Štafeta žen, 4x5 km, Beitostolen Vítěz: Norsko (kon.) | Štafeta mužů, 4x7,5 km, Beitostolen Vítěz: Norsko (kon.)
konec
SP - štafeta žen, 4x5 km, Beitostolen

Vítěz: Norsko

Neděle 09.12.2018, 10:30 • Beitostolen (Norsko) • Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:30.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u prvního štafetového závodu žen v nové sezoně v disciplíně běh na lyžích. Ten je na programu v neděli 9. prosince 2018 v Beitostolenu a každá ze čtyř závodnic jednoho družstva bude absolvovat pětikilometrový úsek. Začátek závodu je stanoven přesně na 10:30 hodin.
     
    Startovní listina:
    1. Švédsko
    (Evelina Settlinová, Charlotte Kallaová, Ebba Anderssonová, Ida Ingemarsdotterová)
    2. Norsko 1
    (Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová, Ingvild Flugstad Østbergová)
    3. Rusko 1
    (Julija Bělorukovová, Natalja Něprjajevová, Anastasia Sedovová, Anna Nečajevská)
    4. Spojené státy americké 1
    (Sadie Bjornsenová, Rosie Brennanová, Caitlin Pattersonová, Jessica Digginsová)
    5. Finsko
    (Johanna Matintalová, Krista Pärmäkoskiová, Riitta-Liisa Roponenová, Eveliina Piippoová)
    6. Neměcko
    (Antonia Fräbelová, Katharina Hennigová, Julia Belgerová, Victoria Carlová)
    7. Itálie
    (Sara Pellegriniová, Lucia Scardoniová, Elisa Brocardová, Ilaria Debertolisová)
    8. Slovinsko
    (Anamarija Lampičová, Katja Višnarová, Alenka Čebašeková, Vesna Fabjanová)
    9. Japonsko
    (Masako Išidaová, Kozue Takizawová, Šjori Jokohamaová, Miki Kodamová)
    10. Kazachstán
    (Irina Bykovová, Elmira Mutagarovová, Valerija Tjulenevová, Anna Ševčenková)
    11. Čína
    (Sin Li, Čchun-süe Čch', Čching-chua Ma, Choanglian Meng)
    12. Spojené státy americké 2
    (Sophie Caldwellová, Ida Sargentová, Kelsey Phinneyová, Kaitlynn Millerová)
    13. Rusko 2
    (Lidia Durkinovová, Anna Žerebjatěvová, Marija Istominová, Jelena Sobolevová)
    14. Finsko 2
    (Kerttu Niskanenová, Anne Kyllönenová, Laura Mononenová, Maaret Pajunojaová)
    15. Norsko 2
    (Anna Svendsenová, Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Silje Øyre Slindová, Tiril Udnes Wengová)
     
    Českou štafetu bohužel v dnešním závodu neuvidíme. Mezi favoritky lze určitě řadit severská družstva, jako je Švédsko, Norsko, Finsko, přední příčky bude určitě atakovat i ruská štafeta.
     
    Týmové štafety se dle dostupných záznamů v rámci světového poháru jely naposled v lednu 2017 ve švédském Ulricehamnu, loni jsme závod ženských družstev v kalendáři světového poháru neviděli. Před necelými dvěma roky se radovalo Norsko před Německem a třetí skončilo Švédsko.
     
    Start
    Štafeta byla zahájena.
     
    1,0 km
    Máme za sebou první kilometr závodu a ve vedení je zatím dle předpokladů Evelina Settlinová, která rozjíždí švédskou štafetu. Právě Švédky budou dnes hodně silné. Ale rozestupy jsou zatím velice malé, Amerika 1 ztrácí tři desetiny, Rusko 1 sotva jednu sekundu. Na čtvrtém místě se zatím drží Slovinsko, které táhne Anamarija Lapmičová.
     
    1,5 km
    Menší díru mezi šestým a sedmým místem se naopak snaží stáhnout Německo, kde má Antonia Fräbelová sekundové manko na duo Finsko – Norsko.
     
    2,2 km
    Závodnice se pomalu blíží na 2,5 kilometrový úsek a první členky štafet budou mít za sebou svojí polovinu závodu.
     
    2,5km
    Pořadí se nám nyní trošku zlomilo. Hodně dopředu se dostala Julija Bělorukovová, která rozjíždí ruskou štafetu. Ale rozestupy jsou stále nepatrné. Doslova v desetinách následuje Švédsko, Norsko 1, Německo, Amerika 1, Finsko, Norsko 2, Slovinsko, Rusko 2 a desáté Japonsko. To vše v necelých dvou sekundách.
     
