Ukrajina – Estonsko 7:1 (kon.) | Velká Británie – Litva 8:0 (kon.) | Rumunsko – Chorvatsko 5:12 (kon.)
konec
Ukrajina
7:1 (2:0, 2:1, 3:0)
Estonsko
Středa 20.04.2016, 13:00 • Dom Sportova, Záhřeb, Chorvatsko (otevřen 1972 - kapacita 6500 diváků) • Mistrovství světa - I. B Divize • 3 • 3. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Ode mě je to pro dnešek všechno. Přeji Vám hezký zbytek středečního odpoledne. (15:13:55)
     
    Nás čekají ve třetím hracím dni chorvatského šampionátu ještě dvě utkání. Od 16:30 se s komentátorem Lukášem Podleśným můžete těšit na velmi zajímavý střet, který značně promluví do postupové matematiky, Velké Británie s Litvou. S tímto utkáním se dá také očekávat velice kvalitní atmosféra, jíž britští fanoušci prozatím vytvářeli. Od 20:00 pak sledujte vystoupení domácích Chorvatů, kteří zatím čekají na první vítězství, s Rumunskem. V tomto zápase by se jich měly podle očekávání dočkat. Komentuje Adam Lacek.
     
    Estonci naopak musejí směřovat myšlenky na důležitou bitvu o záchranu, kterou pobaltský celek sehraje s největší pravděpodobností proti Rumunsku.
     
    Je za námi utkání, které rozhodla už několikrát zmiňovaná efektivita. Estonci, přestože podlehli na střely pouze 35:29, utrpěli od Ukrajiny debakl 1:7. Žlutomodrá reprezentace tak prochází turnajem prozatím bez ztráty bodu a minimálně do konce následujícího utkání mezi Velkou Británií a Litvou míří na první místo v tabulce. Je tak na nejlepší cestě za návratem do 1.A divize MS v ledním hokeji. Svěřenci trenéra Savického ale musejí zvládnout ještě dva přetěžké duely s již zmíněnými celky.
     
    Konec zápasu.
     
    58:41
    Minutu a devatenáct sekund před koncem přichází kouč Olexander Savickyj s netradičním tahem. Na poslední chvíle utkání vyměnil brankáře. Ševčuk nahradil dnes velice kvalitně chytajícího Zacharčenka.
     
    58:00
    Do konce utkání zbývají dvě minuty.
     
    Věděli jste, že?... Nejvyšší porážka Estonska se datuje do roku 2001. Na šampionátu I.B divize (tehdy se ještě skupiny nedělily na výkonnosti) podlehl pobaltský celek domácímu Slovinsku. V Lublani se v té době formoval a vzestupoval stále výše dnes na hraně elitní a první A divize působící postjugoslávský tým. Estonci podlehli 21. dubna poměrem 0:16.
     
    55:08
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    A znova, Estonci vedou i ve třetí třetině na střely, ale po hříchu nejsou napřed ve střílení branek. Asi proto tým z Pobaltí nemůže prozatím myslet výše. Kombinaci ukrajinského celku zakončil sedmou trefou ARTEM BONDARJEV. Asistence: Sergij Babynec.
     
    52:00
    Nemohu si odpustit poznámku k estonské hře, která je až obrovsky neefektivní. Stav střel na branku 33:28, přičemž gólové vyjádření je diametrálně odlišné. Lehké déjà vu pro svěřence finského kouče Jussi Tupamakiho, podobný průběh utkání se udál v zahajovacím utkání chorvatského MS s Litvou.
     
    50:38
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Ani celou minutu si neposeděl estonský zadák Lukin na trestné lavici a už ji opouští. Využitou přesilovku má na svědomí ANDRIJ MICHNOV, který tak dává svou druhou branku v utkání. Tohle už pro Estonce zavání debaklem, musíme ovšem dodat, že je pro pobaltský celek hodně krutý. Asistence: Oleg Šafarenko.
     
    49:50
    Nyní bude hrát Ukrajina přesilovou situaci. Na trestnou lavici míří Lukin na dvě minuty za hákování.
     
    49:00
    Estonci jsou ve střelbě opět aktivnější než Ukrajinci, i když to není tak jako ve druhém dějství. Vedou 5:4, Zacharčenko v brance žlutomodré reprezentace odolává a drží poklidné vedení svého celku. Vypadá to, že se Ukrajina osamostatní v čele tabulky, minimálně do konce následujícího utkání Velká Británie – Litva.
     
    47:16
    Ukrajina je v plném počtu a ubránila se opět bez úhony. Stav tak zůstává stejný.
     
    45:16
    Šance, byť titěrná, pro Estonce je tady. Roman Blagoj míří na trestnou lavici za držení protihráče.
     
    Věděli jste, že?... Nejvyšší vítězství ukrajinského hokeje na mezinárodním poli se událo hned na prvním šampionátu, které tehdy nově vzniklý stát absolvoval. Bylo to na MS skupiny C ve slovinském Bledu. Ukrajina porazila Belgii rozdílem několika tříd – 37:2.
     
    44:34
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Jenže se děje pravý opak. Ukrajinský náskok navyšuje JURYJ PETRANGOVSKYJ, který po přihrávce Romaněnka dává pátou branku svého celku. Nejspíše tak udává dnešnímu prvnímu utkání třetího hracího dne definitivu. Asistence: Volodymyr Romaněnko.
     
    43:00
    Třetí třetina se odehrává prozatím v kolejích ukrajinského držení pro ně uspokojivého stavu. Estonci musí dát brzy branky, pokud tedy chtějí průběh a koncovku zápasu zdramatizovat.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Stav střel po druhé třetině 28:21 (23:7, 5:14)
     
    Druhá dvacetiminutovka začala úplně jinak, než si mnozí mohli myslet. Estonci změnili ustrašený způsob hry a přešli do sympatického tlaku, který korunoval už ve třetí minutě Rooba. Střelecká aktivita týmu z Pobaltí, která se zastavila v prostředním dějství na statistice 14:5, nebyla ale ve výsledku nic platná. Osudná sedmatřicátá minuta a dvě branky v rozmezí 33 sekund musí hodně mrzet. Ve třetí periodě už by si měla favorizovaná Ukrajina se současným stavem poradit bez větších problémů a zvítězit. Hokej je ale sport plný zvratů, třeba se dočkáme i nyní.
     
    Třetí třetina začne cca ve 14:32
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:02
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    36:56
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Tohle musí Estonce bolet, zvláště jinak výborně chytajícího Seppenena, který z páté střely na branku ve druhém dějství inkasuje druhý gól. Už podruhé se dnes prosazuje čtvrtá ukrajinská lajna. Tentokrát si Gavryk s JEVGENEM TYMČENKEM prohodili role střelce a nahrávače. Asistence: Vladyslav Gavryk.
     
    36:23
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Krutý trest pro Estonce, kteří celou druhou třetinu působí jako lepší tým. Rychlou kombinaci druhé formace Ukrajiny zakončil ANDRIJ MICHNOV. Asistence: Vitalij Andrejkiv, Oleg Šafarenko.
     
    Věděli jste, že?... Ukrajina si připsala svou nejvyšší porážku v historii ještě v elitní skupině MS, kdy na MS v roce 2003 podlehla domácímu Finsku v helsinské Hartwall Areně poměrem 0:9. Jednalo se o utkání v osmifinálové skupině.
     
    32:49
    Tolstuško je na ledě, Ukrajina se tak ubránila bez úhony a drží tak nejtěsnější vedení.
     
    31:55
    Estonci stále drží dosavadní otěže utkání ve své moci, 13:3 je stav na střely ve druhé třetině. Celkově 26:20, v době, kdy jsme se dostali do druhé poloviny utkání.
     
    30:49
    Další šance pro Estonce, na trestné lavici teď zasedne Vsevolod Tolstuško, obránce Donbassu Doněck, který se z KHL připojil kvůli známému stavu na Ukrajině zpět k domácí lize.
     
    Věděli jste, že?... Nejúspěšnějším klubem v Estonsku po všech stránkách je klub z estonsko-ruského pohraničí. Město Narva má bezmála 70 tisíc obyvatel a klub se jmenuje Paemurru Sprodikool (zkráceně tedy PSK). Byl založen v roce 1967 a vyhrál 17 titulů. Primát ale nedrží zcela z hlediska sportovního, ale z toho pohledu, že existuje bez výjimky až dodnes. To bohužel není v estonském hokeji pravidlem.
     
    25:00
    Chytněte se židlí, vážení hokejoví fanoušci. Estonsko vede v této třetině poměrem 9:1 na střely a zcela tak maže teorie o klidném utkání z pohledu Ukrajiny, Zacharčenko má tak co dělat, aby udržel střelce v bílém na uzdě.
     
    22:57
    Estonsko právě vstřelilo branku!
    Tým z Pobaltí se přece jen dočkává snížení a je odměněn za svůj herní přístup na začátku druhé periody. Kdo jiný než ROBERT ROOBA po samostatné akci střílí svůj třetí gól na turnaji. Celkově se tak tento plejer nepodílel dosud jen na jediné brance svého týmu. Bez asistence.
     
    22:00
    Estonci vstoupili do druhé třetiny malinko více nebojácně než do té první. Ukrajinu prozatím nepustili ke střele. Naopak Zacharčenko, jenž chytá za tým Generals Kyjev, musel zasahovat už třikrát.
     
    Věděli jste, že?... Estonci mají registrovaných hráčů přesně 843, naproti tomu jejich dnešní soupeř z Ukrajiny pracuje s číslem 6181. Extrémně rozdílné možnosti jsou tak vidět i dnes na ledě.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Po první třetině registrujeme výsledek 2:0, který mohl být rozhodně mnohem vyšší. Poměr střel 23:7 mluví za vše. Estonci se brání a řekl bych, že budou bránit do konce utkání. Nastartovat by pobaltský tým mohl spíše nějaký náhodný gól, třeba v případě přesilové hry. Jinak si myslím, že Ukrajina je kvalitativně o nějakou tu třídu výše. Neodcházejte o obrazovek a sledujte náš přenos až do konce.
     
    Druhá třetina začne cca ve 13:47
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    17:23
    Ukrajina nadále drtí Estonce, na střely vede už 23:7. Mladičky Seppenen v brance Estonců ale stále za pomoci své obrany, v níž dnes chybí zraněný Švarogin, odlává – pustil v podstatě každou dvanáctou ránu, která na něj šla.
     
    Věděli jste, že?... Ukrajina měla na přelomu tisíciletí celkem osm hráčů v NHL. Mezi nimi třeba Dmitri Kristič (již konec kariéry), Alexej Ponikarovskij (SKA Petrohrad) nebo Ruslan Fedotěnko (Iowa Wild – farma Minnesoty). O úpadku hokeje ve dnes válkou zmítané zemi svědčí právě i tento fakt, dnes v zámoří nepůsobí ani jeden Ukrajinec.
     
    14:12
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Necelou minutu poté, co ukrajinská "zbirna" ubránila oslabení, přišel pro Estonce druhý a řekněme zasloužený trest. Extrémně střelecky aktivní Ukrajina dává ze své dvacáté střely na branku teprve druhý gól. Jeho autorem je asi nejlepší hráč výběru ROMAN BLAGOJ. Asistence: Denys Petruchno.
     
    13:28
    Estonci ale přesilovku nevyužívají. Černyšenko je na ledě a hraje se v pěti na obou stranách.
     
    12:20
    Stav střel je v tuto chvíli 13:4 pro zemi, která nejen že byla v letech 1999 až 2007 pravidelným účastníkem elitní divize, ale také v ní sahala po historickém úspěchu. Ve švédském Göteborgu, kde se mimochodem zrodilo jediné slovenské zlato, skončila tehdy o jeden jediný gól před branami čtvrtfinále. Od té doby šli ukrajinské v podstatě dolů a zastavily více méně až dnes v 1.B skupině.
     
    11:28
    Sotva skončilo estonské oslabení, začne přesilovka pobaltského týmu. Rooba a spol mohou využití Černyšenkova hákování ke srovnání.
     
    11:11
    Makrov je na ledě, obrana v čele s brankářem, který až 12. června oslaví teprve dvacáté narozeniny, střelce žlutomodrých ubránila. Hraje se v pěti.
     
    09:11
    Ale teď bude mít ukrajinská "zbirna" možnost navýšit skóre, vyloučen za sekání je člen první estonské formace Andrej Makrov (EST).
     
    08:00
    Ukrajinci jsou střelecky velice aktivní, za necelou půlku třetiny vypálili na Seppenena hned devětkrát, ale brankář v současnosti nejlepšího estonského celku Narvy PSK zatím drží akcie své reprezentace nad vodou.
     
    05:03
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Tak teď jsem to malinko zakřikl, protože Ukrajina jde zásluhou kombinace a následné branky své čtvrté formace do vedení. Prosadil se VLADYSLAV GAVRYK. Asistence: Jevgen Tymčenko, Volodymyr Aleksjuk.
     
    05:00
    Stále se hraje bez branek. Je ale vidět, že se svěřenci finského trenéra Tupamakiho poučili a nehrají stejně naivně jako v prvním duelu s Litvou, která jim v pobaltském derby udělila lekci z produktivity.
     
    03:00
    Do utkání vstoupil lépe Ukrajinci, kteří počastovali původní brankářskou dvojku Estonců Danilla Seppenena už třemi střelami. Pobaltský výběr kontroval jen jednou. Neúspěšně, stejně jako východoevropský celek a vlastně stejně nově vzniklý stát (po rozpadu SSSR v roce 1992).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Ukrajina: Zacharčenko (Ševčuk) – Tolstuško, Petruchno, Isajenko, Romaněnko "A", Andrejkiv, Pobjedonoscev, Žovnir, Aleksjuk – Zacharov "C", Babynec, Blagoj – Kicha, Petrangovskyj, Gniděnko – Šafarenko, Michnov, Bondarjev "A" – Tymčenko, Gavryk, Černyšenko.

    Estonsko: Seppenen (Koitmaa) – Robuškin, Lahesalu "C", Levkovic, Ossipov, Kerna, Lukin – Rooba "A", Makrov, Petrov – Titarenko, Sibircev, Andrejev – Vasjonkin, Parras, Fursa – Fedoruk, Vorang, Kuzněcov.

    Rozhodčí: Manuel Nikolič (AUT) – Vanja Belič (SLO), Franco Espinoza (SUI).
     
    Abychom nebyli k východoevropskému celku jen úzkostlivě kritičtí, musíme říci, že na problémy v zemi, si reprezentace na právě probíhajícím MS v Chorvatsku vede dobře a prozatím spěje k tomu, aby postoupila alespoň zpět do A skupiny. Žlutomodrá "zbirna" zatím obdržela ve dvou duelech pouze dvě branky, k čemuž přidala osm zásahů a je o skóre druhá za Litvou. Do dnešního duelu jde jako velký favorit. Sázková kancelář Tipsport – vypisuje na Ukrajinu prozatím kurs 1,1:1, přičemž na vítězství Estonců je to 12:1.
     
    Ukrajinský hokej se i díky válce a nepříliš kvalitní lize, která více méně každou sezonu uvažuje o počtu týmů a vůbec i existenci , nijak dál příliš nerozvíjí. Kostru současného týmu tvoří právě to nejlepší z domácí ligy, z čehož se vyjímá asi nejlepší hráč současnosti, který má zájem reprezentovat, je Roman Blagoj, hrající druhou ruskou ligu za kazašskou Karagandu. Kdo nemá zájem reprezentovat a třeba žije za mořem je už zmíněný Fedotěnko. Ten působí na farmě Minnesoty v klubu Iowa Wild. Druhá a další z největších ještě hrajících superstar ukrajinského hokeje Ponikarovskij působí v Petrohradu (KHL).
     
