SP ve skocích na lyžích - kvalifikace muži HS134 Vítěz: M. Poppinger (AUT) (kon.) | SP ve skocích na lyžích - muži HS134, Sapporo Vítěz: Peter Prevc (SLO) (kon.)
SP ve skocích na lyžích - ženy HS106, Oberstdorf Vítěz: D. Iraschková-Stolzová (AUT) (kon.)
konec
SP ve skocích na lyžích - kvalifikace muži HS134, Sapporo

Vítěz: M. Poppinger (AUT)

Sobota 24.01.2015, 07:00Skoky na lyžích
     
    S konstatováním že Manuel Poppinger vyhrál kvalifikaci na první závod sapporského klání, se s Vámi loučí a napočtenou u hlavního závodu v 8:30 se opět těší Tomáš Lysý. (17:27:43)
     
    Za zhruba 25 minut, kolem 8:30, začne v Sapporu hlavní závod, do kterého nastoupí padesát skokanů se čtyřmi českými nadějemi. Jste na něj samozřejmě zváni a opět jej můžete sledovat prostřednictvím našeho onlajnu.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila, vyhrál jí Manuel Poppinger z Rakouska.
     
    63
    Stefan Kraft završil kvalifikaci symbolicky nejdelším skokem, 135,5 metrů. Snad tyto podmínky budou panovat i v hlavním závodě a uvidíme tak dlouhé skoky!
     
    62
    Michael Hayböck předvedl parádních 132 metrů. Poslední tři skoky jsou par excellence!
     
    61
    Peter Prevc šel ještě o dva metry dále než Koudelka. No, pokud tohle zopakují závodníci v hlavním klání, bude to parádní bitva, Prevc měl totiž lepší vítr.
     
    60
    Česká jednička Roman Koudelka předvedla parádní let! Nejdelší výkon kvalifikace a fantastických 131 metrů. S tímhle by Koudy bojoval v závodě o vítězství!
     
    60
    Na nájezdu máme Romana Koudelku!
     
    59
    Anders Fannemel si doskočil pro 109 metrů, to by v hlavním závodě na druhé kolo nestačilo.
     
    58
    Noriaki Kasai dnešní kvalifikaci vynechává, na můstku je tak připraven Anders Fannemel.
     
    57
    Richard Freitag také potvrzuje dobrou formu a 124 metrů je výkon, který by délkou stačil zatím na třetí pozici. Předkvalifikovaná desítka se ale, narozdíl od Turné, neboduje.
     
    56
    Jernej Damjan jde za většího protivětru než Stoch a Eisenbichler na ještě menší značku, jen 119 metrů.
     
    55
    Markus Eisenbichler v dobrém protivětru neskáče příliš povedeně, 120,5 metrů. To šlo natáhnout dále.
     
    54
    Kamil Stoch potvrzuje formu a výkonem 123 metrů předvádí druhý nejdelší skok kvalifikace.
     
    Českým skokanům se kvalifikace vydařila, vedle zkušeného Jana Matury jdou dále i dva mladíčci František Holík a Viktor Polášek.
     
    Nyní půjde na řadu deset skokanů, kteří jsou díky svému pořadí ve Světovém poháru automaticky kvalifikováni do prvního kola.
     
    53
    Posledním skokanem, který musí o kvalifikace bojovat, je Daiki Ito. A bojoval úspěšně. 118 metrů je jeden z nejdelších skoků kvalifikace. Šestá pozice.
     
    52
    Matjaž Pungertar si doskakuje pro 111 metrů a je sedmnáctý. Není to žádný dobrý výkon, ale na postup jasně stačí.
     
    51
    Stejně tak pro Piotra Zylu, který šel ještě dále než Michael Neumayer. 118 metrů ve srovnatelném protivětru a nakonec je z toho dokonce čtvrtá pozice pro Poláka.
     
    50
    Michael Neumayer si také s kvalifikací nedělal žádné starosti. 116,5 metrů a průběžné šesté místo za 107,2 bodů. Bezproblémový postup pro Němce.
     
    49
    Robbymu Kranjecovi delší čekání možná trošku uškodilo, dává 108 metrů a je až osmnáctý. Postup to však je.
     
    48
    Nájezd se před skoken Roberta Kranjece zvyšuje o jedno okénko na lavici číslo 13.
     
    48
    Pojďme se podívat na průběžné umístění českých skokanů.

    Jan Matura je osmý a postup z kvalifkace má zajištěn. Posledním postupujícím je zatím na 35. místě So Suzuki, což znamená, že oba čeští závodníci František Holík i Viktor Polášek se objeví v hlavním závodě. To je skvělá zpráva!
     
    48
    Taku Takeuči nepřipustil komplikace a se 117 metry se představí domácím fanouškům v prvním kole. Je sedmý, osdunuje Maturu na osmé místo.
     
    47
    Daniel André Forfang jde až na 25. místo a teké se kvalifikuje, musel by být hůře jak 35., aby se mu to nepodařilo. Tohle ale v prvním kole stačit nebude.
     
    46
    Ani Jurij Tepeš asi nebude optimálně spokojen, 107 metrů a až osmnácté místo. Hlavní závod to ale je, což je pro něj důležité.
     
    45
    A Nejc Dežman skočil méně než Matura, to je mi mírné překvapení. 111 metrů, desátá pozice... Dežman se bude muset proti kvalifikaci zlepšit, jestli chce do druhého kola.
     
    44
    Českému skokanovi se v Sapporu daří, ale zatím to nepotvrzuje. Nicméně první kolo se ho za 114,5 metrů v mírnějším protivětru týkat bude, Čech je na sedmé pozici.
     
    44
    Na můstku je připraven Jan Matura.
     
    43
    Stephan Leyhe měl potíže, aby se vůbec do hlavního závodu dostal. 108,5 metrů tedy není žádný světoborný výkon, nakonec jde na 17. místo, postupuje třicátý skokan v pořadí.
     
    42
    Phillip Sjöen si postup také zajišťuje o tom žádná, 120,5 metrů mu bohatě stačí na hlavní závod, je třetí.
     
    41
    A už to neplatí, Vincent Descombes Sevoie předvedl stejný skok jako Diethart, ale za horších podmínek, takže jde o 6,7 bodů před Rakušana na druhou pozici.
     
    40
    Pro skokana formátu Thomase Dietharta by měla být samozřejmostí první desítka, ale Rakušan je zatím právoplatně nazýván skokanem jednoho Turné. Ale tentokrát se kvalifikuje, 122 metrů stačí na druhou pozici.
     
    39
    Ani Manuel Fettner zatím Kubackému nedává naději. 119,5 metrů je totiž druhý nejdelší skok dosavadního průběhu kvalifikace a druhé místo. 107,8 bodů.
     
    38
    Ville Larinto mu určitě nepomůže, Fin jde dál za 113,5 metrů, které jej řadí na čtvrté místo. Ale ten bodový součet, to je děs, to je málo. 99 bodů.
     
    37
    Dawid Kubacki si asi bude za skok dlouhý 104,5 metrů hodně nadávat, protože momentálně jde až na 17. místo a bude muset čekat na tři nepodařené skoky, aby vůbec prošel dále.
     
    36
    Gregor Deschwanden atakoval druhé místo, nakonec se mu to se 115 metry a s 106,8 body podařilo. Také tento Švýcarský závodník jde dále.
     
    35
    Jan Ziobro napodobuje Hildeho a jde na čtvrté místo. Také tohoto Poláka uvidíme v prvním kole.
     
    34
    Tom Hilde jde bezpečně dál, 113,5 metr pro Nora a průběžné třetí místo. Postup do hlavního závodu defacto s rukou v kapse.
     
    33
    Aleksander Zniszczol bude ještě čekat, 107 metrů není výkon na postup, Polákovi nyní chybí jeden horší skok. Dvanáctá pozice.
     
    32
    Kento Sakujama pouští do prvního kola další skokany, 98 metrů je opravdu maličko. Až osmnácté místo.
     
    31
    Sami Niemi jde dál, přece jen 108,5 metrů bylo lepším výkonem než to, co předvedli Hauer, Točimoto či Peier. Průběžná osmá pozice a postup s odřenými uši.
     
    30
    De facto to samé by se dalo říct o skoku Killiana Peiera, který za "délku" svého skoku odečítá 3,9 bodů a nakonec jde se ziskem 43,2 bodů na předposlední místo, kde střídá Točimota.
     
