AEK Atény – Ajax 1:1 (kon.) | Aris Limassol – Rangers 2:1 (kon.) | Real Betis – Sparta 2:1 (kon.)
Freiburg – West Ham 1:2 (kon.) | Marseille – Brighton 2:2 (kon.) | Raków – Sturm Graz 0:1 (kon.)
Sporting – Atalanta BC 1:2 (kon.) | Bačka Topola – Olympiakos 2:2 (kon.) | AS Řím – Servette 4:0 (kon.)
Häcken – Karabach 0:1 (kon.) | Liverpool – St.Gilloise 2:0 (kon.) | Maccabi Haifa – Panathinaikos 0:0 (kon.)
Molde – Leverkusen 1:2 (kon.) | Slavia – Šeriff Tiraspol 6:0 (kon.) | Toulouse – Linz 1:0 (kon.)
Villarreal – Rennes 1:0 (kon.)
konec
Olympique Marseille
2:2 (2:0)
Brighton & Hove Albion
Čtvrtek 05.10.2023, 18:45 • Stade Vélodrome, Marseille • Evropská liga • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Hezké odpoledne všem fotbalovým fanouškům, po dvou týdnech se na scénu vracejí pohárové zápasy všech tří evropských soutěží. Jednou z nich je i Evropská liga, v rámci které se také utkají celky Olympique Marseille a Brightonu. Příjemnou zábavu!
     
    Olympique Marseille
    Klub z Marseille, které leží v jižní části Francie, si v minulé sezoně zahrál prestižnější Ligu mistrů. Ve skupině se utkal s hráči anglického Tottenhamu Hotspurs, německého Eintrachtu Frankfurt a portugalského Sportingu Lisabon. Ve velmi zajímavě obsazené skupině však obsadil až nepostupové čtvrté místo a jeho pouť tímto ročníkem tak skončila již v základní skupině.
    Letošní ročník pak Les Olympiens zahájili v posledním předkole milionářské soutěže, kde se střetli s řeckým Panathinaikosem. Francouzský klub sice prohrál úvodní venkovní duel, ve druhém se mu však podařilo stáhnout jednogólové manko a tento dvojzápas nakonec dospěl až do penalt. V této loterii se ale smolařem stal marseillský Matteo Guéndouzi, který jako jediný svůj pokutový kop neproměnil a Olympique tak bude v letošní sezoně působit v Evropské lize.
     
    Brighton & Hove Albion
    Anglický klub, sídlící ve stejnojmenném městě, působil ještě relativně nedávno ve třetí lize. Po vstupu britského sportovní sázkaře a podnikatele Tonyho Blooma však klub začal velmi rychle prosperovat a v dnešní době je schopen potrápit přední celky Premier League.
    Díky parádnímu šestému místu z poslední sezony byli „Seagulls“ nasazeni přímo do losu o Evropskou ligu. Nakonec jim byly přiděleny celky řeckého AEK, nizozemského Ajaxu Amsterdam a zmiňovaného Olympique Marseille. Svou první účast v historii v evropských soutěžích ale Brighton nezvládl, s aténským AEK padl doma 2:3. Domácím nestačily ani dva penaltové góly Brazilce Joaa Pedra, který sem přestoupil v letním přestupovém období z druholigového Watfordu jako nejdražší fotbalista v historii Brightonu.
     
    Marseille – koho sledovat
    Za pozornost určitě stojí senegalský expres Ismaila Sarr, který u Les Olympiens podepsal smlouvu v létě letošního roku. Letos se prozatím prosadil dvakrát.
    V létě pak do tohoto francouzského klubu dorazil také Pierre-Emerick Aubameyang, který za svou kariéru prošel kluby jako AC Milán, Barcelona nebo Chelsea, většina fanoušků si ho však bude pamatovat z působení v Borussii Dortmund a Arsenalu.
    V záloze Marseille od letošního ročníku působí také Geoffrey Kondogbia, který dorazil také jako letní posila z Atlética Madrid.
    Naopak druhou sezonu už v marseillském klubu kroutí Jonathan Clauss, který z pozice pravého obránce velmi často také podporuje útok. Výsledkem je pak deset asistencí z minulé sezony.
     
    Brighton – koho sledovat
    Na straně anglického celku by byla chyba přehlédnout třeba Pervise Estupiňána, který byl v určitých momentech spojován s přestupem do velkoklubů nejenom na Ostrovech. Ekvádorský pětadvacetiletý obránce si za svou kariéru zahrál za poustu týmů jako Watford, Udinese či Villarreal, s kterým také zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Evropské ligy.
    Do zálohy v létě pak „Seagulls“ přivítali anglickou legendu Liverpoolu Jamese Milnera, který tak na sebe obléknul dres už sedmého anglického celku.
    Další letní posilou byl španělský křídelník Ansu Fati, který byl před lety považován za zázračné dítě španělského fotbalu. V Anglii je na ročním hostování z Barcelony.
    Mezi další hvězdy pak patří třeba Japonec Kaoru Mitoma, zmiňovaný Brazilec Joao Pedro, paraguajský talent Julio Ensico nebo bývalý hráč Arsenalu a Manchesteru United Danny Welbeck.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Marseille: López – Clauss, Mbemba, Balerdi, Murillo – Harít, Veretout, Rongier (C), Correa – Aubameyang, Ndiaye.
    Náhradníci: Ngapandouetnbu, Blanco – Únáhí, Vitinha, Lodi, Meïté, Sarr, Nadir, Soglo, Caprice, Tunkadi.
    Trenér: Gennaro Gattuso

    Brighton & Hove Albion: Steele – Lamptey, van Hecke, Dunk (C), Veltman – Dahoud, Groß – March, Mitoma, Fati – Welbeck.
    Náhradníci: McGill, Verbruggen – Igor, Webster, Pedro, Gilmour, Baleba, Adingra, Ferguson, Buonanotte, Hinshelwood.
    Trenér: Roberto De Zerbi

    Rozhodčí: Balakin – Berkut, Zaporozhenko.
     
    Hráči obou ceků jsou na hrací ploše, zápas za chvíli začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí Marseille nastoupilo v tradičních bílo-modrých dresech, hosté z Anglie dnes hrají v černo-zelených kombinacích.
     
    2
    Po zblokovaném pasu Rongiera se do protiútoku dral Welbeck, u půli hřiště byl ale čistě zastaven.
     
    4
    Další kombinace hostů začíná až u brankáře Steeleho.
     
    4
    Tariq Lamptey při rozehrávce faulován Correou, Brighton bude rozehrávat.
     
    5
    Následně však míč na kopačky domácího celku odevzdal stoper Dunk, který svým vzdušným centrem našel pouze brankáře Marseille.
     
    5
    Útok francouzského celku po pravé straně ztroskotal na chybné přihrávce Joaquina Correy.
     
    6
    Pascal Gross byl při rozehrávce obrán o míč Correou, Marseille bude rozehrávat zajímavou strandardku si z třceti metrů od branky Brightonu.
     
    7
    Z ní pálil přímo Harit, jeho ránu raději zvedl na rohový kop brankář Steele.
     
    9
    Aubameyang centroval do vápna anglického celku, v něm pak došlo k souboji mezi Haritem a Lampteym, z kterého odpadl domácí křídelník, hlavní rozhodčí Balakin však zůstal klidný a nechal pokračovat ve hře.
     
    10
    Marseille bude kopat po zákroku van Heckeho rohový kop.
     
    11
    Poprvé o sobě dali vědět také hosté, Mitoma zachytil velmi nepřesnou přihrávku brankáře a poté centroval na Fatiho, který však při pokusu o zakončení míč díky zákroku obránce Marseille ztrácí.
     
    14
    Clauss dobře zachytil přihrávku Dahouda a vybídl k náběhu Ndiayeho, toho však na hraně pokutového území čistě odzbrojil účastník posledního Mistrovství světa Lamptey.
     
    15
    Jonathan Clauss přihrávku od Harita na hrací ploše nestihne, brankář hostů tak bude rozehrávat.
     
    17
    Akce Marseille úspěšně neskončila, rozehrávají tedy hostující fotbalisté.
     
    18
    Po zisku míče to zkraje hřiště zkoušel Veretout, který si míč nakonec navedl na střelu, tu mu však úspěšně zblokoval jeden z defenzivních hráčů na roh.
     
