Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 20:30 (kon.) | Washington Football Team - Tampa Bay Buccaneers 23:31 (kon.)
Tennessee Titans - Baltimore Ravens 13:20 (kon.) | New Orleans Saints - Chicago Bears 21:9 (kon.)
konec
New Orleans Saints - Chicago Bears

21:9

(7:0, 0:3, 7:0, 7:6)

Neděle 10.01.2021, 22:40 • Mercedes-Benz Superdome • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:40.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Základní část poněkud smutné sezóny 2020 je minulostí a posledních 14 celků zbývá ve hře o Lombardiho trofej. Play off NFL startuje Wild Card víkendem, ve kterém se o postup do divizního kola utkají týmy nasazené na druhých až sedmých místech jednotlivých konferencí. V druhém nedělním utkání se podíváme do konference NFC na zápas, který se téměř všem zdá jako jasná záležitost. V Mercedes-Benz Superdome v centru New Orleans, hale s největší pevnou kupolí světa, se střetnou druhý nasazený tým a vítěz divize NFC South New Orleans Saints a sedmý nasazený tým, druhý z divize NFC North, Chicago Bears. Souboj dvou týmů s velmi dobrými obranami, ale diametrálně odlišnými útoky, co se týče kvality. Quarterback, pro kterého jde o poslední šanci získat druhý prsten pro vítěze ligy, proti quarterbackovi, který nenaplňuje naděje a jeho kariéra možná skončí předčasně. Prakticky všichni očekávají poměrně jednoznačné vítězství Saints. Bude tomu tak, nebo dojde k velkému překvapení?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje od této sezóny nově z každé konference do play off již 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé tři postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    New Orleans Saints

    New Orleans Saints byli založeni v roce 1966 a jsou tedy stejně staří jako Super Bowl, do NFL ale vstoupili až o rok později. Při sloučení lig v roce 1970 byli zařazeni do divize NFC West, při reorganizaci v roce 2002 do divize NFC South. Velmi dlouho však byli v lize tak říkajíc do počtu. Je až neuvěřitelné, že na první účast v play off čekali dlouhých 21 let! Po silnějším období na začátku 90. let však přišel další útlum, navíc v roce 2005 hurikán Katrina výrazně poškodil stadion, který v té době zároveň sloužil také jako útočiště pro desítky tisíc lidí. Celý rok trvalo, než byl kompletně opraven a uveden opět do provozu, což společně s příchodem quarterbacka Drew Breese odstartovalo novou a dosud nejúspěšnější éru klubu. Za posledních 12 sezón Saints postoupili do play off včetně tohoto ročníku 8x, to je víckrát, než za předchozích 42 let dohromady! Celkově jde o 14 účastí, z toho 9x jako vítěz divize, kterou letos ovládli již počtvrté v řadě. Největšího úspěchu se Saints dočkali v ročníku 2009, kdy poprvé a dosud naposledy postoupili až do Super Bowlu, ve kterém jejich jízda neskončila a po vítězství 31:17 nad Indianapolis Colts se radovali ze zisku Lombardiho trofeje. Celkově však New Orleans nepatří mezi příliš úspěšné kluby, ale v poslední době hodně pracuje na tom, aby se to změnilo. Domácí zápasy hraje na dnes již legendárním stadionu Mercedez-Benz Superdome přímo v centru města se současnou kapacitou 73 208 diváků, kterou lze v případě potřeby o několik tisíc rozšířit. Nejedná se o klasický stadion se zatahovací střechou, ale o stavbu s pevnou střechou a s největší kupolí světa.

    Saints vstupovali do 14. sezóny pod trenérem Seanem Paytonem s vědomím, že se s největší pravděpodobností jedná o poslední sezónu jednoho z nejlepších quarterbacků všech dob Drewa Breese, který 15. ledna oslaví již 42. narozeniny. Velmi komplexně složený tým patřil do užšího okruhu favoritů na titul, který mu v posledních letech z různých důvodů uniká. O předsezónním draftu se v případě New Orleans nedá mluvit, o to aktivnější ale bylo na trhu volných hráčů. Sestava doznala výrazných změn, základní kostra však zůstala stejná. Hvězdné kombo útoku doplňují receiver Michael Thomas, který větší část sezóny promarodil, a možná nejvíc atletický running back v lize Alvin Kamara. Ale na poměry Saints až nezvykle hrála v tomto ročníku větší roli obrana, která se vypracovala mezi absolutní ligovou špičku a ve všech základních ohledech patří do top 5 NFL. Nemá výraznější slabinu a dokáže zachránit zápasy, ve kterých se útoku příliš nedaří. Saints si také, stejně jako loni, poradili s několikazápasovou absencí Breese, jehož zraněná žebra se ale dala dohromady natolik včas, aby se mohl před play off vrátit do zápasového rytmu a solidní formy. Celou sezónou proplouvali pomrně v poklidu a nepřipustili ani náznak něčeho, co by se skutečně dalo považovat za krizi. Až do posledního zápasu bojovali o vítězství v celé konferenci NFC, které jim nakonec uteklo pouze vinou prohraného zápasu právě s celkovým vítězem z Green Bay. Již v úvodním utkání ukázali sílu a porazili dosud nesehraný hvězdný výběr Tampy. Následovaly dvě porážky v řadě, poněkud překvapivá v Las Vegas, a již zmíněná v těsné bitvě s Packers. Pomalejší rozjezd je však charakteristickým znakem New Orleans, které následně vyhrálo 9 zápasů v řadě a nenechalo nikoho na pochybách, jaká je skutečná síla týmu. Hlavně drtivé vítězství 38:3 v devátém týdnu na stadionu Tampy zasluhuje pozornost. Až v polovině prosince přišla další série dvou těsných porážek, překvapivá v Philadelphii a spíše očekávaná s Kansasem, prvním zápase Drewa Breese po zranění. V posledních dvou zápasech základní části už znovu Saints ukázali sílu, Minnesotě nasázeli 52 bodů (Alvin Kamara v tomto utkání vyrovnal historický rekord 6 běhových touchdownů jediným hráčem v jednom zápase) a Carolině naopak povolili pouhých 7. Čtvrtý divizní titul v NFC South v řadě si zajistili již kolo před koncem. S bilancí 12-4 se v konferenci NFC umístili na druhém místě, díky lepší bilanci v rámci celé konference, než měli Seattle Seahawks. V prvním kole play off to znamená domácí zápas s postupujícím ze sedmého místa, Chicagem Bears. Saints jsou výraznými favority.
     
    Chicago Bears

    Chicago Bears jsou jedním ze zakládajících klubů NFL, vznikli jen tři týdny před startem úvodní sezóny v historii soutěže, tj. v roce 1920. Vznikli ale jako Decatur Staleys v městě Decatur, uprostřed státu Illinois. Hned po první sezóně se přestěhovali do Chicaga a po dalším roce změnili přízvisko na Bears. Po sloučení NFL a AFL v roce 1970 byli zařazeni do divize NFC Central, po posledním rozšíření a reorganizaci soutěže v roce 2002 do divize NFC North. V dobách před vznikem Super Bowlu vyhráli ligu hned 8x, ale v moderní éře soutěže dosáhli jen na jediný titul. V sezóně 1985 s jednou z nejlepších obran historie ligy prolétli ročníkem jen s jedinou porážkou a ve finále vyloženě přejeli New England Patriots 46:10. Druhou možnost na zisk Lombardiho trofeje měli v ročníku 2006, ale tehdy v Super Bowlu podlehli Indianapolis Colts 17:29. Jinak ale v moderní éře nepatří Bears mezi úspěšné kluby, do play off postoupili od roku 1966 jen 16x, z toho 11x jako vítěz divize, naposledy před 2 lety. Domácí zápasy hrají na legendárním stadionu Soldier Field, který na svém místě na břehu Michiganského jezera stojí už od roku 1924 a poslední rekonstrukcí prošel v letech 2002–2003. Ač legendární, je v NFL zároveň také nejmenší, kapacita činí pouze 61 500 diváků.

    Bears vstoupili do své jubilejní 100. sezóny v Chicagu (101. ligové celkem) a třetí pod veením trenéra Matta Nagyho s opatrným očekáváním. Doufali, že rozšíření play off na 7 celků z každé konference by mohlo být právě pro ně důležité. Zároveň však museli řešit problémy s určením vlastní identity. Za celou sezónu nedokázali uspokojivě vyřešit pozici starting quarterbacka, neboť výkony dvojky draftu 2017 Mitche Trubiskyho i fantoma play off stejného ročníku Nicka Folese byly všechno, jenom ne konzistentní. Oba dokázali zazářit a naprosto vyhořet. Toto je nejpalčivější otázka, kterou musí vyřešit jak pro nadcházející zápas v play off, tak hlavně pro příští sezónu. Navíc v předchozích sezónách vynikající obrana vedená skvělým linebackerem Khalilem Mackem ustoupila ze své bývalé slávy a celý tým je tak dkonalou ukázkou průměrného mančaftu, který prakticky v ničem nevyčnívá a často má problémy sám se sebou. Přesto Bears v průběhu sezóny ukázali jednu velmi důležitou věc. Ve většině případů dokázali porazit slabší soupeře a když měli den, zvládli potrápit i ty silnější. Podle toho vypadaly jednotlivé fáze ročníku. Jednodušší los na začátku, vražedný uprosřed a přívětivější ke konci. Ačkoliv vůbec nehráli ideálně, dokázali těsná utkání udržet na své straně. Doknce přetlačili i Tampu. V polovině října tak byli na bilanci 5-1. Následovala však řada zápasů proti silným soupeřům a tam se ukázala skutečná kvalita Chicaga. Sice to až na souboj v Green Bay nebyly žádné výprasky, ale včetně porážek s dalšími divizními soupeři Detroitem a Minnesotou šlo o 6 ztrát za sebou a lidé se najednou začali ptát, zda někdy vůbec byl tým, který po startu 5-1 zbytek zápasů prohrál. Chicago však mělo v závěru lepší los, dokázalo porazit Houston, v odvetě Minnesotu a Jacksonville a před posledním zápasem mělo situaci ve svých rukou. Výhra nad Green Bay znamenala postup, při porážce muselo čekat na porážku Arizony. Nad favoritem sice nevyzráli, ale Cardinals skutečněš prohráli a Bears stačila bilance 8-8 na 2. místo v divizi NFC North a 7. místo v konferenci NFC. V prvním kole play off míří do New Orleans, kde nemají co ztratit.
    Favorizovaní domácí hlásí, že do utkání půjdou v plné síle.
     
    V New Orleans je pouhých 5 stupňů, zataženo a mírný vítr. Hraje se však pod střechou, takže to je jedno.
     
    Výkop do první půle provede Chicago, první bude útočit New Orleans.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Výkop doletěl až do end zóny a nechytalo se. Touchback.
     
    15:00
    NO, 1&10, NO 25
    Brees prvním hodem hledal Thomase a mají spolu 5 yardů.
     
    14:30
    NO, 2&5, NO 30
    Brees nehodil přesně míč Trautmanovi.
     
    14:26
    NO, 3&5, NO 30
    Thomas ukázal, co ho zdobí. Jedním krokem se zbavil strážce a po zachycení doběhl pro 13 yardů.
     
    13:49
    NO, 1&10, NO 43
    Kamara poprvé u míče a prokličkoval se pro 8 yardů.
     
    13:14
    NO, 2&2, CHI 49
    Harris sice chytá, ale Vildor ho do prvního downu nepustil.
     
    12:34
    NO, 3&1, CHI 48
    Hill na třetí a jedna, klasika. Vzal to po hlavě a zvládl to.
     
    11:59
    NO, 1&10, CHI 44
    Brees hází Trautmanovi do pravé strany, 4 yardy.
     
    11:32
    NO, 2&6, CHI 40
    Kamara se vrhal do středu a dostal tvrdou ránu od Macka.
     
    10:55
    NO, 3&4, CHI 38
    Brees pod velkým tlakem obrany pouze zahazuje míč. Co teď? Na field goal hodně daleko.
     
    10:48
    NO, 4&4, CHI 38
    Takže punt. Morstead ho kopl výborně, Carter na 8 yardech mával o fair catch a Bears mají před sebou skoro celé hřiště.
     
    10:42
    CHI, 1&10, CHI 8
    Na quarterbacku dostal důvěru Trubisky a první hrou hází screen Millerovi, který byl vytlačen s 2 yardy.
     
    10:16
    CHI, 2&8, CHI 10
    Montgomery se vrhal do levé části lajny, 3 yardy.
     
    9:36
    CHI, 3&5, CHI 13
    Trubisky pod tlakem házel na střed Robinsonovi, toho výborně bránil Jenkins a málem měl interception.
     
    9:36
    CHI, 4&5, CHI 13
    O'Donnell kopl slušný 49yardový punt, Harris měl trochu místa pro return a vrátil míč o 7 yardů, Saints tak začnou téměř na polovině.
     
    9:26
    NO, 1&10, NO 45
    Harris zachytil míč a obránci pak měli hodně co dělat, aby tohoto receivera sundali. 9 yardů.
     
    8:48
    NO, 2&1, CHI 46
    Kamara měl prostor v levé části lajny, 5 yardů.
     
    8:09
    NO, 1&10, CHI 41
    Murray tolik místa neměl, 2 yardy.
     
    7:35
    NO, 2&8, CHI 39
    Brees pod tlakem házel míč Hillovi, který sice zachytil, ale s nulovým ziskem.
     
    6:46
    NO, 3&8, CHI 45
    Brees přesně našel Harrise v prvním downu, ten navíc otočkou získal místo pro celkem 17 yardů.
     
    6:08
    NO, 1&10, CHI 22
    Narušení neutrální zóny obranou, 5 yardů.
     
    5:54
    NO, 1&5, CHI 17
    Sanders nabíhal do end zóny, ale přihrávka nebyla ok.
     
    5:49
    NO, 2&5, CHI 17
    Kamara se rozběhl k pravé lajně a přes tvrdý tackle má první down.
     
    5:14
    NO, 1&10, CHI 11 – TOUCHDOWN SAINTS
    Velmi jednoduché seběhnutí MICHAELA THOMASE na střed, ten se sice ocitl v sevření hned 4 hráčů, ale přesto donesl přihrávku za čáru! Domácí jdou do vedení, 6:0!
    TOUCHDOWN SAINTS: MICHAEL THOMAS
     
    EXTRA POINT – GOOD
    WIL LUTZ pohodlně proměňuje extra point a upravuje na 7:0!
     
    Lutz poslal výkop do end zóny, ale Patterson se rozhodl pro return a dostal se na linii 20 yardů.
     
    5:03
    CHI, 1&10, CHI 20
    Trubisky hodil míč doleva Kmetovi a ten vyběhl ven s 9 yardy.
     
    4:34
    CHI, 2&1, CHI 29
    Montgomery hrubou silou urval 3 yardy.
     
    3:58
    CHI, 1&10, CHI 32
    Trubisky hodil dokonale přesný míč do náruče Wimse, který jednoznačně měl nohy ve hřišti a míč pod kontrolou, přesto rozhodčí hlásí nekompletní pas a trenér Nagy logicky ihned hází challenge!
    Pas Trubiskyho na Wimse
     
    Tohle nemohlo jinak dopadnout, challenge je úspěšná a Wims má zapsaný 31yardový catch na pravé lajně!
     
    3:42
    CHI, 1&10, NO 40
    Wims odmítl jasný touchdown! Další nádherná bomba Trubiskyho, Wimsův obránce nestíhla a upadl, jenže receiverovi Chicaga míč nepochopitelně propadl mezi rukama!
    Velké Wimsovo zaváhání
     
    3:34
    CHI, 2&10, NO 40
    Montgomery byl ihned zastaven Brownem.
     
    2:56
    CHI, 3&10, NO 40
    Trubisky sice nachází na středu Kmeta pro 6 yardů, ale co teď?
     
    Chvíli to vypadalo, že by snad Bears šli hrát dlouhý čtvrtý down, ale přichází první timeout.
     
    2:12
    CHI, 4&4, NO 34
    Trubisky utekl z kapsy a nakonec šel sám, jenže se bál skočit pro první down po hlavě, takže ho nakonec nemá! Velká chyba quarterbacka Chicaga, které z tohoto drivu nemá nic a Saints naopak rozumnou startovní pozici.
    Chyba Trubinskyho
     
    2:05
    NO, 1&10, NO 32
    Za centrem Hill, nechal si míč a rozběhl se k levé lajně přesně pro 10 yardů. Vznikla tam však nějaká potyčka, ale asi nic vážného, rozhodčí jsou v klidu.
     
    1:38
    NO, 1&10, NO 42
    Brees zpátky, přihrávka doleva Burtonovi a 6 yardů.
     
    0:56
    NO, 2&4, NO 48
    Obrana perfektně přečetla úmysl a Brees jen zahodil míč.
     
    0:52
    NO, 3&4, NO 48
    Komplikace pro domácí, špatný start Ruize a 5 yardů trest.
     
    0:52
    NO, 3&9, NO 43
    Jenže Brees má na levé straně volného Harrise a ten chytá pro 17 yardů!
     
    0:13
    NO, 1&10, CHI 40
    Kamara měl před sebou hodně rychle vozovou hradbu a jeden yard ztratil.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    NO, 2&11, CHI 41 – INTERCEPTION
    Brees házel rychlý míč na střed Cookovi, jenže ten byl výborně bráněn, od rukou se míč odrazil dál a Shelley podle rozhodčích zachytil interception, aby poté returnoval pro 16 yardů! Ale jde se na video, Shelleymu se míč dotkl země. Měl míč pod kontrolou? Uvidí rozhodčí jasný důkaz, nebo nechají rozhodnutí ze hřiště?
     
    14:56
    Po zhlédnutí videa rozhodčí říkají, že Shelley neměl míč úplně pod kontrolou při dotyku země a jedná se o nekompletní přihrávku! Saints s obrovským štěstím pokračují v útoku! A fanoušci Bears nesmírně zuří.
     
    14:56
    NO, 3&11, CHI 41
    Kamara se hodně snažil, ale první down nemá! Lutz ale může kopat.
     
    14:14
    NO, 4&2, CHI 32 – FIELD GOAL NO GOOD
    Wil Lutz neprožívá úplně nejlepší sezónu a nyní to potvrzuje! 50yardový kop posílá vedle pravé tyče a Saints nepřidávají žádné body!
    FIELD GOAL NO GOOD: WIL LUTZ
     
    14:07
    CHI, 1&10, CHI 40
    Trubisky ale nezačíná dobře, nepřesná přihrávka.
     
    14:00
    CHI, 2&10, CHI 40
    Montgomery rychle zastaven Jordanem. 2 yardy.
     
    13:16
    CHI, 3&8, CHI 42
    Trubisky házel míč k lajně Millerovi, ale bylo to příliš od těla a ač dělal Miller, co mohl, nezvládl to.
     
    13:10
    CHI, 4&8, CHI 42
    Málem zablokovaný punt O'Donnella, který nakonec doletěl 16 yardů před end zónu a Harris si mávl fair catch.
     
    13:03
    NO, 1&10, NO 16
    Murray neprošel skrz lajnu, 4 yardy.
     
    12:20
    NO, 2&6, NO 20
    Kamara lajnu oběhl a má první down.
     
    11:38
    NO, 1&10, NO 27 – FUMBLE RECOVERY
    Obrovská chyba Hilla, který na tento snap šel za centra! Gipson mu totiž vyrazil míč při nápřahu a zabránil tím téměř jistému touchdownu, šiška se odrazila do vzduchu a chytil ji J. Jenkins! Bears mají luxusní pozici!
    FUMBLE RECOVERY: TASHAUN GIPSON a JOHN JENKINS
     
    11:30
    CHI, 1&10, NO 24
    Montgomery vybojoval 4 yardy.
     
    11:06
    CHI, 2&6, NO 20
    Znovu Montgomery a má první down.
     
    10:25
    CHI, 1&10, NO 14
    Dotřetice Montgomery a další 4 yardy.
     
    9:36
    CHI, 2&6, NO 10
    Trubisky sice hodil míč Kmetovi, kterého M. Jenkins nepustil dál, ale Kmet neudržel nervy a nesportovním chováním trestá svůj tým 15 yardy!
     
    9:07
    CHI, 3&20, NO 24
    Trubisky sice nachází na středu Millera, který doběhl pro jindy pohodových 11 yardů, ale teď to nestačí a bude se kopat.
     
    8:27
    CHI, 4&9, NO 13
    Špatný start Ifediho, kop bude o 5 yardů delší.
     
    8:11
    CHI, 4&14, NO 18 – FIELD GOAL BEARS
    CAIRO SANTOS poslal míč hodně doleva a být to delší vzdálenost, minul by, ale na 36 yardech se míč mezi tyče vešel a Bears poprvé skórují, 3:7!
    FIELD GOAL BEARS: CAIRO SANTOS
     
    8:07
    Santos poslal výkop do end zóny a nechytalo se. Touchback.
     
    8:07
    NO, 1&10, NO 25
    Brees hodil míč do pravého slotu Cookovi pro 7 yardů.
     
    7:27
    NO, 2&3, NO 32
    Narušení neutrální zóny obranou, trest 5 yardů.
     
    7:04
    NO, 1&10, NO 37
    Skvělý zákrok Gipsona, který ubránil Thomase.
     
    7:01
    NO, 2&10, NO 37
    Předávka Harrisovi, ale ten měl cestu úplně zavřenou. Ztráta 2 yardů.
     
    6:27
    NO, 3&12, NO 35
    Nekompletní pas Breese na Kamaru, obrana Chicaga funguje v posledních minutách fantasticky.
     
    6:22
    NO, 4&12, NO 35
    Málem zablokovaný punt i na druhé straně, Morstead poslal míč na linii 20 yardů, kde si Carter mávl fair catch.
     
    6:15
    CHI, 1&10, CHI 20
    Trubisky nachází Milera pro 11 yardů.
     
    5:35
    CHI, 1&10, CHI 31
    Montgomery byl rychle zastaven chumlem hráčů vzniklým z lajny. 1 yard.
     
    4:51
    CHI, 2&9, CHI 32
    Úplně volný Robinson na levé straně, ale než se po catchi rozběhl, dorazil J. Jenkins a sundal ho. 2 yardy.
     
    4:21
    CHI, 3&7, CHI 34
    Trubisky hodil přesnou přihrávku Montgomerymu, který při otáčení dostal parádní hit od Williamse, Malcolm Jenkins sebral míč ze země a doběhl do end zóny! Rozhodčí nakonec zahlásili nekompletní pas a Sean Payton hází challenge!
     
    4:21
    Rozhodčí zahlásili, že rozhodnutí ze hřiště zůstává, nekompletní pas!
     
    4:21
    CHI, 4&7, CHI 34
    O'Donnell kopl slušný punt na linii 19 yardů, Harris chtěl vracet, ale dostal jen 4 yardy.
     
    4:11
    NO, 1&10, NO 23
    Kamara se rozbíhal doleva, Te'o ho složil po 3 yardech.
     
    3:32
    NO, 2&7, NO 26
    Trautman dobře bráněný Mackem, nekompletní pas.
     
    3:28
    NO, 3&7, NO 26
    Obrovská chyba obránce, který se nechal opít jednoduchým náběhem Harrise, ktterý zachytil míč a měl volnou cestu po levé lajně pro 24 yardů!
    Harris využil zaváhání obrany
     
    2:45
    NO, 1&10, 50
    Sanders sice zachytil screen, ale Jackson mu nic nedovolil.
     
    2:12
    NO, 2&10, 50
    Brees po delší době hází míč Thomasovi, 6 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    NO, 3&4, CHI 44
    Brees znovu hledal Thomase, toho ale výborně bránil Fuller.
     
    1:55
    NO, 4&4, CHI 44
    Špatný start útoku, punt jde o 5 yardů zpátky.
     
    1:55
    NO, 4&9, CHI 49
    Morstead se bál a nedla tolik síly, míč doletěl jen na 18yardovou linii. Carter si mávl fair catch.
     
    1:49
    CHI, 1&10, CHI 18
    Montgomery vybojoval 5 yardů a Saints si berou poslední timeout, co jim zbyl.
     
    1:42
    CHI, 2&5, CHI 23
    Montgomery středem další 3 yardy.
     
    1:00
    CHI, 3&2, CHI 26
    Skvělá práce obrany Saints, která zastavila Nalla daleko před hranicí prvního downu.
     
    0:14
    CHI, 4&2, CHI 26
    Bears si vzali druhý timeout s vypršením limitu a následně O'Donnell kopal punt, který byl znovu téměř zblokován. Cokoliv se stalo potom, není podstatné, protože Hardee naběhl do puntera a na druhé straně Patterson běžel dlouho vedle hřiště. Tresty se ruší a punt se opakuje.
     
    0:06
    CHI, 4&2, CHI 26
    O'Donnell poslal punt mimo hřiště a poločas končí.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    V New Orleans proběhl hodně zajímavý první poločas. Sice nepadají body, ale už je jasné, že se o zápase bude mluvit. Obrana Chicaga si evidentně vzpomněla na svoji starou slávu a hraje jak z partesu. Defenziva Saints se ovšem nenechává zahanbit, takže jsme dosud viděli pouze dvě skórovací hry. V první čtvrtině zvládli domácí jeden perfektní drive, který zakončili 11yardovým catchem receivera Michaela Thomase. Následně quarterback hostů Mitch Trubisky neměl odvahu skočit při čtvrtém downu pro požadované dva yardy, ale kicker Wil Lutz to o chvíli později nepotrestal, neboť minul 50yardový pokus o field goal. Útoku Chicaga se dlouho nedařilo, ale aspoň nedělal ztráty. To domácí se štěstím nehodili interception (rozhodnutí sudích, které Chicago asi bude dlouho štvát), Hillův ztracený fumble byl ale bez diskuze a skvělou pozici Bears využili pouze k 36yardovému field goalu kickera Caira Santose. Zbytek poločasu vládly obrany a hrála se puntovaná, takže Saints o přestávce vedou hubeným skóre 7:3 a pozici favorita zatím příliš nepotvrzují.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Saints, jako první tak budou útočit Bears.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    15:00
    Lutz poslal výkop téměř na konec end zóny, ale Patterson se rozhodl returnovat a zvládl to skvěle! Levou stranou se procpal na linii 34 yardů.
     
    14:54
    CHI, 1&10, CHI 34
    Špatný start Kmeta, 5 yardů trest.
     
    14:54
    CHI, 1&15, CHI 29
    Montgomery neměl vůbec kudy jít.
     
    14:21
    CHI, 2&15, CHI 29
    Trubisky hodil přesný míč Robinsonovi do levého pole pro 21 yardů! J. Jenkins ho neubránil.
    John Jenkins Robinsona neubránil
     
    13:41
    CHI, 1&10, 50
    Zahozený míč Trubiskyho.
     
    13:36
    CHI, 2&10, 50
    Parádní catch robinzonádou Robinsona! Jak jinak by také měl chytat... 15 yardů! Držení Lattimora je tak odmítnuto.
     
    13:14
    CHI, 1&10, NO 35
    Carter běžel doprava, Jordan mu povolil 3 yardy.
     
    12:32
    CHI, 2&7, NO 32
    Rankins skládá Trubiskyho! Sack a 8 yardů ztráta.
     
    11:49
    CHI, 3&15, NO 40
    Trubisky sice nezkompletoval míč na Wimse, ale rozhodčí trestají oba týmy. Z obou stran jeden hráč za nesportovní chování a chicagský receiver Anthony Miller je dokonce vyloučen za úder rukou do přilby soupeře!
    Millerův zkrat
     
    11:44
    CHI, 4&15, NO 40
    O'Donnell poslal punt na linii 15 yardů, kde si mávl fair catch Harris.
     
    11:37
    NO, 1&10, NO 15
    Kamara má chuť a rozběhl se doprava pro 6 yardů.
     
    10:58
    NO, 2&4, NO 21
    Kamara nezvládl převzít míč od Breese, ale byl dostatečně pohotový, aby svůj fumble ihned zalehnul!
     
    10:17
    NO, 3&4, NO 21
    Thomase nestíhal Fuller, takže Brees mu mohl hodit nádhernou bombu pro 38 yardů do levého pole!
    Thomas zachytil dlouhou nahrávku Breese
     
    9:32
    NO, 1&10, CHI 41
    Screen na Cooka, který v sobě našel neuvěřitelnou sílu a snad pět chlapů na něj muselo skočit, aby ho zastavili. 10 yardů.
     
    8:40
    NO, 1&10, CHI 31
    Další krátká doprava, Kamara mohl po catchi ještě popoběhnout a má 7 yardů.
     
    7:55
    NO, 2&3, CHI 24
    Kamara neměl na levé straně místo, jeden yard.
     
    7:14
    NO, 3&2, CHI 23
    Sanders chytá a Saints pokračují.
     
    6:39
    NO, 1&10, CHI 20
    Murray narazil na J. Jenkinse, jeden yard.
     
    5:55
    NO, 2&9, CHI 19
    Brees házel míč Cookovi do end zóny, v poslední chvíli obrana zabránila touchdownu!
     
    5:50
    NO, 3&9, CHI 19
    Brees nerozehrál, 5 yardů trest.
     
    5:50
    NO, 3&14, CHI 24
    Cook sice u pravé lajny famózně zachytil míč, ale 11 yardů nestačí.
     
    5:09
    NO, 4&3, CHI 13
    Saints dělali velké manévry a vynervovali soupeře natolik, že Jackson narušil neutrální zónu a přídělává Chicagu ještě větší starosti!
     
    4:57
    NO, 1&GOAL, CHI 8
    Murray ubral 2 yardy.
     
    4:18
    NO, 2&GOAL, CHI 6 – TOUCHDOWN SAINTS
    Naprostá improvizace pod tlakem obrany nese ovoce! LATAVIUS MURRAY sice nejprve prohrál svůj souboj, ale rychle se znovu ukázal Breesovi, dostal míč a našel cestu do end zóny! Velmi důležitý touchdown, 13:3!
    TOUCHDOWN SAINTS: LATAVIUS MURRAY
     
    EXTRA POINT – GOOD
    WIL LUTZ přidává bod z extra pointu, 14:3!
     
    Lutz posílá výkop do end zóny a nechytá e. Touchback.
     
    4:08
    CHI, 1&10, CHI 25
    Patterson zacupital, ale neměl skulinu. 2 yardy.
     
    3:36
    CHI, 2&8, CHI 27
    Trubisky měl moře času a házel obrovskou bombu daleko na polovinu soupeře, jenže Wimse skvěle ubránil J. Jenkins a míč srazil!
     
    3:28
    CHI, 3&8, CHI 27
    Další parádní práce J. Jenkinse, nepustil Cartera ro první down a Chicago je tři a ven.
     
    2:52
    CHI, 4&5, CHI 30
    O'Donnell poslal ne zrovna dlouhý 45yardový punt a Harris měl dost prostoru k returnu, vrátil míč o 11 yardů a Saints začnou v solidní pozici.
     
    2:41
    NO, 1&10, NO 36
    Brees shazuje míč Murraymu, který vybojoval 5 yardů.
     
    2:09
    NO, 2&5, NO 41
    Kamara byl ihned zastaven, ztráta jednoho yardu.
     
    1:31
    NO, 3&6, NO 40
    Jenže Kamara teď zůstal úplně volný na levé lajně a dostává přihrávku pro 10 yardů.
     
    NO, 1&10, 50
    Brees shodil míč do slotu Hillovi, 5 yardů.
     
    0:22
    NO, 2&5, CHI 45
    Snap na Hilla, který však ve středu neměl místo. 1 yard.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    NO, 3&4, CHI 44
    Harris volný na hranici prvního downu, ideální cíl přihrávky.
     
    14:19
    NO, 1&10, CHI 39
    Kamara se středem procpal pro 4 yardy.
     
    13:38
    NO, 2&6, CHI 35
    Přihrávka doleva na Cooka nevyšla.
     
    13:34
    NO, 3&6, CHI 35
    Špatný start McCoye, ještě horší pozice pro domácí.
     
    13:34
    NO, 3&11, CHI 40
    Jenže Brees si všiml na levé straně absolutně volného Humphreyho, který vyloženě protancoval pro 14 yardů!
     
    12:50
    NO, 1&10, CHI 26
    Kamara přidává 5 yardů pravou stranou.
     
    12:12
    NO, 2&5, CHI 21
    Brees nachází Cooka na středu, 12 yardů.
     
    11:32
    NO, 1&GOAL, CHI 9
    Kamara se probíjel prostorem levého guarda, 4 yardy.
     
    10:46
    NO, 2&GOAL, CHI 5
    Brees sice udělal obrovskou chybu a nechal se sackovat pro ztrátu 14 yardů, jenže vildor se dopustil držení a Chicago má ještě větší problém.
     
    10:17
    NO, 1&GOAL, CHI 2
    Hill se snažil oběhnout obranu k pravé lajně, ale byl vytlačen.
     
    9:43
    NO, 2&GOAL, CHI 2
    T. Hill naznačoval běh, aby překvapivě obloučkem hledal J. Hilla, který byl nedovoleně bráněn.
     
    9:39
    NO, 1&GOAL, CHI 1
    Kamara se sice chvíli držel na nohou, ale ztrácí 2 yardy.
     
    8:53
    NO, 2&GOAL, CHI 3 – TOUCHDOWN SAINTS
    Saints si vzali první timeout a Brees předal míč ALVINU KAMAROVI, kterému lajna udělala místo k ladnému skoku do end zóny! 20:3, je nejspíš rozhodnuto!
    TOUCHDOWN SAINTS: ALVIN KAMARA
     
    8:50
    EXTRA POINT – GOOD
    WIL LUTZ proměňuje extra point, 21:3!
     
    8:50
    Lutz poslal výkop do end zóny a nechytalo se. Touchback.
     
    8:50
    CHI, 1&10, CHI 25
    Montgomery narazil na Browna, který dnes hraje výborně.
     
    8:24
    CHI, 2&10, CHI 25
    Trubisky šel sám doleva, ale také neměl prostor.
     
    7:50
    CHI, 3&9, CHI 26
    Trubisky podhazuje míč na Cartera, rychlé tři a ven. Chicago to vzdává, jde puntovat.
     
    7:45
    CHI, 4&9, CHI 26
    O'Donnell poslal kratší punt na linii 32 yardů, Haris si mávl fair catch.
     
    7:38
    NO, 1&10, NO 32
    Hill hodil míč Harrisovi, který získává 10 yardů.
     
    7:04
    NO, 1&10, NO 42
    Kamara se rozbíhal doleva, ale Hicks ho nádherně sejmul ze strany s nulovým ziskem.
     
    6:24
    NO, 2&10, NO 42
    Brees nachází na středu Burtona, který ukázal obrovskou vůli a prodral se pro 9 yardů.
     
    5:39
    NO, 3&1, CHI 49
    Quarterback sneak Breese pro první down.
     
    5:01
    NO, 1&10, CHI 47
    Kamara trefuje mezeru na pravé straně a měl volné pole k zisku 25 yardů, navíc zůstal ve hřišti, čas běží a šance Chicaga jsou šancemi mrtvého muže.
    Běh Kamary
     
    4:12
    NO, 1&10, CHI 22
    Další výborný běh Kamary pro 8 yardů.
     
    3:26
    NO, 2&2, CHI 14
    Kamara nezvládl získat první down a Bears berou první timeout.
     
    3:16
    NO, 3&1, CHI 13
    Chicago páchá rituální sebevraždu. Další narušení neutrální zóny.
     
    3:16
    NO, 1&GOAL, CHI 7
    Kamara chtěl touchdown místo šetření času, ale byl na dvou yardech vytlačen.
     
    3:09
    NO, 2&GOAL, CHI 2
    Saints si vzali druhý timeout, Kamara měl na chvilku otevřené okno, ale to se rychle zavřelo a Kamara to nestihl. 1 yard.
     
    2:29
    NO, 3&GOAL, CHI 1
    Kamara ani teď end zónu nedobyl. Asi nemá cenu kopat, Saints budou hrát čtvrtý, ale až po druhém timeoutu Bears.
     
    2:22
    NO, 4&GOAL, CHI 1
    Poněkud nepochopitelná hra Saints, kterí riskovali nedávno zlomená žebra DREWA BREESE! Domácí quarterback naskočil nad lajnu, natáhl ruce a vide kontroluje, zda špička míče byla nad goal line!
    Dosáhl Drew Breese touchdown?
     
    2:19
    Špička míče nad goal line těsně nedošla, Saints neskórují! Ale Bears mají před sebou úplně celé hřiště.
     
    2:19
    CHI, 1&10, CHI 1
    Nepřesný míč na Kmeta.
     
    2:16
    CHI, 2&10, CHI 1
    Trubisky našel Cartera pro 8 yardů a bude se mu lépe dýchat, safety už nehrozí.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    CHI, 3&2, CHI 9
    Trubisky hází míč doleva Ridleymu, jehož strážcen upadl a Ridley mohl běžet pro 18 yardů.
     
    1:53
    CHI, 1&10, CHI 27
    ¨Přesný míč na Robinsona, 5 yardů, ale čas běží.
     
    1:30
    CHI, 2&5, CHI 32
    Trubisky běžel sám a vyběhl ven se 7 yardy.
     
    1:20
    CHI, 1&10, CHI 39
    Rychlá přihrávka Robinsonovi, 5 yardů.
     
    0:57
    CHI, 2&5, CHI 44
    Ridley přidává další zachycený míč pro 18 yardů.
     
    0:33
    CHI, 1&10, NO 38
    Screen na Robinsona, který po lajně získal 7 yardů.
     
    0:27
    CHI, 2&3, NO 31
    Carter chytá 6 yardů a vybíhá ven.
     
    0:21
    CHI, 1&10, NO 25
    Graham zachycuje dalších 6 yardů a Bears chtějí touchdown na rozloučenou.
     
    0:03
    CHI, 2&4, NO 19 – TOUCHDOWN BEARS
    A mají ho, navíc jaký! Tight end JIMMY GRAHAM si jakoby ledabyle naběhl před end zónu, otočil se a míč letící přesně na dosah pravé ruky zachytil jednoručně tak samozřejmě, jako by celý život nedělal nic jiného! Highlight na závěr zápasu, který končí 21:9!
    TOUCHDOWN BEARS: JIMMY GRAHAM
     
    Konec utkání.
     
    Chicago bojovalo, nevzdalo se, ale v útoku se vůbec nedokázalo udržet na míči, zacelý druhý poločas ho mělo pouze 8 minut a 21 sekund. Zbylých téměř 22 minut drželi šišku Saints a definitivně rozhodli o výsledku. První dlouhý drive ve druhém poločase zakončil running back Latavius Murray 6yardovým těžče improvizovaným catchem a během do end zóny, následující téměř devítiminutový drive s dlouhým dobýváním end zóny nakonec proměnil running back Alvin Kamara 3yardovým během. Bears soupeři až příliš často pomáhali naprosto zbytečnými tresty za individuální prohřešky, kterými výrazně přispěli minimálně ke Kamarovu touchdownu. Sami něco předvedli až v závěrečném drivu zápasu, kdy už hráli „pro radost“ a během dvou minut se z vlastního jednoho yardu dostali až k nádhernému jednoručnímu 19yardovému catchi tight enda Jimmyho Grahama, bývalého hráče Saints, čímž kosmeticky upravili skóre.
     
    Na stadionu tomu přihlíželo 3 000 povolených diváků.
     
    New Orleans Saints se zuapotili možná víc, než čekali, ale hlavně díky skvělé práci obrany potvrdili roli favorita. V divizním kole se znovu představí doma proti Tampě Bay Buccaneers a již nyní se všichni těší na souboj Drewa Breese s Tomem Bradym v play off. Dlouho k tomu mohlo dojít jen v Super Bowlu, ale nestalo se tak. Až po Bradyho přestupu se NFL dočkala tohoto střetu ve vyřazovacích bojích.
     
    Z tohoto utkání je to vše, ale za několik minut začíná poslední zápas prvního kola v Pittsburghu, takže ještě spát nechoďte. (02:10:39)

    Libor Štěpán

    Alex Kemp
    3 000
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NO, 3&5, CHI 42 – U míče je New Orleans, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Chicaga.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri