Gruzie – Skotsko 2:2 (kon.) | Kypr – Španělsko 1:3 (kon.) | Ázerbájdžán – Švédsko 3:0 (kon.)
Estonsko – Rakousko 0:2 (kon.) | Bulharsko – Maďarsko 2:2 (kon.) | Černá Hora – Litva 2:0 (kon.)
Lichtenštejnsko – Portugalsko 0:2 (kon.) | Lucembursko – Bosna 4:1 (kon.) | Slovensko – Island 4:2 (kon.)
konec
Kypr
1:3 (0:3)
Španělsko
Čtvrtek 16.11.2023, 18:00 • Alphamega Stadium, Kolossi • Kvalifikace ME • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný čtvrteční podvečer. Vítám vás při sledování kvalifikace na evropský šampionát, u zápasu skupiny A mezi Kyprem a Španělskem.
     
    Kypr

    Fotbalisté Kypru v roli největšího outsidera skupiny A zatím nepřekvapili ani v jednom z předešlých sedmi zápasů, v němž nezískali jediný bod. Nejblíže byli v domácím střetnutí proti Gruzii, se kterou prohráli těsně 1:2. Právě s Gruzií svěřenci trenéra Sagnola odehráli poslední kvalifikační utkání, na jejím stadionu padli jednoznačně 0:4. Kypřané se zatím na Euru nikdy nepředstavili a je jisté, že budou dle očekávání chybět i na šampionátu konaném příští rok.
     
    Španělsko

    Španělsko zastává oproti soupeři úplně jinou roli, a sice největšího favorita skupiny. De la Fuenteho družina papírové předpoklady potvrdila, jistotu kvalifikace na evropském šampionátu si zajistila v doposud posledním zápase, kdy hubeným výsledkem 1:0 vyhrála v Norsku, bodově ho vyrovnala a je stoprocentní, že na turnaj půjdou spolu, protože třetí Skotsko ztrácí před posledním zápasem nedostižitelných pět bodů. Velkou měrou se na úspěšné kvalifikaci podepsal i Álvaro Morata, ten je se čtyřmi trefami nejlepším střelcem mužstva.
     
    Úvodní sestavy:

    Kypr: Mall – Andreou, Karo, Gogić, Laifis, N. Ioannou – Kyriakou (C), Kyprianou, Kastanos, Correia – Pittas.
    Náhradníci: Demetriou, Panagi – Gavriel, Charalampous, Illia, Kakoulli, Kousoulos, Loizou, Panayiotou Filiotis, Panagiotou, Pileas, Spoljaric.
    Trenér: Temur Kecbaia

    Španělsko: Raya – Navas (C), Le Normand, P. Torres, Grimaldo – Gavi, Zubimendi, Merino – Yamal, Joselu, Oyarzabal.
    Náhradníci: Simón, Remiro – Carvajal, David García, I. Martínez, Morata, F. Ruiz, Sancet, F. Torres, Ni. Williams, García, Riquelme.
    Trenér: Luis de la Fuente

    Rozhodčí: Balakin – Berkut, Zaporoženko (UKR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Fotbalisté Kypru oblékli do dnešního utkání dresy bílé barvy. Španělská reprezentace oblékla dresy barvy červené.
     
    3
    De la Fuenteho družina okamžitě zahrozila ze standardky v podobě rohového kopu. Centr propadl až k Merinovi, jenž skákavý balón promáchl.
     
    4
    Favorit podnikl další útočnou akci pravou stranou. Mikel Oyarzabal si rozmyslel centr, nakonec nahrával směrem dozadu Le Normandovi.
     
    5
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Lídr skupiny od úvodních minut potvrzuje roli megafavorita a ujímá se brzkého vedení! Merinovu přihrávku na pravou stranu šestnáctky Oyarzabal pustil k LAMINE YAMALOVI, jenž kličkou do středu vyřadil brankáře, načež položil i Laifise a levačkou zakončil neomylně na přední tyč.
    5. Lamine YAMAL - 0:1
     
    7
    K asistenci chtěl Mikel Merino přidat i vstřelený gól, střelu z hranice šestnáctky Hector Kyprianou zblokoval těsně nad břevno.
     
    8
    Dlouhý zpětný pas Robina Le Normanda byl nepřesný. David Raya ještě zabojoval a vyběhl daleko z vápna, nicméně hrací předmět na hrací ploše nestihl.
     
    9
    Znovu David Raya vystartoval skoro až k polovině hřiště a poradil si na jedničku, těsně před Gogićem rozehrával na volného Grimalda.
     
    10
    Na pravém křídle kličkoval Lamine Yamal, aby nakonec odcentroval do vnitra velkého pokutového území, Nicholas Ioannou hlavičkoval před Joseluem.
     
    11
    Narážečka středem hřiště nevyšla. Gavi si narazil s Martínem Zubimendim, aby vzápětí vymyslel nepřesný oblouček na Mikela Oyarzabala.
     
    12
    Ofenzivní složku mužstva podpořil Robin Le Normand, ten posléze vyzkoušel přenesení doleva a Grimaldovi dlouho trvalo zpracování, čímž byla celá akce zabržděna.
     
    13
    Rychlý kyperský protiútok skončil neúspěchem. Anderson Correia viděl Ioannise Pittase, ovšem hrací předmět doběhl až mimo hřiště.
     
    14
    S malou domů si Joël Mall poradil na jedničku, těsně kolem vysoko presujícího Gaviho rozehrál středem na volného Ioannoua.
     
    15
    Zprava se Lamine Yamal natlačil do středu z hranice velkého vápna a chystal si střelu na levou nohou, přičemž napálil prvního clonícího hráče.
     
    16
    Pro změnu zleva centroval do vnitra pokutového území Alejandro Grimaldo, Joselu se přes stoperskou dvojici k zakončení neprotlačil.
     
    17
    První žlutou kartu zápasu obdržel Anderson Correia, který nezachytil pohyb Martína Zubimendiho a zezadu jej zatáhl za dres, rozhodčí neměl na výběr.
     
    18
    Ojedinělý útok Kypru táhl po levé lajně Anderson Correia a doběhl až k rohovému praporku, odtud neuspěl jeden na jednoho proti Le Normandovi.
     
    19
    Osamocený Konstantinos Laifis neměl moc šancí na úspěch, proto se rozhodl počkat na doplnění od spoluhráčů a doleva nahrával Pittasovi, tomu nevyšla klička do středu.
     
    20
    Lamine Yamal se nechal zdvojit a pod tlakem potom nevymýšlel žádné složitosti, hrací předmět lobnul přes osobního strážce k Merinovi.
     
    21
    Fotbalisté v červených dresech kontrolují útočnou polovinu a čekají, až se otevře okénko v defenzivě soupeře, Kypřané zatím stačí dostupovat.
     
    22
    Okénko se otevřelo a Španělé trestali, když zleva dostal do vápna přízemní pas Mikel Oyarzabal a balón propasíroval míč za brankovou čáru mezi nohama brankáře. Favorit se ale ani nezačal stihnout radovat a pomezní zvedl praporek na znamení ofsajdu.
     
    23
    Arbitr Balakin ještě řeší celou situaci s videorozhodčím. Opakované záběry ukazují, že se jedná o opravdu těsnou záležitost.
     
    22
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Všechno bylo v pořádku, gól platí! Grimaldo tedy nakonec načasoval přihrávku do vnitra pokutového území na MIKELA OYARZABALA ideálně a litovat může gólman, že sice míč ztlumil, ale ne tak, aby ho odvrátil mimo tři tyče.
    22. Mikel OYARZABAL - 0:2
     
    26
    Španělský tlak pokračuje. Zpoza velkého pokutového území vypálil přízemní pokus Martín Zubimendi a marně se natahujícího Malla zachránila pravá tyč.
    26. Střelu Zubimendiho zastavila pravá tyč
     
    27
    Mizernou rozehrávku domácího gólmana chtěl potrestat Lamine Yamal, ovšem přes tři protihráče se k zakončení neprobojoval.
     
    28
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Demolice outsidera pokračuje. Oyarzabal zakroutil centr od praporku přesně na JOSELUA, útočník využil laxnosti bránícího Kara a z metru snadno zakončoval do odkryté části brány.
    28. JOSELU - 0:3
     
    30
    Hráči v bílých dresech se evidentně nepoučili. Hector Kyprianou se pozdě vydal bránit Joselua, tomu ovšem Lamine Yamal přihrál za paty.
     
    31
    Dlouhý balón Ioannis Pittas nezpracoval, protože do něj zezadu strčil tělem Robin Le Normand a pro Španělsko získal autové vhazování.
     
    32
    Na malém prostoru kličkoval Antreas Karo a poměrně dost si zahrával s ohněm, ve finále udělal odvážnou kličku Joseluovi a útočník soka podrazil.
     
    33
    Těsně bráněný Chambos Kyriakou si poradil s ohromně těžkým zpracováním, následně neuspěl kličkou do středu proti Grimaldovi.
     
    34
    S malou domů si Joël Mall poradil na jedničku, kolem sebe neměl žádného konkurenta a jako cíl si vybral Hectora Kyprianoua.
     
    35
    Brzy získali balón zpátky do vlastního držení Španělé. Joselu nastartoval Mikela Oyarzbala, ten nevyzrál na posledního bránícího soupeře.
     
    36
    Individuálně si věřil Mikel Merino. Středopolař se krásně proháčkoval přes dva protihráče, potom ztroskotal na třetím Ioannouovi.
     
    37
    Na pravém křídle si vytvořil prostor k centru Gavi, odcentroval na úroveň penalty a Nicholas Ioannou přeskočil Joselua.
     
    38
    Joselu z pravého křídla přihrál do středu Mikelu Oyarzabalovi, který z bezprostřední blízkosti trefil vyběhnuvšího gólmana a evidentně si ublížil, protože hned signalizuje na střídačku, že to dále nepůjde.
     
    39
    Na hrací ploše pokračuje ošetřování španělského reprezentanta a rozhodnutí se podle všeho nezmění, střídání je nevyhnutelné.
     
    40
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Mikel Oyarzabal, přichází Rodrigo Riquelme.
     
    41
    Dlouho otálel Alejandro Grimaldo, aby nakonec dostal do úzkých Davida Rayu, jenž s problémy propasíroval míč k nohám Mikela Merina.
     
    42
    Ze střední vzdálenosti vypálil povedenou ránu Grigoris Kastanos, leč přímo doprostřed brány, takže brankář zakročil bez problémů.
     
    43
    Robin Le Normand vyzkoušel dlouhý pas do vnitra pokutového území, kde se pohyboval Joselu, k němu hrací předmět nepustil dobře pracující Hector Kyprianou.
     
    44
    Zkušený bek Jesús Navas si u pravé lajny narazil s Laminem Yamalem a volil střílený pas do vnitra pokutového území, na nějž Joselu těsně nedosáhl.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu tři minuty.
     
    45+1
    Ze středu se Martín Zubimendi stáhl doprava, odkud svým centrem hledal Joselua, toho přehlavičkoval stoper Konstantinos Laifis.
     
    45+2
    Po zisku balónu si dělal na průnik po levé lajně zálusk Anderson Correia, avšak konkurenta výborně dostoupil Pau Torres a za svá záda ho nepustil.
     
