko ze své brány zastavil slibně vypadající akci soupeře.
     
    10
    Hosté se nyní až příliš snadno dostali do pokutového území a mohli ohrozit svatyni Pardubic. Miloš Kratochvíl ovšem levou nohou trefil jen před ním stojícího obránce.
     
    12
    První tutovka dnešního zápasu! Po dobré práci Vojtěcha Patráka pálil Ladislav Krobot, ze skvělé pozice ale nechal vyniknout brankáře Hanuše! Následně se dral také k dorážce, po tvrdém zákroku obránce se penalta nepíská!
    12. Surzyn nabil Krobotovi, toho vychytal Hanuš
     
    14
    Právě nahrávající Patrák se hned po následující akci rychle vrátil dozadu a zastavil útočné snažení Aléguého. Po jeho skluzu bude kopat Jablonec roh.
     
    15
    Znovu spolupráce Vojtěcha Patráka s Ladislavem Krobotem, nyní ale o něco méně nebezpečná. I tak to ale byla slibná šance, se kterou tentokrát Hanuš neměl tolik práce.
     
    16
    Domácí přikládají pod kotel. Pěkná akce skončila sklepnutím Hlavatého k Pikulovi, jehož pokus o obstřel na zadní tečoval obránce na roh.
     
    17
    Pardubice rozehrály roh nakrátko a Denis Darmovzal rovnou poslal míč na ohně, kde se po něm natahovalo hned několik domácích hráčů, po závaru ale obrana odvrací do bezpečí.
     
    19
    Ladislav Krobot je zatím při chuti a hodně střelecky aktivní. Nyní to po vybojování od Hlavatého zkusil z hranice pokutového území, trefil jen před sebou stojícího Tekijaškiho.
     
    21
    Oproti předchozí situaci tentokrát Antonín Kinský (FK Pardubice) neodhadl výběh ideálně a místo míče trefil unikajícího Čanturišviliho. Může být rád, že vidí pouze žlutou kartu.
     
    24
    Změna! Hlavní rozhodčí se šel podívat na video, ruší žlutou kartu a Antonín Kinský (FK Pardubice) jde po červené kartě do sprch!
    24. Červená karta
     
    26
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Bartosz Pikul, přichází Viktor Budinský.
     
    27
    Nařízeného volného přímého kopu se ujal Čanturišvili, Budinského ale na první dobrou neprověřil, zamířil nad.
     
    29
    Viktor Budinský v rozehrávce přihrál do středu Marku Ichovi. Ten byl rychle pod tlakem a tak musel uspěchat rozehrávku. Ta nakonec skončila v zámezí.
     
    32
    Pardubice se i v deseti snaží být aktivní, v nevýhodném počtu hráčů to ale pochopitelně je složité. Jablonec se ale zatím nedostal do žádné gólové příležitosti.
     
    34
    Další střelecký pokus Pardubic si připsal Michal Hlavatý. Ve vápně si míč zasekl na levou nohu, Hanuš byl rychle na zemi a balón ukryl do náruče.
    34. Hlavatý se prokličkoval ke střele
     
    36
    Domácí záložníci si pěkně narazili balón hlavami a dopředu šel Denis Darmovzal, toho ale zradil terén a míč se mu trochu zasekl, a akci zvládl zabrzdit Hurtado.
     
    38
    Pardubáci jsou i po vyloučení Kinského aktivnější a více na balónu, musí ale také hodně myslet na zadní vrátka. Jablonec ale jejich defenzivu zatím moc neprověřil.
     
    42
    Denis Halinský skvěle vyjel z obrany s míčem u nohy, finální přihrávka ale byla hodně nepřesná. Jablonec rozjel rychlý protiútok, který za cenu žluté karty zastavil Michal Hlavatý.
     
    44
    Stoper Denis Donát měl nyní štěstí, že Jakub Považanec nebyl pohotovější. Domácí hráč totiž namazal balón přímo na nohu soupeře, jeho kolmice na spoluhráče ale skončila v zámezí.
     
