Německo – Portugalsko 1:0 (kon.)
konec
Německo
1:0 (0:0)
Portugalsko
Neděle 06.06.2021, 21:00 • Stadion Stožice, Lublaň • Mistrovství Evropy U21 • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:29:29)
     
    Příští evropský šampionát hráčů do 21 se uskuteční zase za dva roky. O pořadatelství se rozdělí Rumunsko a Gruzie.
     
    Až budoucnost ukáže, jak kvalitní obsazení tento šampionát vlastně měl. Jedno prvenství mu ale zaručeně patří. Trval ze všech nejdéle, protože byl rozdělen do dvou reprezentačních turnusů. A snad to byl jediný turnaj, jehož skupinová fáze se uskutečnila kompletně bez diváků.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 6 – 1
    Střely mimo: 5 – 6
    Držení míče: 47 % – 53 %
    Rohové kopy: 7 – 9
    Ofsajdy: 3 – 0
    Fauly: 17 – 15
    Žluté karty: 4 – 2.
     
    Němci zvítězili zaslouženě. Před vlastní brankou bezchybně odklízeli jeden centr za druhým a za celých devadesát minut vlastně nechali projít na Finna Dahmena jedinou střelu. Zlatý gól padl krátce po změně stran. Symbolicky ho dal Lucas Nmecha, který se s celkovými čtyřmi zásahy osamostatnil v turnajové tabulce střelců na prvním místě. U jediného gólu rozhodně zůstat nemuselo. Svěřenci Lucase Nmechy pravidelně vyráželi do rychlých protiútoků, ale Diogo Costa držel portugalské naděje až do poslední minuty. Spoluhráči v poli mu ale radost neudělali, za největší šanci na vyrovnání se dá bez nadsázky označit Vieirova střela z půlící čáry.
    Korunovace německých mistrů Evropy
     
    Bezpochyby nejlepší zážitek v kariéře Arneho Maiera je zde. Kmenový hráč Herthy Berlín zvedá nad hlavu vítěznou trofej pro novopečené šampiony!
     
    A teď už přichází na řadu ta spokojenější skupina. Německá jednadvacítka slaví historicky třetí zlato. Portugalci naopak prohráli i své třetí finále.
     
    Němci připravili poraženému týmu špalír, kterým si Portugalci přichází pro stříbrné medaile. Předává je prezident UEFA Aleksander Čeferin, jenž je zde v Lublani doslova doma.
     
    Navzdory některým opatřením se připravil slavnostní ceremoniál. Tradičně začíná oceněním pro rozhodčí finálového duelu. Gruzínská výprava ho nepochybně zvládla.
     
    Přímo na hrací ploše obdržel cenu pro nejlepšího hráče turnaje portugalský záložník Fábio Vieira.
    90+4. Bezprostřední německá radost!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Dalot dal nechytatelnou přihrávku Vieirovi, který na ni nezareagoval zrovna bryskně. Dahmen bude kopat od branky ve chvíli, kdy je o zlatu pro Německo asi jasno!
     
    90+3
    Neúplně chytře vyřešená rozehrávka z půlky hřiště. Nákop letěl do ofsajdu, v němž se zapomněl Karim Adeyemi. Před námi je poslední minuta!
     
    90+3
    Z německého pohledu už to vypadá více než nadějně! Jota zastavoval možný brejk zatažením Jonathana Burkardta. Na světě je další žlutá karta.
     
    90+2
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Salih Özcan, přichází Anton Stach.
     
    90+2
    Žádný závěrečný nápor se nekoná. Salih Özcan ukrojil další vteřiny zdržováním při střídání. Tato žlutá karta ho mrzet určitě nebude.

    Michal Břuchanský

    Branky: 49. Nmecha (Baku)

    Karty:   12. Wirtz (GER), 43. Nmecha (GER), 90. Raum (GER), 90+2. S. Özcan (GER) – 58. Braganca (POR), 90+3. Jota (POR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 7:9. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 17:15.
    Německo: Dahmen – Baku, Pieper, N. Schlotterbeck, Raum – Maier (C), Dorsch (85. Janelt) – Wirtz (68. Adeyemi), S. Özcan (90+2. Stach), M. Berisha (67. Burkardt) – Nmecha (85. Jakobs).
    Náhradníci: Grill, Schubert – Adeyemi, Appelkamp, Burkardt, Jaeckel, Jakobs, Janelt, Klimowicz, Mai, Stach, Vagnoman.

    Portugalsko: D. Costa – Dalot, D. Queirós (C), Leite, Conté (86. Ramos) – Vitinha (59. Jota), Vieira, F. Luís (83. G. Fernandes), Braganca – Mota (46. Leão), Tomás (59. Conceição).
    Náhradníci: Maximiano, Virginia – Baró, Conceição, Djaló, G. Fernandes, Jota, Leão, P. Pereira, Ramos, F. Soares, T. Tavares.

    Rozhodčí: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (GEO)

    Diváci: 4 883
    bahis siteleri