Rakousko – Finsko 2:4 (kon.) | Česko – Švédsko 9:3 (kon.)
konec
Česko
9:3 (3:1, 4:2, 2:0)
Švédsko
Sobota 30.04.2022, 16:00 • Ostravar Aréna, Ostrava (CZE) • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Národní tým vstoupil do Českých her navzdory porážce s Finskem dobře a po solidním výkonu proti silnému soupeři čeká české hokejisty v sobotu odpoledne zápas proti Švédsku, které má na soupisce dva mistry světa.
     
    Česko

    Trenér národního týmu Kari Jalonen má za sebou velice výjimečný zápas, když se na lavičce českého výběru postavil proti svým rodákům a příliš nechybělo k tomu, aby Suomi padli. Jiří Černoch dokázal odpovědět na vedoucí gól Finů a šlo se do prodloužení, v němž měl český tým blíže k vítězství, jenže stejně jako v průběhu zápasu několik slibných šancí nevyužil. Drama tedy vyvrcholilo samostatnými nájezdy a rozhodla osmá série. Vítězný nájezd téměř kompletně složeného týmu z olympijských šampiónů proměnil Sakari Manninen.
     
    Švédsko

    Švédové nominovali na České hokejové hry poměrně mladý tým doplněný o dva mistry světa. Brankář Jhonas Enroth pomohl Tre Kronor vychytat zlato na domácím šampionátu v roce 2013, zatímco Joakim Nordström byl součástí mistrovského týmu v roce 2017, kdy se konalo MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Švédsko se však v prvním zápase proti Rakousku trápilo a rozhodl jeden jediný gól, který vstřelil čtrnáct minut před koncem Linus Karlsson. Rakušané nehráli ustrašeně a na bránu soupeře vyslali 34 střel, Marcus Högberg všechny kryl.
     
    Předpokládaná sestava pro dnešní zápas Česká republika – Švédsko v rámci Českých hokejových her v Ostravě:

    Brankáři: Langhamer (Lukeš).
    Obranné dvojice: Šulák – Ščotka, Krejčík – Jeřábek, Sklenička – Jiříček, Jordán – Budík.
    Útočné trojice: Smejkal – Černoch – Stránský, Červenka – Špaček – Blümel, Zdráhal – Holík – Zohorna, Flek – Kodýtek – Beránek.
    Třináctý útočník: Kousal.
    Zapíšou Češi první výhru na turnaji?
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Langhamer (Lukeš) – Ščotka (A), Šulák, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Jordán – Stránský, Černoch, Smejkal – Blümel, Špaček, Červenka (C) – H. Zohorna, Holík, Zdráhal – Beránek, Kodýtek, Flek (A) – Kousal.
    Trenér: Kari Jalonen

    Švédsko: Enroth (Högberg) – Pudas (A), Tömmernes (C), J. Pettersson, Själin, Persson, Lindholm – Friberg (A), Kellman, Bromé – Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl – Hartmann, Lundin, Söderblom – Karlsson, Aman, Lang.
    Trenér: Johan Garpenlov

    Rozhodčí: Jaroslav Adam, Ladislav Smetana. Čároví: Jiří Ondráček, Davis Zunde.
     
    Ostravar Arénou už se rozléhá česká národní hymna a po jejím skončení bude vše připraveno k začátku duelu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Úvodní vhazování se muselo opakovat a vyhrál ho Max Friberg. Utkání mezi českým národním týmem a Švédskem v Ostravar Areně v Ostravě bylo zahájeno.
     
    00:55
    Češi přešli do útoku a z levého kruhu nepříjemně vypálili, Jhonas Enroth si ale dokázal poradit, stejně jako s následnými dorážkami. Dobrá šance domácích.
     
    01:57
    Česko právě vstřelilo branku! Hynek Zohorna přenesl hru z pravého křídla doleva, kde na bodu levého kruhu vystřelil svižně zápěstím DAVID SKLENIČKA, a puk prošel mezi betony Jhonase Enrotha do sítě! Češi rychle vedou a je to rázem 1:0! Asistence: Hynek Zohorna a David Jiříček.
    01:57 David SKLENIČKA - 1:0
     
    03:19
    Linus Karlsson vystřelil na levém křídle od modré čáry a na přední tyči clonil jeden ze Švédů, jenže byl odstaven a Marek Langhamer podržel kotouč ve své výstroji.
     
    03:54
    David Sklenička naskočil na led a na levém křídle vypálil bez přípravy, jeho ostrá rána s příklepem ale zasvištěla nad bránu a švédský brankář nemusel zasahovat.
     
