Stíhací závod žen, 10km klasicky, Oberstdorf Vítěz: M. Björgenová (NOR) (kon.) | Stíhací závod mužů, 15km klasicky, Oberstdorf Vítěz: P. Northug jr. (NOR) (kon.)
konec
Stíhací závod žen, 10km klasicky, Oberstdorf

Vítěz: M. Björgenová (NOR)

Neděle 04.01.2015, 11:00 • Erdinger Arena • Tour de Ski
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z druhé etapy ženské části letošního Tour de Ski, kterým bude stíhací závod na 10 km klasickou technikou. Událost začíná v 11:00.
     
    Program Tour de Ski
    Oberstdorf
    3.1.2015 – prolog 3 km volně Ž a 4 km volně M
    4.1.2015 – 10 km klasicky Ž a 15 km klasicky M
    Val Mustair
    6.1.2015 – sprinty volně Ž a M
    Toblach
    7.1.2015 – 5 km klasicky Ž a 10 km klasicky M
    8.1.2015 – 15 km volně Ž a 35 km volně M
    Val di Fiemme
    10.1.2015 – 10 km klasicky Ž a 15 km klasicky M
    11.1.2015 – 9 km volně Ž a M
     
    Dnešní závod se pojede na 2,5 km okruhu, který ženy zvládnou pochopitelně čtyřikrát. Startovat se bude v rozestupech, které byly stanoveny ve včerejším závodě. Půjde tedy o závod stíhací.
     
    Největší favoritky
    Zřejmě největší adeptkou na vítězství v dnešním závodě bude Marit Björgenová, která letos vyhrála již několik závodů. Její největší výhodou bude náskok 15 vteřin na druhou Heidi Wengovou a především téměř půlminutový náskok na Johaugovou, která jinak letos jezdí klasikou fantasticky. Dopředu se bude chtít propracovat i Justyna Kowalczyková, které by měl závod klasickou technikou více vyhovovat.
     
    Češky v závodě
    První českou závodnicí na startu bude s číslem 16 Eva Vrabcová-Nývltová, která se na trať vydá se ztrátou 39 sekund. O 56 sekund za Marit Björgenovou odstartuje s číslem 43 Petra Nováková.
     
    Ještě jednou vítejte u stíhací závodu žen na 10 km klasickou technikou. Závod začne za pár minut.
     
    Před závodem je tady jedna informace ze startu. Devatenáctá závodnice včerejšího prologu Martine Ek Hagenová do dnešního závodu z neznámých důvodů nenastoupí.
     
    START
    Marit Björgenová odstartovala a závod začíná. Patnáct sekund po ní už jede Heidi Wengová a pokračují další závodnice.
     
    START
    Na trati už jsou všechny závodnice včetně dvou Češek.
     
    1,9 km
    První závodnice máme na úvodním mezičase, který je na 1900 metrech. První je zde samozřejme Marit Björgenová, ale na již druhou Therese Johaugovou má náskok "jen" 23 sekund. S Johaugovou se drží i Wengová a na čtvrtém místě již je Justyna Kowalczyková, která má na norské duo ztrátu přibližně šest sekund.
     
    1,9 km
    Co se týče českých závodnice tak Eva Vrabcová-Nývltová si polepšila o jednu příčku a je patnáctá, ale jede ve velké skupině a pozice se v ní často střídají. Petra Nováková ztrácí zhruba minutu a deset sekund a je na 36.pozici.
     
    2,5 km
    Ve sjezdu již tradičně ztrácí Justyna Kowalczyková a nabrala dalších šest sekund. Norky na čele si drží stejnou ztrátu.
     
    4,4 km
    Po více než čtyřech kilometrech se situace zatím nezměnila. Marit Björgenová si drží velmi solidní náskok na dvojici Johaugová-Wengová, za nimi se vytvořila asi sedmičlenná skupina , kterou táhne Američanka Bjornsenová. Ztráta této skupiny na Marit Björgenovou je 58 sekund, na duo před nimi pak sekund třiadvacet.
     
    4,4 km
    Eva Vrabcová-Nývltová se i na tomto mezičase pohybuje kolem patnáctého místa se ztrátou něco málo přes minutu. Petra Nováková si polepšila o čtrnáct míst a momentálně je devětadvacátá.
     
    5,0 km
    Jsme v polovině závodu, na čele stále žádné změny. Za zmínku jen stojí, že ve sjezdu na stadion Marit Björgenová najela na své konkurentky další 2 sekundy.
     
    6,9 km
    Zhruba tři kilometry do cíle se nám od čtvrtého místa tvoří velice početná skupina. Spojila se totiž skupina vedená Justynou Kowalczykovou se skupinou Vrabcové-Nývltové a momentálně čítá zhruba patnáct závodnic. Björgenová si stále jede suverénně pro další vítězství, o druhé místo si to rozdá Johaugová s Wengovou. Vypadá to tak na další absolutní triumf norských barev. Marit Björgenová má náskok více než 40 sekund!
     
    6,9 km
    Druhá Češka Petra Nováková si zase o pár míst polepšila a je již na 26.místě.
     
    7,5 km
    Marit Björgenová je ve sjezdech opravdu výtečná a najíždí na své pronásledovatelky další vteřinky. To samé však platí o Johaugové s Wengovou, které také ve sjezdech oproti ostatním získávají. Norky mají výborně namazáno!
     
    8 km
    Zhruba na osmém kilometru zřejmě upadla Claudia Nystadová s číslem 38 a vůbec to s ní nevypadá dobře! Už k ní však běží pomoc a snad bude vše v pořádku.
     
    9,4 km
    Je tady posledních 600 metrů do cíle a Johaugová se snaží nastoupit Wengové! Ta se však zuby nehty zatím drží! Marit Björgenová je v nedohlednu.
     
    FINISH
    29 minut 27 sekund a 6 desetin stačilo Björgenové na 10 km a stává se vítězkou dnešního závodu!
     
    FINISH
    Tak to byl velký souboj o druhé místo! Heidi Wengová však prokázala své sprinterské kvality a se ztrátou 56 sekund dojíždí druhá! Třetí tak končí Therese Johaugová.
     
    FINISH
    Tak o čtvrté místo nakonec žádný boj, ale fantasticky zajela Stina Nilssonová, která se vytáhla z 23.pozice a dojela si pro bramborovou medaili. Za ní dojíždí Fesselová a šestá je Justyna Kowalczyková.
     
    FINISH
    V cíli již máme i obě české závodnice, Eva Vrabcová-Nývltová si oproti startu polepšila o 5 míst a se ztrátou 1:48.3 dojíždí na skvělém jedenáctém místě. Petra Nováková se ze 43.pozice vytáhla na 28.místo a získala pár bodů na své konto.
     
    Ještě se vrátím ke Claudii Nystadové, která je stále v péči zdravotníků a vypadá to, že Tour de Ski pro ní končí. Důležité však je, aby to nebylo nic vážnějšího.
     
    Stupně vítězů
    1. Marit Björgenová (NOR) 29:27.6
    2. Heidi Wengová (NOR) +56.2
    3. Therese Johaugová (NOR) +56.8
     
    Je za námi tedy druhá etapa ženské části Tour de Ski, ve které vítězí fenomenální Marit Björgenová. Ta dokázala na dvojici Wengová-Johaugová najet hodně sekund a v cíli měla náskok téměř jedné minuty. Nejlepší Češkou je na jedenácté místě Eva Vrabcová-Nývltové, Petra Nováková je na 28.pozici. (11:38:24)

    Lukáš Podleśny