Alaškert – Rangers 0:0 (kon.) | Helsinki – Fenerbahce 2:5 (kon.) | Zorja Luhansk – Rapid 2:3 (kon.)
Galatasaray – Randers 2:1 (kon.) | Alkmaar – Celtic 2:1 (kon.) | Kluž – CZ Bělehrad 1:2 (kon.)
Slovan Bratislava – Olympiakos 2:2 (kon.) | Legia – Slavia cz 2:1 (kon.) | Antverpy – Omonia Nikósie 2:0 (3:2 po pen.)
Sturm Graz – Mura 2:0 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
2:1 (2:1)
Celtic Glasgow
Čtvrtek 26.08.2021, 20:15 • AFAS Stadion • Evropská liga (předkola) • Play-off
Předzápasové kurzy
     
    Ode mne je to pro dnešek již úplně vše. Přeji pěkný zbytek večera a budu se těšit příště, na počtenou. (22:33:16)
     
    Statistiky utkání z pohledu domácích:

    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 5:2.
    Střely mimo: 9:6.
    Rohy: 8:5.
    Ofsajdy: 3:3.
    Fauly: 18:7.
     
    Je dobojováno! Celtic Glasgow sice dnes podlehl na půdě AZ Alkmaar v odvetě závěrečného kola kvalifikace svému soupeři 1:2. Nicméně v součtu s prvním zápasem, který zelenobílí 2:0 vyhráli, to znamená, že postupují do základní skupiny Evropské ligy! Vše podstatné se v této odvetě odehrálo již v prvním poločase. V jeho závěru a na startu druhé půle to vypadalo, že je jen otázkou času, kdy dá AZ vyrovnávací gól. Jenže tlak Alkmaaru se postupně vytratil, branka nepřišla, a tak slaví postup Celtic.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Ještě jeden centr na hranici šestnáctky Celticu, Welsh jej odvrací a sudí už nekompromisně píská konec. Karlsson už napálil míč do sítě jen ze vzteku a po odpískání, tohle platit nebude. Je konec! Glasgow postupuje!
     
    90+4
    Fandové Alkmaaru nevěřícně sledují, jak jejich celku unikají poslední vteřiny utkání. Vypadá to, že se jim už nepodaří jednobrankové manko smazat. Ačkoliv to na přelomu poločasů vypadalo velice nadějně.
     
    90+3
    Celtic vyrazil jen propagačně kupředu a Edouardo se příliš nenamáhal balón hráčům AZ vrátit. Ti ale nakonec ještě mohou hrát.
     
    90+2
    Rohový kop na přední tyč odvrácen. Je tu ale další roh. Ten byl kroucen přímo do brány, Hart zvládl míč vyboxovat do bezpečí právě před Verhulstem, jenž ho ve vápně povalil na zem.
     
    90+1
    Sudí Martins nastavuje čtyři minuty nad rámec základní hrací doby. Alkmaar získává rohový kop a do vápna běží i Verhulst.
     
    90
    A safra! Pokud jsem viděl správně, tak Gudmundsson trefil patičkou do obličeje Ralstona ve vápně a pochopitelně vidí žlutou kartu. Tohle mohlo dopadnout mnohem hůř a pak by musela přijít na řadu kartička úplně jiné barvy.
     
    89
    De Wit podebral při náběhu Welshe, fandové AZ se sice zlobí, ale útočný faul se i tak píská a postup Alkmaaru kupředu je tak opět zbržděn.
     
    89
    Prudký vysoký centr z pravé strany do vápna Celticu našel hlavou Welsh a odehrál jej do bezpečí. Důležitý okamžik pro Glasgow.
     
    88
    Borci z Glasgow se dostali na chvíli kupředu, Christie ale merunu proti dvěma protivníkům neudržel a nyní spěchá dozadu, aby se zapojil do obranné formace.
     
    87
    Kolik jsme už dnes viděli vysokých míčů na hranici šestnáctky Celticu, to nespočítám. Každopádně ty dva poslední neskončily valným způsobem.
     
    87
    Hráči Alkmaaru musí znovu založit svůj útok až od své svatyně. Podařilo se jim sice dostat kupředu, jenže to nejcennější jim uteklo do zámezí. Aut pro Glasgow.
     
    86
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Furuhaši, přichází Soro.
     
