Kanada – Dánsko 6:1 (kon.) | USA – Lotyšsko 5:6 (kon.) | Švédsko – Francie 2:1 (kon.)
Finsko – Bělorusko 2:0 (kon.)
konec
USA
5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
Lotyšsko
Čtvrtek 15.05.2014, 15:45 • Minsk Arena • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:45.
     
    Utkání mezi Lotyšskem a USA bude opět napovídat o tom, který z týmů bude mít blíže čtvrtfinále. I když, pravda, Američané budou v tomto zápasu velkými favority, Lotyši se budou moci opřít bezpochyby o své skvělé fanoušky. Ti dělají týmu z Pobaltí na každé utkání v Minsk Areně domácí atmosféru. Uvidíme, zda-li bude ku prospěchu nyní.
     
    Jednou to totiž Lotyšům na favority již vyšlo. Finsko odešlo po tuhém boji poraženo 3:2. V dalším utkání svěřenci kanadského trenéra Teda Nolana ovšem podlehli Německu stejným výsledkem. Tudíž byl pro ně stěžejní zápas proti letošnímu nováčkovi elitní skupiny – Kazachstánu. V utkání plném zvratů nakonec hráči ve vínově červené barvě dresů zvítězili díky rozhodující brance Jurise Štalse ve třetí třetině.
     
    Američané přivezli do hlavního města Běloruska velmi mladý výběr. Trenér Peter Laviolette dal dohromady tým, který v obraně má pouze jednoho člena staršího ročníku 1990. Je jím Jeff Petry, který se narodil v roce 1987. Útok je přeci jen starší, ovšem najdeme tam mladé naděje. Johnny Gaudreau a Vince Trochceck jsou narozeni léta Páně 1993 a na turnaji prozatím předvádějí velmi slušné výkony. Jako otec celého amerického souhvězdí může působit čerstvý čtyřicátník a brankář Dallasu Stars – Tim Thomas.
     
    Oba týmy mají na svém kontě po šesti bodech, což znamená, že po zítřku bude více jasné, které mužstvo bude mít blíže zatím stoprocentnímu Rusku, tedy postupu do play-off.
     
    Předchozí zápasy obou soupeřů:

    Bělorusko – USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
    Branky a nahrávky: 40. Stěpanov (Grabovskij, Kaljužnyj.) – 13. Nelson (Smith, Johnson), 35. J. Hayes (Trouba, Dekeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. McDonald (J. Hayes), 55. Trouba (Gadreau, Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, Hayes)

    USA – Švýcarsko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
    Branky a nahrávky:27. Mueller (Stapleton, Petry), 42. Smith (Nelson, Johnson), 54. Johnson (Jones) – 22. Hollenstein (Fiala), 30. Brunner (Romy).

    Rusko – USA 6:1 (2:0, 4:1, 0:0)
    Branky a nahrávky: 7. Kuljomin (Medveděv, Anisimov), 19. Ovečkin (TS), 21. Tichonov (Ovečkin, Plotnikov), 30. Kuzněcov (Dadonov), 32. Plotnikov (Tichonov), 40. Tichonov (Ovečkin) – 21. Abdelkader (Petry)

    Finsko – Lotyšsko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
    Branky a nahrávky: 5. Salomaki, 32. Mantyla (Kontiola, Hietanen) – 7. Daugavinš (Redlihs), 48. Sotnieks (Pujacs, Indrašis), 53. Kulda (Daugavinš, Cipulis).

    Německo – Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
    Branky a nahrávky: 13. Nöbels (Oppenheimer, Hordler), 21. Mauer, 56. Oppenheimer (TS) – 19. Pujacs (M. Redlihs, Sotnieks), 28. M. Redlihs (Keninš).

    Kazachstán – Lotyšsko 4:5 (2:1, 2:3, 0:1
    Branky a nahrávky: 5. Žajlauov (Semjonov), 20. Rymarev (Savčenko, Antropov), 40. Antropov (Dallman), 40. Blochin (Dallman) – 2. Indrašis (Štals, J. Redlihs), 24. Kulda (M. Redlihs, Keninš), 30. Kulda (Indrašis), 35. M. Redlihs (Sotnieks, Daugavinš), 44. Štals (Galvinš)
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader – Stapleton, Wingels, Mueller – McDonald, Trocheck, Shore – J. Hayes.

    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba RUS) – Leermakers (NED), Valach (SVK).
     
    Zubr Volat roztleskává dnes zatím nepříliš zaplněné tribuny. Ovšem i přesto je Lotyši hodně slyšet, zvláště když nyní vede svůj tým na led brankář Kristers Gudlevskis, kmenový brankář Tampy Bay Lightning.
     
    Tým USA si dává na čas. Vínově červené mužstvo už je nachystáno na modré čáře.
     
    Tradiční pískot, který tým Američanů doprovází po čas šampionátu, se ozývá z tribun. Nejstarší hráč týmu, brankář Tim Thomas vede tým v bílých dresech na led.
     
    Můžeme začít!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    Smith se hned po buly tlačil do první šance, jeho přízemní střela donutila Gudlevskise k zákroku betonem.
     
    00:44
    Američané mají velmi dobré první střídání, po celý jeho čas uzamkli svého soupeře v pásmu. Gudlevskis však nemusel zasahovat.
     
    01:15
    Zakázané uvolnění Lotyšů.
     
    01:48
    Americký pres v úvodní minutě vrcholí další střelou Setha Jonese od modré. Gudlevskis ukryl kotouč v lapačce.
     
    02:00
    Jako první se pokusil o hrozbu před americkou brankou Cipulis, neměl ovšem dostatečnou rychlost a nedostal se ke střele.
     
    03:08
    Úvodní tlak amerických hokejistů nese ovoce, vyloučen Gints Meija (LAT) za držení.
     
    03:30
    Kombinace amerického souhvězdí nyní zastavila píšťalka čárového sudího, který oznámil svým hvizdem ofsajd.
     
    03:49
    Lotyše osvobozuje vyhozením podél mantinelu Arturs Kulda.
     
    04:04
    Další ofsajd na americké straně, polovina přesilové hry je pryč.
     
    04:18
    Sotnieks si počkal na pohyb Gaudreaua, vypíchl mu kotouč, který vyhodil přes všechny čáry a jde střídat.
     
    04:58
    Znovu mladíček Gaudreau. Nyní se pokoušel o stahovačku, kterou mu lotyšský obránce vystihl.
     
    05:08
    Lotyšsko hraje s plným počtem hráčů.
     
    05:46
    Tim Thomas si musí utužovat tělesnou teplotu sám. Lotyšští hráči jej ještě ani jednou neohrozili.
     
    06:03
    První náznak hokejovosti od Lotyšů. Přečíslení 3 na 2 vedl Ronalds Keninš, ovšem přechod přes modrou vínově červeným nevyšel. Ofsajd. Poté následuje komerční pauza.
     
    06:51
    Lotyšům chybí pohyb, Vasiljevs totiž po přijetí kotouče nezrychlil a obránci USA jej v poklidu zastavili.
     
    06:55
    Ojedinělá akce Niživijse ovšem znamená přesilovou hru pro svěřence Teda Nolana. Vyloučen je Seth Jones (USA) za držení hole.
     
    07:16
    Lotyši zakládají akci od své branky, kam je poslal útočný Smithe.
     
    07:38
    Daugavinš se pokoušel o střílenou přihrávku na Galvinše, což ovšem americká obrana vysledovala a následně i zastavila.
     
    08:20
    Zatím sledujeme hokej nevalné úrovně. Lotyšská přesilovka je jedno velké trápení. Tim Thomas zatím nezasahoval.
     
    08:55
    Americký tým je v plném počtu.
     
    09:15
    Keninš poslal Thomasovi první pozdrav, jeho nahození od modré málem tečoval Vasiljevs za záda brankáře Dallasu Stars. Nestalo se tak.
     
    09:39
    Nepřesná rozehrávka Jekabse Redlihse vrací Lotyše zpět před Gudlevskise. Zakázané uvolnění.
     
    09:55
    Americká první formace způsobila rozruch před mladým lotyšským brankářem. Po střely Trouby se snažil dorazit Craig Smith, Kristers byl se svou lapačkou včas na místě.
     
    10:32
    Kotouč je za americkou brankou a oba týmy střídají.
     
    11:02
    Lotyšům na rozdíl od utkání s Kazachstánem chybí šťáva, nasazení či chtíč. Dost nepochopitelné nato, že hrají s jednou z největších hokejových velmocí na světě.
     
    11:28
    Zakázané uvolnění USA.
     
    11:53
    Girgensons byl nejspíše faulován ve středním pásmu, což si myslí i lotyšští fanoušci. Nikoliv však rozhodčí.
     
    12:39
    Blesk z čistého nebe. Thomas musel vytáhnout pohotový zákrok. Po chybě jednoho z Američanů hledal Kulda před brankou Martinse Cipulise. Ten vypálil po přijetí kotouče do lapačky brankáře USA.
     
    12:52
    Ještě několik sekund před zápasem se zdálo, že tu nebude tolik fanoušků Lotyšska jako v předchozích momentech šampionátu. Opak je pravdou, Minsk Arena je znova oděna do vínově červené.
     
    13:40
    Užuž se zdálo, že Daugavinš po Keninšově přistrčení bude střílet z výhodné pozice. Prim hraje opět čárový sudí, ofsajd.
     
    14:10
    Američané teď odmítli vedení, doslova! Tyler Johnson mohl zakončovat do prázdné branky, ale ještě vracel Sethu Jonesovi. Aby to snad měl ještě lehčí, ovšem to už bylo moc! Kotouč končí za brankou Gudlevskise.
     
    15:20
    Lotyši budou hrát přesilovku, nyní mají signalizovanou výhodu.
     
    15:39
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Tak nebudou, protože jí využívají! Minsk Arena je opět v ráži, ryze lotyšské ráži. Po nahození do útočného pásma se ke kotouči dostal GINTS MEIJA a ten se štěstím dopravil puk o beton Thomase do sítě. Rozhodčí ještě chvíli spekulovali, zda-li mají branku uznat... a uznali! Asistence: Armands Berzins.
     
    » Meija otevírá skóre dnešního zápasu.
     
    16:39
    USA právě vstřelilo branku!
    Tým USA přichází s bleskovou odpovědí. Přesně na minutu po úvodní brance Lotyšů uvolnil Gardiner CRAIGA SMITHE a ten zakončil svůj únik střelou nad Gudlevskisovo rameno. Asistence: Jake Gardiner.
     
    » Smith vzápětí vyrovnává na 1:1.
     
    18:05
    O další ohrožení americké branky se pokoušel Gints Meija, vyčkával však příliš dlouho. Kotouč mu ještě před vystřelením vysekl Seth Jones.
     
    18:57
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Chyba v americké obraně, kterou Lotyši bleskově využívají! Ronalds Keninš vystihl rozehrávku jednoho z obránců, vypálil a odražený kotouč dopravil za záda bezmocného Thomase MIKELIS REDLIHS! Asistence: Ronalds Keninš, Kaspars Daugavinš.
     
    » Mikelis Redlihs dává Lotyšsku vedení – 1:2.
     
    19:05
    Poslední minuta první třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:31.
     
    První třetina příliš hokejovosti nenabídla, i přesto jsme viděli tři branky a je z toho překvapivé vedení, k radosti celé Minsk Areny, lotyšského celku. Všechny tři zásahy se vešly do posledních čtyř minut. Vínově červený tým se v 16. minutě ujal vedení, které si po americkém vyrovnání vzal minutu a tři sekundy před koncem zpět. No, americký celek to nebude mít lehké. Doufejme, že branky pomohou zlepšit i mezihru, ta zatím pokulhává.
     
    Lotyši jsou již ve středovém kruhu. Až půl minuty před startem druhé třetiny přijíždí tým ze západní části Země.
     
    Na buly Daugavinš a Johnson.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Lotyši začínají druhou třetinu od svého brankáře Kristerse Gudlevskise.
     
