Přehled událostí na ZOH Peking 2022 - 14. den (kon.) | Přehled událostí na ZOH Peking 2022 - 15. den (kon.)
konec
Přehled událostí na ZOH Peking 2022 - 15. den

Sobota 19.02.2022, 02:30Zimní olympijské hry
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:30.
     
    Vítejte u přehledu všeho podstatného z 15. dne soutěží zimních olympijských her v Pekingu! Předposlední den. Vrcholí dlouhodobé soutěže, konají se jedny z dlouhodobě nejatraktivnějších a nejsledovanějších závodů. Mnoho sportů už skončilo, mnoho zemí už nemá reálně naděje na medaile, ale přesto je ve hře mnoho otazníků. Jedním z ich například je, zda se norské výpravě podaří překonat vlastní rekord her v počtu získaných medailí? K vyrovnání výkonu z Pchjongčchangu 2018 jí chybí 5 cenných kovů. A dnes bude útočit minimálně na 3. Kolik jich ve skutečnosti bude? A dokáže domácí Čína dosáhnout hranice 10 zlatých medailí, v což snad ani sama nedoufala? To vše a mnoho dalšího předposlední olympijský den pomůže když ne zodpovědět, tak výrazně napovědět.
     
    Program soutěží 15. dne

    2:30
    Akrobatické lyžování – U rampa mužů, finále
    Boby – čtyřbob mužů, 1. a 2. jízda

    3:00
    Alpské lyžování – paralelní slalom smíšených družstev

    7:00
    Běh na lyžích – 50 km volně mužů

    7:50
    Curling – finále mužů
    Švédsko-Velká Británie

    8:00
    Rychlobruslení – hromadný start mužů a žen, semifinále

    9:30
    Rychlobruslení – hromadný start mužů a žen, finále

    12:00
    Krasobruslení – sportovní dvojice, volná jízda

    13:00
    Boby – dvojbob žen, 3. a 4. jízda

    13:05
    Curling – o 3. místo žen
    Švédsko-Švýcarsko

    14:10
    Lední hokej – o 3. místo mužů
    Švédsko-Slovensko
     
    Češi a Slováci v akci

    Čeští a slovenští fanoušci budou mít i předposlední den her komu fandit, ale medailové naděje si mohou překvapivě dělat pouze Slováci. Ale fandit jim v tom okamžiku bude i většina Čechů.

    Těm začne sobotní program už v půl třetí ráno, kdy začnou ostré jízdy českému čtyřbobu ve složení Dominik Dvořák, Jan Šindelář, Jakub Nosek a Dominik Záleský. Cílem je minimálně vyrovnat umístění z dvojbobu, tj. skončit v první patnáctce.
    Po třetí hodině pak musí upřít pozornost na lyžařské svahy, kde se
    ve třetím osmifinále paralelního slalomu smíšených družstev postaví čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan týmu Francie a ač si všichni přejeme, aby nešlo jen o jedno vystoupení, jsou Češi naprostými outsidery.
    Poté ještě mohou fanoušci na chvíli do postele a vstávat až za světla, v sedm ráno vyrazí běžci na lyžích na královskou 50km trať volnou technikou. O co nejlepší výsledek se pokusí Michal Novák, Petr Knop a Adam Fellner.
    Sobotní program ale pro ně skončí už po osmé ráno, do semifinále závodu s hromadným startem nastoupí i rychlobruslařka Nikola Zdráhalová, která se však v Pekingu s formou vůbec nepotkala a její postup do finále by byl za této situace obrovským překvapením.

    To Slovákům bude den pořádně gradovat. V osmifinále paralelního slalomu smíšených družstev bude Američanům čelit čtveřice Petra Hromcová, Rebeka Jančová, Adam Žampa a Andreas Žampa, jejíž šance na překvapivý postup jsou rozhodně větší než u českého týmu.
    To běžec na lyžích Jan Koristek bude v maratonu volnou technikou bojovat hlavně o to, aby v interním československém souboji nedoběhl poslední.
    Na svůj sobotní vrchol si budou muset počkat až do pekingského večera, našeho odpoledne. Hokejisté nastoupí proti Švédsku s obrovskou motivací oplatit jim porážku ze skupiny a vybojovat historicky první a zároveň senzační medaili pro samostatné Slovensko z olympijského turnaje. Bronz by pro ně byl jako zlato.
    Dost velká část české výpravy už dějiště her po skončení svých soutěží opustila a vrátila se domů. V pátek se mohli na olympijském festivalu v Brně pozdravit s týmem hokejistek.
     
    Začátek soutěží 15. dne.
     
    2:30
    Akrobatické lyžování

    A předposlední den olympijských her začíná pěkně zostra. Freestyloví lyžaři zahajují finále v U rampě. Celkem 3 jízdy, počítá se ta nejlepší. Ve finále jsou 4 Američané, 3 Kanaďané a 2 Novozélanďané.
    Pohled na olympijskou U rampu před začátkem dnešního závodu
     
    2:35
    Boby

    A rozběhla se také dvoudenní soutěž čtyřbobů, včetně české posádky Dominik Dvořák, Jan Šindelář, Jakub Nosek a Dominik Záleský. Ta bude v první jízdě startovat jako 21. v pořadí z 28 účastníků.
     
    2:47
    Alpské lyžování

    Větrné počasí v horských střediscích znovu úřaduje a paralelní slalom smíšených družstev je kvůli němu odložen minmálně o hodinu. Start je zatím hlášen na 4:00 našeho času, ale pokud by silný vítr neměl ustávat, znamenalo by to velký problém. Teď už totiž není moc prostoru k přesunům v kalendáři.
     
    2:57
    Akrobatické lyžování

    V první finálové jízdě se do bojů o zlatou medaili výrazně přihlásil druhý muž kvalifikace Novozélanďan Nico Porteous. Teprve 20letý lyžař, který před 4 lety šokoval svět bronzovou olympijskou medailí, je úřadujícím mistrem světa, takže tentokrát se už o žádné překvapení rozhodne nejedná. Za své úvodní představení dostal rovných 93 bodů a nastavil laťku hodně vysoko například 2 skoky s rotací o 1 620° za sebou. Druhý je po první jízdě Američan David Wise s 90,75 bodu, třetí jeho krajan Alex Ferreira se ziskem 86,75 bodu.
    Všechno nejlepší Elišce Březinové k narozeninám! Kdo další z účastníků her slaví právě v sobotu 19. února? Podívejte se.
    Hodně nepříjemný pád Brita Guse Kenworthyho hned na začátku druhé finálové jízdy v U rampě
     
    3:15
    Boby

    Čtyřbobu Dominika Dvořáka se první jízda absolutně nepovedla. Udělal několik velkých chyb a po dojetí do cíle je na děleném 20. místě se ztrátou přes 1,5 sekundy na vedoucí německou posádku vedenou Johannesem Lochnerem.
     
    3:20
    Boby

    První jízdu soutěže čtyřbobů zvládl nejlépe podle očekávání německý bob, ale překvapivě ne ten pilotovaný Francescem Friedrichem. Obhájce zlata z Koreje a 11násobný mistr světa se nevyvaroval zaváhání v podobě jízdy ve smyku a bude útočit z druhého místa na svého reprezentačního kolegu Johannese Lochnera a jeho posádku. Ten dosud vyhrál jediné velké zlato na mistrovství světa 2017. V Koreji byl se svým čtyřbobem až osmý. Ale tady stanovil v prvním kole nový traťový rekord 58,13 sekundy. Na třetím místě je první kanadský čtyřbob vedený Justinem Krippsem, který se s Friedrichem podělil v Koreji o zlato na dvojbobu, ale tady byl na dvojbobu až desátý.
    Závěr první jízdy čtyřbobu Johannese Lochnera
     
    3:27
    Akrobatické lyžování

    Ve druhém kole finále mužů v U rampě nebyla k vidění žádná převratná jízda, vítr všem komplikuje situaci. Na prvních 6 místech se vůbec niz nezměnilo. Ke zlatu má stále nejblíže Novozélanďan Nico Porteous, následovaný Američany Davidem Wisem a Alexem Fereirou.
     
    3:30
    Boby

    Po dojetí všech 28 posádek je čtyřbob Dominika Dvořáka v průběžném pořadí po čtvrtině soutěže až na děleném 23. místě a to by znamenalo předčasný konec, do finálové jízdy by nepostoupil. A to bylo hodně nepříjemné překvapení. Šance na to příjemné v konečném pořadí je sice hned na začátku pryč, ale Češi mají rozhodně na mnohem víc, než co zatím předvedli.
    Podle očekávání je na posledním místě s výraznou ztrátou čtyřbob Jamajky, který se na olympijské hry kvalifikoval poprvé od roku 1998.
    Fragmenty z návratu jamajského čtyřbobu na olympiádu
     
    3:52
    Alpské lyžování

    Start soutěže smíšených družstev v paralelním slalomu je znovu odložen, tentokrát na 5:00 našeho času.
     
    3:57
    Akrobatické lyžování

    Ani třetí finálové jízdy vůbec nic nezměnily, takže finále lyžařů v U rampě silně poznamenané větrem rozhodla už jízda první! Už tak suverénně nejúspěšnější zimní hry v historii novozélandského sportu ještě vyšperkoval 20letý Nico Porteous, úřadující mistr světa, který senzační bronz z Koreje vylepšil na již celkem očekávanou zlatou medaili, již druhou z těchto her pro svoji zemi, která tak během jediných her zdvojnásobila svoji zimní medailovou sbírku! Stříbro bere obhájce zlata z předchozích dvou her Američan David Wise, bronz putuje také do USA zásluhou Alexe Ferreiry, který taktéž obhajoval medaili z Koreje, stříbrnou. Vidíme tak naprostý unikát ve freestylovém lyžování, na dvou hrách za sebou si v téže disciplíně rozdělili medaile ti samí sportovci!
    Zlatá jízda Nica Porteouse
    Nico Porteous slaví největší úspěch v kariéře, zároveň si můžete všimnout, v jakých větrných podmínkách se soutěž odehrávala
     
    4:03
    Akrobatické lyžvání

    Konečné pořadí U rampy mužů:
    1. Nico Porteous (NZL) 93,00 b.
    2. David Wise (USA) 90,75
    3. Alex Ferreira (USA) 86,75
    4. Noah Bowman (CAN) 84,75
    5. Birk Irving (USA) 80,00
    6. Kevin Rolland (FRA) 79,25
    7. Aaron Blunck (USA) 78,25
    8. Gus Kenworthy (GBR 71,25
    9. Brendan Mackay (CAN) 65,50
    10. Simon d'Artois (CAN) 63,75
     
    4:05
    Boby

    Za několik okamžiků odstartuje druhá jízda soutěže čtyřbobů.
     
