Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 20:30 (kon.) | Washington Football Team - Tampa Bay Buccaneers 23:31 (kon.)
Tennessee Titans - Baltimore Ravens 13:20 (kon.) | New Orleans Saints - Chicago Bears 21:9 (kon.)
konec
New Orleans Saints - Chicago Bears

21:9

(7:0, 0:3, 7:0, 7:6)

Neděle 10.01.2021, 22:40 • Mercedes-Benz Superdome • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto utkání je to vše, ale za několik minut začíná poslední zápas prvního kola v Pittsburghu, takže ještě spát nechoďte. (02:10:39)
     
    New Orleans Saints se zuapotili možná víc, než čekali, ale hlavně díky skvělé práci obrany potvrdili roli favorita. V divizním kole se znovu představí doma proti Tampě Bay Buccaneers a již nyní se všichni těší na souboj Drewa Breese s Tomem Bradym v play off. Dlouho k tomu mohlo dojít jen v Super Bowlu, ale nestalo se tak. Až po Bradyho přestupu se NFL dočkala tohoto střetu ve vyřazovacích bojích.
     
    Na stadionu tomu přihlíželo 3 000 povolených diváků.
     
    Chicago bojovalo, nevzdalo se, ale v útoku se vůbec nedokázalo udržet na míči, zacelý druhý poločas ho mělo pouze 8 minut a 21 sekund. Zbylých téměř 22 minut drželi šišku Saints a definitivně rozhodli o výsledku. První dlouhý drive ve druhém poločase zakončil running back Latavius Murray 6yardovým těžče improvizovaným catchem a během do end zóny, následující téměř devítiminutový drive s dlouhým dobýváním end zóny nakonec proměnil running back Alvin Kamara 3yardovým během. Bears soupeři až příliš často pomáhali naprosto zbytečnými tresty za individuální prohřešky, kterými výrazně přispěli minimálně ke Kamarovu touchdownu. Sami něco předvedli až v závěrečném drivu zápasu, kdy už hráli „pro radost“ a během dvou minut se z vlastního jednoho yardu dostali až k nádhernému jednoručnímu 19yardovému catchi tight enda Jimmyho Grahama, bývalého hráče Saints, čímž kosmeticky upravili skóre.
     
    Konec utkání.
    TOUCHDOWN BEARS: JIMMY GRAHAM
     
    0:03
    CHI, 2&4, NO 19 – TOUCHDOWN BEARS
    A mají ho, navíc jaký! Tight end JIMMY GRAHAM si jakoby ledabyle naběhl před end zónu, otočil se a míč letící přesně na dosah pravé ruky zachytil jednoručně tak samozřejmě, jako by celý život nedělal nic jiného! Highlight na závěr zápasu, který končí 21:9!
     
    0:21
    CHI, 1&10, NO 25
    Graham zachycuje dalších 6 yardů a Bears chtějí touchdown na rozloučenou.
     
    0:27
    CHI, 2&3, NO 31
    Carter chytá 6 yardů a vybíhá ven.
     
    0:33
    CHI, 1&10, NO 38
    Screen na Robinsona, který po lajně získal 7 yardů.
     
    0:57
    CHI, 2&5, CHI 44
    Ridley přidává další zachycený míč pro 18 yardů.
     
    1:20
    CHI, 1&10, CHI 39
    Rychlá přihrávka Robinsonovi, 5 yardů.
     
    1:30
    CHI, 2&5, CHI 32
    Trubisky běžel sám a vyběhl ven se 7 yardy.
     
    1:53
    CHI, 1&10, CHI 27
    ¨Přesný míč na Robinsona, 5 yardů, ale čas běží.
     
    2:00
    CHI, 3&2, CHI 9
    Trubisky hází míč doleva Ridleymu, jehož strážcen upadl a Ridley mohl běžet pro 18 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:16
    CHI, 2&10, CHI 1
    Trubisky našel Cartera pro 8 yardů a bude se mu lépe dýchat, safety už nehrozí.
     
    2:19
    CHI, 1&10, CHI 1
    Nepřesný míč na Kmeta.
     
    2:19
    Špička míče nad goal line těsně nedošla, Saints neskórují! Ale Bears mají před sebou úplně celé hřiště.
    Dosáhl Drew Breese touchdown?

    Libor Štěpán

    Alex Kemp
    3 000
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NO, 3&5, CHI 42 – U míče je New Orleans, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Chicaga.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri