Tottenham – West Brom 1:0 (kon.) | Wigan – Sunderland 1:4 (kon.) | Manchester City – Liverpool 3:0 (kon.)
konec
Wigan Athletic
1:4 (0:1)
Sunderland AFC
Úterý 03.01.2012, 20:45 • DW Stadium • Anglická Premier League
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný večer při sledování zápasu dvacátého kola anglické Premier League, v němž Wigan přivítá na svém DW Stadium fotbalisty Sunderlandu.
     
    Dnes nás čeká souboj osmnáctého týmu Premier League s patnáctým, tedy přímý souboj v záchranářských bojích. Rozdíl mezi oběma celky po devatenácti kolech je šest bodů.
     
    Sunderland vstupuje do utkání pouhých 50 hodin po senzačním vítězství nad Manchesterem City, o němž rozhodl Korejec Ji Dong-Won v samém závěru nastaveného času a Sunderland se tak vzdálil sestupovým místům právě na těch šest zmíněných bodů.
     
    Domácí Wigan se dnes musí obejít bez distancovaného kapitána Caldwella, který si odpykává jednozápasový trest, pouze na lavičce je pak Emerson Boyce, který není zdravotně zcela v pořádku. I hosté mají výpadky zejména v obraně, zdravotní problémy odstavily z dnešního zápasu trio Brown, Bardsley a Bramble.
     
    Úvodní sestavy:

    Wigan Athletic: Al Habsi - Gohouri, Alcaraz, Stam, Figueroa - Watson, McCarthy, Jones, Gomez - Crusat, Rodallega

    Sunderland AFC: Mignolet - Gardner, Kilgallon, O'Shea, Colback - McClean, Cattermole, Vaughan, Richardson - Bendtner, Sessegnon

    Rozhodčí: Dean.
     
    Co se týká vzájemné bilance, tak Wigan z posledních sedmi zápasů podlehl Sunderlandu pouze jednou (3-3-1) a Sunderland v nejvyšší soutěži ve Wiganu nikdy nevyhrál, z pěti zápasů třikrát odjížděl poražen a dvakrát se body dělily.
     
    Wigan odehrál své ligové zápasy v roce 2011 s naprosto stejnou bilancí, jako o rok dříve, v obou letech hrál 38 zápasů, z nichž osm vyhrál, třináctkrát remizoval a sedmnáctkrát byl poražen.
     
    Za zmínku také stojí, že hosté mají možnost poprvé od května 2010 vyhrát druhý zápas na hřišti soupeře v řadě, neboť před Vánoci zvítězili 3:2 na hřišti Queens Park Rangers.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Oba týmy hrají ve svých tradičních dresech, Wigan v modrých a Sunderland v červenobíle pruhovaných.
     
    2
    Domácí si hned v úvodu zápasu vypracovali možnost rohového kopu, ovšem Jonesův centr odvrací Richardson.
     
    5
    Domácí mají v úvodu zápasu častěji míč na svých kopačkách, ovšem zatím marně hledají skulinu v obraně "černých koček".
     
    7
    Ta si poradila i s centrem Gohouriho.
     
    8
    Hodně výjimečnou chybu vyrobil Ali Al Habsi, velká ománská opora Wiganu v brance, když rozehrál přímo na Richardsonovu kopačku, hostující záložník dokázal přes Alcaraze poslat do pokutového území střílenou přihrávku, ke které však měl daleko Bendtner i jeho útočný druh Sessegnon. Ten by v průběhu hry měl přeci jen hrát staženějšího útočníka pod dánským reprezentantem.
     
    10
    Na druhé straně si Wigan vypracoval velikou příležitost po druhém Jonesově rohu, kdy Bendtner odhlavičkoval míč pouze na hranici vlastního pokutového území k osamocenému Gohourimu, jehož ránu zachraňoval na brankové čáře za překonaným Mignoletem Craig Gardner. Pouze jemu může Sunderland děkovat, že ještě drží na DW Stadium čisté konto.
     
    12
    Cattermolův centr byl příliš krátký a domácí si věděli rady s odkopem.
     
    14
    Obrovskou hrubku předvedl Gohouri, který přihrával na vlastní polovině středem hřiště velmi nepřesně, jeho rozehrávky se zmocnil Sessegnon, po individuální akci proběhl kolem domácích zadáků a v poslední chvíli stačil do jeho střely vletět Antolin Alcaraz a srazit míč za vlastní branku.
     
    15
    Následný rohový kop Richardsona odvrátil Figueroa a pozdější centr Vaughana stáhl ze vzduchu Al Habsi.
     
    16
    Už se hraje na druhé straně, ovšem nákop Stama doletěl pouze k O'Sheovi.
     
    18
    Colback si narazil míč s Richardsonem, který mu vracel efektně patičkou, hostující obránce si poté předkopl míč příliš daleko a Gohouri neměl problém s jeho ohlídáním na cestě za branku. Mimochodem Colback vstřelil na Boxing Day proti Evertonu svoji první branku v nejvyšší soutěži v kariéře.
     
    19
    Ošetřován musel být Lee Cattermole, po několika desítkách sekund prodlevy už se opět může pokračovat ve hře a Cattermole se u postranní čáry hlásí o návrat na kolbiště.
     
    21
    Gardner si došel pro faul Figueroy a hostům se otevírá možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny.
     
    22
    Centr Kierana Richardsona však Bendtner nadrazil vysoko nad domácí branku.
     
    23
    Na pravém křídle dostal Bendtner více prostoru než by bylo zdrávo, ovšem naložil se situací po svém, centrem před branku trefil prvního hráče v cestě, Figuerou.
     
    24
    Centr Richardsona od rohového praporku poté snadno kryje Al Habsi.
     
    26
    Colbackův centr zblokoval za branku Stam.
     
    27
    Rohový kop Richardsona však doletěl pouze k osamocenému Rodallegovi.
     
    28
    Po pravém křídle si posunul míč Stam, následný centr mu však vůbec nevyšel a hosté se bez potíží ubránili.
     
    29
    Nebezpečno bylo na druhé straně, to v blízkosti rohového praporku výborně odcentroval McClean a před brankou chybělo Bendtnerovi pouze pár centimetrů, aby na míč dosáhl a poslal jej do poloodkryté branky.
     
    31
    Crusat střílí z dvaceti metrů přímo do středu branky, tam si míč sklepl a následně ukryl do svých rukavic Mignolet.
     
    32
    Naprosto nevídaná situace se teď zrodila na DW Stadium, kde domácí sehráli nádhernou kombinační souhru, kdy si Jones v pokutovém území narazil míč s Crusatem, ten mu vracel patičkou a Jones bez připravy orazítkoval pravou tyč Mignoletovy branky. Odraženého míče se na hranici pokutového území zmocnil McCarthy, posunul jej Watsonovi, který poté trefil levou tyč Mignoletovy branky! Belgickému brankáři ještě teď musí zvonit v uších.
     
    34
    Na druhé straně se v koncovce neprosadil Bedntner, když jeho střelecký pokus zblokoval Alcaraz.
     
    35
    Rodallega se prodral přes O'Shea, následně po kontaktu s Mignoletem padl k zemi, ovšem domácí fanoušci se marně dožadovali odpískání penalty, rozhodčí Dean viděl faul Rodallegy v souboji s hostujícím obráncem.
     
    39
    Zhruba dvě minuty se teď nehrálo kvůli delšímu ošetření Crusata, ten nebude schopen pokračovat ve hře a nahrazuje jej veliký talent Wiganu, Victor Moses, který v tomto malém klubu předvádí velké výkony.
     
    40
    Po Cattermolově centru se v ofsajdu ocitl Richardson, situace neunikla pomeznímu rozhodčímu.
     
    41
    Po Jonesově pasu se ukopl Gomez a poslal míč daleko od hostující branky. Za velmi silného deště tak bude od své branky vykopávat Mignolet.
     
    43
    Další Gomezova střela z dvaadvaceti metrů měla o něco lepší parametry, přesto velmi vzdálené ideálu, mířila přímo do středu branky, kde byl připravený belgický brankář Sunderlandu.
     
    44
    Moses si narážel míč s Jonesem, ten mu vrátil příliš dlouhou přihrávku a Kilgallon následně odehrál míč o padajího Mosese za vlastní branku.
     
    45
    V pokutovém území Sunderlandu dostal velké množství prostoru Jones a jeho přízemní ránu k tyči skvělým zákrokem vytěsnil Mignolet a ve spolupráci se svými obránci si poradil i s následnou dorážkou Rodallegy!
     
    45
    Rozhodčí Dean k prvním pětačtyřiceti přidává pět nastavených minut.
     
    45+2
    Alcarazovi ukopl míč za vlastní branku Colback, Mignolet poté dostihl kulatý nesmysl až za brankovou čarou a pomezní rozhodčí správně odmával rohový kop, ovšem k velkému překvapení všech hlavní Dean změnil jeho rozhodnutí a ukázal na odkop od branky v domnění, že Alcaraz si sám ukopl míč z kopačky.
     
    45+4
    Hosté mají k dispozici standardní situaci z velmi nadějné pozice.
     
    45+4
    Sunderland právě vstřelil branku!
    CRAIG GARDNER střílí jednu z nejkrásnějších branek sezóny! Zatočil svůj falšovaný dělový projektil přímo do horního rohu Al Habsiho branky a posílá Sunderland do vedení! Nutno podotknout, že z opakovaných záběrů se rozhodně nejednalo o faul v předchozím souboji Figueroy s Bendtnerem, dánský útočník upadl sám bez cizí pomoci.
     
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločasu vede Sunderland ve Wiganu 1:0, když o jedinou branku dosavadního průběhu se ve čtvrté minutě nastaveného času postaral fantastickou ránou Craig Gardner. Hosté předtím přežili několik krizových chvil, právě Gardner vykopával Gohouriho střelu z brankové čáry za již překonaným Mignoletem, poté domácí orazítkovali během deseti sekund obě tyče hostující branky a v závěru poločasu se zaskvěl i Mignolet zákrokem proti Jonesově ráně. S velikou pravděpodobností nejkrásnější gól Craiga Gardnera v jeho kariéře však obrátil veškeré dění ve prospěch Sunderlandu. Do druhého poločasu se můžeme těšit na pokračování zajímavé podívané.
     
    Při odchodu do šaten byl ještě žlutou kartou potrestán Ronnie Stam za nesportovní chování. Domácí fotbalisté se totiž po závěrečném hvizdu prvního poločasu seběhli k rozhodčímu Deanovi a promlouvali mu do duše co si myslí a jím odpískaném faulu na Bendtnera, který předcházel gólové pumelici Gardnera.
     
    Nejvíce v prvním poločase naběhal domácí Gomez, konkrétně 5 115 metrů, následují jeho spoluhráči Jones, McCarthy a Stam. Až na pátém místě je pak největší vytrvalec v bravách Sunderlandu, Kieran Richardson.
     
    Na střelecké pokusy vedou domácí 8:3, mimochodem hosté všechny vyslali mimo své pokutové území. Rohové kopy jsou vyrovnané, oba týmy měly po čtyřech. Jediná žlutá karta byla udělena až při odchodu do šaten, kdy ji obdržel Ronnie Stam.
     
    Podmínky na DW Stadium jsou čím dál horší, hrát se bude za obrovského větru a téměř průtrže mračen.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí vstoupili do hry velmi namotivováni, Rodallega však svoji snahu obrat Colbacka o míč příliš přehnal a protihráče fauloval.
     
    48
    Watson ostře poslal k zemi McCleana a sudí Dean mu důrazně domlouvá. K Benu Watsonovi se vztahuje zajímavá příhoda ze silvestrovského zápasu na hřišti Stoke, Wigan tam ztratil vedení 0:1, domácím se podařilo v závěrečné čtvrthodině otočit, ovšem Wigan ještě stačil získat pokutový kop. Mezi odpískáním a rozehráním té penalty poslal trenér Martinez do hry právě Watsona jako penaltového specialistu a ten okamžitě po svém příchodu na hřiště penaltu proměnil a zařídil Wiganu velmi důležitý bod.
     
    50
    Po Stamově centru Rodallega fauloval brankáře Mignoleta. V prvním poločase jsme viděli pouze šest faulů (4-2), domácím pak do statistik přidali další tři v úvodní pětiminutovce druhého poločasu.
     
    51
    "Latics" budou zahrávat rohový kop a fanoušci je ženou do útoku.
     
    51
    Jones poslal do pokutového území velmi prudký centr, s kterým si obrana Sunderlandu poradila.
     
    53
    Watsonovou přihrávku do pokutového území, směrovanou Rodallegovi, zastavil O'Shea.
     
    53
    Na trávníku zůstává ležet Figueroa, opět se zřejmě desítky sekund hrát nebude.
     
    54
    Po menší odmlce se může pokračovat, ošetření honduraského obránce se už přesunulo za postranní čáru.
     
    55
    Sunderland právě vstřelil branku!
    Hosté zdvojnásobují svůj náskok! Vaughanův centr McClean na ofsajdové hraně pouze jemně tečoval hlavou, Al Habsi dokázal míč skvělým zákrokem vyrazit, naneštěstí pro něj se obránci Wiganu na celou situaci naprosto vykašlali, nechali ománského brankáře na holičkách a odražený míč dorazil JAMES MCCLEAN za záda bezmocného brankáře.
     
    56
    James McClean zaznamenal svoji první trefu v Premier League během svého pátého zápasu v životě v rámci nejvyšší soutěže.
     
    58
    Domácí střídají, obránce Stama nahrazuje útočník Sammon, který se tak do hry vrací po ohromně přísném vyloučení na Old Trafford, kde při pětibrankovém přídělu viděl červenou kartu ještě během prvního poločasu za stavu 0:1.
     
    62
    Wigan právě vstřelil branku!
    Více jak pětačtyřicet minut jsme čekali na úvodní trefu, ovšem nyní se s brankami roztrhl pytel. HUGO RODALLEGA se prosadil kolem Kilgallona a z osmnácti metrů posílá míč přízemní ranou k tyči Mignoletovy branky!
     
    64
    Domácí jsou při chuti, Mosesův pas vracel před branku Sammon, ovšem pro Rodallegu příliš daleko a brankář Mignolet míč kryl.
     
    65
    Rodallegův průnik k pokutovému území zastavil svoji nohou McClean a domácím se otevírá příležtost k zajímavé standardní situaci. Z takřka stejného místa otevřel skóre utěšenou ránou hostující Gardner.
     
    66
    David Jones si však vedl nepoměrně hůře, trefil pouze hostující zeď, která nadrazila míč vysoko nad branku.
     
    66
    Po následném rohovém kopu Watsona a závaru na přední tyči zachránil hosty po Sammonově střele na brankové čáře Cattermole.
     
    68
    Hosté střídají, Kierana Richardsona nahrazuje dvaadvacetiletý irský středopolař David Meyler.
     
    69
    Rodallegovu střelu blokuje O'Shea.
     
    69
    Zajímavá situace před brankou Wiganu, kde Sessegnon lehkým obloučkem našel v pokutovém území zcela osamoceného Bendtnera, který tváří v tvář Al Habsimu branku přestřelil. Jeho chybu částečně odčinil praporek pomezního rozhodčího, který vyletěl vzhůru při ofsajdovém postavení dánského útočníka.
     
    72
    McCarthyho nadějnou přihrávku do pokutového území si nedokázal zpracovat Sammon a při otočce mu míč odskočil.
     
    73
    Sunderland právě vstřelil branku!
    Bendtner se, možná faulem, zbavil Figueroy, posunul si míč dopředu, čímž ve spolupráci se Sessegnonem získali přečíslení dvou proti jedinému protihráči, Bendtner poté přesným pasem našel svého spoluhráče a reprezentant Beninu, STÉPHANE SESSEGNON střelou do odkryté branky znovu zvyšuje vedení Sunderlandu.
     
    75
    Domácí se snaží o rychlou odpověď, ovšem po Mosesově rohu střílel Ben Watson těsně vedle branky Sunderlandu.
     
    76
    A už je zase rušno na druhé straně, McClean parádní ránou z osmnácti metrů přehodil Al Habsiho, ovšem ománský brankář fantastickým zákrokem ještě vytěsnil míč konečky prstů nad svoji branku.
     
    77
    Mosesův centr Sammon trkl hlavou vedle hostující svatyně hájené Mignoletem. .
     
    79
    Sessegnon se tentokrát kolem Figueroy neprobil a domácí obránce ještě odkopem o soupeře získal autové vhazování.
     
    80
    Sunderland právě vstřelil branku!
    Hosté se předhání v nádherných brankách! McClean se probil přes dva protihráče, Sessegnon poté nabil míč DAVIDU VAUGHANOVI, který svojí pumelicí z osmnácti metrů málem protrhl síť Al Habsiho branky! Domácí brankář nemá sebemenší šanci zasahovat při brankových situacích Sunderlandu.
     
    82
    Zhruba dvě tisícovky fanoušků Sunderlandu, kteří se vydali na dvěstědvacetikilometrový výjezd, si oslavnými chorály zpříjemňují závěr zápasu.
     
    83
    Druhé střídání Suderlandu, Elmohamady nahrazuje na hrací ploše střelce první branky Gardnera. Ten se do dějin dnešního zápasu zapsal odkopem Gohouriho střely z brankové čáry a poté brankou, která by neměla chybět v sestřizích toho nejlepšího z letošní sezóny.
     
    85
    McLeanův centr pokryl do svých rukavic Al Habsi.
     
    86
    Domácí obrana už naprosto rezignuje na závěr zápasu, další brejk Sessegnon tentokrát nedotáhl do gólového završení.
     
    87
    Ještě symbolické střídání Wiganu, Watson přepustil své místo Momo Diamemu.
     
    88
    Hosté dohrávají zápas v exhibičním tempu, Sessegnon uvolnil na levé straně pokutového území Bendtnera, který místo střely volil poměrně nesmyslně přihrávku na obsazeného beninského spoluhráče.
     
    89
    DW Stadium dnes, jako již tradičně, nebyl ani zdelaka zaplněný, nyní je už však takřka prázdný, nebýt fanoušků Sunderlandu.
     
    89
    Velké ovace připravili zmiňovaní fanoušci Sunderlandu mladému Jamesi McCleanovi, který odehrál skvělý zápas a svoji snahu korunoval i druhou brankou, která s velikou pravděpodobností bude mít dodatek vítězná. Nahrazuje jej jiný hrdina z dva dny starého zápasu proti bohatýrům z Manchesteru City, Ji Dong-Won, tehdy jako střídající hráč vstřelil jedinou branku v závěru poslední minuty nastaveného času.
     
    90
    Hlavní arbitr, Mike Dean, nastavuje tři minuty.
     
    Konec zápasu.
     
    Sunderland si z Wiganu odváží velmi cenné tři body a vítězí zde vůbec poprvé ve své historii v zápase v rámci nejvyšší soutěže. Ovšem vítězství "černých koček" se rodilo podstatně hůře než jak ukazuje výsledek. Domácí měli v prvním poločase výraznou převahu, kterou však nedokázali zúžitkovat v branku a tak je v samém závěru prvního poločasu potrestal senzační brankou Craig Gardner. V druhém poločase už obrana Wiganu hořela jako papír a Sunderland jí pokořil hned třikrát, domácím nepomohlo ani snížení Rodallegy a zůstávají v sestupových vodách. (22:45:01)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 62. Rodallega - 45+4. Gardner, 55. McClean, 73. Sessegnon, 80. Vaughan

    Karty:   0. Stam (WIG)


    Wigan Athletic: Al Habsi - Gohouri, Alcaraz, Stam, Figueroa - Watson, McCarthy, Jones, Gomez - Crusat, Rodallega
    Sunderland AFC: Mignolet - Gardner, Kilgallon, O'Shea, Colback - McClean, Cattermole, Vaughan, Richardson - Bendtner, Sessegnon

    Rozhodčí: Dean