Ústí n/L – Kert Park Praha 2:3 (kon.) | Hostivař – Pardubice 3:5 (kon.) | Kladno – Prachatice 3:2 (kon.)
Svítkov – Plzeň 3:0 (kon.) | Letohrad – Hr. Králové 4:0 (kon.) | Karviná – Dobřany 4:2 (kon.)
konec
HBC Kladno
3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
HBC Prachatice
Sobota 19.11.2022, 11:15 • Městská hokejbalová aréna, Kladno • CROSSDOCK Extraliga • 13. kolo
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (13:34:17)
     
    Kladno nakonec potřetí svoje vedení nepřipustilo. Prachatice se už po inkasování zmátořit nedokázaly, nutno podotknout, že poslední dějství v jejich podání bylo asi nejslabší. A nakonec ještě jeden dovětek – rozhodčí utkání přišli po skončení přece opravit autora pátého, rozhodujícího gólu tohoto střetu, a opravdu, ten si na své konto připsal Michal Dědič. Nadělil si tak ke svým čtyřicátinám možná ten nejlepší dárek.

    Střely na branku ve 3. třetině: 10:4
     
    Konec zápasu.
     
    44:58
    2,4 vteřiny do konce! Vyslaná střela totiž do brány Prachatic nezamířila, takže je z toho další icing a vhazování před brankou Kladna.
     
    44:52
    Kladno vyhodilo míček přes všechny čáry jen za cenu zakázaného uvolnění. Prachatice mají poslední šanci, jak ještě utkání zdramatizovat.
     
    44:25
    Hosté hrají očekávanou power-play, Pixa už je na střídačce!
     
    44:25
    Oddechový čas pro tým HBC Kladno.
     
    43:52
    Procházka hledal přihrávkou Soukupa, jenže míček letěl poměrně vysoko, tedy alespoň co se zpracování týče, jednalo se o nelehkou hokejbalovou dovednost pro druhého jmenovaného. A nakonec tak pobídka adresáta nenašla. Rozhodně dobrá akce domácích.
     
    43:00
    Zahlášeny poslední dvě minuty utkání, Kladno i nadále drží otěže zápasu ve svých rukou. Prachatice se směrem dopředu nedokážou vůbec prosadit.
     
    41:58
    Kladno se drží v útočném pásmu, takový stav mu rozhodně vyhovuje. Špaček nyní předal míček na modrou čáru Kycltovi, ten vypálil, ovšem bez zásadního zdaru.
     
    40:59
    Kohout se snažil kombinovat s Adamem, avšak bez úspěchu. Lépe řečeno Pixa mezi třemi tyčemi zasahovat nakonec nemusel.
     
    40:24
    Hosté v plném počtu.
     
    40:14
    Soukup nabil Kamenářovi, ten ovšem trefil jen obránce před sebou. Pomalu a jistě se přesilovka Kladna chýlí ke konci. A nutno říci, že není moc povedená ze strany Rysů.
     
    38:59
    Špaček nakonec o míček u mantinelu přišel, první náznak vytvoření šance během přesilovky tak domácím nevyšel. Pořád ale mají dostatek času početní výhodu zužitkovat, a možná tak definitivně zlomit odpor soupeře.
     
    38:24
    Vyloučení v týmu HBC Prachatice:
    Markytán – 2 min., vysoká hůl.
     
    38:24
    Zdrůbecký se ocitl na zemi! Evidentně ho někdo zasáhl do obličeje. Rozhodčí hru přerušili a nakonec se po krátké domluvě rozhodli vylučovat. Tenhle moment vzbudil docela slušné emoce.
     
    37:30
    Hra je přerušená, nastane totiž očekáváná výměna stran. A také komerční přestávka.
     
    37:25
    Zavřel se ocitl na pravé straně sám, nalevo mu sbíhal Valek, kterému přihrávku okamžitě adresoval, jenže nakonec tahle pobídka svého příjemce nenašla. Opravdu velká škoda pro Prachatice, Jirotka by stěží zasahoval, kdyby míček doputoval tam, kam měl.
     
    37:05
    Hosté si zatím žádnou větší šanci na vyrovnání nevytvořili. Kladno aktivním presingem a dobrým napadáním soupeře slušně eliminuje. Zhruba polovina třetího dějství je už za námi.
     
    35:05
    Určitě se přitvrdilo například oproti první třetině. Tempo zápasu je taktéž rozhodně vyšší. Hosté mají zhruba ještě deset minut na další, v pořadí třetí vyrovnání v tomto klání.
     
    33:10
    Markytán se zjevil před brankou a docela slušně vypálil, nakonec však zamířil jenom do toho prostoru, kde stál brankář Jirotka. Prachatice samozřejmě tenhle stav nebudou chtít nechat jen tak.
     
    32:32
    Kladno právě vstřelilo branku!
    Domácí si berou ztracené vedení znovu zpět. A málem to vypadalo, že by Dědič své čtyřicátiny mohl oslavit vstřelenou brankou. Jeho pumelici, pověstnou a vždy nekompromisní, každopádně tečoval ještě před brankou Špaček, který se tak uvedl na listinu střelců. Asistence: Michal Dědič, Jan Kočka. Ovšem pozor! Po skončení utkání nakonec rozhodčí přišli opravit své původní nahlašování branky a asistencí, a usoudili, že se nakonec přece jednalo o čistý zářez z dálky ze strany MICHALA DĚDIČE. Autorem přesného zásahu se tak stal právě on. Asistence: Jonáš Kyclt, Martin Špaček.
     
    31:48
    Singer zase podnikl výpad kolem levé strany, nakonec ale nevypálil. Domácí se možná dožadovali vyloučení, ovšem sudí se k žádnému trestu neuchýlili.
     
    30:23
    Pražák se nyní ocitl u tyčky v docela slušné možnosti, jenže byl v moc velké blízkosti gólmana Pixy, který se navíc stihnul přesunout. A tak z téhle šance domácím zkrátka nezapršelo. Lépe řečeno nezasněžilo...
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    Velká škoda pro Kladno, že svoje vedení nedokázalo udržet. Dostat branku takhle v závěru vždy může představovat problém, hlavně pro psychiku. Ve finále je ale asi tenhle průběžný výsledek zasloužený. I proto, že Prachatice jsou zatím střelecky aktivnější.

    Střely na branku ve 2. třetině: 7:13
     
    Další třetina začne přibližně ve 12:27.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    29:57
    Prachatice právě vstřelily branku!
    Pouhé tři vteřiny zbývaly do konce této třetiny. A Prachatice nakonec dokázaly svému soupeři zasadit jednu vyrovnávací ránu, prakticky krátce poté, co domácí přežili oslabení pět na tři. Nepříjemný, lidově řečeno, gól do šatny nyní inkasovalo Kladno. JAROMÍR MARKYTÁN byl tím, kdo jako druhý v utkání přelstil Jirotku. Asistence: Martin Zavřel.
     
    29:22
    Docela dlouho si chystal tuhle střelu Šilhan, nicméně ani tak nezamířil mezi tři tyče. Jeho tvrdá přízemní pumelice skončila pouze na zadním mantinelu.
     
    29:00
    Zahlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    28:13
    Domácí v plném počtu.
     
    27:17
    Pražák je zpět ve hře, již opustil trestnou lavici. Kladno každopádně stále čelí oslabení.
     
    27:15
    Šaršok vypálil, nicméně Dědič, dnešní oslavenec čtyřicátých narozenin, vyrazil míček baseballovým způsobem mimo hrací plochu. Kladno za chvilku bude působit ve čtyřech hráčích na hrací ploše.
     
    26:31
    Kladno hraje ve třech mužích v poli, ale bravurně vyřešilo tuhle situaci. A nakonec Kamenář míček vyvezl do bezpečí útočného pásma.
     
    26:13
    Vyloučení v týmu HBC Kladno:
    Soukup – 2 min., nedovolené bránění.
     
    25:17
    Vyloučení v týmu HBC Kladno:
    Pražák – 2 min., vysoká hůl.
     
    25:16
    Kladno se bezpochyby dostalo do většího klidu po vstřelené brance, Prachatice jsou trošku pod dekou v posledních několika desítkách vteřin. Každopádně po komerční pauze budou mít šanci znovu vyrovnat, budou mít totiž přesilovku.
     
    23:03
    Kladno právě vstřelilo branku!
    Rozhodčí se vůbec poprvé uchýlili k vylučování, nicméně na trestnou lavici nakonec nikdo nemusel, protože Kladno při signalizovaném trestu skórovalo. Důras chvilku operoval za brankou, počkal si na svou přihrávku, kterou před bránou našel nestráženého JAROSLAVA PROCHÁZKU, a ten se z vyložené pozice v koncovce nezmýlil. Asistence: Štěpán Důras.
     
    23:03
    Vyloučení v týmu HBC Prachatice:
    Valek – 2 min., sekání.
     
    22:14
    Šaršok vypálil z dálky, Jirotka si každopádně dobře vyběhnul z brány a zakončení soupeře zneškodnil.
     
    21:25
    Hosté jsou aktuálně aktivnější, Jirotka musí být neustále na pozoru. I při této bekhendové střele Štěpánka, který chtěl svého soupeře nachytat na švestkách. No, nepochodil...
     
    20:02
    Kalát se nyní snažil ohrožovat Jirotku, málem se dostal i k míčku u zadní tyčky, ovšem kladenský gólman včas zasáhl. A míček schoval do své lapačky.
     
    19:24
    Procházka dostal nakrátko dobrou přihrávku před branku, bleskově zakličkoval, ale Pixu nepřekonal. Byl zkrátka až v přílišné blízkosti hostujícího gólmana.
     
    18:49
    Valek vypálil z levé strany, Jirotka na střelu dobře neviděl a vyrážel ji jen před sebe. Nakonec přerušili hru rozhodčí, a to pro postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    18:25
    Utkání začíná mít přece vyšší tempo, Prachatice chytnuly slinu a snaží se podnikat odvážnější výpady směrem dopředu. Kladno každopádně nijak nezaostává. Akorát se zkrátka oba týmy dostávají do správné ráže.
     
    16:10
    Prachatice právě vstřelily branku!
    Vstup do druhé třetiny vyšel daleko lépe hostům. Poté, co se kapitán JAN TUREK vztekal a byl hodně vidět na hrací ploše před několika okamžiky hlavně během diskuze se sudími a protihráči, se uvedl na listinu střelců. Tvrdou ranou propálil Jirotku. Asistence: Martin Zavřel, Roman Valek.
     
    15:52
    Turek byl nyní hodně nespokojený s výrokem rozhodčích, zřejmě si žádal nějaké vyloučení. Hodně si něco vyříkával i s protihráči. Nakonec na trestné lavici neskončil nikdo.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    Nějaké vyloženě šance k vidění byly, rozhodně ano, jedná se však spíše o utkání klidné, které tak trochu koresponduje s dnešním počasím. Je zkrátka zima, všechno je jaksi zamrzlé. Zatím Kladno každopádně zvládá utkání lépe.

    Střely na branku v 1. třetině: 7:11
     
    Další třetina začne přibližně v 11:51.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:17
    Singer unikl hezky po levé straně, následně dobou přihrávkou pobídl svého spoluhráče, sbíhajícího si ze druhé vlny, avšak míček nedobře zpracoval. Škoda pro Kladno, mohla z toho být velká šance.
     
    14:00
    Zahlášena poslední minuta první třetiny.
     
    13:54
    Zakázaného uvolnění se nyní dopustily Prachatice, hra tak zůstane v jejich obranném pásmu.
     
    13:05
    Švácha zakončil bekhendem, jakmile viděl, že na pravém kruhu je míček volný. Jeho pokus ale nebyl natolik přesný, a hlavně razantní, aby ohrozil průběžné skóre.
     
    12:39
    Tahle střela ze střední vzdálenosti nebyla přesná, odrazila se od jednoho z kladenských hráčů mimo hrací plochu. Prachatice každopádně v posledních dvou minutách rozhodně více zlobí.
     
    11:39
    Uhlíř se ocitl u levé tyčky docela sám, byl ale asi až v přílišné blízkosti brankáře Jirotky, takže skulinku v jeho výstroji prostě nenašel. Ani následná dorážka se jednoduše neujala.
     
    10:36
    Procházka se pokoušel z otočky prostřelit hradbu těl před sebou, ovšem marně. Jeho počínání nebylo úspěšné. Prachatice se zatím marně snaží najít odpověď na inkasovanou branku.
     
    09:23
    Kladno právě vstřelilo branku!
    Z ničeho nic se domácí ujímají vedení. PETR ADAM uzmul míček na levé straně, a ačkoli svou přihrávkou spíše hledal své spoluhráče před brankou, nakonec se míček po zemi došoural, a to i k překvapení Pixy, přesně ke vzdálenější tyčce. Bez asistence.
     
    08:48
    Kohout si seběhl na levou stranu, vypálil, nicméně jeho pokus byl zablokovaný. A míček vyletěl mimo hrací plochu. Až na dvě jakési šance nám zatím utkání nenabídlo nic zajímavého.
     
    07:18
    Než se provede další vhazování před Jirotkou, bude následovat komerční přestávka. Na tribuny mimochodem dorazili kladenští fanoušci, lépe řečeno tvrdé jádro s bubnem. Asi zjistili, že se zkrátka dnes hrát bude, a již plně povzbuzují domácí družinu.
     
    07:03
    Turek se dostal trochu se štěstím do zcela vyložené pozice! Byl najednou zcela sám před Jirotkou, jenže v koncovce neuspěl. Možná že i kladenský brankář zasáhl, spíše však letěla střela vedle brány.
     
    05:53
    Letící míček směřoval do lapačky Jirotky, který ho sebral do své lapačky. Pro jistotu, aby nevznikla nějaká skrumáž. Další vhazování před bránou kladenské svatyně přijde na řadu.
     
    05:09
    První větší šance utkání je na světě! Pražák se řítil vlastně sám na bránu, jenže míček neměl úplně pod kontrolou, takže jeho slabou kličku nakonec Pixa bez větších problémů vykryl.
     
    04:47
    Turek měl docela slušnou možnost ke střelbě, a také tak z pravého kruhu učinil. Leč nemířil přesně. Nakonec míček vyletěl mimo hrací plochu, takže se vhazování provede ve středním pásmu.
     
    03:54
    Zakázané uvolnění, tentokráte se ho dopustili hráči domácí družiny. Jirotka tak bude muset být na pozoru, vhazovat se totiž bude před jeho bránou.
     
    03:07
    Kohout nezpracoval dlouhou přihrávku, a protože rozhodčí signalizovali ofsajd, přenechal míček do volného prostoru, aby se mohlo hrát. Pixa i Jirotka stále čekají na své první zákroky.
     
    01:50
    Zatím jsme neviděli jedinou střelu na bránu, zato další přerušení hry ano. Oba celky působí trochu zamrzle, ostatně počasí takové skutečnosti vlastně napovídá.
     
    01:25
    Další přerušení hry, tentokráte kvůli zakázanému uvolnění, kterého se dopustily Prachatice. Hra se tak stěhuje před Pixu.
     
    00:48
    Ofsajd, taková je nejzajímavější situace ve zhruba první odehrané minutě tohoto utkání. Vhazovat se bude ve středním pásmu blíže kladenské brance.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Teplota se pohybuje kolem 3 stupňů pod nulou, vidět jsou zasněžené stromy, mantinely namrzlé... Ne úplně ideální podmínky pro sportování ve venkovním prostředí, bezpochyby ne. Každopádně oba celky jsou již připraveny a nastoupeny. Milan Maršner předá jubilejní dres s číslem čtyřicet Michalovi Dědičovi a pak už se vrhneme na samotné dění zápasu.
     
    Úvodní sestavy:

    HBC Kladno: Jirotka (Křemenák) – Dědič, Důras, Kastner, Kočka, Kyclt, Soukup, Teinitzer – Adam, Kamenář, Kohout, Patera, Pražák, Procházka, Rychlý, Singer, Špaček, Zdrůbecký
    Trenér: Švancar

    HBC Prachatice: Pixa (Holub) – Markytán, Šaršok, Švácha – Bárta, Kalát, Mašek, Neruda, Plašil, Reindl, Šilhán, Sitter, Štěpánek, Turek, Uhlíř, Valek, Zavřel
    Trenér: Kafka

    Rozhodčí: Hrubý, Pečený.
     
    Utkání bude malinko zpožděno, a to konkrétně o 15 minut, zatím se tedy na hrací plochu nevydali rozhodčí tohoto utkání, a tak oba týmy vytrvale pokračují v rozcvičování.
     
    Jedno jubileum oslaví během dnešního zápasu dlouholetý hráč Kladna, a to Michal Dědič. Tedy on už mohl lehce oslavit své 40. narozeniny včera, každopádně dnes bude mít velkou motivaci, aby si po hokejbalové stránce nadělil co nejlepší dárek – čili vítězství.
     
    Hrací plocha vypadá moc dobře, přestože včera prakticky už od odpoledne až do nočních hodin sněžilo. I proto, že kladenští hráči se sešli už v půl deváté ráno a společnými silami odklízeli napadaný sníh, bude moci být tohle utkání sehráno, oba celky jsou již v plném rozcvičování.
     
    Uvidíme nakonec, jestli se tento duel vůbec uskuteční. Na Kladně totiž začalo od pátečního odpoledne vytrvale sněžit, stěží odhadovat, zda bude hrací plocha způsobilá ke hře. O případném odložení tohoto posledního mače podzimní části vás případně budeme informovat.
     
    Kladno v dosavadních dvanácti duelech získalo na své konto patnáct bodů, Prachatice za stejné období čtrnáct, a tak by se mělo ve středu Čech konat vyrovnané měření sil. V minulém vystoupení domácí nestačili venku Karviné, když se naposledy představili před vlastními fandy, po přestřelce padli v nájezdech s Dobřany, a tak by rozhodně chtěli zastavit krátkou sérii porážek. Ani Prachatice se v předešlém duelu neprezentovaly nejlépe, doma nestačily na Letohrad.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:15.

    Patrik Sandev

    Branky a nahrávky: 10. Adam, 24. Procházka (Důras), 33. Dědič (Kyclt, Špaček) – 17. Turek (Zavřel, Valek), 30. Markytán (Zavřel)


    HBC Kladno: Jirotka (Křemenák) – Dědič, Důras, Kastner, Kočka, Kyclt, Soukup, Teinitzer – Adam, Kamenář, Kohout, Patera, Pražák, Procházka, Rychlý, Singer, Špaček, Zdrůbecký
    Trenér: Švancar

    HBC Prachatice: Pixa (Holub) – Markytán, Šaršok, Švácha – Bárta, Kalát, Mašek, Neruda, Plašil, Reindl, Šilhán, Sitter, Štěpánek, Turek, Uhlíř, Valek, Zavřel
    Trenér: Kafka

    Rozhodčí: Hrubý, Pečený