Dopolední program mužů (kon.) | Dopolední program žen (kon.)
Odpolední program mužů (kon.)
konec
Dopolední program mužů

(RUS - GBR 4:7, SUI - SWE 5:7, DEN - CHI 4:7, GER - CAN 8:11)

Pondělí 10.02.2014, 06:00 • Leďanoj kub, Soči • Zimní olympijské hry - Curling
Sledujte:
     
    Z mé strany vše, udalších on-line přenosů brzy nashledanou. (08:50:10)
     
    Pořádně vyrovnaná byla úvodní hrací pasáž mužského curlingového turnaje, a to i u duelů Velké Británie s Ruskem a Německa s Kanadou, u kterých se to vlastně ani neočekávalo. Švédsko nakonec rovněž potvrdilo roli favorita proti Švýcarsku, i když vítězství si na své konto připsalo rovněž s notnými problémy. Dánsko především díky vlastním chybám prohrálo s daleko lépe hrající Čínou.
     
    Dopolední program mužů skončil.
     
    10
    Kanada nakonec uhlídala dobře vytvořenou pozici, v 10. endu uhrála dvojku a porazila na úvod olympijského turnaje Němce divokým skóre 11:8.
     
    10
    Německo si bere time-out, ale v tuhle chvíli je to podle mého názoru zbytečné. Kanada je v takové situaci, že jen pořádná dávka smůly nebo vlastní chyba jí může o vítězství připravit.
     
    10
    Fantastická kombinace, po které přišel na řadu kanadský double take-out! Tohle byl zajisté rozhodující moment tohoto střetnutí, tři žluté kameny Kanady jsou totiž blíže ke středu.
     
    10
    Jahr teď udělal chybu. Vyhnul se sice guardu, nicméně nedokázal vyrazit kanadský kámen z kruhů. Situace začíná být pro Němce kritická.
     
    10
    Kanada si již rozhodující end hlídá. V současné chvíli má tři kameny v kruzích, které by potřebovaly ze strany Německa double take-out, možná i triple take-out. Kanaďané navíc disponují výhodou posledního kamene.
     
    Zatímco Rusové vzdali rozhodující desátý end (museli by uhrát minimálně trojku při soupeřově výhodě posledního kamene) a podlehli na úvod olympijské premiéry s Velkou Británií 4:7, Němci souboj s Kanadou nezvdávají. Uhranou dvojkou z 9. endu snižují na rozdíl jednoho bodu!
     
    Zbývají nám ještě dohrát dvě utkání. Kanada a Velká Británie již prakticky směřují za předpokládanými vítězstvími, mají totiž na sklonku devátého a desátého endu poměrně slušný náskok.
     
    10
    Niklas Edin sice udělal s kolegy poradu, pak ale udělal, co potřeboval – vyrazil soupeřův kámen do bezpečí a Švédsko uhrálo v posledním endu jedničku. V prvním utkání v Soči si tak připisuje na své konto vítězství 7:5 nad Švýcarskem.
     
    10
    Pokud Niklas Edin vyrazí švýcarský kámen u tee-line, zvítězí Švédsko o dva body. V opačném případě by nastal katastrofální scénář. Nicméně situace je poměrně jednoduchá, švédský skip by si s ní měl bez problémů poradit.
     
    10
    Utkání Dánska a Číny je u konce. Asijský celek uhrál v rozhodujícím endu při výhodě vlastního kamene jedničku a pojistil si vítězství 7:4.
     
    Devátý end skončil i u utkání Velké Británie a Ruska. Pokud chce favorit tohoto utkání zvítězit, neměl by polevovat. Domácí reprezentace uhrála dvojku a opět snižuje.
     
    10
    V souboji Švédska a Švýcarska zbývají už jen dva kameny na každé straně. Situace se nemění, guardy Švýcarů jsou Švédskem bez problémů vyráženy.
     
    10
    Čína by si jinak již vítězství nad Dánskem měla pohlídat. Výhodu posedního kamene má totiž v tuto chvíli ona. Soupeř by přitom musel uhrát dvojku.
     