    20:50
    Mikelis Redlihs po přechodu útočné modré hledal některého ze svých spoluhráčů, kteří se mu svým pohybem nenabídli. Lotyšská akce tak měla jepičí život.
     
    21:43
    Po ráně Setha Jonese odmítl vyrovnání Stapleton! Druhý nejstarší hráč amerického výběru trefil nataženou lapačku lotyšského brankáře, jemuž aplauduje celá hala.
     
    21:56
    Po zakázaném uvolnění Lotyšů se vhazuje po levici Gudlevskise.
     
    22:06
    Tommy Wingels, útočník San Jose Sharks, se po přechodu útočné modré čáry pokoušel o střelu přes obránce, kterou mladý lotyšský brankář vyrazil.
     
    22:50
    Zemgus Girgensons po rychlé akci z pravé strany pálil do náruče Tima Thomase, který kotouč přidržel.
     
    22:50
    Hned poté jej ale lotyšský mladík hrající severoamerickou NHL fauloval. Tým USA bude mít k dispozici druhou přesilovku.
     
    23:27
    A bude dvojnásobná. Dravý průnik Gaudreaua zastavil podražením Arturs Kulda (LAT). Přesně jednu minutu a třiadvacet sekund budou Lotyši zažívat horké chvilky.
     
    23:54
    Kristaps Daugavinš vyhazuje přes všechny čáry.
     
    24:16
    Jacob Trouba trefil střelu z voleje absolutně mimo branku, čímž navíc vyhodil svůj celek z útočného pásma.
     
    24:48
    Americká dvojnásobná početní výhoda je zatím velmi špatná, Lotyši se znova osvobozují.
     
    25:16
    Zatímco Girgensons už skočil na led, tak se Mikelis Redlihs málem řítil do samostatného úniku. Obránci USA naštěstí pro ně byli včas na místě, aby tomu zamezili.
     
    25:27
    Lotyši jsou za obrovského potlesku a povyku svých fanoušků v plném počtu.
     
    25:42
    No a vzápětí jdou američtí hokejisté do čtyř. Vince Trocheck (USA) se ihned po vhazování provinil držením.
     
    26:06
    Pujacs pálil velmi dobře od modré, Thomasem vyražený kotouč málem dorazil Daugavinš.
     
    26:20
    Dvojnásobnou přesilovku si pro změnu vyzkouší Lotyši. Dan DeKeyser (USA) dostal 2+10 minut za úder do oblasti hlavy a krku.
     
    26:39
    Seth Jones ihned po buly osvobozuje svůj tým vyhozením přes všechny čáry.
     
    26:47
    Následně lotyšský přechod do útočného pásma zastavil ofsajd.
     
    27:09
    Lotyši zvolili jako šablonu takzvaný deštník s tím, že Kaspars Daugavinš ční na jeho vrcholu, odkud teď pálil do výstroje Thomase.
     
    27:54
    Martin Cipulis netrefuje po odražené střele Kuldy prázdnou branku!
     
    28:08
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Ale nakonec se to týmu z Pobaltí přece jen povedlo! Využívá přesilovou hru a dostává se do dvoubrankového vedení. Vasiljevs přiťukl ALEXANDRSI NIŽIVIJSOVI, který po nebojácném výjezdu od mantinelu zavěsil do šibenice Thomasovy branky. No to jsou věci, panečku. Asistence: Herberts Vasiljevs.
     
    » Niživijs zvyšuje vedení – 1:3.
     
    28:20
    Ovšem nadšení může opadnout hned záhy, vyloučen je totiž Juris Štals (LAT) na dvě minuty za hákování.
     
    28:38
    Americký přechod do útočného pásma zastavuje ofsajd.
     
    28:57
    USA právě vstřelilo branku!
    Juris Štals se teď musí bít do hlavy. Po jeho vyloučení a v následné přesilovce naservíroval Seth Jones po svém krásném průniku kotouč BROCKU NELSONOVI, který po krátkém výjezdu zpoza branky snižuje na rozdíl jediného gólu. Asistence: Seth Jones.
     
    » Nelson dává kontaktní branku na 2:3.
     
