Německo – Portugalsko 1:0 (kon.)
konec
Německo
1:0 (0:0)
Portugalsko
Neděle 06.06.2021, 21:00 • Stadion Stožice, Lublaň • Mistrovství Evropy U21 • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z finálového utkání mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Přesně 74 dní po začátku nevšedně zorganizovaného turnaje se proti sobě postaví výběry Německa a Portugalska!
     
    Německo

    Finálová účast svěřenců Stefana Kutze asi nepřekvapí. Mladí Němci se dostali mezi dva nejlepší týmy šampionátu už potřetí za sebou. Polský turnaj v roce 2017 dovedli do zlatého konce, kdežto před dvěma lety ve finále podlehli 1:2 Španělům. Přitom nechybělo mnoho Německo se letos ani nedostalo ze základní skupiny. Získalo totiž stejně bodů jako nepostupující Rumuni a o konečném druhém místu rozhodlo až příznivější skóre způsobené jedinou výhrou 3:0 nad Maďarskem. Namále měli Němci i ve čtvrtfinále s Dánskem, v němž Lukas Nmecha srovnával na 1:1 až v 88. minutě. Mezi nejlepší čtyři nakonec postoupili prostřednictvím sedmikolového penaltového rozstřelu. Semifinále proti Nizozemsku už bylo o něčem jiném. Florian Wirtz dal dva góly během prvních osmi minut a zajistil vítězství 2:1.

    Nejlepší střelci:
    • L. Nmecha – 3 góly
    • B. Baku – 2 góly
    • F. Wirtz – 2 góly.
     
    Portugalsko

    Portugalci mají za sebou hladký postup ze základní skupiny, neboť v „déčku“ jako jediní překonali metu tří získaných bodů. A to s velkým přehledem, protože Chorvaty, Angličany i Švýcary porazili bez jediného inkasovaného gólu. V pondělním čtvrtfinále už hlavní kouč Rui Jorge prožíval větší nervy. Jeho svěřenci ztratili náskok 2:0 i 3:1 a o postupu mezi nejlepší čtyři museli rozhodnout až v půlhodinovém prodloužení. Díky početní výhodě způsobené vyloučeným Lovatem nakonec zvítězili s divokým skóre 5:3. Semifinálové měření sil s obhájci ze Španělska bylo gólově chudší. Nepříliš atraktivní bitvu rozhodla situace z osmdesáté minuty, kdy si Vieirův pas srazil do vlastní branky Jorge Cuenca. Je tedy jasné, že parta řízená kapitánem Queirósem přinejhorším dorovná historicky nejlepší umístění mladých Portugalců na mistrovství Evropy. V roce 1994 a 2015 obsadili druhé místo.

    Nejlepší střelci:
    • D. Mota – 3 góly
    • F. Conceição – 2 góly
    • F. Trincão – 2 góly.
    Naposledy se obě země utkaly v semifinále Eura 2015. Němci měli k dispozici ter Stegena, Kimmicha nebo Vollanda, přesto v Olomouci schytali debakl 0:5.
     
    Úvodní sestavy:

    Německo: Dahmen – Baku, Pieper, N. Schlotterbeck, Raum – Maier (C), Dorsch – Wirtz, S. Özcan, M. Berisha – Nmecha.
    Náhradníci: Grill, Schubert – Adeyemi, Appelkamp, Burkardt, Jaeckel, Jakobs, Janelt, Klimowicz, Mai, Stach, Vagnoman.

    Portugalsko: D. Costa – Dalot, D. Queirós (C), Leite, Conté – Vitinha, Vieira, F. Luís, Braganca – Mota, Tomás.
    Náhradníci: Maximiano, Virginia – Baró, Conceição, Djaló, G. Fernandes, Jota, Leão, P. Pereira, Ramos, F. Soares, T. Tavares.

    Rozhodčí: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (GEO).
     
    Osmapadesátiletý lodivod Stefan Kuntz nasazuje totožnou jedenáctku jako v semifinále. To v portugalské sestavě nalezneme dvě změny. Gedsona Fernandese v záloze nahradil Florentino Louis. No a vedle Danyho Moty bude místo Leãa útočit Tiago Tomás.
     
    V německé základní sestavě nastupuje hned sedm hráčů, kterým je 23 let. Portugalci mají takové případy jen dva (Abdu Conté, Dany Mota). Nejmladší jsou osmnáctiletí Florian Wirtz a Tiago Tomás.
     
    Všech pětadvacet hlavních aktérů už dorazilo na hřiště, kde si pochopitelně vyslechnou hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zahajovacího výkopu se zhostili Němci, kteří nastupují v bíločerných barvách. Portugalsko bude hrát v červenozelené kombinaci.
     
    2
    Hned na konci druhé minuty registrujeme první zakončení. Florentino Luis přenesl hru doprava na Dalota, který udělal dlouhou kličku a zprava zacílil do boční sítě Dahmenovy brány.
     
    3
    Stadion v Lublani není zaplněn ani z poloviny. Atmosféra je přesto solidní, zejména Portugalci zde mají početnou výpravu aktivně podporujících fanoušků.
     
    4
    Tiago Tomás se vzorně vrátil a pomohl ukončit německou aktivitu. Vyfauloval se na něm David Raum, jenž se po tomto utkání přesune z Fürthu do Hoffenheimu.
     
    5
    Diogu Dalotovi utekl míč celým objemem za postranní čáru. Hned po autu Rauma ho však Portugalsko získalo zpátky do své moci.
     
    6
    Bote Baku měl před sebou dálnici volného prostoru. Slibně vyhlížející brejk však zazdil nepřesnou přihrávkou na Floriana Wirtze.
     
    7
    Nmecha byl zahnán do strany, kde si vypomohl s Bakuem. Dalekonosný centr Portugalci zneškodnili. Díky faulu Dorsche na Vieiru budou zase útočit.
     
    8
    Dany Mota se vymanil ze sevření tří obránců a dostal míč do vápna na Tomáse, který zkusil štěstí z otočky a jen o kousek netrefil ze svého pohledu pravou tyč.
    8. Tiago Tomás (POR)
     
    9
    Baku nabízel míč za obranu Wirtzovi, kterého Abdu Conté zastavil pouze za cenu rohového kopu. Všichni hlavičkáři se tedy stěhují k pracovišti Dioga Costy.
     
    10
    Přetažený centr na Schlotterbecka se trochu minul účinkem. Kmenový hráč Freiburgu se zmocnil míče až na levém kraji, ale nic vážnějšího s ním nevymyslel.
     
    11
    Dany Mota předvedl další tanečky, jenže na levém okraji pokutového území se s mladším kolegou Tiagem Tomásem tentokráte nepropojil. Následoval nedovolený atak na Dorsche.
     
    12
    Stojí za zmínku, že ani ve finálovém střetnutí nemá hlavní rozhodčí Giorgi Kruašvili k dispozici video. I bez něj ale ukázal první žlutou kartu Wirtzovi za taktické chycení Bragancy.
     
    13
    Diogo Dalot se zprava neohroženě vřítil do šestnáctky. Prohnal se okolo Schlotterbecka, jenže Pipeper mu zvládl zablokovat střelu na nevyužitý roh.
     
    14
    Do riskantně velké mezery mezi stopery nabídl svůj nákop Conté. Tiago Tomás se snažil hlavičkovat do protipohybu Dahmena, ale ten přesto neměl složitý zákrok.
     
    15
    Florentino Luís chyboval na třiceti metrech od vlastní branky. Portugalci za to málem zaplatil, Wirtz se jednou zasekávačkou zbavil tří protivníků a tečovanou střelou orazítkoval břevno.
    15. Florian Wirtz (GER)
     
    16
    Samotným zasažením horní tyče to pro Costu ještě neskončilo. Pracně totiž odklízel míč z hlavy Nmechy a pak ještě svedl hraniční souboj s Özcanem.
     
    17
    Diogo Dalot vytěžil na Raumovi rohový kop. Zrealizoval ho Fábio Vieira, ale Dahmen zvládl v zahuštěném prostoru míč vyboxovat do relativního bezpečí.
     
    18
    Mërgim Berisha si troufl na dosti ambiciózní střelu z třiceti metrů, kterou ohrozil maximálně pár fanoušků za brankou Dioga Costy. Vlastně se to dá označit za zbytečnou ztrátu.
     
    19
    Ze série soubojů vyplaval s míčem na noze Dany Mota. Ve snaze přihrát Vitinhovi však trefil Dorsche a gruzínský sudí bez váhání pískal.
     