    10
    Švýcarsko stále staví guardy, Švédové se je budou snažit za každou cenu vyrážet. V současné chvíli má jeden kámen v kruzích severská země.
     
    10
    Švýcaři měli 10. end rozehraný slušně, jenže čtvrtý kámen v pořadí jim vůbec nevyšel. Potřebovali ho mít blíže u středu, jenže zamířil hodně tee-line.
     
    Výsledky po 9. endu:

    Rusko – Velká Británie 4:7
    Švýcarsko – Švédsko 5:6
    Dánsko – Čína 4:6
    Německo – Kanada 8:9
     
    Devátý end je u konce také u soboje Dánska a Číny. Seveřané rozhodně nic nevzdvají, uhranou dvojkou snižují na 4:6. Německo jinak v 8. endu uhrálo jedničku proti Kanadě.
     
    9
    Švýcaři uhrávají bez větších problémů dvojku a snižují na rozdíl jednoho bodu. Jenže v posledním endu bude mít výhodu posledního kamene soupeř. Uvidíme, jak se s touhle situací Švýcarsko poradí, ale troufám si tvrdit, že si Švédové již situaci pohlídají.
     
    9
    Švýcaři se snažili opět dostat kámen za švédský guard, ale kvůli nečistotě na ledě se to nepodařilo úplně podle představ. Následný double take-out se Švédům nepodařil, Švýcaři mají i nadále jeden kámen na kruzích.
     
    8. end skončil také v souboji Ruska a Velké Británie. Ostrované přidali ještě jeden bod a v klidu kráčejí k vítězství.
     
    9
    A Švýcaři bojují! Schovali totiž pátý kámen za švédský i ten svůj guard a je v této pozici těžko take-outovatelný. Tři korunky by neměly výrazněji chybovat, už nejednou soupeř dokázal, jak tyhle šance umí využít.
     
    9
    Věnujme se nyní více podrobněji duelu Švýcarska a Švédska. Co se týče osmého endu, v něm Švédové ještě navýšili náskok na tříbodový rozdíl. Švýcaři pořád mají šanci, výhodu posledního kamene totiž budou mít nyní oni.
     
    Výsledky po 8. endu:

    Rusko – Velká Británie 2:7
    Švýcarsko – Švédsko 3:6
    Dánsko – Čína 2:6
    Německo – Kanada 6:9
     
    Máme už i výsledek nejpomaleji dohrávaného souboje mezi Německem a Kanadou. Severoameričané uhráli v 7. endu dvojku a vedou již 9:5
     
    8
    Tohle bylo nádherně zahrané od Číny! Posunula svůj kámen blíže ke středu, ten dánský naopak vyrazila. A uhrává v osmém endu trojku. Tohle byl zřejmě klíčový moment zápasu s Dánskem.
     
    8
    Čína je nyní na koni, Dánové budou muset take-outovat nebo hrát kámen do středu, aby uhráli alespoň jedničku.
     
    Konečný výsledek šestého endu známe i v souboji Ruska a Velké Británie. Domácí curleři uhráli jedničku a snižují.
     
    Klíčovou zprávu přinášíme z utkání Švédska a Švýcarska, ve kterém seveřané strhávají vedení na svou stranu. Tohle nebyl povedený 7. end pro apskou zemi, inkasovala totiž tři body a prohrává se svým soupeřem 3:5.
     
    8
    Čína se snaží eliminovat guardy soupeře, proto je take-outuje pryč do mantinelu. Dánové ovšem tuto taktiku praktikují i při třetím kamenu, který zamířil znovu k centre-line těsně za hog-line.
     
    8
    Dánové nyní hrají chytřeji, v osmém endu začali stavět guardy. Ačkoli druhý postavený nemá úplně ideální polohu.
     
    Výsledky po 7. endu:

    Rusko – Velká Británie 2:6
    Švýcarsko – Švédsko 3:5
    Dánsko – Čína 2:3
    Německo – Kanada 5:9
     
    Doplňme ještě výsledek 6. endu u utkání Německa s Kanadou. Naši západní sousedé uhráli jedničku a snižují na rozdíl dvou bodů.
     
    7
    Čínský kámen nakonec zamířil do středu k tee-line, aby eliminoval úplnou katastrofu. Takhle Dánsko snížilo jen jedničkou, ačkoli mělo hned čtyři kameny v kruzích. Tenhle end Číňanům nevyšel, dělali mnoho chyb a ty je stály vedení o dva body.
     
    7
    Čína bude hrát vabank. Buď uhraje jedničku, nebo soupeř naopak přidá na své konto možná až čtyři body!
     
    7
    Hansen má se Stjernem poradu. Dánsko se může proti Číně přiblížit nadosah, jedná se o jeden z klíčových endů tohoto utkání.
     
    7
    Liou Žuej sice přemýšlí nad taktikou, ale více než jeden bod v tomhle endu určitě neuhraje. Dánové mají hned tři kameny na kruzích.
     
    Zprávu hlásíme z dráhy A, kde Rusové inkasovali v 6. endu možná klíčový direkt. Velká Británie si pohlídala svou výhodu posledního kamene a zaznamenala čtyřku. Ujímá se tak vedení o pět bodů.
     
    7
    Čtvrtý dánský kámen zamířil blíže k centreline jako guard. A Číně následně nadělal velké problémy! Protože ten svůj následně poslala jen do míst, které jí vůbec nepomohly. Dánsko je blíže úspěchu v tomto endu.
     
    7
    Pa Te-sin nyní poslal svůj kámen příliš daleko, metaři Dánska ho poslali prakticky až za back-line. Ani Číňané se na úvod 7. endu nevyvarovali chyby.
     
    Výsledky po 6. endu:

    Rusko – Velká Británie 1:6
    Švýcarsko – Švédsko 3:2
    Dánsko – Čína 1:3
    Německo – Kanada 5:7
     
    6
    Švýcaři navrací vedení na svou stranu, v 6. endu uhráli proti Švédsku jedničku.
     
    6
    Dost jinak přituhuje jak v utkání Ruska s Velkou Británií, tak v utkání Švédska se Švýcarskem. Mezi oběma týmy zatím není v obou případech větší rozdíl, tahle fáze zápasu přitom může rozhodnout o jejich úspěchu a neúspěchu.
     
    6
    Je to tak, jak jsem předpokládal – šestý end mezi Dánskem a Čínou změnu skóre nepřinesl. Asijaté si chtějí držet výhodu posledního kamene i nadále, i proto dánský kámen na závěr jen vyrazili do mantinelů spolu s tím svým.
     
    6
    Čína v tomhle endu uhraje maximálně jedničku, to je nyní už matematicky jasné. Možná že si ale spíše bude chtít držet výhodu posledního kamene.
     
    6
    Vraťme se zpět k utkání Dánska s Čínou. Tam se obrázek hry prakticky nemění – Číňané nyní take-outují soupeřovy kameny, jak potřebují. Navíc v 6. endu budou mít výhodu posledního kamene oni.
     
    Výsledky po 5. endu:

    Rusko – Velká Británie 1:2
    Švýcarsko – Švédsko 2:2
    Dánsko – Čína 1:3
    Německo – Kanada 4:7
     
    5
    Němcům se poslední kámen nepodařilo dostat do míst, kam by potřebovali. Takže Kanada nakonec uhrává dvojku.
     
    5
    Kanada má s Němci velké starosti, ale pátý end by nakonec měla získat ve svůj prospěch. Svůj poslední kámen postavila dobře jako guard. A ačkoli Německo má výhodu posledního kamene, uhraje buď jedničku, nebo naopak dva až tři body daruje soupeři!
     
    5
    Němci dokázali postavit svůj kámen do dolní poloviny kruhů za guard. Budou mít navíc výhodu posledního kamene – skip John Jahr zatím svůj tým vede v utkání skvěle.
     
    5
    Dohrál se také 5. end u souboje Ruska s Velkou Británií. Rusové nyní svého soupeře překvapují, dokonce uhráli jedničku a snížili proti favoritovi stav.
     
