Tisková konference FK Pardubice (kon.) | Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.)
TK s wimbledonskými šampiony z TK Sparta Praha (kon.) | Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
Tisková konference SK Dynamo České Budějovice (kon.) | Tisková konference FC Baník Ostrava (kon.)
Tisková konference SK Líšeň 2019 (kon.) | Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
konec
Tisková konference FC Slovan Liberec

Středa 19.07.2023, 10:00Tiskové konference
     
    To je již pro dnešek vše, tisková konference končí. Krásný zbytek středy a díky za pozornost. (11:00:22)
     
    O PRVNÍM UTKÁNÍ NOVÉ SEZONY

    Kapitán Michael Rabušic: Doufám, že všichni fandové budou natěšení na první zápas, stejně jako my. Přijede Baník, který má velkou fanouškovskou podporu a všude s nimi fandové jezdí, takže atmosféra bude dobrá. I my hráči jsme zvědaví, jak zužitkujeme přípravu. Půjde o klasické první kolo, kde nikdo moc neví, jak na tom je. Budeme chtít být maximálně nachystaní a pozvat fanoušků, aby nás přišli podpořit. Zápas to bude, doufám, zajímavý.
     
    O NEPOKRAČOVÁNÍ ŠTĚPÁNA BERANA

    Trenér Luboš Kozel: Dohodli jsme se, že tady zatím nebude působit. Ne z toho důvodu, že by nás nepřesvědčil nebo že by neuspěl, to vůbec, ale typologicky jde o hráče, které tady máme. Navíc jsme teď přivedli Pennera, který je trošku podobný mu, oba jsou rychlostní typy. Tolik by se na hřiště nedostával, pro jeho vývoj bude asi lepší varianta, když dostane prostor na hřišti. Neznamená to ale, že by nás třeba do budoucna tenhle hráč nezajímal.
     
    O POKRAČOVÁNÍ DOMINIKA PLECHATÉHO A ĽUBOMÍRA TUPTY

    Trenér Luboš Kozel: Oba jsou pro mě důležití hráči a moc jsem o ně stál. Myslím, že Ľubo Tupta tady ještě také neukázal to nejlepší, ale prostě je to hráč, který umí dát gól, je i herní. Takže jsem rád, že jsme uplatnili opci. Věřím, že tady teď zůstane. A Dominik Plechatý je trošku typově jiný obránce, ale dává do hra rychlost, dynamiku, umí podpořit ofenzivní fázi, proto jsem o ně stál, protože je trošku jiný než ty ostatní.
     
    O OSOBNÍCH I TÝMOVÝCH CÍLÍCH

    Kapitán Michael Rabušic Konkrétní cíle na jaře nerad říkám, protože máme za sebou teprve přípravu. Nějak se vyvinula a máme mladý tým. Jsem strašně rád, že se jádro udrželo pohromadě, konec sezony předtím se nám loni povedl. Doufám, že na to navážeme a že budeme pokračovat tam, kde jsme skončili.
     
    CÍLE DO SEZONY

    Trenér Luboš Kozel: Začínám tu třetí sezonu, minule jsme skončili devátí, vloni sedmí. Samozřejmě každý má v sobě motivaci být zas o trošku lepší. Vnitřně cítíme, že bychom chtěli bojovat o šestku. Mužstvo je opět mladé, znovu odešli zkušení hráči. Ale kvalitu máme, o tom jsem přesvědčený. Myslím, že už máme svoji tvář a jde spíš nějakým způsobem o to se naučit stabilizovat výkonnost. Abychom neměli propady, které občas máme. Předvedeme sérii čtyř pěti výborných utkání, pak zase tři čtyři horší. Na tomto se budeme snažit pracovat a věřím, že tím, že je základ pohromadě, to může být lepší. Nemáme úplně lehký start do soutěže, může nám hodně napovědět, ale i tak, kdyby se nepovedl, věřím, že sílu mužstvo má a ukázalo ji i v těžkých situacích už na jaře.
     
    SITUACE OKOLO VICTORA OLATUNJIHO


    Trenér Luboš Kozel: Samozřejmě jsem počítal s tím, že tu zůstane. Myslím, že se s tím záměrem i kupoval, protože jsme viděli, že potenciál má. Byl jsem rád, že jsme na něj uplatnili opci. Konec té jarní sezony měl takový, že se asi nemůžeme bránit, že o něj byl zájem a nejen ze Sparty. Už předtím jsme registrovali kontakty ze zahraničí (Polsko, Belgie)... Nebezpečí jeho odchodu tu panovalo a pokud nabídka byla pro klub z ekonomického hlediska výborná, hráčům se tu nebrání, aby se posunuli. Victor si to zaslouží. Samozřejmě je to pro nás komplikace a v tuhle chvíli oslabení. Budeme věřit, že se nám zase podaří třeba najít někoho, kdo tu udělá podobný výkonnostní vzestup a zase se třeba stane miláčkem publika a tak dále.
     
    O ZMĚNÁCH V KÁDRU

    Trenér Luboš Kozel: Mám tu papír s tahákem a úplně bych neříkal, že změny byly drobné. Napsal jsem si šest odchodů a pět příchodů. Jsme v situaci, kdy plno hráčů tu bylo na hostování, a právě proto bylo naším prvotním cílem, aby tu hráči, o něž máme zájem, zůstali. Ľubomír Tupta, Hugo Jan Bačkovský, Dominik Plechatý, Filip Prebsl a Victor Olatunji.

    V první fázi jsme se snažili udržet hráče, ve druhé případně nahradit ty končící. Citelnou ztrátou je pro nás konec (kariéry) Thea Gebre Selassieho, jsem moc rád, že se nám povedlo přivést do defenzivní linie Matěje Chaluše, který už tady byl a je adaptovaný. Má v sobě navíc lídrovské věci. Pak jsme přivedli Nicolase Pennera, o němž si myslím, že má potenciál být velmi dobrým hráčem a potřebujeme ho probudit. A v neposlední řadě skončil Imad Rondič a přišel Luka Kulenović. V této chvíli se snažíme, aby třeba ještě jeden útočník přišel. Snažíme se typologicky i postově hráče nahradit. Jestli se nám to povedlo, to ukáže až čas.
     
    O LETNÍ PŘÍPRAVĚ

    Trenér Luboš Kozel: Jestli byla příprava dobrá, nebo špatná, ukáže až ostrá sezona. Jsme za ni rádi ze dvou pohledů, za a) jak proběhla organizačně a že jsme odtrénovali vše, co jsme chtěli odtrénovat za b) nikdo kromě Tomáše Polyáka se nezranil a nemusel vynechat čas, nikdo nemá deficit. Hledisko zápasů a výsledků není úplně vypovídající, sečte se to až v ligových utkáních. Jsme na startu a věřím, že dobře připravení.

    Kapitán Michael Rabušic Nemění se de facto nic. Byl jsem zvolen kapitánem, děkuji klukům za důvěru, říkal jsem jim ale, že je nás tam víc, mezi které si musíme roli rozdělit. Odešel nám Theo Gebre Selassie, bude nám chybět v kabině i na hřišti, ale musíme si s tím poradit.
     
    Slovan začíná sezonu v neděli (15:00) na domácí půdě proti ostravskému Baníku. Pak ho čeká výjezd do Mladé Boleslavi a domácí utkání s Bohemians.
     
    Začátek tiskové konference se o něco málo posune na 10:15. Přítomni budou kromě tiskového mluvčího Tomáše Čarnogurského i trenér Luboš Kozel a nový kapitán Michael Rabušic.
     
    Na tiskové konferenci by se měl objevit trenér A-týmu Luboš Kozel, pak nový kapitán týmu, který ještě nebyl oficiálně oznámen, a také tiskový mluvčí klubu Tomáš Čarnogurský. Začátek je naplánován na 10:00, ale může dojít k lehkému časovému posunu.
     
    Na poměry libereckého Slovanu ale šlo jinak zatím o relativně klidné přestupové období. Kromě Olatunjiho skončili na severu hostující hráči Matyáš Kozák, Matěj Valenta a Gigli Ndefe. Smlouvy vypršely Imadu Rondićovi s Karolem Mészárosem. Lukáš Pešl, Kristian Michal a Dominik Gembický zase hostují v druholigovém Varnsdorfu a kapitán Theodor Gebre Selassie oznámil konec skvělé hráčské kariéry.

    Naopak v kabině jsou nově Nicolas Penner, který přišel z Českých Budějovic, Luka Kulenović a Filip Horský, jenž bude hostovat v Liberci ze Slavie. Ze Sparty zase je ve Slovanu na zápůjčku Dominik Plechatý, a ze švédského Malmö pak stoper Matěj Chaluš. S brankářem Hugem Janem Bačkovským klub podepsal novou smlouvu a z hostování se vrátil další gólman Lukáš Hasalík.
     
    Lze očekávat, že středeční tisková konference bude velmi zajímavá. V posledních dnech se totiž pod Ještědem hojně řeší transfer nigerijského útočníka Victora Olatunjiho do pražské Sparty, který už oficiálně obě strany stvrdily.

    Právě na Olatunjiho Slovan uplatnil opci po půlročním hostování z kyperské Larnaky, do žádného z přípravných utkání ovšem autor osmi jarních branek severočeského celku kvůli problémům s vízy nezasáhl. A ještě před startem nového ročníku se přesunul do hlavního města.
     
    Dobrý den, vítám Vás u textového přenosu z tiskové konference FC Slovanu Liberec před sezonou 2023/24 FORTUNA:LIGY.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:30.

    RR