    30:04
    Lotyši se do potíží sami. Johnny Gaudreau vybojoval již druhý faul pobaltského týmu. Střelec třetí branky Alexandrs Niživijs (LAT) je vyloučen za hákování.
     
    30:31
    Tým v bílém se usadil v útočném pásmu a kombinuje.
     
    31:00
    USA právě vstřelilo branku!
    Po střele Jacoba Trouby a dorážky Craiga Smithe prosazuje doklepnutím do prázdné branky TYLER JOHNSON. Americké souhvězdí tak srovnává dvoubrankové manko během minuty a tří vteřin! Asistence: Craig Smith, Jacob Trouba.
     
    » Johnson vyrovnává stav utkání na 3:3.
     
    31:00
    Po srovnání se strhla před brankou Lotyšů velká strkanice, po které Sotnieks (LAT) nevybíravě srazil k ledu Nelsona a obdržel 2+2 minuty za hrubost. Jacob Trouba (USA) přijel svého spoluhráče z první formace bránit, ovšem dostal jen dvě minuty. Plyne z toho další početní výhoda pro americký tým.
     
    32:21
    Lotyši se nyní brání úspěšně, teď dostal kotouč z pásma Kulda.
     
    32:28
    Srovnáním opařená hala moc dobře ví, že tohle je velká škoda. Lotyši své těžce vypracované vedení rychle ztratili.
     
    33:00
    Teď jsou už v plném počtu.
     
    33:13
    Tuto třetinu asi hráči nechtějí hrát 5 na 5. Opět je vyloučen Lotyš, na dvě minuty za vysokou hůl odchází pykat Georgijs Pujacs (LAT).
     
    33:35
    Dnešnímu utkání přihlíží v Minsk Areně přesně 11 814 diváků. Tým z Pobaltí, jak už bylo řečeno, hraje v Bělorusku v podstatě na domácí půdě.
     
    33:43
    Jacob Trouba si sjel mezi kruhy, odkud pálil do nachystané lapačky brankáře Gudlevskise.
     
    34:15
    Brock Nelson se ve skrumáži před brankou umí orientovat velmi dobře, což všem přítomným ukázal nyní. Jeho dorážka skončila na betonu mladého brankáře Tampy Bay.
     
    35:05
    Lotyši se osvobozují a tuhle přesilovku přežijí bez úhony.
     
    35:13
    Vínově červení jsou v plném počtu.
     
    36:00
    Maris Jass měl po upadnutí jednoho z americký hráčů velkou šanci, jenže zvolil místo rychlé střely tahem golfovou ránu, kterou stačil zablokovat Petry.
     
    36:40
    Obrovská chyba McCaba málem znamenala opětovné lotyšské vedení! Keninš vystihl jeho pohyb a sám před Thomasem zklamal!
     
    37:36
    Miks Indrašiš ztratil kotouč, po čemž se na branku hnal americký kapitán Abdelkader. Jeho střelu vyrazil do ochranné sítě Gudlevskis.
     
    38:09
    Kristaps Sotnieks se po přihrávce Indrašise ocitl ve střelecké pozici, americká obrana mu však v ohrožení Thomase zabránila.
     
    38:41
    Kotouč je za lotyšskou brankou a oba celky střídají.
     
    39:10
    Poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:27
    Seth Jones hledal přihrávkou napříč kluzištěm Tylera Johnsona, jemuž kotouč přeskočil hůl. Škoda pro USA, mohla z toho být velká šance.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třetí dějství začne přibližně v 17:23.
     
    O mnoho zajímavější druhá třetina nabídla kromě dvoubrankového vedení Lotyšů a rychlého srovnání amerického souhvězdí také mnoho vyloučení. Celkově jich ruská dvojice hlavních rozhodčích zapískala devět. Zvětšil se také počet vytvořených šancí a celkově herní projev obou týmů, které čeká ještě minimálně třetí třetina. Máme se na co těšit, proto zůstaňte i nadále s námi.
     
    Střely po druhé třetině: Lotyšsko – USA 18:23.
     