    5
    Je to tak – Dánové posílají svůj poslední kámen do středu a snižují na rozdíl dvou bodů. Jejich herní projev ale není příliš dobrý, je v něm plno nepřesností, které jejich výkon hodně sráží dolů. Švédové jinak uhrávají své první body v Soči, až v 5. endu se jim podařilo srovnat stav se Švýcarskem.
     
    5
    Liou Žuej posílá guard tam, kam potřebuje, tedy do horní poloviny kruhů. Dánsko z tohoto endu vytěží maximálně jeden bod.
     
    Velké drama se jinak i nadále odehrává na dráze číslo 4! Kanada přidala v dlouhém čtvrtém endu tři body a opět strhává vedení na svou stranu.
     
    5
    Opět čtyři kameny v kruzích ze strany Číny. A další nedotočení kamene ze strany Dánska. Ani tenhle end severské zemi nevyjde.
     
    5
    Čína v klidu vyráží kameny, jak potřebuje. Dánsko by potřebovalo zabrat, a to co nejrychleji. Harryho pátý kámen rovněž není dobrý, nedostal se za guard, takže by ho soupeř měl v pohodě vyrazit pryč.
     
    5
    Čína má v kruzích čtyři kameny. Pokud Dánové výrazněji nezlepší přesnost, tohle utkání do vítězného konce nedostanou.
     
    Výsledky po 4. endu:

    Rusko – Velká Británie 0:2
    Švýcarsko – Švédsko 2:0
    Dánsko – Čína 0:3
    Německo – Kanada 4:5
     
    4
    Britové nakonec bod také nepřidávají, Rusové se s favoritem utkání drží. Němci s Kanadou stále hrají – tam se odehrává zřejmě nejvyrovnanější bitva.
     
    4
    Vypadá to, že v utkání Dánska s Čínou a Švýcarska se Švédskem se skóre nakonec měnit nebude.
     
    4
    Švýcaři i nadále drží výhodnou pozici proti Švédům. Tři korunky se zatím absolutně nemůžou prosadit. Uvidíme, zda-li země helvétského kříže nenavýší náskok při výhodě posledního kamene.
     
    4
    Po šesti odhozených kamenech máme prostor v kruzích v utkání Dánska s Čínou naprosto prázdný. Asijské družstvo nyní hraje přesně to, co potřebuje.
     
    Výsledky po 3. endu:

    Rusko – Velká Británie 0:2
    Švýcarsko – Švédsko 2:0
    Dánsko – Čína 0:3
    Německo – Kanada 4:2
     
    3
    Velká Británie nakonec bod neuhrála, ale udržela dvoubodové vedení při výhodě posledního kamene ze strany soupeře. Číňané navýšili rovněž náskok, Němci otočili stav s Kanadou a vedou 4:2. Švédsku se nakonec bod uhrát nepodařilo, žádný z kamenů mu v kruzích nezůstal.
     
    3
    Dánové pravděpodobně uhrají jedničku, s Čínou si jen vyráží kameny do matinelů. Britové i nadále dominují proti Rusům, Švýcaři by při výhodě posledního kamene měli inkasovat jen jeden bod.
     
    3
    Švédové mají opět namále, Švýcarsko by mohlo vedení udržet. Jak to tak vypadá, Tři korunky totiž nanejvýše uhrají pouze jedničku.
     
    3
    Dánové zpřesňují svoje kameny, Čína přemýšlí o double take-outu – a ten se v asijském podání nakonec nedaří. Jeden dánský kámen zůstává v kruzích.
     
    3
    Britové opět dostávají Rusy do úzkých. Ačkoli mají výhodu posledního kamene domácí curleři, nádherný take-out zařídil Murdochovu týmu výhodnou pozici.
     
    Výsledky po 2. endu:

    Rusko – Velká Británie 0:2
    Švýcarsko – Švédsko 2:0
    Dánsko – Čína 0:2
    Německo – Kanada 2:2
     
    2
    Změnu stavu přinášíme roněž z dráhy D, kde Němci srovnali stav. Prozatím tam se hraje asi "nejútočnější" curling.
     
    2
    Velká Británie nakonec uhrála přece jenom dvojku, zkušeně si výhodu posledního kamene pohlídala. Švýcaři následně rovněž proti Švédsku využili svých pozic k dvoubodovému vedení.
     
