Empoli – Hellas Verona 0:1 (kon.) | Frosinone – Neapol 1:3 (kon.) | Janov – Fiorentina 1:4 (kon.)
Inter – Monza 2:0 (kon.)
konec
Janov CFC
1:4 (0:3)
ACF Fiorentina
Sobota 19.08.2023, 20:45 • Stadio Luigi Ferraris, Janov • Italská Serie A • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny milovníky fotbalu! Tento víkend bude rozehrána také italská Serie A. Já Vás provedu soubojem Janova s Fiorentinou. Domácí se po ročním působení ve druhé lize hned vrátili mezi elitu a další pád už nebudou chtít připustit. Hostující Viola určitě touží čeřit vody na pohárových pozicích.
     
    ACF Fiorentina:
    Fiorentina loni skončila v Serii A osmá, ale na pohárové scéně prožila velmi zajímavou sezónu. Dostala se totiž do finále domácího poháru i evropské Konferenční ligy. V rámci Coppa Italia však podlehla Interu a v KL zase anglickému West Hamu. Oba duely skončily výsledky 1:2. V přípravě Viola odehrála hned osm zápasů s bilancí čtyř výher, dvou remíz a dvou porážek. Nutno říci, že ze silnějších soupeřů dokázala Fiorentina porazit jen francouzské Nice 2:1. Naopak debakl 0:5 utrpěla s CZ Bělehrad a 0:2 podlehla anglickému Newcastlu. Generálka proti OFI Kréta skončila nerozhodně 1:1.

    Z letních posil stojí za zmínku třeba argentinský útočník Lucas Beltrán, který přišel z River Plate, obránce Fabiano Parisi z Empoli, či záložník Arthur, jenž dorazil na hostování z Juventusu.
     
    Janov CFC:
    Celek Janova se vrátil do Serie A po ročním působení o soutěž výše. V loňském ročníku Serie B skončil tento celek na druhém místě, což stačilo na přímý postup. Kouč Alberto Gilardino má k dispozici na nováčka soutěže relativně kvalitní a zkušený kádr, takže cíl by mělo být hrát bez sestupových starostí. V přípravě Grifone odehráli tři zápasy. Podlehli 1:4 Benátkám, poté zdolali 1:0 Monaco a nakonec uhráli bezgólovou remízu s Cremonese. Hráči Janova už za sebou mají také vstup do Coppy Italia. V 1. kole doma zdolali 4:3 druholigovou Modenu.

    Dvěma góly se v poháru uvedl argentinský rodák, ale čerstvý italský reprezentant, Mateo Retegui, jenž přišel do Janova z Bocy Juniors. Klub v létě posílili například také Junior Messias z AC Milan, Koni de Winter z Juventusu, Morten Thorsby z Unionu Berlín či brankář Josep Martínez z Lipska.
     
    Úvodní sestavy:

    Janov CFC: J. Martínez – Dragusin, Bani, Biraschi – Hefti, Frendrup, Badelj (C), Thorsby, Martín – Gudmundsson, Retegui.
    Náhradníci: Leali, Sommariva – Coda, Ekuban, De Winter, Puşcaş, Vásquez, Aramu, Jagiełło.
    Trenér: Alberto Galiardino

    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi (C) – Bonaventura, Arthur, Mandragora – N. González, Nzola, Brekalo.
    Náhradníci: Christensen, Martinelli – Dodô, Sábírí, Infantino, Kokorin, Jović, Duncan, Beltrán, Parisi, Sottil, Lu. Martínez, Amrábat, Comuzzo.
    Trenér: Vincenzo Italiano

    Rozhodčí: Ayroldi – Lo Cicero, Colarossi.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Atmosféra je pořádně bouřlivá. V kotli Janova dokonce hoří světice a ohně.
     
    2
    Cristiano Biraghi házel do domácí šestnáctky dlouhý aut. Pro balón si došel brankář Janova Josep Martínez.
     
    3
    První útočná akce domácích. Na pravém křídle byl rozběhnutý Mateo Retegui. Ten sice neměl v šestnáctce spoluhráče, přesto se po jeho přízemním centru bude kopat roh.
     
    4
    Po rohovém kopu se právě Retegui neprosadil k hlavičce.
     
    5
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Nádherný gól dává CRISTIANO BIRAGHI! Hostující kapitán se ujal míče na levém křídle. Tam obehrál Biraschiho i Baniho a dostal se ke střele, která skončila v bližším horním rohu domácí brány! Brankář Martínez plachtil za balónem marně.
    5. Cristiano BIRAGHI - 0:1
     
    7
    Úvodní ligový zápas tedy začal pro Janov rychlým šokem. Domácí se budou muset snažit o odpověď.
     
