Litvínov – K. Vary 1:6 (kon.) | Mladá Boleslav – Třinec 2:3 (2:4 po s.n.) | Plzeň – Olomouc 8:0 (kon.)
Mountfield HK – Kladno 4:2 (kon.) | Liberec – Motor ČB 4:1 (kon.) | Sparta – Vítkovice 2:1 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
HC Vítkovice Ridera
Středa 03.01.2024, 18:30 • O2 arena, Praha • Tipsport extraliga • 47. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    V rámci první extraligové várky zápasů nového roku přivítá pražská Sparta na domácím ledě ostravské Vítkovice.
     
    Sparta i přes šňůru šesti po sobě jdoucích vítěných zápasů nedokázala zakončit rok 2023 vítězně, když na domácím ledě překvapivě nestačila na Olomouc (1:4). V zápase Pražané dostali lekci z produktivity, když svého soupeře přestříleli v poměru 34:27 a využili pouze jedinou z šesti jim nabídnutých přesilových her.

    Tabulkově si však celek z hlavního města nemůže stěžovat, na druhém místě drží osmibodový náskok před třetím Třincem a pouhé dva body mu scházejí k přeskočení prvních Pardubic, důležité je však dodat, že Dynamo má hned dva zápasy k dobru.

    Do zajímavé formy se rozehrává obránce Pražanů Aaron Irving, ten si v posledních dvou duelech dokázal připsat hned tři body za gól a dvě asistence, svou celkovou sezónní bilanci tak dostal na dvanáct bodů (5+7) z devětadvaceti utkání.
     
    Vítkovice se po nečekaně vlažném vstupu do sezony začínají zahřívat do provozní teploty, ostravský celek vždy bodoval již v sedmi po sobě jednoucích zápasech a nyní dokonce drží sérii čtyř vítězství v řadě.

    Poslední triumf Ostravanů se však nerodil vůbec lehce, v rámci venkovního zápasu s budějovickým Motorem domácí Vítkovické přestříleli v poměru 42:25, nic to však nezměnilo na faktu, že to byli právě hosté, kteří zvítězili v poměru 4:3 po samostatných nájezdech.

    V posledních dvou zápasech se za Rideru gólově prosadit dokázal Roberts Bukarts, který tak po bodově bídném úvodu sezonu opět začíná potvrzovat svou pověst kanonýra, konkrétně se jednalo o jeho sedmou a osmou trefu v probíhajícím ročníku.
     
    Poslední tři vzájemná utkání:
    HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 1:3
    HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera 3:2
    HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:4
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Krejčík, Mikliš, Kempný (A), Pavlák, Irving, Samson, T. Tomek – P. Kousal, Sobotka, Řepík (C) – O. Najman, Horák, Chlapík (A) – Buchtele, Konečný, Mužík – Žmola, M. Vitouch, Hauser.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Vítkovice Ridera: Machovský (Klimeš) – L. Kovář, Raskob, Mikuš (A), Grman, Auvitu, R. Jeřábek, Chaloupka – Kalus, Dej (A), Lakatoš (C) – Fridrich, Barinka, Peterek – Bukarts, Krieger, Vondráček – Claireaux, Chlán, Šoustal.
    Trenér: Jiří Veber

    Rozhodčí: Hradil, Květoň – Hynek, Šimánek.
     
    Na ledovou plochu nám již za ovací domácího publika přijíždějí sparťané, brzy se přidají rovněž Vítkovičtí. Utkání za malou chvíli začíná.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    Střela Raskoba z otočky vyslaná od modré čáry skončila v ochranné síti, vhazovat se bude po levé ruce brankáře Kováře.
     
    01:00
    Krejčíkovo nahození od půlící čáry skončilo až na hokejce hostujícího obránce Mikuše, následně kotouč po odrazu raději podržel brankář Machovský.
     
    01:39
    Do zajímavé střelecké pozice mezi kruhy si najel Chlapík, jeho následnou střeli Machovský pouze vyrazil před sebe a dovolil tak ještě nebezpečnou, avšak neúspěšnou dorážku Najmanovi!
     
    02:52
    Sparťané nyní po dlouhou dobu obléhali obranné pásmo soupeře, k žádné více nebezpečné střele se však nedostali.
     
    03:08
    Rychlý vítkovický protiútok z pravého kruhu zakončoval Claireaux, jeho střelu Kovář vyrážečkou dostal do rohu kluziště mimo pro Spartu nebezpečný prostor.
     
    04:03
    Kotouč se z pravého křídla před branku soupeře snažil dostat Kousal, bohužel pro své spoluhráče neúspěšně.
     
    04:29
    Nepřesná rozehrávka Kousala zpomalila sparťanský přechod přes modrou čáru, nakonec dokonce Sobotka o kotouč v souboji přišel.
     
    05:07
    Z prostoru mezikruží Chlapík šikovně prostrčil kotouč před branku Najmanovi, který následně zakončoval bekhendem zcela osamocen. Skóre se nezměnilo pro skvělý zákrok Machovského, který si pohlídal prostoru u levé tyčky.
     
    06:34
    Až příliš nyní Konečný s pukem na hokejce ve vlastní obranné třetině váhal, byl tak následně obrán Kalusem.
     
    06:57
    6/6
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Petr Fridrich se zmocnil kotouče na levém křídle a dostal se do přečíslení dva na jednoho, v rámci kterého ke skórovaní úspěšně vyzval na kraj pravého kruhu najíždějícího JONÁŠE PETERKA! Asistence: Petr Fridrich, Marcel Barinka.
    Peterek J., Fridrich P., Machovský M., Raskob J., Kovář L., Barinka M.
    Kovář J., Vitouch M., Žmola J., Mužík R., Tomek T., Kempný M.
     
    08:31
    Miklišovo přízemní nahození od modré čáry nebezpečně tečoval v levém kruhu postavený Chlapík, kotouč však bohužel pro domácí těsně minul pravou tyčku Machovského branky.
     
    09:39
    Machovský nyní kotouč před dojíždějícím Michalem Vitouchem raději podrží, následovat bude komerční přestávka.
     
    10:31
    Ani jeden z týmů se není schopen po delší časový úsek usadit v soupeřově obranné třetině, hra se tak přelévá na obě strany.
     
    11:25
    Zprvu nenápadné Claireauxovo nahození z pravého křídla mohl před Kovářem dorážet Šoustal, ke štěstí sparťanského brankáře se tak nestalo.
     
    12:03
    Šikovně si před Machovského přes levé křídlo najel Chlapík, jeho následná střela byla brankářem Vítkovic vyražena do ochranné sítě.
     
    12:47
    Po zakázaném uvolnění Sparty se hra navrátí před Kováře.
     
    12:54
    Od modré čáry své střelecké štěstí vyzkoušel Jeřábek, Kovář jeho prudkou střelu ukryl do své výstroje. Následovat bude komerční přestávka.
     
    13:41
    Před branku z levého křídla najíždějící Fridrich byl vytlačen Irvingem až za Kováře, následně vítkovický útočník přišel také o kotouč.
     
    14:42
    O schovanou střelu přes bránícího hráče se pokusil do levého kruhu najíždějící Řepík, jeho snažení Machovský dokázal vystihnout.
     
    15:42
    Až zbytečně nyní Vítkovičtí překombinovali svou akci a přišli tak o možnost zvýšení vedení! Kalus z levého křídla prostrčil kotouč do pravého kruhu na Lakatoše, který mohl z dobré pozice střílet, následně však ještě neúspěšně hledal do mezikruží najíždějícího Chlána.
     
    17:45
    Řepík se Sobotkou se úplně nedohodli na přechodu útočné modré čáry, když první jmenovaný skončil v ofsajdovém postavení.
     
    18:27
    O útočný výlet se pokusil Kempný, na kraji pravého kruhu byl však o kotouč obrán bránícím Grmanem a celá akce tak přišla vniveč.
     
    19:25
    Od modré čáry prudké nahození vyslal Jeřábek, Kovář byl připraven a vyrážečkou kotouč odklidil do bezpečí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nám nabídla velice vyrovnaný průběh, čemuž svědčí i stav střel, který je momentálně 8:7 pro domácí. Co se však gólů týče, byli úspěšní zatím pouze hosté, když se prosadil Jonáš Peterek.
     
    Další třetina začíná přibližně v 19:20.
     
    Na ledovou plochu nám již opět přicházejí hráči obou mužstev, druhá třetina se blíží.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:32
    Lakatoš přihrávkou nalezl před branku najíždějícího Kaluse, jeho následné zakončení z velkého úhlu již nenadělalo Kovářovi velké problémy.
     
    20:50
    Hned nadvakrát z pravého křídla zakončoval Peterek, v obou případech si na Kováře nepřišel, jeho následná přihrávka před branku také nikoho ze spoluhráčů najít nedokázala.
     
    21:51
    Z prostoru levého kruhu z první tvrdě vypálil Krieger, přízemní prudkou ránu musel opět likvidovat Kovář, který je v úvodu druhé třetiny ve značné permanenci.
     
    21:55
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Dominik Pavlák – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    22:30
    Pražané úspěšně kotouč vyhazují až za branku Machovského a mohou tak zamířit vystřídat.
     
    23:17
    Vítkovickým se zatím vůbec nedaří udržet se v obranném pásmu soupeře po delší časový úsek, nyní dokonce jejich rozehrávka končí zakázaným uvolněním.
     
    23:55
    První oslabení zápasu dokázali Pražané bez větších problémů ustrážit.
     
    24:10
    6/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané jsou odměněni za bezchybné oslabení vyrovnáním! Ondřej Mikliš nalezl na útočné modré čáře Ondřeje Najmana, který následně do levého kruhu posunul ROMANU HORÁKOVI, na jehož střelu ke vzdálenější tyčce byl Machovský krátký. Asistence: Ondřej Najman, Ondřej Mikliš.
    Horák R., Najman O., Mikliš O., Kovář J., Irving A., Pavlák D.
    Machovský M., Auvitu Y., Chlán P., Raskob J., Vondráček T., Barinka M.
     
    26:36
    Je vidět, že jsou po vyrovnání sparťané na koni, soupeře ke kotouči v momentální pasáži skoro vůbec nepouštějí.
     
    26:49
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Jakub Krejčík – 2 min..
     
    27:10
    Z první od modré čáry vypálil Lakatoš, nikomu z jeho spoluhráčů se nepodařilo kotouč tečovat a ten tak skončil u připraveného Kováře.
     
    27:33
    Bukartsovi kotouč utíká přes modrou čáru do středního pásma a bránící sparťanská čtveřice si tak alespoň na chvíli může oddychnout.
     
    28:25
    5/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Z dnešního utkání se stává one man show! ROMAN HORÁK nyní ve středním pásmu vystihl rozehrávku soupeře, šikovnou kličkou se vyhnul Raskobovi a následně tváří v tvář Machovskému úspěšně zamířil mezi betony vítkovického brankáře. Sparťanská trefa v oslabení je zároveň jeho druhou v dnešním zápase. Bez asistence.
    Horák R., Kovář J., Mužík R., Irving A., Pavlák D.
    Machovský M., Mikuš J., Vondráček T., Raskob J., Chlán P., Barinka M.
     
    30:03
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Aaron Irving – 2 min., sekání.
     
    30:29
    Lakatošovo nahození od modré čáry Kovář pravým betonem posílá do rohu kluziště.
     
    30:56
    Z prostoru nad levým kruhem vypálil Bukarts, Kovář byl připraven jak proti jeho zakončení tak následnému nahození Mikuše od modré čáry.
     
    32:03
    Pražané přežívají i třetí oslabení v zápase, na góly v nerovnoměrném počtu tak paradoxně vedou 1:0 gólem Horáka v oslabení.
     
    32:53
    Z levého kruhu prudce vypálil před branku najíždějící Sobotka, jeho ránu musel tělem krotit Machovský.
     
    33:25
    Z prostoru levého křídla nalezl Horák do mezikruží najíždějícího Najmana, jeho následná střela však příliš starostí pozornému Machovskému nenadělala.
     
    34:41
    Vítkovičtí se ocitli v přečíslení 3 na 2, v rámci kterého Bukarts nalezl před brankou přesným přízemním pasem hokejku Vondráčka, který však kotouč tečoval nad odkrytou branku soupeře!
     
    35:58
    Nepřesná vítkovická rozehrávka znamená zakázané uvolnění, hra se tak přesune opět před branku Matěje Machovského.
     
    36:28
    Proti prudké Irvingově střele vyslané od modré čáry musel Machovský bleskově tasit vyrážečku.
     
    37:35
    Chybnou rozehrávku Sparty mohli hosté potrestat vyrovnáním, nejprve od modré čáry pálil neúspěšně Dej, gólovou tečku pak nepřinesla ani Lakatošova snaha o zakončení.
     
    39:05
    Proti čtveřici sparťanských hráčů neohroženě zamířil Barinka, dle očekávání však jeho individuální průnik šanci pro hosty nepřinesl.
     
    39:50
    V úplném závěru třetiny ještě z bezprostřední blízkosti mohl Machovského překonat Kousal, netrefil však poskakující kotouč.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Pražané prožili takřka ideální druhou část, když byli schopni ubránit tři soupeřovy přesilové hry a navíc otočili skóre. Dvakrát včetně parádní trefy v oslabení se prosadil Roman Horák. Bude tak velmi zajímavé sledovat, co z obou stran přinese třetí třetina.
     
    Další třetina začíná přibližně ve 20:10.
     
    Hráči obou týmů se již opět navracejí na ledovou plochu, to značí jediné – třetí třetina je za dveřmi. Udrží Sparta nejtěsnější možný náskok, nebo se po velkolepém obratu budou radovat Vítkovičtí? Následující minuty napoví.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:48
    Lakatošova střela z pravého křídla skončila u před brankou číhajícího Deje, jeho následné zakončení přeletělo horní tyčku Kovářovy branky.
     
    42:14
    Pavlák drží kotouč za vlastní brankou, mezitím jeho spoluhráči míří vystřídat. Následovat bude založení sparťanské akce.
     
    43:09
    Po samostatném průniku do obranného pásma soupeře vystřelil Raskob z prostoru pravého kruhu, Kovář byl na svém místě a pohotově zasáhl.
     
    43:40
    Nevýrazné Tomkovo nahození od modré čáry zachytil a protiútok rozjel Lakatoš, ztroskotal však na dobrém postavení sparťanských obránců.
     
    44:58
    Buchteleho střelu vyslanou z prostoru levého kruhu nedokázal Machovský zachytit do lapačky, pomoct mu tak musel jeden z jeho spoluhráčů, který kotouč rukavicí poslal do rohu kluziště.
     
    46:12
    Střelou z prostoru modré čáry nyní horní tyčku branky střelou orazítkoval Auvitu! Zakončoval tak delší pasáž, během které byli hosté v tlaku.
     
    46:39
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Yohann Auvitu – 2 min., podrážení.
     
    46:48
    Obrovská šance pro Spartu! V rámci početní výhody nejrpve z prostoru mezikruží neúspěšně střílel Buchtele, následnou nebezpečnou Chlapíkovu dorážku z pravého křídla úspěšně lapil skvělý Machovský.
     
    47:32
    Kempný vypálil z prostoru nad pravým kruhem, jeho střelu Machovský úspěšně vyrazil mimo pro Vítkovice nebezpečný prostor.
     
    48:16
    Vítkovičtí úspěšně vyhazují a mohou tak zamířit vystřídat.
     
    48:39
    Ani sparťané první přesilovou hru zápasu ve svůj prospěch nezužitkovali.
     
    49:00
    Chytře nyní Kovář kotouč pravým betonem prudce vyrazil na dotírajícího Raskoba, od něj se hrací předmět dostal až za sparťanskou branku.
     
    50:57
    Do Miklišova prudkého nahození od modré čáry obětavě skočil Grman, který nyní s bolestivou grimasou odjíždí na střídačku.
     
    52:02
    Zakázané uvolnění v podání Vítkovických, kterým čas začíná až nebezpečně rychle utíkat.
     
    52:34
    Nepřesná rozehrávka Irvinga znamená zakázané uvolnění, vhazovat se tak bude po pravé ruce Kováře.
     
    53:20
    Svým důrazem Lakatoš dokázal zpoza branky najít v prostoru mezi kruhy postaveného Deje, toho sparťanští obránci nicméně k zakončení nepustili.
     
    54:16
    V zajímavé pozici pravého kruhu se s kotoučem na holi objevil Bukarts, jeho následná silně nepřesná střela však skončila vysoko nad brankou.
     
    55:09
    Kempný kotouč při manévru na modré čáře v útočném pásmu neudržel, píská se tak sparťanský ofsajd.
     
    56:05
    Rychlým individuálním průnikem se do obranného pásma soupeře dostal Claireaux, jeho následná přihrávka před branku nebyla nikým z jeho spoluhráčů vyslyšena.
     
    56:51
    Po objetí branky Sobotka nalezl v pravém kruhu postaveného Irvinga, proti jehož následnému zakončení musel pohotově zasahovat Machovský.
     
    57:50
    Hosté pokoušejí hru v šesti hráčích v poli bez brankáře!
     
    58:20
    Střela Lakatoše od modré čáry se od lapačky Kováře odrazila do rohu kluziště.
     
    58:52
    Nepřesný pokus o trefení prázdné branky končí zakázaným uvolněním Sparty.
     
    59:38
    Kovář si chvíli nebyl jistý, kde se kotouč nachází, naštěstí pro něj však Fridrich před brankou zakončit nedokázal.
     
    Konec zápasu.
     
    Ve třetí třetině jsme se gólu již nedočkali, vítězství si tak připisují hráči domácích. Hlavní hrdina zápasu je bezpochyby jasný, dva góly Romana Horáka ze druhé části rozhodly o tom, že všechny tři body zůstávají v Praze. Hosté naopak poprvé po sedmi po sobě jdoucích utkáních odešli ze zápasu bez bodu.
     
    S tímto konstatováním se s vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek středečního večera. (20:44:24)
    Marken.cz

    Jakub Houžvička

    Branky a nahrávky: 25. Horák (O. Najman, Mikliš), 29. Horák – 7. Peterek (Fridrich, Barinka)


    HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Krejčík, Mikliš, Kempný (A), Pavlák, Irving, Samson – P. Kousal, Sobotka, Řepík (C) – O. Najman, Horák, Chlapík (A) – Buchtele, Konečný, Mužík – M. Vitouch, Hauser, Žmola – T. Tomek.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Vítkovice Ridera: Machovský (Klimeš) – L. Kovář, Raskob, Mikuš (A), Grman, Auvitu, R. Jeřábek, Chaloupka – Kalus, Dej (A), Lakatoš (C) – Fridrich, Barinka, Peterek – Bukarts, Krieger, Vondráček – Claireaux, Chlán, Šoustal.
    Trenér: Jiří Veber

    Rozhodčí: Hradil, Květoň – Hynek, Šimánek

    Diváci: 10 063
    bahis siteleri