    20
    Dobrá kombinace Němců po vhazování Rauma. Baku v rychlosti posouval míč do pokutového území, kde Costa výtečně vyběhl proti Nmechovi. Zmenšil střelecký úhel na minimum a rukou vyrazil dobře myšlenou střelu na roh.
    20. Lucas Nmecha (GER)
     
    21
    Ze standardní situace svěřenci Stefana Kuntze nic moc nevytěžili. Míč jim ale zůstává v rámci kombinace mezi obránci.
     
    22
    Abdu Conté se postaral o centr Rauma, který přeletěl oba Němce číhající u branky. Portugalci mohou zahájit rychlý protiútok.
     
    23
    Arne Maier ukázal skvělé bránění. V rychlostním souboji se nenechal předčít Motou a čistým způsobem se postaral o odkop od Dahmenovy brány.
     
    24
    Salih Özcan si všiml náběhu Nmechy, ale rozhodčí zase viděl faul kmenového hráče Manchesteru City. Na zemi skončil stoper Diogo Leite.
     
    25
    Německá jedenáctka rezignovala na napadání a nechala cirkulovat míč mezi kvartetem obránců. Až Dalot vytahuje akci nahoru.
     
    26
    Fábio Vieira přenesl těžiště na levý kraj, kde Conté sice odcentroval přes Bakua, ale míč přeletěl přes celou šířku až za druhou postranní čáru.
     
    27
    Z nepříjemné kolize resultovala výhoda Němců. Bote Baku si navedl míč na levačku a tou hledal Berishu, jenž si byl vědom svého ofsajdu.
     
    28
    Vieira byl po akci Dalota zdvojený u vstupu do pokutového území. Kromě Rauma tam byl Mërgim Berisha, který si dokonce vynutil faul.
     
    29
    Conté podklouzl a umožnil přízemní pas do šestnáctky, kde to za něj stopeři vyřešili. Němci se během pár vteřin vrátili k půlící čáře.
     
    30
    Özcan dlouho hledal adresáta přihrávky. Nakonec si vybral kapitána Maiera, který z dobrých pětadvaceti metrů pořádně protáhl Costu. Gólman Porta předvedl dobrý zákrok, jenže se u něj očividně zranil.
    30. Arne Maier (GER)
     
    31
    Těžko říct, co přesně se Diogu Costovi stalo. Na nějaký velký náraz do tyče to nevypadalo. Rui Jorge věří, že všechno vyřeší zázračný obstřik.
     
    32
    Prozatím se zdá být vše v pořádku. Po Wirtzově rohovém kopu Diogo Costa žádnou práci neměl, jeho spoluhráč Queirós si však udělal něco s kotníkem.
     
    33
    Po slibném úvodu ze strany Portugalce se stále více hraje podle německých not. Další Berishův pas do ohně k Nmechovi ale nedoputoval.
     
    34
    Diogo Leite si poradil s několikátým centrem aktivního Bakua. Jeho stoperský kolega Queirós se zase postaral o Maierovu nabídku od rohového praporku.
     
    35
    Daniel Braganca Portugalce z tlaku nedostal. Přesně naopak, kvůli faulu na Özcana se připravuje další standardka. V tomto případě už je to i střelecká pozice.
     
    36
    Wirtz od míče odběhl a vše zůstalo na levačce Rauma. Vsadil na centr, jenže nepřesně hlavičkující Mërgim Berisha byl lapen do ofsajdové pasti.
     
    37
    Diogo Dalot si nevěřil na centr z pravého křídla. Portugalci zařadili zpátečku a zcela dobrovolně se s kombinací vrátili až ke stoperům.
     
    38
    Baku nabral dobrou rychlost, ale to samé se dalo říct o vracejícím se Tomásovi. Braganca každopádně spáchal další centr a k vidění byl Queirósem zneškodněný centr Rauma.
     
    39
    Rohové kopy papírově domácímu týmu moc nefungují. Zleva to na sebe vzal David Raum, ale Diogo Costa příchozí centr s jistotou vyboxoval.
     
    39
    Vitinha skončil v kotrmelcích kvůli šlapáku Rauma. Salih Özcan si v přerušené hře něco vysvětloval s rozhodčím, jenž se s ním dlouho nezdržoval.
     
    40
    Queirós provedl nákop na pravý kraj, odkud Dalot přihrával k ose hřiště na Vieiru. Jednadvacetiletý záložník Porta natáhl levačkou a zhruba o metr přestřelil.
     
