Braga – Liverpool 1:0 (kon.) | CSKA Moskva – Porto 0:1 (kon.) | Leverkusen – Villarreal 2:3 (kon.)
Eindhoven – Rangers 0:0 (kon.) | Ajax – Spartak 0:1 (kon.) | Benfica – PSG 2:1 (kon.)
Dynamo Kyjev – Manchester City 2:0 (kon.) | Twente – Zenit 3:0 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
2:3 (1:1)
Villarreal CF
Čtvrtek 10.03.2011, 19:00Evropská liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Přjemný večer při sledování přenosu z utkání osmifinále Evropské ligy, v němž se představí Bayer Leverkusen proti španělskému Villarrealu. V BayAreně se dá očekávat přehlídka útočného fotbalu, kterým se mohou oba zúčastněné celky pyšnit, což potvrzují i základní sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Adler - Vida, Schwaab, Reinartz, Kadlec - Sam, Vidal, Rolfes, Castro - Renato Augusto, Derdiyok

    Villarreal CF: Diego Lopez - Gaspar, Gonzalo, Marchena, Catalá - Borja Valero, Musacchio, Bruno Soriano, Mubarak - Marco Rubén, Rossi

    Rozhodčí: Tagliavento - Maggiani, Grilli (vš. Itálie).
     
    Leverkusen postoupil do jarní části soutěže ze skupiny B, kde za sebou nechal řecký Aris Soluň, obhájce trofeje Atletico Madrid a také norský Rosenborg Trondheim. V prvním vyřazovacím kole pak snadno postoupil přes ukrajinský Metalist Charkov, po výhře 4:0 na východě Evropy potvrdil postup domácím vítězstvím 2:0.
     
    Španělští hosté měli v základní skupině dlouho velmi namále, neboť ještě dvě kola před koncem byli až na třetí pozici za balkánským duem PAOK Soluň - Dinamo Záhřeb, ovšem v pátém kole v klíčovém souboji zdolali Dinamo 3:0 a postup z první pozice potvrdili výhrou 2:1 v Bruggách. V další fázi pak postoupili přes černého koně letošní italské Serie A, posledního účastníka v soutěži z Apeninského poloostrova zdolali po bezbrankové remíze 2:1 na domácí půdě, když museli otáčet nepříznivý vývoj po trefě slovenského legionáře Hamšíka.
     
    Oba celky se ve své historii utkávají poprvé, Leverkusen dosud proti španělským soupeřům odehrál v pohárové historii 21 zápasů s velmi nepříznivou bilancí 6-5-10, Villarreal pak proti německým týmům se může pyšnit podstatně chudší zápasovou bilancí, ovšem s aktivním poměrem 2-1-1. Naposledy však neuspěl loni v prvním vyřazovacím kole proti Wolfsburgu, s nímž doma remizoval 2:2 a zcela nezvládl odvetu, v Německu podlehl 1:4 a ze soutěže byl vyřazen.
     
    Mírným favoritem dnešního utkání je domácí Bayer, kterému se letos v Evropské lize na domácí půdě velmi daří, dosáhl zde bilance 4-1-0 v pěti zápasech a inkasoval jedinou branku od Atletica Madrid.
     
    V sestavě německého týmu nechybí ani český reprezentační obránce Michal Kadlec, jenž bude tradičně operovat na levém kraji čtyřčlenné obranné formace. Dnes o něm prosákly spekulace, že je jedním z adeptů na post levého obránce ve slavném anglickém Liverpoolu, do letního přestupového termínu však zbývá času ještě více než dost.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Utkání bylo zahájeno, domácí Leverkusen hraje celý v černém, hosté ve žlutém. Duel řídí italský sudí Paolo Tagliavento se svými krajany.
     
    2
    Vidal vypíchl míč Borjovi pouze za cenu rohového kopu pro hosty.
     
    3
    Od rohového praporku poslal míč před branku právě Borja Valero, po zásahu Schwaaba si to bude moci ještě jednou zopakovat.
     
    3
    Hosté tentokrát zvolili rozehrávku nakrátko a ke střeleckému pokusu se prodral ghanský záložník Wakaso Mubarak, mířil však do připraveného Adlera.
     