    Kde že jsou ty sněhy loňský, může si říct každý nejen ukrajinský hokejista, trenér či fanoušek. Od roku 1999 pravidelný účastník elitní divize sestoupil poprvé až v roce 2007. Na MS v Rusku byť poprvé, ale na dlouhou dobu naposled. Od té chvíle se totiž dnes válkou zmítaná Ukrajina mezi top špičkou světového hokeje neobjevila. Ba co více, v roce 2012 po rozdělení skupin na výkonnostní skupiny dokonce sestoupila do 1.B divize a od té doby bilancuje na hraně těchto příček. Éra hráčů, která vyrostla ještě v Sovětském svazu v 70. a 80. letech minulého století, je dá se říct nenávratně pryč. Alespoň prozatím. S trochou nadsázky řečeno "zlatá generace ukrajinského hokeje" kolem legend Dmitrije Krističe (811 zápasů v NHL), Ruslana Fedotěnka (863 zápasů v NHL) či Alexeje Ponikarovského (673 zápasů v NHL) skončila, svého času měli Ukrajinci v nejlepší soutěži světa hned osm hráčů, dnes na soupiskách zámořských celků nenajdete ani jednoho.
     
    Estonci si tedy doplnili kuráž ztracenou v utkání s Litvou. Tam totiž sice dokázali držet krok ve střelbě na branku a zápas v této statistice skončil na chlup stejně, ale efektivita a individuální chyby nakonec rozhodly o drtivé výhře Litevců (7:2), kteří i druhý rok po sobě zvládli pobaltské derby. Nyní stojí před výběrem složeným z mixu domácí soutěže a několika evropských – spíše nižších lig, z nichž můžeme vypíchnout ty finské a francouzské – velice silný sok. Po loňském sestupu z druhé nejvyšší divize v ledním hokeji se Ukrajina chce vrátit okamžitě zpět a kdysi pravidelný účastník elitních soutěží pro to zatím dělá vše, co je v jeho síle. Zatím svěřenci Olexadnra Savického mají plný počet bodů a za první Litvou zaostávají jen vinou horšího skóre.
     
    Vítejte u onlajn přenosu MS 1.B divize v ledním hokeji mezi prozatím suverénní Ukrajinou a Estonskem, které paběrkuje v sestupových vodách, leč při pohledu na tabulku zatím úspěšně. Tým sestavený kolem největší hvězdy tamního hokeje Roberta Rooby (Hermes – 2. finská liga) se postaral v minulém duelu o menší překvapení. Favority z Velké Británie pobaltský celek zaskočil za pro ně nepříznivého stavu 1:3 a vyrovnal na 3:3. Ač následně v prodloužení Dowd rozhodl o bonusovém bodu pro Brity, musela být družina finského trenéra Tupamakiho velice spokojená. Zisk bodu může být v záchranářském souboji klíčový.
     
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.

    Dominik Tobola

    Branky a nahrávky: 6. Gavryk (Tymčenko, Aleksjuk), 15. Blagoj (Petruchno), 37. Michnov (Andrejkiv, Šafarenko), 37. Tymčenko (Gavryk), 45. Petrangovskyj (Romaněnko), 51. Michnov (Šafarenko), 56. Bondarjev (Babynec) – 23. Rooba


    Ukrajina: Zacharčenko (Ševčuk) – Tolstuško, Petruchno, Isajenko, Romaněnko "A", Andrejkiv, Pobjedonoscev, Žovnir, Aleksjuk – Zacharov "C", Babynec, Blagoj – Kicha, Petrangovskyj, Gniděnko – Šafarenko, Michnov, Bondarjev "A" – Tymčenko, Gavryk, Černyšenko.
    Estonsko: Seppenen (Koitmaa) – Robuškin, Lahesalu "C", Levkovic, Ossipov, Kerna, Lukin – Rooba "A", Makrov, Petrov – Titarenko, Sibircev, Andrejev – Vasjonkin, Parras, Fursa – Fedoruk, Vorang, Kuzněcov.

    Rozhodčí: Manuel Nikolič (AUT) – Vanja Belič (SLO), Franco Espinoza (SUI).