Itálie – Chorvatsko 1:1 (kon.) | Španělsko – Irsko 4:0 (kon.)
konec
Itálie
1:1 (1:0)
Chorvatsko
Čtvrtek 14.06.2012, 18:00 • Městský stadion Poznaň (POL) • Mistrovství Evropy
Předzápasové kurzy
     
    Tolik tedy z dnešního zápasu, přeji pěkný zbytek dne a sledujte i nadále server onlajny.com. (20:02:18)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na bránu: 7:8
    Střely mimo: 8:2
    Rohy: 6:3
    Fauly: 15:22
    Držení míče: 52:48.
     
    Je tu konec. Italové měli na tři body a získávají pouze jeden. Opět tak končí s výsledkem 1:1 a připisují si bod. V posledním zápase musí porazit Irsko a čekat, jak dopadne Chorvatsko se Španělskem. Ve svých rukou to už rozhodně nemají. Dnes svého neoblíbeného soupeře neporáží a komplex Chorvatsko tak trvá i nadále.

    Tým kouče Biliče může být naopak hodně spokojen. Sice nepřevedl nijak oslnivý fotbal, ale bod určitě musí brát. Ve druhém poločase přišlo zlepšení a vyrovnácí gól Mandžukiče, jenž se trefil na šampionátu potřetí. Chorvaté mají čtyři body, leč v posledním zápase je čeká obhájce titulu Španělsko a s postupem to bude ještě hodně zajímavé.
     
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Buffon musel krýt v závěru střelu Kranjčara, ale neměl s tím žádné problémy, byla slabá.
     
    90+4
    Trestný kop Pirla odvrací chorvatská obrana. Už se blíží konec.
     
    90+3
    Jedna z posledních šancí pro Itálii. Chystá se standardka, kterou bude zahrávat samozřejmě Pirlo. Ještě předtím probíhá ošetření zraněného Mandžukiče, který musel být vystřídán Kranjčarem.
     
    90+2
    Hraje se hodně ofenzivně, oba týmy chtějí rozhodnout. Útok střídá útok.
     
    90+1
    Pirlo má úžasnou techniku. Krásným obloučkem hledal zabíhajícího Di Nataleho, Pletikosa byl u míče dřív.
     
    90
    Rozhodčí Howard Webb nastaví nad rámec druhého poločasu pět minut!
     
    89
    Jen ta koncovka, Strinič nedokázal napodobit střelce Mandžukiče. To je jiný kalibr.
     
    89
    Chorvaté jsou stále v útoku, patří jim zcela jasně poslední minuty.
     
    88
    Zajímavý centr od Srny, který hledal někoho ze svých spoluhráčů před bránou. V poslední chvíli odhlavičoval míč do autu Chiellini.
     
    86
    Schildenfeld už neměl dostatek sil, aby doběhl střídajícího Giovinca a tak zatáhl za záchranou brzdu. Nic jiného, než žlutou kartu nemohl čekat.
     
    83
    Třetí střídání Cesare Prandeliho. Odešel Cassano, posledních přibližně deset minut odehraje Giovincio. Sestavu mění také Chorvatsko. Dohráno má Jelavič, do práce jde Eduardo Da Silva.
     
    82
    Vypadá to, že ani tentokrát Italové svého neoblíbeného soupeře neporazí.
     
    80
    Druhá žlutá karta pro italského fotbalistu. Za faul na autora vyrovnácí branky dostává žlutou kartu Montolivo.
     
    78
    Najednou jsou Chorvaté všude dřív, sedmdesát minut nebyli lepší, ale karty se hodně rychle obrátily.
     
    75
    Italské fotbalisty může hodně mrzet první poločas, ve kterém nedokázali proměnit řadu dobrých šancí. Naopak soupeř dokázal potrestat ledabilost a pasivitu z takřka ojedinělé šance.
     
    74
    Fandové Chorvatska odstartovali hotové peklo, bohužel nejen svým skvělým fanděním. Na hřišti jsou světlice a na to, že je červen se kolem Buffona vytvořila solidní mlha. Rozhodčí opět čeká na nápravu.
     
    72
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!

    A je to tady. Velice rychle na to Italové doplatili. Třetí gól na turnaji dokázal vstřelit MARIO MANDŽUKIČ, který dostal přesný pas z levé strany od Pranjiče. Chorvatský kanonýr se z ničeho nic objevil osamocený na malém vápně a prudkou ranou i s pomocí tyče rozvlnil síť do té doby znuděného Buffona. Pochválit je třeba přesný centr Pranjiče, jenž proletěl přesně na volného autora vyrovnávací branky.
     
    72
    Italové brání hubený výsledek a koledují si svou pasivitou, kterou posledních pár minut předvádí.
     
    70
    Je tu druhé střídání Itálie. Dohrál dnes velice dobře hrající Balotelli, zbytek utkání si na EURU užije Di Natale.
     
    70
    Je před námi poslední dvacetiminutovka a nějaký tlak prohrávajícího mužstva nepřichází.
     
    68
    Střídat se chystá také Slaven Bilič. Na plac jde Danijel Pranjič, do kabin putuje Perišič.
     
    66
    Luka Modrič si šteloval míč na levačku, ale než vypálil, přerušila ho píšťalka čtyřicetiletého policejního důstojníka.
     
    65
    Přímo atletický souboj převedli Strinič s Maggiem, rychlejší byl prvně jmenovaný, který by se mohl klidně živit i jako sprinter na 100 metrů.
     
    63
    Kouč Prandelli musí zasáhnout do sestavy. Ze hřiště stahuje zraněného Mottu, jeho místo zaujímá Riccardo Montolivo.
     
    62
    Zpět ke hře. Italové vůbec poprvé v tomto poločase zahrozili. Ke střele se dostal Balotelli a jeho rána prosvištěla těsně nad Pletikosovou svatyní. Pěkný fotbalový moment.
     
    60
    Třeba kombinací, ale ani tudy cesta před Buffona nevede. Srna navíc povalil na zem Mottu a ten bude muset být ošetřen. To byla pořádná šlupka od chorvatského chasníka. Italové se zlobí, že kapitán Chorvatska nevyfasoval kartu. Asi by se nikdo nedivil, kdyby ji dostal.
     
    58
    Chorvaté zahrávali svůj třetí roh, ale nedopadl dvakrát dobře. Musí to svěřenci Slavena Biliče zkusit jinak.
     
    57
    Už se hraje a registrujeme první karetní prohřešek. Thiago Motta srazil k zemi Rakitiče a rozhodčí Webb mu uděluje žlutý kartonek.
     
    55
    Bohužel na trávníku jsou světlice, ze sektoru chorvatských "taky" fanoušků něco vypadlo a hra je díky tomu přerušena. Howard Webb čeká, až se dá vše do pořádku.
     
    54
    Strinič je v pořádku a může pokračovat ve hře. Nyní sledoval ofsajd Maggia, který byl až příliš rychlý.
     
    52
    Strinič leží na hřišti, nicméně hrálo se dál. Chorvaté dokázali zaútočit a vybojovat roh, když Perišič neobelstil obranu soupeře a Bonucci uklidil míč do bezpečí.
     
    51
    Pirlo centroval na Balotelliho, toho opět uhlídal stoper Srna.
     
    50
    Chorvatská aktivita je patrná, ale teď už zase něco vymýšlí modří. Pirlo ale nepropálil dvojblok obránců. Alespoň roh pro italské hráče.
     
    49
    Rychlý kontr Chorvatů a opět to před italskou bránou hořelo. Jako zakončovatel se předvedl Modrič, který vyslal na Buffona pořádnou pumelici. Manžel české modelky Aleny Šeredové však zasahovat nemusel. Míč šel metr nad jeho branku. Každopádně šance to byla obrovská.
     
    48
    A hned přichází šance, taková první vlaštovka. Luka Modrič poslal do solidní šance Mandžukiče, ale ten nepotvrdil své střelecké kvality z minulého duelu s Irskem. Rána mu nesedla, byla příliš slabá a Buffon v pohodě kryje.
     
    48
    Především musí zlepšit pohyb, a to se zatím také daří. Chorvati hodně presují a Italové mají problémy.
     
    47
    Sudí Webb zahájil druhý poločas, ani jeden tým nesáhl ke střídání. Podle statistik je jasné, že Chorvatsko má hodně co zlepšovat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky prvního poločasu:

    Střely na bránu: 6:3
    Střely mimo: 5:0
    Rohy: 4:1
    Fauly: 8:10
    Držení míče: 54:46.
     
    Chorvaté mají do druhého poločasu hodně co zlepšovat. Zatím si příliš šanci nevytvořili, většinou to bylo na náhodu. Italská obrana pracuje jistě a Buffon neměl nikterak složitou práci. Nejvíce hrozil agilní Mandžukič, jeho pokusy ale neměly gólové parametry. Druhá polovina tohoto mače odstartuje přibližně 19:03.
     
    Rozhodčí Webb nenastavil ani minutku a ukončil první poločas. V něm jsme viděli jednu branku a také několik šancí. V hlavní úloze byla Itálie, která prvních pětačtyřicet minut opanovala. Hrozila především dvojice Cassano a Balotelli. Jenže oba dva vychytával s jistou pravidelností Pletikosa, ať už ve stoje nebo vleže. Až šest minut před poločasovým hvizdem našel na zkušeného veterána recept Andrea Pirlo a krásnou ránou otevřel skóre utkání.
     
    První poločas skončil.
     
    44
    Ještě se v závěru tlačil kupředu Balotelli, ale Srna mu vystavil stopku.
     
    43
    Blíží se závěr prvního dějství, Chorvaté jsou v útoku poměrně bezradní.
     
    41
    Itálie vede naprosto zaslouženě, byla do této chvíle lepší a v závěru poločasu stále dotírá na chorvatskou defenzivu.
     
    39
    Itálie právě vstřelila branku!

    A teď už to je zasloužený gól. Fotbalový génius ANDREA PIRLO zahrával z dvaceti metrů standardku a povedla se mu vykouzlit skutečně krásná střela, která bude jistě aspirovat do hitparády EURA. Technickou ránou přehodil zeď a vymetl všechny pavučiny v chorvatské bráně. Pletikosa se natahoval marně, proletěl se vzduchem, ale neměl sebemenší nárok. Po obdržené brance se navíc hodně zlobil na svou obranu, která se zřejmě nedokázala řádně dohodnout. V klíčový okamžik se totiž pohnula a míč zapadl k radosti italských fanoušků do sítě.
     
    37
    Největší šance zápasu je tady. Italové prošli před chorvatskou bránu bez větších problémů a nebezpečně zahrozili. Maggio poslal za obranu Marchisia a toho nadvakrát vychytal fantastický Pletikosa. Nejprve ve stoje a posléze z dorážky v poloze ležmo.
     
    35
    Mandžukič leží na hřišti s bolestivou grimasou, dostal v souboji tvrdou ránu do zad.
     
    33
    Teď už to však byla tutovka. Cassano nic nerozmýšlel a vypálil, Pletikosa zůstal stát jako opařený a čekal, co bude. Měl obrovskou kliku, protože míč italskému forvardovi vůbec nesedl a míč po jeho střele skončil metr vedle.
     
    32
    Mohla to být další gólovka. Ale po nápřahu Cassana a voleje Pirla si musí Srna připadat jako otloukánek. Dvakrát po sobě schytal dvě rány, jednou do břicha a jednou do nohy.
     
    31
    Je za námi třicet minut hry a zatím byli víc nebezpečnější fotbalisté v modrých dresech. Měli jednu gólovou šanci, Chorvaté žádnou.
     
    30
    Balkánská obrana musela být zase ve střehu. Pro změnu Marchisio rozkmytal své nohy, ale byl zavčas zastaven.
     
    29
    Na druhé straně pádil na chorvatskou bránu Cassano a udělal před Pletikosou pořádný průvan, ale k zakončení se nedostal.
     
    27
    Vůbec první roh Chorvatska nedopadl dobře, míč přeletěl vápno a tam už nikdo.
     
    26
    Srnův nízký centr končí po teči v zámezí. Bude to alespoň roh.
     
    25
    Giaccherini se vyšplhal na záda Darija Srny, který už má něco odehrané. Italský záložník fauloval a je tu standardka pro Chorvatsko.
     
    24
    Balotelli může být rád, že nedostal žlutou kartu. Striniče poslal k zemi a ten padal hodně nebezpečně. Naštěstí je v pořádku, především zadní partie musely hodně trpět.
     
    22
    Má slova dokumentuje talentovaný Luka Modrič, o kterého má zájem Jose Mourinho z Realu Madrid. Útočník Tottenhemu chtěl procpat míč před Buffonovu bránu, ale De Rossi přečetl skvěle jeho úmysl.
     
    21
    U míče jsou najednou častěji Chorvaté. Chybí pouze přesnost v přihrávce.
     
    19
    A skutečně se hrálo a opět na Buffonovu bránu. Srna z pravé strany poslal štiplavou přihrávku, kterou málem protečoval do brány Jelavič. Chyběl mu krok, možná i méně. První větší akce Chorvatska, které se pomalu ale jistě rozehrálo a protivník musí s tímto nepříjemným týmem rozhodně počítat.
     
    18
    Už se zdálo, že rozhodčí Webb odpíská penaltu po faulu Chielliniho na Mandžukiče, ale zkušený anglický sudí ukazuje jasně, hraje se dál.
     
    17
    Ta musela odolávat dalšímu rohovému kopu a nějaké starosti mít ani nemusela. Pirlo jej zahrál mizerně.
     
    16
    Itálie má více ze hry, rozhodně se dostává do lepších možností. Příčina je jednoduchá, hodně propustná obrana Chorvatska.
     
    15
    Balotelli je zatím hodně aktivní, opět se zjevil na svém střeleckém místě a opět nedopadl dobře. Tentokrát ho vychytal Pletikosa, který jeho tvrdou ránu vyrazil před sebe a Srna razantně odpaluje do bezpečných míst.
     
    14
    Po delší době zavelel k útoku chorvatský hráč, konkrétně Strinič a nescházelo mnoho. Po jeho centru se Mandžukič vyšrouboval do uctihodné výšky, ale k hlavičce se nedostal.
     
    13
    Chorvatům se nedaří kombinace, vázne souhra a kupí v obraně smrtící chyby. Italové je zatím nedokázali potrestat, ale ty okna v chorvatské obraně jsou více než zřetelná.
     
    11
    Pozor na Balloteliho. Znovu se z ničeho nic dostal na hranici pokutového území, kde nebyl nikdo z chorvatských hráčů, jenže zakončení se mu nepovedlo. Následně vyslal dělovku Marchisio, a to už byl daleko zajímavější pokus. Míč zapadl kousek od levé tyče. Druhá dobrá šance Itálie, soupeř na svou příležitost stále čeká.
     
    10
    Chorvaté počáteční tlak přežili a pomaličku se osmělují. Nicméně míč drží častěji na svých kopačkách italští borci.
     
    9
    Howard Webb důrazně napomenul Rakitiče, zatím se jeho prohřešek obešel bez faulu.
     
    8
    ...nebyl to špatný centr, ale jako horolozec se vyškrábal do výšky Čorluka a míč je hodně daleko od Pletikosovy brány.
     
    7
    První roh zápasu, zahrávat jej budou modří, konkrétně Pirlo...
     
    6
    Ani tentokrát to nebyla žádná sláva. Modrič odcentroval z levé strany, ve vápně hledal Mandžukiče, ale toho dokázala obrala Itálie pohlídat naprosto bezpečně.
     
    5
    Až nyní, ale pouze slabá střela Jelaviče nemohla zkušeného veterána Buffona ohrozit.
     
    4
    Poprvé jsou v akci také hráči Chorvatska, ale nějakou příležitost si prozatím nevytvořili.
     
    3
    To je začátek jako z partesu. Italové vlétli do utkání hodně důrazně a hned si vytvořili šanci. Z levé strany odcentroval Maggio, míč propadl mezi nohama Striniče a duchapřítomný Balloteli nebezpečně zakončoval. Míč naštěstí pro Chorvaty zamířil těsně vedle.
     
    2
    Poprvé u míče je Stipe Pletikosa, jenž chytá do náruče pokaženou přihrávku Cassana.
     
    1
    Jdeme na to, Italové vstupují do zápasu s tím, že od roku 1994 svého dnešního soupeře nedokázali porazit. To už je hodně dlouhá doba. První rozehrávka pro Balotelliho.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Dozněla hymna Itálie, která je dnes vedená jako domácí mužstvo. Kapitáni Buffon se Srnou jdou na tradiční losování...vyhrál prvně jmenovaný. Při pohledu do hlediště sledujeme výraznou převahu fanoušků z Chorvatska, těch přijelo skutečně mnoho. Ale i Italové budou zcela jistě slyšet.
     
    Rozhodčí a především hráči obou týmu vstupují na hřiště, kde si poslechnou státní hymny. Za pár okamžiků sudí Webb bude moci zahájit tento nesmírně zajímavý duel. Hezkou zábavu přeji u textového online přenosu.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Buffon (K) - Bonucci, Chiellini, De Rossi - Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta, Giaccherini - Balotelli, Cassano. Trenér: Cesare Prandelli.

    Náhradníci: Sirigu, De Sanctis - Ogbonna, Balzaretti, Abata, Barzagli, Montolivo, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco.

    Chorvatsko: Pletikosa - Srna (K), Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Rakitič, Vukojevič, Modrič, Perišič - Jelavič, Mandžukič. Trenér: Slaven Bilič.

    Náhradníci: Kelava, Subašič - Šimunič, Buljat, Vrsajlko, Vida, Pranjič, Badelj, Dumjovič, Kranjčar, Kalinič, Eduardo.

    Rozhodčí: Howard Webb - Michael Mullarkey, Peter Kirkup (všichni ENG).

    Čtvrtý rozhodčí: Pavel Královec (CZE).
     
    Jak to vidí trenéři?

    Kouč Slaven Bilič si pochvaluje, že jeho mužstvo může jít do zápasu po úvodním úspěchu na turnaji klidnější. „Nebudeme pod takovým tlakem, ale to ještě neznamená, že to musí být za každou cenu výhoda. Italové jsou totiž silní, umějí soupeři vnutit svou hru. Pro mě nejsou o nic slabší než Španělé," tvrdil na předzápasové tiskové konferenci Bilič.

    Italové poslední dobou na velkých turnajích nezáří. Na šampionátech už pětkrát za sebou nevyhráli a ve třech letošních zápasech uhráli jen jednu remízu a vstřelili pouze jediný gól. Nyní však potřebují nutně zvítězit a nespoléhat se na večerní výsledek Irů nebo Španělů. „Bude to rozhodující zápas skupiny. Chorvaté jsou nejnebezpečnějším týmem, jsou nejméně předvídatelní. Často mění svůj způsob hry, někdy dokonce i mezi jedním a druhým poločasem," varoval Prandelli, který v jedenácti soutěžních zápasech na lavičce ještě neprohrál.
     
    Rozhodčí dnešního utkání

    Hlavní arbitrem bude zkušený Howard Webb, který se narodil 14. července 1971 v anglickém Rotherhamu. Původním povoláním je policejní důstojník. Působí v anglické Premier League, rozhodčím FIFA je od roku 2005. V květnu 2010 řídil své první finále Ligy mistrů a ve stejném roce si zapískal i finálový zápas Mistrovství světa, ve kterém rozdal celkem 14 žlutých a jednu červenou kartu. Pomáhat mu budou krajané Michael Mullarkey, Peter Kirkup. Za zmínku stojí také čtvrtý rozhodčí, kterým je rodák z Domažlic Pavel Královec.
     
    Městský stadion Poznaň

    Stadion Miejski, jak se správně polsky nazývá, byl postaven v roce 2010 s kapacitou 41 609 diváků. Nejedná se však o úplnou novostavbu. Přestavba starého stadionu začala již v roce 2003 a byla průběžně doprovázena vznikajícími problémy, které o nemalou částku převýšily plánované náklady. Celkem přestavba, respektive výstavba nového stadionu vyšla na 746 milionů zlotých, což je v přepočtu zhruba 5,2 miliard korun. Při výstavbě stadionu se několikrát měnila jeho koncepce, což také zasáhlo do překročení rozpočtu. Navíc při deštivém počasí docházelo k častému zaplavení areálu. Proto se také stadion stal předmětem velké kritiky.
     
    Itálie potrápila obhájce zlata, získala zasloužený bod

    Pohledný deul odehrála také Itálie, která narazila na obhájce evropského zlata, tedy na Španělsko. Oba týmy si vytvářely šance, ale v prvním poločase branka nepadla. Až patnáct minut po pauze otevřel skóre Di Natale, který obstřelil Casillase. Radost svěřenců Cesare Prandelliho trvala pouze čtyři minuty. O vyrovnání se totiž postaral hráč Barcelony Csec Fabregas. Vyhrát mohl každý, v hektickém závěru byly k vidění šance, ale utkání skončilo zaslouženou remízou. Tato zajímavá skupina pošle domů někoho silného a je možné, že se již dnes dozvíme koho.
     
    Chorvatské vítězství zařídil dvougólový Mandžukič

    Nejprve se budeme věnovat zápasu Chorvatska a Itálie. Prvně jmenovaný celek odehrál úvodní duel na šampionátu proti Irsku. Ve velice zajímavém utkání mohl nakonec být kouč Slaven Bilič spokojen. Jeho tým vyhrál 3:1, když o svém vítězství rozhodl prakticky po prvním poločase. Trefili se dvakrát Mandžukič a jednou Jelavič. Zisk tří bodů do tabulky bude zcela jistě mít v další postupové matematice velkou váhu. Irové toho moc nepřevedli a jejich postupové akcie klesají. Naopak Chorvaté hýři optimismem a dobrou náladou, dnes bych chtěli Itálii poslat domů.
     
    Čtvrteční první duel Itálie - Chorvatsko

    Sportu zdar a fotbalovému EURU zvlášť. Vážení příznivci kopané, vítejte u sledování velice zajímavého a jistě dramatického zápasu skupiny "C", ve které se dnes potkají týmy Chorvatska a Itálie. Oba soupeři jsou silní a netají se postupovými ambicemi. V této velice těžké skupině to nebudou mít lehké. Kvalitní jsou jak Irové, tak především obhájci evropského titulu Španělé. Tito dva soupeři se potkají ve večerním duelu, který rovněž přineseme na serveru onlajny.com od 20:45.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Roman Zajíček

    Branky: 39. Pirlo - 72. Mandžukič

    Karty:   57. Motta (ITA), 80. Montolivo (ITA) - 86. Schildenfeld (CRO)


    Itálie: Buffon (K) - Bonucci, Chiellini, De Rossi - Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta (62. Montolivo), Giaccherini - Balotelli (70. Di Natale), Cassano (83. Giovinco). Trenér: Cesare Prandelli.
    Chorvatsko: Pletikosa - Srna (K), Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Rakitič, Vukojevič, Modrič, Perišič (68. Pranjič) - Jelavič (83. Da Silva), Mandžukič (90+3. Krajnčar). Trenér: Slaven Bilič.

    Rozhodčí: Howard Webb - Michael Mullarkey, Peter Kirkup (všichni ENG)
    bahis siteleri