    4
    Na druhé straně se svým projektilem prezentoval Arturo Vidal, netrefil však branku hájenou Diego Lopezem.
     
    6
    Borja Valero přišel o míč v obklíčení tří protihráčů, po rychlé akci domácích se na pravém křídle neprosadil Sam.
     
    8
    První obrovská příležitost domácích. Vidův parádní centr z pravé strany odvrátil Marchena ve skluzu před nabíhajícím Derdiyokem jen těsně vedle pravé tyče vlastní branky. Následný rohový kop dopravili domácí jen do Lopezových rukavic.
     
    10
    Hosté zatím hrají drtivou většinu svých akcí přes pravou stranu, kde operují Mario Gaspar s Borjou Valerem, tentokrát tato dvojice se souhrou proti soupeři neuspěla.
     
    12
    Sympatickou souhru Bayeru středem pole zastavil včasný zákrok Musacchia, jenž zamezil Rolfesově vysunutí Renata Augusta.
     
    13
    Tentokrát domácím útok středem hřiště vyšel, Renato Augusto ač atakovaný, tak dokázal v pádu posunout míč kolem Marcheny na volného Derdiyoka, ten však z úhlu mířil pouze do Diega Lopeze.
     
    15
    Giuseppe Rossi vstřelil v letošním ročníku soutěže již šest branek, tentokrát jej pečlivě uhlídal Schwaab a nepustil italského útočníka přes sebe.
     
    16
    BayArena dnes určitě není vyprodaná, v hledišti lze najít stovky, možná i tisíce volných míst, na zdejší poměry překvapivý fakt.
     
    17
    Invidivudální akce Derdiyoka, švýcarský útočník si obhodil Borju Valera, poté jej v dalším snažení podrazil Musacchio a zaslouženě vidí žlutou kartu.
     
    18
    Následný přímý volný kop Vidal vytáhl Diego Lopez konečky prstů nad břevno své branky.
     
    19
    Z rohového kopu už se domácí prosadit do zakončení nedokázali.
     
    22
    Hosté se zbytečně zdlouhavou rozehrávkou nechali zatáhnout z poloviny hřiště až téměř k vlastnímu vápnu, při přebírání jedné z přihrávek navíc Musacchio zakopl a míč mu utekl do zámezí, Leverkusen toho využít nedokázal.
     
    23
    Derdiyokovu hlavičku z hranice pokutového území Diego Lopez snadno kryl.
     
    24
    Castro se neprobil přes Marchenu, domácí mají stále hru pod svou kontrolou.
     
    25
    Vidal se padesátimetrovým pasem napříč hřištěm pokusil přenést hru na zcela volného Vidu, poslal mu však příliš dlouhý míč a vhazovat budou hosté.
     
    26
    Domácí poprvé dopravili míč do sítě, Rolfes lobovanou přihrávkou nalezl za hostující obranou Sama, jenž prostřelil Diega Lopeze, zmiňovaný záložník Leverkusenu však byl skutečně až příliš za obrannou linií i v době přihrávky a pomezní sudí Maggiani správně postřehl jeho postavení mimo hru.
     
    28
    Hosté opět s rozehrávkou nijak nespěchají, je evidentní že do Leverkusenu přijeli především neprohrát.
     
    29
    Arturo Vidal poslal k zemi rozbíhajícího se Borju Valera a je druhým žlutým hříšníkem dnešního duelu.
     
    31
    Renato Augusto prošel defensivou Villarrealu jako nůž máslem, až těsně před samotnou koncovkou mu dokázal čistým zákrokem vypíchnout míč Carlos Marchena.
     
    33
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Domácí se ujímají vedení a nutno podotknout, že opravdu parádním způsobem! Michal Kadlec přebral míč nějakých čtyřicet metrů od branky, posunul si ho dopředu a před pokutovým územím vyslal nechytatelnou pumelici ke vzdálenější tyči! Díky českému obránci tak Bayer Leverkusen vede nad Villarrealem 1:0 a zápas dostává nové obrátky.
     
    34
    Domácí jsou při chuti, Renato Augusto však neprošel na levém křídle přes Mario Gaspara.
     
    35
    Rolfes tvrdě poslal k zemi Marco Rubena, italský sudí Tagliavento to tentokrát řeší pouze domluvou, bez nutnosti vytahovat žlutý kartónek.
     
    36
    Hosté házenkářským způsobem obklíčili pokutové území soupeře, následoval centr Mubaraka a faul Rubena na brankáře Adlera.
     
    37
    Začíná se pořádně přitvrzovat, ve středu pole zůstává tentokrát ležet na trávníku Gonzalo Rodriguez.
     
    38
    Kadlec už ale mohl rozehrávat další akci německého týmu, po jeho pasu však Renato Augusto z dálky vysoko přestřelil branku.
     
    40
    Mubarak vybojoval faul Vidala na svoji osobu v hloubi útočné poloviny.
     
    40
    Centr Borjy Valera však končí až za brankou německého celku.
     
    41
    Reinartz zaváhal při rozehrávce, kterou vystihl Marco Ruben, stoper Leverkusenu však své zaváhání ještě dokázal napravit a získat míč zpět, ve spolupráci s Kadlecem jej pak i v těžké pozici dopravit do bezpečí.
     
    42
    Po svém souboji s Vidalem u střídaček vidí žlutou kartu Mubarak.
     
    42R
    Villarreal právě vstřelil branku!
    Obrovský šok se snáší nad BayArenou, neboť hosté bleskovou akcí vyrovnávají na 1:1! Bruno Soriano našel za hostující obranou Giuseppe Rossiho, jehož se pokusil neúspěšně vystavit do ofsajdové pasti Reinartz, italský útočník potvrdil svůj instinkt gólového zabijáka a nedal Adlerovi sebemenší šanci!
     
    44
    Hraje se ve velkém tempu, Sidney Sam okamžitě vybojoval rohový kop ve prospěch Leverkusenu, hosté však odvrátili míč daleko od své branky.
     
    45
    Villarreal se okamžitě pokusil o rychlý protiútok, Rubena ovšem čistým skluzem odstavil od míče Schwaab.
     
    První poločas skončil.
     
    Sudí Tagliavento nepotřeboval žádné nastavení a Leverkusen tak hraje s Villarrealem nerozhodně 1:1, domácí poslal do vedení Michal Kadlec, brankou "do šatny" pak za soupeře srovnal krok Giuseppe Rossi svoji již sedmou trefou v letošním ročníku Evropské ligy. Je to ta nejlepší pozvánka pro sledování druhého dějství.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí do druhého poločasu udělali změnu na hrotu útoku, kdy Derdiyoka nahradil vytáhlý kanonýr Stefan Kiessling.
     
    47
    Minimálně úvod druhého poločasu se dle předpokladů bude hrát v notách domácího týmu, protože právě Bayer je tím celkem, který musí za tohoto stavu útočit. Odjet do Španělska s remízou a inkasovaným gólem by bylo pro Leverkusen velmi nepříjemné.
     
    48
    Se Samovým centrem měl Diego Lopez velké potíže, když mu míč vypadl, nebyl však nijak atakovaný a na druhý pokus již sebral kulatý nesmysl do své náruče.
     
    49
    Castrův pas před branku odvrátil Gonzalo.
     
    50
    Catalá poslal k zemi Sama a domácím se nabízí možnost standardní situace na útočné polovině.
     
    51
    Centr Renata Augusta hosté bez potíží odvrátili.
     
    51
    Na druhé straně Mubarakovi ukopl míč do zámezí čistým zákrokem Vida, sám se při této činnosti lehce zranil.
     
    52
    Kadlec si nepříliš dobře porozuměl s Castrem, poslal mu příliš dalekou výzvu k centru a druhý jmenovaný již nedokázal udržet míč na hrací ploše.
     
    54
    V posledních desítkách sekund mají domácí problém se založením kloudné akce, nepřesnými přihrávkami se stěží dostávají přes střed hřiště.
     
    55
    Po Samově centru se ve zhruba půlmetrovém ofsajdu ocitl Kiessling, navíc v těžké pozici poslal míč hlavou výrazně mimo hostující branku.
     