    4:37
    Alpské lyžování

    Soutěž smíšených družstev v paralelním slalomu byla pro sobotu zrušena! Zda je to pro pekingské hry definitivní konec, nebo se najde nějaká náhradní nedělní varianta, to se teprve rozhodne.
    V takových povětrnostních podmínkách se skutečně závodit nedá
     
    4:49
    Boby

    Ve druhé jízdě už Francesco Friedrich ukázal své pilotní mistrovství a nový startovní rekord pekingského koryta využil k nejrychlejší jízdě druhého kola, kterou se těsně dostal do čela soutěže! Ačkoliv Johannes Lochner neudělal žádnou viditelnou chybu, neudržel vedení z první jízdy, ale ztrácí v polovině soutěže jen 3 setiny sekundy. Na prvních dvou místech jsou tak podle očekávání dvě nejlepší německé posádky, kterou už s výraznějším odstupem téměř 4 desetin sekundy následuje první kanadský čtyřbob Justina Krippse, který však bude muset v neděli hlavně odrážet útok třetí německé posádky vedené Christophem Haferem a lotyšského bobu pilotovaného Oskarsem Kibermanisem.
    Radost posádky Francesca Friedricha v cíli druhé jízdy
     
    4:55
    Boby

    Český čtyřbob vedení Dominikem Dvořákem sice ve druhé jízdě předvedl lepší výkon než v první, ale ani teď si neodpustil velkou chybu při výjezdu ze zatáčky číslo 13, kde ztratil hodně času. Sice se dokázal posunout o 1 pozici dopředu a je v polovině soutěže na 22. místě, ale ztráta na 20. místo narostla na 0,42 sekundy a pokud se nestane v první nedělní jízdě nějaký zázrak, český čtyřbob v závěrečné jízdě celé soutěže překvapivě vůbec neuvidíme.
     
    5:04
    Boby

    Pořadí čtyřbobu mužů po 2 jízdách:
    1. Francesco Friedrich (GER) 1:57,00 min
    2. Johannes Lochner (GER) +0,03
    3. Justin Kripps (CAN) +0,38
    4. Christoph Hafer (GER) +0,55
    5. Oskars Kibermanis (LAT) +0,56
    6. Brad Hall (GBR) +0,69
    7. Rostislav Gajtjukevič (ROC) +0,78
    8. Maxim Andrijanov (ROC) +1,12
    9. Benjamin Maier (AUT) +1,22
    10. Mihai Cristian Tentea (ROU) +1,42
    ...
    22. Dominik Dvořák (CZE) +2,51
     
    5:08
    Vzhledem ke zrušenému paralelnímu slalomu smíšených družstev je teď v programu her ne zrovna plánovaná téměř dvouhodinová přestávka. V 7 hodin našeho času startuje jeden z nejočekávanějších sobotních závodů, běh na 50 km volnou technikou mužů.
     
    6:58
    Běh na lyžích

    Silný vítr komplikuje i další sobotní program! Královská disciplína běžců na lyžích má start posunutý na 8:00 našeho času a navíc je zkrácena z 50 km na pouhých 30 km!
    Naopak curlingová hala je na finále mužů zcela připravena
    Novozélandská výprava si své úspěchy umí náležitě užít. Haka na počest Nica Porteouse
     
    7:54
    Alpské lyžování

    Ačkoliv hrozilo, že paralelní slalom smíšených družstev bude zrušen bez náhrady, nakonec bylo rozhodnuto, že se pojede v neděli ve 2:00 našeho času.
     
    7:56
    Curling

    Rozběhlo se finále mužského curlingového turnaje mezi Švédskem a Velkou Británií. Švédský tým skipa Niklase Edina, pětinásobného mistra světa a dvojnásobného olympijského medailisty, bude chtít pomstít včerejší porážku svých ženských reprezentačních kolegyň právě s Velkou Británií v semifinále. Britský skip Bruce Mouat už postupem do olympijského finále dosáhl největšího úspěchu své prozatím nepříliš dlouhé kariéry.
     
    8:00
    Běh na lyžích

    Zkrácený maraton mužů volnou technikou s hromadným startem byl odstartován. Na trať vyběhli i Češi Michal Novák, Petr Knop a Adam Fellner, stejně tak i Slovák Ján Koristek.
     
    8:00
    Rychlobruslení

    A začaly i atraktivní a nevyzpytatelné závody rychlobruslařů s hromadným startem. Nejprve semifinálové jízdy mužů.
     
    8:06
    Běh na lyžích

    Pozor, Michal Novák vůbec není registrován na prvním mezičase mužského maratonu, je možné, že do něj nakonec vůbec neodstartoval!
     
    8:10
    Rychlobruslení

    Z prvního semifinále závodu s hromadným startem mužů postoupili všichni favorité, tj. především Nor Kristian Ulekleiv a Belgičan Bart Swings. Dostalo se i na loučícího se veterána Nizozemce Svena Kramera, postoupil ze 7. místa.
     
    8:12
    Běh na lyžích

    Ano, je to už oficiálně potvrzeno, Michal Novák do zkráceného maratonu mužů vůbec nenastoupil! Češi tak běží pouze ve dvou. Na metě 2,6 km je Petr Knop na 32. místě, Adam Fellner na 40. pozici, Slovák Ján Koristek pak na 26. místě. Všichni se drží v hlavní skupině, kde se na čele navzájem hlídají Norové a Rusové.
     
    8:20
    Curling

    Po 2 endech finále turnaje mužů vede Švédsko nad Velkou Británií 2:1.
     
    8:22
    Běh na lyžích

    Po 8 klometrech se na čele zkráceného maratonu mužů stále drží Rusové a Norové, své místo si hlídá i Francouz Maurice Manificat. Per Knop s Adamem Fellnerem se drží ve čtvrté desítce na konci hlavní skupiny, ze které už vypadl Slovák Ján Koristek, běží na 40. místě.
     
    8:25
    Rychlobruslení

    Druhé semifinále mužů už překvapení nabídlo, po pádu totiž v beznadějné situaci odstoupil jeden z velkých medailových favoritů Rus Ruslan Zacharov! Z prvního místa postupuje Ital Andrea Giovannini,těsně za ním dojel Korejec I Sung-hun, obhájce zlaté medaile z her v Pchjongčchangu.
     
    8:30
    Běh na lyžích

    Zdá se, že se zhruba na 11. kilometru dostali do velkých problémů Norové Hans Christer Holund, mistr světa na 50 km volně z roku 2019, a hlavně Johannes Høsflot Klæbo, kteří vlají na konci hlavní skupiny a nejspíš ji brzy opustí!
    To se už před nějakou dobou přihodilo i Petru Knopovi s Adamem Fellnerem, stále běží pohromadě ve čtvrté desítce. Ján Koristek je o několik sekund za nimi.
     
    8:35
    Běh na lyžích

    Johannes Høsflot Klæbo definitivně odpadl z hlavní skupiny, která čítá 13 jmen a je v ní pouze jediný Nor, Sjur Røthe. Naopak přesilovku teď hrají Rusové, jsou tam v komletním počtu 4 mužů. Taková je situace po 14 kilometrech zkráceného závodu (na 30 km) s hromadným startem volnou technikou.
     
    8:39
    Curling

    Do mírné výhody se dostali ve finále turnaje mužů Švédové, ve 3. endu se jim podařilo hlavně zásluhou skvělého posledního kamene skipa Niklase Edina získat bod proti výhodě posledního kamene soupeře a vedou nad Brity 3:1.
     
    8:41
    Rychlobruslení

    Nikola Zdráhalová ostoupila ze závodu s hromadným startem, ve druhém semifinále žen ji tak vůbec neuvidíme! Důvodem je svalové zranění.
    Čeští bobisté se svým dnešním výkonem nejsou spokojeni
     
    8:51
    Běh na lyžích

    Po 20 kilometrech, tj. po 2/3, zkráceného maratonu s hromadným startem volnou technikou je na čele 8členná skupina, ve které jsou 4 Rusové, 2 Norové (dotáhl se Simen Hegstad Krüger), jeden Francouz a jeden Američan.
     
    8:55
    Rychlobruslení

    První semifinále závodu s hromadným startem žen ovládla jedna z největších favoritek, Kanaďanka Ivanie Blondinová, dvojnásobná mistryně světa v tomto závodě. Co je však téměř neuvěřitelné, ze 7. místa postoupila do finále Němka Claudia Pechsteinová, která za 3 dny oslaví 50. narozeniny a první olympijskou medaili si vyjela už v Albertville 1992!
     
    9:03
    Curling

    Ve čtvrtém endu finále mužů dobrá obrana Švédů dovolila Britům při výhodě posledního kamene jen 1 bod. Seveřané stále vedou, aktuálně 3:2, a výhoda posledního kamene se stěhuje na jejich stranu.
     
    9:09
    Rychlobruslení

    Obrovské překvapení ve druhém semifinále závodu s hromadným startem žen! Obhájkyně zlata Japonka Nana Takagiová, smolařka finále stíhácího závodu družstev, upadla také v klíčové fázi tohoto semifinále a do finále vůbec nepostoupila! Postup si naopak v klidu pohlídaly favoritky Italka Francesca Lollobrigidaová a Nizozemka Irene Schoutenová.
     
    9:15
    Běh na lyžích

    Rus Alexander Bolšunov potvrdil pozici běžeckého krále pekingských her! V posledním stoupání před cílem zkráceného 30kilometrového maratonu volnou technikous hromadným startem zaútočil a odpáral i poslední soupeře z čelní skupinky! V poklidu si tak doběhl pro třetí zlatou medaili a celkově pátou z těchto her, má medaili z každého závodu, do kterého v Pekingu nastoupil! Boj o stříbro pro sebe v cílové rovince rozhodl další Rus Ivan Jakimušin, pro kterého jde o největší úspěch kariéry, pouze bronz zbyl na nejlepšího Nora, kterým tentokrát byl Simen Hegstad Krüger, jenž proměnil svůj jediný start v Pekingu v medaili, celkově svoji čtvrtou olympijskou v životě. Závod se stal přehlídkou ruského běhu na lyžích, všichni čtyři muži z tézo země doběhli mezi nejlepšími šesti!
    Alexander Bolšunov si dobíhá pro třetí zlatou medaili z Pekingu
     
    9:19
    Běh na lyžích

    Nejlepším Čechem se ve zkráceném maratonu při neúčasti Michala Nováka stal Petr Knop, se ztrátou 5 minut doběhl na 37. místě. Adam Fellner skončil o další 1:40 minuty a 5 míst za ním. Slovák Ján Koristek se vměstnal mei oba Čechy a uzavřel čtvrtou desítku konečného pořadí.
     
    9:24
    Běh na lyžích

    Konečné pořadí 30 km volně mužů s hromadným startem:
    1. Alexander Bolšunov (ROC) 1:11:32,7 hod
    2. Ivan Jakimušin (ROC) +5,5
    3. Simen Hegstad Krüger (NOR) +7,0
    4. Arťom Malcev (ROC) +10,7
    5. Sjur Røthe (NOR) +15,8
    6. Denis Spicov (ROC) +26,2
    7. Clement Parisse (FRA) +28,8
    8. Scott Patterson (USA) +33,9
    9. William Poromaa (SWE) +56,4
    10. Maurice Manificat (FRA) +57,6
    ...
    37. Per Knop (CZE) +5:02,3
    40. Ján Koristek (SVK) +5:53,3
    42. Adam Fellner (CZE) +6:41,6
     
    9:27
    Curling

    Švédové čekají na možnost utrhnout se do možná rozhodujícího náskoku e finále turnaje mužů proti Velké Británii. Ale ta ani v pátém, ani v šestém endu nepřišla, tak je aspoň dokázali uhrát na nulu a stále za stavu 3:2 a s výhodou posledního kamene vedou poslední zápas turnaje do sedmého endu.
     
    9:40
    Rychlobruslení

    Loňský mistr Evropy a obhájce stříbrné medaile z Pchjongčchangu Belgičan Bart Swings potvrdil pozici největšího favorita a v dramatické koncovce závodu s hromadným startem mužů zaútočil z druhé pozice, aby pro Belgii vybojoval první zimní zlatou olympijskou medaili po 74 letech! První pozici neudržel, ale i stříbro bude slavit teprve 20letý Korejec Čong Če-won, pro kterého jde ale už o druhou velkou světovou medaili, až třetí finišoval obhájce zlata Korejec I Sung-hun. Souboj o druhé místo byl nesmírně těsný, rozhodovaly milimetry a ty odsoudily na čtvrtou pozici Američana Joeyho Mantiu.
    Těsný finiš závodu s hromadným startem mužů a zlato pro Belgii po 74 letech
     
    9:48
    Rychlobruslení

    Konečné pořadí závodu s hromadným startem mužů:
    1. Bart Swings (BEL) 63 b.
    2. Čong Če-won (KOR) 40
    3. I Sung-hun (KOR) 20
    4. Joey Mantia (USA) 10
    5. Daniil Aldoškin (ROC) 6 (7:47,59)
    6. Rjosuke Cučija (JPN) 6 (7:58,82)
    7. Livio Wenger (SUI) 4
    8. Seitaro Ičinohe (JPN) 3 (7:48,56)
    9. Jorrit Bergsma (NED) 3 (7:50,25)
    10. Gabriel Odor (AUT) 2
    Milimentry, které rozhodovaly o druhém až čtvrtém místě
     
    9:49
    Curling

    Sedmý end sice měli Švédové dobře rozehraný, ale Britům se skvěle podařil závěr a jedním bodem proti výhodě posledního kamene vyrovnávají finále na 3:3! Výhoda tak zůstává Švédům a jde se do osmého endu.
     
    9:57
    Curling

    V osmém endu Britové opět zahráli velmi dobře a donutili Švédy využít výhodu posledního kamene k hodu nejlépe pro 1 bod. To se Niklasu Edinovi podařilo, takže Švédsko znovu vede o 1 bod 4:3, avšak výhoda posledního kamene jde v devátém endu na stranu Britů, kteří mají šanci se poprvé od prvního endu vrátit do vedení.
     
    10:10
    Rychlobruslení

    Závod s hromadným startem žen vyhrává největší favoritka a vládkyně sezóny na dlouhých tratích Nizozemka Irene Schoutenová, která v cílové rovince útokem z druhé pozice přespurtovala Kanaďanku Ivanii Blondinovou a získává v Pekingu už čtvrtou medaili, z toho třetí zlatou! Blondinová je sice dvojnásobnou mistryní světa, ale z olympijské medaile se raduje vůbec poprvé, bronz a celkově druhou medaili z těchto her si v závěru pohodlně pohlídala Italka Francesca Lollobrigidaová!
    Přetahovaná Schotenové a Blondinové v posledním kole se šťastnějším koncem pro nizozemskou fenoménku
     
    10:15
    Rychlobruslení

    Konečné pořadí závodu s hromadným startem žen:
    1. Irene Schoutenová (NED) 60 b.
    2. Ivanie Blondinová (CAN) 40
    3. Francesca Lollobrigidaová (ITA) 20
    4. Mia Kilburgová (USA) 10
    5. Kim Po-rum (KOR) 6 (8:16,81)
    6. Varerie Maltaisová (CAN) 6 (8:20,46)
    7. Marina Zujevová (BLR) 4
    8. Ajano Satoová (JPN) 3 (8:16,94)
    9. Claudia Pechsteinová (GER) 3 (8:25,78)
    10. Li Čchi-š' (CHN) 2 (8:16,98)
    Irene Schoutenová se stala nejúspěšnějším nizozemským sportovcem na jedněch zimních olympijských hrách v historii!
     
    10:18
    Curling

    Švédové nedovolili v devátém endu Britům pozici k zisku více bodů, ti tak dohráli end do nuly a ponechali si výhodu posledního kamene do desátého a možná posledního endu finále, ve kterém budou dotahovat jednobodovou ztrátu.
     
    10:32
    Curling

    Finále mužského turnaje musí rozhodnout až extra end! Švédové zahráli desátý end velmi dobře a nedovolili Britům, aby si připravili vítěznou pozici. Ti se museli spokojit s posledním hodem pro jeden bod, vyrovnali na 4:4 a teď budou muset zabojovat proti výhodě posledního kamene Švédska!
    Tuto situaci musel britský skip Bruce Mouat vyřešit hodem pro 1 bod, aby udržel svůj tým v zápase
     
    10:52
    Curling

    Švédský skip Niklas Edin se defitivně stává jednou z největších legend světového curlingu, když se svým týmem po čtvrtém místě z Vancouveru 2010, bronzu ze Soči 2014 a stříbru z Pchjongčchangu 2018 konečně získává vytouženou zlatou olympijskou medaili! Extra end sehrálo Švédsko s výhodou posledního kamene výborně, nepustilo Brity do tlaku a ti museli svým posledním hodem zvládnout dokonale přesný kámen, aby měli šanci. Jenže to nedokázali a Edin už svůj poslední kámen vlbec házet nemusel! Pro tento britský (skotský) tým Bruce Mouata je i sříbro největším úspěchem a zcela určitě ještě neřekl poslední slovo.
    Těžký hod Bruce Mouata, který rozhodl o zlaté medaili Švédů, kteří se radují společně se svými ženskými kolegyněmi, jež teprve čeká souboj o bronz
     
    10:55
    Curling

    Konečný výsledek finále mužů:
    Švédsko-Velká Británie 5:4 (po extra endu)
     
    11:00
    Nyní je v programu her opět hodinová přestávka, než začne soutěž, ve které doufají ve zlatý úspěch domácí Číňané – volnými jízdami se uzavře soutěž krasobruslařských sportovních dvojic.
     
