Německo – Polsko 0:0 (kon.) | Itálie – Švédsko 1:0 (kon.) | Česko – Chorvatsko 2:2 (kon.)
Španělsko – Turecko 3:0 (kon.)
konec
Španělsko
3:0 (2:0)
Turecko
Pátek 17.06.2016, 21:00 • Stade de Nice, Nice • Mistrovství Evropy • Skupina D
Předzápasové kurzy
     
    Zápas je tedy u konce a Španělé ho zcela zaslouženě vyhráli, protože ve druhé půli klidným výkonem svoji výhru pojistili – to když Morata po hezké akci uklidil míč do prázdné brány. Poté už se s velkým tempem nehrálo a oba cely spíše bránily, takže jsme mnoho vzruchu neviděli. Když měl Şahan jedinou pořádnou šanci svého týmu, tak ho zablokoval střídající Azpilicueta a to byl všem tureckým nadějím konec.

    S tím, že je to z tohoto zápasu vše, se s Vámi loučím a přeji Vám pěkný víkend, který bude, jak jistě víte, také prošpikovaný zápasy na EURU! (22:54:11)
    Španělé mohou slavit postup ze základní skupiny

     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Erkin se ještě snažil posouvat míč do vápna, ale nedokázal ho tam dostat, takže si španělská obrana poradila.
     
    90+1
    Sudí se rozhodl přidat dvě minuty nad rámec hrací doby, takže ještě mají Turci malou šanci na redukci skóre.
     
    90
    A Španělsko už s míčem na kopačkách dohrává na útočné polovině, takže asi není co řešit a dá se konstatovat, že dnes jsou tři body pro favorita jasné.
     
    88
    Do velké šance se dostal Şahan, který už běžel ze strany skoro sám na De Geu, tomu ale čisté konto zachránil parádním zákrokem Azpilicueta, když střelu krásně zablokoval!
     
    87
    Ale ani vysunutí Topala na hrot nepomohl, protože Gönül se dostal do ofsajdu a celá akce tak musela být chtě nechtě přerušena.
     
    86
    Erkin se dostal k míči na straně a nakonec dokázal za spolupráce s Topalem získat faul, Turci se tedy stěhují do vápna.
     
    85
    Faulován byl ve středu pole Busquets, který získal další přímák pro svůj celek a Španělé ho využili k dalšímu zdržení hry.
     
    83
    Na hřišti se stále mnoho neděje, oba celky už sledují spíše hodiny, ale přesto se dá říct, že sledujeme velice kvalitní fotbal.
     
    81
    Poslední střídání i na straně Španělska, ze hřiště jde Jordi Alba a nahradí ho hráč Chelsea, Azpilicueta.
     
    80
    Teď přišel útočný faul Nolita, takže se hra opět překlopí, ale Turecko se daleko nedostalo a míč opět míří směrem vzad.
     
    78
    Turci stále drží míč více a více, ale jejich nebezpečnost nestoupá – takže to vypadá, že David De Gea si připíše další nulu.
     
    77
    Po hodně dlouhé době se dotkl míče De Gea, i když jen nohou – protože mohl vykopávat po nepřesném pasu za jeho bránu a trochu se tak probral z toho polospánku, do kterého upadl.
    Ve fanzóně v Nice sleduje utkání velký počet fanoušků

     
    75
    Španělé hrají velice úsporně a teď se nacházel Nolito v ofsajdu, což opět o něco málo zbrzdí hru a Turci se také nikam nepoženou.
     
    74
    Juanfran poslal tvrdý centr do vápna, ale nakonec všechny své spoluhráče přehodil, takže míč neškodně prolétl vápnem.
     
    73
    Iniesta by opět složen, ale nebylo to nic hrozného, takže se v poklidu hraje dál a tým Del Bosqueho kombinuje na útočné polovině.
     
    72
    Zápas už se pouze dohrává, což způsobilo, že už se není moc na co dívat, protože oba celky už se asi vidí v šatně.
     