    05:21
    Jonathan Pudas vypálil na pravém křídle od modré čáry bez přípravy a jeho ostrá rána byla na přední tyči zablokována, poté nepřekonal brankáře Max Friberg.
     
    05:49
    Švédsko právě vstřelilo branku! OSKAR LANG si najel na vzdálenější pravé tyči brány na zpětnou diagonální přihrávku Nilse Amana od levé tyče a z ostrého úhlu zamířil do odkryté sítě! Srovnáno 1:1. Asistence: Nils Aman a Henrik Tömmernes.
    05:49 Oskar LANG - 1:1
     
    06:23
    Matěj Stránský se z levého křídla nádherně natlačil v rychlosti před bránu, na vzdálenější pravé tyči ale nedokázal puk zasunout do sítě, protože Jhonas Enroth parádně zasáhl levým betonem! Česko mohlo bleskově odpovědět.
    06:23 Matěj Stránský mohl vrátit českému týmu rychle vedení!
     
    07:39
    Hynek Zohorna dostal nádhernou přihrávku na bod levého kruhu, kde okamžitě vypálil bez přípravy, místo odkryté brány ale trefil ochranné sklo za bránou.
     
    08:01
    Jhonas Enroth ukryl další pokus Česka z levého kruhu v lapačce a následuje krátká komerční přestávka – 1:1.
     
    08:59
    Albin Lundin byl vyloučen na dvě minuty za držení a hokejisté národního týmu mají přesilovou hru.
     
    09:19
    Česko právě vstřelilo branku! DAVID JIŘÍČEK vypálil po zpětné přihrávce Romana Červenky z pravé strany na ose útočného pásma pěkně bez přípravy a nádhernou bombou vymetl levý horní roh brány! Švédsko s výzvou neuspělo a je to tak 2:1. Asistence: Roman Červenka a Jiří Smejkal.
    09:19 David JIŘÍČEK - 2:1
     
    09:19
    Švédsko vzápětí neuspělo s trenérskou výzvou kvůli nedovolenému bránění brankáře. Trest odpyká Linus Karlsson. Český tým si zahraje druhou přesilovou hru.
     
    09:33
    David Jiříček přišel před bránou o puk a Švédsko málem z mezikruží vyrovnalo, Marek Langhamer se ale mezi betony překonat nenechal a přerušil hru. Stav je 2:1.
     
    11:34
    Česko právě vstřelilo branku! LIBOR ŠULÁK si nyní najel na ose útočného pásma na zpětnou přihrávku Matěje Blümela z levé strany a parádní bombou od modré čáry zamířil ke vzdálenější tyči! Asistence: Matěj Blümel a Jakub Krejčík.
    11:34 Libor ŠULÁK - 3:1
     
    13:03
    Před bránou Tre Kronor bylo pořádné horko, Jhonas Enroth ovšem obrovskému tlaku českého týmu odolal a následuje komerční přestávka!
     
    13:26
    Jonathan Pudas klepal na levém křídle hokejkou o led, aby dostal přihrávku, spoluhráč ale na ose útočného pásma vystřelil od modré a jeho rána byla zablokována.
     
    14:29
    Jakub Jeřábek teď fauloval na pravé straně obranného pásma u hrazení jednoho ze Švédů a dostal menší trest.
     
    15:02
    Fredrik Olofsson vypálil na bodu levého kruhu pro vhazování bez přípravy a jeho ostrá rána mířila k přední tyči, Marek Langhamer byl ale na místě a zasáhl hrudí.
     
    16:05
    Henrik Tömmernes byl doplněn u jediného gólu Švédů a nyní vypálil od modré čáry, Petr Kodýtek se ale do jeho rány postavil a puk skončil v ochranné síti. Skóre je 3:1.
     
    16:29
    Vyloučený Jakub Jeřábek je zpět na ledové ploše a hokejisté českého týmu hrají opět v plném počtu.
     
    17:30
    David Sklenička vypálil bez přípravy na vrcholu levého kruhu, Jhonas Enroth byl ale připraven a na přední tyči puk ukryl v lapačce. Další reklamní přestávka – 3:1.
     
    18:02
    Joel Kellman se u pravé tyče bekhendem naslepo neprosadil a Matěj Blümel ho složil. Oba hrubost.
     
    18:18
    Jiří Smejkal na pravém křídle ujel jednomu ze Švédů, jeho bekhendové zakončení z pravého kruhu ale postrádalo razanci a Jhonas Enroth puk hrudí vyrazil.
     
    19:00
    Do konce úvodní části utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    19:29
    Joel Persson vystřelil na vrcholu levého kruhu a jeho tečovaná střela mířila k přední tyči, Marek Langhamer ovšem skvěle zasáhl vyrážečkou!
     
    19:39
    Libor Šulák dostal dvě minuty za držení a Švédsko dohraje úvodní třetinu zápasu v přesilové hře 4 na 3.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Oskar Lang sice odpověděl na úvodní branku Davida Skleničky, jenže národnímu týmu vrátil vedení David Jiříček a krátce na to ho ještě navýšil Libor Šulák. Zatím je to zápas tří českých obránců. Skóre po první třetině dnešního duelu v Ostravě. Česko 3 Švédsko 1.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:58.
     
    Statistiky po první třetině: Střely na bránu: 12-10; Zablokované střely: 7-10; Vhazování: 52%-48%; Hity: 1-0; Přesilové hry: 1/2-0/2; Trestné minuty: 6-6.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    22:22
    Matěj Blümel se snažil prosadit na levém křídle po zavezení Romana Červenky, jenže byl u levé tyče rychle zdvojen a Tre Kronor pak mohli přejít do protiútoku.
     
    22:54
    Švédové vzápětí vystřelili na bodu levého kruhu pro vhazování a Marek Langhamer bez problému puk lapil.
     
    23:15
    Česko právě vstřelilo branku! Petr Holík skvěle vystihl rozehrávku Švédska a puk vypíchl do samostatného úniku pro HYNKA ZOHORNU, který to provedl báječně a u levé tyče skóroval po skvělé kličce do bekhendu! Asistence: Petr Holík.
    23:15 Hynek ZOHORNA - 4:1
     
    24:07
    Češi přešli na pravém křídle do rychlého protiútoku a následovala střela, která skončila v ochranné síti.
     
    25:19
    Švédsko právě vstřelilo branku! JOEL KELLMAN zakombinoval s Callem Själinem za bránou a střelou z nulového úhlu poslal puk o rukavici českého brankáře do sítě! Švédové snížili. Asistence: Calle Själin a Jesper Pettersson.
    25:19 Joel KELLMAN - 4:2
     
    26:07
    Tre Kronor se vzápětí dostali k nahození na levém křídle a Marek Langhamer přerušil hru. Reklamní přestávka.
     
    27:16
    Češi vyvolali před bránou Tre Kronor obrovské zmatky, jenže Jakub Flek se v těžké pozici a rychlosti neprosadil a Jhonas Enroth udržel puk ve hře! Národní tým hraje dnes opravdu skvěle.
    27:16 Jhonas Enroth dokázal odolat obrovskému závaru Čechů!
     
    29:04
    Česko právě vstřelilo branku! Jhonas Enroth nedokázal po chybě Švédska v rozehrávce udržet v lapačce střelu Hynka Zohorny z pravého kruhu a z dorážky ho na přední tyči překonal PETR HOLÍK! Už je to 5:2! Asistence: Hynek Zohorna.
    29:04 Petr HOLÍK - 5:2
     
    29:26
    Česko právě vstřelilo branku! DAVID SKLENIČKA má v pozici obránce zaděláno na hattrick, když vystřelil na vrcholu mezikruží a nad lapačkou Jhonase Enrotha zamířil k pravé tyči! Další gól. Stav 6:2. Asistence: Patrik Zdráhal a Petr Holík.
    29:26 David SKLENIČKA - 6:2
     
    30:28
    Ondřej Beránek jel sám na bránu, jenže trefil masku švédského brankáře a z dorážky neuspěl ani dojíždějící Jakub Flek! Komerční přestávka.
     
    30:45
    Jhonas Enroth čelí jedné střele za druhou a v Ostravar Aréně panuje fantastická atmosféra. Skóre je 6:2.
     
    32:45
    David Sklenička mohl zkompletovat hattrick, když na vrcholu mezikruží předvedl krásnou stahovačku, střelou zápěstím ale trefil jednoho ze spoluhráčů.
     
    32:57
    Česko právě vstřelilo branku! PETR HOLÍK nyní skóroval po nádherné kombinační akci českého národního týmu u pravé tyče z úhlu nad lapačkou Švédského brankáře a zvýšil na 7:2! Roman Červenka si připsal v národním týmu jubilejní 100. bod. Fanouškům to nestačí, chtějí deset! Asistence: Matěj Blümel a Roman Červenka.
    32:57 Petr HOLÍK - 7:2
     
    34:39
    Ondřej Beránek se ocitl na pravém křídle v postavení mimo hru a Tre Kronor jsou v rozkladu. Češi drtí soupeře vysoko 7:2 a následuje komerční přestávka.
     