    12:00
    Krasobruslení

    Začínají volné jízdy 16 nejlepších sportovních dvojic po krátkém programu, který se bohužel nepovedl tak, jak by bylo třeba, české dvojici Jelizaveta Žuková, Martin Bidař a ve volných jízdách ji poněkud překvapivě neuvidíme.
    Sestava Slovenska do souboje o bronz proti Švédům je už známá
     
    12:58
    Boby

    Po poněkud hluchém období se dění v Pekingu s příchodem tamního večera opět pořádně rozbíhá. Za pár okamžiků se ke třetím jízdám rozběhnou posádky ženských dvojbobů.
     
    13:00
    Curling

    A zahájeno bude také utkání o bronzovou meaili turnaje žen mezi Švédskem a Švýcarskem. Švédský ženský tým naposledy odjel z olympijských her bez medaile v Salt Lake City před 20 lety. Samotný tým skipky Anny Hasselborgové obhajoval v Pekingu zlatou medaili z Pchjongčchangu. To Svýcarsko naopak čeká na ženskou curlingovou medaili od Turína 2006. V letech 2010 a 2014 skončilo čtvrté. Samotný tým skipky Aliny Pätzové je úřadujícím mistrem světa, takže i pro něj je účast v souboji o bronz mírným zklamáním.
     
    13:09
    Boby

    Německý dvojbob pilotovaný teprve 23letou Laurou Nolteovou nezadržitelně míří při své první olympijské účasti ke zlaté medaili! Juniorská mistryně světa a bronzová ze seniorského mistrovství světa (obojí z loňského roku) i ve třetí jízdě vylepšila rekord pekingského ledového koryta, ten nejnovější činí 1:00,70 min a vede s obrovským náskokem 78 setin sekundy! Druhé místo si upevnila další německá posádka vedená Mariamou Jamankovou, která ale na obhajobu zlata s Koreje může nejspíš zapomenout. O bronzu je nespíš také rozhodnuto, americký bob řízený už 37letou Elanou Meyersovou Taylorovou tak získá medaili i při své čtvrté účasti na zimních hrách. Ale zlaté se nejspíš nikdy nedočká.
    Třetí jízda suverénně vedoucího německého bobu Laury Nolteové
     
    13:19
    Boby

    Kanadský bob Cynthie Appiahové v nejtěžším místě celé trati před cílovou zatáčkou udělal velkou chybu, jejímž výsledkem bylo nezvratné položení na bok, na kterém projel jak poslední zatáčku, tak i cílem. Překvapivě nenabral velkou ztrátu a dost možná i udrží průběžné osmé místo.
     
    13:45
    Curling

    Velmi opatrný začátek utkání o bronz ženského turnaje. Švédky začaly lépe, proti švýcarské výhodě posledního kamene získaly bod v prvním endu, ve druhém pak donutily soupeřky házet na záchranu jednoho bodu a ve třetím, už s výhodou na své straně, dokázaly end, kde nebyla šance na větší zisk, vynulovat. Po třech endech je tak stav pouze 1:1 a Švédky hrají s výhodou posledního kamene ve čtvrtém endu.
     
    13:50
    Boby

    Třetí jízda ženských dvojbobů je u konce. Nejlepší jely na začátku, takže pořadí na prvních místech se od již nahlášeného stavu nezměnilo. Poslední jízda odstartuje ve 14:30 a pojede se v tradičním finálovém pořadí od průběžně 20. posádky k průběžně 1.
     
    13:59
    Curling

    Švédky si vypracovaly ve čtvrtém endu souboje o bronz při své výhodě pozici pro skórování 2 body, zvládly to a vedou nad Švýcarskem 3:1. To půjde do pátého endu s výhodou posledního kamene,
     
    14:00
    Lední hokej

    Ovšem pozornost českých, ale hlavně slovenských fanoušků bude v příštích minimálně 2 hodinách upřena primárně do Národního krytého stadionu, kde se hokejisté Slovenska pokusí o zápis do historie olympijského turnaje. V cestě za bronzovou medailí jim stojí Švédové.
     
    14:20
    Curling

    Švédská skipka Anna Hasselborgová ani jeden ze svých dvou kamenů na závěr pátého endu nedokázala hodit tak, jak přesně chtěla, avšak Alina Plätzová její chyby nezvládla potrestat a posledním kamenem házela na jistotu aspoň jednoho bodu, kterým Švýcarsko snížilo na 2:3. Výhoda posledního kamene se do šestého endu přesune na stranu Švédska.
     
    14:25
    Krasobruslení

    V soutěži sportovních dvojic jsou před námi poslední 4 jízdy nejlepších párů po krátkém programu. 3 ruské dvojice budou nahánět domácí naděje Suej Wen-ťing, Chan Cchung, kteří přes zajetý světový rekord vedou jen velmi těsně. Bude to dramatické do poslední sekundy.
    V utkání o bronz mezi Slovenskem a Švédskem gól zatím nepadl. Nechtěl by jeden z týmů angažovat tohoto psa?
     
    14:38
    Curling

    Alina Plätzová vůbec nehodila svůj poslední kámen v šestém endu tak, jak si představovala, a začala tušit, že jí zápas začíná protékat mezi prsty! Anna Hasselborgová totiž nechybovala, výhodou posledního kamene dohodila pro zisk 3 bodů a Švédsko vede po šesti endech 6:2! Švýcarsko musí výrazně bodovat, jinak své čekání na olympijskou medaili prodlouží o další čtyři roky.
     
    14:45
    Lední hokej

    Utkání o bronz Švédsko-Slovensko se v první třetině žádné branky nedočkalo. V největší šanci Hrivik otřel puk o tyčku švédské branky. Hraje se zcela vyrovnaná partie a zdá se, že první gól bude naprosto klíčový.
     
    14:57
    Krasobruslení

    Ačkoliv Jevgenija Tarasovová s Vladimirem Morozovem zajeli skvěle, bez jediné chyby a vytvořili si po krátkém programu osobní rekord i ve volné jízdě a v celkovém součtu, soutěž sportovních dvojic přeci jen k obrovské radosti domácích fanoušků vyhrává pár Suej Wen-ťing, Chan Cchung! Ti nejen, že zvedli hozenou rukavici, ale sami zajeli ještě lépe, vyšší technická obtížnost i lepší prezentace vykompenzovala dvě drobné chybičky a v součtu Číňané o pouhých 0,06 bodu překonali světový rekord! Stříbro z Pchjongčchangu tak vylepšili a dá se říct, že splnili zadaný úkol. Tarasovová s Morozovem přidávají ke stříbrům z MS 2018 a 2019 také stříbrnou olympijskou medaili. Bronz pak také po výborném představení získali úřadující mistři Evropy Anastasija Mišinová s Alexanderem Galljamovem.
     
    15:02
    Krasobruslení

    Konečné pořadí sportovních dvojic:
    1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (CHN) 239,88 b. (WR)
    2. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (ROC) 239,25
    3. Anastasija Mišinová, Alexander Galljamov (ROC) 237,71
    4. Alexandra Bojkovová, Dmitrij Kozlovskij (ROC) 220,50
    5. Pcheng Čcheng, Ťin Jang (CHN) 214,84
    6. Alexa Knierimová, Brandon Frazier (USA) 212,68
    7. Riku Miuraová, Rjuiči Kihara (JPN) 211,89
    8. Ashley Cainová-Gribbleová, Timothy Leduc (USA) 198,05
    9. Karina Safinová, Luka Berulava (GEO) 192,44
    10. Kirsten Mooreová-Towersová, Michael Marinaro (CAN) 181,37
     
    15:05
    Curling

    Velká chyba Aliny Plätzové znamená pouze dva body pro Švýcarsko z výborně rozjetého endu! Plätzová posledním kamenem sedmého endu nenavázala na svůj předchozí výborný hod a trefila pouze jiný clonící kámen, takže místo tří bodů zapisuje pouze dva a snížila pouze na 4:6, výhoda posledního kamene se navíc přesouvá na stranu Švédska, které tak má na začátku osmého endu blízko k bronzové medaili.
     
    15:07
    Lední hokej

    Slovensko vede v boji o bronz nad Švédskem od 24. minuty 1:0! A kdo jiný se o to mohl postarat než Juraj Slafkovský! Budoucí světová superhvězda měla i velký kus štěstí, neboť takovou střelu "co kdyby" otřela o hokejku stínujícího obránce a vrtící se puk přeletěl nízko nastavenou lapačku překvapeného brankáře!
    Juraj Slafkovský, 0:1
     
    15:15
    Boby

    Nastupující hvězda ženských bobů Němka Laura Nolteová i přes chybu v závěru finálové jízdy dvojbobů udržela obrovský náskok před obhájkyní zlata a zkušenější krajankou Mariamou Jmankaovou a ve 23 letech získává první zlatou olympijskou medaili, která nejspíš nebude v její kariéře poslední! Mariama Jamankaová si nejrychlejší finálovou jízdou pojistila stříbro, bronzová Američanka Elana Meyersová Taylorová si vyjela medaili na čtvrtých hrách za sebou, ale zlato jí stále chybí a další šanci už dost možná ve svém věku nedostane.
     
    15:20
    Boby

    Konečné pořadí dvojbobů žen:
    1. Laura Nolteová (GER) 4:03,96 min
    2. Mariama Jamankaová (GER) +0,77
    3. Elana Meyersová Taylorová (USA) +1,52
    4. Kim Kalická (GER) +2,32
    5. Christine de Bruinová (CAN) +2,41
    6. Melanie Haslerová (SUI) +2,87
    7. Kaillie Humphriesová (USA) +3,08
    8. Cynthia Appiahová (CAN) +3,56
    9. Naděžda Sergejevová (ROC) +4,15
    10. Katrin Beierlová (AUT) +4,28
     
    15:22
    Curling

    Švýcarky v osmém endu útočily proti výhodě, měly naději, ale švédská skipka Anna Hasselborgová fantasticky hozeným posledním kamenem při své výhodě zařizuje 2 body a vrací svému týmu náskok 4 bodů, 8:4! Švédsko je nesmírně blízko prodloužení medailové série, která by čítala již pátou olympiádu v řadě, z toho druhou v podání právě tohoto týmu Anny Hasselborgové.
     
    15:24
    Lední hokej

    Slovensko využívá přesilovku a ve 33. minutě vede nad Švédskem 2:0! Samuel Takáč z první napálil přihrávku zpoza branky z těžkého úhlu za záda pozdě se přesouvajícího brankáře, i tento gól jde na jeho vrub! Historický slovenský hokejový bronz je hodně blízko!
    Samuel Takáč, 0:2
     
    15:34
    Curling

    Švýcarsko se nevzdává! Tentokrát udělala v závěru chybu Anna Hasselborgová a Anita Plätzová toho využila, s výhodou posledního kamene poměrně snadno získala 3 body a Švýcarsko snižuje proti Švédsku na 7:8! V desátém endu ale bude mít výhodu posledního kamene Švédsko a pokud neudělá hrubou chybu, vyhraje.
     
    15:36
    Lední hokej

    Druhá třetina utkání o bronz je minulostí a Slovensko je 20 minut od senzační bronzové medaile! Švédové měli až za stavu 2:0 jednu velkou šanci, ale jinak jsou Slováci hladovější a vedou naprosto zaslouženě.
     
    15:49
    Curling

    Všechna čest Švýcarkám, celý desátý end velmi dobře útočily, ale Švédky s výhodou posledního kamene neudělaly zásadní chybu a poslední hod, ne zrovna jednoduchý, dometly do nejlepší pozice, takže vítězí 9:7 a získávají bronzovou medaili! Pro švédský ženský curling se jedná o pátou olympijskou medaili v řadě, přímo pro tým Anny Hasselborgové po zlatu z Koreje je to druhý cenný kov. Švýcarsko v kategorii žen bude čekat dál, poslední olympijskou medaili získalo v Turíně 2006.
    Fragmenty z dometení rozhodujícího kamene utkání a začátku švédské radosti
     
    15:52
    Curling

    Konečný výsledek utkání o 3. místo žen:
    Švýcarsko-Švédsko 7:9
     
    16:15
    Lední hokej

    5 minut před koncem 3. třetiny utkání o bronz stále vede Slovensko nad Švédskem 2:0, ale čelí stále většímu tlaku soupeře.
     
    16:23
    Lední hokej

    Slováci to dokázali a vezou domů historickou olympijskou hokejovou medaili! Juraj Slafkovský 94 sekund před koncem poslal puk zblízka do prázdné branky a pojistil jednak obrovský a senzační kolektivní úspěch celého týmu, ale také úspěch individuální, protože se téměř jistě stane nejlepším střelcem celého turnaje! A dost možná bude i velkým adeptem na cenu pro nejužitečnějšího hráče! Následně ještě opět do prázdné branky dovezl puk Pavol Regenda a uzavřel skóre! Na Slovensku propukají obrovské oslavy!
    Góly Juraje Slafkovského a Pavola Regendy do prázdné branky


     
    16:25
    Lední hokej

    Konečný výsledek utkání o 3. místo mužů:
    Švédsko-Slovensko 0:4
    24. a 59. Slafkovský, 33. Takáč, 59. Regenda
    Bezprostřední slovenská radost
     
    Konec soutěží 15. dne.
    Medailové pořadí po 15. dni soutěží. Co všechno překvapuje vás?
     
    Konec dobrý, všechno dobré? Slovensko možná čekalo víc od své lyžařské hvězdy Petry Vlhové, ale přesto se dočkalo na těchto hrách druhé medaile, kterou senzačně, ale zaslouženě zařídili hokejisté, kteří přitom na konci srpna museli hrát kvalifikaci, aby do Pekingu vůbec jeli.
    Jinak dnešní české a slovenské výsledky prakticky nestojí za řeč, hlavně 22. místo českého čtyřbobu v polovině soutěže je nemilým překvapením, ale tento slovenský úspěch přebíjí úplně všechno.
     
    Zlaté medaile dnes podle očekávání získali Novozélanďan Nico Porteous v lyžařské U rampě, Rus Alexander Bolšunov ve zkráceném maratonu volnou technikou s hromadným startem, Belgičan Bart Swings v závodě s hromadným startem mužů v rychlobruslení, v tomtéž závodě mezi ženami Nizozemka Irene Schoutenová, švédský curlingový tým vedený Niklasem Edinem, v novém světovém rekordu čísnká sportovní dvojice krasobruslařů Suej Wen-ťing, Chan Cchung a na závěr také nastupující hvězda ženských bobů Laura Nolteová jako pilotka německého dvojbobu.
     
    Z předposledního dne her je to vše. V neděli od dvou ráno našeho času proběhne posledních pět zápasů a závodů, udělí se posledních 5 zlatých medailí a kolem osmé ráno bude po všem. I to ale můžete sledovat v našem přehledu. Vše se pak už bude chystat na slavnostní zakončení her, které odstartuje v jednu hodinu odpoledne našeho času. (16:43:57)

    Libor Štěpán

    Program soutěží 15. dne
    2:30
    Akrobatické lyžování - U rampa mužů, finále
    Boby - čtyřbob mužů, 1. a 2. jízda

    7:50
    Curling - finále mužů
    Švédsko-Velká Británie

    8:00
    Běh na lyžích - 30 km volně mužů s hromadným startem
    Rychlobruslení - hromadný start mužů a žen, semifinále

    9:30
    Rychlobruslení - hromadný start mužů a žen, finále

    12:00
    Krasobruslení - sportovní dvojice, volná jízda

    13:00
    Boby - dvojbob žen, 3. a 4. jízda

    13:05
    Curling - o 3. místo žen
    Švédsko-Švýcarsko

    14:10
    Lední hokej - o 3. místo mužů
    Švédsko-Slovensko
    bahis siteleri