Finsko – Česko 2:1 (3:2 po s.n.) | Švédsko – Rakousko 1:0 (kon.)
konec
Švédsko
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Rakousko
Čtvrtek 28.04.2022, 19:00 • STEFFL Arena (Vídeň) • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký čtvrteční večer přeji všem příznivcům hokeje. Příprava před nadcházejícím mistrovstvím světa, které se bude konat ve Finsku, je v plném proudu a dnes začínají České hokejové hry v rámci Euro Hockey Tour. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na duel mezi týmy Švédska a Rakouska.
     
    Švédsko

    Švédský národní tým už v rámci přípravných duelů odehrál čtyři zápasy. Dvakrát vyzval Norsko a dvakrát pak také Dánsko. Vždy tedy šlo o severské derby. Norové nejprve svého soka překvapili a vyhráli 3:2 po prodloužení. Následovala odveta, ve které už byli švédští hokejisté úspěšní a Nory porazili vysoko 7:0.

    V dalších soubojích přišly na řadu dva zápasy s Dány. A oba duely vyzněly lépe pro švédský celek. Ten nejprve vyhrál jednoznačně 6:1. Druhé klání už bylo vyrovnanější, Dánové prohráli o jedinou branku, a sice 2:3 až po samostatných nájezdech.

    Švédsko tak do Českých hokejových her vstupuje s vítěznou náladou a proti Rakousku bude chtít formu potvrdit.
     
    Rakousko

    To Rakušané, pro které to bude vůbec velká premiéra na turnaji v rámci Euro Hockey Tour, už odehráli duelů šest. Za normálních okolností by Rakousko na EHT nestartovalo, ale vzhledem k vyloučení Ruska se Rakušané do této soutěže podívají a velmi se těší.

    V přípravě prohrál rakouský celek dvakrát s českým týmem – 1:5 a 1:4. Poté se dvakrát Rakušané utkali s Polskem. Nejprve vyhráli 4:1, následně pak fotbalovým výsledkem 1:0. Naposledy pak vyzvali dvakrát Itálii. Ta poprvé uspěla po výsledku 2:1, pak ale na Rakousko nestačila a padla 0:5.

    Rakušané jsou tedy také určitě naladěni a pokusí se ve svém první zápasu na EHT uspět nebo Švédy alespoň co nejvíce potrápit.
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se spolu naposledy utkaly v roce 2019 na mistrovství světa a Rakušané na tento výsledek nevzpomínají v dobrém. Švédi je totiž smetli vysoko 9:1. Rakousko tak má svému soupeři co vracet.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Högberg (Dansk) – Persson, Lindholm, J. Pettersson, Själin, Ollas Mattsson, Roos – Karlsson, Wallmark, Nordström – Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl – Hartmann, Kellman, Bromé – Lundin, Aman, Lang.
    Trenér: Markus Åkerblom

    Rakousko: Starkbaum (Kickert) – Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Brunner – Lebler, Haudum, Ganahl – Schneider, Nissner, Raffl – Feldner, Baumgartner, Zwerger – Huber, Achermann, Wukowits.
    Trenér: Roger Bader

    Rozhodčí: Siegel, Smetana – Nothegger, Riecken.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Do útoku se hned po úvodním vhazování drali Švédi, ale nakonec se nedostali k nějakému ohrožení rakouské branky. Bernhard Starkbaum tak mohl být v klidu.
     
    01:04
    Po pravém křídle přivezl puk do útočného pásma Peter Schneider a hned z pravého kruhu vyzkoušel pozornost švédského brankářek, který pohotově sklapl betony a podržel svůj tým.
     
    01:24
    Po téhle šanci hned zblízka zakončoval Dominic Zwerger, ovšem znovu se prezentoval dobrým zákrokem Marcus Högberg a puk vytěsnil mimo.
     
    02:30
    Nyní se musel mít na pozoru zase rakouský brankář, který holí potáhl puk do rohu obranného pásma.
     
    03:18
    Švédi roztáhli akci v útočné třetině a jejich pokus skončil mimo. Na druhé straně se do blízkosti švédské klece dostal Brian Lebler, ale svižná rána končí na rameni Högberga.
     
    04:02
    A další nebezpečí před Högbergem, ten opět své brankoviště uhájil před dalším dotěrným útočícím rakouským hráčem.
     
    04:58
    Vhazovalo se po pravé ruce Högberga a Švédi pak dostali puk k sobě a zamířili s ním na opačnou stranu.
     
    05:32
    Na druhé straně však švédský tým netrefil domácí zařízení a do akce tak mohli jít opět Rakušané. V další šanci se ocitl Lebler, ale Högberg opět kryje.
     
    05:57
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Calle Själin – 2 min., držení.
     
    06:20
    Jako první mají k dispozici přesilovou hru Rakušané, nyní se z vlastního pásma dostávají do akce.
     
    07:34
    Brian Lebler švihl do puku mezi kruhy a jeho pokus končí na švédském brankáři, který znovu uspěl.
     
    07:57
    Švédové jsou v plném počtu.
     
    09:08
    Od modré čáry letěl puk do prostoru mezi kruhy, kde však Jesper Pettersson nasměroval touš jen vedle protější tyče.
     
    10:02
    A nyní švédský tým pokazil rozehrávku před Starkbaumem a Rakušané už se derou do útočné třetiny a pokusí se opět ohrozit Högberga.
     
    10:59
    Manuel Ganahl dostával přihrávku na vrchol levého kruhu a už se napřahoval ke střele. Jenomže to mu nesedlo a pouze promáchl. Nabízí tak protiútok Švédům.
     
    11:49
    Joakim Nordström sebral soupeři puk a namířil si to s ním na opačnou stranu, ale poté se mezi tři tyče on sám netrefil. Nicméně stále švédský celek drží útočné pásmo.
     
    12:45
    Po levém křídle se do útoku dostal Fredrik Olofsson, který zamíchal kotoučem, ale jeho švih z mírného úhlu zamířil jen k zadnímu mantinelu.
     
    12:59
    Anton Lindholm se zjevil v blízkosti Starkbauma, ale dobře puk netrefil a ten zůstal na místě. Další povedená akce Švédů, která nekončí první brankou.
     
    13:24
    Joel Kellman v pokleku vystřelil na Starkbauma, ale ten jeho pokus srazil do bezpečí a poté kryje puk a zastavuje hru.
     
    13:37
    Vyloučení v týmu Rakousko:
    Bernd Wolf – 2 min., hákování.
     
    14:24
    Přesilovka pro Švédy a ti se už usadili před rakouskou klecí, ale obrana dostala kotouč k sobě a pak ho odpálila až před rakouskou branku.
     
    15:09
    Joel Persson pálil z levého kruhu a jeho pokus byl zablokován. Rakušanům se ale nepovedlo vytěsnit puk do bezpečí.
     
    15:37
    Rakousko je v plném počtu.
     
    16:52
    Stahovačkou to nyní zkusil Nico Feldner, ale proti němu stál pozorný Marcus Högberg, který znovu svůj tým podržel. Rakušané zatím svého silného soupeře hodně trápí.
     
    16:58
    Zakázané uvolnění Švédů a hra se stěhuje před Högberga. Vhazovat se bude po jeho levé ruce. Rakousko tak zadarmo získalo útočnou třetinu.
     
    17:24
    Nyní z obranného pásma míří švédský celek směrem před rakouskou branku a pokusí se ohrozit Starkbauma.
     
    17:54
    Za brankou Švédů vybojovali puk hráči Rakouska a spěchají s ním před Högberga. Ten se ve svém brankovišti chystá k případnému zákroku.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:51
    V samotném závěru ještě zakročil Högberg a hra je přerušena. Ještě se tak bude vhazovat před jeho brankou, konkrétně po jeho pravé ruce.
     
    19:58
    Puk mají Rakušané a jen ho nahazují do středního pásma.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina utkání mezi Švédskem a Rakouskem je minulostí. V ní jsme sice neviděli žádnou branku, ale šance si připsaly oba týmy. Zejména Rakušané švédský tým dost trápili a zatím s ním hrají vyrovnanou partii. Uvidíme, co nám nabídne druhá třetina, která začne přibližně v 19:50.
     
    Střely na branku: 9 – 20
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Švédové se uhnízdili v pásmu Rakouska a na začátku druhé třetiny hned ohrožovali Starkbauma, ale tomu pomohla obrana a puk má ve své moci.
     
    21:21
    Na druhé straně pak zahrozili Rakušané, ale obrana Tre Kronor vše uhasila a hned táhne další akci.
     
    22:02
    Kilian Zündel nabral rychlost a zakotvil v mezikruží, klepl si o přihrávku. Ta na něho skutečně mířila, ovšem sám ji nedokázal dobře zpracovat a bylo po šanci.
     
    22:43
    Na druhé straně tečoval puk před Starkbaumem Adam Ollas Mattsson, ale beton rakouského brankáře byl na místě a přilepen k ledu.
     
    23:30
    Po zisku puku jeli Rakušané do přečíslení, ale obrana Švédska si agilního Briana Leblera pohlídala a ten tak nemohl zakončit.
     
    24:17
    A znovu se dostali Rakušané až příliš snadno před klec Marcuse Högberga, který čelil další jedovce, ale vše ustál a puk srazil do bezpečí.
     
    24:45
    Jedovka Thomase Raffla z prostoru mezi kruhy končí nad brankou soupeře. Velká šance Rakušanů!
    24:45 Rafflův nápřah gólem neskončil
     
    25:15
    Starkbaum lapil pokus Joela Perssona a má puk ve své moci. Poté raději přerušuje hru a bude se vhazovat před jeho brankou.
     
    26:58
    Další akce na straně Rakouska, které se prodralo až před Högberga, ale nakonec z toho nic nebylo.
     
    27:48
    Linus Karlsson to zkusil stahovačkou na pravém kruhu, ale jeho pokus zaletěl mimo.
     
    28:55
    Thomas Raffl se dostal do zakončení těsně před Högbergem, ale jeho přízemní střela skončila jen těsně vedle jeho branky.
     
    29:22
    Adam Ollas Mattsson pálil z prostoru mezi kruhy a proti němu stála pozorná rakouská obrana, která dostala puk do bezpečí. Rakušané nadále trápí silné Švédy.
     
    31:04
    Stále je stav bezbrankový a trvá švédské trápení. Rakušané mají více střel a snaží se překvapit svého soupeře, ale zatím se mu to i díky Högbergovi nedaří.
     
    31:43
    Ali Wukowits napřáhl na levé straně, jeho pokus z úhlu zamířil na branku Högberga, ten ale puk betonem pokryl a opět drží svůj tým.
     
    32:47
    Čas rychle plyne, už jsme ve třiatřicáté minutě, ovšem stále jsme se úvodního gólu nedočkali. Švédi nyní zahrozili před Starkbaumem, ovšem ten jejich pokus zase zastavil.
     
    32:59
    Linus Karlsson si sjel od zadního mantinelu až na levou stranu, vystřelil a trefil rameno rakouského brankáře! Ten tak znovu kryje švédskou akci.
    32:59 Karlssonova nebezpečná střela
     
    33:19
    Zblízka to zkusil mezi betony Lukas Haudum, ale Marcus Högberg znovu zakročil a nedovolil, aby soupeř odskočil.
     
    33:47
    Vyloučení v týmu Rakousko:
    Manuel Ganahl – 2 min., držení.
     
    34:43
    Nyní mají Švédi možnost otevřít skóre, když mají k dispozici přesilovou hru a už se tlačí před rakouskou klec.
     
    35:10
    Rána Petterssona orazítkovala zadní mantinel.
     
    35:35
    Nyní získali puk Rakušané a hned ho vyhodili až před švédskou branku. Šetří tak cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    35:47
    Rakousko je v plném počtu.
     
    36:01
    Sebastian Hartmann proskočil k brankovišti soupeře, ale jeho zakončení v pádu končí mimo.
     
    36:11
    Adam Ollas Mattsson zamíchal pukem na pravém kruhu a jeho následná svižná rána končí na betonu Starkbauma. Nicméně stále trvá švédská akce před jeho klecí.
     
    38:36
    Blíží se opět závěr třetiny a stále bez branek.
     
    39:00
    Poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:39
    Zakázané uvolnění ještě přestěhuje hru před branku rakouského gólmana. Vhazovat se bude po pravé ruce Starkbauma.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je minulostí a stále na ukazateli skóre svítí bezbrankový stav. Rakušané nadále trápí severský celek, který zatím nemůže najít herní pohodu a také to, jak překonat brankáře Rakouska.
     
    Střely na branku: 23 – 24
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:20
    U mantinelu vybojovali puk Rakušané a už se snaží projít před švédskou branku. Kotouč má Brian Lebler a stíhá obránce Švédska.
     
    41:35
    Nyní zakončoval těsně před Högbergem Kilian Zündel, ale proti jeho nebezpečnému projektilu zakročil obránce Filip Roos.
     
    41:55
    Bernhard Starkbaum vytěsnil puk po střele Albina Lundina a raději pak hru zastavil. Buly bude vhozeno po jeho pravé ruce.
     
    42:28
    Bernd Wolf číhal mezi kruhy, přihrávky se ale nedočkal. Stále ale operují Rakušané před švédskou klecí.
     
    42:55
    Puk zmizel z dohledu sudích v pásmu Rakušanů a hra je přerušena.
     
    43:57
    Anton Lindholm podržel puk v obranném pásmu a poté ho se spoluhráči vyvezl před rakouskou klec, kde o něj ale Švédi přišli. A nyní čelí protiútoku soupeře.
     
    45:13
    Vyloučení v týmu Rakousko:
    Dominic Hackl – 2 min., hákování.
     
    45:38
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédsko bleskově využívá přesilovou hru a otevírá účet zápasu. LINUS KARLSSON dostal přihrávku na pravou stranu a z kruhu poté zvednutou střelou pověsil touš pod víko rakouské klece – 1:0. Asistence: Calle Själin a Lucas Wallmark.
    45:38 Linus KARLSSON - 1:0
     
    46:49
    Rakušané nyní zahrozili před Högbergem, ale svižný pokus z hole Petera Schneidera končí mimo tři tyče.
     
    47:26
    Po nepovedené střele Jespera Petterssona si převzali puk Rakušané a hned se natlačili na druhou stranu, ale nakonec před Högbergem nezahrozili.
     
    48:33
    Nils Aman poslal od modré čáry přihrávku do prostoru mezi kruhy, tu ale vystihl Ali Wukowits a dral se do rychlého protiútoku. Zblízka pak na Högberga nevyzrál.
     
    49:55
    Svižná rána Dominiqueho Heinricha z mezikruží byla sražena obranou Švédska do rohu obranného pásma.
     
    51:03
    Rakušané se snaží o vyrovnání, ale Švédové si těsný náskok bedlivě hájí. Nyní jdou ze svého pásma rychle na opačnou stranu.
     
    52:28
    Ali Wukowits byl opět hodně vidět, když se dostal do útočného pásma příliš snadno. Ale tam poté chtěl střílet z otočky, bek Švédska ho ale o puk připravil.
     
    54:14
    Pomalu se naplňuje čas ve třetí třetině, Švédsko stále drží těsný náskok a snaží se ho pojistit. Po pokusu Joakima Nordströma ale zakročil Starkbaum a hru přerušil.
     
    54:44
    Hráči Tre Kronor se natlačili před klec Rakouska, kde střílel Anton Lindholm, ale jen do holenního chrániče jednoho z rakouských obránců.
     
    55:12
    Po nepřesné rozehrávce Rakušanů šli do akce zase Švédi, ale ke střele před Starkbaumem se nedostali.
     
    55:59
    Rakušané si převzali puk ve svém pásmu a zamířili před Högberga. Ten se poté zaskvěl proti nebezpečné Leblerově střele, který mířil do rohu jeho branky.
     
    56:14
    Vyloučení v týmu Rakousko:
    Kilian Zündel – 2 min., sekání.
     
    56:55
    Rakousko se dostalo na kotouč a hned ho vyhodilo daleko od své branky. Rakušané se tak osvobozují.
     
    57:34
    Lucas Wallmark na levém kruhu pořádně švihl do střely a vystrašil Starkbauma. Ten ale vytasil další zákrok a svůj tým podržel.
     
    58:14
    Rakousko je v plném počtu.
     
    59:12
    Rakušané se dostali do zakončení před Högbergem v powerplay, ale nedokázali ho překonat. Následně pak Švédové vyhazují puk do neutrální zóny.
     
    59:22
    Oddechový čas si bere Rakousko. A určitě bude pokračovat hra bez brankáře.
     
    59:44
    Rakušané drží útočné pásmo a rádi by vyrovnali. Ale obrana Švédska jim to nedovoluje. Připsala si další zákrok.
     
    59:55
    Závěr patří Rakušanům, ti se dvakrát dostali k nebezpečné střele, ale znovu z toho není vyrovnání. A nyní to už vypadá, že se nic nestane.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Rakušané ve svém historicky prvním duelu v rámci EHT notně potrápili švédského favorita a předvedli velmi dobrý výkon. Nicméně Švédům stačila jedna využitá přesilová hra a svůj těsný náskok si tak ohlídali až do konce. Získávají tak tři body do tabulky, Rakousko žádný. Rozhodně se ale nemusí stydět, ba naopak.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (21:11:25)
    Marken.cz

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 46. Karlsson (Själin, Wallmark)


    Švédsko: Högberg (Dansk) – Persson, Lindholm, J. Pettersson, Själin, Ollas Mattsson, Roos – Karlsson, Wallmark, Nordström – Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl – Hartmann, Kellman, Bromé – Lundin, Aman, Lang.
    Trenér: Markus Åkerblom

    Rakousko: Starkbaum (Kickert) – Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Brunner – Lebler, Haudum, Ganahl – Schneider, Nissner, Raffl – Feldner, Baumgartner, Zwerger – Huber, Achermann, Wukowits.
    Trenér: Roger Bader

    Rozhodčí: Siegel, Smetana – Nothegger, Riecken

    Diváci: 3000
    bahis siteleri