    8
    M'bala Nzola dobře napadal rozehrávku domácích s brankářem Martínezem. Ten byl nucen hrát dlouhý míč.
     
    9
    Domácí to zkoušeli po své levé strany. Centr Aarona Martína z levé strany so pohlídal bránící Mandragora.
     
    11
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Hosté vedou už o dva góly! Nicolás González se dostal ke střele z nějakých 20 metrů, která skončila na levé tyči z pohledu brankáře Martíneze. Odražený míč si našel dobíhající GIACOMO BONAVENTURA a ten to měl při dorážce z bezprostřední blízkosti už snadné – 0:2.
    11. Giacomo BONAVENTURA - 0:2
     
    13
    Domácí si rozhodně představovali daleko lepší návrat do Serie A. Zápas sotva začal a Grifone prohrávají už 0:2.
     
    14
    Nzolovi míč na půlícím kruhu odskočil a hrát mohou domácí fotbalisté.
     
    16
    Domácí jsou úvodem zápasu zaskočeni a balón je zatím moc neposlouchá.
     
    17
    Balón šel přes Arthura k Nicolásovi Gonzálezovi. Ten pokračoval na Michaela Kayodeho, který však nedostihl míč na hrací ploše. Vhazuje domácí celek.
     
    19
    Luca Ranieri se pokusil nastartovat M'balu Nzolu, pro něhož to byla příliš dlouhá přihrávka. Domácí začínají od brankáře Josepa Martíneze, jenž přišel z Lipska.
     
    21
    Mateo Retegui ve snaze vybojovat míč zasáhl skluzem Arthura Mela. Domácí útočník za to dostal žlutou kartu.
     
    22
    Žlutá karta také na druhé straně. Cristiano Biraghi podkopl Mortena Frendrupa. Kapitán Violy ukazuje, že hrál i balón, trestu se ale nevyhnul.
     
    24
    Mohlo být sníženo! Odražený míč po standardní situaci si našel kapitán Janova Milan Badelj, jehož křížná rána jen těsně minula pravou tyč Terraccianovy brány.
    24. Badeljova rána těsně minula bránu.
     
    26
    Rozhodčí nyní nařídil přestávku k občerstvení aktérů.
     
    28
    Sudí Ayroldi už dal zase pokyn k zahájení hry.
     
    30
    Hráči Fiorentiny zatím mají zápas pod kontrolou. Nyní v klidu drží míč na svých kopačkách.
     
    31
    Arthur Melo se skvěle uvolnil ve středu hřiště, kde se zbavil dvou protihráčů a následně přenesl hru doleva na Biraghiho.
     
    32
    Luca Ranieri se podle sudího dotkl míče rukou a nemohl tak pokračovat v zakládání útočné akce Fialek.
     
    33
    Hosté se prokombinovali až k pokutovému území soupeře. Tam ale chybělo zakončení.
     
    34
    Hostující Giacomo Bonaventura fauloval zezadu Frendrupa a to bylo za žlutou kartu.
     
    35
    Cristiano Biraghi se pokusil odcentrovat na zadní tyč. Na tuto variantu byl ale připraven domácí brankář Josep Martínez, který si pro míč skočil.
     
    36
    Píská se po útočném faulu Josipa Brekala. Míč pošle do hry brankář Janova Martínez.
     
    38
    Domácí fotbalisté zatím vůbec nevědí, co na Fiorentinu hrát a už se začíná ozývat i pískot diváků, kteří se dosud věnovali spíše podpoře hráčů.
     
    39
    Do zakončení se dostával M'bala Nzola, ale zablokoval ho Biraschi. Bonaventura si vzápětí došel pro rohový kop.
     
    40
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Hosté využili rohový kop a vedou už o tři góly! Centr Cristiana Biraghiho našel NICOLÁSE GONZÁLEZE, jehož hlavička po levé ruce brankáře Martíneze skončila v síti – 0:3.
    40. Nicolás GONZÁLEZ - 0:3
     
    42
    Fiorentina dominuje. M'bala Nzola si nabíhal na přihrávku za obranu a Radu Dragusin měl co dělat, aby ho nepustil do nebezpečného zakončení.
     
    44
    Brankář Fiorentiny Pietro Terracciano zůstává téměř bez práce. To je pro Janov hodně špatná vizitka.
     
    45
    První půle se dohrává. Rozhodčí ale jistě ještě něco nastaví.
     
    45+1
    Tak tři minuty!
     
    45+1
    Morten Frendrup centroval na Matea Reteguie, kterého ale odclonili hostující stopeři a míč lapil brankář Terracciano.
     