    19
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Marseille teď ukázalo, jak je fotbal jednoduchý! Po rohovém kopu zůstali domácí v držení míče. Jonathan Clauss si narazil míč s Correou a poté poslal do pokutového území přesnou přihrávku, kterou zakončil CHANCEL MBEMBA mimo dosah brankáře!
    19. Chancel MBEMBA - 1:0
     
    21
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Tak Les Olympiens jdou rychle do dvougólového vedení!
    Vše začalo u stopera Brightonu Dunka, kterému míč trstuhodně proskočil mezi nohami a stal se lehkou kořistí pro Harita, který si jej kousek povezl a poté přihrál do pokutového území na JORDANA VERETOUTA, který byl při zakončení pravděpodobně faulovaný, to ale nic nezměnilo na tom, že stihl zakončit. Brankář Steele se jen ohlédl.
    21. Jordan VERETOUT - 2:0
     
    23
    Bude Marseille kopat penaltu? po standardce totiž ve vápně pravděpodobně zahrál jeden z domácích hráčů ve vápně rukou.
     
    25
    Tak penalta to nebude, Brightno tak bude rozehrávat.
     
    28
    Střela Welbecka po přťuknutí Marche míří vysoko nad branku.
     
    30
    Akce francouzského týmu zastavena, Brighton míří do protiútoku.
     
    31
    Avšak Kaoru Mitoma byl úspěšně zastaven defenzivou soupeře.
     
    32
    Amín Harit se sice snažil rychle prodloužit míč na Murilla, jeho přihrávka však přesná nebyla a končí na kopačkách hráčů soupeře. Následně Marseille vysvobozuje faul na stopera Balerdiho.
     
    33
    Před rychlíkem Mitomou zahrává míč na aut tak trochu po „neuerovsku“ gólman francouzského celku.
     
    35
    A mohlo to být o tři branky! Obrana Brightonu nechala trestuhodně příliš prostoru Amínovi Haritovi, který tak vypálil zpoza šestnáctky. Výsledkem byla velmi kvalitní rána, která možná trochu vylekala brankáře Steeleho, ten si s ní však velmi dobře poradil a dokázal si vyrazit na roh.
     
    37
    Na druhé straně byl centr Marche sražen na roh pro „Seagulls“.
     
    38
    Z centru od rohového praporku hlavičkuje vysoko nad stoper a kapitán hostů Lewis Dunk.
     
    40
    Murillo se s trochou štěstí probil přes levou stranu, vzápětí však o míč přichází a novým držitelem se tedy stávají fotbalisté anglického klubu.
     
    42
    Danny Welbeck si sebral míč a popovezl jej směrem k brance Marseille, před pokutovým územím však o míč přichází.
     
    42
    Největší šance Brightonu! Na centr ze středu hřiště si naběhl Ansu Fati a hlavičkoval, brankář López však proti zakončení španělského fotbalisty, který se v Anglii na hostování z Barcelony, skvěle zasáhl a vyrazil střelu mířící k levé tyči na rohový kop.
     
    43
    Rohový kop hosté nezužitkovali.
     
    45
    Marseille ve 45. minutě dlouho obléhalo pokutové území Brightonu, následně byl však jejich centr sražen k brankáři Steelemu.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Parádní přihrávku za obranu obdržel Danny Welbeck, proti jeho zakončení ve skluzu se ale vyznamenal brankář López, který jej vyrazil nohou!
     
    45+1
    Na druhé straně pálí po průniku Correy Veretout velmi vysoko.
     
    45+2
    Solly March z voleje netrefuje branku, poločas se blíží.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po první půli odcházejí do kabin určitě spokojenější hosté, kteří vedou po trefách Mbemby a Veretouta 2:0. Poprvé se skóre měnilo v 19. minutě, když se po akci Jonathana Clausse trefil stoper Marseille Chancel Mbemba a poslal svůj tým do vedení. O dvě minuty později pak vedení navýšil Jordan Veretout, který využil chyby obránce Dunka a skvělé přihrávky Harita ke zvýšení skóre. Tato rána prošla brankáři Steelemu mezi nohami.
    Další šance jsme pak mohli vidět na obou stranách, avšak proti střele Harita či hlavičce Fatiho se vyznamenali oba brankáři.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas začali rozehrávkou hosté z Anglie.
     
    47
    Harit obral o míč na kraji hřiště Brighton, následně ale po souboji s Mitomou v pokutovém území upadl. Hlavní rozhodčí však zůstal ledově klidný.
     
    49
    Roh pro domácí.
     
    50
    Už chvíli se nehraje, probíhá ošetřování střelce druhé branky, tedy Jordana Veretouta.
     
    51
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Jordan Veretout, přichází Azzáedín Únáhí.
     
