Česko – Finsko 8:5 (kon.) | Švédsko – USA 2:6 (kon.)
konec
Švédsko
2:6 (0:1, 2:2, 0:3)
USA
Pátek 05.01.2024, 19:30 • Scandinavium, Göteborg • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Prezident IIHF Luc Tardif po krátkém proslovu předal trofej kapitánovi Rutgeru McGroartymu, vzduchem ve Scandinaviu létají zlaté konfety!
    Americká radost bezprostředně po skončení finále
     
    Už je to oficiální, juniorskými mistry světa se letos stávají hokejisté Spojených států! Stříbro bere Švédsko, bronz česká reprezentace.
     
    59:29
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Noah Östlund – 2 min., hrubost + 10 min. osobní trest, nesportovní chování,
    Anton Johansson – 2 min., hrubost + 10 min. osobní trest, nesportovní chování.

    Vyloučení v týmu USA:
    Lane Hutson – 2 min., hrubost + 10 min. osobní trest, nesportovní chování,
    Rutger McGroarty – 10 min. osobní trest, nesportovní chování,
    Cutter Gauthier – 2 min., hrubost.
    56:50 Rutger MCGROARTY - 2:6
     
    56:50
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Je to jasné, Američané sebevědomě míří za zlatými medailemi! Zásahem opuštěné švédské svatyně hostující vítězství pojišťuje RUTGER MCGROARTY, který svůj celek posílá do čtyřgólového vedení! Dramatický závěr se nekoná – 2:6! Asistence: Jimmy Snuggerud.
     
    56:33
    Švédsko hraje vabank! Hävelid zamířil na střídačku, branka seveřanů zeje prázdnotou!
    56:12 Ryan LEONARD - 2:5
     
    56:12
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Dovolím si říct, že ve Scandinaviu máme rozhodnuto! Prapodivně laxního defenzivního výkonu domácích hráčů naplno využil RYAN LEONARD, jenž se po křídle přesunul před brankoviště a své sólo uzavřel zakončením mezi tři tyče – 2:5! Asistence: Gabe Perreault.
     
    54:32
    Odražený projektil Sandina-Pellikky se teď někdo u pravé tyče pokusil doklepnout za Augustinea, americký gólman se ale nenechal pokořit!
     
    46:57
    Obrovská nepříjemnost pro Švédy, kteří teď tlačili na hostující svatyni! Noah Östlund (SWE) za vysokou hůl dostává hned dva menší tresty, a Spojené státy tak čeká hned čtyři minuty dlouhá přesilovka!
    41:19 Zeev BUIUM - 2:4
     
    41:19
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Ve Scandinaviu je znovu hrobové ticho, Spojené státy opět vedou o dvě branky! Krátce po vyhraném vhazování se ke kotouči dostal ZEEV BUIUM, který pak z prostoru mezi kruhy prostřelil vše, co mu stálo v cestě, a to včetně Hävelida – 2:4! Asistence: Will Smith, Gabe Perreault.
    39:55 Jonathan LEKKERIMÄKI - 2:3
     
    39:55
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Máme zaděláno na pořádné drama, Tre Kronor v samotném závěru stahují americký náskok na jediný zásah! První vážnější střelu v domácí přesilovce na Augustineho vyslal JONATHAN LEKKERIMÄKI, jehož prudké zakončení z velké vzdálenosti prošlo až do sítě – 2:3! Asistence: Axel Sandin-Pellikka, Noah Östlund.
     
    39:06
    Bude se vylučovat, Seamus Casey (USA) si při bránění dalšího švédského výpadu pomohl faulem a protihráče u mantinelu podrazil. Hosté jdou do čtyř.
     
    39:00
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny!
    34:19 Isaac HOWARD - 1:3
     
    34:19
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Se švédskými nadějemi na zlato to začíná vypadat černě, hosté odskakují do dvougólového trháku! Podruhé se na střeleckou listinu zapisuje ISAAC HOWARD, jehož nahození z otočky z prostoru pro buly proklouzlo za přesouvajícího se Hävelida – 1:3! Asistence: Gavin Brindley.
    29:24 Isaac HOWARD - 1:2
     
    29:24
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Hosté se po pěkné individuální akci vrací zpět do vedení! Po Fortescueově přihrávce se podél mantinelu do útočného pásma vkradl ISAAC HOWARD, který rychle najel před Hävelida a nádherně puk uklidil mezi jeho betony – 1:2! Asistence: Drew Fortesuce.
    27:17 Smith v úniku minul branku Švédů
     
    27:17
    Vzápětí jsme viděli velkou šanci na druhé straně! Do úniku se dostal Smith, který ale z prostoru mezi kruhy puk nasměroval jen do mantinelu za klecí! Obrovská škoda pro USA!
     
    24:58
    Odražený puk před svatyní Spojených států našel Edstrom, jehož dorážka na zadní tyč ale proletěla kolem svatyně a trefila jen hrazení!
    22:13 Otto STENBERG - 1:1
     
    22:13
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tři korunky se ovšem rychle probraly a rychlou kombinaci přetavily ve vyrovnávací trefu! Krátkou sérii přihrávek projektilem z modré čáry uzavřel Hävelid, jehož střelu cestou do sítě na mezikruží tečoval nepokrytý OTTO STENBERG – 1:1! Asistence: Mattias Hävelid, Elias Pettersson.
     
    19:00
    Ohlášena poslední minuta první třetiny!
    16:56 Gabe PERREAULT - 0:1
     
    16:56
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tak pozor, přesilovka se nekoná: USA totiž přetavilo ponechanou výhodu v úvodní trefu! Smith se opřel do kotouče u mantinelu a jeho ránu z hranice brankoviště mimo dosah Hävelida tečoval projíždějící GABE PERREAULT – 0:1! Asistence: Will Smith, Rutger McGroarty.
    15:12 Finley neotevřel skóre po svém úniku
     
    15:12
    Tak tohle si domácí obrana za rámeček nedá! Quinn Finley na hraně pásma zachytil krásně narýsovanou přihrávku od Chesleyho a projel skrz defenzivní dvojici jak nůž máslem, jeho výpad tak musel krotit až položený Hävelid!
     
    08:43
    Unger Sörum byl ve skvělé pozici na kruhu, místo zakončení z voleje ale jen promáchl! To je škoda pro Švédy, na útočníka zívala prázdná klec!
     
    07:16
    Po konci komerční přestávky uvidíme přesilovku, Drew Fortescue (USA) jde po souboji s Eliasem Petterssonem u mantinelu ven za vysokou hůl.
    05:57 První velká šance pro Švédsko
     
    05:57
    První vážnější situace, domácí nebyli daleko od gólu! Lekkerimäki vybídl k zakončení Lindsteina a po jeho projektilu před Augustinem zavádl chaos, gólman se nicméně nakonec ve skrumáži zorientoval a puk udržel mimo klec!
    Marken.cz

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 23. Stenberg (M. Hävelid, E. Pettersson), 40. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Östlund) – 17. Perreault (Smith, McGroarty), 30. Howard (Fortescue), 35. Howard (Brindley), 42. Buium (Smith, Perreault), 57. Leonard (Perreault), 57. McGroarty (Snuggerud)


    Švédsko: H. Hävelid (Thelin) – E. Pettersson, M. Hävelid, Lindstein, Willander, Salomonsson (A), Sandin-Pellikka, Johansson – Wahlberg, Östlund, Lekkerimäki – Öhgren (C), Bystedt, O. Pettersson (A) – Stenberg, Edstrom, Unger Sörum – Born, F. Wagner, Forsfjäll – Rudslätt.
    Trenér: Magnus Hävelid.

    USA: Augustine (Fowler) – Hutson, Chesley (A), Fortescue, Casey, Buium, Rinzel, Pohlkamp – Moore, Gauthier (A), McGroarty (C) – Howard, Nazar, Brindley – Perreault, Smith, Leonard – Finley, D. Nelson, Snuggerud – Hayes.
    Trenér: David Carle.

    Rozhodčí: Hebeisen (SUI), Pearce (CAN) – Durmis (SVK), Gustafson (USA).

    Diváci: 11 512
    bahis siteleri