    86
    AZ hází aut na levé straně, Witry předává míč Koopmeinersovi, ten však bude muset počkat, než vystřídá Furuhaši.
     
    85
    Fotbalisté Glasgow jsou po delší době na útočné půli. Furuhaši byl očividně v ofsajdu a nemohl hrát. Viditelně se sice nechtěl zapojit, sudí ale postavení mimo hru stejně odpískal.
     
    84
    Hart samozřejmě s rozehrávkou nespěchá. Kapitán AZ Koopmeiners už také gestikuluje k sudímu Martinsovi, aby brankáře Celticu popohnal a nastavil nějaké minuty navíc.
     
    84
    Další vysoký míč na hranici šestnáctky Celticu končí ofsajdem. Beukema se sice hodně zlobí, rozhazuje rukama, ale výrok sudích tím určitě nezmění.
     
    83
    Kulatý nesmysl unikl hráčům AZ do zámezí. Brzy se k němu však vrátili. Beukema ale na levé straně vápna nedokázal přejít přes soupeře, kterým byl Ralston.
     
    83
    Míč se nyní několikrát odrazil od hlav hráčů z obou celků vysoko do vzduchu, než si jej fotbalisté Alkmaaru stáhli na své kopačky a postupují po pravé straně vpřed.
     
    82
    Centr z pravé strany si našel ve vápně hlavu de Wita, jenž se do míče opřel prudce. Razance tak jeho pokusu nechyběla, přesnost však ano.
     
    81
    Alkmaar drží svého soupeře u jeho vápna a zase už hledá házenkářským způsobem cestu, kterou by do šestnáctky pronikl.
     
    80
    Brankář Hart se při rychlém přesunu ke své levé tyči proti Pokuovi lehce zranil. Během půl minutky je však znovu na nohách a může pokračovat.
     
    79
    Střídající hráči AZ mohli srovnat vývoj série! Beukema se rozběhl po levé straně a poslal střílený pas na hranici malého vápna, kde osobní souboj vyhrál Poku, jenž z bezprostřední blízkosti zakončoval, jenže přestřelil!
     
    79
    Pomalounku, polehounku se fotbalisté Celticu blíží k postupu, což bych v závěru první a na začátku druhé půle nečekal, protože byli velice pasivní. Nyní ale začínají být aktivní směrem kupředu.
     
    78
    Verhulst na druhé straně musí také do akce, když je naháněn Edouardem, jenž by rád rozhodl o postupu pro svůj tým. Brankář AZ mu však míč nepůjčí a přihrává stoperům.
     
    77
    Hart sbírá další přetažený centr do svého vápna a s rozehrávkou rozhodně nepospíchá. Nakonec hází balón k levé lajně, kde ho ale Turnbull moc dlouho neudržel.
     
    76
    Fotbalisté z Glasgow nyní vyrazili kupředu a nebýt skvělého zákroku Witryho, jenž ve vápně nohou zastavil centr na volného protihráče, mohlo být o postupujícím rozhodnuto.
     
    75
    Další střídání v mužstvu Alkmaaru. Do hry přichází Beukema, odslouženo má Midtsjo, jenž vyčerpaně zapadl do křesla na střídačce.
     
    75
    Centr z levé strany vyslal do šestnáctky Celticu Koopmeiners. Joe Hart ale vyběhl až na penaltu a tentokrát balón přesvědčivě chytil.
     
    74
    Fotbalisté holandského celku kombinují na vlastní polovině. Do konce základní hrací doby zbývá něco málo přes čtvrthodinu. Jejich úsilí bude muset eskalovat, chtějí-li pomýšlet na prodloužení.
     
    73
    Následně se po rohovém kopu šrouboval do vzduchu Poku, ale jeho hlavička šla hodně mimo brankovou konstrukci Celticu.
     
    72
    Hart nyní nejprve vyběhl, aby na hranici vápna mizerně boxoval míč, který se dostal ke Karlssonovi. Brankář Celticu se ale stihl vrátit zpět na své místo a centr rukou zastavil.
     
    72
    AZ provedlo dvojí střídání. Je pravda, že jeho tlak v posledních minutách slábl a je potřeba dodat mužstvu nové síly, které v závěru zatlačí na vyrovnání.
     
    71
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Aboukhlal, přichází Poku.
     
    71
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Pavlidis, přichází Gudmundsson.
     
    71
    Furuhaši se dostal k zakončení po rohovém kopu, což se pochopitelně znovu nelíbí domácímu publiku. Brakář Verhulst ale bez potíží sebral balón.
     
    70
    Vypadá to, že také Alkmaar bude poprvé v tomto utkání střídat, než k tomu ale dojde, věnujme se akci Celticu, kterou zakončil velice nepřesnou ranou Christie. Pokus však byl tečován. Roh pro Glasgow.
     
    69
    Edouard vyjel po levé straně do první závažnější akce, v jejím závěru přihrál zpět na Montgomeryho, jenž z levé strany vyslal zajímavou střelu, která skončila asi metr vedle levé tyče brány AZ.
     
    68
    Ralston šikovně zpracoval u lajny míč a následně se nechal faulovat de Witem. Získal tak pro Celtic další důležité vteřiny.
     
    67
    Znovu musí Joe Hart daleko před svou šestnáctku, aby vypomohl bekům s rozehrávkou. Kapitán AZ Koopmeiners se nyní hodně zlobí na rozhodčího Martinse, že odmával aut na špatnou stranu.
     
    66
    Hart dvakrát pomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou a vyslal tak své spoluhráče do kontru, která řeší Martins Indi faulem za cenu žluté karty.
     
    65
    Fotbalisté z Glasgow přesto převzali iniciativu utkání a to je pro ně moc dobře. Pokud by i nadále byli v takovém útlumu jako na začátku druhé půle, byla by jen otázka času, kdy by inkasovali vyrovnávací branku v tomto dvojduelu.
     
    64
    Zelenobílí si s rohovým kopem neporadili dobře, vyhnali se z vápna soupeře a publikum teď hlasitě píská na Furuhašiho, jenž běží tak rychle, že je zřejmé, že nemůže být nijak zraněn, jak dříve předstíral.
     
    64
    Centr z pravé strany sice přiletěl do vápna Alkmaaru. Tam však bylo tak husto, že se k pořádné hlavičce nedostal nikdo. Glasgow ale zahrává rohový kop.
     
    63
    Turnbull byl dosti ostře sražen k zemi kapitánem AZ Koopmeinersem. Celtic tak bude moct zahrávat standardní situaci ze zajímavé pozice.
     
    62
    Je to tak, Furuhaši vidí za neustálé simulování či zdržování hry žlutou kartu a bude se muset mít na pozoru. Hráči Celticu jdou zatím po pravé straně vpřed.
     
    61
    Souboj z východního koutu Asie u levé lajny. Sugawara poslal k zemi Furuhašiho, jenž se velice neochotně zvedá z trávníku. Je ale nutno uznat, že zde o faul nešlo a vypadá to, že Martins vytáhne kartu.
     
    60
    Celtic střídá podruhé v utkání. Dohráno má Rogic, místo něj přichází na trávník Edouard. Uvidíme, zda se hra skotského celku nějak promění.
     
    60
    Zajímavý centr z pravé strany do vápna AZ odvrátil hlavou Letschert. Glasgow se i tak dostalo do prvního zakončení v druhé půli. To však postrádalo přesnost i razanci.
     
    59
    Fandové Alkmaaru ženou svůj tým kupředu hlasitým povzbuzováním, to však nyní nedostalo Karlssona přes hranici šestnáctky Celticu a AZ musí spěchat zpět na svou půli.
     
    58
    Druhá žlutá karta utkání, McGregoir ošklivě došlápl na chodidlo snad Aboukhlala, každopádně vidí po zásluze kartónek žluté barvy.
     
    57
    První poklidnější část druhé půle, na druhé straně si zahraje také Verhulst, jenž pomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    57
    Po delší době také fotbalisté z Glasgowa vyrazili na útočnou polovinu hřiště, nyní už ale vrací míč zpět na své stopery a ti jej předávají Hartovi.
     
    56
    Fotbalisté Alkmaaru jsou už zase nastěhovaní před šestnáctkou Celticu a obehrávají ji jako hráči v házené. Cestu do ní zatím nenašli.
     
    55
    Martins Indi a Furuhaši jsou pozváni na kobereček k sudímu Martinsovi, jenž jim důrazně promlouvá do duše. Uvidíme, zda se hra zklidní.
     
    55
    Karlsson z levé strany přihrál před šestnáctku Pavlidisovi, jehož rána byla sražena, takže Hart bez potíží chytá.
     
    54
    Sudí Martins se snaží zjednat pořádek na hřišti po dalším tvrdším souboji ve středu hrací plochy. Fotbalisté z Glasgowa budou rozehrávat.
     
    53
    Aboukhlal dostal další vysoký balón na pravou stranu a z hranice vápna vyslal přes beky střelu na zadní tyč, kterou Hart s potížemi nadvakrát zkrotil v rukavicích!
     
    52
    Kombinace Glasgowa před vlastním vápnem je hodně kostrbatá a jsem si jist, že kouč zelenobílých musí mít strach při každé přihrávce. Zatím jsou ale fotbalisté Celticu stále postupujícím celkem.
     
    52
    Další tvrdší souboj ve vápně Celticu. Abada zde podrazil Martinse Indiho a ten se určitě hned tak nezvedne, ví, že mu jde o čas.
     
    51
    Hráči Celticu v podstatě jen stojí ve vápně a odkopávají balóny. Z levé strany si nyní na střelu sbíhal Koopmeiners, když se však do míče opřel, vyletěl balón z jeho kopačky úplně jinam, než chtěl.
     
    50
    Rohový kop Alkmaaru v žádnou další příležitost nevyústil. Tedy alespoň zatím. Nizozemský celek totiž už stihl zahrát další roh a bude mít k dispozici ještě jeden. Jeho tlak je naprosto drtivý.
     
    49
    Akce AZ nyní vyústila do zakončení z voleje. Nohou se do míče ve vzduchu opřel Midtsjo a po teči jednoho ze soupeřů bude mít Alkmaar další roh.
     
    48
    AZ neskutečně tlačí. Koopmeiners se dostal na hranici šestnáctky ke střele, nepropálil však před sebou stojícího Starfelta. O chvíli později rozehrává AZ rohový kop.
     
    48
    Aboukhlal spadl ve vápně po kontaktu s Welshem, což samozřejmě vyvolalo velký ohlas v publiku. Sudí Martins ale s přehledem ukazuje, že šlo o povolenou hru ramenem.
     
    47
    Fotbalisté Alkmaaru se tlačí kupředu, nyní ale byli nuceni presinkem Glasgow vrátit míč dozadu obráncům, rozehrává Martins Indi.
     
    46
    Aboukhlal byl dvakrát hodně aktivní na pravé straně hřiště, nakonec z toho praní faul na Welshe, Celtic bude rozehrávat od své šestnáctky.
     
    46
    Fotbalisté Celticu rozehráli v druhé půli směrem dozadu, kde na jejich obránce okamžitě vystartovali hráči AZ, kteří baží po vyrovnání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Oba celky jsou zpět na zeleném pažitu. Druhý poločas začne během několika málo vteřin.
     
    Příchod obou mužstev na trávník se trochu zpožďuje, během pár minut se ale startu druhé půle dočkáme.
     
    Druhý poločas by měl odstartovat cca v 21:15.
     
    Je za námi vzrušující první poločas odvetného zápasu Alkmaaru s Celticem. V jeho úvodu poslal Furuhaši své mužstvo z Glasgow do tříbrankového vedení po pěkném centru Abady a zdálo se, že skotský celek si bez potíží postup pohlídá. Jenže pak přišly dvě obrovské minely hráčů v zelenobílém. Nejprve si Hart dával příliš na čas s odehráním míče, čehož ke srovnání využil Aboukhlal, a pak si výstavní vlastenec připsal Starfelt, jenž si centr ze strany srazil do vlastní sítě. AZ tak ztrácí už pouze jeden gól a tlačí se kupředu. Věřím, že utkání bude ještě velice zajímavé.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Furuhaši nyní dostal balón na kopačku asi deset metrů před vápnem Alkmaaru a ihned vystřelil. Jeho rána šla hodně vysoko nad břevno svatyně Verhulsta.
     
    45+3
    Furuhaši je už zase na zemi po nepříliš ostrém souboji na půli Celticu. Je asi potřeba uznat, že zloba fanoušků AZ bude do jisté míry oprávněná.
     
    45+2
    Hráči AZ hází aut u šestnáctky Celticu. Balón letí až do vápna, kde ho Hart nepříliš jistě boxuje alespoň před vápno. Jeho spoluhráči míč následně odkopli.
     
    45+1
    Sudí Martins nastavuje tři minuty nad rámec základní hrací doby první půle. Hráči Glasgow se drží na míči na vlastní půli. Vrací ho Hartovi, jenž chtěl vyslat kupředu Abadu, jenže ten byl v ofsajdu.
     