    52
    Po obranném zákroku Mbemby mířil dopředu rychlík Harit, kouek před pokutovým územím však byl zastaven Tariqem Lampteym. Maročan však poté upadl a zůstal ležet na trávníku.
     
    53
    A stále probíhá ošetřování ofenzivního fotbalisty Marseille, se kterým to moc dobře nevypadá.
     
    54
    Harit už zpátky na nohou, hra pokračuje.
     
    54
    Brighton právě vstřelil branku!
    Brighton dává velmi důležitý gól a snižuje na 1:2! Na levé straně to skvěle udělal Lamptey, který se prodral okolo Rongiera a posunul míč na Mitomu, který pak velmi rychle přihrál na PASCALA GROSSE, který nebyl nikým bráněný a zakončení tak měl snadné. Brankář López byl úplně bez šance. Asistence: Kaoru Mitoma.
    54. Pascal GROSS - 2:1
     
    56
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Pascal Groß).
     
    59
    Danny Welbeck ztratil míč, následně do hracího předmětu jen tak práskl Lamptey, který svou ranou vystrašil tak možná fanoušky v hledišti.
     
    61
    Pierre-Emerick Abameyang se k zakončení nedostal, před ním odvrátil míč k brankáři Steelemu van Hecke.
     
    62
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Pierre-Emerick Aubameyang, přichází Vitinha,
    ze hřiště odchází Joaquín Correa, přichází Ismaïla Sarr.
     
    63
    Brighton vhazoval na levé straně, pak ale o balon díky nepřesné přihrávce přichází. Domácí budou vracet míč do hry u středové lajny.
     
    64
    Velmi aktivní Harit obešel několik hráčů soupeře na pravé straně, pak ale svým centrem hledal Vitinhu, který se k míči přes obránce anglického celku nedokázal protlačit.
     
    65
    Rohový kop pro Brighton.
     
    65
    Po centru Grosse hlavičkoval nebezpečně van Hecke, svým pokusem však trefil jen hráče soupeře. Následuj další roh.
     
    66
    A z brejku mohli hned udeřit domácí! Brankář López našel přesným výkopem až za všmi obránci pohybujícího se Vitinhu, který si míč zpracoval, poté udělal kličku obránci a vypálil, stoper hostí se však do souboje stihl vrátit a ránu portugalského snajpra zblokoval.
     
    68
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Ansu Fati, přichází João Pedro,
    ze hřiště odchází Mahmoud Dahoud, přichází Billy Gilmour.
     
    68
    Další akci začínají „Seagulls“ až u svých stoperů tedy van Heckeho a Dunka.
     
    69
    Přihrávka na Joaa Pedra byla velmi nepřesná, domácí budou vhazovat u vlastní branky.
     
    70
    Přihrávku za obranu od Ndiayeho likviduje brankář Steele před střídajícím senegalským expresem Ismailou Sarrem.
     
    72
    Po zákroku Pedra na Balerdiho se ozvala píšťalka hlavního sudího dnešního zápasu, balon bude přidělen spoluhráčům argentinského stopera.
     
    73
    A Brighton mohl po rychlém brejku vyrovnat! Po přihrávce ze středu pole utíkal sám na brankáře Lópeze Kaoru Mitoma. Japonec sice postupoval trochu z úhlu, zakončit však dokázal a španělský brankář domácích měl plné ruce práce s jeho ostrou střelou.
     
    75
    Další akci začne domácí Marseille u svého brankáře.
     
    76
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Danny Welbeck, přichází Evan Ferguson,
    ze hřiště odchází Solly March, přichází Simon Adingra.
     
    78
    Další šance anglického celku! Mitoma udělal skvělou kličku obránci, následně přihrával před branku na Joaa Pedra, který sice zakončoval z lehce akrobatické pozice, i tak ale dokázal branku Lópeze trefit. Španělský brankář však druhý inkasovaný gól nepřipustil a ránu Brazilce vyrazil na roh.
     
    79
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Iliman Ndiaye, přichází Renan Lodi.
     
    80
    Hosté rozehrávali standardku, přetažený centr vracel do ohně Mitoma, naneštěstí však trefil svého spoluhráče van Heckeho, od kterého se pak míč odrazil za brankovou čáru.
     
    82
    Joao Pedro zezadu poslal k zemi Harita, hlavní rozhodčí Balakin mu píská faul.
     
    84
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Jöel Veltman).
     
    84
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Lewis Dunk).
     
    84
    Žlutá karta pro tým Olympique Marseille (Ismaïla Sarr).
     
    85
    Před Mitomou odehrává míč do autu Jonathan Clauss.
     
    87
    Jonathan Clauss poslal v pokutovém území k zemi Lampteyho, Brighton bude kopat penaltu!
    87. Penaltový zákrok
     
    87
    Žlutá karta pro tým Olympique Marseille (Jonathan Clauss).
     
    88
    Penaltu bude zahrávat Brazilec Joao Pedro.
     
    88
    Brighton právě vstřelil branku!
    Hosté v 88. minutě vyrovnávají! JOAO PEDRO poslal penaltu do levé části branky, brankář López si vybral pravou stranu a Brighton tak dává veledůležitý gól!
    88. João PEDRO - 2:2
     
    89
    Žlutá karta pro tým Olympique Marseille (Leonardo Balerdi).
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 7 minut.
     
    90+1
    Po nepřesném nákopu Mbemby bude vracet míč do hry Veltman.
     
    90+2
    I přes snahu Vitinhy zůstal míč u kopaček hostů.
     
    90+2
    Těsně před vápnem doslova poslal k zemi Balerdi Joaa Pedra, toto vypadá na zajímavou standardku!
     
    90+3
    Ke standardce si stoupl kapitán Lewis Dunk, zakončil však jen do zdi.
     
    90+4
    Na druhé straně byl Claussův centr ztečován nad branku hostů, domácí mají výhodu rohového kopu.
     
    90+5
    Po rozehrání zakončoval záložník Únáhí, brankář Steele však jeho přízemní ránu kryje v rukavicích.
     
    90+5
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Evan Ferguson).
     
    90+7
    V sedmé nastavené minutě bude brankář Marseille rozehrávat od vlastní branky, vše spěje k remíze.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Atraktivní duel základní skupiny Evropské ligy mezi Olympiquem Marseille a anglickým Brightonem končí za nerozhodného výsledku 2:2.
    Po první půli to vypadalo na jasnou záležitost, neboť Les Olympiens odcházeli do kabin za stavu 2:0 po trefách stopera Chancela Mbemby a ráně francouzského záložníka Jordana Veretouta. Naopak proti ráně Harita velmi dobře zasáhl brankář Steele. Na druhé straně se pak neujala hlavička Ansu Fatiho.
    Do druhé půle však vstoupil jiný Brighton, který působil výrazně živějším dojmem než jejich soupeř. A také se „Seagulls“ dostali brzo na rozdíl jediné branky, a to když práci Lampteyho s Mitomou dokončil brankou Pascal Gross. V 73. minutě pak mohl vyrovnat právě Japonec Mitoma, při brejkové situaci ho však vychytal gólman domácích. A tak se hosté vyrovnání dočkali až v 88. minutě, když Joao Pedro proměnil penaltu a ukončil tak listinu střelců v dnešním zápase.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 3:7. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 10:10.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne a třeba zase někdy na počtenou! (20:58:25)

    Matěj Skula

    Branky: 19. Mbemba (Clauss), 21. Veretout (Harít) – 54. Groß (Mitoma), 88. Pedro (pen.)

    Karty:   84. Sarr (OMA), 87. Clauss (OMA), 89. Balerdi (OMA) – 56. Groß (BRN), 84. Veltman (BRN), 84. Dunk (BRN), 90+5. Ferguson (BRN)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 3:7. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 10:10.
    Olympique Marseille: López – Clauss, Mbemba, Balerdi, Murillo – Harít, Veretout (51. Únáhí), Rongier (C), Correa (62. Sarr) – Aubameyang (62. Vitinha), Ndiaye (79. Lodi).
    Náhradníci: Ngapandouetnbu, Blanco – Meïté, Nadir, Soglo, Caprice, Tunkadi.

    Trenér: Gennaro Gattuso

    Brighton & Hove Albion: Steele – Lamptey, van Hecke, Dunk (C), Veltman – Dahoud (68. Gilmour), Groß – March (76. Adingra), Mitoma, Fati (68. Pedro) – Welbeck (76. Ferguson).
    Náhradníci: McGill, Verbruggen – Igor, Webster, Baleba, Buonanotte, Hinshelwood.

    Trenér: Roberto De Zerbi

    Rozhodčí: Balakin – Berkut, Zaporozhenko
    bahis siteleri