    Co se týče času na ledě. Máme tu dva obránce, kteří překročili šestnáct minut pobytu na ledě. Za tým USA je to Seth Jones, který nastřádal tento počet plus šest sekund k tomu. O dalších třiadvacet vteřin byl na ledě déle Arturs Kulda z lotyšského celku.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Ihned po vhazování se do útočného pásma probila první lotyšská formace, po výjezdu zpoza branky zakončoval nad Mikelis Redlihs.
     
    40:41
    Američané nahazují a následně střídají.
     
    40:53
    Lotyšský přechod do pásma USA zastavil ofsajd.
     
    40:59
    Pujacs málem zaskočil Thomase nahozením, které se odrazilo od mantinelu do jeho bruslí. Brankář s číslem třicet nepřipustil komplikace.
     
    41:39
    Ofsajd zastavuje i americký útok.
     
    41:58
    Útočník Detroitu Red Wings, Abdelkader, dorážel v brankovišti, ovšem Gudlevskis mu svým vyjetím zmenšil střelecký úhel.
     
    42:32
    Nyní se v útočném pásmu usídlila čtvrtá formace USA, která je na první pohled zajímavá především zahnutím hole. Netradičně čtyři hráči z pěti hrají napravo.
     
    43:32
    Další pěkná střela Tylera Johnsona končí na Gudlevskisově betonu.
     
    43:52
    První řada Američanů svírá lotyšské hráče u branky, bude z toho něco?
     
    44:07
    Seth Jones pálil od modré, což si Gudlevskis pohlídal a zasáhl lapačkou.
     
    44:24
    Američané si tlak přerušují sami. Respektive je to Tim Stapleton (USA), který držel Arturse Kuldu. Lotyši tak mají jedinečnou šanci vzít si vedení zpět.
     
    44:42
    Herberts Vasiljevs vjel s kotoučem do ofsajdu. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    44:58
    Američany osvobozuje vyvezením kotouče až za lotyšskou branku Shore.
     
    45:34
    Lotyšům se ovšem nedaří usídlení v americkém obranném pásmu.
     
    45:53
    To se jim povedlo až nyní, ale pouze na krátkou chvíli. Trouba vyhazuje přes všechny čáry.
     
    46:25
    USA je v plném počtu.
     
    46:36
    Až těsně po skončení přesilové hry pálil nebezpečně Sotnieks. Rána mířila jen těsně vedle.
     
    46:49
    Brock Nelson se vysmekl z lotyšského sevření a uháněl na Gudlevskise. Jeho průnik končil střelou do ramene lotyšské padesátky.
     
    46:56
    Zakázané uvolnění vínově červeného celku. Vhazuje se po levici Gudlevskise.
     
    47:30
    Sotnieks po přechodu útočné modré hledal skulinku v americké obraně, což se mu nepovedlo, a tak kotouč jen nahodil na Thomase.
     
    48:17
    Obránce Jake Gardiner strhl svůj pohyb na střed a po krátkém průniku pálil bekhendem do protipohybu Gudlevskise, který vykopl betonem. Málem se k dorážce dostal Jimmy Hayes, v čemž mu zabránila lotyšská obrana.
     
    48:37
    Další icing Lotyšů.
     
    48:45
    Niživijs uvolnil Cipulise, který si kotouč stáhl pod sebe a poté přes amerického obránce vypálil švihem. Thomas pohotově zasáhl betonem.
     
    49:20
    Jacob Trouba střílel z modré čáry, jeho pokus byl sražen do ochranné sítě. Vhazovat se bude před Gudlevskisem.
     
    49:40
    Lotyši se nyní příliš do útoku nehrnou, spíše čekají, co vymyslí jejich soupeři, kteří teď kombinují u nich v pásmu.
     
    50:23
    Kanadský trenér na lotyšské střídačce Ted Nolan viditelně zvolil defenzivní taktiku. Ona i remíza proti USA není vůbec žádný neúspěch.
     
    51:09
    Lotyši mají puk za svou brankou a střídají.
     
    51:25
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Trošku jsem to zakřikl, i když tento gól trošku zaskočil i lotyšské fanoušky, kteří se radují z opětovného vedení svého týmu! Jekabs Redlihs přistrčil ve vlastním pásmu KASPARSI DAUGAVINŠOVI. Lotyšská šestnáctka projela před ustupujícími americkými obránci až před Thomase a skóroval. Asistence: Jekabs Redlihs.
     
    » Daugavinš dává Lotyšsku vedení – 3:4.
     
    53:26
    USA právě vstřelilo branku!
    Tým USA si připravil nejlepší odpověď. Po krátkém obléhání lotyšské branky vypálil z voleje Seth Jones, jehož ránu tečoval za záda Gudlevskise KEVIN HAYES. Je opět vyrovnáno. Asistence: Seth Jones.
     
     
    53:54
    Tommy Wingels pálil po dalším tlaku své formace do Gudlevskise, který jeho ránu zvedl až do ochranné sítě.
     
    53:54
    Vhazovat se po komerční pauze bude před lotyšským brankářem.
     
    54:04
    Cipulis nabil v přečíslení Vasiljevsovi, který trefuje švihem břevno!
     
    54:16
    Lotyši začnou od své branky.
     
    54:35
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Rachot na lotyšskou! Gints Meija uvolnil v rychlé akci po pravé straně ZEMGUSE GIRGENSONSE, který, ač faulován, dopravil bekhendem kotouč za Tima Thomase. 5:4 pro Lotyše! Asistence: Gints Meija.
     
     
    55:34
    Další šance lotyšského týmu, Niživijse vychytal Thomas.
     
    56:10
    Arturs Kulda měl po nahrávce Džerinše na holi dvoubrankové vedení! Jeho střelu americká obrana na poslední chvíli vyrazila nad.
     
    56:13
    Po další ráně Sotniekse vhazujeme v útočném pásmu Lotyšů.
     
    56:37
    Brock Nelson se zjevil před Gudlevskisem a pokoušel se o technickou střelu podél lotyšského brankáře. Střela šla mimo.
     
    57:16
    Justin Abdelkader míjí ranou od mantinelu lotyšskou branku.
     
    57:39
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Hala bouří, je na nohou, je totiž nejspíše rozhodnuto! Dvě minuty a jednadvacet sekund před koncem dostal Cipulis do samostatného úniku HERBERTSE VASILJEVSE, lotyšský kapitán zachoval chladnou hlavu a krásným blafákem do bekhendu zvyšuje na 6:4. Asistence: Martinš Cipulis.
     
     
    58:30
    USA právě vstřelilo branku!
    No tak bude ještě drama! Trenéři Spojených států vsadili na hru bez brankáře, která se vyplatila. Johnny Gaudreau našel krásnou střílenou přihrávkou hůl BROCKA NELSONA, který usměrnil kotouč za záda Gudlevskise. Asistence: Johnny Gaudreau, Seth Jones.
     
     
    58:30
    Ve stejném čase si vzal timeout lotyšský celek.
     
    58:49
    Tým USA je znova bez brankáře a je v útočném pásmu Lotyšů!
     
    59:15
    Gaudreau nahazoval před branku a Hayesovi se málem podařilo tečovat za lotyšského brankáře.
     
    59:47
    Obrovský tlak Američanů vrcholí střelou Jonese, ovšem vedle.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Dramatickou koncovku nakonec Lotyši zvládli a získávají proti favoritovi další tři důležité body a jsou na dobré cestě k postupu do čtvrtfinále. Halou zní hromové povzbuzování jejich fanoušků, mezitím jsou vyhlašováni nejlepší hráči obou týmů. V celku USA je to Craig Smith, mužem zápasu v týmu Lotyšska je Zemgus Girgensons.
     
    Minsk Arenou zní lotyšská hymna, hráči ve fialových dresech se drží za ramena a užívají si úspěchu. Za necelé dvě hodiny vám odtud nabídneme další on-line přenos ze zápasu Finsko – Bělorusko. (18:02:16)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Dominik Tobola

    Branky a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. K. Hayes (Jones, Abdelkader), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) – 16. Meija (Berzins), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs.), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis)


    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader – Stapleton, Wingels, Mueller – McDonald, Trocheck, Shore – J. Hayes.
    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba RUS) – Leermakers (NED), Valach (SVK)
    bahis siteleri