Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | Tisková konference majitelů FC Viktoria Plzeň (kon.)
Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.) | Tisková konference MFK Karviná (kon.)
Tisková konference FC Zlín (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference Bohemians Praha 1905

Čtvrtek 20.07.2023, 14:00Tiskové konference
     
    Tímto je tisková konference zde v Ďolíčku slovy Petra Koukala ukončena. Děkuji Vám všem za pozornost a zase někdy příště na počtenou! (15:22:31)
     
    Miroslav Držmíšek: Hráče, kteří se ve Slavii nedostanou do sestavy, nabízí primárně na přestup, proto není momentálně možnost přivést Hronka zpět. Co bude za měsíc, dva, to nyní těžko říct.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Dlouhou dobu už máme ve sponzorských smlouvách klauzuli o umístění, jen jsme je nemohli dosud aplikovat.
     
    Petr Koukal: Co se týče možnosti jmen fanoušků na dresech, tak v předkolech to UEFA nezakázala, proto to možné je. Pokud bychom postoupili do skupiny, zde to samozřejmě UEFA ještě více reguluje a možné to nebude.
     
    Robert Hrubý: Věděl jsem, že zde má osmičku Adam Jánoš, který si jí chtěl nechat. Pro mě je šťastným číslem, proto jsem jí i nadále chtěl mít na dresu, ač v dvojnásobné formě.
     
    Jaroslav Veselý: Tomáše Necida určitě neměníme na stopera, pouze jsme jej chtěli vyzkoušet v jiné situaci, pokud došlo třeba k vyloučení v určitých situací. Poradil si s tím jako profík, měl možnost výběru, ptal jsem se ho na to a neodmítl. Samozřejmě ale s ním primárně pokračujeme do útoku.
     
    Jaroslav Veselý: Klub jako Bohemka vždy několik hráčů mít musí, protože tímto dokáže zacelit posty, které aktuálně nejvíce hoří a není možné úplně sehnat hráče na trvalý přestup.
     
    Jaroslav Veselý: V globálu spokojení jsme, v úplné spokojenosti nám chybí jedno, dvě jména. Prioritami byli Robert Hrubý a Matěj Hybš. Úplně jsme nepočítali s odchodem Václava Drchala. My jsme udělali maximum, aby tu hráči zůstali.
     
    Jaroslav Veselý: Máme zhruba jasno o sestavě v zápasu v Pardubicích, rozhodujeme se ještě na dvou místech. Hráči momentálně úplně nemohou být unaveni, myslím že je možné odehrát třeba pět zápasů ve stejné sestavě. Nyní se soustředíme na Pardubice, Bodo máme nakoukané z minulého ročníku a myslíme, že se současné dva zápasy jejich hra nezmění.
     
    Miroslav Držmíšek: Na Martina Jedličku jsme čekali měsíc a půl. Zatím je ale plzeňská reakce, že u nich zůstane. S Petrem Hronkem v nějakém kontaktu jsme, stejně tak i se Slavií. Momentálně jeho přestup zpět neumožňuje výše jeho smlouvy v Edenu.
     
    Miroslav Držmíšek: Zimní posily byly především náhradou za Hronka a Květa. Naším požadavkem bylo zajistit hráčskou náhradu za odchozí hráče. Bylo naše přání zejména plzeňské hráče udržet, ale věděli jsme, že to bude náročné. Jedličku si stáhla Plzeň pro sebe a Aleš Čermák dostal výhodnou nabídku ze slovenské Dunajské Stredy.
     
    Tímto skončila oficiální část tiskové konference, dále bude pokračovat dotazy novinářů.
     
    Jaroslav Veselý: Chtěl bych poděkovat Bohemce za tuto šanci. Smlouvu jsme prodloužili hned na konci sezony a šlo o vyjádření nějaké vzájemné důvěry. Nikdy mezi mnou a vedením nikdy nenastal žádný spor, proto jsme se dohodli velmi rychle. Byl bych jen rád, aby Bohemka nelitovala toho, že mi takovou smlouvu dala, a já, že jsem jí podepsal.
     
    Petr Koukal: Smlouva s trenérem Jaroslavem Veselým, byla prodloužena a platí do léta 2026. Zmizela z ní výpovědní lhůta, proto se nedá ani z jedné strany zrušit a je možné z ní jen trenéra vyplatit. Kauce ale nebyla stanovena.
     
    Robert Hrubý: Na Bohemku se jezdilo s tím, že se zde nebude hrát lehce. Toho se nyní budu snažit zúročit z druhé strany.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Je těžké něco budovat v Praze oproti fungování ve standardním krajském městě, kde táhnou všichni za jeden provaz. Navíc Praha nemůže počítat s nějakými evropskými fondy. Máme nastudováno, jak se povedlo financovat přestavby stadionů v jednotlivých městech, což je ale v Praze neopakovatelné. Mým partnerem je ale přímo primátor Bohuslav Svoboda, proto věřím, že by to mohlo vyjít.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Byl tu delegát z UEFA, který nám identifikoval 80 závad v rámci certifikace. I v případě jejich splnění bychom se ale dostali na kapacitu 2 600 míst. V tomto případě je tedy na místě poděkovat Spartě za vstřícnost, že můžeme zápasy tam odehrát. Samozřejmě, budeme se snažit zde alespoň symbolicky nějaký zápas odehrát, nicméně nějaká vyšší kola evropských pohárů zde bez rekonstrukce prostě hrát nemůžeme.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Dílčí úpravy provádíme za vlastní náklady neustále, nyní se třeba mění schodiště. Před námi je ten cíl, který se jmenuje rekonstrukce. Před dvěma až třemi měsíci jsem do toho aktivně vstoupil, když už bylo vidět, že by se mohl povést sportovní úspěch. Předložil jsem návrh na magistrát a čekám, až se vyjádří zpět.
     
    Jaroslav Veselý: Víme, že náš stadion je na hraně první ligy, tak těžko předpokládat, že nám povolí Evropu. Nevidím jako velký handicap, že hrajeme na Letné. Naopak třeba přivedeme z Norska takový výsledek, že se nám povede Letnou naplnit a ukáže se sepětí mezi hráči na hřišti, tak i fanoušky na tribunách.
     
    Jaroslav Veselý: U mě v týmu nebude nikdo hrát za zásluhy. Nastupovat budou hráči, kteří se z našeho pohledu budou jevit pro daný zápas jako nejvhodnější.
     
    Jaroslav Veselý: Měli jsme zájem Michala Berana koupit, dohoda mezi oběma týmy byla výhodná. Nicméně ovšem Michal se vidí v budoucnu trochu někde jinde, proto jsme alespoň prodloužili hostování. Co se Pepy Jindřiška týče, tak nejsem trenér, který by mu chtěl končit kariéru. Je to jeden z hráčů, který na sobě nejvíce pracuje. Když se sám na to bude cítit, tak ať tu hraje klidně až do padesáti.
     
    Petr Koukal: O další rok si prodloužil hostování i Michal Beran. Pokračuje i Josef Jindřišek.
     
    Jaroslav Veselý: Novým posilám nic neslibujeme, přesto se nám líbí, že volí tu náročnější cestu, právě pod tlakem, kdy ze sebe budou muset vyždímat více.
     
    Jaroslav Veselý: Netajím se tím, že mám rád hráče, kteří jsou produktivní, ač úplně nejsou útočníci. Podařilo se nám zdvojit postup a kromě dvou hráčů, kterým úplně příprava nevyšla, se ukázalo, že se všemi je možné počítat. Pro Roberta jsme se rozhodli i proto, že víme, že má pevné zdraví.
     
    Robert Hrubý: Přišel jsem do týmu, kde je mnohem větší konkurence. Myslím, že zde i trenér má příjemné starosti, tím že musí vybírat hráče do kádru. Je to jen na každém z nás. Já osobně bych mohl Bohemce pomoci v ofenzivních situacích, ve standardkách. Budu se snažit týmu pomoct co nejvíce, ať už nastoupím od začátku nebo v průběhu hry.
     
    Robert Hrubý: O zájmu Bohemky jsem věděl už na konci minulé sezony. Uvažoval jsem na ní, že se může jednat o variantu, která mě může posunout dál a jsem zde momentálně spokojený.
     
