SP v alpském lyžování, slalom žen 1. kolo, Sljeme Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.) | SP v alpském lyžování, slalom žen 2. kolo, Sljeme Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.)
konec
SP v alpském lyžování, slalom žen 2. kolo, Sljeme

Vítěz: M. Shiffrinová (USA)

Neděle 04.01.2015, 12:45Sjezdové lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.
     
    Mikaela Shiffrinová zajela v 1. kole opravdu skvěle, podobně jako v Kühtai, kde tato slalomářka triumfovala. Na druhou Kathrin Zettelovou si vytvořila luxusní náskok 8 desetin. Nás může těšit, že šlapat na paty bude oběma Šárka Strachová, která se ztrátou 1 vteřiny a 3 setin vyrazí na trať vstříc dalšímu umístění na pódiu. Ve 2. kole uvidíme také dvě slovenské závodnice, a to Veroniku Velez-Zuzulovou i Petru Vlhovou, která je zatím na průběžném 11. místě.
     
    Trať bude stavět Luca de Marchi, tedy trenér amerických reprezentantek. Tenhle fakt rozhodně hraje do karet Shiffrinové, která si tak ke svému luxusnímu náskoku může přidat do své sbírky další výhodu.
     
    Startovní listina:

    30. Lena Duerrová (GER) +3,91
    29. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) +3,83
    28. Barbara Wirthová (GER) +3,757
    27. Irene Curtoniová (ITA) +3,67
    26. Mireia Guttierezová (AND) +3,66
    25. Charlotta Säfvenbergová (SWE) +3,65
    24. Laurie Mougelová (FRA) +3,48
    23. Alexandra Daumová (AUT) +3,46
    22. Federica Brignoneová (ITA) +3,41
    21. Nastasia Noensová (FRA) +3,37
    20. Manuela Mölggová (ITA) +3,29
    19. Wendy Holdenerová (SUI) +3,18
    18. Sara Hectorová (SWE) +3,10
    17. Erin Mielzynskiová (CAN) +3,05
    16. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +3,02
    15. Bernadette Schildová (AUT) +2,89
    14. Taina Bariozová (FRA) +2,62
    13. Resi Stieglerová (USA) +2,53
    12. Carmen Thalmannová (AUT) +2,51
    11. Petra Vlhová (SVK) +2,44
    10. Michelle Gisinová (SUI) +2,43
    9. Chiara Costazzová (ITA) +2,19
    8. Frida Hansdotterová (SWE) +2,15
    7. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,83
    6. Maria Pietiläeová-Holmnerová (SWE) +1,78
    5. Tina Mazeová (SLO) +1,75
    4. Nina Losethová (NOR) +1,69
    3. Šárka Strachová (CZE) +1,03
    2. Kathrin Zettelová (AUT) +0,80
    1. Mikaela Shiffrinová (USA)
     
    Závod začal.
     
    30
    Lena Duerrová (GER) určila úvodní čs druhého kola, který se budou ostatní závodnice snažit překonat. Ten se zastavil na hodnotě 2:04,72.
     
    29
    Veronika Velez-Zuzulová (SVK) bohužel 2. kolo nedokončila. Na prvním mezičase disponovala náskokem 54 setin, jenže pak udělala chybu. A cíle se tak nedočkala.
     
    28
    Barbara Wirthová (GER) je novou vedoucí závodnicí. Jela konstantně, byla lepší než její německá kolegyně Duerrová. A nakonec si vytvořila náskok 1 vteřiny a 30 setin.
     
    27
    Irene Curtoniová (ITA) se dostala na čelo, Wirthová na prvním místě dlouho nepobyla. Italka zajela také solidně, náskok stále navyšovala, až byla lepší o 1 vteřinu a 16 setin.
     
    26
    Mireia Guttierezová (AND) bere jako velký úspěch postup do 2. kola. Jela opatrně, aby bodovala. Nakonec je průběžně druhá o 8 desetin za první Curtoniovou.
     
    25
    Charlotta Säfvenbergová (SWE) na 1. mezičase ztrácela 23 setin na Curtoniovou, na druhém 33 setin. Nakonec dojela se ztrátou 68 setin, ale dostala se před Guttierezovou z Andorry na druhé místo.
     
    24
    Laurie Mougelová (FRA) udělala chybu po pár desítkách metrů. Na své konto si tak ve 2. kole připsala pouze tři nepopulární písmenka DNF.
     
    23
    Alexandra Daumová (AUT) jela někde na úrovni Curtoniové, na druhém mezičase měla naprosto totožný čas. Nakonec ale byla o něco pomalejší, konkrétněji o 6 setin sekundy.
     
    22
    Federica Brignoneová (ITA) se již na čelo dostala. Byla o něco rychlejší než její kolegyně Curtoniová a nakonec dojela do cíle s těsným náskokem 8 setin.
     
    21
    Nastasia Noensová (FRA) nejala tak agresivně. Ne že by výrazně chybovala, ale zkrátka na první místo neměla. Se ztrátou 7 desetin je průběžně až čtvrtá.
     
    20
    Manuela Mölggová (ITA) nebyla tak úspěšná jako její italské kolegyně. Neprojela ani první úsek, udělala chybu a závod musela vzdát.
     
    19
    Wendy Holdenerová (SUI) nejela špatně, ale v půlce trati trochu zahranila a dost se zpomalila. Nakonec na Brignoneovou ztratila 22 setin.
     
    18
    Sara Hectorová (SWE) jednu z branek dost podjela. Tahle chyba ji ale z míry nevyhodila. Disponovala náskokem 55 setin na prvním úseku, nakonec do cíle dojela o 76 setin lépe než Italka Brignoneová.
     
    17
    Erin Mielzynskiová (CAN) hodně zrychlila především v prostředku, tam si vytvořila náskok téměř jedné vteřiny. Není divu, že do cíle dojela lépe než Hectorová, a to o 74 setin.
     
    16
    Marie-Michéle Gagnonová (CAN) jela rytmicky velmi dobře. Opravdu moc nechybovala. Ale na svou kanadskou kolegyni prostě neměla, konkrétně o 33 setin.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Erin Mielzynskiová (CAN) 2:00,68
    2. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +0,33
    3. Sara Hectorová (SWE) +0,74
     
    15
    Bernadette Schildová (AUT) se druhé kolo nevydařilo. Především prostředek zajela dost špatně, tam ztratila 77 setin. S časem 2:01,80 a ztrátou 1 vteřiny a 12 setin se zařadila na čtvrté místo.
     
    14
    Taina Bariozová (FRA) udělala velkou chybu na začátku a pak jednu z branek neprojela. A i když si vyšlapala kopec, aby se do branky vešla a zkusila závod ještě dokončit, bude pravděpodobně diskvalifikována.
     
    13
    Resi Stieglerová (USA) jela obstojně, nic nezkazila, ale ani nedokázala výrazněji zrychlit. Nakonec se nezdařila poslední část trati. Ztráta 1 vteřiny a 12 setin znamená až pátou příčku.
     
    12
    Carmen Thalmannová (AUT) byla zhruba o 35 setin rychlejší než Mielzynskiová, jenže uprostřed trati ztratila. Drobných chybiček se Rakušanka nevyvarovala. A ztratila skoro vteřinu, přesněji 97 setin.
     
    11
    To je škoda, to je škoda... Petra Vlhová (SVK) měla rozjeté vše skvěle, útočila na první desítku. Možná ale ve 2. kole všechno přepálila. Zachytila o branku lyží hned v první části trati, takže si do výsledků připíše jen DNF. Bohužel pro slovenské fanoušky.
     
    10
    Mielzynskiová zůstává na čele. Michelle Gisinová (SUI) především v závěru jela hodně neklidně a málem jednu z branek neprojela. Nakonec bylo vše podle pravidel. Jenže ztráta 1 vteřiny a 7 setin znamená až pátou pozici.
     
    9
    Chiara Costazzová (ITA) na jistotu rozhodně nevsadila. Riskovala, jela agresivně. Jenže zhruba v prostředku udělala velkou chybu, málem vyletěla do vzduchu a neprojela jednu z branek. Nakonec je se ztrátou 6 desetin třetí.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Erin Mielzynskiová (CAN) 2:00,68
    2. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +0,33
    3. Chiara Costazzová (ITA) +0,60
     
    8
    Frida Hansdotterová (SWE) měla snad jen problém při nájezdu do vlásenky. Jinak jela vlastně čistě, držela si po celou dobu pohodlný náskok. Nakonec si vytvořila náskok 75 setin a je první.
     
    7
    Michaela Kirchgasserová (AUT) jela někde na úrovni Hansdotterové. Bohužel v prostředku nezvládla jednu z branek, takže se cíle nedočkala. Byla to trošku školácká chyba, zrovna úsek, na kterém vyrobila hrubici, nebyl nijak složitý.
     
    6
    Ani Maria Pietiläeová-Holmnerová (SWE) nedokončuje závod! Prakticky hned po startu jí ujela vnitřní lyže a upadla. Další favoritka je z kola ven.
     
    5
    Tina Mazeová (SLO) není úplně v nejlepší formě, v jaké byla na začátku sezóny. Po celou dobu mírně ztrácela na Hansdotterovou, i když se snažila hodně využívat svých bohatých zkušeností. A nakonec dojela druhá o 23 setin pomaleji.
     
    4
    Nina Losethová (NOR) nepatřila mezi favoritky tohoto slalomu. První kolo jí vyšlo a už to naznačovalo, že by se mohla porvat o solidní úspěch. Byla zhruba o 3 až 4 desetiny rychlejší než Hansdotterová v kole druhém a nakonec byla lepší než Švédka o 48 setin!
     
    3
    Ale ne, ale ne... Šárka Strachová (CZE) se bohužel stupňů vítězů nedočká tak jako v Kühtai. Při nájezdu do vlásenky neprojela jednu z branek a musela skončit. Přitom držela celkem slušný náskok a útočila na průběžné první místo.
     
    2
    Kathrin Zettelová (AUT) jela od začátku výborně. Všechny těžké pasáže zvládla skvěle, bez chybičky. Zajela nejrychlejší jízdu druhého kola a zaslouženě se dostala do čela o 1 vteřinu a 11 setin. Překonat jí může už jen Shiffrinová.
     
    1
    Mikaela Shiffrinová (USA) držela bez větších problémů už takhle pohodlný náskok. Jela blízko branek, nehranila, našla si svůj rytmus. Neměla žádný problém a zajela nejrychlejší jízdu druhého kola. A náskok? Opravdu přeluxusní 1 vteřina a 68 setin!
     
    Závod skončil.
     
    Mikaela Shiffrinová (USA) zvítězila stejně jako v Kühtai a potvrdila, že má nejlepší formu ze slalomářek. V Záhřebu vyhrála suverénním způsobem před druhou Kathrin Zettelovou, která se mohla snažit sebevíc, ale na Američanku dnes prostě neměla. Třetí skončila trošku překvapivě Nina Losethová, na druhou stranu jela obě jízdy konstantně, takže si stupně vítězů zasloužila.
     
    Šárka Strachová bohužel 2. kolo nedokončila, takže si na další stupně vítězů musí počkat. Úplně stejně vlastně dopadly i slovenské kolegyně Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová, které cílem také neprojely.
    Mikaela Shiffrinová v Záhřebu neměla konkurenci:

     
    Konečné pořadí:

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:56,66
    2. Kathrin Zettelová (AUT) +1,68
    3. Nina Losethová (NOR) +2,79
    4. Frida Hansdotterová (SWE) +3,27
    5. Tina Mazeová (SLO) +3,50
    6. Erin Mielzynskiová (CAN) +4,02
    7. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +4,35
    8. Chiara Costazzová (ITA) +4,62
    9. Sara Hectorová (SWE) +4,76
    10. Carmen Thalmannová (AUT) +4,99
    11. Michelle Gisinová (SUI) +5,09
    12. Bernadette Schildová (AUT) +5,14
    13. Resi Stieglerová (USA) +5,20
    14. Federica Brignoneová (ITA) +5,52
    15. Irene Curtoniová (ITA) +5,60
    ---
    Veronika Velez-Zuzulová (SVK) DNF
    Petra Vlhová (SVK) DNF
    Šárka Strachová (CZE) DNF
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (13:37:44)

    Patrik Sandev