Finsko – Česko 3:2 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 6:1 (kon.) | Kanada – Německo 11:0 (kon.)
konec
Finsko
3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Česko
Sobota 06.01.2024, 12:00 • Arena Zug • Mistrovství světa žen do 18 let • Skupina A
Partner:
     
    Nejlepší hráčkou Česka byla vyhlášena Adéla Šapovalivová, z týmu Finek si cenu převzala brankářka Kerttu Kuja-Halkolaová. (14:19:09)
     
    Tahle porážka bude české hokejistky bolet. Proti Finkám si vypracovaly dvoubrankové vedení díky dvěma trefám Adély Šapovalivové, Finky ale nesložily zbraně a otočily skóre. O všechny tři góly se postarala Emma Ekoluomaová, dva góly dala v přesilovce a jeden v oslabení.
     
    Konec zápasu.
     
    59:51
    Finky dostaly puk do středního pásma a jsou blízko výhře.
     
    59:30
    Aneta Šenková odjela na střídačku, Češky hrají v šesti.
     
    59:20
    Češky se hlasitě navzájem povzbuzují a stlačí se do koncovky.
    58:06 EKOLUOMAOVÁ - 3:2
     
    58:06
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tohle je studená sprcha pro české reprezentantky. Chtěly samy rozhodnout, místo toho ale inkasují. Finky ujely po levém křídle a EMMA EKOLUOMAOVÁ čistým hattrickem otáčí skóre! Asistence: Abigail Byskataová, Jennika Ojalaová.
     
    57:46
    Trenér Dušan Andrašovský (CZE) si před přesilovou hrou vyžádal oddechový čas.
     
    57:46
    Češky se držely na kotouči, už se ale nikam bezhlavě nehnaly, aby neudělaly zbytečnou chybu. Tu naopak vyrobily Finky, Emmi Leponenová (FIN) se provinila podrážením.
     
    56:06
    Po buly získaly puk Češky a ujely do přečíslení dvou na jednu. Tereza Plosová z pravé strany puk bekhendem ani nepřihrála, ani neposlala na bránu.
     
    55:48
    Boj o kotouč ve středním pásmu vyhrály Finky. Po zisku útočného pásma jim ale nezbývaly síly na další akci, tak jen obloučkem nahodily puk na bránu, aby přerušily hru, a na buly poslaly čerstvé síly.
     
    54:27
    Finky získaly útočné pásmo, nic z toho ale nevytěžily. O kotouč brzy přišly.
     
    53:23
    Adéla Šapovalivová nekoukala doprava ani doleva a přímočaře zajela z levé strany do brankoviště, zblízka puk přes betony finské brankářky ale neprocedila.
     
    52:28
    Hráčky v bílém získaly puk po vhazování a Adéla Šapovalivová vystřelila z okraje levého kruhu, mířila ale doprostřed brány.
     
    50:36
    Češky se ubránily. Ekoluomaová, která vstřelila oba góly Finek, byla dobře pohlídaná a nedostala se ke střele.
     
    50:22
    Češky se teď srdnatě brání, zablokovaly hned trojici střel, aby Aneta Šenková nemusela zasahovat.
     
    49:58
    Lucie Velisnká zachytila puk a bekhendem ho posunula alespoň za modrou čáru.
     
    49:10
    Ekoluomaová už si znovu chystala puk na střelu, nakonec pálila z levého křídla až Tallilenová. Puk prosvištěl těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    48:36
    Češky teď čekají pravděpodobně perné chvilky. Veronika Hujová (CZE) je vyloučena na dvě minuty za krosček. Finky už dvakrát ukázaly, jak umí s přesilovou hrou naložit.
     
    47:59
    Češkám se přesilová hra příliš nepovedla, Finky už hrají v plném počtu.
     
    47:24
    Barbora Juříčková z levé strany vybídla před brankovištěm číhající Lindu Vocetkovou, ta ale bekhendem neusměrnila pul mezi tři tyče.
     
    45:59
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Tapaniová – 2 min., držení.
    44:58 EKOLUOMAOVÁ - 2:2
     
    44:58
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Seveřanky využívají druhou přesilovou hru a znovu se o to postarala EMMA EKOLUOMAOVÁ. Julia Kuusistová přihrála zpoza brány do pravého kruhu právě Ekoluomaové, která se znovu trefila neomylně pod horní tyč, tentokrát nad vyrážečku české brankářky. Asistence: Julia Kuusistová, Tuuli Tallilenová.
     