    71
    I Španělé sahají znovu do své sestavy, druhé střídání se bude týkat Fàbregase, který odejde ze hřiště a vymění ho hráč Atlética, Koke.
     
    70
    Turci naposledy střídají, ze hřiště odejde Inan, kterého nahrazuje útočněji laděný záložník Mallı – změní to nějak obraz hry?
     
    69
    Už tak opět hrají Turci, kteří míč opět získali a nevypadá to, že bychom měli sledovat nějaké drama a na Ardu Turana už pískají i turečtí fandové.
    68. Babacan musel po ráně Soriana k zemi
     
    68
    Ke střele z dálky se dostal nově příchozí borec Bruno Soriano, který se rozhodl k ráně k tyči, tu ale dokázal Babacan vyrazit mimo tři tyče!
     
    67
    Turci sice výrazně zvýšili procento držení míče, ale k ničemu jim to není, protože se do zakončení stále nedostali a spíše tak drží bezúčelně míč daleko od brány De Gey.
     
    65
    Ten přímák nebyl od Iniesty moc povedený, takže se míč vrátil na kopačký jako bumerang Turkům, ti ale moc nevědí, co s ním.
     
    64
    Ze hřiště odejde dnes výtečný záložník Manchesteru City David Silva a nahradí ho jeho kolega ze španělské ligy Bruno Soriano.
     
    63
    Po dalším faulu hostů mají míč Španělé, kteří si také vystřídají a hra se tak o něco málo opět zbrzdí.
     
    62
    Je tu tedy avizovaná změna, ze hřiště odchází další nevýrazný ofenzivní hráč, Özyakup a na hrací ploše se místo něj ukáže Şahan.
     
    62
    Morata udržel míč zády k bráně a nakonec získal aut, takže uvidíme další turecké střídání.
     
    61
    Rohový kop ale k ničemu nebyl, takže do hry mohl míč od své brány poslat opět Babacan, který sice dnes moc střel nechytil, ale žádný gól asi nebyl jeho, takže je hodnocení jeho výkonu celkem sporné.
     
    60
    Ke střele se ale nakonec dostal po akci Juanfrana Silva, ovšem jeho pokus o zakončení dokázal vyrazit gólmana Babacan.
     
    59
    Nevím, jak bude probíhat zápas dál co se týče tvorby šancí, protože Španělé se do nich neženou a Turci hrají jen proto, aby se něco dělo, ale do zakončení se také nedostávají.
     
    58
    Tak nakonec opravdu nebylo, protože do vzduchu se pověsil Piqué a dokázal ten centrovaný míč poslal svojí kšticí pryč.
     
    57
    A Turci mají po delší době rohový kop, který bude zahrávat Inan, uvidíme, jestli z toho nebude nebezpečí.
     
    56
    Nolito se dostal do vápna a chtěl dělat kličku, ovšem ta se mu nepovedla a míč mu utekl, takže z toho vůbec nic není.
    Španělsko je na letošním Mistrovství Evropy prvním týmem, kterému se během jednoho utkání podařilo vstřelit více než dva góly

     
    54
    Turci se dostávají trochu více do hry, ale nevypadá to, že by měli ohrozit De Geu, protože obrana jejich soupeře je velice pevná a stále drží.
     
    53
    Na druhé straně rýsoval pas na Tufana Özyakup, ovšem jeho přízemní centr byl zablokován na roh a ten byl kopnutý mizerně, takže si Španělé poradili.
     
    52
    Na hřišti se toho teď mnoho neděje, protože Turci musí bojovat sami se sebou a je vidět, že mají velké potíže, zato Španělé se vážně vůbec nikam neženou.
     
    50
    A i nadále hraje výběr kouče Del Bosqueho, teď se dostal do šance opět Morata, který prahne po hattricku, ovšem jeho hlavička šla pouze mimo bránu.
    48. Álvaro MORATA - 3:0
     
    48
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto byla fotbalová nádhera a tvrdá rána do tureckých zad! Na hranici ofsajdu poslal pas za obranu na Jordiho Albu Iniesta a obránce Barcelony ještě celou akci vyšperkoval pasem před prázdnou bránu na ÁLVARA MORATU – ten se nemýlil a upravil tak na 3:0!
     
    47
    Turci se snaží začít aktivně a Turan se dostal do náběhu na své pravé straně, ovšem k centru se nedostal, protože včas k němu přistoupil Piqué.
     
    46
    Tak je to tady – zcela nevýrazný Hakan Çalhanoğlu odchází ze hřiště a svoje místo přepouští hráči Borussie Dortmund, Nuri Şahinovi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hráči už jsou skoro připraveni k tomu, aby se vrátili na hrací plochu a hlavně Turci působí dojmem, že se jim tam ani moc nechce.
    Statistika prvního poločasu
     
    Je tu tedy konec poločasu, který dlouho nasvědčoval tomu, že v něm branku neuvidíme, ale když se turecká hráz protrhla, padly hned dvě. Dlouho Babacan odolával, ovšem nakonec dokázal Morata parádní hlavičkou poslat svůj celek do vedení druhý španělský gól vzápětí přidal po velké chybě Topala Nolito, který mimochodem asistoval už u branky první.

    Turci poté odpadli a ukázali, že proti Španělsku se nedá vydržet hrát aktivně, pokud není na straně jeho soupeře kvalita hodná tohoto stylu hry. Svěřenci Fatiha Terima ji neprokázali a tak prohrávají.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta, která začala rohovým kopem Španělska, míč ale dokázal z nebezpečného prostoru tvrdým odkopem poslat pryč Balta.
     
    45
    Turci zakončili poločas útokem, který táhl Turan, ale nakonec nedokázal celou akci zakončit, protože byl proti až moc velkému množství beků.
     
    44
    Yilmaz se rozplácl jak široký tak dlouhý místo toho, aby šel dopředu, ovšem Mažić mu faul správně nedaroval a turecký hráč momentálně hrající v Číně se musí zvedat.
     
    43
    Trochu rychlejší akci rozjeli Silva s Moratou, ale ve vápně byl pouze malý Alba, který neměl šanci na vyhrání hlavičkového souboje, takže Turci mohou na druhou stranu.
     
    42
    Turci jsou úplně mimo a nejsou schopni míč držet delší dobu ve své moci – takže je na hřišti pouze jeden tým a tím jsou Španělé, kteří hrají pouze takovou úspornou údržbu.
     
    41
    Ozan Tufan je další hráč, který vidí žlutou, protože si přidržel za dres Iniestu, který vnikal do vápna – Mažić nemohl jinak, než tasit požadovanou kartu.
     
    40
    Na druhé straně už měl o něco lepší pozici David Silva, ovšem ani ten si úplně nepotykal s míčem, který mu rovněž sjel a skončil hodně mimo.
     
    39
    Prapodivnou protiakci zkusil Turan, jenže střelu vůbec neměl připravenou a ta mu sjela z nohy, což pak také ovlivnilo to, jak vypadala – skončila výrazně mimo.
    37. NOLITO - 2:0
     
    37
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je ledová sprcha pro, do této doby dobře bránící, Turky! Fábregas ze středu pole vyslal pas vzduchem za obranu, kde udělal velkou chybu Mehmet Topal – ten prodloužil míč za sebe, kde byl pouze jeho soupeř NOLITO a ten dokázal uklidit míč mimo dosah zaskočeného Babacana!
     
    36
    Nedá se říci, že by Turci nějakým způsobem hned vyrazili dopředu, naopak o míč skoro okamžitě přišli a na druhou stranu mohou opět hráči v červeném.
    34. Álvaro MORATA - 1:0
     
    34
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Tak nakonec přišlo to, co asi přijít muselo a Babacan poprvé loví míč ze sítě. Opět to byl trochu nečekaně vzdušný centr, což je pro Španělsko trochu atypické – každopádně z levé strany přišel krásný a nadýchaný centr od Nolita, který mířil přesně na hlavu útočníka Juventusu ÁLVARA MORATY, jenž ve výskoku zamířil naprosto přesně a dokázal balón uklidit na zadní tyč!
     
