Ghana – Irák 3:0 (kon.) | Francie – Uruguay 1:0 (4:1 po pen.)
konec
Ghana
3:0 (2:0)
Irák
Sobota 13.07.2013, 17:00 • Türk Telekom Arena, Istanbul • Mistrovství světa U20
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Souboj o třetí místo na MS dvacetiletých má vcelku neočekávané obsazení, nicméně rozhodně bude mít velký náboj. Pro oba mládežnické výběry by totiž byl zisk medaile obrovským úspěchem a zapsal by se do historie. O něco známější je přeci jen africká Ghana, která se objevuje pravidelně na vrcholných akcích dospělých, její postup až sem se ale opravdu nečekal.
     
    Ghana totiž ve své skupině skončila až na třetím místě za favority ze Španělska a Francie, se štěstím nakonec postoupila mezi šestnáctku nejlepších. V osmifinále ale dokázala překvapit vítěze skupiny B Portugalsko v poměru 3:2 a ve čtvrtfinále přešla po penaltovém rozstřelu přes Chille. V semifinále podruhé na tomto turnaji podlehla Francii, souboj o třetí místo však bere také velmi prestižně.
     
    Ještě větší senzací je postup Iráku, který vyhrál skupinu E a nechal za sebou Anglii, Egypt i Chile. Ve vyřazovací části měl dvakrát štěstí a po penaltách porazil nejprve Paraquay, ve čtvrtfinále padla po této dovednostní činnosti Korea. Ale do třetice všeho dobrého tentokráte neplatilo a Irák musel skousnout penaltovou porážku v semifinále od Uruguaye, souboj o třetí místo je pro něj i tak obrovským úspěchem.
     
    V ulicích Iráku v den semifinálového zápasu proudily davy lidí a držely u televizí palce svým borcům. Tuto zemi fotbalová horečka rozhodně zastihla a zisk i bronzových medailí by pro ni byl historický úspěch.
     
    Úvodní sestavy:

    Ghana: Ofori – Attamah, Baba, Lartey, Addico – Salifu, Aboagye, Odjer – Acheampong, Ashia, Assifuah

    Irák: Mohammed – Ali Adnan, Ali Fayez, Mustafa, Dhurgham – Saif, Jawad, Mahdi, Humam – Mohannad, Ammar

    Rozhodčí: Ricci – Rocha, De Carvalho (všichni BRA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Irák začal zostra! Jawad dostal přihrávku z levé strany a snažil se u bližšá tyčky dorážet, zamířil ovšem jen vedle. Už od začátku zápasu se hraje ve vysokém tempu.
     
    3
    Mohanad dostal míč podél levé lajny, avšak nezpracoval dobře míč. Ghana tak bude vhazovat.
     
    5
    Jawad dostal dlouhý pas do vápna, uvolnil se od celé ghanské obrany, hlavičkoval ovšem pouze nad bránu.
     
    6
    Irák hraje ryhle, snaží se hrozit z opravdu pěkných brejků. Ghanská obrana drží jen tak tak.
     
    7
    Humam zkusil vystřelit z velké dálky, jenže jeho pokus šel po zemi, byl slabý a navíc skončil pouze mimo.
     
    8
    Irák pokračuje v aktivitě. O střelu se nyní pokusil ze střední vzdálenosti Ali Adnan, dopadl ovšem podobně jako před chvílí Humam.
     
    10
    Ofori má opravdu hodně práce. Nyní se na něj řítil z levé strany jeden ze záložníků, konkrétně Dhurgham, který centroval a jeho pokus se málem otřel o břevno. Nakonec míč skončil u rohového praporku.
     
    12
    Odjer rozehrával standardku, nakonec se konala teč jednoho z iráckých obránců, takže sudí z Brazílie nařídili rohový kop. Z něho se Ghana neprosadila.
     
    14
    Ashia se všechno snaží hrát před střed hřiště, ten je ovšem hodně zahuštěný. Ghana zatím na iráckou obranu nenachází recept.
     
    15
    Ghana nyní srovnala krok. Soupeř ho zpočátku hodně tlačil, teď není irácká aktivita tak výrazná.
     
    17
    Je očividné, že Ali Adnan dostal na starost udržet Acheamponga. Právě od něj hrozí samozřejmě největší nebezpečí.
     
    19
    Irák měl dobrou šanci, Addicoovi totiž utekl Dhurgham. Následně pálil Mahdi. jenže jeho pokus byl zablkovaný. Dhurgham se jinak svíjí v bolestech na zemi, snad bude v pořádku.
     
    21
    Dvacet minut za námi. A i když si žádný z týmů prakticky nevypracoval žádnou tutovku, rozhodně se bylo na co dívat. Je vidět, že dvacetiletí fotbalisti prahnou po medaili.
     
    23
    V posledních minutách se hra odehrává většinou ve středu hřiště. Ghana se zatím k blízkosti branky Mohammeda nedostala, Irák sporadicky.
     
    25
    Attamah nyní musel na levé straně zastavit naponěkolikáté nebezpečný útok Iráku. Je pravda, že odtud soupeř hrozí nejvíce.
     
    27
    Iráčané se znovu celkem snadno dostali přes ghanské obránce. Míč se nakonec odrazil k Mahdimu, jehož rána ale skončila pouze vedle.
     
    29
    Acheampong nyní trápil iráckou obranu, ta je na něj ale po taktické stránce připravená perfektně. Slezlo se kolem něho hned několik hráčů, kteří mu zamezili v podnikání.
     
    31
    Pěkná střela! Assifuah převzal centr od Ashiy a byl ve vyložené pozici. Jenže trefil pouze boční síť. Velká škoda pro Ghanu.
     
    32
    Tohle mohlo stát Ghanu inkasovaný gól! Lartey mohl úplně v pohodě míč odkopnout, ale zpracovával si ho zbytečně na prsa. Byly to velké zmatky před ghanskou brankou, nakonec Irák balón za brankovou čáru nedostal.
     
    33
    Baba unikl podél levé strany, snažil se odcentrovat do vápna, jeho pokus byl ovšem iráckou defenzívou zlikvidovaný.
     
    35
    Ghana právě vstřelila branku!
    Autorem branky je JOSEPH ATTAMAH, který nejenže dobře brání, teď i zužitkoval ghanskou standardku v branku. Odjerův rohový kop doletěl na bližší tyč, kde pravý bek hlavou zavěsil za záda bezmocného Mohammeda.
     
    37
    A už to mohlo být 2:0! O pěknou střelu se postaral Assifuah, na kterou nakonec musel Mohammed reagovat, i když zpočátku se zdálo, že tak nebezpečná nebude.
     
    39
    Irák se snaží o srovnání do konce poločasu, vytváří si ovšem jen takové pološance. Ghana je na koni, hraje se jí o dost lépe.
     
    41
    V týmu Ghany se možná chystá ke střídání. Těžko říci, zda-li nemá některý z hráčů zdravotní problémy.
     
    43
    Máme informace o tom, že se ghanský tým neodhodlá ke zbrklému střídání. Počká na přestávku, která mu pomůže doplnit síly.
     
    45
    Ghana právě vstřelila branku!
    Důležitá trefa ghanského týmu. To je velký zásah do psychiky Iráku. EBENEZER ASSIFUAH ukázal velkou akceleraci, předběhl svého strážce a v pohodě skóroval. Jeho šestý gól na turnaji.
     
    První poločas skončil.
     
    Irák byl sice na začátku utkání aktivnější, jenže mu chyběla finální střela. Gólman Ofori neměl příliš práce. A protože Ghana naopak ze dvou jasných šancí dokázala skórovat, zaslouženě vede v souboji o třetí místo.
     
    Oba týmy se už šrocují na hřiště. Troufám si tvrdit, že pokud Ghana vstřelí třetí branku, bude po zápase.
     
    Ghana střídá. Nketiah nahrazuje zřejmě zraněného Adicca, uvidíme, jak se posty u ostatních hráčů změní.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Lartey se trošku neohrobaně opřel do souboje a Irák má hned k dispozici standardku. Uvidíme, jak z něho zahrozí...
     
    48
    ...pěkná střela Aliho Fayeze! Tomu se podařilo obstřelit zeď a gólman Ofori musel zasahovat levou rukou.
     
    50
    Acheampong by rád přidal třetí gól, nyní byla jeho aktivita hodně vidět. Nicméně se proti irácké obraně opět středem neprosadil.
     
    52
    Ali Fayez poslal celkem pěkný centr do ohně, Ofori ovšem v pravý moment vyběhl z branky a míč vyboxoval. Ani z této šance Irák nezahrozil.
     
    54
    Výborná práce ghanské obrany. Soupeř se dokázal dostat do blízkosti vápna, nicméně i útočník Assifuah pomohl bránit a v šanci Iráku zamezil.
     
    55
    Irák na aktuální situaci reaguje střídáním. Farhan nahrazuje Mahdiho, jenž kromě úvodu utkání nepůsobil jistým dojmem.
     
    57
    Ali Adnan patří k nejlepším mužům Iráku. Zbavuje se hravě svých obránců, jenže nemá podporu od svých spoluhráčů. Musejí mu prostě více pomoci.
     
    59
    Irák nenasadil k žádné útočné smršti. Bohužel pro něj. Ghana si hraje, co potřebuje, a nepouští soupeře do blízkosti branky.
     
    61
    Ghana si přebírá na své polovině míč. Irák dobře presoval, až nakonec po čtyřech dotecích odkopl míč do bezpečí Attamah. Není to úplně učebnicové bránení, ovšem účelné.
     
    63
    Konečně větší šance Iráku ve druhém poločase! Humam byl v dobré střelecké pozici, jenže jeho pokus zamířil jen do rukavic Oforiho. Ten je zatím mezi třemi tyčemi jistý.
     
    64
    Salifu vypálil, ovšem nepřesně a jen nad bránu, i Aboagye střílel rovněž vedle. Ghana ale není to mužstvo, které potřebuje útočit.
     
    65
    Další změna na straně Ghany. Zraněný Odjer odvedl dobrou práci, na jeho místo přichází Anaba.
     
    66
    Slušná šance pro Ghanu, brance Mohammeda je čím dál blíže. Afričané se dostali do brejku tři na dva, jenže přihrávka Acheamponga na nabíhajícího Ashiu je příliš těžká. Škoda.
     
    68
    Ammar se dostával do dobré střelecké pozice. Jenže nakonec tak trošku ztratil balanc, takže jeho pokus skončil mimo.
     
    69
    Irák znovu střídá, Ammarova neúspěšná střela byla jeho poslední na šampionátu. Nahrazuje ho Ihab.
     
    70
    Mohammed prostě nemá svůj den. Assifuahovu přihrávku měl na háku, pak ho ale zmátl Aboagye, až z toho málem byla velká šlamastika.
     
    72
    Ghana stále hledá recept na třetí gól. Irák má už jen málo času, aby minimálně srovnal stav.
     
    74
    Ali Adnan se opravdu snaží, jak může, ale nedokáže se prosadit do střelecké pozice. Následný roh končí jen v rukavicích Oforiho.
     
    76
    Acheampong mohl rozhodnout! Z vápna už jeho pokus mířil do branky, nicméně z brankové čáry stačil míč vyrazit vracející se Ali Fayez. Tahle situace drží šance Iráku nad vodou.
     
    78
    Ghana právě vstřelila branku!
    Autorem branky je FRANK ACHEAMPONG, který se nakonec přece jenom dočkal. O osudu utkání je tak rozhodnuto. Těžil především z výborné práce Assifuaha, jenž mu naservíroval balón na milimetry. A pak už gólman Mohammed neměl šanci zaraegovat.
     
    81
    Poslední kosmetická změna v sestavě Iráku. Mohammed Jabbar jde do hry na posledních deset minut za Jawada.
     
    82
    Ghana rovněž naposledy střídá, Ashiu půjde na závěr zápasu nahradit Narh.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Salifu.
     
    83
    Ofori byl sice trochu nejistý při sebrání vysokého míče, avšak nakonec vše zvládl. Ghana by neměla dopustit nějaký moment, na kterém by se soupeř mohl chytnout.
     
    84
    Ali Adnan pokračuje v aktivitě i nadále. Jakmile se otočil s míčem, vypálil, ovšem opět jen vedle.
     
    86
    Zápas je už vlastně o ničem. Brazilský rozhodčí Ricci zřejmě ani nebude nic extra nastavovat.
     
    88
    Irák už vypadá rezignovaně. Osud má už opravdu zpečetěný. I tak může šampionát hodnotit pozitivně, takový úspěch na světovém poli ještě jeho fotbal v historii nezaznamenal.
     
    89
    Tak ani z této šance Irák nepřidal čestný gól. Farhan poslal krásný balón do vápna na volného Mohanada, tomu ovšem úhel skvěle vykryl Ofori, jenž i nadále udržel čisté konto.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90+2
    Rohový kop pro Irák. Ani z něho se ovšem nepodařilo prosadit se, bohužel. Ghana v defenzívě pracovala fantasticky.
     
    Konec zápasu.
     
    Ghana slaví zisk bronzových medailí, na Irák zbyla bramborová. O osudu utkání vlastně rozhodl první poločas a hlavně gól do šatny ze strany Assifuaha, na který už asijské mužstvo po přestávce reagovat nedokázalo.
     
    Z mé strany vše, příjemný zbytek sobotního večera. (18:52:12)

    Patrik Sandev

    Branky: 35. Attamah, 45. Assifuah, 78. Acheampong

    Karty:   82. Salifu (GHA)


    Ghana: Ofori – Attamah, Baba, Lartey, Addico (46. Nketiah) – Salifu, Aboagye, Odjer (65. Anaba) – Acheampong, Ashia (82. Narh), Assifuah
    Irák: Mohammed – Ali Adnan, Ali Fayez, Mustafa, Dhurgham – Saif, Jawad (81. Mohammed Jabbar), Mahdi (55. Farhan), Humam – Mohannad, Ammar (69. Ihab)

    Rozhodčí: Ricci – Rocha, De Carvalho (všichni BRA)
    bahis siteleri