Brighton – Newcastle 2:0 (kon.) | Southampton – Chelsea 1:5 (kon.) | Manchester City – Watford 3:0 (kon.)
West Ham – Manchester Utd. 2:2 (kon.)
konec
Southampton FC
1:5 (1:2)
Chelsea FC
Sobota 05.01.2013, 16:00 • St. Mary's Stadium, Southampton • FA Cup
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    FA Cup - 3. kolo

    Příjemné odpoledne při sledování přenosu ze nejstarší fotbalové soutěže na světě mezi Southamptonem a Chelsea. Anglický národní pohár vstupuje do svého třetího kola a poprvé do něj zasahují celky ze dvou nejvyšších soutěží, včetně i obhájce trofeje Chelsea. Ta na úvod zamíří na jih Anglie do Southamptonu, kde tým Rafaela Beniteze nečeká nic jednoduchého.

    SOUTHAMPTON FC

    "Svatí", jak se už dlouhé roky přezdívá Southamptonu, v úterý na domácím stadiónu remizovali 1:1 s Arsenalem a to ještě nutno podotknout, že proti slavnému soupeři měli herně výrazně navrch a byli to právě oni, kdo měl daleko blíže k vítězství. Získaný bod jim alespoň pomohl o skóre utéct z pásma sestupu v Premier League. Southamptonu dnes budou chybět Adam Lallana, Nathaniel Clyne, naopak v pořádku by i přes zranění nohy v zápase proti Arsenalu měl být Gaston Ramirez. Do základní sestavy by se měl vejít i osmnáctiletý James Ward-Prowse a zambijský reprezentant Emmanuel Mayuka odehraje poslední zápas před odjezdem na africký šampionát.

    CHELSEA FC

    Chelsea svůj první novoroční zápas odehrála o den později a všichni členové klubu včetně fanoušků by na domácí derby s Queens Park Rangers nejraději velmi rychle zapomněli. Poslednímu celku tabulky na Stamford Bridge podlehli 0:1 a tím kromě svých rozesmutnili i fanoušky svého dnešního soupeře. Trenér Benitez dnes určitě bude postrádat zraněného Petra Čecha, místo nějž by znovu měl dostat šanci Ross Turnbull před Hiláriem. Zraněná kolena vystavují stopku i Johnu Terrymu s Oriolem Romeuem a dá se očekávát, že nějací hráčí obvyklé základní sestavy dostanou volno. Na druhou stranu proti Q.P.R. zkusil trenér Benitez hrát bez Hazarda s Matou a dopadlo to hrůzostrašně ...
     
    Úvodní sestavy:

    Southampton FC: Boruc - Cork, Fonte, Jošida, Shaw - Puncheon, Davis, Schneiderlin, Ward-Prowse - Do Prado, Rodriguez


    Chelsea FC: Turnbull - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Cole - Luiz, Ramires - Moses, Mata, Hazard - Ba

    Rozhodčí: Dean - Flynn, Brooks.
     
    Rafael Benitez poměrně nečekaně využije téměř nejsilnější možnou sestavu. Oproti zápasu s Queens Park Rangers se tak do základní jedenáctky vrací Ashley Cole, Eden Hazard i Juan Mata. S nimi od úvodní minuty bude hrát i velká čerstvá posila Demba Ba. Senegalský kanonýr přišel za 7 miliónů liber z Newcastlu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Steven Davis s Guly Do Pradem rozehráli dnešní pohárovou bitvu na St. Mary's Stadium! Domácí hrají v bílých dresech, favorizovaní hosté celí v modrém.
     
    3
    Úvodní desítky sekund drželi míč na svých kopačkách domácí, především ale v okolí středové čáry.
     
    4
    V první útočné akci hostů David Luiz rozehrál míč do křídla Hazardovi, ten se ale nedokázal prosadit v souboji se Shawem.
     
    5
    Davisův pas Do Pradovi končí ofsajdovým postavením brazilského útočníka a následně zdviženým praporkem pomezního sudího Brookse.
     
    7
    První rohový kop Chelsea k ohrožení domácí branky nevedl a následná Luizova rána z dálky proletěla výrazně nad domácí brankou.
     
    11
    Ramiresův přetažený centr doskákal až k Mosesovi u protější postranní čáry, hostující křídelník bez váhání vběhl do pokutového území a přízemní přihrávkou hledal před brankou Dembu Ba, pas ovšem zablokoval Fonte a odkopl míč do bezpečí.
     
    12
    Fanoušci Chelsea zpívají známý anglický chorál "Wem-ber-ley", i letos by si rádi zopakovali loňskou účast v londýnském fotbalovém svatostánku. Hrají se tam obě semifinále této soutěže i následné finále.
     
    14
    Po ostrém střetu s Juanem Matou je ošetřován Steven Davis, za doprovodu lékaře i míří za postranní čáru.
     
    15
    Domácí středopolař ale bude v pořádku, už se i hlásí o návrat na pažit místního stadiónu St. Mary. Ten byl slavnostně otevřen v roce 2001 a vejde se na něj přes 32 tisíc fanoušků. Dnes je zaplněn odhadem necelými třiceti tisíci.
     
    17
    V šestnáct hodin rozehrála své zápasy v FA Cupu i celá řada dalších účastníků Premier League, Reading hraje na hřišti třetiligového Crawley 1:1, Sunderland prohrává 0:1 v Boltonu a Tottenham vede nad Coventry 0:0. V zápasech ostatních celků z nejvyššího patra anglického fotbalu zatím branka nepadla.
     
    19
    Moses si hledal prostor k útočné akci po levém křídle, do cesty se mu ale postavil Jack Cork a Moses pokračuje zpětnou rozehrávkou ke spoluhráčům v obranném kvartetu.
     
    20
    Do rozehrávky Do Prada se Shawem u levé postranní čáry se vklínil Azpilicueta a odrazil míč do zámezí. Sedmnáctiletý levý obránce Svatých Luke Shaw bude vhazovat.
     
    22
    Southampton právě vstřelil branku!
    Obrovská euforie na St. Mary's Stadium! JAY RODRIGUEZ dostal od Puncheona perfektní pas za obranu Chelsea a tváří v tvář proti Turnbullovi nezaváhal, soupeřova brankáře obstřelil a posílá Southampton do překvapivého vedení!
     
    24
    Demba Ba si v souboji s Jošidou pomohl nedovoleným zákrokem a rozhodčí Dean píská v neprospěch Chelsea.
     
    26
    Velkou chybu Jacka Corka v rozehrávce plánoval potrestat Eden Hazard, technickou ránou z dvaceti metrů ale těsně minul vzdálenější tyč Borucovy svatyně.
     
    28
    Domácí zahrávali rohový kop, odražený míč si před pokutovým územím zpacoval James Ward-Prowse, šikovným zaseknutím míče se zbavil bránícího Mosese, nadějnou ránu ale ještě stačil zablokovat Ramires.
     
    29
    Dva rohové kopy měla k dispozici i Chelsea, ani jeden Matův centr však Borucovi výraznější potíže nenandělal.
     
    31
    Ramires se probíjel pokutovým územím Southamptonu, ovšem naložil si na svá bedra příliš velké sousto a mezi čtyřmi protihráči mohl za úspěch považovat i zisk rohového kopu.
     
    32
    Ten hosté rozehráli nacvičeným signálem po zemi, ovšem souhra jim absolutně nevyšla a domácí mohli vyrazit do rychlého brejku. Ten ale ztroskotal už u středové čáry.
     
    33
    Cole s Mosesem měli při rozehrávce u postranní čáry obrovské potíže s napadajícími domácími fotbalisty a nakonec nedokázali míč udržet.
     
    35
    Mata vedl míč útočnou polovinou, všiml si ve volném prostoru rozběhnutého Mosese, ovšem v důležitou chvíli stačil přihrávku zablokovat Jack Cork.
     