    34:39
    Český tým dnes hraje s obrovskou chutí a hlavně je na rozdíl od zápasu proti Finsku neskutečně produktivní. Kéž by se mu takhle dařilo i na světovém šampionátu.
     
    35:29
    Čeští hokejisté tentokrát vystřelili na ose útočného pásma od modré čáry a puk skončil v ochranné síti.
     
    35:35
    Roman Červenka vypálil na levém křídle směrem na vzdálenější pravou tyč branky, kde se mohl dostat ke sraženému puku Michael Špaček, jenže se tak nestalo.
     
    36:21
    Matěj Blümel chtěl na bodu levého kruhu předvést spinoramu, jenže neuspěl. Jen to zahučelo. Škoda.
     
    37:04
    Max Friberg vyhodil puk podél střídaček na zakázané uvolnění a popadá dech. Hokejisté Švédska vůbec nestíhají a už by si přáli, aby byl konec druhé třetiny.
     
    37:38
    Tre Kronor jsou po přestávce prakticky bez střelby, jestli si Marek Langhamer připsal jeden zákrok, tak je to ještě moc. Národní tým vede vysoko 7:2.
     
    38:06
    Švédsko právě vstřelilo branku! FREDRIK OLOFSSON si najel na bodu pravého kruhu na přihrávku přes osu hřiště a střelou bez přípravy zamířil těsně nad ledem k přední pravé tyči – 7:3! Asistence: Kim Rosdahl a Patrik Karlkvist.
    38:06 Fredrik OLOFSSON - 7:3
     
    39:00
    Do konce druhé třetiny zbývá odehrát 1 minuta.
     
    39:08
    Hynek Zohorna se řítil do samostatného úniku, Jhonas Enroth ho ale u pravé tyče vychytal a český útočník skončil i s pukem za bránou!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Švédové sice po přestávce vstřelili dva góly, jenže to bylo v momentech, kdy měl český tým dobrý náskok. Národní tým svého soupeře přehrával po všech směrech a vstřelil ve druhé třetině čtyři góly, o které se postarali Hynek Zohorna, Petr Holík, David Sklenička a znovu Petr Holík. Poslední dva borci mají zaděláno na hattrick. Skóre po druhé třetině. Česko 7 Švédsko 3.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:53.
     
    Statistiky po druhé třetině: Střely na bránu: 27-22; Zablokované střely: 13-14; Vhazování: 57%-43%; Hity: 1-3; Přesilové hry: 1/2-0/2; Trestné minuty: 6-6.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Kari Jalonen dává českému týmu skvělou herní tvář a dnes se to promítá i do skóre. Národní tým vede nad Švédskem vysoko 7:3 a jsme zvědaví, co se stane dále.
     
    41:14
    David Jiříček mohl vypálit na bodu pravého kruhu z úhlu, jenže se ještě rozhodl pro kličku, která mu nevyšla, a k objetí švédské brány se tedy nedostal.
     
    42:08
    V úvodní třetině padlo celkem šest trestů, na každé straně po třech, zatímco ve druhé části se neuděloval žádný dvouminutový trest. Padlo však v ní šest gólů.
     
    43:47
    Calle Själin rozehrál nepřesně a jeho dlouhá kolmá přihrávka skončila vedle pravé tyče brány, puk byl ale tečován a Marek Langhamer musel poté rozehrávat.
     
    44:45
    David Sklenička byl hodně blízko hattricku, když vypálil na vrcholu pravého kruhu a za švédským brankářem zazněla branková konstrukce!
     
    45:40
    Česko právě vstřelilo branku! Pokud Švédové potřebovali budík, tak ten nyní opravdu přišel. VOJTĚCH BUDÍK si najel v levém kruhu na zadovku od Jakuba Fleka a střelou zápěstím zamířil nad lapačkou brankáře Tre Kronor ke vzdálenější pravé tyči! Jeho první gól v národním týmu. Asistence: Jakub Flek a Ondřej Beránek.
    45:40 Vojtěch BUDÍK - 8:3
     
    46:26
    Češi se vzápětí dostali k nahození na pravém křídle a Jhonas Enroth ukryl puk v lapačce. Komerční přestávka.
     
    47:05
    Roman Červenka poslal puk z pravé strany a ostrého úhlu na vzdálenější levou tyč, kde mohl skórovat Matěj Blümel, jeho rána ale minula pravou tyč! Další obrovská šance českého týmu.
     
    47:49
    Hynek Zohorna se řítil na levé straně sám na bránu a opět zakončoval bekhendem, tentokrát mu to ale nevyšlo a Jhonas Enroth ho vychytal!
     
    49:31
    Česko právě vstřelilo branku! Petr Kodýtek nyní napálil puk na zadní mantinel a Ondřej Beránek ho v pravém kruhu bez přípravy jednou rukou před dvěma hráči Švédska posunul před bránu, kde z blízka usměrnil puk do levého rohu JAKUB FLEK! Asistence: Ondřej Beránek a Petr Kodýtek.
    49:31 Jakub FLEK - 9:3
     
    50:11
    Jakub Jeřábek vystřelil z levého kruhu a Jhonas Enroth puk vyrazil před sebe, z dorážky mohl skórovat Michael Špaček, mezi betony ho ale nepřekonal! Desítka už silně klepe na dveře.
     
    51:24
    Fanoušci si žádali ještě jeden gól a nyní se Ostravar Arénou rozléhá pokřik Češi, Češi! Skóre je již 9:3.
     
    53:13
    Aréna v Ostravě stále stojí, čeští fanoušci ji ale pořádně rozhoupali, když skákali a skandovali „Kdo neskáče, není Čech!" Památné utkání.
     
    56:03
    Jonathan Pudas přerušil ofenzivní mlčení Švédska, když na pravém křídle vystřelil zápěstím, jeho střela ale byla před českou bránou dvěma hráči zablokována – 9:3.
     
    56:24
    Během komerční přestávky to zde tamní hlasatel pořádně vyhecoval a znovu se ozývá: „Kdo neskáče, není Čech!“ Padne dnes ta desítka nároďáku nebo ne?
     
    58:00
    Do konce dnešního utkání zbývají odehrát 2 minuty.
     
    59:21
    Český tým doprovází na cestě za vysokým vítězstvím potlesk vestoje. Švédko prohrává v Ostravě 9:3!
     
    Konec zápasu.
     
    David Sklenička se mohl stát prvním obráncem od roku 1975, který v národním týmu vstřelil hattrick, když dnes vstřelil dva góly a k tomu orazítkoval tyč. Český národní tým zaznamenal jednu z nejvyšších výher od rozdělení republiky a dva góly si dnes připsal také Petr Holík. Byl to náramný den obránců a českého hokeje. Konečný výsledek tohoto střetnutí. Česko 9 Švédsko 3.
     
    Statistiky: Střely na bránu: 35:28; Zablokované střely: 16-16; Vhazování: 56%-44%; Hity: 3-8; Přesilové hry: 1/2-0/2; Trestné minuty: 6-6.
     
    Nejlepší hráči utkání

    Max Friberg (SWE) 0+0
    David Sklenička (CZE) 2+0 (18:21:55)
    Marken.cz

    Tomáš Reiner

    Branky a nahrávky: 2. Sklenička (Zohorna, Jiříček), 10. Jiříček (Červenka, Smejkal), 12. Šulák (Blümel, Krejčík), 24. Zohorna (Holík), 30. Holík (Zohorna), 30. Sklenička (Zdráhal, Holík), 33. Holík (Blümel, Červenka), 46. Budík (Flek, Beránek), 50. Flek (Beránek, Kodýtek) – 6. Lang (Aman, Tömmernes), 26. Kellman (Själin, J. Pettersson), 39. F. Olofsson (Rosdahl, Karlkvist)


    Česko: Langhamer (Lukeš) – Ščotka (A), Šulák, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Jordán – Stránský, Černoch, Smejkal – Blümel, Špaček, Červenka (C) – Zohorna, Holík, Zdráhal – Beránek, Kodýtek, Flek (A) – Kousal.
    Trenér: Kari Jalonen

    Švédsko: Enroth (Högberg) – Pudas (A), Tömmernes (C), J. Pettersson, Själin, Persson, Lindholm – Friberg (A), Kellman, Bromé – Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl – Hartmann, Lundin, Söderblom – Karlsson, Aman, Lang.
    Trenér: Johan Garpenlov

    Rozhodčí: Jaroslav Adam, Ladislav Smetana. Čároví: Jiří Ondráček, Davis Zunde

    Diváci: 8848
    bahis siteleri