    45+3
    Těžko říci, co chtěl dělat Rolando Mandragora. Možná chtěl překvapit domácího brankáře od postranní čáry. Vůbec mu to však nesedlo a míč poslal na tribunu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas byl až překvapivě jednoznačný. Hostující Fiorentina totiž vede na půdě Janova 3:0 a navíc se jedná o naprosto zasloužené skóre. Domácí totiž zmrazil už samotný začátek duelu. V 5. minutě se na levém křídle krásně uvolnil Cristiano Biraghi, který navíc trefil šibenici. O šest minut později pálil González do tyče, jenže odražený balón si našel Giacomo Bonaventura a ten neměl s dorážkou problém. Grifone pak kontrovali jenom ranou Badelje, která těsně minula bránu. Jinak byli neškodní a ve 40. minutě ještě jednou inkasovali, když se hlavou po rohu prosadil Nicolás González. Fiorentina tak směřuje k výhře na úvod sezóny.
     
    Aktéři zápasu už jsou zpátky na hřišti. Za malou chvíli začne druhá půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pohled na hřiště napovídá, že ani jeden z trenérů zatím neučinil žádné střídání. V případě domácího Alberta Gilardina je to možná trochu překvapení.
     
    48
    Na hrací ploše přistála světlice! Ta navíc dopadla těsně vedle hostujícího stopera Luci Ranieriho, což mohlo být velmi nebezpečné! Kus pyrotechniky vylétl z janovského kotle, který ve druhém poločase sídlí za bránou Fiorentiny.
     
    49
    Hra už ale opět pokračuje. Doufejme, že do dalšího průběhu duelu už fanoušci negativním způsobem nezasáhnou.
     
    51
    Albert Gudmundsson vběhl z pravé strany do pokutového území hostí. Jeho zpětnou přihrávku však odkopl do bezpečí Kayode.
     
    53
    Hosté zahrávali rohový kop. Konkrétně Biraghi. Míč se k němu po prvním centru vrátil. Na podruhé ho poslal do náruče Josepa Martíneze.
     
    54
    Hosté dopředu nepospíchají. Míč drží na svých kopačkách, což jim vyhovuje.
     
    54
    Michael Kayode se ocitl v obležení dvou napadajících hráčů Janova. Nakonec to zvládl asi nejlépe, jak mohl. Získal pro hosty aut.
     
    55
    Hosté se velmi snadno prokombinovali až do pokutového území, protože hráči Janova pasivně ustupovali. Nakonec přišla zpětná přihrávka Biraghiho, která nenašla Nzolu.
     
    56
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Tenhle zápas se mění v totální horor z pohledu hráčů a fanoušků Janova! Na centr Giacoma Bonaventury z hloubi pole si seběhl ROLANDO MANDRAGORA, který hlavičkou k pravé tyči upravuje skóre už na 0:4.
    56. Rolando MANDRAGORA - 0:4
     
    58
    Janov právě vstřelil branku!
    Trefují se také domácí! Ti sice neudeřili z rohového kopu, ale Morten Frendrup vrátil odvrácený balón zpátky do pokutového území. Tam si ho našel DAVIDE BIRASCHI, který se uvolnil přes Biraghiho a přes padajícího brankáře Terracciana poslal míč do sítě.
    58. Davide BIRASCHI - 1:4
     
    59
    Střídání v týmu Janov CFC:
    ze hřiště odchází Milan Badelj, přichází Filip Jagiełło,
    ze hřiště odchází Aaron Martín, přichází Caleb Ekuban,
    ze hřiště odchází Silvan Hefti, přichází Johan Vásquez.
     
    62
    Hodina hry za námi. Uvidíme, zda snížení domácí alespoň trochu nakopne.
     
    63
    Nikola Milenković se s tím nyní raději nepáral a před dotírajícím Ekubanem odkopl míč do autu.
     
    64
    Caleb Ekuban se dotkl balónu rukou. Akce Janova je tedy zastavena.
     
    65
    M'bala Nzola sklepl míč pro Josipa Brekala, který pálil zpoza pokutového území nepřesně.
     
    66
    Na druhé straně se dostal do zakončení Albert Gudmundsson, jehož pokus ale zablokoval bránící Arthur Melo.
     
    67
    Nějaký tlak Rossoblù se zatím nekoná. Fiorentina má duel nadále pod kontrolou.
     
    69
    Hosté poměrně hezky kombinovali. Arthurovi pak utekl míč, ovšem hráči Violy ho zase vybojovali zpátky.
     
    70
    Na pravé straně postupoval dopředu Kayode. Jeho následný centr nepropadl až k M'balovi Nzolovi.
     
    71
    Hosté drží hru daleko od své brány a ještě znepříjemňují soupeři rozehrávku vysokým napadáním.
     
    72
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Nicolás González, přichází Riccardo Sottil.
     
