Tottenham – West Brom 2:0 (kon.) | Wolverhampton – Leicester 0:0 (kon.) | Liverpool – Manchester City 1:4 (kon.)
Sheffield Utd. – Chelsea 1:2 (kon.)
konec
Liverpool FC
1:4 (0:0)
Manchester City
Neděle 07.02.2021, 17:30 • Anfield Road, Liverpool • Anglická Premier League • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Hezký podvečer při sledování přenosu ze šlágru 23. kola anglické Premier League, na Anfieldu se střetnou dva nejlepší anglické týmy posledních let, obhájce trofeje Liverpool vyzve lídra tabulky Manchester City.
     
    Liverpool FC

    Narozdíl od svého soupeře Liverpool nejde do zápasu v ideálním rozpoložení, neboť senzačně prohrál oba poslední domácí zápasy, ačkoliv v předchozích 68 ligových duelech na Anfieldu nenašel žádného přemožitele. Po téměř čtyřech letech domácích zápasů bez prohry jej nečekaně zdolalo Burnley, o dva týdny později pak všechny body z Anfieldu odvezl i Brighton.

    Ještě o Vánocích Liverpool vedl tabulku Premier League a mluvilo se o obhajobě titulu, pak však nadešlo černé období pěti zápasů bez výhry, během nichž Liverpool vstřelil jedinou branku a ztratil body i s týmy ze spodní části tabulky jako West Bromwich, Newcastle nebo právě Burnley, sérii prolomil až výhrou na Tottenhamu 3:1. Stejným výsledkem pak vyhrál i při další cestě do Londýna na West Hamu, pak ale přišel již zmíněný zápas s Brightonem (0:1).

    Trenéra Kloppa nejvíce trápí zdravotní stav obránců, neboť mimo hru až do konce sezóny jsou hned tři stopeři (Virgil van Dijk, Joe Gomez a čerstvě i Joel Matip), byť alespoň v případě van Dijka se mluví o tom, že alespoň závěr sezóny by mohl stihnout. Zraněný je i Fabinho, jenž na stoperu zaskakoval, Kloppovi tak v závěru přestupního období zbyli jen mladíci Phillips s Williamsem a záložník Henderson, kterého také stáhl ze zálohy. Na závěr přestupního termínu tak sehnal mladého tureckého obránce Ozana Kabaka ze Schalke a o něco zkušenějšího Bena Daviese, ovšem v Prestonu hrajícího jen druhou ligu.

    Fabinho už by se dnes možná mohl vrátit na trávník podobně jako Alisson a Sadio Mané, kteří kvůli menším zdravotním problémům také vynechali poslední zápasy. Alisson vynechal zápas s Brightonem kvůli nemoci, Sadia Maného z posledních dvou zápasů vyřadily svalové problémy.
     
    Manchester City

    Když v polovině prosince Manchester City v domácím prostředí neporazil odepisovaný West Bromwich Albion, nevypadalo to na Etihad Stadium s prognózami na druhou polovinu sezóny zrovna ideálně. Od té doby však Manchester City táhne dlouhou sérii třinácti vítězných zápasů napříč ligou, ligovým pohárem a FA Cupem, přičemž největší problémy mu nadělal Cheltenham. Čtvrtoligový soupeř v FA Cupu vedl nad Manchesterem City naprosto zázračně 1:0 ještě deset minut před koncem, v závěru ale Citizens třemi brankami otočili skóre.

    V tabulce se Manchester City díky úspěchům v posledních týdnech vyšvihl na první místo, kde aktuálně má náskok dvou bodů na svého městského rivala Manchester United, ti už ale mají o dva odehrané zápasy více. Třetí pak se ztrátou dalších tří bodů je Leicester, na Liverpool mají Citizens náskok sedmi bodů a stejně jako na Leicester ještě zápas k dobru.

    Na trávnících soupeřů Manchester City odehrál deset zápasů s bilancí 6-3-1, když z prvních šesti zápasů tam vyhrál jen dvakrát, v posledních čtyřech zápasech už ale nezaváhal. Navíc v těchto deseti zápasech inkasoval jen úctyhodných šest branek.

    Hosté jsou stále bez nejlepšího střelce klubové historie Sergia Agüera a klíčového špílmachra Kevina De Bruyneho. Agüero bojoval s koronavirem, už se alespoň vrátil do lehkého tréninku, to De Bruyne je stále mimo hru se zraněním zadního stehenního svalu. Ve stavu zraněných je kvůli svalovým potížím i obránce Nathan Aké.

    Na Anfieldu Manchester City nevyhrál už od roku 2003, kdy výhru 2:1 dvěma brankami zařídil bývalý hráč Liverpoolu Nicolas Anelka. Mimochodem za Liverpool tehdy skóroval Milan Baroš.
     
    Úvodní sestavy:

    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Fabinho, J. Henderson (C), Robertson – Th. Alcântara, Wijnaldum, Jones – M. Salah, Firmino, Mané.
    Náhradníci: Adrián – Kabak, Milner, Oxlade-Chamberlain, Origi, N. Phillips, Shaqiri, N. Williams, Tsimikas.

    Manchester City: Ederson – Cancelo, Stones, Rúben Dias, Zinčenko – B. Silva, Rodri, Gündoğan – Mahríz, Sterling (C), Foden.
    Náhradníci: Steffen – Bernabé, Jesus, B. Mendy, Laporte, Doyle, García, Fernandinho, F. Torres.

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Bennett.
    Záběry z předzápasového rozcvičení.
     
    Fotbalisté nastoupili na velmi dobře připravený trávník, utkání bude brzy zahájeno.
     
    Oba celky se pochopitelně představí v tradičních barvách, Liverpool tedy v červené, Citizens ve světle modré.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali hosté z modré části Manchesteru a je rozehráno!
     
    2
    Kompletně celá první minuta se odehrála na polovině hostů při jejich držení míče.
     
    2
    Liverpool se poprvé dostal k míči po 72 sekundách hry, to když Ederson velmi nepřesně rozehrál přímo k Sadiu Manému, ten si ale netroufl založit rychlou útočnou akci a předal míč do středu hřiště.
     
    2
    Thiago Alcatantara skluzem zezadu podrazil Ilkaye Gündogana a velmi rychle inkasuje žlutou kartu.
     
    3
    Ilkay Gündogan musí být ošetřen. Jeho ztráta by pro Citizens byla velmi nepříjemná, neboť v posledních týdnech hraje ve skvělé formě.
     
    4
    Německý fotbalista s tureckými kořeny už vstal na nohy a zdá se, že bude v pořádku.
     
    5
    Zinčenko si u postranní čáry pokryl míč před Salahem a vybojoval autové vhazování.
     
    7
    Nákop Joaa Cancela s trochou štěstí dorazil až ke Gündoganovi, tomu se nepovedlo skákavý míč zpracovat.
     
    8
    První střelecký pokus zapisuje do statistik nečekaně Olexandr Zinčenko, jeho přízemní střela zpoza pokutového území byla zablokována.
     
    10
    Citizens nadále drží míč po drtivou většinu času, zatím se ale nehraje v nějakém velkém tempu.
     
    11
    Po sérii odrazů před pokutovým územím Manchesteru City dostali míč pod kontrolu zase hosté.
     
    13
    Neúspěšná souhra Joaa Cancela s Ilkayem Gündoganem, druhému jmenovanému se nepovedlo převzít přihrávku svého spoluhráče.
     
    13
    Po zaváhání Zinčenka mohl Liverpool vyrazit dopředu, domácí ale útočný rozlet záhy přibrzdili a už útočí do plné obrany.
     
    14
    Andy Robertson se v posledních týdnech do ofenzivy trápí, teď si našel prostor k centru, ten ale s jistotou stáhl ze vzduchu Ederson.
     
    15
    Mahrizův centr před nabíhajícím Fodenem pokryl Fabinho.
     
    16
    Po přihrávce Bernarda Silvy se o individuální průnik pokusil Mahriz, ovšem nepřevzal dobře míč, ten mu pak odskočil od kopačky.
     
    17
    Raheema Sterlinga nepustil do pokutového území Trent Alexander-Arnold, výborná defenzivní práce od domácího beka.
     
    18
    Foden se snažil vynutit si faul u vlastního pokutového území, to se mu nepovedlo, Liverpool ale zisku míče nedokázal nijak využít, brzy o něj zase přišel.
     
    19
    Teď už se Foden ocitl v soupeřově pokutovém území, po Mahrizově centru ale nepřehlavičkoval Fabinha.
     
    21
    Úvodní dvacetiminutovka nabídla takřka výhradně souboj mezi oběma „šestnáctkami“, oba brazilští brankáři zatím mohou být zcela v klidu.
     
    22
    Roberto Firmino ve středu hřiště přihrál přímo za postranní čáru, velmi nepřesný pas dalšího z Brazilců na trávníku.
     
    23
    Gündoganově přihrávce na Zinčenka zamezil cestu Alexander-Arnold, ten zatím hraje v defenzivě bezchybně.
     
    24
    Teď se Alexander-Arnold zapojil i do ofenzivy, šikovně se uvolnil na pravém křídle a přesným centrem našel Sadia Maného, senegalský útočník v dobré pozici hlavičkuje nad branku!
    24. Sadio Mané hlavičkoval nad branku.
     
    26
    Znovu v akci Trent Alexander-Arnold, teď u postranní čáry v rámci pravidel odstrčil Raheema Sterlinga, tím vybojoval autové vhazování pro Reds.
     
    27
    Po Thiagově ztrátě míče se Foden pokusil vysunout do brejku Mahrize, toho zezadu podkopl Sadio Mané.
     
    28
    Gündoganův přetažený centr ze standardní situace přeletěl všechny hráče v pokutovém území.
     
    28
    Mané byl faulován na vlastní polovině, pokusil se rychle rozehrát a naběhnout si dopředu, rozhodčí Oliver ale vrací míč zpět, neboť nebo při Maného rychlé rozehrávce nebyl v pozici, kde byl domácí útočník faulován.
     
    29
    Roberto Firmino si v pokutovém území našel odražený míč, z voleje jej napálil směrem pod břevno a Ederson si připisuje první zákrok, rovnou velmi těžký!
    29. Firminův volej vyrazil Ederson.
     
    30
    Z následného rohového kopu už Liverpool nijak nezahrozil.
     
    31
    Firmino na pravém křídle posunul míč do běhu Trentu Alexandru-Arnoldovi, jeho centr John Stones nadrazil vysoko do vzduchu a pro balón si pak došel Ederson.
     
    32
    V posledních pěti minutách má Liverpool 81% držení míče a tuto statistiku během zápasu už takřka vyrovnal.
     
    33
    Další centr Alexandra-Arnolda odhlavičkoval Stones, Zinčenkovi se pak nepovedlo míč zpracovat a poněkud lacino nabídl Liverpoolu rohový kop.
     
    33
    Rohový kop domácích Rodri odhlavičkoval za protější postranní čáru.
     
    34
    Curtis Jones se pokusil prostrčit míč mezi hostujícími zadáky na rozběhnutého Alexandra-Arnolda, přihrávka ale byla příliš pomalá.
     
    36
    Penalta pro Manchester City!
     
    36
    Raheem Sterling pronikl kolem Alexandera-Arnolda do pokutového území, pak po kontaktu s Fabinhem padl k zemi a rozhodčí Oliver bez váhání píská penaltu!
    36. Penaltový faul Fabinha na Sterlinga.
     
    37
    Míč si na značku penaltového bodu staví Ilkay Gündogan.
     
    38
    Ilkay Gündogan z pokutového kopu přestřelil domácí branku!
    38. Penalta - Ilkay Gündogan
     
    40
    Liverpool se usadil na polovině soupeře a snaží se potrestat jeho předchozí zaváhání.
     
    41
    Mohamed Salah si vyměnil míč s Maném, pak byla jeho střela zablokována a Egypťan se dožadoval penalty za ruku.
     
    42
    Rodri skutečně zahrál rukou, zřejmě ale ještě před pokutovým územím a po rychlé kontrole u videa se zase pokračuje ve hře.
     
    44
    Sadio Mané si u pokutového území zpracoval dlouhý nákop, pak se neprokličkoval před branku, byl však faulován a následovat bude velmi nebezpečná standardní situace ve prospěch Liverpoolu.
     
    44
    U míče stojí čtveřice domácích hráčů, dá se ale očekávat, že střely se ujme Trent Alexander-Arnold.
     
    45
    Nakonec to byl Thiago Alcantara, jeho střela je zdí sražena na rohový kop.
     
    45
    Po rohovém kopu Alexandera-Arnolda se k hlavičce dostal Mané, v záklonu ale mířil přímo do náruče Edersona.
     
    45+1
    Rozhodčí Oliver k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené.
     
    45+2
    Liverpool se usadil na útočné polovině, místo dopředu však směřoval dozadu a míč dorazil až k Alissonovi.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Šlágr Premier League mezi Liverpoolem a Manchesterem City je po prvním poločase bez branek. Nejblíže k jejímu vstřelení měl Ilkay Gündogan, který ve 38. minutě neproměnil penaltu, jinak ale ze hry je zatím nebezpečnější Liverpool.
     
    Fotbalisté se vrací zpět na trávník, změny v sestavách se čekat nedají.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Skutečně se po přestávce pokračuje v zahajovacích jedenáctkách.
     
    46
    Mané se pokusil vysunout do pokutového území Salaha, blíže k míči ale měl Zinčenko, jenž se stáhl se Salahem až na pravou stranu z pohledu City.
     
    47
    Poblíž stadiónu vypukl ohňostroj, který doprovází tyto desítky sekund.
    47. Ohňostroj u Anfieldu.
     
    48
    Centr Trenta Alexandra-Arnolda si pohlídal Joao Cancelo, brzy se ale k míči vrátil Liverpool.
     
    49
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Manchester City se ujímá vedení! Raheem Sterling zleva vnikl do pokutového území, přihrál Fodenovi, jehož střelu Alisson v pádu vyrazil přímo před sebe, kde míč snadno dorazil do sítě ILKAY GÜNDOGAN!
    49. Ilkay GÜNDOĞAN - 0:1
     
    51
    V držení míče už jsou zase hosté z Manchesteru, ti začínají útočné snažení od obranného kvarteta.
     
    53
    Liverpool se zmocnil míče ve středu hřiště, musí ale útočit do dobře zformované defenzivy.
     
    54
    Jedenáctkrát dosud ve středu obrany Manchesteru City nastoupili John Stones s Rúbenem Diasem a jen jednou se stalo, že Citizens v tom zápase inkasovali, jinak desetkrát udrželi čisté konto.
     
    55
    Curtis Jones napřáhl ke střeleckému pokusu zpoza pokutového území, mířil ale vysoko nad hostující branku.
     
    56
    Liverpool vybojoval rohový kop na pravé straně, rozehrát jej přibíhá Andy Robertson.
     
    57
    Skotův centr před branku vyrazil Ederson do bezpečného prostoru.
     
    58
    Trent Alexander-Arnold přenesl hru doleva, kde si míč u rohu pokutového území zpracoval Curtis Jones, ten se dokázal uvolnit, pak ale jeho střelu vychýlil kolenem John Stones.
     
    59
    Z následného rohu Liverpool už nezahrozil.
     
    60
    Liverpool už je zase v držení míče, velmi složitě si ale vypracovává nějaké příležitosti.
     
    61
    Sterling už dvakrát úspěšně pronikl do pokutového území kolem Alexandra-Arnolda, jednou z toho byla penalta a podruhé vstřelená branka Gündogana, teď už si ale na podobnou individuální akci netroufl a rozehrál zpět do středu hřiště.
     
    62
    Joao Cancelo se provinil nedovoleným zákrokem v souboji se Sadiem Maném, na střely je vyrovnáno 7:7.
     
    62
    Penalta pro Liverpool!
     
    62
    Mohamed Salah si posunul míč kolem Rúbena Diase, ten Egypťana drobně přidržel, Salah padl k zemi a rozhodčí Oliver nařídil druhý pokutový kop v zápase!
    62. Penaltový faul Diase na Salaha.
     
    62
    Rúben Dias za svůj zákrok vidí žlutou kartu.
     
    63
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Ederson spadl doleva, MOHAMED SALAH mu penaltu s jistotou poslal do protipohybu a vyrovnává na 1:1!
    63. Mohamed SALAH - 1:1
     
    65
    Mahrizův centr byl příliš vysoký pro Fodena, míč odhlavičkoval Trent Alexander-Arnold.
     
    66
    Mahriz potáhl míč podél pravé postranní čáry, míč pak doputoval ke Sterlingovi u protějšího rohu pokutového území, anglický reprezentant ale nedokázal vymyslet nic nebezpečného.
     
    68
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Thiago Alcântara, přichází Xherdan Shaqiri.
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Curtis Jones, přichází James Milner.
     
    69
    Bernardu Silvovi nesedla střela zpoza pokutového území, proletěla výrazně vedle domácí branky.
     
    70
    Foden byl u postranní čáry stažen Fabinhem, jasná žlutá karta pro Brazilce.
     
    71
    Následný volný kop Gündogan rozehrál nakrátko k Fodenovi, jeho centr našel volného Stonese, jenž v pádu překonal Alissona, hostující obránce však nabíhal z těsného ofsajdu.
     
    72
    Střídání v týmu Manchester City: ze hřiště odchází Rijád Mahríz, přichází Gabriel Jesus.
     
    74
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Naprosté selhání Alissona! Ten nezvládl první rozehrávku, Fabinho pak pod tlakem odkopl míč do středu pole, míč se oklikou vrátil k Alissonovi, jenž znovu hrubě chyboval, Foden naservíroval míč pro ILKAYE GÜNDOGANA před prázdnou branku a německý záložník bez problémů zavěsil míč pod břevno!
    74. Ilkay GÜNDOĞAN - 1:2
     
    76
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Další mimořádná hrubka Alissona! Brazilský brankář tentokrát přihrál míč přímo na kopačku Bernarda Silvy, jenž elegantním obloučkem našel u vzdálenější tyče RAHEEMA STERLINGA, ten také zakončoval do prázdné branky!
    76. Raheem STERLING - 1:3
     
    78
    Jako dar z nebes dostali hosté dva góly a momentálně tak mohou kontrolovat dění na trávníku.
     
    79
    Phil Foden byl faulován ve středu hřiště, hosté rozehrávají z místa přestupku.
     
    81
    Milner potáhl míč podél levé postranní čáry, pak se mu ale nepovedlo odcentrovat, po odrazu míče do zámezí Robertson bude vhazovat.
     
    83
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Citizens zcela ovládají dění na trávníku! Gabriel Jesus přenesl hru na pravé křídlo, kde si míč zpracoval PHIL FODEN, navedl si jej do pokutového území a prudkou ránou z úhlu nezadržitelně skóroval pod břevno!
    83. Phil FODEN - 1:4
     
    84
    Neúspěšná útočná snaha Trenta Alexandra-Arnolda na pravé straně, Liverpool už se trápí.
     
    85
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Andrew Robertson, přichází Kostas Tsimikas.
     
    86
    Liverpool má míč ve svém držení, ovšem jen u obránců a marně hledá cestu, kudy by se dostal k Edersonovi.
     
    87
    Od rohového praporku centroval Xherdan Shaqiri, jeho centr odhlavičkoval Rúben Dias.
     
    89
    Červení hrají s míčem na útočné polovině, zápas už se ale spíše jen dohrává.
     
    90+1
    Rozhodčí Oliver oddaluje závěrečný hvizd o tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Hosté vybojovali rohový kop, v samém závěru si u praporku se soupeřem spíše jen hrají.
     
    90+3
    Liverpool se po zisku míče pokusil o ještě jeden útočný výpad, Tsimikas při průniku podél postranní čáry ale fauloval Phila Fodena.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Manchester City po dlouhých osmnácti letech vítězí na Anfieldu! Po bezbrankovém prvním poločase, kdy Ilkay Gündogan neproměnil penaltu, se po změně stran s brankami roztrhl pytel. Nutno ale dodat, že nešťastným hrdinou zápasu je Alisson, jenž svými hrubkami při rozehrávce zařídil druhou a třetí branku soupeře a v podstatě tak rozhodl dnešní šlágr.

    Jeho skóre otevřel Ilkay Gündogan, ten po Salahově vyrovnání z penalty udeřil i podruhé, třetí branku přidal liverpoolský odchovanec Raheem Sterling a výsledný stav stanovil hezkou individuální akcí Phil Foden.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:8.
     
    Čtrnáctou soutěžní výhrou v řadě Manchester City zvýšil svůj náskok v čele Premier League na pět bodů, oproti druhým městským rivalům United má pětibodový náskok, navíc ještě disponuje jedním zápasem k dobru.

    Liverpool ze čtvrtého místa ztrácí na Citizens už deset bodů, stejně jako United navíc má odehrán plný počet zápasů. (19:29:32)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 63. M. Salah (pen.) – 49. Gündoğan, 74. Gündoğan (Foden), 76. Sterling (B. Silva), 83. Foden (Jesus)

    Karty:   2. Th. Alcântara (LIV), 70. Fabinho (LIV) – 62. Rúben Dias (MAC)

    Neproměněná penalta: 38. Gündoğan (MAC), mimo


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:8.
    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Fabinho, J. Henderson (C), Robertson (85. Tsimikas) – Th. Alcântara (68. Shaqiri), Wijnaldum, Jones (68. Milner) – M. Salah, Firmino, Mané.
    Náhradníci: Adrián – Kabak, Milner, Oxlade-Chamberlain, Origi, N. Phillips, Shaqiri, N. Williams, Tsimikas.

    Manchester City: Ederson – Cancelo, Stones, Rúben Dias, Zinčenko – B. Silva, Rodri, Gündoğan – Mahríz (72. Jesus), Sterling (C), Foden.
    Náhradníci: Steffen – Bernabé, Jesus, B. Mendy, Laporte, Doyle, García, Fernandinho, F. Torres.

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Bennett
    bahis siteleri