Aberdeen – Frankfurt 2:0 (kon.) | Fenerbahce – Trnava 4:0 (kon.) | Ferencváros – Fiorentina 1:1 (kon.)
Genk – Čukarički 2:0 (kon.) | Legia – Alkmaar 2:0 (kon.) | Ludogorec – Nordsjaelland 1:0 (kon.)
PAOK – Helsinki 4:2 (kon.) | Zrinjski Mostar – Aston Villa 1:1 (kon.) | Club Bruggy – Bodö/Glimt 3:1 (kon.)
Dinamo Záhřeb – FC Ballkani 3:0 (kon.) | Lille – KÍ Klaksvík 3:0 (kon.) | Lugano – Besiktas 0:2 (kon.)
Maccabi Tel Aviv – Gent 3:1 (kon.) | Slovan Bratislava – Olimpija Lublaň 1:2 (kon.) | Plzeň – Astana 3:0 (kon.)
Zorja Luhansk – Breidablik 4:0 (kon.)
konec
Fenerbahce Istanbul
4:0 (1:0)
FC Spartak Trnava
Čtvrtek 14.12.2023, 18:45 • Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi, Istanbul (TUR) • Evropská konferenční liga • Skupina H
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Hezký čtvrteční podvečer. Evropská konferenční liga má na programu závěrečné zápasy v rámci skupinové fáze. V "háčku" je situace hodně zamotaná. Ve hře o postup jsou hned tři týmy. Jedním z nich je i turecký Fenerbahce Istanbul, jenž doma přivítá FC Spartak Trnava. Slovenský zástupce má naopak jistotu posledního místa, a s pohárovou Evropou se tak pro tuto sezonu rozloučí.
     
    Fenerbahce mělo parádní nástup, když vyhrálo úvodní tři zápasy. O vedoucí příčku, která zaručuje účast rovnou v osmifinále, ale postupně přišlo, neboť v posledních dvou kolech již zaznamenalo venkovní porážky 0:2 s Ludogorcem a 1:6 s Nordsjaellandem. V tabulce má klub z Istanbulu devět bodů stejně jako druhý Ludogorec. Ten ale čeká ve čtvrtek vzájemný souboj s vedoucím Nordsjaellandem, jenž má jen o bod více, a tak je jasné, že má Fenerbahce postup ve svých rukou. Za jistých okolnostní může ale Turkům stačit i remíza nebo dokonce porážka.
     
    Trnavě půjde v její pohárové derniéře de facto už jen o čest. Spartak uhrál za pět zápasu jediný bod, paradoxně na hřišti vedoucího Nordsjaellandu, kde remizoval díky brance Ďuriše před měsícem 1:1. V minulém utkání pak Trnava prohrála smolně 1:2 s Ludogorcem Razgrad. Bulharský tým rozhodl o svém triumfu až v páté minutě nastavení.
     
    První vzájemné střetnutí zvládlo lépe Fenerbahce. 5. října zvítězilo na západě Slovenska 2:1. Na domácím stadionu bude turecký klub ještě o to větším favoritem, navíc za situace, kdy má podstatně větší motivaci než jeho soupeř. Jakýkoliv bodový zisk Trnavy by se tak ve čtvrtek rovnal senzaci, ale nechme se překvapit. Fotbal umí být občas hodně nevyzpytatelný.
     
    Úvodní sestavy:

    Fenerbahce Istanbul: Eğribayat – Osayi-Samuel, Djiku, Oosterwolde, Kadioglu – Szymański, Yüksek, Fred – Kahveci, Džeko (C), Tadić.
    Náhradníci: Akyüz, Livaković – Akcicek, Aziz, Batshuayi, Crespo, Kent, King, Nayir, Ünder, Yandaş.
    Trenér: Ismail Kartal

    FC Spartak Trnava: Takáč – Koštrna (C), Djurić, Kóša, Šulek – Bukata, Zeljković, Bernát – Ofori, Ďuriš, Azango.
    Náhradníci: Rusov, Vantruba – Djuričin, Kompan Breznik, Oseni, Paur, Procházka, Ujlaky.
    Trenér: Michal Gašparík

    Rozhodčí: Stavrev – Kostadinov, Petreski (všichni MKD).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Po Koštrnově nákopu do pokutového území se odraženého míče zmocnil Azango. Ten následně přihrál Jánu Bernátovi, jenž vystřelil po zemi přesně doprostřed branky. Snadný zákrok pro İrfana Cana Eğribayata.
     