    45+3
    Brankář Joël Mall ještě založil rychlou akci dalekým výkopem na útočnou polovinu, kde Pau Torres přehlavičkoval Ioannise Pittase.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Kyprem a Španělskem probíhal dle papírových předpokladů, favorit má výrazně navrch a vybudoval si tříbrankové vedení. Vedoucí trefu obstaral už v 5. minutě Lamine Yamal, na nějž později navázali ještě Mikel Oyarzabal s Joseluem. Hosté měli navrch po celou dobu trvání úvodního dějství a domácí mohou být rádi, že neprohrávají ještě výraznějším rozdílem.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Robin Le Normand, přichází David García.
     
    46
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Mikel Merino, přichází Aleix García.
     
    46
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Hector Kyprianou, přichází Danilo Spoljaric.
     
    46
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Chambos Kyriakou, přichází Charalambos Charalampous.
     
    46
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Anderson Correia, přichází Kostas Pileas.
     
    47
    Po přestávce došlo k proměně obou týmů. Zatímco hostující trenér udělal dvě změny, tak nespokojený hostující kouč sáhl do sestavy hned třikrát.
     
    48
    Danilo Spoljaric se neuvedl v úplně ideálním světle, pozdě dostoupil k Lamine Yamalovi a konkurenta poslal na trávník nedovoleným způsobem.
     
    49
    Po levé lajně nabral vysokou rychlost Charalambos Charalampous, ovšem nebylo mu to nic platné, sám proti třem nic nezmohl.
     
    50
    Osobnímu strážci prchl Ioannis Pittas a z hranice šestnáctky střílel zprava doprostřed brány, takže pro Davida Rayu byl i druhý zákrok hodně snadný.
     
    51
    Od pravé lajny vyprodukoval centr do šestnáctky Jesús Navas, Alex Gogić přizvedl balón mimo dosah adresáta Joselua.
     
    52
    Nepovedený pas za obranu David Raya kontroloval, nechtělo se mu zbytečně zrychlovat a udržovat balón na hrací ploše.
     
    53
    Mylně se Rodrigo Riquelme domníval, že pro Španělsko vybojoval standardku v podobě rohového kopu, arbitr po komunikaci s pomezním nařídil odkop od brány.
     
    54
    Martín Zubimendi startoval po levém křídle Rodriga Riquelmeho, jenže ten vystartoval příliš pozdě a nezvládl natlačit tělo před Nicholase Ioannoua.
     
    55
    Do trojice protihráčů odvážně naběhl Lamine Yamal a už to vypadalo, že uspěje, leč nestalo se, soupeře nakonec tělem odstavil Nicholas Ioannou.
     
    56
    Přenesení doleva bylo příliš krátké. Charalambos Charalampous výborně odcouval za balónem a hlavou jej sklepl přes k volnému Gogićovi.
     
    57
    Vysokou rychlost opět ukázal Lamine Yamal, když pomohl v defenzivě předskočením pasivně stojícího Pittase a za sebe nahrával osamocenému Torresovi.
     
    58
    Ve druhém poločase se do této doby nic moc nedělo. Nyní s Gavi už uvnitř vápna krásně prokličkoval mezi třemi soupeři, následně ho Antreas Karo čistě atakoval tělem a střelu z nouze bodlem navíc zvládl zblokovat.
     
    59
    Kartónek žluté karty si vykoledoval Antreas Karo, když šel hodně pozdě do skluzu proti Rodrigovi Riquelmemu a místo míče trefil soupeřovy kotníky.
     
    60
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Ioannis Pittas, přichází Andronikos Kakoulli.
     
    61
    Protože Alejandro Grimaldo neměl komu dopředu, tak přihrál dozadu Davidu Rayovi, brankář se rychle rozhlédl a vybral si druhého beka Navase.
     
    62
    V krkolomné pozici v záklonu Joselu zvládl hlavou zakončit, ovšem přímo doprostřed brány, Joël Mall zakročil bez problémů.
     
    63
    Ostrou nahrávku Torrese sklepával Gavi pod sebe Martína Zubimendiho, překvapený středopolař nechal hrací předmět proletět k protihráči.
     
    64
    Tvrdý souboj s Davidem Garcíou svedl Charalambos Charalampous a po eho pádu na zem arbitr Balakin odpískal přímý kop pro Kypr.
     
    65
    Střílený centr Lamine Yamala z pravého křídla mířil do prostoru, kde se pohyboval Aleix García, Nicholas Ioannou zdárně odkopával do zámezí.
     
    66
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Jesús Navas, přichází Dani Carvajal.
     
    66
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Antreas Karo, přichází Ioannis Kousoulos.
     
    67
    Znovu si o pozornost řekl Lamine Yamal, jemuž však centr od pravé lajny vůbec nevyšel, balón doputoval přímo do brankářových rukavic.
     
    68
    Alex Gogić chtěl hrát směrem dopředu, jenže neměl na koho. Proto přes Joselua nakonec vysokým obloučkem zapojil do kombinace i Malla.
     
    69
    Po levé lajně nabral vysokou rychlost Andronikos Kakoulli a utekl osobnímu strážci, centr do vápna měl David Raya pod kontrolou.
     
    70
    Levou stranou pokusil štěstí Rodrigo Riquelme, avšak příliš daleko se nedostal, stopku mu ukázkovým obranným zákrokem vystavil Stelios Andreou.
     
    71
    Španělé kontrolují balón na útočné polovině a hledají cestičku ke čtvrtému vstřelenému gólu. Zatím neúspěšně, kolmici za obranu od Grimalda kontroloval Danilo Spoljaric.
     
    72
    Středem si individuálně věřil Charalambos Charalampous. Zbavil se dvou konkurentů a na toho třetího již nevyzrál, byl jím Alejandro Grimaldo.
     
    73
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Lamine Yamal, přichází Ferrán Torres.
     
    74
    Zleva centroval do vnitra pokutového území Rodrigo Riquelme, jenže míči dal přílišnou výšku, Joselu za ním vyskakoval neúspěšně.
     
    75
    Kypr právě vstřelil branku!
    Velká radost Kypřanů, kteří se dočkávají čestného úspěchu! Charalampous vymyslel parádní pas za stoperskou dvojici na KOSTASE PILEASE, útočník uspěl tváří v tvář Rayovi ránou k pravé tyčce.
    75. Kostas PILEAS - 1:3
     
    77
    Ještě však není jisté, jestli gól bude platit! Řešit se bude střet Kastanose s Gavim, který zaváněl faulem. Domácí mají zlé tušení, za prozatím zbytečné protesty dostal žlutou kartu Ioannis Kousoulos.
     
    78
    Jak se ukázalo, tak Kousoulos protestoval naprosto zbytečně, protože arbitr Balakin se po zhlédnutí opakovaných záběrů rozhodl gól ponechat v platnosti.
     
    79
    Ze střední vzdálenosti vypálil Ioannis Kousoulos. Gól nevstřelil, dokonce trefil hned prvního clonícího konkurenta.
     
    80
    Pau Torres skvěle zabral směrem dozadu a nepřipustil nebezpečí pro vlastní bránu, Andronikosi Kakoullimu obral míč čistým způsobem.
     
    81
    Španělé už nikam nespěchají. Míče si na pár vteřin užil i David Raya, po rychlém zpracování ho poslal k nohám volného Grimalda.
     
    82
    Fotbalisté v červených dresech se přiblížili pokutovému území, nicméně až do něj se nepodívali, Charalambos Charalampous tělem odclonil Joselua, o pár vteřin později si za ostřejší faul vykoledoval kartu žluté barvy Rodrigo Riquelme.
     
    83
    U pravé lajny dlouho čekal Dani Carvajal a dočkal se nahrávky, ještě posunul na Ferrána Torresen ten centroval do boční sítě.
     
    84
    Opět v akci Ferrán Torres, jemuž se ani v tomto případě nevedlo dle představ, zezadu nedovoleným způsobem atakoval Charalambose Charalampouse.
     