    2
    Dánům se tenhle end příliš nevydařil. Pokud Číňané výrazně nepokazí, měl by Liou Žuej zařídit svému týmu vedení o dva body.
     
    2
    Velká Británie začíná potvrzovat roli favorita, Rusy zatlačila do úzkých. Na konci druhého endu to vypadá na jeho dvojku či dokonce trojku.
     
    2
    Švýcaři zatápějí Švédům, už mají dva kameny v kruzích. A pokud Gempeler pošle do dobrých míst i ten třetí, bude mít už na začátku Švédsko velký problém. Šýcaři nakonec stavěli guard, který byl ihned vystřelen pryč. Švýcarská taktika je jasná – ubránit za každou cenu výhodnou pozici.
     
    2
    Dánové sice mají dva guardy, Číňané dva kameny mimo kruhy, ale teď se Sü Siao-mingovi podařilo dostat třetí kámen těsně za guard – a to znamená výhodnou pozici v endu pro Čínu.
     
    2
    Velká Británie i nadále s Ruskem svádí bitvu na hranici kruhů ve free guard zóně. Rusové mají aktivní i jeden guard, který bude soupeři komplikovat život.
     
    2
    Švédové mají ve druhém endu dva kameny v kruzích. Švýcaři tak budou muset najít taktiku pro jejich vyražení.
     
    1
    Výsledky po 1. endu:

    Rusko – Velká Británie 0:0
    Švýcarsko – Švédsko 0:0
    Dánsko – Čína 0:0
    Německo – Kanada 0:2
     
    1
    Jediná Kanada zaznamenavá své první dva body v Soči a ujímá se jako favorit vedení nad Německem.
     
    1
    Právě skončily první endy v utkání Rusko – Velká Británie a Švýcarska se Švédskem. Ani v jednom z nich nezůstal jediný kámen v kruzích, pravděpodobně stejný scénář nastane i na ostatních drahách.
     
    1
    Prozatím se na všech drahách hraje vlastně opatrně. Někde na hranici kruhů se staví guardy, které jsou většinou okamžitě sestřeleny pryč. Tenhle end zřejmě vyhrají ty týmy, které budou mít výhodu posledního kamene – nebo si spíše vůbec žádný bod nepřipíší.
     
    1
    Dánové začali utkání s Čínou, můžeme říci, jakousi přstřelkou ve free guard zóně. Spolu se soupeřem si v vyrážejí stále dokola své postavené kameny.
     
    Dopolední program mužů začal.
     
    Bohužel poloprázdný Leďanoj Kub sleduje úvodní zahájení curlingového turnaje za zvuku skotských dudů.
     
    Německo – Kanada (dráha D)

    (skip: Jahr – Jacobs)

    Zatímco ve Vancouveru vedl Německo legendární skip a ikona Andy Kapp a jeho parta z klubu CC Füssen, do pozice jedničky reprezentace se od té doby dostal John Jahr z CC Hamburk. Uvidíme, jak se jeho tým popere s vůbec svou první účastí na olympijských hrách. Vždyť medaili skoro padesátiletý chlapík získal naposledy v osmdesátých letech minulého století.

    Přemožitele České republiky v olympijské kvalifikaci čeká na úvod Kanada, která bude v tomto duelu jednoznačným favoritem. Tým mladého skipera Brada Jacobse zvládl kanadskou kvalifikaci na Soči ve Winnipegu v prosinci roku 2013 suverénním způsobem a po právu si zajistil pozici reprezentanta své země na největší curlingové akci. Uvidíme, zda-li dokáže navázat na své předchůdce, kteří brali zlato v Turíně i ve Vancouveru.
     
    Dánsko – Čína (dráha C)

    (skip: Stjerne – Liou Žuej)

    Pro oba týmy bude vzájemný duel nesmírně důležitý. Právě on totiž může rozhodnout o tom, zda-li bude existovat v budoucnu šance porvat se o postupovou čtyřku. Za mírné favority označují sázkové kanceláře Dánsko, které v roce 2010 a 2011 zaznamenalo pod vedením Rasmuse Stjerneho na mistrovství Evropy stříbro, respektive bronz.

    Čína je v Soči jediným zástupcem curlingu z asijského kontinentu, ačkoli jí na paty pomalu a jistě šlape také Jižní Korea. Od OH ve Vancouveru se tým prakticky nezměnil a již delší řádku let hraje pospolu. Skipem je stále Liou Žuej, spoluhráči Cang Ťia-liang i Sü Siao-ming se rovněž před čtyřmi roky objevili v Kanadě, akorát Wang Feng-čchuna od té doby nahradil Pa Te-sin.
     
    Švýcarsko – Švédsko (dráha B)

    (skip: Michel – Edin)

    Asi druhý největší favorit turnaje Švédsko čeká na úvod poměrně dost obtížný úkol. Od aktuálních mistrů světa z roku 2013 se totiž čeká vítězství, jenže právě země helvétského kříže dokáže být vždy hodně nepříjemná. O tom se Tři korunky přesvědčily už ve Vancouveru na předchozí olympiádě, kde je právě Švýcaři porazili v souboji o bronz 5:4.

    V současné chvíli patří zkrátka oba výběry k tomu nejlepšímu, co může evropský curling nabídnout. Co se týče skipu, jak Švýcar Sven Michel, tak Niklas Edin (oba přitom ještě nedosáhli ani třiceti let) představují obrovskou kvalitu. Nezapomeňme, že Švýcarsko je zároveň aktuálním mistrem Evropy z norského Stavangeru, kde si na konci listopadu loňského roku vyšláplo ve finále i na domácí Norsko.
     
    Rusko – Velká Británie (dráha A)

    (skip: Drozdov – Murdoch)

    Domácí curleři nebudou mít v Soči vůbec co ztratit. Zatímco jejich ženské kolegyně se olympijských her zúčastňují pravidelně, muži se na nich objeví vůbec poprvé v historii. Rusko patří k vůbec největší outsiderům turnaje a jen díky pořadatelství vlastní země se jich mohou účastnit. Skiperem týmu bude Andrej Drozdov, teprve pětadvacetiletý rodák z Moskvy, který zatím nezaznamenal se svým týmem větší úspěch.

    Velká Británie je tak v tomto duelu jasným favoritem a měla by se na úvod turnaje pouze rozehrát. Britskému mužskému týmu pořád chybí z curlingu jakákoli medaile z OH a právě tuhle bídnou statistiku hodlá nyní za každou cenu změnit. Lídr David Murdoch bude určitě tím správným tahounem, vždyť Skotsko dovedl dvakrát k titulu mistrů světa a třikrát k titulu mistrů Evropy.
     
    První hrací den nám nabídne hned osm zápasů, čtyři z nich v dopoledním programu. Na čtyřech hracích plochách na stadionu Leďanoj kub s kapacitou 3000 diváků budeme sledovat souboje Ruska a Velké Británie, Švýcarska a Švédska, Dánska s Čínou a Německa s Kanadou.
     
    Postupová matematika je naprosto jednoduchá. Destičlenná skupina, ve které se utká každý s každým, nabídne pouze čtyřem nejlepším postup do semifinále, kde se s konečnou platností rozhodne o medailovém umístění. Pro ostatní celky turnaj definitivně skončí.
     
    V Rusku se mohla objevit také česká reprezentace, která ovšem neuspěla v kvalifikaci. Curling jde v naší zemi rapidně nahoru rok od roku, protože však na olympijském kvalifikačním turnaji pod vedením Jiřího Snítila selhala v play-off proti USA (5:8) i následně proti Německu (4:7), musí si na svou premiérovou účast počkat minimálně další čtyři roky.
     
    Pondělním dopoledním programem odstartuje na olympijských hrách v Soči také curlingový turnaj. Obhájce zlata z Turína a Vancouveru, tedy tým Kanady, je pochopitelně pasován do role největšího favorita i nyní. Šlapat na paty by Kanaďanům mělo Švédsko a Velká Británie, a zapomenout nesmíme ani na stříbrné medailisty z roku 2010 z Norska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 06:00.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri