Finsko – Švédsko 4:3 (kon.) | Česko – Slovensko 4:3 (po pr.)
konec
Finsko
4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
Švédsko
Čtvrtek 14.04.2022, 14:30 • Zimní stadion Václava Nedomanského, Hodonín • Turnaj čtyř (U16)
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky českého hokeje! Vítám Vás při sledování prvního zápasu Turnaje čtyř, ve kterém se dnes odehraje utkání Finska proti Švédsku, které, spolu se mnou, budete moci sledovat.
     
    Nominace Finska

    Brankáři:
    Lassi Paananen (JYP Jyväskylä), Kim Saarinen (HPK Hämeenlinna)

    Obránci:
    Leo Honkonen (Kiekko-Espoo), Mitja Jokinen (TPS Turku), Mikko Leppä (Tappara Tampere), Eelis Marila (Kiekko-Espoo), Niklas Nykyri (HIFK Helsinki), Niklas Savolainen (Pelicans Lahti), Sebastian Soini (Ilves Tampere), Atte Vikla (Jokerit Helsinki)

    Útočníci:
    Konsta Helenius (Tappara Tampere), Emil Hemming (Kiekko-Espoo), Joonas Paqvalin (Jokerit Helsinki), Kasper Pikkarainen (TPS Turku), Akseli Pulkkanen (KalPa Kuopio), Roope Rajala (Ilves Tampere), Heikki Ruhonen (Kiekko-Espoo), Joona Saarelainen (Jukurit Mikkeli), Natan Gashaw Teshome (Jokerit Helsinki), Roope Vesterinen (HPK Hämeenlinna), Ville Väärälä (Tappara Tampere), Markus Loponen (Kärpät Oulu)
     
    Nominace Švédska

    Brankáři:
    Carl Axelsson (SDE HF), Hugo Laring (Frölunda HC)

    Obránci:
    Melker Morin (Flemingsbergs IK), Isak Forslund (Nacka HK), Anton Olsson (Mora IK), Wiktor Jerneheim (IFK Täby HC), Hugo Johansson (Linköpings HC), Fred Nord (Djurgårdens IF), Alfons Freij (Växjö Lakers HC)

    Útočníci:
    Viktor Olofsson (HV 71), Mans Toresson (Frölunda HC), Zaki Crookes (Leksands IF), Max Gustafsson, Melvin Fernström (oba Rögle BK), Wilson Björck (IFK Täby HC), Vincent Sandberg (HV 71), Karl Sterner (Frölunda HC), Linus Eriksson (Djurgårdens IF), Elliot Sigrell (AIK), Alexander Zetterberg (Timrå IK), Max Grundström (Frölunda HC), Filip Holst-Persson (Nacka HK)
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Saarinen (Paananen) – Nykyri, Jokinen, Soini, Leppä, Vikla, Marila, Honkonen, Savolainen – Helenius, Saarelainen, Vesterinen – Rajala, Loponen, Hemming – Teshome, Pulkkanen, Paqvalin – Pikkarainen, Väärälä, Ruohonen

    Švédsko: Laring (Axelsson) – Freij, Jerneheim, Olsson, Forslund, Morin, Johansson, Nord – Toresson, Eriksson, Sigrell – Sterner, Sandberg, Holst-Persson – Fernström, Björck, Zetterberg, Gustarfsson, Grundström, Crookes

    Rozhodčí: Cabák – Gebauer, Mikšík.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    Na úvodním buly dnešního utkání vybojoval kotouč Linus Eriksson. Jeho následná přihrávka ale skončila až na holi brankáře. I přesto se ale jeho formace dostala následně do útoku.
     
    01:43
    O jednu z prvních střel utkání se postaral zakončením od pravého kruhu Isak Forslund. Jeho pokus ale nedoletěl příliš daleko, jelikož trefil pouze jednoho ze svých spoluhráčů.
     
    02:42
    Od levého kruhu se pokusil ohrozit bránu soupeře Zaki Crookes. Jeho zakončení z jízdy ale bylo poměrně dost náročné na provedení, a to hlavně kvůli dotírajícímu obránci.
     
    03:41
    Po prvních minutách hry mají zatím jasně navrch Švédové. To dokazují i nyní svým dalším tlakem, ze kterého vzešla střela od modré z hole Huga Johanssona.
     
    03:55
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A máme tady první branku vážení! Po pouhých čtyřech minutách hry se prosazuje JOONA SAARELAINEN, a to poměrně překvapivě po mnoha velkých tlacích soupeře. Asistence: Roope Vesterinen.
    03:55 Joona SAARELAINEN - 1:0
     
    04:53
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je bleskurychlé vyrovnání v podání Švédů! Po pouhé minutě od prvního gólu se totiž prosazuje MELVIN FERNSTRÖM, který svou střelou z prostoru mezi kruhy zaskočil gólmana soupeře. Asistence: Freij Alfons.
    04:53 Melvin FERNSTRÖM - 1:1
     
    05:52
    Své defenzivní přednosti nyní ukázal Linus Eriksson, který díky svému aktivnímu napadání zastavil akci soupeře při přečíslení tři na dva.
     
    06:51
    Do útoku se nyní dostal Alexander Zetterberg, a to po ukázkovém sólu až z vlastního obranného pásma. Tady ale na defenzívu soupeře nevyzrál, která ho zastavila ihned u modré čáry.
     
    07:43
    Vyloučení v týmu Finsko (Mans Toresson – 2 min., podrážení).
     
    08:42
    Tak toto mohla být obrovská šance, do které se mohl dostat Melvin Fernström! Ten se nacházel zcela sám před bránou, kam na něho i přišla přihrávka. K jeho smůle ale byla nabídka od jeho spoluhráče poměrně dost nepřesná.
     
    09:41
    První početní výhoda utkání se blíží ke svému konci, a vypadá to, že zůstane nevyužita. Druhá půle přesilovky totiž Švédům vůbec nevyšla, jelikož se nemohli dostat přes střední pásmo.
     
    10:04
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je ukázkový trest nevyužité přesilovky. Těsně po konci početní výhody Švédů se totiž dostal do útoku KONSTA HELENIUS. Jeho následné zakončení mělo dostatečné parametry na to, aby skončilo za zády gólmana.
    10:04 Konsta HELENIUS - 2:1
     
    11:03
    I přes drobné zmatky a nepochopení se se svými spoluhráči se podařilo Wilsonovi Björckovi vyvést puk z vlastního pásma. Nakonec ale nepřekonal zeď, která na něj čekala ve středním pásmu.
     
    12:02
    Do akce jeden na jednoho se nyní mohl dostat Max Gustafsson. Přihrávka od jednoho z jeho spoluhráčů ale byla natolik nepřesná, že ji nestihl dobruslit. Kvůli tomu sudí odpískal zakázané uvolnění.
     
    13:01
    Až nekončící souboj v rohu kluziště za bránou Laringa nakonec rozhodl Anton Olsson. Jeho přihrávka naslepo za sebe ale skončila pouze na holi jednoho z útočníků soupeře.
     
    14:00
    Od pravého kruhu se pokusil prosadit Linus Eriksson. Jeho ambiciózní pokus o zakončení ale trefil pouze hůl jednoho z obránců, od které se odrazil kotouč na zadní hrazení.
     
    14:59
    Díky svému aktivnímu napadání dokázal vybojovat útočné pásmo Sandberg. Díky tomu se dostal k zakončení z bezprostřední blízkosti Karl Sterner. Jeho pokus ale zastavil brankář svými betony.
     
    15:58
    Poměrně nepřehlednou situaci ve středním pásmu nakonec uklidnil odvezením puku do útočného pásma Zetterberg. Díky tomu se dostal ke střele od modré Melker Morin. Jeho pokus ale těsně minul levou tyč.
     
    16:57
    O poměrně riskantní vyjetí se postaral Saarinen. Ten pod tlakem jednoho z útočníků jenom odevzdal kotouč soupeři nepřesnou přihrávku, díky čemuž se Švédi usadili v útočném pásmu.
     
    17:58
    Závěr úvodní třetiny zatím patří více Finům. Těm se nyní totiž podařilo usadit v útočném pásmu, kde se ale zatím ani jednou nedostali ke střele. Nakonec se ale o jednu postaral Heikki Ruohonen.
     
    18:59
    Od pravého kruhu nyní vyslal naprostou metelici Konsta Helenius. Jeho pokus ale skončil pouze v lapačce pohotového gólmana. Na následném vhazování ale získal puk jeden z jeho spoluhráčů.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:14.
     
    Během úvodní dvacetiminutovky jsme byli ze začátku svědky poměrně velkého tlaku ze strany Švédů. I přesto se ale k první brance dostali Finové. Soupeř ale nechtěl zůstat pozadu a za méně než minutu vyrovnal. Ve zbytku třetiny už byla hra poměrně vyrovnaná, i přesto se ale nakonec dostali do vedení opět domácí.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:44
    Po úvodním buly druhé dvacetiminutovky se dostali k puku Finové. Jejich ale skončila ještě dříve, než vůbec začala, a to ofsajdem. Na následném vhazování se navíc k puku dostal soupeř.
     
    21:43
    Úvod třetiny je opět lepší ze strany žlutomodrých. Jejich počínání v útočné části kluziště ale zatím nepřineslo ani jednu střelu. Díky tomu se navíc nakonec dostali ke kotouči domácí.
     
    22:42
    Tak toto byla velká příležitost, která se nabídla Vincentovi Sandbergovi. Nakonec se ale ani nedostal k zakončení, jelikož nedosáhl na nepřesnou přihrávku spoluhráče.
     
    23:41
    Švédům se zatím nedaří vyzrát na brankáře Saarinena. Nyní se o to ale pokusil ambiciózní střelou Melvin Fernström. Jeho pokus z poměrně dost velkého úhlu si ale gólman pohlídal.
     
    24:09
    Vyloučení v týmu Švédsko (Linus Eriksson – 2 min., podrážení).
     
    24:27
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je bleskurychle využitá přesilovka! Po pouhých dvaceti vteřinách se dostal ke střele JOONAS PAQVALIN, a to po ukázkovém sólu ze středního pásma. Na jeho následné zakončení z prostoru mezi kruhy se natahoval brankář jen marně. Asistence: Niklas Nykyri a Roope Vesterinen.
    24:27 Joonas PAQVALIN - 3:1
     
    25:26
    Ani přes obdrženou branku se Švédové nevzdávají a drží se v útočném pásmu ještě více, než předtím. Nyní ale jejich kombinaci chybí zakončení, které nepřišlo ani přes nespočet přihrávek.
     
    26:25
    V útočném pásmu vybojoval kotouč Linus Eriksson. Jeho následná křižná přihrávka ale skončila pouze na holi soupeře, který vyhazuje do středního pásma.
     
    27:52
    Vyloučení v týmu Finsko (Joona Saarelainen – 2 min., podrážení).
     
    28:01
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak se nám rozdíl opět zmenšuje, a to díky využité přesilovce! Téměř okamžitě po začátku početní výhody potrestal faul soupeře MELVIN FERNSTRÖM. Asistence: Karl Sterner.
    28:01 Melvin FERNSTRÖM - 3:2
     
    29:00
    Po vstřeleném gólu hrají Švédi poměrně krapet orosení. Důkazem toho byla nyní i střela Niklase Savolainena. Jeho pokus od pravého kruhu byl ale poměrně dost nepřesný.
     
    29:59
    Tak toto byla opravdu prudká střela od modré, o kterou se postaral Anton Olsson. Jeho přízemní pokus ale brankář viděl, a tak si ho s přehledem pohlídal.
     
    30:58
    Po tvrdém bodyčku zvládl vybojovat v útočném pásmu kotouč Joona Saarelainen. Jeho následnou přihrávku na modrou ale jeho spoluhráč nedokázal zpracovat.
     
    31:26
    Vyloučení v týmu Švédsko (Melker Morin – 2 min., podrážení).
     
    32:25
    Od pravého kruhu se pokusil z první vypálit Sebastian Soini. Přihrávka na něj ale skončila pouze na jeho bruslích, díky čemuž se téměř dostal k puku soupeř.
     
    33:24
    A byl to opět Sebastian Soini, který se dostal k pravděpodobně poslednímu zakončení početní výhody. Tentokrát se ale dostal ke střele, která nevypadala vůbec špatně. K jeho smůle ale trefil pouze hůl jednoho z hráčů.
     
    34:23
    Tak toto byl neuvěřitelný tlak, do kterého se dostali Švédi. Po pádu brankáře soupeře po jednom z jeho zákroků se právě hráči ve žlutomodrých dresech postarali o závar, který ale zastavila zeď Finů, která se utvořila před brankovištěm.
     
    35:23
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak tady měli Švédi obrovskou smůlu. Po zákroku Laringa betonem, to už vypadalo, že se bude přerušovat. Nakonec se ale puk odrazil nad beton, odkud ho jenom doklepl do brány NATAN TESHOME. Asistence: Mitja Jokinen a Roope Rajala.
    35:23 Natan TESHOME - 4:2
     
    36:22
    Ani jednomu z celků se nyní nedaří zůstat u kotouče. Nakonec to jsou ale právě Švédi, kteří vyváží puk ze svého obranného pásma. Ve středu kluziště ale o něj opět přišli.
     
    37:41
    Tak toto byla nebezpečná střela, ke které se dostal Akseli Pulkkanen. Jeho pokus z bezprostřední blízkosti ale skončil těsně vedle pravé tyče, jelikož mu blokoval zakončení na bránu jeden z obránců.
     
    38:54
    I tentokrát se daří Finům se udržet v útočném pásmu v závěru třetiny. Toho se nyní pokusil využít i Roope Rajala, který pálil od levého kruhu. Jeho pokus ale skončil těsně nad bránou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:58.
     
    Během druhé třetiny jsme viděli opět tři branky, z čehož dvě padly za záda gólmana Laringa. Za zmínku stojí hlavně ta poslední, u které měl zmíněný brankář velkou smůlu. I přesto ale byly výkony na obou stranách poměrně vyrovnané.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    Na úvodním buly poslední třetiny získali kotouč Finové. Při následném nahození do útočného pásma se ale o něj sami připravili, jelikož byl u něj dříve jeden z obránců.
     
    40:50
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je vstup do poslední třetiny jako hrom! Po méně než minutě se prosazuje FILIP HOLST-PERSSON, který dorazil kotouč z brankoviště mezi betony gólmana. Díky tomu tak snižuje opět na rozdíl jediné branky. Asistence: Karl Sterner a Isak Forslund.
    40:50 Filip HOLST-PERSSON - 4:3
     
    41:49
    Tak toto byla velmi nebezpečná teč, o kterou se postaral Elliot Sigrell. Ten tak nasměřoval kotouč k levé tyči, nakonec ale prostor mezi třemi tyčemi minul.
     
    42:42
    Zpoza soupeřovi brány se pokusil o překvapivou přihrávku Karl Sterner. Jeho myšlenku ale skvěle přečetl jeden z obránců Finska, který tak ukončil tlak soupeře.
     
    43:41
    Od pravého kruhu nyní pálil Melvin Fernström. Jeho pokus mu ale vůbec nesedl, kvůli čemuž zcela minul svatyni Finů. I přesto se ale jeho formace dokázala udržet v útočném pásmu.
     
    44:08
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Finsko (Roope Rajala – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Finsko (Markus Loponen – 2 min.).
    Vyloučení v týmu Švédsko (Wiktor Jerneheim – 2 min.).
     
    45:07
    První půle početní výhody nebyla ze strany hráčů ve žlutomodrých dresech vůbec špatná. Jejich kombinaci ale často chybí přesná koncovka, která by mohla nějak zaskočit brankáře.
     
    46:06
    Tak se přece jenom podařilo jednomu ze Švédů trefit bránu. Byl jim Mans Toresson, který ale pálil z poměrně dost velkého úhlu. Díky tomu byl zákrok pro Saarinena poměrně jednoduchý.
     
    47:05
    Své pohotové reflexy nyní předvedl Anton Olsson. Ten díky nim zachytil kotouč na modré čáře. Jeho následná přihrávka ale zas až tak dobrá nebyla, jelikož skončila na holi soupeře.
     
    48:04
    Od pravého kruhu se pokusil ohrozit bránu Heikki Ruohonen. Jeho pokus nebyl vůbec špatný, i přesto ale nakonec skončil kotouč pouze na vyrážečce brankáře.
     