    45
    Běží poslední minuta prvního poločasu, pokud se rozhodčí nerozhodne nastavit nějakou navíc, což by asi měl. Vidíme další vysoký míč na hranici vápna Celticu.
     
    44
    Z následného rohového kopu nic nebylo, po faulu AZ na útočné půli bude Hart v naprosté pohodě vykopávat od své šestnáctky.
     
    44
    Aboukhlal byl blízko druhé trefy večera! Po ztrátě Celticu se prohnal hřištěm jako vítr a v souboji pálil z levé strany přes beka. Hart vytáhl parádní robinsonádu a míč vytěsnil za tyč!
     
    43
    Hráči skotského celku nyní stáhli míč od pravé lajny na osu hřiště, kde se jim ale nepodařilo projít a nyní budou muset spěchat zpět.
     
    42
    Rozehrávka Celticu dnes působí asi tak jistě, jako první vystoupení nervózního prvňáčka před tabulí. Hráči Glasgow jsou teď rádi, že dostali míč alespoň do zámezí.
     
    42
    Faul je také na druhé straně pískán Christiemu, jenž se chtěl po levé straně dostat do úniku po dalším vysokém balónu.
     
    41
    Zápas zatím nabízí hodně agresivity. Na trávníku se teď ocitl de Wit, kterého zpracoval Montgomery společně s Ralstonem.
     
    40
    Sugawara se nyní dostal za obranu Celticu a po zpracování už zakončoval z hranice malého vápna. Vzrušení je ale zbytečné, je máván ofsajd.
     
    39
    Žlutou kartu nakonec vidí Aboukhlal, jenž opravdu přišel do souboje o míč trochu později než jeho protivník. Vypadá to, že nakonec budou oba schopni pokračovat ve hře.
     
    38
    Další střet ve středu hrací plochy vypadá závažněji, na trávě zůstávají ležet Aboukhlal a Ralston, ani jeden se nezvedá na nohy, zvlášť obránce Celticu nevypadá dobře, sudí Martins drží v ruce žlutou kartu.
     
    37
    Faul Martins Indiho, který doběhl k Furuhašimu, jenž do něj skočil a skácel se k zemi, kde si chvilku poležel. Fandové nizozemského mužstva zuří.
     
    36
    AZ nebezpečně kombinuje a je v posledních dvaceti minutách zřetelně aktivnějším celkem. Jeho hráči poslali další vysoký centr do vápna. Welsh jej odvrátil hlavou do bezpečí.
     
    35
    Nizozemský celek poslal další vysoký míč do šestnáctky soupeře, kde si ale nadvakrát poradil první střídající hráč dnešního utkání, Montgomery.
     
    35
    Hodně husto nyní bylo ve středu hřiště pár metrů před vápnem AZ, kde o míč bojovalo snad šest hráčů. Domácí borci nakonec zvládli merunu dostat dál od své klece.
     
    34
    Hart opět rozehrává a fanoušci Alkmaaru se ho snaží ještě víc znervóznit. Anglický brankář však tentokrát svou úlohu sehrál dobře.
     
    34
    Celtic rozehrával rohový kop z pravé strany. Míč si na přední tyči našel hlavou Ralston, jenž ho ale poslal nad břevno klece Verhulsta.
     
    33
    Vypadá to, že fandové Alkmaaru se zlobí na každého hráče Celticu, který nechce ihned rozehrát. Fotbalisté Glasgowa ale dobře vědí, že čas hraje pro ně.
     
    32
    Pravý obránce AZ Sugawara dnes hraje spíš falešné křídlo, již potřetí se v průběhu první půle dostal do zakončení. Znovu to zkoušel ihned z voleje po centru. Přední tyč ale minul.
     
    31
    Verhulst zastavuje hrací předmět na hranici vlastní šestnáctky a přihrává nakrátko bekům, kteří hned zase posílají vysoký míč až na půli soupeře.
     
    30
    Fotbalistům Glasgowa dělá zatím obrovské potíže vysoký presink AZ. Hráči Celticu chtějí hrát zezadu kombinačně, s odkopy zbytečně váhají a často ztrácí míče.
     
    29
    Kapitán AZ Koopmeiners nyní dostal nabito na vrchol šestnáctky a zároveň měl spoustu času připravit si střelu. Nakonec vyslal krásný přízemní projektil, který jen těsně minul pravou tyč svatyně Celticu!
     
    28
    Aboukhlal byl tentokrát na pravé straně travnatého povrchu příliš vepředu, sudí správně odmával ofsajd. Alkmaar bude muset založit další akci.
     
    27
    Hra se nám nyní rychle přelila z jedné strany na druhou. Ani jeden z brankářů však v akci nebyl. Střela z kopaček fotbalistů Celticu byla dost nepřesná.
    26. STARFELT - 2:1
     
    26
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Alkmaar jde do vedení a znovu to je s obrovským přispěním hráčů Celticu! Sugawara nacentroval z pravé strany do vápna a KARL STARFELT si při odkopu počínal tak nešikovně, že si srazil míč do vlastní sítě! Stav je nyní 2:1 pro AZ a tomu chybí jediná branka k vyrovnání. Trenér Glasgowa nemůže věřit svým očím!
     
    25
    Hart znovu nezpracoval skákavý balón, který k němu pomalu mířil, což vzbudilo ohlas v obecenstvu. Bývalá reprezentační jednička Anglie dnes nezažije snadný večer.
     
    24
    Levý bek Celticu nakonec přece jen střídá. Místo něj přichází na trávník Montgomery. Určitě to uvítají i fandové AZ.
     
    24
    Fandům Alkmaaru se očividně znelíbil Taylor, který už zase leží na zemi a každý jeho dotyk s míčem provází hlasitý pískot.
     
    23
    Tohle byla ukázka toho, jak nerozehrávat standardky, Glasgow naprosto promrhal svou šanci. Furuhaši následně fauloval skluzem unikajícího protivníka a může být rád, že nevidí kartu.
     
    22
    Alkmaar se nyní chtěl vydat do protiútoku, ale balón rychle ztratil a po faulu na Furuhašiho bude mít Celtic velice zajímavou standardní situaci.
     
    21
    Ošetřování Taylora se přesto trochu protahuje, zatím se šlo rozcvičit pár náhradníků Celticu, ale levý obránce už se hlásí o návrat na pažit.
     
    20
    Na zemi je opět obránce Celticu Taylor, který má zjevně potíže s levým ramenem. Je pravda, že ke kontaktu se soupeřem, kterým byl Karlsson, u levé lajny došlo, ale nezdá se mi, že by náraz nějak mohl ublížit bekovi Glasgow.
     
    20
    Fotbalisté AZ se nyní snaží prosadit postupným útokem. Nakonec přece jen přišel vysoký dlouhý balón kupředu, ale tato akce žádnou šanci nepřinesla.
     
    19
    Kombinace Celticu podél pravé postranní čáry nyní nebyla přesná a Verhulst tak může v klidu vykopávat. Rozehrává nakrátko pro své stopery.
     
    18
    Fotbalisté Glasgow vyhnali svého soupeře na jeho půli a Verhulst musel pomoci svým bekům s rozehrávkou. Jeho spoluhráči se teď ale nedostali ani k půlící čáře.
     
    17
    Pravá strana obrany Celticu zatím hoří. Znovu odsud přišel nebezpečný centr na zadní tyč, kde z voleje zakončoval Sugawara. Jeho pokus byl tentokrát více nepřesný než ten předchozí. Kdyby však šel do brány, Hart by měl problém. Razance byla obrovská.
     
    17
    Kapitán Koopmeiners uklidňuje gestem svůj tým a snaží se spoluhráčům naznačit, že je třeba být důslednější v kombinaci.
     
    16
    Alkmaar to znovu zkouší po levé straně. Pavlidis u brankové čáry stáhl míč ze vzduchu a našel Karlssona. Jeho rána z ostrého úhlu však byla hodně podebraná a nepřesná.
     
    15
    Na stadionu panuje parádní atmosféra, domácí fanoušci ženou svůj tým k dalším brankám, AZ sice zvládl vyrovnat, ale stále dva góly na Celtic ztrácí a musí útočit.
     
    14
    Fotbalisté skotského celku se nyní probili s balónem až k rohovému praporku, tam byl ale dostatečně důrazný Midtsjo, jenž tělem odstavil dva soupeře a nechal míč skončit v zámezí.
     
    13
    Alkmaar si očividně oblíbil levou stranu, centr odtud sice Karlsson nezpracoval. Za ním se ale zpoza šestnáctky opřel do míče Sugawara a projektil z jeho nohy jen těsně minul levou tyč klece Harta.
     
    12
    AZ se tlačí kupředu po levé straně, centr do šestnáctky však odvrátil první bránící hráč Celticu. Hrací předmět se vrací na kopačky borců nizozemského mužstva.
     
    11
    Domácí nizozemský celek kontroluje hru, drží míč na svých kopačkách. To mu však nebude stačit, musí hrát víc ofenzivně. Kupředu se nyní probíjeli Karlsson a Pavlidis, druhý jmenovaný byl lapen ve vápně do ofsajdové pasti.
     
    10
    Alkmaar je nyní znovu s míčem na útočné polovině, jeho obránci však neví, kudy kupředu skrz dobře postavené fotbalisty Celticu.
     
    9
    Fotbalisté Alkmaaru se snažili o rozehrávku na levé straně hřiště, ta se jim ale nepovedla a Abada o chvíli později předkládal další finální přihrávku Rogičovi. Ten ale ideálně nezpracoval.
     
    8
    Fotbalisté skotského celku se nyní snaží rychle dostat zpět do vedení, utkání má zatím neskutečné tempo, hraje se nahoru dolů. Průnik Rogiče po pravé straně zastavila obrana AZ včas.
    7. ABOUKHLAL - 1:1
     
    7
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Během chvilky je srovnáno! Gólman Joe Hart nyní vyrobil neskutečnou minelu, když čekal na balón, který pomalu skákal k hranici jeho šestnáctky. Brankář Celticu prováhal okamžik, kdy ho měl odehrát. Toho využil ZAKARIA ABOUKHLAL, jenž jedním dotykem obhodil Harta a pak už jen napálil míč do odkryté svatyně Glasgow – 1:1!
     
    5
    Chvilku to trvalo, ale nakonec se Taylor dostal na nohy a za postranní čáru, nyní se už tryskem vrací zpět na hrací plochu.
     
    4
    Obránce Taylor podklouzl ve vlastní šestnáctce a spěchají k němu lékaři, kteří se ho pokusí dostat na nohy. Bek Celticu nevypadá dobře.
    3. FURUHAŠI - 0:1
     
    3
    Celtic právě vstřelil branku!
    Glasgow jde na půdě Alkmaaru rychle do vedení! Abada dostal prudký pas kupředu po pravé straně, na kraji šestnáctky nádherně nacentroval a KJOGO FURUHAŠI už neměl potíž trefit zblízka odkrytou část brány AZ! Asistence: Liel Abada.
     
    3
    Obránci Celticu nyní drží míč na svých kopačkách a snaží se jej rychle rozehrát po pravé straně kupředu.
     
    2
    Celtic vyrobil ve středu pole faul, po němž mohl domácí celek rozehrávat, daleko se však se svou kombinací nedostal.
     
    1
    S míčem si poprvé zahrál hostující brankář Hart, nejspíš nejznámější tvář na trávníku, jenž pomohl svým obráncům s rozehrávkou.
     
    1
    Úvodní výkop měli domácí hráči AZ, kteří se snažili dlouhým nákopem po pravé straně dostat kupředu, jejich vysoký balón byl odklizen do zámezí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky jsou již připraveny na hrací ploše, utkání může začít.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Verhulst – Witry, Martins Indi, Letschert, Sugawara – T. Koopmeiners (C), de Wit, Midtsjo – Karlsson, Pavlidis, Aboukhlal.
    Náhradníci: Vindahl, Reus – Beukema, Clasie, Evjen, Gudmundsson, Chatzidiakos, P. Koopmeiners, Oosting, Poku, Reijnders, Taabouni.

    Celtic FC: Hart – Taylor, Welsh, Starfelt, Ralston – Turnbull, McGregor (C), Rogic – Christie, Furuhaši, Abada.
    Náhradníci: Barkas, Bain – Ajeti, Bitton, Bolingoli, Edouard, Montgomery, Robertson, Shaw, Soro, Urhoghide.

    Rozhodčí: Tiago Martins (POR) – Luis Campos (POR), Rui Teixeira (POR) – André Narciso (POR).
     
    Úvodní duel

    První utkání se hrálo ve Skotsku a lze tvrdit, že ho Celtic vyhrál zaslouženě, byť ve statistice držení míče lehce prohrál. Nebezpečných šancí si totiž vytvořil podstatně víc než jeho soupeř z Nizozemí a rozdíl ve skóre mohl být klidně i větší. Skóre otevřeli zelenobílí ve 12. minutě, po přesném centru Turnbulla na zadní tyč se v akrobatické pozici prosadil Kyjogo Furuhaši. Druhý zásah přišel po změně stran v 61. minutě. James Forrest se ve vápně rychle otočil s míčem a díky nešťastné teči bránícího Tima Letscherta, jenž si připsal vlastní gól, zpečetil výhru Celticu na 2:0. Udrží Glasgow svůj náskok na půdě Alkmaaru? Odpověď na tuto otázku se začne psát již dnes ve 20:15.
     
    Celtic Glasgow FC

    Celtic loni po devíti letech ztratil nadvládu nad skotskou Premiership a pustil zpět na trůn svého největšího rivala, Rangers. Nutno dodat, že dvacetibodový rozdíl byl znatelný a svěřenci Stevena Gerarda se z triumfu radovali zaslouženě. Letos zelenobílí neodstartovali dobře, hned v prvním duelu padli na půdě Hearts 1:2, následně však suverénním způsobem přejeli na svém stadionu Dundee (6:0) i St. Mirren (rovněž 6:0) a náladu si tak podstatně zlepšili. Následně oplatili celku Hearts porážku z úvodního kola domácí ligové soutěže, když ho ve skotském poháru přetlačili 3:2. Již předtím pohodlně vyřadili z Evropské ligy Jablonec po zřetelných vítězstvích 4:2 a 3:0. První souboj s Alkmaarem zvládli také na jedničku a jejich rozpoložení napovídá tomu, že svůj náskok by dnes mohli uhájit.
     
    AZ Alkmaar

    AZ loni skončil v nizozemské Eredivisii na třetím místě jen o bod za PSV. O tento důležitý bodík mu utekla šance bojovat o Ligu mistrů. Letos se v domácí soutěži utkal zatím pouze s Waalwijkem, na jehož stadiónu svému soupeři podlehl 0:1 a do nového ročníku tak nevstoupil zrovna pravou nohou. Přitom poslední výsledky v přípravě vypadaly pro Alkmaar dobře. Nizozemský klub porazil 2:0 OFI Krétu, 1:0 španělský Real Sociedad a 2:1 italský Turín FC. Ve Skotsku ale v prvním ostrém duelu v Evropské lize podlehl Celticu 0:2 a nyní bude muset pořádně zabrat, pokud se chce do pohárové Evropy vůbec dostat.
     
    Krásný dobrý večer přeji všem příznivcům toho nejlepšího fotbalu v Evropě. Evropská liga má před sebou druhé zápasy posledního kola kvalifikace. Dnes nás čeká celkem deset utkání, odvety sehrají i pražská Slavia s Legií Varšava a bratislavský Slovan s řeckým Olympiakosem. My se ale zaměříme na duel, ve kterém bude AZ Alkmaar dohánět ztrátu z prvního střetnutí, kdy ho Celtic Glasgow porazil 2:0.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.

    Petr Šatalík

    Branky: 7. Aboukhlal, 26. Starfelt (vla.) – 3. Furuhaši

    Karty:   39. Aboukhlal (ALK), 66. Indi (ALK), 90. Gudmundsson (ALK) – 58. McGregor (CEL), 62. Furuhaši (CEL)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 9:6. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 18:7.
    AZ Alkmaar: Verhulst – Witry, Martins Indi, Letschert, Sugawara – T. Koopmeiners (C), de Wit, Midtsjo (75. Beukema) – Karlsson, Pavlidis (71. Gudmundsson), Aboukhlal (71. Poku).
    Náhradníci: Vindahl, Reus – Beukema, Clasie, Evjen, Gudmundsson, Chatzidiakos, P. Koopmeiners, Oosting, Poku, Reijnders, Taabouni.

    Celtic Glasgow: Hart – Taylor (24. Montgomery), Welsh, Starfelt, Ralston – Turnbull, McGregor (C), Rogic (60. Edouard) – Christie, Furuhaši (86. Soro), Abada.
    Náhradníci: Barkas, Bain – Ajeti, Bitton, Bolingoli, Edouard, Montgomery, Robertson, Shaw, Soro, Urhoghide.

    Rozhodčí: Tiago Martins (POR) – Luis Campos (POR), Rui Teixeira (POR) – André Narciso (POR)
    18.08.2021
    Celtic - Alkmaar 2:0

    Branky: 12. Furuhaši, 61. Letschert (vla.)

    Karty:   63. Ralston (CEL), 83. McCarthy (CEL) – 49. de Wit (ALK)

    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 8:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:5.
    bahis siteleri