    56
    Kadlecův centr zblokoval Mario Gaspar, rohový kop pro Bayer. Ten domácí nedokázali využít k ohrožení hostující branky.
     
    57
    Jose Manuel Catalá viděl žlutou kartu z ruky sudího Tagliaventa za ostrý zákrok na Renata Augusta, jenž musí být nyní ošetřován na hrací ploše. V akci budou i nosítka, několik desítek sekund se tedy hrát v BayAreně nebude.
     
    59
    Renato Augusto je odnášen mimo hřiště, zcela určitě pro něj dnešní duel skončil, na lavičce se již svléká do dresu Lars Bender.
     
    60
    Domácí přišli o míč na polovině hřiště, Mubarak okamžitě hledal rozběhnutého Rossiho, toho v poslední možné chvíli před samostatným únikem čistým zákrokem zastavil Schwaab.
     
    61
    Střídají hosté, pro dnešek má dobojováno Mubarak, místo něj si zahraje Santi Cazorla, mimochodem i v jeho případě se dlouhou dobu spekuluje o zájmu Liverpoolu.
     
    64
    Je za námi téměř dvacet minut z druhého poločasu a ať po většinu času mají míč na kopačkách domácí, nedaří se jim vypracovat jakoukoliv příležitost. Po změně stran ještě v podstatě neohrozili branku Diega Lopeze.
     
    65
    A na druhé straně vybojoval novic na hřišti, Santi Cazorla, třetí rohový kop "žluté ponorky".
     
    66
    Snadno jej však odvrátil zcela osamocený Rolfes.
     
    67
    A obrázek hry se vrací do staré známé podoby, domácí kombinují podél středové čáry, chybí však jakýkoliv nápad jak překvapit kompaktní obrannou formaci Villarrealu.
     
    68
    Castro odzbrojil od míče Marchenu, nedokázal však přesně najít rozběhnutého Kiesslinga.
     
    69
    Samův centr poslal z první do sítě Kiessling, ovšem stojící v ofsajdu při centru svého spoluhráče, radost domácích příznivců tak byla zbytečná.
     
    69
    Giuseppe Rossi splnil svůj dnešní úkol na výbornou, vstřelil branku a na závěrečných dvacet metrů přepouští svůj post Nilmarovi.
     
    70
    Villarreal právě vstřelil branku!
    V BayAreně se dějí obrovské věci! Nilmar pár sekund po svém příchodu na hřiště přijal míč na hranici pokutového území, prošel mezi Kadlecem a Reinartzem a prostřelil i brankáře Adlera! Leverkusen se tak dlouho snažil něco vymyslet, až sám inkasoval!
     
    72
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Domácí ovšem kontrují velice rychle! Samův centr prodloužil Kiessling za sebe na Castra, ten si obhodil Gaspara a nekompromisně poslal míč k tyči Lopezovy branky. Parádní chvíle v BayAreně, je i stále jasné, že i nadále bude mít zápas obrovský náboj.
     
    74
    Domácí jsou při chuti a snaží se opět ohrozit soupeřovu branku.
     
    74
    Rolfes však poslal nepříliš přesný pas Kadlecovi, Gaspar mu ukopl míč do zámezí.
     
    76
    Fotbalisté Leverkusenu pokračují v útočné snaze, Vidův centr vyrazil brankář Lopez pouze k Rolfesovi, jenž svou pumelicí sestřelil bránícího Musacchia.
     
    77
    Domácí vysílají do boje čerstvou sílu v podobě Nicolase Jörgensena, jenž nahrazuje Sama.
     
    78
    Vida si prohodil míč mezi Catalou a Gonzalem, následnou přihrávku před branku odkopává na rohový kop Musacchio.
     
    79
    Po centru Renata Augusta hlavičkoval Jörgensen, namířil však míč vysoko nad branku.
     
    80
    V posledních minutách se hosté musí pořádně nadřít, aby se vůbec probojovali na útočnou polovinu.
     
    80
    Když už dokázali překročit středovou čáru, byl Borja Valero v jasném ofsajdu.
     
    81
    Jörgensenovi při pokusu o centr utekl nezbedný míč do zámezí.
     
    83
    Na pravém křídle prošel Vida přes Catalu, následný centr před branku odvrátil Gonzalo Rodriguez.
     
    84
    Hosté již sází všechno na defensivu a udržení výhodného stavu, útočníka Rubena nahrazuje obránce Joan Oriol.
     
    85
    Rolfesovu nabídku Kiesslingovi včas zblokoval Marchena.
     
    86
    Vidal před pokutovým územím hostů tak dlouho váhal, co s míčem provede, až o něj přišel, rychlý útok hostů však skončil nepřesným pasem Borji třicet metrů před brankou.
     
    87
    V další akci nedokázal Santi Cazorla propasírovat míč skrz Reinartze právě na Borju.
     
    88
    Na druhé straně rohový kop pro Leverkusen, již jedenáctý v pořadí.
     
    89
    Castrův centr byl však příliš dlouhý pro všechny hráče v černém.
     
    89
    A Borja Valero nikam nespěchá, udržel pár sekund míč u postranní čáry.
     
    89
    Renato Augusto se v průběhu druhého poločasu dal zdravotně do pořádku a chvíle Larse Bendera přichází až nyní v 89. minutě, kdy nahrazuje na hřišti Rolfese.
     
    90
    Čtyři minuty nastaveného času ještě dává sudí Tagliavento naději domácím na vylepšení nepříznivé pozice do odvety.
     
    90+1
    Bruno Soriano zasáhl vysokou nohou Vidala, standardní situace v hloubi útočné poloviny pro Leverkusen.
     
    90+2
    Renato Augusto ten centr však nezvládl a poslal míč pouze do prvního protihráče, který mu stál v cestě.
     
    90+3
    Náznak hostujícího protitútoku zakončil nepřesnou přihrávkou Nilmar.
     
    90+3
    Marchena dopravil dlouhým odkopem míč až k domácímu pokutového území, odkud musí Leverkusen zahájit své další útočné snažení.
     
    90+4
    Villarreal právě vstřelil branku!
    Už se zdálo, že jsou hosté více než spokojeni s nerozhodným výsledkem, když dvacet sekund před koncem nastaveného času vybídl Bruno Soriano d protiútoku Nilmara, který prošel kolem Schwaaba a prostřelil v závěru čtyřiadevadesáté minuty Diega Lopeze! Sektor hostujících fanoušků je u vytržení.
     
    Konec zápasu.
     
    Hned po rozehrávce sudí Tagliavento ukončil zápas osmifinále Evropské ligy mezi Leverkusenem a Villarrealem a nutno podotknout, že dnešní duel končí poněkud překvapivým výsledkem, když Španělé vítězí v pětibrankové přestřelce 3:2. Domácím nepomohla ani krásná branka Michala Kadlece, na niž dokázal odpovědět Giuseppe Rossi. Po změně stran stačilo několik sekund pobytu na hřišti k první trefě Nilmarovi, hosté se však z vedení radovali necelé dvě minuty, než málem protrhl síť z bezprostřední blízkosti Castro. Poslední slovo si však opět vzal Nilmar a po protiútoku rozhodl v 94. minutě o velmi cenném vítězství "žluté ponorky". Leverkusen tak bude muset ve Španělsku zvítězit o dvě branky, což je velmi nezáviděníhodná pozice. Přeji příjemný zbytek večera, například s dalším kvartetem osmifinálových zápasů, které začínají hned za 10 minut. (20:54:10)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 33. Kadlec, 72. Castro - 42. Rossi, 70. Nilmar, 90+4. Nilmar

    Karty:   29. Vidal (LEV) - 17. Musacchio (VLR), 42. Mubarak (VLR), 57. Catalá (VLR)


    Bayer Leverkusen: Adler - Vida, Schwaab, Reinartz, Kadlec - Sam, Vidal, Rolfes, Castro - Renato Augusto, Derdiyok
    Villarreal CF: Diego Lopez - Gaspar, Gonzalo, Marchena, Catalá - Borja Valero, Musacchio, Bruno Soriano, Mubarak - Marco Rubén, Rossi

    Rozhodčí: Tagliavento - Maggiani, Grilli (vš. Itálie)
    bahis siteleri