    3
    Dušan Tadić se u brankové čáry pustil do souboje o balon s trojnásobnou přesilou. Nakonec vybojoval pro Fenerbahce první rohový kop.
     
    4
    Roh rozehrál centrem z levé strany Sebastian Szymański. Edin Džeko se k míči nedostal. Trnava se osvobozuje.
     
    5
    V dobré možnosti se octl Bright Osayi-Samuel. Po Kahveciho přihrávce z pravé strany střílel v pokutovém území do jednoho z protihráčů.
     
    6
    Domácí tým zahrával další rohový kop, a sice poté, co Andrej Djurić na poslední chvíli dostoupil Edina Džeka. Po následném centru na přední tyč byl pískán útočný faul Djikua na Ďuriše.
     
    8
    Hráči Fenerbahce po pomalejším začátku převzali taktovku zápasu. Hraje se především na branku Trnavy. Žádný vážnější okamžik ještě Dominik Takáč řešit nemusel.
     
    10
    Martin Bukata zasáhl někam do oblasti břicha Ferdiho Kadioglua. Je pískáno proti brance Spartaku.
     
    11
    Andrej Djurić odkopl míč před aktivním Fredem na další rohový kop. Sebastian Szymański po rozehrávce nakrátko centroval na bližší tyč. Obrana Trnavy balon dostala až za půlící čáru.
     
    12
    Edin Džeko obešel na pravém okraji vápna Sebastiana Kóšu a navedl si míč na střelu. Měl to dost z úhlu, jeho křižný pokus zamířil dost za vzdálenější tyčku.
     
    13
    Ján Bernát si v souboji se Sebastianem Szymańskim pomohl rukama. Druhý jmenovaný skončil na trávníku. Je znovu pískáno.
     
    15
    Azangova přihrávka na Michala Ďuriše byla nepřesná. Útočit může opět Fenerbahce, které momentálně kombinuje poblíž středového kruhu.
     
    16
    Fenerbahce drží balon, cestičku do trnavského vápna ale v těchto chvílích hledá marně. Pokus o dlouhý nákop za obranu skončil pasem do zámezí.
     
    18
    Rychlá akce domácího týmu po levém křídle. Ferdi Kadioglu nezastihl po narážečce se spoluhráčem míč na hrací ploše. Utekl mu za zadní čáru. Rozehrávat bude znovu Dominik Takáč.
     
    20
    Sledujeme stále velice podobný obrázek. Fenerbahce kombinuje s míčem na polovině Trnavy, ale do střeleckých pozic se ne a ne dostat. Spartak zatím velice pozorně brání. I tentokrát se bude po dobrém obranném zákroku Adriana Zeljkoviće, jenž ustřežil na levé straně Dušana Tadiće, rozehrávat jen od slovenské branky.
     
    22
    Edin Džeko mohl zničehonic otevřít skóre! Obdržel dloubák před malé vápno. Střelou z první nechal vyniknout Dominika Takáče, jenž tygřím skokem míč mířící k levé tyči vytěsnil na rohový kop. Z toho už Fenerbahce nezahrozilo.
    22. Džeko spálil velkou šanci
     
    25
    Urputné dobývání trnavského pokutového území pokračuje. Fredův nákop z pravé strany odhlavičkoval ze šestnáctky Andrej Djurić.
     
    26
    Zpoza pokutového území zvolil odvážnou střelu levačkou Sebastian Szymański. Jeho pokus se stočil poměrně dost nad branku.
     
    27
    Andrej Djurić chtěl znovu odvrátit Fredův centr. Míč netrefil čistě a dostal nechtěně do šance Edina Džeka. Ten nestačil reagovat ideálně a mířil pouze nad branku.
     
    28
    Sebastian Kóša ustřežil nabíhajícího Edina Džeka. Následně si na hostujícího zadáka nepřišel ani Fred.
     
    30
    Alexander Djiku přišlápl nohu Michalu Ďurišovi, který skončil s bolestivou grimasou na zemi. Žlutá karta.
     
    31
    A hned vzápětí další. Martin Bukata trefil zezadu do stehna Freda. Makedonský arbitr Stavrev musel oba jmenované udržet od sebe. Vypadali, že by se do sebe rádi pustili.
     
    32
    Spartak pokračuje ve výborné defenzivě. Po zákroku Kelvina Oforiho se museli domácí vrátit pro balon až na vlastní polovinu.
     