    34
    Nakonec se ale hraje dál i s tímto aktérem a Španělsko jde dopředu.
     
    33
    Na zemi zůstal ležet po srážce s jedním ze svých kolegů Piqué, který musí být ošetřen a je otázka, jestli bude vůbec moci pokračovat.
     
    32
    Ale opět pouze tento tým klamal tělem, protože hra byla zrychlena pasem na Juanfrana, který přízemním centrem našel Nolita – ten ovšem nedokázal v pádu z gólové pozice z malého vápna míč poslat směrem na bránu!
     
    31
    Erkin si připsal nepřesnost a tím tak celou situaci Španělsku ulehčil – to se ale nikam nežene a opět tak sledujeme tu trochu uspávací kombinaci na půlce.
     
    30
    Do vápna posílal efektní dloubáček Busquets, ovšem turecká obrana si poradila, protože Fábregas si míč nezpracoval. Takže tedy opět musejí hráči favorita o míč tvrdě bojovat.
    29. Nolitův střelecký pokus prolétl jen těsně vedle tyče
     
    29
    Tak teď to jen zahučelo na tribunách, protože ke střele zpoza vápna napřáhl hráč Celty Vigo Nolito, jeho obstřel ale jen těsně minul Babacanovu bránu!
     
    28
    A opět jsou to španělští hráči, kteří rozvíjejí další útok, který ovšem nebyl nijak nebezpečný a opět je pomalý, jako už je zvykem.
     
    27
    Tak takovou šanci už tento hráč mít vůbec nemusí, teď ji ale vůbec nevyužil – jeho střela totiž měla sice razanci, ale zároveň letěla moc vysoko, takže De Gea nemusel vůbec zasahovat.
     
    26
    Velice nebezpečný přímák mají po faulu na kapitána Turecka Ardu Turana jeho spoluhráči a dá se čekat, že si míč vezme na starost mistr na slovo vzatý, Hakan Çalhanoğlu.
     
    25
    Krásný pas od Iniesty přišel za obranu na Albu, jeho centr byl ale odvrácen pryč. Akce sice pokračovala, ale Morata si v souboji s Topalem pomohl faulem, takže hrají Turci – konkrétně opět Babacan.
    Statistika Davida Silvy po úvodních dvaceti minutách. Španělský fotbalista se může pyšnit stoprocentní přesností svých přihrávek.
     
    24
    Çalhanoğlu se poprvé dnes dostal k nějaké akci, nakonec se proti obrovské přesile Španělů dostal ke střele, ale poslal ji pouze nad De Geovu bránu.
     
    23
    Podobná situace nastala i na druhé straně, kdy si na dlouhý míč za obranu nabíhal obránce Juanfran, ale Busquets ten pas nenačasoval dobře a máván je ofsajd.
     
    22
    Turecký kontr táhl velice nebezpečně Arda Turan, který poté dával do středu Inanovi, ten ale našel pouze v ofsajdu stojícího Yilmaze, čímž celou akci definitivně pohřbil.
     
    21
    Na zemi zůstal ležet Iniesta, kterého složil na zem Ozan Tufan, vypadá to ale, že španělský tvůrce hry bude moci hrát dál, protože po přerušení už je na nohou.
     
    20
    Morata držel míč proti obrovské přesile tureckých hráčů a nakonec o něj přišel, což si pohlídal zkušeně Gökhan Gönül – další ze série odkopů od brány Babacana.
    Trenér Turecka Fatih Terim v obležení fotografů

     
    19
    Nolito si nedokázal ale poradit na druhé straně a o míč přišel – odkopem ho tak do hry vrátil Babacan. Trenér Terim zatím vypadá celkem spokojeně, protože jeho celek drží zlatý bod.
     
