Augsburg – Mönchengladbach 4:4 (kon.) | Hoffenheim – Freiburg 1:2 (kon.) | Leverkusen – RB Lipsko 3:2 (kon.)
Stuttgart – Bochum 5:0 (kon.) | Wolfsburg – Heidenheim 2:0 (kon.) | Dortmund – Kolín nad Rýnem 1:0 (kon.)
konec
Borussia Dortmund
1:0 (0:0)
1. FC Kolín nad Rýnem
Sobota 19.08.2023, 18:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Německá Bundesliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Borussií Dortmund a Kolínem nad Rýnem!
     
    Borussia Dortmund

    Die Schwarzgelben byli v květnu neuvěřitelně blízko tomu, aby poprvé od sezony 2011/2012 sesadili Bayern z mistrovského trůnu. Kvůli remíze 2:2 s Mohučí v posledním kole však na Dortmund zbylo jen druhé místo. Smutné loučení s vestfálským klubem to bylo pro anglického záložníka Judeho Bellinghama, který se domluvil na angažmá v Realu Madrid. Do konkurenčního Bayernu zamířil Raphaël Guerreiro, zatímco Premier League v dresu Brightonu ochutná Mahmoud Dahoud. Novými akvizicemi Borussie jsou záložníci Felix Nmecha z Wolfsburgu, Marcel Sabitzer z Bayernu a alžírský obránce Binsibajní z Mönchengladbachu. V přípravě fotbalisté BVB ani jednou neprohráli, jedinou ztrátu pro ně znamenala remíza s Chelsea. Hladkým postupem skončil i pohárový duel s regionálním klubem Schott Mohuč.
     
    1. FC Kolín nad Rýnem

    Kozlům se v předchozí sezóně povedlo navýšit průměrnou návštěvnost na 49 618 diváků, nicméně k lepším výkonům tato velká podpora nestačila. Obhajoba sedmé příčky skončila umístěním ve druhé polovině tabulky, konkrétně na 11. místě. Úspěšné nebylo ani působení v Evropské konferenční lize. Svěřenci Steffena Baumgarta dokázali ve skupině porazit jen Slovácko a ze skupiny nepostoupili. V přestupovém období Kolín neutrácel. Malou sumu dal jen za obránce Juliana Chabota ze Sampdorie. Čtyři další hráči přišli zadarmo a Luca Waldschmidt s Rasmusem Carstensenem na hostování. Stejně tak klub nevydělal na odchodech, mezi které se řadí přestup Ondreje Dudy do italské Verony. Více fanoušky zasáhl konec kariéry klubové legendy Jonase Hectora. Po vítězné generálce s Nantes Kolín vydřel v prodloužení pohárový postup přes druholigový Osnabrück.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    01.10.2022 Kolín – Dortmund 3:2
    18.03.2023 Dortmund – Kolín 6:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson, Süle, Hummels, Binsibajní – Sabitzer, Can (C) – Malen, Reus, Brandt – Haller.
    Náhradníci: Meyer – Adeyemi, Bynoe-Gittens, Hazard, Moukoko, F. Nmecha, Özcan, N. Schlotterbeck, M. Wolf.
    Trenér: Edin Terzić

    1. FC Kolín nad Rýnem: Schwäbe – Carstensen, Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada – Ljubičić, Martel, Kainz (C) – Selke, Waldschmidt.
    Náhradníci: Pentke – Adamjan, Huseinbašić, Christensen, Kilian, Limnios, Olesen, Pedersen, Finkgrafe.
    Trenér: Steffen Baumgart

    Rozhodčí: Aytekin – Beitinger, Thomsen.
     
    Oproti pohárovému utkání došlo u kolínského týmu ke dvěma změnám: Dejan Ljubičić přichází do středu místo Mathiase Olesena. Místo Denise Huseinbašiće hraje dánský obránce Rasmus Carstensen. BVB začíná beze změny. Stejný tým, který byl na hřišti v Poháru DFB, nastupuje od začátku také dnes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Natěšení fanoušci v Signal Iduna Parku viděli zahajovací výkop Dortmundu, který tradičně nastupuje ve žlutočerných barvách. Kolín je v červeném.
     
    3
    Paqarada sebevědomě natáhl z dálky. Střela však byla v první fázi letu tečovaná a Kobel se kvůli prvnímu zákroku moc nezapotil.
     
    4
    Binsibajní byl ještě před svým centrem zastaven zvednutým praporkem. V době přihrávky do levého křídla se nacházel v ofsajdu.
     
    5
    Kolínští vytáhli presink až ke Kobelovi. Domácí si pomohli odkopem za postranní čáru, nicméně z nařízeného autu Schmitze nic nevykvetlo.
     
    6
    Nevybíravý skluz Paqarady sestřelil Ryersona. Nehrát se teprve šestá minuta, asi by Aytekin vytáhl žlutou kartu. Takto si vystačil se slovní domluvou.
     
    7
    Malen byl při zpracování přihrávky ze všech stran atakován. Kvůli pádu nizozemského reprezentanta se museli BVB vrátit na půlku.
     
    8
    Brandt si udělal výlet po levé straně, jenže centrem míč před branku nedoručil. Dobrou práci v obraně odvedl Carstensen.
     
    9
    Stejně jako Brandt dopadl na protější straně Malen, kterému stál v cestě Chabot. Borussia zatím hostující obranu neotevřela.
     
    10
    Sabitzer z necelých třiceti metrů k Schwäbeho brance nedostřelil. O chvilku dříve obrana Kolína pohltila i přízemní přihrávku Binsibajního.
     
    11
    Selke byl ve vzdušném souboji faulován Hummelsem. Hosté se pak přes zahuštěný střed nedostali, plány jim zhatil ofsajd.
     
    12
    Ryerson to hodně přehnal s razancí centru. Na protějším konci hřiště ho nechytil ani Binsibajní.
     
    13
    Malenova náběhu mezi stopery si Reus všiml, jenže průnikovou přihrávku přetáhl ve prospěch brankáře Marvina Schwäbeho.
     
    14
    Carstensen se z pozice křídla pravidelně vysouvá až na hrot, kde se mu nyní nepovedlo převzít nákop z produkce Paqarady.
     
    15
    Hummels zakřižoval Carstensenovu přihrávku na Ljubičiće. Po čtvrthodině hry tak stále čekáme byť na první náznak šance.
     
    17
    První možnost pro hosty! Carstensen zrychlil přechod ve středovém kruhu. Ljubičić po něm zapojil do hry Selkeho a jeho střela byla Sülem přizvednutá do břevna!
     
    18
    Marco Reus v obležení protihráčů přetáhl kolmici na Sabitzera. Hrající legenda Borussie se zároveň marně dožadovala faulu.
     
    19
    Selkeho faul znegoval intenzivní snahu Kolína o překonání zahuštěného středu hřiště.
     
    21
    Julian Chabot nevymýšlel nic riskantního a před Malenem rezolutně odpálil míč na hlavní tribunu, pod kterou vzápětí fauloval Waldschmidt.
     
    22
    Brandtovu standardku překazila hlava Martela. Míč do ohně vracel Reus, jenomže Hummels ani nikdo jiný kvalitní koncovku neobstaral.
     
    23
    Ljubičić elegantně rozběhl na křídle Schmitze. Za jeho přihrávkou se tlačil Carstensen, ovšem žlutočerná defenziva Kobela ve štychu nenechala.
     
    24
    Na řadě je tradiční time-out v polovině úvodní části.
     
    25
    Gian-Luca Waldschmidt si v souboji dvou devítek vyšlápl na Hallera. Chystá se další útok proti brance Marvina Schwäbeho.
     
    27
    Kolín bez výjimky likviduje všechny přihrávky, které létají před hostující branku. Hráči Dortmundu budou muset být velmi trpěliví.
     
    28
    Kvůli zákroku Waldschmidta skončil na zemi také Marcel Sabitzer. BVB postupně rozehrává odzadu.
     
    29
    Benno Schmitz bedlivě sledoval dráhu Ryersonova centru a na zadní tyči jej raději odhlavičkoval na rohový kop.
     
    30
    Standardky se ujal Julian Brandt, jenže Reus nemohl s centrem na první tyč nic dělat. Obraně pomohl Davie Selke.
     
    31
    Reus poskytl míč pod sebe, jenže Brandt ze střední vzdálenosti trefil obětavého Chabota. Později Brandta dobře našel Can a to už Schwäbe musel levou rukou vytěsnit prudkou střelu z ostrého úhlu na roh.
     
    32
    Borussia utahuje šrouby. Několikátý roh za sebou pod hostujícím kotlem rozehrál Brandt. Reus balon prodlužoval za sebe a Hummelsovi chyběly milimetry, aby se v malém vápně dostal k hlavičce.
     
    33
    Doleva přestěhovaný Malen utekl svému obránci. Další krok se mu už udělat nepovedlo, do přihrávky na Reuse se vložil jeden z oponentů.
     
    34
    Po dlouhé době se rodil útok Kolína. Trval však velmi krátce, protože Schmitz jen odevzdal míč domácím.
     
    35
    Selke si udělal místo u středového kruhu a vytáhl se až do křídla. Střílenou přihrávkou z pravé strany nenašel žádného spoluhráče.
     
    37
    Süle nepřihrál Reusovi. Kolínští vyrazili do rozhozené obrany, jenže jim neklapla spolupráce mezi Carstensenem a Waldschmidtem.
     
    38
    Hosty opět vidíme v jedenácti lidech na vlastní polovině. Nejprve zpacifikovali centr Binsibajního a pak si Schwäbe smlsl na přihrávce Donyella Malena.
     
    39
    Selkeho sražené finální přihrávce předcházel ofsajd, takže rodící se drama bylo mimo soutěž.
     
    40
    Ljubičić to v situaci čtyři na čtyři vzal na sebe. Nepřesnou střelu zpoza šestnáctky neviděl rád Waldschmidt, který měl volno na pravé straně.
     
    41
    Malen si dal balon daleko od nohy, když udělal kličku Schmitzovi. Pod nohy mu okamžitě skočil Schwäbe.
     
    42
    Brandt si vyměnil míč s Malenem, pak se ale nevyhnul učebnicovému skluzu a obrana Kolína opět mohla vyhlásit svou misi jako úspěšnou.
     
    44
    Borussia obléhá vápno, v jehož útrobách zůstává Haller úplně odříznutý. Kvůli nepřesnosti Brandta to vypadá na bezgólový konec poločasu.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Carstensen zavelel k útoku po levé straně. K sobě měl Kainze, jenž neuspěl v souboji jeden na jednoho. Nebude to ani rohový kop.
     
    45+2
    Dortmund ztrácel čas neefektivní cirkulací míče kolem středového kruhu. Dopředu hrál až Süle, nicméně Haller na dlouhý nákop nedosáhl.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Steffen Baumgart může být s dosavadním výkonem kolínského mužstva spokojen. Jeho svěřenci sice čelili souvislému tlaku, ale za celou dobu pustili Dortmund do jediné šance, kterou Brandtovi chytil Schwäbe. V jednom případě byli i hosté blízko vedoucí trefě. Selkeho pokus byl Sülem přizvednut do břevna.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 1 – 1
    Střely mimo: 6 – 4
    Držení míče: 66 % – 34 %
    Rohové kopy: 3 – 1
    Ofsajdy: 0 – 2
    Fauly: 3 – 7.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Opatrnou kombinaci Dortmundu vystřídal kontr Ljubičiće s Carstensenem, který vytěžil ze souboje s dvěma obránci jen vhazování pro Paqaradu.
     
    48
    Marco Reus u postranní čáry podťal Learta Paqaradu a daroval kozlům výhodu standardní situace.
     
    49
    Kainzův neškodný centr z voleje odkopl Haller. Z hloubi pole se balon vrátil k praporku, ovšem Kainz na Malenovi roh nezískal.
     
    50
    Hübers vystavil stopku Binsibajnímu. Alžirský levý bek chvíli chyběl vzadu, nicméně proti Selkemu jej zdárně zastoupil Hummels.
     
    51
    Z Kainzova rohu posouval Martel balon k zadní tyči. Hosté se k zakončení neprobili. I proto, že zdravotní problémy dostihly Selkeho.
     
    52
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Davie Selke, přichází Sargis Adamjan.
     
    53
    Eric Martel nepovedeným odkopem poskytl Borussii rohový kop. Brandt se spojil s Hummelsem, ale velezkušený stoper hlavičkoval vedle branky.
     
