Espanyol – Mallorca 1:0 (kon.) | Celta Vigo – Real Betis 0:0 (kon.) | Cádiz – Villarreal 1:0 (kon.)
Sevilla – Real Sociedad 0:0 (kon.) | Real Madrid – Barcelona 0:4 (kon.)
konec
Real Madrid
0:4 (0:2)
FC Barcelona
Neděle 20.03.2022, 21:00 • Estadio Santiago Bernabéu (Madrid) • Španělská LaLiga • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování přenosu z utkání 29. kola španělské La Ligy, v němž se střetnou dva největší rivalové v rámci celé soutěže, uskuteční se 282. El Clasico mezi Realem Madrid a Barcelonou.
     
    Z dosavadních 281 vzájemných zápasů se 183 uskutečnilo v rámci La Ligy, 35 ve španělském poháru Copa del Rey, 6 v tehdejším španělském ligovém poháru, 15 ve španělském superpoháru, v roce 1902 se oba nesmiřitelní rivalové střetli v Copa de la Coronación, osmkrát v Lize mistrů a 33x v přípravných či exhibičních zápasech.
     
    Real Madrid CF

    Real Madrid má za sebou extrémně těžké osmifinále Ligy mistrů, v němž po venkovní prohře 0:1 a podobně neúspěšném průběhu v domácí odvetě, kdy Real rovněž prohrával 0:1, dokázal zápas otočit díky hattricku Karima Benzemy na konečných 3:1, ovšem Benzema dnes velmi pravděpodobně nebude Carlu Ancelottimu k dispozici, což je pro Real to nejzásadnější možné oslabení. S jistotou pak bude chybět zraněný levý obránce Ferland Mendy.

    V tabulce ale má Real pohodlný desetibodový náskok na druhou Sevillu, která se sice začala Bílému baletu přibližovat, v posledních čtyřech ligových zápasech ale třikrát remizovala.

    V pátek se uskutečnilo losování čtvrtfinále Ligy mistrů, v němž na Real Madrid čeká londýnská Chelsea, tedy obhájce titulu a podle papírových předpokladů by se mělo jednat o nejvyrovnanější čtvrtfinálovou dvojici.
     
    FC Barcelona

    Barcelona vůbec nezvládla podzimní část letošního ligového ročníku, kdy nejdříve velmi brzy zcela odpadla z boje o ligový titul, pak nezvládla ani skupinu Ligy mistrů a čeká ji tak boj o účast v příštím ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže jednak z ligy a také z Evropské ligy, kam se musela pakovat po třetím místě v základní skupině Ligy mistrů za Bayernem a Benficou Lisabon.

    V poslední době se Barceloně sice daří v lize, nutno však podotknout, že během posledních čtyř výher zvládla domácí zápasy s extrémně oslabeným Bilbaem i průměrnou Osasunou shodně 4:0, k tomu zvítězila 4:1 ve Valencii a 2:1 v Elche.

    V týdnu měla Barcelona před sebou nečekaně náročný výlet do Istanbulu, kde v Evropské lize po domácí remíze 0:0 s Galatasaray v odvetě dokonce prohrávala s desátým týmem turecké ligy, po obratu a výhře 2:1 se ale může těšit ve čtvrtfinále na německý Eintracht Frankfurt.
     
    Úvodní sestavy:

    Real Madrid CF: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Nacho Fernández (C) – Kroos, Modrić, Casemiro – Valverde, Vinícius Júnior, Rodrygo.
    Náhradníci: Lunin, Piňeiro – Asensio, J. Vallejo, E. Hazard, Marcelo, Jović, L. Vázquez, M. Díaz, D. Ceballos, Isco, Camavinga.
    Trenér: Carlo Ancelotti

    FC Barcelona: ter Stegen – García, Piqué, R. Araújo, J. Alba – Pedri, S. Busquets (C), F. de Jong – O. Dembèlé, Aubameyang, F. Torres.
    Náhradníci: Neto, Tenas – Puig, Depay, Traoré, Braithwaite, González, L. de Jong, Lenglet, Mingueza, Gavi, Dani Alves.
    Trenér: Xavi

    Rozhodčí: J. Martínez – Barbero, M. Martínez.
    Záběry z rozcvičování na Santiago Bernabeu.
     
    Fotbalisté už nastupují na trávník stadiónu Santiaga Bernabeua, výkop 282. El Clásica se blíží.
     
    Thibault Courtois před zápsem přebírá ocenění pro nejlepšího hráče měsíce února v La Lize.
     
    Před utkáním ještě všichni přítomní uctili památku Raimona Carrasca, bývalý prezident Barcelony dnes zemřel ve věku 98 let.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali hosté a je rozehráno!
     
    1
    Oba celky netradičně hrají ve svých náhradních barvách, Real celý v černém a Barcelona ve žluto-červené kombinaci, tedy katalánských barvách.
     
    2
    První standardní situaci Barcelony rozehrával Jordi Alba a Ferrán Torres se sice dostal do zakončení, v těžké pozici ale branku výrazně minul.
     
    3
    Ferrán Torres si na levé křídlo naběhl na dlouhý pas z hloubi pole, míč však nedokázal dostihnout na hrací ploše a bude se kopat od domácí branky.
     
    4
    Real je v držení míče poprvé po delší časový úsek, zatím ale kombinuje odzadu na vlastní polovině. Domácí se dnes musí obejít bez Karima Benzemy, tedy jednoho z nejlepších fotbalistů současnosti.
     
    5
    Domácím se povedlo přenést hru k soupeřově pokutovému území, kde se do zakončení dostal Rodrygo, ze střední vzdálenosti však mířil výrazně vedle branky.
     
    6
    Na nákop Ferrána Torrese si ke vzdálenější tyči nabíhal Frenkie de Jong, domácím se však povedlo míč odhlavičkovat do bezpečí.
     
    7
    Vinícius Júnior si na levém křídle pohrál s Araújem a přihrál Valverdemu, jenž dobíhal z druhé vlny, Uruguajec zakončoval po zemi ke vzdálenější tyči a ter Stegen si připisuje první důležitý zákrok!
     
    8
    Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se domácí nijak neprosadili.
     
    10
    V držení míče už jsou znovu domácí, zatím si předávají míč z nohy na nohu poblíž středové čáry.
     
    10
    Po barcelonském zisku míče podnikl rychlý přechod dopředu Ousmane Dembélé, před pokutovým územím o balón ale zase přišel.
     
    11
    Po nepříjemné srážce s Aubameyangem se těžce zvedá z trávníku Toni Kroos. Gabonský útočník může být rád, že z tohoto střetu vyvázl bez jakékoliv sankce.
     
    12
    První tutovka Barcelony! Pomalá přihrávka Ferrána Torrese z levého křídla i s trochou štěstí doputovala k Aubameyangovi, jenž stál úplně sám před Courtoisem, belgického brankáře však trefil! Courtois pak dokázal zneškodnit i dělovku Dembélého od rohu pokutového území.
     
    14
    Tentokrát rychlou akci podnikl Real Madrid, Vinícius Júnior ale zakončoval přímo do německého brankáře Barcelony.
     
    14
    Po čtrnácti minutách je to 3:3 na střely, úvod zápasu se odehrává v obrovském tempu.
     
    15
    Nákop Jordiho Alby mířil mimo dosah nabíhajícího de Jonga, bude se kopat od branky Realu.
     
    17
    Modrićovi nevyšel průnik podél postranní čáry, od míče jej tělem odblokoval Eric García.
     
    18
    Další šance Barcelony! Dembélého přihrávka napříč útočnou polovinou doputovala k volnému Torresovi, jehož technický obstřel zamířil za vzdálenější tyč domácí branky.
     
    20
    Vinícius Júnior svedl další souboj s Araújem na levém křídle, tentokrát ale byl úspěšnější barcelonský obránce, jenž vybojoval míč.
     
    20
    Rodrygo potáhl míč k pokutovému území, pak střílel jen do blokujícího Piqueho.
     
    21
    Dani Carvajal ve středu hřiště zasáhl do obličeje Ferrána Torrese, zatím se ale pokračuje bez karet.
     
    22
    Za pískotu obecenstva Barcelona kombinuje na útočné polovině, zatím ale daleko od pokutového území.
     
    22
    Na první žlutou kartu jsme ale přeci jen nečekali dlouho, napomenut je Toni Kroos za zákrok na Sergia Busquetse.
     
    23
    S následným nákopem Jordiho Alby do pokutového území si domácí defenziva poradila.
     
    24
    Pedri obloučkem našel v pokutovém území Ferrána Torrese, tomu v poslední chvíli stačil vpadnout do střely Casemiro.
     
    26
    Druhým žlutě napomenutým hráčem zápasu je Frenkie de Jong za faul na Kroose v blízkosti středové čáry.
     
    27
    Na kolmici Édera Militaa nedosáhl Rodrygo, míče se zmocnila Barcelona.
     
    28
    Jordi Alba zůstal po dlouhém sprintu v předklonu po zásahu Valverdeho, hosté odkopli míč do zámezí.
     
    29
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Barcelona se ujímá vedení! Ousmane Dembélé na pravé straně potáhl míč kolem Nacha Fernándeze a jeho přesný centr hlavou umístil do sítě PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG!
     
    30
    Barcelona se pokusila znovu zahrozit, Busquetsovu přihrávku si u pokutového území nedokázal dobře zpracovat Ferrán Torres.
     
    31
    Busquets pak hasil hrozící protiútok jen taktickým faulem za cenu další žluté karty.
     
    33
    Při rozehrávce Barcelony teď v domácím týmu nejvýše napadá Luka Modrić.
     
    35
    Po nákopu Erica Garcíi propadla defenziva Realu, která nechala osamoceného Frenkieho de Jonga, jenž připravil dobrou možnost pro Aubameyanga, jehož nadvakrát vychytal Courtois!

    Důležité mohlo být to, že na hrotu se teď s Modrićem pohyboval i Toni Kroos a středová řada Realu byla zcela v troskách.
     
    36
    A velká šance na druhé straně! Na ter Stegena se v úniku řítil Vinícius Júnior, tomu ale nevyšla klička kolem ter Stegena, když neudržel stabilitu a padl k zemi.
     
    38
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Barcelona navyšuje svůj náskok! Při druhém rohu Katalánců si na Dembélého centr naskočil RONALD ARAÚJO a brankář Courtois na jeho hlavičku nedosáhl!
     
    40
    Real hraje s míčem ve středu hřiště, Barcelona brání v kompaktním bloku.
     
    41
    Domácím se vůbec nepovedlo najít cestu přes střed hřiště, když to zkusil Alaba nákopem z vlastní poloviny, tak mířil velmi nepřesně.
     
    43
    Barcelona kombinuje na útočné polovině, hosté se mnohem jednodušeji dostávají k pokutovému území soupeře.
     
    44
    A další možnost Barcelony! Pedriho lobovanou přihrávku na levé křídlo Jordi Alba hlavou posílal před branku, kde na míč nedosáhl nabíhající Aubameyang.
     
    45
    Barcelona se dopustila laciné ztráty na vlastní polovině, také Real ale vzápětí odevzdal míč soupeři, což diváci nesou nelibým pískotem.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Munuera Martínez k prvnímu poločasu nepotřeboval žádné nastavení s uplynutím pětačtyřicáté minuty jej ukončil.

    Viděli jsme svižný fotbal s celou řadou šancí. Více jich měli hosté a zaslouženě vedou 2:0, když se po přihrávkách Dembélého prosadili Aubameyang a Araújo, Real se po změně stran bude muset pořádně zlepšit, pokud nechce z tolik očekávaného souboje odejít poražen.
     
    Domácí trenér Ancelotti chystá hned dvě střídání, do hry přijdou Eduardo Camavinga a Mariano Díaz.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Real Madrid CF: ze hřiště odchází Toni Kroos, přichází Eduardo Camavinga.
     
    46
    Střídání v týmu Real Madrid CF: ze hřiště odchází Dani Carvajal, přichází Mariano Díaz.
     
    46
    Už to mohlo být o tři! Krátce po úvodním výkopu druhého poločasu Aubameyang vysunul do úniku Ferrána Torrese, jenž v obrovské tutovce minul domácí branku!
     
    47
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Uběhla minuta, Barcelona znovu zcela rozebrala defenzivu Realu a je to o tři! Domácí zadáci zcela propadli při útočné akci Barcelony, Aubameyang v pokutovém území elegantní patičkou posunul míč k FERRÁNU TORRESOVI, jehož prudkou ránu už Courtois mohl jen sledovat!
     
    49
    Na stále rekonstruovaném stadiónu Santiaga Bernabeua sleduje dnešní El Clásico 60 017 diváků.
     
    50
    Real Madrid bude moci zahrozit pomocí rohového kopu, k jehož rozehrání se chystá Luka Modrić.
     
    51
    Modrićův centr vyboxoval Marc-André ter Stegen, jenž se navíc dostal do střetu s Casemirem a Brazilci je pískán faul.
     