    85
    Kypřané podnikli zajímavý protiútok středem hřiště. Alex Gogić nakonec nahrával na pravé křídlo, odtud Danilo Spoljaric centroval nepřesně.
     
    86
    Stoper Pau Torres zrychlil situaci dlouhým nákopem za soupeřovu defenzivu, Nicholas Ioannou v rychlostním souboji ponechal na zádech Aleixe Garcíu.
     
    87
    Danilo Spoljaric moc dobře věděl, co bude následovat po zatažení Gaviho za dres, žlutému trestu se proto vůbec nedivil.
     
    88
    Po střetu s protihráčem zůstal v bolestech ležet na trávníku Dani Carvajal. Akce Kypru přesto pokračovala, Grigoris Kastanos se jeden na jednoho musel sklonit před Pau Torresem.
     
    89
    Pod tlak se nechal zatlačit Stelios Andreou a nákop po levé lajně mu vůbec nevyšel, jenže Martína Zubimendiho následně zradilo zpracování.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec druhého poločasu tři minuty.
     
    90+1
    Přenesení doprava vyšlo, ovšem Stelios Andreou si dal balón hrudí daleko od těla´, čehož na jedničku využil včas reagující Alejandro Grimaldo.
     
    90+2
    Španělský protiútok čtvrtým vstřeleným gólem neskončil. Ferrán Torres sice s vypětím všech sil udržel balón ve hře, pak však sám proti třem neměl šanci.
     
    90+3
    Zleva ještě favorit chtěl strhnout poslední akci do středu, jenže Riquelmeho pas byl příliš pomalý a Konstantinos Laifis navíc tělem přetlačil Gaviho.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Španělska v předposledním kvalifikačním utkání o postup na Euro potvrdili roli obrovského favorita, na stadionu Kypru zvítězili 3:1.

    Hostující favorit rozhodl o svém úspěchu v prvním poločase, v němž vstřelil všechny tři góly, postupně se prosadili Lamine Yamal, Mikel Oyarzabal a Joselu. Outsider zaznamenal alespoň dílčí úspěch, když vyhrál druhý poločas zásluhou trefy Kostase Pilease. Kypřané i po vstřeleném gólu působili sympatickým dojmem, na kontakt už se ale favoritovi nepřiblížili.

    Svěřenci kouče de la Fuenteho se díky vítězství odpoutali na prvním místě od Skotska, které překvapivě pouze remizovalo 2:2 v Gruzii. Kypr zůstává bez bodu beznadějně poslední.
     
    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 0:4. Rohy: 0:8. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:11. (20:03:43)

    Milan Huppert

    Branky: 75. Pileas (Charalampous) – 5. Yamal (Merino), 22. Oyarzabal (Grimaldo), 28. Joselu (Oyarzabal)

    Karty:   17. Correia (CYP), 59. Karo (CYP), 77. Kousoulos (CYP), 87. Spoljaric (CYP) – 82. Riquelme (ESP)


    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 0:4. Rohy: 0:8. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:11.
    Kypr: Mall – Andreou, Karo (66. Kousoulos), Gogić, Laifis, N. Ioannou – Kyriakou (C) (46. Charalampous), Kyprianou (46. Spoljaric), Kastanos, Correia (46. Pileas) – Pittas (60. Kakoulli).
    Náhradníci: Demetriou, Panagi – Gavriel, Illia, Loizou, Panayiotou Filiotis, Panagiotou.

    Trenér: Temur Kecbaia

    Španělsko: Raya – Navas (C) (66. Carvajal), Le Normand (46. David García), P. Torres, Grimaldo – Gavi, Zubimendi, Merino (46. García) – Yamal (73. F. Torres), Joselu, Oyarzabal (40. Riquelme).
    Náhradníci: Simón, Remiro – I. Martínez, Morata, F. Ruiz, Sancet, Ni. Williams.

    Trenér: Luis de la Fuente

    Rozhodčí: Balakin – Berkut, Zaporoženko (UKR)

    Diváci: 9 667
    bahis siteleri