    18
    Stylem trochu připomínajícím právě Španělsko se prezentovali chvíli Turci, pak si to ale pokazili dlouhým nákopem, který Yilmaze nenašel a stoperská dvojice složená z hráčů Barcy a Realu si poradila.
     
    17
    Z toho ale nic nebylo a naopak mohli dopředu potomci osmanských bojovníků, ovšem jejich útok je v oslabení oproti zformované španělské defenzivě a není tak kudy projít.
     
    16
    Çalhanoğlu asi ještě nesundal neviditelný plášť ze zápasu s Chorvaty, když opět pokazil snadnou nahrávku. Díky tomu mohli jeho soupeři získat roh, který spěchá rozehrát Silva.
     
    15
    Ke střele se dostal po pěkné akci Silvy Iniesta, ale Španělé tady umřeli na krásu, protože to chtělo zakončit dřív – nakonec tak byl tento pokus zablokován.
     
    14
    Svěřenci kouče Del Bosqueho si ve středu pole přidělávají možná až nečekané kvantum starostí, protože si dávají míče zatím hodně od nohy a útoky tak nemají potřebnou dynamiku.
     
    13
    Babacan s výkopem nijak nespěchá, což se nelíbí příznivcům španělského týmu, už se ale rozehrálo a Turci míč nějakou chvíli podrží v blízkosti půlící čáry.
    12. Nebezpečný hlavičkový pokus Piquého
     
    12
    Tak toto může španělské hráče hodně mrzet! Ke střele hlavou se dostal po rohu Piqué, ale nenavázal na svoji branku hlavou proti Česku a bránu o něco málo přestřelil!
     
    11
    Tak teď může jeden z tureckých stoperů děkovat nebesům, protože po Albově centru si srazil míč velice nešťastně směrem na vlastní bránu, ten ale zastavila tyčka!
     
    10
    Turci bráni velice aktivně, ale Španělsku funguje re-presink, který je velice rychlý a akce týmu vedeného Turanem tak nemají kudy jít.
     
    9
    Burak Yılmaz si počínal u postranní čáry nedovoleně a byl až tak tvrdý, že sudí tahá první žlutou pro Turky – útočník Beijingu Guoan ale podle opakovaných záběrů vážně tento trest za kopnutí do protihráčovy nohy zasloužil.
     
    9
    Jordi Alba po dobrém náběhu cpal míč před bránu, kde cítil nabíhajícího Moratu, ten byl ovšem dobře bráněn a Topal míč odkopl.
     
    8
    Po krátkém útoku Turků se opět dostal k míči favorit dnešního zápasu, který, jak už je zvykem, rozvíjí akci do strany a zase zpátky, takže si míč vyměnili skoro všichni hráči.
     
    7
    Zajímavá střela a také první šance celého zápasu přišla podle očekávání před bránou celku z východu Evropy, protože po hezké akci napřáhl zpoza vápna Morata a přízemní ránou pořádně vyděsil Babacana, který musel vyrazit na roh!
     
    6
    Poprvé šel dopředu na výzvědy i Topal, od kterého by se to pozičně asi nečekalo a také to podle toho dopadlo, protože Alba si celkem v pohodě poradil.
     
    5
    Rychlá narážečka mezi Fábregasem a Silvou měla skončit až náběhem Moraty, ovšem finální pas od záložníka Manchesteru City nebyl přesný a skončil až za bránou.
     
    4
    K vidění byl první rohový kop zápasu, který vybojoval tým ze země býčích zápasů a koridy, ale centr dokázal poslat hlavou důrazně pryč Balta.
     
    3
    Opět sledujeme velkou územní převahu Španělska, ale zatím tato kombinace nedošla za půlku, takže Turci se v pohodě přesouvají v kompaktním bloku.
     
    2
    K hlavičce se po dlouhém centru dostal na hraně malého vápna Selcuk Inan, ale bránu v záklonu trefit nedokázal.
     
    1
    Opět se rozehrálo podle nových pravidel, tedy pouze s jedním hráčem ve středovém kruhu a byli to Španělé, kdo toho využil. Ti stačili o míč po rychlé akci přijít a zase ho získat zpět, takže se u něj vystřídala už skoro celá středová řada. Nakonec Ramos až moc váhal a musel faulovat Turana.