    44:15
    Další útočnou akci Finek hráčky v bílých dresech zastavily už ve středním pásmu. Finky tak musí začít znovu zpoza své brány.
     
    43:35
    Finky zavezly puk do pásma a už se stavěly do přesilovkového rozestavení, Anežka Čabelová ale vybojovala kotouč a vyhodila ho až za bránu soupeřek.
     
    43:03
    Vyloučení v týmu Česko:
    Šapovalivová – 2 min., nedovolené bránění.
     
    42:34
    Magdalenu Felcmanovou neodradilo, že jde sama do čtyř Finek, když její spoluhráčky střídaly. Zavezla puk do rohu pásma, tam o něj ale přišla.
     
    41:10
    Barbora Juříčková šikovně počkala ve středním pásmu, až její spoluhráčky vyklidí útočnou zónu a pak do ní sama vtrhla. Rodilo se přečíslení dvou na jednu, při míchání na levém kruhu jí ale kotouč utekl.
     
    40:24
    Češky začaly aktivně, hned se dostaly do útoku, po nepřesné přihrávce se ale vyhnaly z pásma a budou muset zakládat novou útočnou akci.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé dvacetiminutovce pokračovala převaha Českého týmu. Naše reprezentantky ohrozily finskou bránu už 22 střelami, Finky vystřelily čtrnáctkrát. Svěřenkyním Dušana Andrašovského se navíc hned v první minutě druhé části hry podařilo díky Adéle Šapovalivové zvýšit svůj náskok. Do třetí třetiny, která začne přibližně v 13:44, ale ponesou jen hubené vedení. Finky si pomohly v přesilové hře, přesnou ranou snížila Emma Ekoluomaová.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:33
    Finky mají kotouč na hokejkách, přes napadání svých soupeřek ale nemohou nalézt cestu z vlastního pásma.
    36:28 EKOLUOMAOVÁ - 1:2
     
    36:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hokejistky ze země tisíce jezer tentokrát přesilovku využily a snižují na rozdíl jediné branky. EMMA EKOLUOMAOVÁ dostala přihrávku do pravého kruhu, odkud chirurgicky přesně trefila bližší horní roh brány nad lapačku české brankářky. Asistence: Abigail Byskataová, Julia Kuusistová.
     
    35:44
    Vyloučení v týmu Česko:
    Felcmanová – 2 min., hákování.
     
    35:38
    Jennika Ojalaová vystřelila z pravého kruhu po ledě, Aneta Šenková si poradila.
     
    35:24
    Barbora Juříčková se snažila uvolnit stahovačkou na ose hřiště, puk jí ale sjel z hole a Finky otáčí hru.
     
    34:48
    Tereza Plosová měla hned tři šance. Jednou dorážela z bezprostřední blízkosti do betonů brankářky, hned nato tečovala střelu od modré čáry těsně vedle a do třetice sama vybruslila obloučkem zpoza brány na pravý kruh, odkud vystřelila zápěstím, finská brankářka byla ovšem pozorná.
     
    33:35
    Veronika Hujová vystřelila od modré čáry. Její rána měla razanci, chybělo jí ale více přesnosti. Kuja-Halkolaová zákrokem přerušuje hru.
     
    33:12
    Finky už jsou kompletní.
     
    32:38
    Linda Vocetková vystřelila z pravého kruhu, jenže netrefila bránu a ometla puk o prkna, Češky se tak samy připravily o pásmo.
     
    31:12
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Leponenová – 2 min., nedovolený zásah tělem (ženy).
     
    30:56
    Tinja Tapaniová se natlačila za obranu. Na zádech jí sice visela obránkyně Česka, přesto dokázala nebezpečně zakončit. Aneta Šenková předvedla důležitý zákrok.
     
    30:39
    Češky teď mířily do rodícího se přečíslení tří na dvě, jenže se jim nepovedl přechod přes modrou čáru a celou akci zastavuje ofsajd.
     
    29:48
    Adéla Šapovalivová se ještě dostala k zakončení, z bezprostřední blízkosti ale gólmanku Finek nepokořila.
     
    29:22
    Finky už jsou kompletní, stále ale musí odolávat tlaku soupeřek.
     
    28:59
    Další akce našich reprezentantek je znovu zakončená střelou od modré čáry, tentokrát pálila Tereza Plosová, trefila ale blokující soupeřku před sebou.
     
    28:09
    Anežka Čabelová vystřelila od modré čáry z osy hřiště, mířila ale doprostřed brány, s tím Kuja-Halkolaová problémy neměla.
     
    27:50
    Češky byly na buly úspěšnější a mohly tak kombinovat, jenže si pak daly nepřesnou přihrávku, která umožnila Finkám vyhodit puk přes všechny čáry.
     
    27:22
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Ekoluomaová – 2 min., podrážení.
     
    26:45
    S návratem Julie Jebouskové zpátky do hry ujížděly Češky znovu dopředu, Kuja-Halkolaová byla ale pozorná a zakročila betony.
     
    26:43
    Češky v plném počtu.
     
    26:24
    Finky měly problém s přechodem do útočného pásma, povedlo se jim to až teď. Tinja Tapaniová neváhala a po individuální akci hned zakončila, Aneta Šenková ovšem udržela puk na levém betonu a hra je přerušena.
     
    25:17
    Adéla Pánková dokonce chtěla zahrozit ve vlastním oslabení, k puku měla ale daleko a Finky hrozící nebezpečí zažehnaly.
     
    25:10
    Tuuli Tallilenová už to měla na levém kruhu na střelu, v klíčové chvíli jí ale puk utekl a Češky se osvobodily.
     
    24:43
    Vyloučení v týmu Česko:
    Jebousková – 2 min., hákování.
     
    24:20
    Kuja-Halkolaová musí znovu zasahovat proti střele z levé strany, Češky zvyšující se aktivitu Finek otupily.
     
    23:28
    Teď už se ale zase hraje v pásmu Finska. Aneta Paroubková dostala přihrávku na modrou čáru, jenže vystřelila ve chvíli, kdy se všechny hráčky rozestoupily, a Kerttu Sivonenová tak v pohodě zasáhla a přerušila hru.
     
    22:48
    Finky se snaží zvýšit aktivitu. Senja Sivonenová přešla do útoku z levé strany a na úrovni kruhu vystřelila zápěstím, Aneta Šenková zasáhla lapačkou.
     
    21:49
    Teď to na poloprázdné tribuně po nahození Finek od modré čáry drobně zahučelo, puk se od bruslí blokující Julie Jebouskové odrazil těsně nad českou bránu.
    20:35 ŠAPOVALIVOVÁ - 0:2
     
    20:35
    Česko právě vstřelilo branku!
    České reprezentantky jdou do dvoubrankového vedení! Střela Anety Paroubkové od modré čáry byla sice zablokována, k puku se ale mezi kruhy dostala ADÉLA ŠAPOVALIVOVÁ, která nekompromisně zavěsila do růžku nad lapačku bezmocné finské brankářky. Asistence: Aneta Paroubková, Tereza Plosová.
     
    20:09
    Druhá perioda začala českou nepřesností, píská se zakázané uvolnění. První v dosavadním průběhu utkání.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina na světovém šampionátu vyšla Češkám skvěle. Reprezentantky si v ní vytvořily několik slibných šancí a v přesilové hře se zásluhou Adély Šapovalivové ujaly vedení. Především po vstřeleném gólu už Finky sotva přešly útočnou modrou čáru. Češky své soupeřky přestřílely poměrem 8:5. Druhá třetina začne přibližně v 12:55.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:38
    Úvodní perioda se chýlí ke konci a hra plyne i nadále v pásmu Finek. Kuja-Halkolaová teď ale zasahovat nemusí, Češky se nemohou odlepit od mantinelu.
     
    18:48
    Nádherný ťukec, na jehož konci hledala Tereza Plosová Anežku Čabelovou, která mohla zamést puk za přesouvající se Kuja-Halkolaovou, puk ale netrefila podle svých představ a o kousek netrefila bránu.
     
    17:59
    Dvě Češky napadaly za Finskou bránou a soupeřkám tak nadělaly hodně problémů při jejich rozehrávce.
     
    16:25
    Tereza Plosová nabrala rychlost. na pravé straně, před bránu jí ale Finky nepustily. Česká útočnice tak jen bekhendem nahrnula puk před brankoviště, kudy prošel až k hrazení.
     
    15:26
    Finky kromě jedné střely na bránu nic moc nevymyslely a Češky už jsou kompletní.
     
    14:52
    Adéla Pánková si trochu zavařila u mantinelu po zisku kotouče, nedokázala ho vyhodit ven z pásma, pomohla jí ale Adéla Fromová.
     
    13:26
    Vyloučení v týmu Česko:
    Paroubková – 2 min., nedovolené bránění.
     
    13:20
    Češky se řítily do přečíslení tří na dvě, akci vedla na levém křídle Julie Jebousková, jejíž střela skončila v lapačce finské gólmanky.
     
    12:42
    Linda Vocetková přejela modrou čáru a prudce vystřelila zápěstím z osy hřiště. Kuja-Halkolaová vyrazila puk jen před sebe, odkud ho její spoluhráčky odklidily.
     
    11:34
    Johanna Tischler vystřelila od modré čáry. Hokejistky v modrých dresech její střelu zblokovaly, puk ale jen těsně prolétl kolem pravé tyče Finek.
     
    11:27
    Barbora Juříčková měla před sebou na pravém křídle volný prostor. Neodvážila se ale natlačit až před brankoviště, její bekhendová střela z úhlu tak skončila pod betony brankářky Kuja-Halkolaové.
     
    10:16
    Finky se po odmlce dostaly za útočnou modrou čáru, jejich nahození ale Češky zablokovaly. Naopak se otevřel na ose hřiště prostor pro Karolínu Skořepovou, ta se ale mezi obrannou dvojicí neprosmýkla.
     
    08:53
    Hokejistky v bílých dresech jsou vstřelenou brankou viditelně povzbuzené a vrhají se do dalšího útoku. Finky je ale nepouští od mantinelů do nebezpečných prostorů.
    06:52 ŠAPOVALIVOVÁ - 0:1
     
    06:52
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češky měly velkou šanci po akci Adély Šapovalivové z pravé strany, kterou zakončila Adéla Fromová do betonů. Naše hokejistky se ovšem udržely na kotouči a napodruhé už to ADÉLE ŠAPOVALIVOVÉ vyšlo! Asistence: Anežka Čabelová, Adéla Fromová.
     
    06:04
    Češky vybojovaly první přesilovou hru. Vilma Nurmistová (FIN) je vyloučena na dvě minuty za držení, faulu se dopustila ve středním pásmu. Následuje komerční přestávka.
     
    05:04
    Finky se na chvíli usadily v pásmu Česka, Anetu Šenkovou ale neohrozily. Dostaly se k jediné střele od modré čáry, kterou zablokovala hned první bránící hráčka.
     
    04:02
    Obrovská šance českých hokejistek! Po střele Terezy Plosové z osy hřiště se u levé tyče finské brány dostala ke kotouči Adéla Šapovalivová, která mohla zasunout puk do odkryté klece! Měla na to ale málo času, puk ji sklouznul z hole a skončil jen těsně vedle.
     
    02:53
    Kotouč končí ve finské síti! Češky se ale z gólu radovat nemohou. Před brankovištěm byly až příliš agresivní a jsou vykázány do středního pásma za postavení útočící hráčky v brankovišti.
     
    02:41
    Na druhé straně se Emma Ekoluomaová natlačila až před bránu, jednou rukou ale zakončit nedokázala. Aneta Šenková vykopla puk pravým betonem.
     
    01:56
    Adéla Fromová se zjevila nepokrytá mezi kruhy, kam také dostala přihrávku zpoza brány, Finky ale její pokus zablokovaly.
     
    01:21
    Finky vyslaly první střelu na bránu, ta ale byla z kategorie propagačních. Aneta Šenková v klidu vyrazila puk do ochranné sítě.
     
    00:49
    Češky po zisku kotouče rychle otočili hru, v útočném pásmu se ale neudržely. Naopak se teď musí bránit.
     
    00:12
    První útočnou akci vedly Finky. Julia Kuusistová ale narazila do bránícího bloku soupeřek, ke střele se nedostala.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky už nastoupily na modré čáry, kapitánky si ještě vyměnily národní vlaječky. Utkání za malou chvilku začne.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Kuja-Halkolaová (Huovinenová) – Tallilenová (C), Ojalaová, Palinová, Pohjanahová, Anderssonová, Homlbergová, Timonenová – Ekoluomaová (A), Byskataová (A), Kuusistová – Lehikoinenová, Leponenová, Tapaniová – Kankkunenová, Nurmistová, Stenová – Siekkinenová, Sivonenová, Julkunenová – Lambergová
    Trenér: Mira Kuismaová

    Česko: Šenková (Ševčíková) – Slavíčková, Paroubková, Velinská, Hujová, Fromová, Tischler, Jarabková, Chladová – Čabelová, Šapovalivová (C), Plosová (A) – Vocetková, Gildainová, Juříčková (A) – Jebousková, Pánková, Felcmanová – Jílková, Skořepová
    Trenér: Dušan Andrašovský

    Rozhodčí: Manthaová (CAN), Neenanová (GBR) – Greenenová (USA), Moleková (SVK).
     
    Finsko

    Finky dokráčely na uplynulém mistrovství světa o stupínek dál než Češky, kterým vystavily stopku ve čtvrtfinále. Umístily se čtvrté. Od medaile je ovšem dělilo méně, než se může zdát. V semifinále proti Kanadě se v průběhu třetí třetiny ujaly vedení. To neudržely, pozdějším šampionkám ale podlehly až v prodloužení. V zápase o bronz pak nestačily na Spojené státy.

    Finky se na mistrovství připravovaly v půlce prosince na Turnaji čtyř zemí v Chomutově, kde skončily předposlední. Jediný bodový úspěch zaznamenaly hned v prvním utkání, když porazily Slovenky po prodloužení. Hned další den ale těsně podlehly druhým Češkám a na závěr nedaly ani gól vítězným Švédkám. Trenérka Mira Kuismaová viděl ovšem ve hře svých svěřenek progres a před startem šampionátu tak zůstává pozitivní.
     
    Česko

    Češky na minulém šampionátu skončily páté. Na letošním mistrovství v Zugu budou bojovat o to, aby své umístění ještě vylepšily. Přestože trenér Dušan Andrašovský svůj tým omladil, stále se může spoléhat na několik ostřílených jmen v čele s Klaudií Slavíčkovou, Terezou Plosovou či Adélou Šapovalivovou.

    Právě Adéla Šapovalivová se stala jednou z hrdinek čtvrteční generálky proti výběru USA. V posledním přípravném utkání vstřelila gól, na další přihrála a v samostatných nájezdech pak proměnila dva pokusy. Výrazně tak přispěla k historickému vítězství 4:3sn nad Američankami. Bylo to vůbec poprvé, kdy některá z našich ženských reprezentací porazila jednoho ze dvou zámořských velikánů. Juniorky tak vstoupí do turnaje povzbuzené tímto úspěchem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z úvodního zápasu Mistrovství světa žen do 18 let, ve kterém se utkají Finsko a Česko. Utkání začíná v 12:00.

    Milan Sochor

    Branky a nahrávky: 37. Ekoluomaová (Byskataová, Kuusistová), 45. Ekoluomaová (Kuusistová, Tallilenová), 59. Ekoluomaová (Byskataová, Ojalaová) – 7. Šapovalivová (Čabelová, Fromová), 21. Šapovalivová (Paroubková, Plosová)


    Finsko: Kuja-Halkolaová (Huovinenová) – Tallilenová (C), Ojalaová, Palinová, Pohjanahová, Anderssonová, Homlbergová, Timonenová – Ekoluomaová (A), Byskataová (A), Kuusistová – Lehikoinenová, Leponenová, Tapaniová – Kankkunenová, Nurmistová, Stenová – Siekkinenová, Sivonenová, Julkunenová – Lambergová
    Trenér: Mira Kuismaová

    Česko: Šenková (Ševčíková) – Slavíčková, Paroubková, Velinská, Hujová, Fromová, Tischler, Jarabková, Chladová – Čabelová, Šapovalivová (C), Plosová (A) – Vocetková, Gildainová, Juříčková (A) – Jebousková, Pánková, Felcmanová – Jílková, Skořepová
    Trenér: Dušan Andrašovský

    Rozhodčí: Manthaová (CAN), Neenanová (GBR) – Greenenová (USA), Moleková (SVK)
    bahis siteleri