    33
    Edin Džeko si zasekl míč před Andrejem Djurićem a vysunul na pravé straně šestnáctky do obrovské šance Brighta Osayie-Samuela. Toho vychytal tváří v tvář Dominik Takáč, jenž střelu vyrážel z malého vápna parádním zákrokem nad břevno!
    33. Osayi-Samuel nechal vyniknout Takáče.
     
    36
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Nyní už ale musí Dominik Takáč lovit míč ze sítě. Dušan Tadić vymyslel další skvostnou přihrávku na levou stranu šestnáctky. FERDI KADIOGLU postupně obešel dva protihráče a střelou po zemi na bližší tyč překonal brankáře Spartaku.
    36. Ferdi KADIOGLU - 1:0
     
    38
    Domácí fotbalisté jsou nadále při chuti. Znovu už Spartak svírají na jeho polovině. V ochozech to v těchto chvílích žije.
     
    39
    Ján Bernát přišel o balon a Fenerbahce nasadilo k rychlému protiútoku. Závěrečnou přihrávku na Edina Džeka naštěstí pro Trnavu zpacifikoval Kristián Koštrna.
     
    40
    Další ofenzivní snaha Fenerbahce ztroskotala na nepřesném nákopu. Balon skončil pouze u Dominika Takáče.
     
    42
    Dominik Takáč si pohodlně stáhl do rukavic centr ze strany – z jeho pohledu té pravé. Bright Osayi-Samuel následně usedl bez cizího zavinění na trávník. Vypadá to na nějaký problém se stehenním svalem.
     
    44
    Skoro dvě minuty se kvůli ošetřování domácího záložníka nehrálo. Nyní už se pokračuje. Uvidíme, kolik makedonský rozhodčí nastaví.
     
    45
    Spartak se po delší době dostal na dostřel domácí branky. Philip Azango posunul míč nalevo na Kristiána Koštrnu. Ten ale balon před svatyni Fenerbahce nedostal.
     
    45+1
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    45+1
    Neuvěřitelné, co teď spálil Sebastian Szymański! İrfan Can Kahveci střílel po zemi k pravé tyči. Dominik Takáč se vrhl na zem a balon vyrazil k prvně jmenovanému, který měl před sebou odkrytou branku. Hlavičkoval ale trestuhodně nad břevno.
    45+1. Kahveci odmítl navýšení náskoku.
     
    45+2
    První dějství se dohrává na polovině Trnavy. Dušan Tadić odcentroval do šestnáctky, dobře zasáhl Adrian Zeljković.
     
    45+3
    Tečku udělal za prvním poločasem střelou ze střední vzdálenosti İsmail Yüksek. Jeho dělovka mířila poměrně dost nad břevno.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Fenerbahce vede po prvním poločasu nad Trnavou 1:0. Nutno říci, že vedení domácího týmu je zasloužené. Spartak vsadil na horké turecké půdě na urputnou defenzivu. Tu se zatím podařilo překonat jen jednou. Deset minut před pauzou prostřelil skvěle chytajícího Takáče přízemním pokusem k levé tyči Ferdi Kadioglu. Náskok favoritů mohl být i výraznější, Džeko s Kahvecim ale své velké možnosti neproměnili.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:49.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Spartak Trnava:
    ze hřiště odchází Kristián Koštrna, přichází Miha Kompan Breznik.
     
    47
    Edin Džeko si zasekl balon podél Andreje Djuriće. Ten jej chytil v pokutovém území za dres a stáhl ho k zemi. Jasná penalta.
    47. Penaltový zákrok Djuriće.
     
    48
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Dušan Tadič zvolil hodně pomalý rozběh. Poté vystřelil po zemi se štěstím o pravou tyčku. DOMINIK TAKÁČ směr střely vystihl. Paradoxně na to doplatil, neboť se míč od jeho zad odrazil do branky. Gól je tak klasifikován jako vlastní.
    48. Dominik TAKÁČ - 2:0
     
    50
    Jestliže Trnavští pomýšleli na vyrovnání, vstup do druhého poločasu jim absolutně nevyšel. Fenerbahce vede 2:0 a má nakročeno za ziskem tří bodů.
     
    52
    Spartak vedl útok po levé straně. Sebastian Szymański fauloval Philipa Azanga. Je z toho standardka, leč z poměrně velké vzdálenosti.
     
    53
    Philip Azango se pustil do souboje s trojnásobnou přesilou. Fenerbahce podniklo po zisku míče protiútok, na jehož konci byl Edin Džeko. Tomu dnes ale není přáno. V šestnáctce ho obral o balon Andrej Djurić. Navíc byl posléze pískán ofsajd.
     
    55
    Martin Bukata se natlačil před Freda a získal merunu. Zvolil střelu z větší dálky. Bohužel mu nevyšla, letěla vysoko nad domácí zařízení.
     
    56
    Joshua King si vykoledoval žlutou kartu ze střídačky, a je tak třetím napomínaným hráčem tohoto utkání.
     
    57
    Centr z kopačky İrfana Cana Kahveciho odvracel na zadní tyči hlavou na roh Martin Šulek.
     
    58
    Centr Brighta Osayie-Samuela od levého rohového praporku odhlavičkoval Sebastian Kóša. Zpoza pokutového území se do míče opřel Ferdi Kadioglu a poslal svou dělovku jen těsně nad břevno.
     
    60
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Přeci jen se prosazuje i EDIN DŽEKO. Nejprve sice střílel do pravé tyče, následnou ránu Dušana Tadiće ale vyrazil Dominik Takáč k prvně jmenovanému a ten pohotově dorážel po zemi do protipohybu hostujícího brankáře.
    60. Edin DŽEKO - 3:0
     
    61
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    A další gól z kopačky EDINA DŽEKA! İrfan Can Kahveci potáhl balon po pravé straně a poté přihrál mezi dvěma protihráči pod sebe na volného bosenského kanonýra, který střílel po zemi přesně do pravého spodního růžku.
    61. Edin DŽEKO - 4:0
     
    63
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul:
    ze hřiště odchází İrfan Can Kahveci, přichází Joshua King.
     
    63
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul:
    ze hřiště odchází Bright Osayi-Samuel, přichází Serdar Aziz.
     
    65
    Fotbalisté Spartaku se snaží něco vymyslet i směrem dopředu, jenže okamžitě jsou dostupování domácími, kterým v posledních minutách ještě o to více narostla křídla.
     
    66
    Střídání v týmu FC Spartak Trnava:
    ze hřiště odchází Philip Azango, přichází Jakub Paur.
     
    66
    Střídání v týmu FC Spartak Trnava:
    ze hřiště odchází Martin Bukata, přichází Roman Procházka.
     
    68
    Po souboji s Joshuou Kingem skončil na zemi Kelvin Ofori. Střídající útočník Fenerbahce by si měl dávat na své zákroky pozor. Do hry přišel netradičně se žlutou kartou.
     
    69
    Džekovu přihrávku zachytil Andrej Djurić, který si vyměnil míč s Kelvinem Oforim. Trnava se drží na útočné polovině.
     
    70
    Joshua King si zasekl míč na střelu z levého okraje pokutového území a vystřelil po zemi na bližší tyč. Dominik Takáč byl na místě včas a zapsal do statistik úspěšný zákrok.
     
    71
    Jayden Oosterwolde přidržel na polovině hřiště za dres Kelvina Oforiho a je dalším hráčem, který bude dohrávat se žlutou kartou.
     
    72
    Po centru z pravé strany se tlačil k zakončení hlavou Edin Džeko. Hattrick z toho zatím není. Mířil nepřesně. Fenerbahce je i nadále u míče.
     
    73
    Kousek před hranicí pokutového území vystřelil Sebastian Szymański. Jeho křižný skákavý pokus proletěl asi metr vedle vzdálenější pravé tyče.
     
    74
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul:
    ze hřiště odchází Edin Džeko, přichází Umut Nayir.
     
    74
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul:
    ze hřiště odchází Dušan Tadić, přichází Cengiz Ünder.
     
    74
    Střídání v týmu FC Spartak Trnava:
    ze hřiště odchází Michal Ďuriš, přichází Marco Djuričin.
     
    77
    Centr Romana Procházky byl obranou Fenerbahce sražen na rohový kop. Ten měla Trnava k dispozici vůbec poprvé v utkání. Po pasu Jána Bernáta se před brankou domácích žádné nebezpečí nezrodilo.
     
    78
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul:
    ze hřiště odchází Alexander Djiku, přichází Yusuf Akcicek.
     
    79
    Nepříjemná rána z kopačky Umuta Nayira. Mířila víceméně na střed branky, zdálo se však, že míč před Takáčem trochu "zaplaval". Hostující gólman jej pouze vyboxovával.
     
    80
    Střídání v týmu FC Spartak Trnava:
    ze hřiště odchází Kelvin Ofori, přichází Marek Ujlaky.
     
    81
    Po střídání Trnavy následoval rohový kop Fenerbahce. Odražený míč se dostal k Fredovi. Ten našel skulinku skrze chumel před brankou, avšak na Takáče si nepřišel.
     
    82
    Istanbul byl nesmírně blízko pátému zásahu. Joshua King táhl po pravé straně přečíslení dva na jednoho. V závěru akce zvolil místo střely nesobecky přihrávku pod sebe. Sebastian Szymański si ale nezvládl zpracovat balon. Dost možná ho rozhodil i vracející se Martin Šulek, jenž skluzem přihrávku nezastavil, ale vyvinul na druhého jmenovaného tlak.
    82. Přečíslení Fenerbahce pátou branku nepřineslo.
     
    83
    Martin Šulek si při skluzu ublížil. Aktuálně se nehraje, dochází na jeho ošetřování.
     
    85
    Jakub Paur našel zpětnou přihrávkou Mihu Kompana Breznika. Jeho přízemní centr byl domácí obranou zachycen. Trnava bude zahrávat rohový kop.
     
    87
    Roman Procházka si při své ofenzivní snaze vypomohl nedovoleně. Makedonský sudí Stavrev foukl do píšťalky. Míč pro Fenerbahce.
     
    88
    Turecké mužstvo znovu zamklo hosty na jejich polovině. Z tlaku vysvobodil Spartak Serdar Aziz, jenž u postranní čáry fauloval Jakuba Paura.
     
    89
    Nedovolený zákrok rovněž na druhé straně. Adrian Zeljković zasáhl do zad Umuta Nayira, jenž se ochotně poroučel k zemi.
     
    90
    S koncem řádné hrací doby vystřelil z uctivé vzdálenosti Cengiz Ünder. Jeho tvrdou střelu likvidoval Dominik Takáč nadvakrát v malém vápně. Už osmý zákrok brankáře Spartaku.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven minimálně o čtyři minuty.
     
    90+2
    Trnava se mohla s Evropskou konferenční ligou rozloučit alespoň čestným zásahem. Rozběhnutý Marco Djuričin obdržel přesnou kolmici za domácí obranu. Z levé strany šestnáctky střílel na bližší tyč, İrfan Can Eğribayat ale přízemní pokus na malém vápně zpacifikoval.
     
    90+4
    Již běží poslední minuta avizovaného nastavení. Trnavští duel uzavřou závěrečnou standardkou. Faulován byl na útočné polovině Jakub Paur. Provinil se İsmail Yüksek.
     
    90+5
    Ján Bernát rozehrál standardku nákopem do šestnáctky. Adrian Zeljković na jeho pas nedosáhl. Míč je v zámezí, rozhodčí naposledy fouká do píšťalky.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 9:2. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 17:14.
     
    Fotbalisté Spartaku Trnava se s Evropskou konferenční ligou rozloučili porážkou 0:4 na horké půdě Fenerbahce Istanbul. Domácí favorité byli po celý zápas jasně lepším týmem. V první půli ještě držel Spartak brilantně chytající Takáč, v té druhé ale přidali domácí další tři zásahy a dovedli duel do zdárného konce. Díky třem bodům skončilo Fenerbahce na prvním místě skupiny H, a zajistilo si tak postup rovnou do osmifinále. (20:56:29)

    Filip Lefenda

    Branky: 36. Kadioglu (Tadić), 48. Takáč (vla.), 60. Džeko, 61. Džeko (Kahveci)

    Karty:   30. Djiku (FEN), 56. King (FEN), 71. Oosterwolde (FEN) – 31. Bukata (TRN)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 9:2. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 17:14.
    Fenerbahce Istanbul: Eğribayat – Osayi-Samuel (63. Aziz), Djiku (78. Akcicek), Oosterwolde, Kadioglu – Szymański, Yüksek, Fred – Kahveci (63. King), Džeko (C) (74. Nayir), Tadić (74. Ünder).
    Náhradníci: Akyüz, Livaković – Batshuayi, Crespo, Kent, Yandaş.

    Trenér: Ismail Kartal

    FC Spartak Trnava: Takáč – Koštrna (C) (46. Kompan Breznik), Djurić, Kóša, Šulek – Bukata (66. Procházka), Zeljković, Bernát – Ofori (80. Ujlaky), Ďuriš (74. Djuričin), Azango (66. Paur).
    Náhradníci: Rusov, Vantruba – Oseni.

    Trenér: Michal Gašparík

    Rozhodčí: Stavrev – Kostadinov, Petreski (všichni MKD)
    bahis siteleri