    52
    Už to zřejmě bude o čtyři branky! Na dlouhý nákop za hostující obranu si naběhl Ferrán Torres, po jehož přihrávce se parádním lobem trefil Pierre-Emerick Aubameyang, vzápětí je však odpískán ofsajd, který ale bude po prověření videem otočen, protože při nákopu na Torrese se vzadu zapomněl Alaba.
     
    53
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Potvrzeno! Barcelona vede 4:0, byť domácí se mohutně zlobí, neboť se cítí dotčeni tím, že asistent rozhodčího Barbero měl nějakou dobu zdvižen nad hlavou praporek. Střelcem čtvrté branky je po parádním lobu PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG.
     
    56
    Barcelona už zase získala míč ve středu hřiště, domácí se jej marně snaží získat zpět.
     
    57
    Araújo při průniku podél postranní čáry vybojoval autové vhazování v souboji s Davidem Alabou, což také emotivním gestem vzápětí oslavil.
     
    58
    Hosté se baví fotbalem! Po výborné kombinaci u levé postranní čáry Jordi Alba připravil další tutovku pro Aubameyanga, jenž v pádu nedokázal nasměrovat míč na branku.
     
    59
    Po Nachově přihrávce se přes bránícího Garcíu neprotlačil do zakončení Mariano Díaz.
     
    59
    Následně se neujal ani rohový kop Realu.
     
    61
    Vinícius Júnior i na přehuštěném prostoru v pokutovém území připravil dobrou palebnou možnost pro Rodryga, ten ale levačkou mířil jen přímo do náruče ter Stegena.
     
    62
    A další šance Barcelony! Frenkie de Jong v pokutovém území dokázal posunout míč Aubameyangovi, ten ale přeci jen měl míč na dlouhou nohu a posunul jej jen ke Courtoisovi.
     
    62
    David Alaba po průniku do pokutového území padl k zemi, k penaltovému zákroku to však mělo hodně daleko.
     
    63
    Luka Modrić si prohlíží žlutou kartu po zákroku na Ousmaneho Dembélého.
     
    63
    Střídání v týmu Real Madrid CF: ze hřiště odchází Rodrygo, přichází Marco Asensio.
     
    63
    Střídání v týmu Real Madrid CF: ze hřiště odchází Nacho Fernández, přichází Lucas Vázquez.
     
    64
    Do další šance se tlačil Ferrán Torres, jehož střelu do Courtoisova protipohybu belgický brankář stačil vyrazit před sebe, nejdříve pak u míče byl Eduardo Camavinga.
     
    65
    Na gólové příležitosti už to statistici napočítali na neuvěřitelných 12:3 pro Barcelonu.
     
    66
    Z dálky nepřesně střílel Casemiro, bude se rozehrávat od hostující branky.
     
    68
    Real Madrid se nadále trápí ve středu hřiště, kde se domácím nedaří založit nějakou kloudnou útočnou kombinaci.
     
    70
    První změny provede také Xavi, do hry přijdou Gavi a Memphis Depay.
     
    71
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Pierre-Emerick Aubameyang, přichází Memphis Depay.
     
    71
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Frenkie de Jong, přichází Gavi.
     
    72
    Casemirův nákop se Alabovi nepovedlo zpracovat ve hřišti, vhazovat bude Barcelona.
     
    73
    A další obrovská šance pro Barcelonu! Ousmane Dembélé se protlačil před Courtoise přes nedůrazně bránícího Militaa, v pádu ale branku netrefil!
     
    74
    Jordi Alba skluzem sestřelil Viníciuse Júniora a prohlíží si žlutou kartu.
     
    75
    Real se nijak neprosadil ani z následné standardní situace.
     
    77
    Memphis Depay si u postranní čáry obhodil Casemira, pak se ale stačil vrátit Valverde a zmocnil se míče.
     
    77
    David Alaba na levém křídle připravil střeleckou pozici pro Asensia, ten ale neměl dostatek času v souboji s Pedrim a branku výrazně minul.
     
    78
    Memphis Depay nepřesně přihrával do pokutového území, Casemiro však odehrál míč jen zpět k Holanďanovi, jehož pohotovou ránu Courtois vyráží!
     
    79
    Na opačné straně se po individuálním průniku Viníciuse Júniora neprosadil David Alaba, s jehož prudkou ránou z úhlu si ter Stegen poradil.
     
    80
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Ousmane Dembèlé, přichází Adama Traoré.
     
    82
    Eduardo Camavinga zajel do Sergia Busquetse a stává se dalším hráčem se žlutou kartou ve statistikách.
     
    83
    Viníciusovi nevyšla narážečka s Alabou, vstoupil do ni dobře bránící Adama Traoré. Fede Valverde pak napřáhl k ráně z dálky, ta prosvištěla těsně nad břevnem hostující branky.
     
    85
    Do bránění se zapojuje i Memphis Depay, ten teď dokázal udržet míč před dotírajícím Viníciusem Júniorem u vlastního rohového praporku.
     
    86
    Po Alabově pasu před branku se do zakončení neprotlačil Mariano Díaz, ten alespoň připravil slušnou možnost pro Lucase Vázqueze, jehož rána z první proletěla výrazně mimo branku.
     
    86
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Jordi Alba, přichází Dani Alves.
     
    86
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Pedri, přichází Nico González.
     
    88
    Během sekundy se žlutými fauly ve středu hřiště provinili Lucas Vázquez a Nico González.
     
    89
    V prvním poločase se nenastavovalo vůbec nic a v druhém pokud něco rozhodčí Munuera Martínez přidá, tak to bude jen nutné minimum.
     
    90+1
    Závěrečný hvizd je nakonec oddálen o tři nastavené minuty, utkání už se ale spíše jen dohrává.
     
    90+2
    Hosté si v pohodě přihrávají ve středu pole, z hlediště už je slyšet jen takový drobný rezignovaný pískot.
     
    90+2
    Mariano Díaz dostal příliš dlouhý nákop do pokutového území, od míče jej odtlačil Eric García.
     
    90+3
    Ke střele se ještě protlačil Luka Modrić, trefil však bránícího Araúja.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Barcelona v 282. El Clásicu totálně přejela domácí Real Madrid. Zasloužené je nejen vítězství katalánského celku, ale také čtyřbrankový rozdíl, protože Barcelona měla skutečně mimořádné množství obrovských šancí a z domácí defenzivy si místy dělala trhací kalendář.

    Dvěma brankami k slavnému triumfu přispěl Aubameyang, trefili se také Ferrán Torres s Ronaldem Araújem.
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 5:5. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:12.
     
    Real Madrid si v čele tabulky stále drží pohodový devítibodový náskok na druhou Sevillu, Barcelona se posunula na třetí místo o skóre před Atlético, oproti obhájci titulu navíc disponuje ještě jedním zápasem k dobru. (22:56:55)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 29. Aubameyang (O. Dembèlé), 38. R. Araújo (O. Dembèlé), 47. F. Torres (Aubameyang), 53. Aubameyang (F. Torres)

    Karty:   22. Kroos (REA), 63. Modrić (REA), 82. Camavinga (REA), 88. L. Vázquez (REA) – 26. F. de Jong (BAR), 31. S. Busquets (BAR), 74. J. Alba (BAR), 88. González (BAR)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 5:5. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:12.
    Real Madrid: Courtois – Carvajal (46. M. Díaz), Militao, Alaba, Nacho Fernández (C) (63. L. Vázquez) – Kroos (46. Camavinga), Modrić, Casemiro – Valverde, Vinícius Júnior, Rodrygo (63. Asensio).
    Náhradníci: Lunin, Piňeiro – Asensio, J. Vallejo, E. Hazard, Marcelo, Jović, L. Vázquez, M. Díaz, D. Ceballos, Isco, Camavinga.

    Trenér: Carlo Ancelotti

    FC Barcelona: ter Stegen – García, Piqué, R. Araújo, J. Alba (86. Dani Alves) – Pedri (86. González), S. Busquets (C), F. de Jong (71. Gavi) – O. Dembèlé (80. Traoré), Aubameyang (71. Depay), F. Torres.
    Náhradníci: Neto, Tenas – Puig, Depay, Traoré, Braithwaite, González, L. de Jong, Lenglet, Mingueza, Gavi, Dani Alves.

    Trenér: Xavi

    Rozhodčí: J. Martínez – Barbero, M. Martínez
    bahis siteleri