    Robert Hrubý: Líbí se mi, že cítím ze všech, že chtějí něco dokázat, že mají vítěznou mentalitu. Je to znát na trénincích i zápasech. Je dobře, že je zde velká konkurence, která na nás vyvíjí tlak. Tedy i na trénincích to občas jiskří, ale nikdo se neuráží, všichni jdou do toho stoprocentně, avšak férově.
     
    Robert Hrubý: Za mě je boj o Evropu i o záchranu podobný, v obou případech jde o velký tlak. Já si z toho můžu jen vzít zkušenosti a přenést si to do zápasů zde. Samozřejmě je to i něco jiného, hrát zápasy, které nás mohou posunout dál a těším se na to.
     
    Jaroslav Veselý: Uspět jednorázově může každý, my ale chceme být úspěšní, což znamená, že chceme usilovat o co nejlepší výsledek.
     
    Jaroslav Veselý: Z nastavení klubů, že pokud bych dnes přišel do kabiny s tím, že nám bude stačit záchrana, tak mě odvolají sami. Byl by pro nás úspěch, kdybychom zopakovali první šestku a měli ve hře boj o evropské poháry. Určitě nechceme být lovná zvěř, které by stačilo jen přežít, ale chceme být i lovci, se kterými se musí počítat.
     
    Jaroslav Veselý: Připravujeme se standardně. Kdyby to mělo být jiné, mohlo by to vyvolat určitou paniku. Nyní máme v hlavě zápas v Pardubicích, jsme nastaveni na to, že ho chceme zvládnout. Jdeme postupnými cíli, nechceme se upínat na jeden světobod. Tomu odpovídala i příprava, kterou jsme zvolili tak, aby hráči šli do zápasů z plného tréninku a dokázali rychle přepínat mezi oběma segmenty. Je potřeba, aby celý tým byl naplno připravený, a to včetně takových patnáctých až šestnáctých hráčů. Mám jediný cíl, udržet se v našich třech soutěžích, co nejdéle to jde. Pokud ke konci sezony budeme mít v rukou boj o evropské poháry, budu spokojený.
     
    Jaroslav Veselý: Úplně bych poslední dva přípravné zápasy nebral, Košice jsou v jiné fázi přípravy, liga jim začíná později. Sice chci, abychom všechno vyhrávali, nicméně v přípravě jsme úplně nehráli na vítězství. Košice byly v první půli lepším týmem. Co se Jihlavy týká, tak je to úplně jiný level. Tento zápas byl podstatný zejména z hlediska kondice.
     
    Jaroslav Veselý: Začátek přípravy byl klasický, tentokrát jsme do toho více skočili rovnýma nohama. Hráče jsme měli otestované, díky tomu, že se nám vyhýbaly zranění, tak jsme mohli začít hned trénovat naplno. Netajím se tím, že v prvních čtrnácti dnech nerad hraju, teď jsem ale udělal výjimku. Věděli jsme ale, že budeme mít dostatek lidí, proto jsme chtěli vidět hráče, kteří u nás nedostávali tolik prostoru. Soustředění hodnotím jako velmi kvalitní, řekl bych, že bylo jedno z nejlepších. Díky vstřícnosti vedení jsme mohli absolvovat jednu cestu do Slovinska vlakem, díky čemuž to nebylo tak náročné. Kladně hodnotím i kvalitu soupeřů, se kterými jsme se v rámci přípravy setkali. Bylo to pro nás velmi přínosné, stejně tak, jako pro nás bylo přínosné zimní soustředění v Turecku. Chtěli jsme, aby si hráči zkusili, co je může potkat v Evropské konferenční lize.
     
    Miroslav Držmíšek: Pro Vláďu by to měl být krok, který by ho posunul do ligy. Dvakrát to zkoušel s námi v přípravě a zatím to nebylo úplně ono, proto by tohle mělo být pro něj důležité.
     
    Petr Koukal: Odešel i nejlepší střelec České fotbalové ligy Vladimír Zeman, který nastupoval za náš B tým a nyní odešel na hostování do druhé ligy.
     
    Miroslav Držmíšek: V tomto přestupním období jsme se museli zaměřit na odchody důležitých hráčů, kteří u nás byli na hostování. Snažili jsme je doplnit stejnou kvalitou hráčů. Jedná se o Aleše Čermáka, který se vrátil do Plzně. Na jeho post jsme si vytipovali Roberta Hrubého, který přišel ze Zlína. Další důležitý hráč byl Václav Drchal, ten se vrátil do Sparty a následně zamířil do Jablonce. Místo něj přišel ze Sparty Matyáš Kozák. Z Hradce Králové přišel Michal Reichl namísto Martina Jedličky. Dále jsme museli reagovat na zranění některých beků, proto přišel na přestup z Plzně Matěj Hybš. Měli jsme tu též hráče, kteří se neprobojovali do užšího kádru, jako je Martin Nový a Michal Vrána. Pavel Osmančík projevil žádost přestoupit do Českých Budějovic. U Jana Morávka jsme se dohodli na nepokračování spolupráce, z hostování jsme si stáhli Denise Valu. Věříme tomu, že hráči kteří přišli, jsou minimálně stejně dobří jako ti, kteří odešli. Vidím i jako posun, že se vesměs jedná o naše kmenové hráče.
     
    Petr Koukal: Chtěli bychom poděkovat i fanouškům, jejíž jména budeme nosit na dresech, jak v rámci Fortuna:Ligy, tak v rámci minimálně předkol Evropské konferenční ligy.
     
    Petr Koukal: Kouzlo černých dresů začalo poněkud násilně, když jsme v prvním kole hráli v Jablonci, kde jsme nemohli použít klasickou zelenobílou variantu.
     
    Petr Koukal: Daniel Krch, bývalý dlouholetý kapitán Bohemians, má nyní v Ďolíčku svou roli v rámci mimofotbalového života. Stal se obchodním manažerem klubu.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Chceme, aby v tomto spolku byli lidé čestní, kteří mají jasný původ peněz a kteří se také mohou stát stabilní finanční silou pro klub.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Snažil jsem se spoustu let najít dalšího silného společníka do klubu, což se nedařilo. Takže jsem se rozhodl zvolit strategii spojení dohromady vícero bohatých lidí do spolku Bohemians TOP 100. Výsledným stavem je mít ve spolku sto lidí, čímž by získal 40 % klubových akcií.
     
    Petr Koukal: Zásah do ekonomické situace to byl velmi značný, nicméně klub to nijak neohrozilo ve fungování.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Od vstupu holdingu Malina do insolvence jsme jako klub nadále plnili smlouvu, nicméně přihlásili jsme naší šestimilionovou pohledávku do insolvenčního řízení bez nároků na jakýkoliv úrok. Stát nám alespoň vrátí daň z přidané hodnoty. Ztrátu nám ale alespoň trochu zmírnil generální sponzor, který navýšil své plnění.
     
    Petr Koukal: U venkovní varianty se vracíme k dresu, který jsme měli předloni. Výraznou černou doplňují zelené prvky. Bohužel ale nemáme loňského generálního sponzora, energetickou společnost Malina.
     
    Ing. Dariusz Jakubowicz: Když vidíme loňský výsledek, tak za klub musíme být jednoznačně spokojeni. Sezona se povedla a byli bychom rádi, aby to nebyl výstřel a mělo to pokračování.
     
    Jako první se ujal slova ředitel komunikace Bohemians Praha 1905 Petr Koukal, který představil všechny přítomné a přivítal všechny účastníky.
     
    Účastníky tiskové konference budou Petr Koukal (ředitel komunikace), Robert Hrubý (hráč A týmu), Jaroslav Veselý (trenér A týmu), Miroslav Držmíšek (sportovní ředitel) a Ing. Dariusz Jakubowicz (předseda představenstva).
     
    Zdravím Vás z vršovického Ďolíčku z tiskové konference klubu Bohemians Praha 1905 před startem nového ročníku Fortuna:Ligy a Evropské konferenční ligy. Přeji příjemné počtení.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Vít Trubička