    72
    Máme tu přestávku na občerstvení hráčů.
     
    74
    A po krátkém přerušení se opět hraje.
     
    75
    Nový muž na hřišti Riccardo Sottil se nechal faulovat Frendrupem. Rozehrávají hosté.
     
    76
    Na hranici šestnáctky se dostal k míči Nikola Milenković. Jeho střela skončila nad bránou, ale byla zřejmě tečována. Fialky tak budou zahrávat rohový kop.
     
    77
    Zajímavý míč směřoval na zadní tyč. Tam ale došlo k útočnému faulu a rozehrávat tak bude domácí brankář.
     
    79
    Střely na bránu – 1:5
     
    80
    Mattia Bani poměrně ostře fauloval Riccarda Sottila. Domácí obránce dostal žlutou kartu.
     
    81
    Začala nám poslední desetiminutovka duelu a zdá se, že o osudu zápasu je rozhodnuto.
     
    82
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Michael Kayode, přichází Dodô,
    ze hřiště odchází Rolando Mandragora, přichází Alfred Duncan.
     
    82
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází M'bala Nzola, přichází Lucas Beltrán.
     
    84
    Šance domácích! Mateo Retegui hlavičkoval po dobrém centru a Pietro Terracciano musel vytáhnout reflexivní zákrok!
    84. Reteguiovu hlavičku vyrazil hostující gólman.
     
    85
    Na levém křídle kličkoval Riccardo Sottil. Hostující křídelník nakonec nevymyslel nic nebezpečného.
     
    86
    Od domácích tomu chybí nějaká snaha zatlačit na rozehrávku soupeře. Hráči Janova jsou v tomto ohledu hodně pasivní.
     
    87
    Nikola Milenković si v souboji lehce přidržel Gudmundssona. Žlutou kartu nedostal za faul, ale až za následné podrážděné gesto.
     
    88
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Giacomo Bonaventura, přichází Gino Infantino.
     
    90
    Lucas Beltrán dostal přihrávku za obranu a jeho zakončení musel vyrážet nohou Martínez. Jednalo se asi o mírný ofsajd, jelikož však gól nepadl, nikdo to už zkoumat nebude.
    90. Beltránova šance.
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví čtyři minuty!
     
    90+1
    K hlavičce se dostal na zadní tyči Morten Thorsby. Hostující bránu ale nedokázal trefit.
     
    90+3
    Zápas se chýlí ke svému konci. Míč mají na kopačkách fotbalisté Fiorentiny.
     
    90+4
    Ještě prudký centr Ranieriho, který nakonec nedolétl až na hlavu Beltrána.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Fotbalistům Janova se první zápas p návratu do Serie A vůbec nepovedl Fiorentině podlehli 1:4. Hotovo bylo v podstatě už po prvním poločase. V 11. minutě vedli hosté po trefách Cristiana Biraghiho a Giacoma Bonaventury 2:0 a ještě do poločase přidal třetí gól Nicolás González. Deset minut po změně stran navíc zužitkoval Bonaventurův centr Rolando Mandragora. Domácí krátce poté alespoň korigovali zásluhou Davideho Biraschiho, ale na víc už v tomto utkání neměli.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 31 % : 69 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:13. (22:48:53)

    Martin Augustin

    Branky: 58. Biraschi (Frendrup) – 5. Biraghi (Nzola), 11. Bonaventura, 40. N. González (Biraghi), 56. Mandragora (Bonaventura)

    Karty:   21. Retegui (JAN), 80. Bani (JAN) – 22. Biraghi (FIO), 34. Bonaventura (FIO), 87. Milenković (FIO)


    Držení míče: 31 % : 69 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:13.
    Janov CFC: J. Martínez – Dragusin, Bani, Biraschi – Hefti (59. Vásquez), Frendrup, Badelj (C) (59. Jagiełło), Thorsby, Martín (59. Ekuban) – Gudmundsson, Retegui.
    Náhradníci: Leali, Sommariva – Coda, De Winter, Puşcaş, Aramu.

    Trenér: Alberto Gilardino

    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Kayode (82. Dodô), Milenković, Ranieri, Biraghi (C) – Bonaventura (88. Infantino), Arthur, Mandragora (82. Duncan) – N. González (72. Sottil), Nzola (82. Beltrán), Brekalo.
    Náhradníci: Christensen, Martinelli – Sábírí, Kokorin, Jović, Parisi, Lu. Martínez, Amrábat, Comuzzo.

    Trenér: Vincenzo Italiano

    Rozhodčí: Ayroldi – Lo Cicero, Colarossi
    bahis siteleri