    49:03
    Z téměř stejné pozice se nyní pokusil pálit Sebastian Soini. Jeho pokus o zakončení z první mu ale vůbec nevyšel, jelikož zcela minul letící kotouč.
     
    49:48
    Vyloučení v týmu Švédsko (Elliot Sigrell – 2 min., podrážení).
     
    50:47
    Ani Finové ve své přesilové hře nechtějí zůstat pozadu. Jejich počínání v útočném pásmu ale zatím nepřineslo příliš mnoho střel, a to hlavně kvůli kvalitní defenzívě soupeře.
     
    51:46
    Tak toto byla obrovská šance, do které se dostal Sebastian Soini. Po zisku kotouče jedním z jeho spoluhráčů mohl dorážet puk do zcela odkryté brány. Nakonec se mu to ale nepodařilo, jelikož zcela minul přihrávku.
     
    52:45
    Hra je v posledních minutách opravdu hodně rychlá a hlavně poměrně nekompromisní na obou stranách. I přesto se ale daří oběma celkům dostávat k velkému počtu střel.
     
    53:44
    Po ukázkové kličce se dostal ke střele od modré opět Sebastian Soini. Jeho pokus byl opravdu hodně rychlý, chyběla mu ale přesnost, kvůli čemuž minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    54:43
    Do konce zbývá zhruba pět minut a Švédům začíná poměrně dost téct do bot. O to více když se jim nyní nedaří odolávat tlaku soupeře, který je často zamkne ve vlastním obranném pásmu.
     
    55:42
    Na vhazování po pravici Laringa získal kotouč jeden z jeho spoluhráčů, a to rovnou dvakrát. Díky tomu následně vyvezl puk do útočného pásma Elliot Sigrell.
     
    56:41
    Po nekončícím souboji v rohu kluziště za zády Saarinena získal kotouč Melvin Fernström. Jeho následná přihrávka na modrou čáru ale skončila pouze na holi jednoho ze soupeřů.
     
    57:40
    Po dlouhém tlaku Finů se konečně podařilo hráčům ve žlutomodrých dresech získat puk. Následně ho ale vyhazují pouze na zakázané uvolnění, což jenom ještě více komplikuje jejich situaci.
     
    58:21
    Oddechový čas pro Švédsko.
     
    59:20
    Ani oddechový čas nijak výrazně nepomohl hře Švédska, která se snad i zhoršila. I přesto se ale nakonec dostal k zakončení Karl Sterner. Jeho zakončení mu ale poměrně dost zkomplikoval jeden z dotírajících obránců.
     
    Konec zápasu.
     
    Během poslední dvacetiminutovky jsme byli svědky pouze jediné branky, která padla do svatyně Finů. Ani to ale nestačilo Švédům na vyrovnání, kvůli čemuž prohrávají severské derby s jednogólovým rozdílem.
     
    To už bude ode mě pro dnešek vše, já Vám děkuji za pozornost a u dalšího hokejového utkání na shledanou. (16:32:48)

    Patrik Hlaváč

    Branky a nahrávky: 4. Saarelainen (Vesterinen), 11. Helenius, 25. Paqvalin (Nykyri, Vesterinen), 36. Teshome (Jokinen, Rajala) – 5. Fernström (Alfons, Jerneheim), 29. Fernström (Sterner), 41. Holst-Persson (Sterner, Forslund)


    Finsko: Saarinen (Paananen) – Nykyri, Jokinen, Soini, Leppä, Vikla, Marila, Honkonen, Savolainen – Helenius, Saarelainen, Vesterinen – Rajala, Loponen, Hemming – Teshome, Pulkkanen, Paqvalin – Pikkarainen, Väärälä, Ruohonen
    Švédsko: Laring (Axelsson) – Freij, Jerneheim, Olsson, Forslund, Morin, Johansson, Nord – Toresson, Eriksson, Sigrell – Sterner, Sandberg, Holst-Persson – Fernström, Björck, Zetterberg, Gustarfsson, Grundström, Crookes

    Rozhodčí: Cabák – Gebauer, Mikšík
    bahis siteleri