    41
    Salih Özcan ve sprintu přepadl přes jednoho ze soupeřů. Faulován nebyl, ale míč rozhodčího stejně bude patřit vítězům turnaje z let 2009 a 2017.
     
    42
    Drzé sólo Rauma k úspěchu nevedlo. Rýsoval se brejk Portugalců, ovšem Tomás odevzdal míč Dahmenovi lobem z vlastní poloviny.
     
    43
    Riskantní ťukes na půlce Portugalcům nevyšel. O brejku Němců platilo némlich to samé, Nmecha za nesmyslný skluz zezadu na Vieiru automaticky dostal žlutý trest.
     
    44
    Trošku se nám na hřišti přiostřilo. Na vlastní kůži to v závěru prvního poločasu pocítil Schlotterbeck, na kterého zezadu naskočil Dany Mota. Opět je to s faulem.
     
    45
    David Raum si mohl několika doteky připravit centr z levé strany. O pár čísel ho ale přetáhl a Conté všechno vyřešil ve spolupráci s Bragancou.
     
    45+1
    Wirtz opět čepoval míč do ohně. Čekal tam na něj Berisha, ale Queirós zareagoval odkopem na roh. Ani z něj se nic pořádného neurodilo. Baku v pokračující akci centroval nepřesně.
     
    45+1
    V první ze dvou nastavených minut zahájil Mota rychlý protiútok. Vitinha před vyběhnuvším Dahmem ale nenašel skulinku potřebnou ke střele a vše se ve finále zpomalilo. Definitivní konec přišel s centrem Dalota.
     
    45+2
    Salih Özcan prohloubil svůj spor s hlavním arbitrem další rozpravou. Těžko říct, o co mu vlastně šlo, protože míč vlastnili Němci. Byť jen do té doby, než přišlo špatné přenesení na Rauma.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Zároveň s koncem prvního poločasu se k zemi poroučel David Raum, kterého úplně neposlouchá levá holeň. Na nic zásadního to na první pohled nevypadá.
     
    Úvodních pětačtyřicet minut o konkrétním rozdělení zlatých a stříbrných medailí nerozhodlo. Úvod vyšel Portugalcům, kterým po šanci Tiaga Tomáse postupně docházel dech. Nejblíže otevření skóre byl Florian Wirtz, jehož tečovaná střela ze sedmnácti metrů přistála na břevně. Pak už se dvakrát činil sám brankář Diogo Costa. Nejprve vychytal Nmechu a v 30. minutě vyškrábl povedený projektil kapitána Maiera.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 2 – 1
    Střely mimo: 3 – 3
    Držení míče: 54 % – 46 %
    Rohové kopy: 6 – 2
    Ofsajdy: 1 – 0
    Fauly: 8 – 7
    Žluté karty: 2 – 0.
    Pohled na kulisy lublaňského finále
     
    Oba týmy jsou ještě v kabině. Jedinou výjimkou je Rafael Leão, který zřejmě nahradí jednoho ze dvou nevýrazných portugalských útočníků.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Dany Mota, přichází Rafael Leão.
     
    47
    Mërgim Berisha se Salihem Özcanem působí trochu nedisciplinovaným dojmem. První z nich hned zkraje druhé půlky zfauloval Florentina Luíse.
     
    48
    Abdu Conté přečetl přenesení na Wirtze, jenže o pár vteřin později nezvládl přesně přihrát podél postranní čáry na čerstvého Leãa.
     
    49
    Německo právě vstřelilo branku!
    Jen pár desítek vteřin po změně stran tu máme první gól finále! Dvěma přihrávkami na půlce otočili Němci hru na pravou stranu, kde měl Baku volné pole působnosti. Ideálně načasoval přihrávku před rozběhnutého LUCASE NMECHU, jenž si prvním dotekem položil Costu a zprava zacílil do odkryté brány.
    49. Lucas NMECHA - 1:0
     
    51
    Na nepříjemné propadnutí ve středu pole Portugalci nedoplatili. Hráčům v bílém se tentokráte nechtělo přímočaře kupředu, raději vystaví útok ze zadní řady.
     
    52
    Vitinha rychle vyhodnotil situaci na ose, kde proti němu chybně vystartoval jeden z obránců. O to volnější prostor měl Vieira, jenže Schlotterbeck důrazným zákrokem zahrál na roh.
     
    53
    Po vstřeleném gólu dokázal Lucas Nmecha pomoct také obraně. Nenechal pořádně vyskočit Queiróse, takže z centru Fábia Vieiry nic velkého nevzniklo.
     
    55
    Nejsou to úplně povedené minuty pro Portugalce. Berisha měl dostatek prostoru na levém kraji. Leite přízemní centr odklidil do zámezí.
     
    56
    Wirtzova rána z dálky daleko neprošla. Naopak se odrazila do protiútoku, jenž Rafael Leão zazdil přihrávkou za paty Vieiry.
     
    57
    Nico Schlotterbeck neriskoval a rovněž zakopl míč do autu. V trochu rozházené pasáži vhazoval Dalot a pomohl získat rohový kop.
     
    58
    Fábio Vieira si přivolal hráče na možnou rozehrávku nakrátko. Němce to nijak nezaskočilo, běžný centr z rohu bez komplikací ubránilo.
     
    58
    Rychlík Bote Baku už startoval do rychlého brejku. Daniel Braganca se však nezdráhal zatáhnout za ruční brzdu a řekl si o žluté napomenutí. První na straně Portugalska.
     
    59
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Vitinha, přichází Jota.
     
    59
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Tiago Tomás, přichází Francisco Conceição.
     
    60
    Gólů z půlící čáry moc nepadá. Fábio Vieira se o něj přesto pokusil a reálně ohrozil Dahmena, který se musel pořádně natáhnout, aby vyrazil míč mimo tři tyče.
    60. Fábio Vieira (POR)
     
    61
    Bote Baku byl v dosti nevýhodné pozici při bránění rohového kopu. Měl u sebe hned dva číhající Portugalce, takže zvolil trochu riskantnější řešení v podobě „zakončení“ na vlastní branku. Dahmen byl připraven.
     
    62
    Už pár minut se hraje výhradně na německou branku. Konkrétně před ní poletí už několikátý centr od rohového praporku.
     
    63
    Zvolené řešení rozehrávky nakrátko se vůbec nepovedlo. Smrdělo to dokonce protiútokem, Portugalce uklidnil až odpískaný faul Nmechy na Queiróse.
     
    64
    Od vstřeleného gólu je to z obou stran hodně nervózní. Němcům elán dlouho nevydržel, Dorsch složil Bragancu a proto budou čelit další standardní situaci.
     
    65
    Místo nákopu do pokutového území přihrával Fábio Vieira na pravé křídlo. Conceição centroval bezúspěšně, ale něco ještě může vzejít z autu Dalota.
     
    66
    Němci reklamovali ruku Contého. Gruzínští rozhodčí ji neviděli a nechali hrát muže v červeném, kteří beztak obléhají jen prostor na polovině hřiště.
     
    67
    Rafael Leão v nadějné akci do otevřené obrany trochu zahnal Conceiçãa, jenž se rozhodl přihrát do druhé vlny. Vieira střílel z jedné, ale nepropálil dobře postaveného Schlotterbecka.
     
    67
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Mërgim Berisha, přichází Jonathan Burkardt.
     
    68
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Florian Wirtz, přichází Karim Adeyemi.
     
    69
    Díky nedorozumění v německém přechodu potáhl útok po pravé straně Dalot a přes výraznou přesilu obránců nabídl míč do předbrankového území. Jota s tím ale nepočítal, zůstal stát a to se stalo celé akci osudným.
     
    70
    Leite spáchal přestupek vůči Nmechovi. Ve druhé půli méně výrazný Raum kopl standardku z pravé strany, jenže Özcan nekomfortní hlavičkou Costu nevystrašil.
     
    71
    Abdu Conté vyzval do akce střídajícího Jotu. Vystoupil proti němu Bote Baku a odrazil míč na roh. Chystá se ho rozehrát právě Jota.
     
    72
    Hodně nepovedený centr nedoletěl ani k úrovni bližší tyče. Po zásahu Adeyemiho si to Němci trochu zkomplikovali, ale ve finále nic zásadního neřešili.
     
    73
    Nešikovného zásahu Florentina Luíse využil Dorsch k pohotovému nákopu na Adeyemiho. Ten v situaci jeden na jednoho nadvakrát přelstil Dalota, ale pak podlehl tíze okamžiku. Vystřelil jen na střed brány, kde Diogo Cost anechyběl.
    73. Karim Adeyemi (GER)
     
    74
    Jonathan Burkardt vybojoval míč pro Nmechu, kterému hrubě nesedla střela z delší vzdálenosti. Diogo Costa na nic nečeká a vrací balon do hry.
     
    75
    Rychlé rozehrání bylo tak trochu kontraproduktivní. Příjemce nákopu Braganca podklouzl a Lucas Nmecha si tak mohl své zakončení z pětadvaceti metrů zopakovat. Nyní vypálil podstatně lépe, ale Costa zvládl vyrazit letící projektil nad bránu.
    75. Lucas Nmecha (GER)
     
    76
    Nico Schlotterbeck vystoupil z obranného kvarteta a byl si přitom vědom, že si nemůže dovolit propadnout. Raději tak zalehl Vieiru.
     
    77
    Nalevo operujícímu Jotovi dorazil na pomoc urostlý krajní bek Conté. Jonathan Burkardt se ale dobře vrátil a zabránil přihrávce z koncové čáry. Sražený míč sebral Dahmen.
     
    78
    Od vstřeleného gólu Němcům utíká čas jen velmi pomalu. Od vítězství je stále dělí patnáct minut, v nichž se může přihodit takřka cokoliv.
     
    79
    Pravdou ale je, že když nepočítáme Vieirův pokus z půlící čáry, tak Portugalci Dahmena moc neprověřují. V těchto vteřinách opět zakládají útok z vlastní půlky.
     
    80
    Karim Adeyemi se už podruhé řítil vstříc Costovi! Opět to bylo po chybě Florentina Luise, kterou portugalský gólman zákrokem levým kotníkem vyžehlil.
    80. Karim Adeyemi (GER)
     
    81
    Niklas Dorsch do puntíku plní pokyny zadané defenzivním středopolařům. Neohroženě teď skočil pod nohy Contého a tím ho na levém křídle zastavil.
     
    82
    Úplně zadarmo to pro Niklase Dorsche nebylo. Před autem Bakua pocítil nějakou bolest a vynutil si krátkodobé ošetření.
     
    83
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Florentino Luís, přichází Gedson Fernandes.
     
    84
    Jotův nákop letěl na obsazeného útočníka. Němci odpověděli rychlým brejkem tří hráčů. Do přihrávky Adeyemiho na Nmechu se na poslední chvíli vložil Gedson Fernandes.
     
    85
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Niklas Dorsch, přichází Vitaly Janelt.
     
    85
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Lucas Nmecha, přichází Ismail Jakobs.
     
    86
    Salih Özcan přebíral Raumův aut zády brance. Pro vynucený centr přes hlavu si bezpečně došel Diogo Costa. Bude se znovu střídat...
     
    86
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Abdu Conté, přichází Gonçalo Ramos.
     
    87
    Častá střídání hru výrazně rozdrobily. Čas na vyrovnání se Portugalcům rychle krátí, což podpořil i trochu zbytečný faul Dioga Leiteho na Burkardta.
     
    88
    Za neposedně skákajícím míčem se na kraji šestnáctky tlačil Jonathan Burkardt. Leite tam na něj sáhl, ale sudího Kruašviliho naivní pád nepřesvědčil.
     
    89
    Rafael Leão připravil Jotovi pozici na centr. Němci v zadních řadách opět nezaváhali a opakovaně vystartovali do bleskového kontru. Adeyemi ho zpomalil špatným zpracováním.
     
    90
    Francisco Conceição ve sprintu neustál mírný kontakt s Raumem, který ždímal poslední zbytky sil. Odpískaný faul byl dokonce oceněn žlutou kartou.
     
    90+1
    Důležitá zpráva o nastavení. Naděje Portugalců budou žít ještě čtyři minuty!
     
    90+2
    Žádný závěrečný nápor se nekoná. Salih Özcan ukrojil další vteřiny zdržováním při střídání. Tato žlutá karta ho mrzet určitě nebude.
     
    90+2
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Salih Özcan, přichází Anton Stach.
     
    90+3
    Z německého pohledu už to vypadá více než nadějně! Jota zastavoval možný brejk zatažením Jonathana Burkardta. Na světě je další žlutá karta.
     
    90+3
    Neúplně chytře vyřešená rozehrávka z půlky hřiště. Nákop letěl do ofsajdu, v němž se zapomněl Karim Adeyemi. Před námi je poslední minuta!
     
    90+4
    Dalot dal nechytatelnou přihrávku Vieirovi, který na ni nezareagoval zrovna bryskně. Dahmen bude kopat od branky ve chvíli, kdy je o zlatu pro Německo asi jasno!
     
    90+4
    Konec zápasu.
    90+4. Bezprostřední německá radost!
     
    Přímo na hrací ploše obdržel cenu pro nejlepšího hráče turnaje portugalský záložník Fábio Vieira.
     
    Navzdory některým opatřením se připravil slavnostní ceremoniál. Tradičně začíná oceněním pro rozhodčí finálového duelu. Gruzínská výprava ho nepochybně zvládla.
     
    Němci připravili poraženému týmu špalír, kterým si Portugalci přichází pro stříbrné medaile. Předává je prezident UEFA Aleksander Čeferin, jenž je zde v Lublani doslova doma.
     
    A teď už přichází na řadu ta spokojenější skupina. Německá jednadvacítka slaví historicky třetí zlato. Portugalci naopak prohráli i své třetí finále.
     
    Bezpochyby nejlepší zážitek v kariéře Arneho Maiera je zde. Kmenový hráč Herthy Berlín zvedá nad hlavu vítěznou trofej pro novopečené šampiony!
    Korunovace německých mistrů Evropy
     
    Němci zvítězili zaslouženě. Před vlastní brankou bezchybně odklízeli jeden centr za druhým a za celých devadesát minut vlastně nechali projít na Finna Dahmena jedinou střelu. Zlatý gól padl krátce po změně stran. Symbolicky ho dal Lucas Nmecha, který se s celkovými čtyřmi zásahy osamostatnil v turnajové tabulce střelců na prvním místě. U jediného gólu rozhodně zůstat nemuselo. Svěřenci Lucase Nmechy pravidelně vyráželi do rychlých protiútoků, ale Diogo Costa držel portugalské naděje až do poslední minuty. Spoluhráči v poli mu ale radost neudělali, za největší šanci na vyrovnání se dá bez nadsázky označit Vieirova střela z půlící čáry.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 6 – 1
    Střely mimo: 5 – 6
    Držení míče: 47 % – 53 %
    Rohové kopy: 7 – 9
    Ofsajdy: 3 – 0
    Fauly: 17 – 15
    Žluté karty: 4 – 2.
     
    Až budoucnost ukáže, jak kvalitní obsazení tento šampionát vlastně měl. Jedno prvenství mu ale zaručeně patří. Trval ze všech nejdéle, protože byl rozdělen do dvou reprezentačních turnusů. A snad to byl jediný turnaj, jehož skupinová fáze se uskutečnila kompletně bez diváků.
     
    Příští evropský šampionát hráčů do 21 se uskuteční zase za dva roky. O pořadatelství se rozdělí Rumunsko a Gruzie.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:29:29)

    Michal Břuchanský

    Branky: 49. Nmecha (Baku)

    Karty:   12. Wirtz (GER), 43. Nmecha (GER), 90. Raum (GER), 90+2. S. Özcan (GER) – 58. Braganca (POR), 90+3. Jota (POR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 7:9. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 17:15.
    Německo: Dahmen – Baku, Pieper, N. Schlotterbeck, Raum – Maier (C), Dorsch (85. Janelt) – Wirtz (68. Adeyemi), S. Özcan (90+2. Stach), M. Berisha (67. Burkardt) – Nmecha (85. Jakobs).
    Náhradníci: Grill, Schubert – Adeyemi, Appelkamp, Burkardt, Jaeckel, Jakobs, Janelt, Klimowicz, Mai, Stach, Vagnoman.

    Portugalsko: D. Costa – Dalot, D. Queirós (C), Leite, Conté (86. Ramos) – Vitinha (59. Jota), Vieira, F. Luís (83. G. Fernandes), Braganca – Mota (46. Leão), Tomás (59. Conceição).
    Náhradníci: Maximiano, Virginia – Baró, Conceição, Djaló, G. Fernandes, Jota, Leão, P. Pereira, Ramos, F. Soares, T. Tavares.

    Rozhodčí: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (GEO)

    Diváci: 4 883
    bahis siteleri