    37
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Gólovou akci Chelsea založil Moses přihrávkou patičkou na Hazarda, ten vnikl do pokutového území, jemnou přihrávkou předal míč do běhu Matovi, jenž se vyhl brankáři Borucovi a střílenou přihrávku dorazil do sítě DEMBA BA! Čerstvá akvizice Chelsea tak skóruje už během prvního poločasu svého působení v modrém dresu.
     
    38
    Hostující fandové rychle přijali od fanoušků Newcastlu skandovaný pokřik oslavující Dembu Ba, ten si možná stejně tak rychle zvykne na střílení branek v novém dresu.
     
    39
    Na Matův načechraný centr si zabíhal Eden Hazard, před ním Cork stačil odhlavičkovat míč pouze ke zcela osamoceného Mosesovi, jehož přízemní ránu k přední tyči stačil brankář Boruc vytěsnit vedle své branky.
     
    41
    Azpilicuetova nepříjemná skákavá střela zprvu mířila přímo do hrudi Boruce, polský brankář ji však nedokázal poprvé zpracovat a plně do své moci získal až odražený míč.

    Právě Boruc v úterním utkání s Arsenalem pořádně znejistil vlastní fanoušky, když mu během jedné minuty dvakrát z rukavic vypadl poměrně jednoduchý centr a obránci poté měli plno práce, aby v obou případech zamezili "Kanonýrům" ve skórování. Když o dvě minuty později Boruc už bez potíží zachytil rohový kop soupeře, dočkal se velkého aplausu z hlediště.
     
    43
    Azpilicuetův přetažený centr doletěl až za domácí branku a Boruc bude vykopávat míč zpět do hry.
     
    44
    Moses centrem z levé strany hledal před branku Ba, tomu ale šel míč na paty a senegalský útočník už jej nedokázal zpracovat před odskokem k brankáři Borucovi.
     
    45
    Sudí Dean k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+1
    Do Azpilicuetova centru se položil Demba Ba, svoji ránu z voleje ale zcela netrefil podle svých představ a místo na branku míč doletěl až za postranní čáru.
     
    45+2
    Chelsea právě vstřelila branku!
    V polovině druhé nastavené minuty se Chelsea ujímá vedení! Po akci Ashley Colea si VICTOR MOSES zpracoval míč v pokutovém území a levačkou prostřelil Boruce!
     
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase zápasu 3. kola FA Cupu vede Chelsea na hřišti Southamptonu 2:1. Domácí otevřeli skóre brankou Jaye Rodrigueze, výsledek ve prospěch papírového favorita poté otočili Demba Ba s Victorem Mosesem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jošidův nákop z vlastní poloviny až do pokutového území byl pro Warda-Prowse příliš dlouhý, u míče byl dříve Turnbull a hostující brankář balón do svých rukavic zpracoval na samé hranici pokutového území.
     
    49
    Demba Ba směroval do pokutového území přízemní centr hledající Matu, ten si ale nedokázal míč zpracovat a kulatý nesmysl mu utekl ke Corkovi, jenž míč odehrál do bezpečí.
     
    51
    Z dvaadvaceti metrů napřáhl k prudké ráně Mata, míč však hlavou tečoval mimo branku Guly Do Prado.
     
    52
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Mata na levém křídle převzal přihrávku od Colea, zasekl si míč kolem Warda-Prowse a načechral parádní centr na hlavu BRANISLAVA IVANOVIČE, ten se z bezprostřední blízkosti Boruce nemýlil, nasměroval míč do sítě a Chelsea do dvoubrankového vedení!
     
    54
    Domácí poprvé mění svoji aktuální jedenáctku, ze hry je stažen defenzivní záložník Schneiderlin a nahrazuje jej Steve De Ridder.
     
    56
    Dlouhý pas Warda-Prowse hledající Rodrigueze si snadno pohlídal brankář Turnbull.
     
    58
    Chelsea byla blízko čtvrté brance! Přetažený Matův centr brankář Boruc před Dembou Ba vyrazil pouze k Hazardovi, před nímž zírala takřka odkrytá prázdná branka, ovšem prostor k zakončení mu výborným zákrokem nedal Luke Shaw.
     
    59
    De Ridder dostal příliš dlouhou přihrávku na levé křídlo a už nebylo v jeho silách zpracovat míč v rámci hrací plochy. Odkopávat od své branky bude Ross Turnbull.
     
    61
    Ač byl David Luiz po Matově centru ze standardní situace domácími obránci zdvojený, dokázal si u vzdálenější tyče najít prostor k zakončení, ale jeho hlavičce chyběla především razance k výraznějšímu ohrožení Boruce.
     
    62
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Čtvrtá radost pro tisíce fanoušků Chelsea! Před pokutovým územím Southamptonu domácí zadáci pouze sledovali souhru Ramirese s Hazardem, hvězda belgické reprezentace poté střílenou přihrávkou vyzvala k hokejové teči DEMBU BA, senegalský kanonýr nasměroval míč do protipohybu padajícího Boruce a při svém debutu střílí už svůj druhý gól za Chelsea!
     
    64
    Střídání Southamptonu, při pokusu zamezit Ba gólové zakončení se zranil Rui Fonte a portugalského stopera pro zbytek zápasu nahradí Jos Hooiveld.
     
    66
    Střídat budou i Londýňané, střelec třetí branky Ivanovič přepouští místo klubové legendě Franku Lampardovi.
     
    67
    Vedení londýnského klubu Lamparda vyrozumělo, že si s ním nebude prodloužena smlouva končící v červnu a může si hledat nové angažmá. Srdcař ve středu hřiště by klub opouštěl ale jen velmi nerad a proto nabídl až dvoutřetinové snížení svého platu jen aby mohl v Chelsea pokračovat. Zatím neúspěšně.
     
    70
    Okénko k souběžně hraným zápasům:

    Z týmů hrajících Premier League zatím v FA Cupu Aston Villa hraje 1:1 s Ipswichem (II), Sunderland prohrává 1:2 v Boltonu (II), Reading, ačkoliv inkasoval v úvodní minutě, tak už v Crawley (III) otočil na 3:1, Fulham prohrává na domácím hřišti s Blackpoolem (II) 0:1, Manchester City v souboji italských trenérů Manciniho a Zoly vede nad Watfordem (II) 2:0, průběh tohoto zápasu můžete soubežně sledovat v našem přenosu, Norwich právě už potřetí skóroval na trávníku Peterborough (II), domácí na vstřelenou branku čekají marně. Tottenham bezpečně vede 3:0 nad Coventry (III), dvěma brankami k tomu přispěl americký reprezentant Dempsey, Wigan hraje 1:1 s Bournemouthem (III) a v prvoligovém derby mezi Queens Park Rangers a West Bromwich Albion ještě branka nepadla.
     
    71
    Domácí měli na dosah snížení, ale po parádním centru Do Prada nejdříve brankář Turnbull v téměř stoprocentní šanci vychytal De Riddera a z dorážky Ward-Prowse neprostřelil dvojici zadáků Chelsea.
     
    72
    V protiútoku Chelsea měl na hlavě završení hattricku Demba Ba, jenž si naběhla na Mosesův centr, jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti ale stačil brankář Boruc vyrazit.
     
    74
    Chelsea bude podruhé střídat, Marko Marin nahrazuje Victora Mosese.

    Ten se narodil v nigerijském Lagosu, ale už od útlého dětství žil v Anglii a právě výběr Albionu reprezentoval i ve všech věkových kategoriích a zahrál si i na ME do 21 let, v kategorii dospělých ale upřednostnil svoji rodnou zemi a proto hned po zápase zamíří s týmovým kamarádem John Obi MIkelem do Jihoafrické republiky reprezentovat Nigérii na blížícím se africkém šampionátu.
     
    75
    Poprvé dnes aktivně zasáhl do hry Frank Lampard, jeho ostrou ránu z dvaceti metrů ale do své náruče schoval brankář Boruc.
     
    77
    Závěrečné střídání domácích, do hry je připravena druhá asijská akvizice Southamptonu, Japonce Jošidu na trávníku doplní jeho krajan Tadanari Lee, jemuž přepouští místo Jason Puncheon.
     
    79
    Začínající protiútok domácích zastavil Steve De Ridder jen nedovoleným stažením Hazarda a je prvním žlutě napomenutým fotbalistou v dosavadního průběhu utkání.
     
    79
    Střídání Chelsea, Juan Mata dnes odehrál výborné utkání a odchází na zasloužený odpočinek, do hry místo něj vběhne brazilský reprezentační záložník Oscar.
     
    81
    S přehledem hrající hosté mají míč na svých kopačkách a přesnými přihrávkami se jej nehodlají v brzkých sekundách vzdát.
     
    82
    Lampardovu přihrávku do pokutového území zabrzdil rukou Davis a sudí Dean bez váhání ukazuje na bílý bod uvnitř pokutového území! Penalta pro Chelsea.
     
    83
    Chelsea právě vstřelila branku!
    FRANK LAMPARD už v dresu Chelsea proměnil desítky penalt, sám si vzal míč a nemýlil se ani tentokrát! Brankáře Boruce poslal k opačné tyči než míč a zvyšuje už na 5:1.
     
    86
    Hosté v poklidu dohrávají zápas s míčem na svých kopačkách a šetří síly na náročnější zápasy, než se ukázal být ten dnešní v Southamptonu.
     
    87
    Oscar nedokázal odcentrovat přes Hooivelda, ten však odrazil míč za brankovou čáru a hosté ve své snaze budou pokračovat prostřednictvím rohového kopu.
     
    88
    Před brankou se zavěsil do vzduchu David Luiz, střelu hlavou ale nasměroval do připraveného brankáře Boruce.
     
    90
    Dnešní pohárový souboj na St. Mary's Stadium sleduje 27 813 fotbalových fanoušků. Výrazně spokojenější může být zhruba pět tisícovek příznivců londýnského celku.
     
    90+1
    Rozhodčí Dean ještě odkládá postup Chelsea do čtvrtého kola o čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Ba obelstil u pokutového území Shawa a vyzval k zakončení Lamparda, ten ale přihrávku dostal na paty a ke střele nedostal příležitost.
     
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté londýnské Chelsea podle očekávání zvládli duel třetího kola poháru anglické fotbalové asociace v Southamptonu, překvapivě ale velmi hladce a výhrou 5:1 si zajistili účast ve čtvrtém kole soutěže.

    Domácí přitom zahájili zápas velmi aktivně a vyvrcholením jejich snahy byla branka Jaye Rodrigueze z 22. minuty. Poté už ale skórovali pouze hosté, jejich střelecký účet otevřel debutant Demba Ba, po trefách Mosese a Ivanoviče se znovu trefil Ba a skóre završil penaltovým zásahem Frank Lampard.
     
    Po Newcastlu, který prohrál svůj zápas v Brightonu už v brzkém odpoledni, se v té skupině zápasů od 16 hodin nakonec se soutěží nerozloučil žádný z prvoligových týmů. Sunderland, Wigan i Fulham svá manka dotáhly a stejně jako ve vzájemném duelu Q.P.R. s W.B.A. se tam bude hrát opakovaný zápas.

    Naopak postup si už dnes kromě Chelsea zajistila i Ason Villa, Reading, Manchester City, Norwich a Tottenham.

    Od 18:15 se hraje atraktivní duel West Hamu s Manchesterem United. Ten nabídneme v našem přenosu stejně jako zítřejší duely Swansea - Arsenal a Mansfield - Liverpool. Chybět nebude ani pondělní dohrávka Cheltenhamu s Everton. (18:04:33)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 22. Rodriguez - 37. Ba, 45+2. Moses, 52. Ivanovič, 62. Ba, 83. Lampard

    Karty:   79. De Ridder (SOT)


    Southampton FC: Boruc - Cork, Fonte, Jošida, Shaw - Puncheon, Davis, Schneiderlin, Ward-Prowse - Do Prado, Rodriguez

    Chelsea FC: Turnbull - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Cole - Luiz, Ramires - Moses, Mata, Hazard - Ba

    Rozhodčí: Dean - Flynn, Brooks
    bahis siteleri