    2,5km
    Naopak výraznější manko už začíná schytávat Itálie, kde je poměrně překvapením, že Sara Pellegriniová ztrácí na Japonky již téměř šest sekund. Následuje Čína a Kazachstán, které se asi budou propadat. Naopak Finsko 2 a Spojené státy 2 dnes na startu nejsou.
     
    3,5km
    Na posledním mezičasu před první předávkou vedou Spojené státy. Tady jasně vidíme, že prostě časový rozestup 1,7 sekundy mezi první a desátou štafetou na předešlém úseku není vůbec nic. Rusko se totiž propadlo z první pozice na čtvrtou. Nicméně mezi pátými Japonkami a šestou druhou štafetou Ruska začíná být menší mezera.
     
    1.př.
    První předávka je zde.
     
    1.př.
    První pětikilometrový úsek zajela nejrychleji první ruská štafeta, kde Julija Bělorukovová předává s náskokem šest desetin na Ameriku, kterou vedla zkušená Sophie Caldwellová. Velkým překvapením je, že třetí místo drží Japonsko, které má na Rusky manko jen 3,8 sekundy – tady se zkušená Masako Išidaová vydala ze všech sil.
     
    1.př.
    Hlavní ale je, že osamocená jede norská štafeta číslo 1 na čtvrtém místě a pak už následuje poměrně velké manko. Páté Rusko 2 ztrácí 13 sekund, v závěsu je Norsko 2 a mezi ním a Finskem je dalších sedm sekund.
     
    Pořadí po první předávce:
    1. Rusko 1 15:06,7
    2. USA +0,6
    3. Japonsko +3,8
    4. Norsko 1 +7,3
    5. Rusko 2 +13,0
    6. Norsko 2 +14,8
    7. Finsko +21,1
    8. Slovinsko +24,2
    9. Německo +36,1
    10. Švédsko +37,2
    11. Čína +1:08,9
    12. Itálie +1:10,2
    13. Kazachstán +1:12,6
     
    6 km
    Rusko a Amerika stále vedou, na prvním kilometru druhého úseku nevidíme žádnou velkou změnu na prvních dvou místech. Naopak Japonsko se začíná propadat, Kozue Takizawová ztratila během jednoho kilometru obrovskou porci času a Japonky jsou rázem z třetího místa na sedmé pozici. Třetí je Norsko, hned za ním Norsko 2.
     
    6,5
    Vzhledem k tomu, že Švédky mají po prvním úseku ztrátu 37 sekund na první Rusky, dalo by se předpokládat, že nyní uvidíme velkou stíhací jízdu vynikající Charlotte Kallaové na Natalji Něprjajevovovou. Podaří se Śvédkám něco stáhnout?
     
    7,5
    Tak pozor! Norsko do toho začalo šlapat! Právě vedle Charlotte Kallaové jsem chtěl zmínit i další hvězdu běhu na lyžích Therese Johaugovou, která se nyní dostává na druhé místo se ztrátou jen čtyř desetin na Rusky. Od první předávky stihla Johaugová stáhnout na Něprjajevovu téměř patnáct sekund. Neskutečný výkon!
     
    8 km
    Naopak propadá se Rosie Brennanová, Amerika ztratila za kilometr a půl na duo Rusko – Norsko téměř pět sekund.
     
    8,5 km
    Tohle je hotový koncert od Therese Johaugové a Norsko se dostává do vedení! Johaugová dále naděluje Něprjajevové, nyní je to další 1,8 sekundy a vůbec bych se nebál tvrdit, že za 1500 metrů, co zbývá do cíle, bude Norsko vést třeba o pět až sedm sekund.
     
    8,5 km
    Za duem Norsko – Rusko následuje mezera, třetí je Amerika se ztrátou 13,8 sekundy a šest sekund za Brennanovou je Krista Pärmäkoskiová, která táhne druhý úsek za Finsko. Na záda jí ale dotírá druhá norská štafeta (Jacobsenová) a Rusko 2, kde tento úsek jede Žerebjatěvová. Naopak trápení vidíme u Švédek, které jsou až sedmé se ztrátou 52,1 sekundy.
     
    2.př.
    Druhá předávka je zde, Johaugová jede s naprostým přehledem pro dosavadní první místo a předává Raghnild Hagaové s náskokem 9,4 sekundy!
     
    2.př.
    Za Rusko jede na třetím úseku Anastasia Sedovová a dá se čekat, že za chvíli už na Rusky bude dotírat Finsko. Závodnice země tisíců jezer ztrácí po druhé předávce jen šest sekund, což by pro Riittu-Liisu Roponenovou nemělo být nic nestažitelného.
     
    2.př.
    Norská štafeta číslo 2 je už na čtvrtém místě se ztrátou jen 19,6 sekund na vedoucí místo, ale tady asi žádný velký posun následovat nebude, Slindová bude spíš za sebou držet Istominovou.
     
    Pořadí po druhé předávce:
    1. Norsko 1 30:10,6
    2. Rusko 1 +9,4
    3. Finsko +15,9
    4. Norsko 2 +19,5
    5. Rusko 2 +21,6
    6. USA +29,0
    7. Německo +54,7
    8. Švédsko +55,3
    9. Slovinsko +1:44,7
    10. Itálie +1:56,8
    11. Japonsko +1:57,8
    12. Čína +3:00,8
    13. Kazachstán +3:0,7,1
     
    11km
    Tohle je už jasný koncert Norska, Hagaová nadále navyšuje náskok a nyní má na Rusko k dobru již 15 sekund. Naopak Sedovová nyní už neúspěšně odráží nástup Finska, kde třetí úsek jede Roponenová.
     
    11km
    A dá se čekat, že výměna bude i na čtvrtém místě, kde druhá ruská štafeta nebude stačit na druhou štafetu Norska. Na šestém místě jede Amerika a vůbec nyní Pattersonové nezávidím, jelikož před sebou má pětisekundovou ztrátu a za ní jede Švédsko s mankem půl minuty. Pattersonová bude asi hodně osamocená.
     
    12,5km
    Hagaová již "bruslí" na mezičas 12,5 kilometrů, kde se ale její náskok trošku zmenšil. Možná, že Rusky nyní dobře spoupracují s Finkami.
     
    12,5km
    Navíc těžko říct, co se za patnáctset metrů stalo s druhou norskou štafetou, která rázem ztratila na druhé Rusko téměř dvacet sekund. Zas takový rozdíl mezi Slindovou a Istominovou není.
     
    13,5km
    Nyní už je to jasné. Zatímco Ragnhild Hagaová jede na první místě osamocená, závodnice za ní spolupracují. Sedovová za Rusko, Ropoenová za Finsko a za druhou ruskou štafetu je to Istominová. Tato trojice ztrácí na vedoucí místo 15,2 sekundy. Další půlminuty zpět je Amerika a Norsko 2, ztrátu přes minutu má na sedmém místě Švédsko, jejíž závodnicím se vůbec nedaří.
     
    14,5km
    Ragnhild Hagaová si jede v klidu na poslední předávku, kde bude dávat štafetu Ingvild Flugstad Østbergové. Ale musí si dát pozor na pomyslný "kolík", jelikož druhá norská štafeta byla penalizována za špatnou předávku.
     
    15km
    Hagaová se asi také vydala ze všech sil, navíc když závodnice za ní spolupracují. Už má k dobru jen 11 sekund.
     
    3.př.
    Ragnhild Hagaová předává vedení s náskokem 11,6 sekund pro Ingvild Flugstad Østbergovou. Druhé je Rusko, třetí Finsko, čtvrté Rusko 2.
     
    3.př.
    Nyní je jasné, že jeden z této čtveřice nebude na stupních vítězů, jelikož páté Norsko 2 ztrácí již 59 sekund.
    3. předávka
     
    Pořadí po 3. předávce:
    1. Norsko 43:50,8
    2. Rusko 1 +11,6
    3. Finsko +12,2
    4. Rusko 2 +13,2
    5. Norsko 2 +59,0
    6. USA +59,3
    7. Švédsko +1:04,4
    8. Německo +1:37,2
    9. Slovinsko +1:58,8
    10. Itálie +2:07,3
    11. Japonsko +3:20,2
    12. Kazachstán +3:51,1
    13. Čína +5:48,3
     
    16km
    Ingvild Flugstad Østbergová je na tom ale velice dobře a od prvních metrů svého pětikilometrového úseku získává na trio za sebou další náskok.
     
    16,5km
    První norská štafeta je na tom velice dobře a jede si pro vítězství. Za Norkami se snaží dvě ruské štafety odstříhnout Finsko od stupňů vítězů.
     
    17,5km
    Zatímco Norsko si jasně jede pro vítězství a náskok norské štafety je již 24,5 sekundy. Čína byla právě 2500 metrů před cílem dostižena o kolečko.
     
    17,5km
    Dvě ruské štafety stále nedokázaly urvat Finky, Piippová se drží Nečajevské i Sobolevové.
     
    18,5km
    Je to naprosto jasné, tady není vůbec o čem diskutovat! Ingvild Flugstad Østbergová veze norskou čtveřici pro jasné vítězství a nyní, 1500 metrů před cílem, si už klidně může vzít vlajku, protože má náskok 29,2 sekundy na Rusko 2, dále 29,6 sekundy na Rusko 1 a 30,2 sekundy na Finsko.
     
    18,5km
    O vítězi je tedy rozhodnuto, velký boj ale uvidíme právě o druhé a třetí místo!
     
    18,5km
    Situace zpět je také jasná, mezi pátým Švédskem, šestým Norskem a sedmými Spojenými státy to bude také hodně těsné, tyto tři štafety jsou mezi sebou na 1,1 sekundě.
     
    19km
    Rusky stále nedokáží urvat Eveliinu Piippovou, která jede na čtvrtém finském úseku výborný závod!
     
    Cíl
    Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová, Ingvild Flugstad Østbergová – seznamte se s vítězkami první ženské štafety letošní sezony! Náskok norského kvarteta bude kolem třiceti sekund!
     
    Cíl
    Zatímco Norky už se radují z jasného vítězství a Wengová, Johaugová a Hagaová čekaly v cíli na Østbergovou, za nimi zuří boj o to, kdo se vyhne nepopulární bramboře!
    První místo bere norská štafeta
     
    Cíl
    No pozor, první ruská štafeta v cílovém sjezdu spadla, Nečajevská tak bere svým třem parťačkám naději na medaile!
    Pád Anny Nečajevské
     
    Cíl
    Ačkoliv se Nečajevská snaží svojí ztrátu eliminovat, vypadá to, že je o pozicích na stupních vítězů jasno.
     
    Cíl
    Druhá ruská štafeta v podání Sobolevové podává fantastický výkon a v cílovém finiši o půl sekundy poráží Finky, za které finišovala Piippová.
    Druhé místo pro druhou ruskou štafetu, třetí je Finsko
     
    Cíl
    Páté místo nakonec berou Spojené státy, které Digginsová udržela o dvě sekundy před Ingemarsdotterovou. Sedmá je druhá norská štafeta s finišmankou Wengovou. To vše do 53 sekund, osmé Němky mají manko již dvou minut.
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí:
    1. Norsko 578:23,6
    (Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová, Ingvild Flugstad Østbergová)
    2. Rusko 2 +37,3
    (Lidia Durkinovová, Anna Žerebjatěvová, Marija Istominová, Jelena Sobolevová)
    3. Finsko +37,8
    (Johanna Matintalová, Krista Pärmäkoskiová, Riitta-Liisa Roponenová, Eveliina Piippoová)
    4. Rusko 1 +40,9
    5. USA +48,0
    6. Švédsko +50,0
    7. Norsko 2 +53,6
    8. Německo +2:05,6
    9. Itálie +2:24,6
    10. Slovinsko +3:27,2
    11. Kazachstán +4:50,1
    12. Japonsko +5:03,6
    Čína -1 kolo
     
    Sledovali jsme hezký závod, kde po první předávce ještě nebylo vůbec nic jasné, jelikož vedlo Rusko, zatímco Norsko mělo ztrátu sedm sekund, druhá ruská štafeta 14 sekund a Finky třeba 20 vteřin. Uvádíme tyto čtyři štafety, jelikož postupem času se vykrystalizoval boj o první tři místa. Tedy přesněji, o druhé až čtvrté místo, jelikož druhý úsek fantasticky odjela Therese Johaugová a dostala Norsko do desetisekundového náskoku.

    Od třetího úseku už bylo jasné, že Norky suverénně zvítězí, což se jim také s náskokem 37,3 sekundy podařilo. A zároveň bylo od třetího úseku jasné, že dvě ruské a jedna finská štafeta budou bojovat o vyhnutí se "bramborové" pozici. Ač se dvě Rusky snažily, tak Finku Piippovou prostě neurvaly. Do cílového sjezdu najížděla jako druhá Nečajevské z první ruské štafety, jenže spadla a bylo jasné, že právě Rusko 1 obsadí nepopulární čtvrté místo. Ve finiši nakonec uspěla druhá ruská štafeta o půl sekundy před třetím Finskem.
     