    54
    Carstensen si narazil s Ljubičićem a dal nadějnou přihrávku do malého vápna. Adamjan za Kobela balon nezasunul, prudký odkop obránce se ve finále odrazil od hlavy Adamjana nad břevno.
     
    56
    Haller se kvůli ofsajdu nechtěl zapojit do hry. Asistent rozhodčího praporek přesto zvedl a Reusova vyražená střela nad břevno se tak do statistik počítat nebude.
     
    57
    Ljubičić sedí na hřišti po nepříjemném souboji s Reusem. Steffen Baumgart doufá, že nejde o nic vážného. Druhá vynucená změna by ho jistě nepotěšila.
     
    59
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Emre Can, přichází Felix Nmecha.
     
    59
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Sébastien Haller, přichází Youssoufa Moukoko.
     
    60
    Brandtovu narážečku hosté vystihli a vrátili hru blíže k půlící čáře. Úplně stejně dopadla výměna mezi Malenem a Moukokem.
     
    61
    Binsibajní se otevřela levá strana. Při zpracování mu však balon brnkl o ruku a výhodně vypadající situace vyšla do ztracena.
     
    62
    Reus si vynutil Ljubičićův faul. Borussia zkusí něco vymyslet ze standardní situace. Rozehrávku opět obstará Brandt.
     
    63
    Brandtův nákop letěl do malého vápna. Na poslední chvíli se po něm sápal Hummels a pravačkou protečoval balon mimo tři tyče.
     
    64
    Norský legionář Ryerson poslal na zem Paqaradu, jenž bude zapojen i do realizace rozehrávky na útočné polovině Kolína.
     
    65
    Kosovanův centr nebyl špatný. Nikdo z hostů však nešel do náběhu a Niklas Süle měl u vlastní branky velmi jednoduchou úlohu.
     
    66
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Gian-Luca Waldschmidt, přichází Max Finkgrafe.
     
    66
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Florian Kainz, přichází Mathias Olesen.
     
    67
    Dnešní utkání sleduje 81 365 diváků.
     
    68
    Martel se postavil před Brandta a nechal projít Moukokovu přihrávku za koncovou čáru. Ofenzivní trápení BVB pokračuje...
     
    69
    Brandt otočil těžiště k Sülemu. Ten si zase nerozuměl s Malenem a před nařízeným odkopem Marvina Schwäbeho se bude opět střídat.
     
    69
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Karim Adeyemi.
     
    70
    V občerstvovací pauze si mají co říct hlavně fotbalisté ve žlutočerném. Doposavad si totiž vytvořili jedinou šanci.
     
    71
    Debutující Finkgrafe nevyužil výhody vzniklé rychlou rozehrávkou. Pas z levého křídla přes domácí bloky neprošel.
     
    72
    Pobyt kozlů na polovině soupeře ale bude pokračovat. S tvrdostí to v souboji s Bennem Schmitzem přehnal čerstvý Karim Adeyemi.
     
    73
    Carstensen vymyslel pěknou kolmici na Adamjana. S arménským legionářem se předpisově vrátil Binsibajní a kromě zisku balonu si ještě vynutil faul.
     
    74
    Adeyemi přispěl k posunu na Moukoka, kterému znemožnil pokračování útočný faul. Mohlo za to zaklínění nohy Juliana Chabota.
     
    75
    Z autového vhazování se Kolín rychle vydal do pokutového území. Finkgrafeho podivné zpracování znamenalo odraz míče proti noze Ljubičiće. Rakušan měl ideální podmínky na střelu, ta však nabrala opačnou faleš a Kobelovu bránu minula.
     
    77
    Adeyemi nedoskočil na nákop z hloubi pole. Přímočará protiakce Kolína ztroskotala na neadresné přihirávce Finkgrafeho.
     
    78
    Rasmus Carstensen krásným obloučkem našel Adamjana. Ten se bez odlepení do země snažil opřít do hlavičky a nasměroval ji přesně do Kobelovy náruče.
     
    79
    Borussii trvá mezihra uprostřed hřiště. Diváci už ztrácí trpělivost a na bojácnost domácích fotbalistů reagují pískotem.
     
    80
    Neúnavný Carstensen na půlce zatáhl za ruční brzdu a pošetřil čas přenesením na levou stranu, kde operuje Paqarada.
     
    82
    Martel udržel balon v souboji s Nmechou. Kolín se dostal do pokutového území jen na chvíli, stopka tam byla vystavena Finkgrafemu.
     
    83
    Adamjan si přehodil balon na levačku. Setřásl tím oba obránce, ale málo prudkou střelu zpoza šestnáctky Kobel zastavil banálním zákrokem.
     
    83
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Rámí Binsibajní, přichází Marius Wolf.
     
    84
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Julian Ryerson, přichází Thorgan Hazard.
     
    85
    Po standardce Brandta to v hledišti jenom zahučelo. Youssoufa Moukoko se na zadní tyči s letícím míčem nepotkal, bude se kopat od branky.
     
    86
    Adeyemi vytěžil ze souboje s Finkgrafem rohový kop. Brandtova pravačka doletěla k Sülemu, jehož hlavička ze záklonu k Schwäbemu ani nedoletěla.
     
    87
    Wolf z jedničky nevrátil balon Brandtovi. Kolín se vysvobodil jen na pár sekund, Adamjan byl na půlce bez šance proti třem hráčům.
     
    88
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Wolf zneužil Chabota k zisku rohového kopu, ze kterého se Borussia dočkala vytouženého vedoucího gólu! Nmecha prodloužil Brandtův centr na zadní tyč k DONYELLU MALENOVI a ten kostrbatým volejem zvedl míč mezi břevno a hlavu Paqarady.
     
    89
    Karim Adeyemi zazdil brejk do rozhozené obrany špatnou přihrávkou. Marně na ni čekal Moukoko.
     
    90
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+1
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Rasmus Carstensen, přichází Luca Kilian.
     
    90+1
    Ke gólu přidává Malen i první žlutou kartu. Přes čáru byl jeho zájezd do nohou Erica Martela.
     
    90+3
    Adeyemiho snaha přihrát do vápna Moukokovi byla dopředu předurčena k neúspěchu. Kolín byl ve svém vápně v obrovské početní převaze.
     
    90+4
    Hummels zpomalil hosty odražením míče za pomezní čáru. Schmitz házel až do vápna, ale Borussia vyšla ze série soubojů vítězně.
     
    90+5
    Julian Brandt a Moukoko sami zabrzdili brejkovou situaci. Dortmund se vydal šetřit čas do rohu, ale Adeyemi tam moc sekund neukrojil.
     
    90+6
    Z Wolfova nedovoleného zákroku pramenila standardní situace. Před branku kroutil balon Paqarada a domácím opět pomohl Hummels, jenž nepustil do zakončení Hüberse.
     
    90+7
    Ještě jeden infarktový moment pro fanoušky BVB! Z rohu propadl míč k Finkgrafemu, který v životní šanci nevtěsnal svůj volej mezi tyče.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Sympatický vzdor Kolína na půdě Signal Iduna Parku do úplného konce nevydržel. Borussia svůj utrápený ofenzivní výkon vykoupila v 88. minutě gólem z rohového kopu, který vstřelil Donyell Malen. Do té doby měl největší šanci druhé půle hostující Adamjan, který svou hlavičkou nechal vyniknout Kobela.
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 10:7. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:11.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:34:44)

    Michal Břuchanský

    Branky: 88. Malen (F. Nmecha)

    Karty:   90+1. Malen (DOR)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 10:7. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:11.
    Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson (84. Hazard), Süle, Hummels, Binsibajní (83. M. Wolf) – Sabitzer, Can (C) (59. F. Nmecha) – Malen, Reus (69. Adeyemi), Brandt – Haller (59. Moukoko).
    Náhradníci: Meyer – Bynoe-Gittens, Özcan, N. Schlotterbeck.

    Trenér: Edin Terzić

    1. FC Kolín nad Rýnem: Schwäbe – Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada – Ljubičić, Martel – Carstensen (90+1. Kilian), Waldschmidt (66. Finkgrafe), Kainz (C) (66. Olesen) – Selke (52. Adamjan).
    Náhradníci: Pentke – Huseinbašić, Christensen, Limnios, Pedersen.

    Trenér: Steffen Baumgart

    Rozhodčí: Aytekin – Beitinger, Thomsen

    Diváci: 81 365
    bahis siteleri