    45
    Nastavovat se bude o šest minut.
     
    45+2
    Nemanja Tekijaški napřáhl ke střele z dálky a na stadionu to jen zahučelo. Obránce Jablonce totiž zamířil jen těsně vedle levé šibenice domácí svatyně.
    45+2. Tekijaški vypálil z velké dálky a vůbec ne špatně!
     
    45+3
    Filip Souček taktickým faulem zastavil protiútok Pardubic, k udivení všech ale nedostává žlutou kartu jako Michal Hlavatý před pár minutami.
     
    45+4
    Obrovská šance Jablonce! Denis Halinský obrovsky zaváhal v souboji s Václavem Drchalem a ten šel sám na brankáře. Viktor Budinský si ale počkal a ve správným moment skočil Drchalovi pod nohy!
     
    45+6
    Nyní už Filip Souček (FK Jablonec) žlutou kartu vidí, když v souboji s Ladislavem Krobotem úplně zbytečně použil loket. Je z toho pravděpodobně poslední šance Pardubic v první půli.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    V první půli branky k vidění nebyly, skóre je tak nerozhodné. Více ze hry rozhodně měly Pardubice, i když hrají přibližně od poloviny poločasu v deseti po vyloučení Antonína Kinského. Na druhé straně měl několik slibných náznaků Ladislav Krobot, ovšem on, ani jeho spoluhráči, zatím stále nedokázali letos v lize skórovat. Uvidíme, zda se jim to podaří po přestávce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhé půle vstoupil lehce aktivněji Jablonec. Pardubice se ale zatím dobře posouvají a nenabízejí soupeři příliš mezer.
     
    49
    Pardubáci nyní budou mít možnost rozehrávky na útočné polovině, když se nedovoleného zákroku dopustil kapitán Jakub Považanec.
     
    50
    Vachtang Čanturišvili byl v souboji s Ladislavem Krobotem pozdě a trefil domácího útočníka podrážkou, za což po zásluze vidí žlutou kartu, i když se mu to vůbec nelíbí.
     
    53
    Trochu zbytečně se nyní Matěj Helešic zbavil balónu a Jablonec tak zaútočil po pravé straně Adrián Slávik. Vybojoval roh.
     
    54
    Hráči Jablonce se po přestávce asi trochu zbláznili, nic jiného se říct nedá. Matěj Polidar nyní nevybíravě zezadu sestřelil Vojtěcha Patráka a dostává žlutou kartu, i když domácí chtějí jinou barvu.
     
    56
    Další faul ze strany Jablonce, tentokrát se provinil Alégué. Z této standardky by Pardubice mohly ohrozit bránu.
     
    57
    Centr Hlavatého z volného kopu byl odvrácen zpět k domácímu kapitánovi, který zkusil své štěstí míč ale šel vysoko nad.
     
    60
    Rychlá akce Jablonce šla po pravé straně, Adrián Slávik rychle odcentroval na Drchala, ten zamířil mimo tři tyče.
     
    61
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Filip Souček, přichází Jan Chramosta,
    ze hřiště odchází Alexis Alégué, přichází Vladimir Jovović,
    ze hřiště odchází Vachtang Čanturišvili, přichází Dominik Pleštil.
     
    62
    Michal Surzyn se u pravé postranní čáry pěkně uvolnil a přenechal míč Hlavatému. Následně právě Surzyn centroval, našel ale jen Jana Hanuše, který dlouhým výhozem založil rychlý protiútok.
     
    63
    Nenápadná rychlá akce končí největší šancí Jablonce v tomto utkání! Vladimír Jovovič kolmicí našel Jana Chramostu, ten i v pádu levou nohou trefil tyč!
    63. Jovovič vysunul Chramostu, ten trefil tyč
     
    67
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Denis Darmovzal, přichází Kamil Vacek,
    ze hřiště odchází Ladislav Krobot, přichází Pavel Černý,
    ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází Petr Kurka.
     
    68
    Pavel Černý, který dnes nastoupil ke svému druholigovému zápasu 200, ihned ukázal, co mu jde nejlépe. Zády k bráně převzal balón, udržel soupeře na zádech a nahrál spoluhráči.
     
    71
    Do CFIG Areny si dnes našlo cestu 3012 diváků.
     
    74
    Michal Surzyn z pravé strany vyslal zajímavě vypadající centr, nikoho z domácích hráčů ale nenašel. Tak šel do protiútoku Jablonec, Pleštil se sice nedostal ke střele, je z toho alespoň roh.
     
    75
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Adrián Slávik, přichází Daniel Souček.
     
    77
    Nabíhající Jan Chramosta byl ve velkém ofsajdu, asistent rozhodčího ale i tak nezvedal praporek. Stalo se tak až po skončení akce, když měl Jablonec zahrávat roh.
     
    77
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Vojtěch Patrák, přichází Vojtěch Sychra.
     
    78
    Další rychlá útočná akce Jablonce. Na kolmou přihrávku za obranu si naběhl Dominik Pleštil, Drchal se po centru prosadit nedokázal, na roh zahrál Halinský.
     
    79
    Polidar si nyní skvěle počkal a našel ulici mezi bránícími hráči. Do té si naběhl Vladimir Jovovič, ze slibné pozice ale zamířil hodně vysoko nad.
     
    81
    Po delší době se Pardubice dostaly na útočnou polovinu a po dobré práci Hlavatého mají aut.
     
    84
    Jablonečtí začínají hrozit. Po skrumáži před bránou odkopl jeden z domácích obránců jen na další kop od rohového praporku.
     
    87
    Nejzkušenější hráči domácích, Vacek s Černým, se pokusili ušetřit cenné vteřinky v rohu na polovině soupeře, to se jim ale nedařilo dlouho a tak má balón znovu Jablonec.
     
    88
    Vladimir Jovovič napřáhl ke střele z dálky, ovšem vypadalo to, že míří na bránu na umělé trávě za stadionem.
     
    89
    Dominik Pleštil jakoby chtěl překonat svého spoluhráče a z o mnohem lepší pozice pálil takřka stejně, jako Vladimir Jovovič před pár desítkami sekund.
     
    90
    Po faulu na Daniela Součka měli hosté volný přímý kop, ten ale nezahráli dobře a Pardubice budou mít aut.
     
    90
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+2
    Nyní odvedl famózní práci Vojtěch Sychra, který se sprintem vrátil zpátky a ukázkově obral o míč Jovoviče. Navíc si vykoledoval nedovolený zákrok.
     
    90+4
    Vojtěch Sychra znovu famózně, tentokrát vyjel s míčem od své brány a rozjel protiútok. Ten ale zazdil Petr Kurka, který přihrávku poslal na odkop od brány.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 1:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 12:15.
     
    Na východu Čech je dobojováno, góly k vidění nebyly a Pardubice s Jabloncem tak berou bod za bezbrankovou remízu. Více zajímavých příležitostí si připsali domácí fotbalisté, ovšem téměř všechny ještě před vyloučením Kinského ve 24. minutě. Poté se pochopitelně hra vyrovnala, Jablonec si ale až na pár výjimek nevytvořil takřka nic. Dá se tak říct, že remíza je po průběhu zápasu zasloužená. (17:04:38)

    David Klier


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky:

    Karty:   42. Hlavatý (PCE) – 45+6. F. Souček (JAB), 50. Čanturišvili (JAB), 54. Polidar (JAB)   24. Kinský (PCE)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 1:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 12:15.
    FK Pardubice: Kinský – Surzyn, Halinský, Donát, Helešic (67. Kurka) – Icha – Patrák (77. Sychra), Darmovzal (67. Vacek), Hlavatý (C), Pikul (26. Budinský) – Krobot (67. Černý).
    Náhradníci: S. Šimek, Tischler, Zlatohlávek.

    Trenér: Radoslav Kováč

    FK Jablonec: Hanuš – Slávik (75. D. Souček), Tekijaški, Hurtado, Polidar – Čanturišvili (61. Pleštil), Považanec (C), F. Souček (61. Chramosta), Alégué (61. Jovović) – Kratochvíl – Drchal.
    Náhradníci: Fendrich – Hübschman, Houska, Schön, Nykrín, Martinec.

    Trenér: Radoslav Látal

    Rozhodčí: Všetečka – Caletka, Leška

    Diváci: 3012
    bahis siteleri