    S konstatováním, že první štafetu nové sezony 2018/2019 vyhrálo Norsko ve složení Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová a Ingvild Flugstad Østbergová před druhou ruskou štafetou a Finskem, se s Vámi loučí a hezký den přeje Tomáš Lysý. (11:43:50)

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Norsko 578:23,6
    (Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová, Ingvild Flugstad Østbergová)
    2. Rusko 2 +37,3
    (Lidia Durkinovová, Anna Žerebjatěvová, Marija Istominová, Jelena Sobolevová)
    3. Finsko +37,8
    (Johanna Matintalová, Krista Pärmäkoskiová, Riitta-Liisa Roponenová, Eveliina Piippoová)
    4. Rusko 1 +40,9
    5. USA +48,0
    6. Švédsko +50,0
    7. Norsko 2 +53,6
    8. Německo +2:05,6
    9. Itálie +2:24,6
    10. Slovinsko +3:27,2
    11. Kazachstán +4:50,1
    12. Japonsko +5:03,6
    Čína -1 kolo
    Pořadí po třetí předávce:
    1. Norsko 43:50,8
    2. Rusko 1 +11,6
    3. Finsko +12,2
    4. Rusko 2 +13,2
    5. Norsko 2 +59,0
    6. USA +59,3
    7. Švédsko +1:04,4
    8. Německo +1:37,2
    9. Slovinsko +1:58,8
    10. Itálie +2:07,3
    11. Japonsko +3:20,2
    12. Kazachstán +3:51,1
    13. Čína +5:48,3
    Pořadí po druhé předávce:
    1. Norsko 1 30:10,6
    2. Rusko 1 +9,4
    3. Finsko +15,9
    4. Norsko 2 +19,5
    5. Rusko 2 +21,6
    6. USA +29,0
    7. Německo +54,7
    8. Švédsko +55,3
    9. Slovinsko +1:44,7
    10. Itálie +1:56,8
    11. Japonsko +1:57,8
    12. Čína +3:00,8
    13. Kazachstán +3:0,7,1
    Pořadí po první předávce:
    1. Rusko 1 15:06,7
    2. USA +0,6
    3. Japonsko +3,8
    4. Norsko 1 +7,3
    5. Rusko 2 +13,0
    6. Norsko 2 +14,8
    7. Finsko +21,1
    8. Slovinsko +24,2
    9. Německo +36,1
    10. Švédsko +37,2
    11. Čína +1:08,9
    12. Itálie +1:10,2
    13. Kazachstán +1:12,6
    Startovní listina:
    1. Švédsko
    (Evelina Settlinová, Charlotte Kallaová, Ebba Anderssonová, Ida Ingemarsdotterová)
    2. Norsko 1
    (Heidi Wengová, Therese Johaugová, Ragnhild Hagaová, Ingvild Flugstad Østbergová)
    3. Rusko 1
    (Julija Bělorukovová, Natalja Něprjajevová, Anastasia Sedovová, Anna Nečajevská)
    4. Spojené státy americké 1
    (Sadie Bjornsenová, Rosie Brennanová, Caitlin Pattersonová, Jessica Digginsová)
    5. Finsko
    (Johanna Matintalová, Krista Pärmäkoskiová, Riitta-Liisa Roponenová, Eveliina Piippoová)
    6. Neměcko
    (Antonia Fräbelová, Katharina Hennigová, Julia Belgerová, Victoria Carlová)
    7. Itálie
    (Sara Pellegriniová, Lucia Scardoniová, Elisa Brocardová, Ilaria Debertolisová)
    8. Slovinsko
    (Anamarija Lampičová, Katja Višnarová, Alenka Čebašeková, Vesna Fabjanová)
    9. Japonsko
    (Masako Išidaová, Kozue Takizawová, Šjori Jokohamaová, Miki Kodamová)
    10. Kazachstán
    (Irina Bykovová, Elmira Mutagarovová, Valerija Tjulenevová, Anna Ševčenková)
    11. Čína
    (Sin Li, Čchun-süe Čch', Čching-chua Ma, Choanglian Meng)
    12. Spojené státy americké 2
    (Sophie Caldwellová, Ida Sargentová, Kelsey Phinneyová, Kaitlynn Millerová)
    13. Rusko 2
    (Lidia Durkinovová, Anna Žerebjatěvová, Marija Istominová, Jelena Sobolevová)
    14. Finsko 2
    (Kerttu Niskanenová, Anne Kyllönenová, Laura Mononenová, Maaret Pajunojaová)
    15. Norsko 2
    (Anna Svendsenová, Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Silje Øyre Slindová, Tiril Udnes Wengová)
    bahis siteleri