    29
    Nicméně Šohei Točimoto, ostřílený skokan, předvedl ještě horší výkon než Tošimoto a jde na předoslední místo. 84,5 a odečet za to, že se vůbec nepřiblížil metrům, od který se body za délku skoku přičítají. Jen 33,2 bodů.
     
    28
    Joachim Hauer si může rovnou sbalit a zkusit to zítra, 95 metrů nedávaní Norovi žádné naděje. Jeden z nejhorších skoků kvalifikace.
     
    27
    Daniel Wenig, německý objev Turné, zatím na své výkony z prestižního klání nedokázal navázat a nepůjde to ani v Sapporu. 108 metrů je na šikovného mladíka málo, až desáté místo.
     
    26
    Už to neplatí, Gangnese přeskakuje Maciej Kot, 114 metrů si připisuje tento Polák. 97,2 bodů a zatím třetí pozice.
     
    25
    Kenneth Gangnes skočil na úrovni svého reprezenačního kolegy. 112 metrů nakonec stačí na průběžné třetí místo.
     
    24
    Ronan Lamy Chappuis svůj skok hodně pokazil, je to jen 101,5 metrů a Francouze v prvním kole jistě neuvidíme.
     
    23
    Robert Johansson z Norska dal průměrný výkon, ale i on je de facto nováček. 110,5 metrů a 88,6 bodů znamená zatím šesté místo o chloupek za Justinem.
     
    22
    Rok Justin předvedl 109,5 metrů. Ani Slovinec není v top pohodě a bude čekat, protože potřebuje zhruba osm horších skoků, aby šel dál. Páté místo.
     
    21
    Kenširo Ito bude muset čekat a bude to mít hodně na hraně, 104 metrů není na jeho formát hodně. Zatím jen Japonec na sedmém místě za Poláškem.
     
    20
    Manuel Poppinger je nový lídr kvalifikace! 126 metrů znamená suverénně nejdelší skok dnešního klání, 2x 18 a 3x 17,5 – první místo o 20 bodů před Geigerem.
     
    19
    Ani Hyun-Ki Kim nepředvedl nic světoborného, 95 metrů znamená třinácté místo, ale zatím jen průběžné a Korejec půjde dolů.
     
    18
    Gabriel Karlen dokonce odečítá 1,2 body za to, že šel jen na 86 metrů. Naprosto nevydařený skok a jen 36,3 body.
     
    17
    Sebastian Glinga z Finska míří na 106 metrů a jde na sedmou pozici, kde rozbíjí dvojblok Polášek – Holík.
     
    16
    Karl Geiger si z nájezdu žádnou hlavu nedělal, předvedl parádních 115,5 metrů a samozřejmě jde na první místo. Zatím nejlepší skok a nejlepší známky, 103,7, Geiger by v hlavním závodě neměl chybět.
     
    15
    Po skoku Františka Holíka se jde ze čtrnáctého okna na dvanácté, protivítr fouká kolem 0,75 metrů za sekundu. Choi byl možná ze sníženého nájezdu trošku rozhozen, je to jen 90 metrů a bodová kompenzace bude Korejci naprosto k ničemu.
     
    14
    Skok na úrovni Viktora Poláška předvedla šestnáctiletá česká naděje. 106,5 metrů je nakonec o metr méně než Polášek a bodově se řadí hned za reprezentačního kolegu na šesté místo.
     
    14
    Co na to František Holík, šestnáctiletý to český mladík?
     
    13
    Wiliam Rhoads z Ameriky tak dál nepůjde, skok pouze o tři metry delší než Polychronidis. Je zatím dvanáctý.
     
    12
    Nico Polychrodinis se s formou tuto sezonu absolutně nepotkal, 95 metrů o tom vypovídá dosyta. Jen 54 bodů a poslední místo.
     
    11
    Anders Johnson dává o 3,5 metrů více než Polášek a jde před něj na čtvrté místo.
     
    10
    Český závodník si nevedl vůbec zle, na to že jde o jeho první vystoupení ve Světovém poháru, reps. v kvalifikaci. Slušných 107 metrů se ziskem 78,2 bodů znamená průběžné páté místo. Jde o to hlavně nabrat zkušenosti, a to se povedlo.
     
    10
    Na věži je již připraven Viktor Polášek.
     
    9
    Luca Egloff o metr neúspěšně atakoval stometrovou hranici a zařazuje se na šesté místo se ziskem 66,8 bodů. Ani tento Švýcar nepůjde dál, troufám si tvrdit.
     
    8
    Trevor Morrice si může také zabalit, 88 metr je nejkratší skok dosavadího průběhu a poslední místo.
     
    7
    Ulrich Wohlgenant naprosto využívá neúčasti některých es a jde na první místo. 112 metrů a součet 95,6 bodů. I tak je to ale není žádný zázračný počin. Nicméně první místo se zatím počítá, o tom žádná.
     
    6
    Reruhi Šimizu je zkušený skokan, ale nepotvrdil to. 95 metrů znamená průběžnou čtvrtou pozici, ale Šimizu určitě bude padat dolů.
     
    5
    Kazuja Jošioka, nikoliv neznámé jméno ve Světovém poháru, jde na přesně 90 metrů a předvádí druhý nejhorší skok kvalifikace. Jošioka si může rovnou zabalit.
     
    4
    Jukija Sato jde na první místo, sice předvedl o metr kratší skok než Harada, ale v horších podmínkách a s lepším stylem. 95,6 bodů.
     
    3
    Pouhých 89,5 metrů pro Hiroakiho Watanabeho, který svůj skok dokonale pokazil a nedostal od sudích vyšší známku než 15,5 bodů. Jen 54,2 body a samozřejmě poslední místo.
     
    2
    Šo Suzuki si připisuje o osm metrů méně, to je hodně slabý výkon a pokud Harada bude pomýšlet na postup, tak Suzuki na něj může rovnou zapomenout.
     
    1
    Jumu Harada ustanovuje úvodní skok na 111,5 metrů s bodovým součtem 87,9 bodů. Uvidíme, to by možná mohlo stačit.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    Doufejme, že v sobotu se již vítr na ostrově Hokkaidó uklidní a budeme moci sledovat od 7 hodin kvalifikační klání a poté o hodinu a půl později první kolo. Na klání v Sapporu se jistě těší český skokan Jan Matura, kterému se v Asii tradičně daří. V roce 2011 skončil na čtvrté místě, v sezoně 2013 pak oba závody v Sapporu dokonce vyhrál. Loni bral český skokan poměrně značný přísun bodů za osmé a sedmé místo.
    Nový sobotní program: Trénink 6:00, Kvalifikace 7:00, Závod 8:30!

     
    Tak vše je nakonec jinak! Kvůli silnému větru, sněžení a špatné předpovědi na pátek byla kvalifikace odložena na sobotu 7:00!
     
    Ještě jednou vítejte u Světového poháru ve skocích na lyžích. Již za zhruba pět minut odstartuje kvalifikace na úvodní závod Sapporského víkendu.
     
    Češi v závodě
    Českým fanouškům se dnes představí kromě Jana Matury (č.44) a Romana Koudelky (č.60), který patří k předkvalifikovaným závodníkům, také dvě neznámé tváře, kterými jsou Viktor Polášek (č.10) a František Holík (č.14). Jak pro šestnáctiletého Holíka, tak pro o rok staršího Poláška to bude premiéra ve Světovém poháru.
     
    Dnes se při neúčasti mnoha skokanů v kvalifikaci představí jen 63 skokanů, z toho 10 posledních má tradičně jistý start v zítřejším závodě a sítem kvalifikace tak dnes neprojde jen 13 závodníků. Velkou šanci podívat se do hlavního závodu tak mají závodníci, kteří nepatří mezi ty známější.
    Rovněž do předkvalifikované desítky se při neúčasti několika favoritů (Severin Freund, Simon Ammann, Gregor Schlierenzauer,) dostali závodníci jako Jernej Damjan, Markus Eisenbichler či Kamil Stoch, který je v celkovém pořadí Světového poháru až na 16.místě, jelikož valnou část sezony vynechal kvůli zranění.
     
    Stejně jako sdruženáři tak i skokani zavítají v dalším díle Světového poháru do Sappora, kde se představí dvakrát na můstku o velikosti HS134. My se podíváme na kvalifikaci na sobotní závod.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:30.

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri