Zlín – Sparta 0:1 (kon.)
konec
FC Zlín
0:1 (0:1)
AC Sparta Praha
Úterý 24.09.2013, 18:00 • Letná (6.375) • Pohár FAČR
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vzájemné zápasy nám připomínají, že Sparta nevozila v dobách, kdy Zlín působil v nejvyšší soutěži body z Letné často. Od roku 2005 Sparta zavítala na zlínskou Letnou čtyřikrát a pouze jednou dokázala bodovat, když zvítězila 2:0 v roce 2008.

    Uplynuly dlouhé čtyři roky a doba se změnila. Ševci se stali tradičním účastníkem FNL a Sparta dlouhodobě bojuje o nejvyšší příčky v Gambrinus lize.
     
    AC Sparta Praha se v minulé sezóně probojovala až do semifinále Poháru České pošty, ale tam její cestu ukončila Mladá Boleslav.

    Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky překvapivě v Evropské lize skončili po prvním dvojzápase, když nestačili na švédský Häcken. Naopak Gambrinus liga je zatím jasnou záležitostí Sparty, která po devíti odehraných kolech okupuje vedoucí příčku se ziskem 25 bodů. Naposledy si na Spartě vylámalo zuby Slovácko (4:1).

    Reprezentační formou se prezentuje záložník Josef Hušbauer, který svými brankami nahrazuje Václava Kadlece, jenž přestoupil do bundesligového Eintrachtu Frankfurt. Hušbauerovým šesti brankám sekunduje David Lafata, který se trefil pětkrát. Jistotou v brankovišti je Vaclík.
     
    FC Fastav Zlín nevstoupil do nového ročníku FNL nejlépe a na řadu přišly změny v realizačním týmu. Marek Kalivoda se přesunul do pozice asistenta trenéra a tým vede od 8. kola FNL Alois Skácel.

    Ševci odehráli poslední dvě utkání na domácí půdě a pod novým koučem získali plný počet bodů. V pátek si ze Zlína odvezl tříbrankový příděl Třinec.

    Zlín musel do čtvrtého kola Poháru České pošty přejít přes Mohelnici (5:0) a Prostějov (3:2 pen.).

    Nejlepším střelcem týmu je zatím mladíček Lukáš Holík, který se prosadil již třikrát. Proti Třinci se dvakrát trefil nejlepší střelec minulého ročníku FNL – Lukáš Železník. Třemi vychytanými čistými konty se pyšní Stanislav Dostál.
     
    Vítám všechny fotbalové nadšence u sledování onlajn přenosu z utkání 4. kola Poháru České pošty. Na zlínském stadionu Letná se střetne FC Fastav Zlín – AC Sparta Praha.
     
    Do Zlína se po letech vrací pražská Sparta. Zájem fanoušků je enormní a před stadionem stojí kolony fanoušků, kteří čekají na svou vstupenku. I tribuny stadionu Letná se již slušně zaplňují. Dnes jednoznačně uvidíme největší návštěvu za několik posledních sezón.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Fastav Zlín: Dostál – Malý, Kubica, Hubáček, Hájek – Salachna, Polách (K), Bublák, Hruška – Holík, Železník
    Náhradníci: Zapletal, Červenka, Elšík, Linek, Kurtin, Pazdera, Bartolomeu

    AC Sparta Praha: Čech – Pauschek, Švejdík (K), Ujfaluši, Nhamoinesu – Mareček, Vacek– Přikryl, Matějovský, Krejčí – Bednář
    Náhradníci: Vaclík, Brabec, Dočkal, Hušbauer, Vácha, Kadeřábek, Lafata

    Rozhodčí: Marek – Nádvorník, Vysloužil.
     
    Zlín nastupuje bez zraněného Pavla Malcharka. Sparta překopala základní sestavu a ze základní sestavy, která hrála v pátek proti Slovácku nastupuje pouze Costa, Vacek a Krejčí. Dres Sparty dnes oblékne i Tomáš Ujfaluši.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Bednář s Matějovským obstarali úvodní výkop a utkání je již v plném proudu.
     
    2
    Ujfaluši hledal na hrotu postaveného Bednáře, ale centr postrádal přesnost. Zlín se dostává k míči.
     
    3
    Poprvé si na míč sáhl brankář Sparty, který do svých rukavic sesbíral dlouhý centr Kubicy z poloviny hřiště.
     
    4
    Lukáš Železník zpracoval míč pro Tomáš Polácha, který se nerozpakoval a okamžitě vypustil projektil, který mířil o pár metrů vedle sparťanské branky.
     
    5
    Lukáš Mareček fauloval na polovině Holíka a Zlín rozehrává.
     
    6
    Ujfaluši zahrál před dotírajícím Železníkem raději do zámezí. Hosté působí zatím poměrně zakřiknutým dojmem.
     
    7
    Pauschek posunul na Matějovského, který měl zřejmě v úmyslu vysunout Bednáře. Nepřesný centr končí až za zlínskou brankou a Dostál bude vykopávat.
     
    8
    Teď už byl centr Matějovského na Vacka přesnější. Sparta se chvíli držela na útočné polovině, ale poté její počínání zastavil ofenzivní faul Lukáše Marečka.
     
    9
    Mareček šikovně vysunul mezi obránci Krejčího a před Dostálem bylo poprvé rušno. Dorážející Costa poté minul branku.
     
    10
    Pomezní vytáhl praporek a útočnou akci Sparty brzdí ofsajd.
     
    12
    Ševci chybují a jejich nepřesné přihrávky s radostí sbírají hráči hostů. Sparta pokračuje na polovině domácích, kteří se zatáhli a pouze se brání.
     
    14
    Lukáš Železník odcentroval z pravé strany a před brankou se dostal k zakončení Holík. Jeho polonůžky usměrnili míč metr vedle sparťanské svatyně.
     
    14
    Na jedné straně postupoval Železník proti obránci, ale klička mu nevyšla. Za Spartu zahrozil Krejčí, který se zřejmě těsně vyhnul ofsajdu, ale k zakončení se též nedostal.
     
    16
    Domácí vybojovali míč, který do hry vhodí obránce Michal Malý.
     
    16
    Martin Hruška si šel pro faul a podařilo se mu to. Z levé strany pošle do šestnáctky míč kapitán Polách.
     
    17
    Polách míč směřoval na zadní tyč, ale tam stál připravený obránce Sparty. Následnou střelu zblokovala pevná obrana a Polách si kopne roh.
     
    18
    Nebezpečný míč poskakoval kolem levé tyče, ale na poslední chvíli se dobře zorientoval jeden z obránců Sparty, který odehrál daleko od branky. Následný pokus Železníka šel mimo.
     
    19
    Roman Bednář si vyskočil nad Hrušku a vybojoval faul. Útočník Sparty po střetu se záložníkem Zlína zůstává ležet na trávníku a nevypadá to s ním nejlépe.
     
    20
    Po krátkém ošetření se znovu hraje a Bednář se vrací zpět na trávník.
     
    21
    Stanislav Dostál si vyběhl pro dlouhý míč a v poklidu si jej zpracoval.
     
    22
    Michal Malý nevymýšlel a raději míč znovu vrací ke zlínskému brankáři. Ševci zatím hrají velmi trpělivě a spoléhají se na protiútoky.
     
    22
    Centr Hájka zpracoval Ujfaluši přímo pro Hrušku, který se snažil okamžitě vysunout spoluhráče. Sražená kolmice končí u rohového praporku a Polách rozehraje další standardní situaci.
     
    23
    Poláchův roh nikterak nebezpečný nebyl, ale hosté pro jistotu zahráli znovu do zámezí. Zlínský kapitán rozehrál znovu a Marek Čech musel ven z branky, aby vyboxoval míč mimo pokutové území.
     
    24
    Martin Hruška fauloval Pauscheka. Ladislav Krejčí poté rozehrál přímý kop, který odehrál Hájek daleko od zlínské svatyně.
     
    26
    Costa se ocitl v ofsajdu.
     
    27
    Costa odehrál před Železníkem a na polovině si míč špatně zpracoval Salachna.
     
    27
    Aktivní Lukáš Holík na hrotu zamotal Ujfalušiho, ale vypálil jen do náručí Marka Čecha.
     
    28
    Po přihrávce Polácha se do míče opřel Lukáš Železník a Čech měl problémy se zákrokem. Ševci jsou nebezpečnějším týmem v posledních minutách.
     
    29
    Ve stoprocentní gólovce se ocitl Lukáš Holík, který po lobu od Malého směřoval sám na Marka Čecha. Zakončení po zemi zlínskému mladíkovi nevyšlo a stav je stále bezbrankový.
     
    30
    Ladislav Krejčí odcentroval a míč raději zahrál do bezpečí Tomáš Hájek. Sparta se po delší odmlce vrací ke zlínské brance.
     
    31
    Počínání Sparty zastavil pomezní, který odpískal postavení mimo hru.
     
    32
    Martin Hruška dohrál souboj s Lukášem Marečkem až za povolenou hranicí a sudí Marek vytáhl ze své kapsičky žlutou kartu.
     
    33
    Marek Matějovský přetáhl svůj centr a Stanislav Dostál bude vykopávat od branky.
     
    34
    A další ofsajd Sparty. Tentokrát se zapomněl za zlínskou obranou Ladislav Krejčí.
     
    35
    Daleký míč od Dostála končí v zámezí a Costa bude vhazovat.
     
    36
    Tomáš Hájek přebral míč a okamžitě založil protiútok, který ovšem zastavil první bránící hráč v rudém dresu.
     
    37
    Hájek si opět vybojoval míč a v šestnáctce hledal Lukáše Holíka, jenž byl sice osamocen, ale k zakončení postrádal krok navíc.
     
    38
    Lukáš Holík je na hrotu velmi aktivní, když obral o míč Švejdíka. Marek Čech musel daleko z branky a na poslední chvíli zahrál před Holíkem do zámezí.
     
    39
    Spartě se nedaří kombinace a brzy přichází o míč. Lukáš Železník po ojedinělé akci hostů vystartoval po získání balónu vpřed a vybojoval faul.
     
    40
    Matějovský zpracoval výkop Dostála a Sparta se na tři přihrávky dostala až před zlínského brankáře, jenž uhasil nebezpečí.
     
    41
    Lob Matějovského odhlavičkoval Kubica k Holíkovi, který rovnou založil protiakci, kterou zakončil nepřesnou střelou Lukáš Železník.
     
    42
    Lukáš Pauschek nastřelil Hájka a bude z toho první rohový kop pro Spartu.
     
    43
    Přikrylův centr vyboxoval Dostál. Sparta zatlačila Zlín a drží se na polovině soupeře.
     
    44
    Ujfaluši si vyměnil pozici s Matějovským a Sparta stále svírá Zlín, který neosvobodil ani výkop Bubláka.
     
    45
    Costa se ocitl v ofsajdu a domácí hráči si mohou na malou chvíli vydechnout, než zamíří do šaten.
     
    45
    Sparta právě vstřelila branku!
    Bublák napoprvé zblokoval centr Matějovského, ale na ten druhý už byl krátký. Na zadní tyči se ocitl zcela osamocený TOMÁŠ PŘIKRYL, jenž jednoduše usměrnil míč do zlínské branky. Sparta využila první větší příležitost a jde do vedení.
     
    První poločas skončil.
     
    Po pětačtyřiceti minutách hry je ve vedení Sparta, kterou v poslední minutě prvního poločasu poslal do vedení Přikryl. Ševci prohrávají, ale dá se říct, že v první polovině byli lepším týmem na hřišti, když Spartu přehrávali zejména z nebezpečných protiútoků. Největší šanci Zlína spálil Lukáš Holík.

    Druhý poločas začne přibližně v 19:00.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Kubica odstartoval druhou půlku dlouhým míčem na Holíka, jenž byl příliš důrazný a odpískán je mu faul.
     
    47
    Ladislav Krejčí zůstal ležet na trávníku a na nohy mu pomohl až masér Sparty.
     
    48
    Lukáš Železník vyfasoval žlutou kartu, když zfauloval nešťastného Ladislava Krejčího, jenž se po ošetření dostal zpět do hry.
     
    49
    Ošetřen musel být i Železník a Michal Malý vrací míč soupeři gestem fair-play.
     
    50
    Z nebezpečné pozice budou hosté rozehrávat standardní situaci. Míč si staví Ladislav Krejčí.
     
    51
    Spartě zahraný signál vůbec nevyšel a ševci se ubránili.
     
    52
    Lukáš Holík zpracoval přihrávku a ihned dostal od soupeře pořádně nakopáno. Sudí po chvíli váhání odpískal faul.
     
    52
    Polách poslal do vápna nadýchaný míč, ke kterému se na zadní tyči tlačil Lukáš Holík, jenž pod tlakem obránce nedokázal hlavou zasáhnout míč ve hře.
     
    53
    Polách se uvolnil od obránce a ševci šli v přečíslení proti sparťanské obraně. Hezká akce domácích končí u po přihrávce Malého, kterou obránce Sparty zakopl do zámezí. Následný roh Polách příliš velké vzrušení před brankou nepřinesl.
     
    55
    Tomáš Polách zatáhl za brzdu a taky za unikajícího záložníka soupeře. Sudí Marek se nerozpakoval a ihned vytáhl žlutou kartu.
     
    56
    Ševci vytvořili několik pohledných kombinací, ale následně o míč přišli. Vacek na opačné straně uvolnil na pravém kraji Pauscheka, jenž přesně našel na malém vápně Bednáře. Snajpr v rudém dresu trestuhodně zamířil v gólové příležitosti vedle branky.
     
    58
    Salachna zastavil rozběhnutého Krejčího a na malou chvíli přerušil tlak Sparty.
     
    59
    Tomáš Přikryl rozehraje rohový kop.
     
    59
    Marek Matějovský možná centroval, možná střílel, Nakonec jeho zakončení musel vytáhnout ze šibenice Dostál.
     
    60
    Tomáš Polách udělal o kličku navíc a zbytečně přišel o míč. Ševci se poté znovu dostali k balónu, ale rázem o něj přišli.
     
    62
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Salachna, přichází Elšík.
     
    63
    Rohový kop ubránila pevná defenzíva.
     
    64
    Hruška přerušil kombinaci Sparty, ale míč se po jeho odehrání snášel přímo před Stanislava Dostála, jenž raději vyboxoval.
     
    66
    Tomáš Přikryl rozehrál standardní situaci, ale nenašel žádného ze svých spoluhráčů v rudém dresu. Sparta pokračuje v tlaku a přímý kop z opačné strany rozehraje Krejčí.
     
    67
    Nebezpečný míč se stáčel na zadní tyč, kde v posledním okamžiku zaúřadoval jeden z domácích obránců.
     
    68
    Centr Costy chtěl uklidit do branky na zadní tyči Přikryl, ale neprotlačil se přes obránce. Hosté rozehrají další rohový kop.
     
    68
    Costa si vyskočil pěkně vysoko, ale i tak na míč nedosáhl. Dostál rozehraje od zlínské branky.
     
    70
    Mareček vykopl svou nohu až na hrudník Elšíka. Kupodivu sudí nevytáhl žlutou kartu.
     
    71
    Domácím hráčům ubíhá čas stále rychleji a pokud chtějí ještě Spartu potrápit, tak musejí začít předvádět minimálně takovou hru, jako v první polovině.
     
    72
    Střela Kamila Vacka mířila přímo doprostřed branky a Stanislav Dostál s ní neměl potíže.
     
    72
    Kamil Vacek zezadu zatáhl k zemi Polácha, ale ani tentokrát sudí nevytáhl žlutou.
     
    73
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Hruška, přichází Bartolomeu.
     
    73
    Lukáš Železník se rozběhl a ostře vypálil. Skákavý pokus nadělal Marku Čechovi obrovské potíže. Při brankáři Sparty stálo obrovské štěstí, když míč zapadl po odrazu od brankáře přesně za branku. Diváci již zvedali ruce.
     
    74
    Sparta dnes poprvé střídá. Vítězslav Lavička do hry vyslal Davida Lafatu, který nahrazuje Romana Bednáře na hrotu útoku.
     
    76
    Na chvíli se míč dostal ke zlínské brance, ale už se znovu hraje na polovině Sparty. Ševci by si vytouženou branku na 1:1 zasloužili.
     
    77
    Lukáš Pauschek se ocitl na trávníku po faulu, ale pokračuje ve hře.
     
    78
    Výkop Marka Čecha od branky sesbírali hráči ve žluto-modrých dresech a pokračují v útočné aktivitě.
     
    79
    Dnešní utkání sleduje na zlínské Letné 4712 diváků, což je největší návštěva za několik posledních sezón ve Zlíně.
     
    80
    Lafata vysunul Ladislava Krejčího pouze do ofsajdu. Ve hře pokračují zlínští hráči.
     
    81
    Radim Bublák trestuhodně ztratil míč a Sparta v poklidu kombinuje.
     
    82
    Švejdík špatně zpracoval míč, který už mířil do zámezí, ale Costa prokázal cit pro hru a dokázal balón udržet na lajně.
     
    82
    Domácí postrádají kloudnou rozehrávku. První akci zastavila ještě defenzíva Sparty, následnou zahrála obrana jen na rohový kop.
     
    83
    Hubáčkův centr před branku odhlavičkoval Costa. Ševci jsou stále u míče.
     
    84
    Robert Bartolomeu poslal míč na malé vápno, kde byli dokonce tři zlínští útočníci. Sparťané odehráli.
     
    85
    Costa fauloval Železníka. K rozhodčímu se seběhlo několik hráčů v rudém a radikálně protestují.
     
    85
    Za protesty je potrestán brankář Marek Čech, který z branky vyběhl až na lajnu.
     
    86
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Bublák, přichází Linek.
     
    87
    Nebezpečně míč směřoval do vápna. Marek Čech vyběhl daleko z branky a vyboxoval.
     
    88
    Lukáš Železník se dostal k hlavičce na zadní tyči, ale jeho úder postrádal razanci. Čech v pohodě chytá.
     
    89
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Krejčí, přichází Brabec.
     
    89
    Kamil Vacek se odhodlal ke střele. Stanislav Dostál musel k zemi, aby dosáhl na míč. Sparta kontroluje závěr utkání a zřejmě si ze Zlína odveze těsné vítězství.
     
    90
    Lukáš Mareček se po kombinaci s Přikrylem dostal do zakončení zpoza šestnáctky a pořádnou pumelicí prověřil pozornost Stanislava Dostála, jenž drží naděje Zlína.
     
    90
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+1
    Dostál ztlumil míč v náručí a ihned jej posílá vpřed. Ševci se nadechují k závěrečnému tlaku.
     
    90+1
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Přikryl, přichází Dočkal.
     
    Konec zápasu.
     
    Hezké fotbalové utkání skončilo šťastněji pro pražskou Spartu, která po těsném vítězství 1:0 postupuje do dalšího kola Poháru České pošty. Ševci předvedli bojovný výkon, za který si srovnání zasloužili, ale na Marka Čecha si nepřišli. Největší příležitostí byla střela z přímého kopu, kterou vyslal na branku Lukáš Železník.
     
    Ze Zlína je to pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a přeji vám hezký večer. Na shledanou. (19:49:38)

    David Šimon

    Branky: 45. Přikryl (Matějovský)

    Karty:   32. Hruška (ZLN), 48. Železník (ZLN), 55. Polách (ZLN) – 85. Čech (SPA)


    FC Zlín: Dostál – Malý, Kubica, Hubáček, Hájek – Salachna (62. Elšík), Polách (K), Bublák (86. Linek), Hruška (73. Bartolomeu) – Holík, Železník
    Náhradníci: Zapletal, Červenka, Elšík, Linek, Kurtin, Pazdera, Bartolomeu

    AC Sparta Praha: Čech – Pauschek, Švejdík (K), Ujfaluši, Costa – Mareček, Vacek – Přikryl (90+1. Dočkal), Matějovský, Krejčí (89. Brabec) – Bednář (74. Lafata)
    Náhradníci: Vaclík, Brabec, Dočkal, Hušbauer, Vácha, Kadeřábek, Lafata

    Rozhodčí: Marek – Nádvorník, Vysloužil

    Diváci: 4.712
    bahis siteleri