    Velice rychle tak tento hráč a kapitán svého týmu vidí žlutou, protože svého protějška z tureckého celku zastavil v nadějném protiútoku.
     
    1
    Utkání právě začalo.

     
    Představeny byly obě sestavy, které byly už zmíněny, vše je tedy připraveno. Španělsko si jakožto domácí celek zvolilo červené barvy, Turci se museli odít do bílé varianty svého dresu.
     
    Další národní symbol zní teď, když si ruku na prsa pokládá Cesc Fábregas a jeho kolegové – hraje totiž hymna Španělska a trenér Del Bosque ani tady neprojevuje žádné emoce.
     
    Právě zní zaplněným stadionem turecká hymna, kterou náležitě prožívá jak Fatih Terim tak hráči na hřišti – chvíle naprostého transu zažívají i fandové v hledišti.
     
    Už ani ne deset minut zbývá do plánovaného úvodního hvizdu dnešního zápasu, který se odehraje na krásném a novém stadionu Allianz Riviera v Nice. Toto malebné město leží na jiho-východě Francie nedaleko Monaka a hranic s Itálií, ovšem dnes to tu bude patřit borcům z jiných koutů světa!

    Na hřiště vstupují hráči, kterým koluje v krvi horká jižanská krev, což může slibovat vypjatý zápas, tak se necháme překvapit.
    Oba reprezentační celky vedou zkušení trenéři. Který z nich bude po závěrečném hvizdu slavit vítězství?
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Obhájci titulů mistrů Evropy jdou do zápasu se stejnou zahajovací jedenáctkou jako v prvním zápase proti Česku – Del Bosque tedy nedbal některých kritiků, kteří říkali, že hra byla příliš statická a střed pole ponechává v režii tria Iniesta-Busquets-Fàbregas. Na hrotu bude na svoji šanci číhat forvard Juventusu Morata, kterého bude na vrchu útočného trojzubce podporovat dvojice křídelníků Silva-Nolito.

    Turecký trenér Terim oproti tomu jednu změnu provedl, když nahradil hrotového útočníka Tosuna pozičně totožným Yılmazem – jinak ale zahajovací jedenáctka také zůstala netknutá. Naleznout ztracenou formu se tak bude snažit kapitán Arda Turan a po jeho boku se přestaví třeba i náladový génius na přímé kopy z Leverkusenu Hakan Çalhanoğlu.

    K taktickému rozestavení lze podotknout, že oba trenéři zvolili klasické rozestavení 4-3-3, které je hodně pohyblivé a dá se očekávat, že hlavně ve španělském podání bude docházet k prolínání pozic zálohy s útokem, kdy především dvojice Iniesta-Silva určitě nebude dodržovat na papíře psané pozice.

    Jako kapitáni povedou svoje celky do zápasu obránce Realu Madrid Sergio Ramos a záložník FC Barcelony Arda Turan. Na celé utkání bude dohlížet slovinské trio rozhodčích v čele s Miloradem Mažićem, kterému budou na čarách pomáhat pánové Ristić a Djurdjević.

    Oba celky jdou do zápasu s vědomím, že Chorvaté pouze remizovali s Českem 2:2, takže Turci vědí, že pokud chtějí před posledním zápasem lepší pozici v boji o třetí místo, musí nějakým způsobem bodovat. Nejlepší střelce je asi zbytečné rozebírat, protože Turecko na první zásah na turnaji čeká a Španělé mají střelce jediného – stopera Piquého.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: de Gea – Torres Juanfran, Piqué, Ramos (C), Alba – Fàbregas, Busquets, Iniesta – Silva, Morata, Nolito.
    Náhradníci: Casillas, S. Rico – Azpilicueta, Bartra, Koke, L. Vázquez, Pedro, Bellerín, Th. Alcântara, San José, B. Soriano, Aduriz.

    Turecko: Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan, Özyakup – Çalhanoğlu, Yılmaz, Arda Turan (C).
    Náhradníci: Kivrak, Tekin – Kaya, Çalık, Şahin, Tosun, Şahan, Köybaşı, Mallı, Şen, Mor, Özbayraklı.

    Rozhodčí: Mažić – Ristić, Djurdjević (všichni Srbsko), 4. rozhodčí: Kulbakov (Bělorusko).
     
    Zatímco španělská obrana mohla přijet do Francie klidně až v úterý, záloha Turecka naopak dějiště šampionátu po poločase úvodního zápasu jakoby opustila. Reakcí ze stran fanoušků i samotných aktérů se v následujících dnech vyrojilo enormní množství a alibistická slova před střetnutím s favoritem skupiny nedostala prostor.

    ""Nebyl jsem dobrý, byl jsem neschopný, ale to se v životě někdy stane. Proti Španělsku se budu snažit o to nejlepší. Mám ale problém pochopit reakce našich fanoušků, mám přes 90 startů v reprezentaci a jen pár špatných výkonů,"" trpce komentoval své představení Arda Turan, kterého zavalila kritika i srovnání s historicky nejmladším Turkem na mistrovství Evropy, Emrem Morem. "Je toho tolik, co se Emre musí naučit. Neměli bychom ho porovnávat s Turanem, který má za sebou skvělou kariéru. Nejdřív se mu musí vyrovnat, až pak ho může překonat,"" zastával se své hvězdy Fatih Terim, jenž zároveň predikuje mladíkovi slavnou budoucnost.

    Nepříliš vybrané komentáře si kromě hráče Barcelony vyslechl zástupce snad každé řady v sestavě. "Byl to jen jeden špatný zápas, jednorázová záležitost. Nemyslím si, že jsou hráči z formy nebo unavení po konci klubové sezóny," snažil se uklidnit příznivce národního týmu trenér Levent Şahin. Jeho kolega starající se o brankáře, Alper Boğuşlu, zase věří v Babacanův potenciál stát se jedním z nejlepších brankářů Eura.

    "Nikdy jsem nebyl typ trenéra, který by řekl svým hráčům, aby zůstali zatažení a snažili se zbavit všech možných balónů. To není moje mentalita," reagoval pak na otázku týkající se taktických plánů na druhé klání Fatih Terim. "Nemůžete prostě jít do zápasu se Španělskem bez skutečné snahy hrát. Můžete zkusit bránit a zavřít branku, ale oni ji nakonec otevřou. Samozřejmě, že budeme bránit, ale budeme se snažit hrát naši hru," slibuje zábavnější podívanou.

    To jsou samozřejmě všechno jen slova, daleko důležitější jsou pak činy. Ani v nich však bývalý obránce Galatasaraye nezahálí. Spolu se svými asistenty zůstal u monitorů dlouho po půlnoci a rozebíral veškeré chyby z duelu s Chorvatskem, samotná analýza pak trvala až do časného pondělního rána. "Neviděl jsem žádnou reakci hráčů poté, co jsme inkasovali," ohradil se proti výkonu svých svěřenců, a tak není divu, že na tréninku bylo pořádně živo. Kromě hry s míčem na noze, zaujalo reportéra Cetina Yilmaze i procvičování protiútoků, při kterých se před Erkina postavil na levé křídlo Köybaşı. Zároveň by ho nikterak nepřekvapilo, pokud by se v základní sestavě ocitl i Olcay Sahan, další hráč, který proti Chorvatům nenastoupil, či Volkan Sen, jenž naopak po vystřídání přinesl do hry svého mužstva alespoň mírné oživení.

    Právě záložní řada o přestávce naprosto vypnula, což se projevilo jak výrazně větším volným prostorem před vlastním vápnem, tak v ofenzívě, kde pobíhal neinvenční Tosun, který během 70 minut nevystřelil a na útočné polovině dokázal přihrát všehovšudy dvakrát. I zde se tak nabízí otázka, zda-li by neměl dostat přednost střídající Burak Yilmaz. Terim přitom možná bude muset řešit i vynucené změny, Mehmet Topal s lýtkem a Gökhan Gönül kvůli žaludečním křečím nastoupili do tréninku až ve čtvrtek, nad jejich startem tak visí nepříjemný otazník.

    Španělé se po pondělním tréninku zaměřeným čistě na obléhání soupeře mohou vést na vlně sebeuspokojení. Na světlo podle očekávání nevyšla žádná moderna v jejich taktice a před druhým kolem můžeme diskutovat o jediné možné změně. Svěřenci trenéra Del Bosqueho útočili především z levé strany, takřka dvakrát tak často jako z pravé, nicméně výkon Nolita zrovna nenadchnul. Vše dobré si tu uzurpoval geniální Iniesta, kterému by jeho páteční soupeř Nuri Şahin přál Zlatý míč za vše, co v kariéře předvedl. A podstatně lépe si vedl i zprava hrající David Silva, ten si podle webu whoscored.com připsal nejvíce klíčových přihrávek. Dá se tak očekávat, že svou šanci v základní sestavě zkusí využít o rok mladší Pedro.

    La Roja samozřejmě půjde do zápasu sebevědomě, vždyť své tituly staví i na téměř neuvěřitelných statistikách v podobě třinácti zápasů na mistrovství Evropy bez prohry a jediném inkasovaném gólu z deseti takových představení. To je dáno mimo jiné i soupeřovo honbou za neproniknutelnou obranou, otázka tak zní, jak se s tvrdohlavou taktikou rve ofenzivní část neporazitelné armády. "Není to snadné, vždy záleží na tom, jak tým hraje v daný okamžik, ale Silva, Iniesta, Koke a Fabregas jsou úžasní – chtěl bych je mít v týmu každý týden. Jsou neuvěřitelní, nejlepší generace v historii Španělska. Kdykoliv s nimi trénuji, okamžitě od nich získám balón – hrát s nimi je opravdovým potěšením," pak nešetří chválou na strůjce svých šancí Álvaro Morata, který se proti českému výběru sice neprosadil, rozhodně však svým pohybem a prací pro tým nezklamal.
     
    Vítám Vás u zápasu EURA 2016, který o mnohém napoví, ale naopak také může vše pořádně zamotat – Španělé si mohou zajistit postup do osmifinále, ale zároveň proti sobě budou mít houževnaté Turky, kterým se první zápas nevyvedl a budou muset tvrdě bojovat o každý možný bod. Dokáží potomci osmanských bojovníků zaskočit družinu Del Bosqueho nebo se naopak žádné překvapení konat nebude a Fatih Terim bude muset spoléhat na poslední zápas s českou reprezentací?
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Ondřej Hradecký

    Branky: 34. Morata (Nolito), 37. Nolito, 48. Morata (Alba)

    Karty:   1. Ramos (ESP) – 9. Yılmaz (TUR), 41. Tufan (TUR)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 8:6. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 15:13.
    Španělsko: de Gea – Torres Juanfran, Piqué, Ramos (C), Alba (81. Azpilicueta) – Fàbregas (71. Koke), Busquets, Iniesta – Silva (64. B. Soriano), Morata, Nolito.
    Náhradníci: Casillas, S. Rico – Azpilicueta, Bartra, Koke, L. Vázquez, Pedro, Bellerín, Th. Alcântara, San José, B. Soriano, Aduriz.

    Turecko: Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan (70. Mallı), Özyakup (62. Şahan) – Çalhanoğlu (46. Şahin), Yılmaz, Arda Turan (C).
    Náhradníci: Kivrak, Tekin – Kaya, Çalık, Şahin, Tosun, Şahan, Köybaşı, Mallı, Şen, Mor, Özbayraklı.

    Rozhodčí: Mažić – Ristić, Djurdjević (všichni Srbsko), 4. rozhodčí: Kulbakov (Bělorusko)
    bahis siteleri