Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.)
konec
Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs

10:17

(7:7, 0:10, 0:0, 3:0)

Neděle 28.01.2024, 21:00 • M&T Bank Stadium, Baltimore, Maryland • Americký fotbal • Finále konference AFC
     
    Kansas City Chiefs teď už bude jen čekat, s kým se za 2 týdny v Las Vegas utká v Super Bowlu LVIII. O tom rozhodne finálový zápas konference NFC, který začíná za několik minut, takže nechoďte spát a zůstaňte s námi. (00:30:40)
    Chiefs přebírají trofej pro vítěze konference AFC
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Lamar Jackson (BAL) 20/37, 272 yardů, 1 touchdown, 1 interception
    Patrick Mahomes (KC) 30/39, 241 yardů, 1 touchdown

    běhový útok
    Lamar Jackson (BAL) 8 běhů, 54 yardů
    Isiah Pacecho (KC) 24 běhů, 68 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Zay Flowers (BAL) 5 zachycení, 115 yardů, 1 touchdown
    Travis Kelce (KC) 11 zachycení, 116 yardů, 1 touchdown
    Rashee Rice (KC) 8 zachycení, 46 yardů

    kickeři
    Justin Tucker (BAL) field goaly 1/1, extra pointy 1/1
    Harrison Butker (KC) field goaly 1/1, extra pointy 2/2
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 71 439 zklamaných diváků.
     
    Chiefs nadále mohou snít o obhajobě titulu, což dosud v NFL nikdy nedokázali! A vděčí za to své obraně, která po celý druhý poločas dokázala odrážet překvapivě nepříliš vážné útočné pokusy Baltimoru. Ten jim v tom navíc vydatně pomáhal absolutním selháním disciplíny, když sbíral nesmyslné tresty, navíc Lamar Jackson prokázal svoji labilitu v play-off v zápasech, kdy nevede. Několikrát se nedokázal zbavit míče v momentech, kdy to bylo potřeba, vybíral si nevhodné cíle pro přihrávku, zkoušel dlouhé přihrávky, které nikdy neměl zrovna přesné. A to se mu stalo osudným necelých 7 minut před koncem, kdy hodil nesmyslnou interception při snaze trefit 25yardovou přihrávkou svého tight enda v end zóně, avšak střeženého hned 3 obránci. Dalším smutným hrdinou Ravens je jejich nejlepší receiver Zay Flowers, který svoji nejlepší akci zápasu znehodnotil absolutně nepochopitelným nesportovním chováním, aby vzápětí příliš velkým riskováním ztratil fumble pouhý yard před end zónou soupeře. Přes tyto chyby a eskapády měli Ravens malou naději až téměř do konce, držela je totiž obrana, která soupeři už nedovolila ani bod, ale 10bodové manko z prvního poločasu se ukázalo jako zcela zásadní. V klíčové chvíli po 43yardovém field goalu kickera Justina Tuckera dokázal Patrick Mahomes zkompetovat 32yardový pas před two-minute warningem a zničil i ty poslední naděje domácích na zvrat.
     
    KANSAS CITY CHIEFS POSTUPUJÍ DO SUPER BOWLU LVIII!!!

    Zvládají to jako třetí klub v historii počtvrté během 5 let, zároveň prolomili prokletou statistiku, když se stali prvním týmem, který poté, co vyřadil z play-off Joshe Allena, nevbypadl hned v následujícím zápase. Andy Reid se navíc stává čtvrtým trenérem v dějinách s aspoň 5 účastmi v Super Bowlu!
     
    Konec utkání.
     
    2:00
    Patrick Mahomes podle očekávání doklekává zápas, je konec!
     
    2:00
    Two-minute warning.
    Valdes-Scantling posílá svůj tým do 4. Super Bowlu za posledních 5 let
     
    2:19
    Mahomes parádní bombou do pravého pole nachází rozběhnutého Valdese-Scantlinga, který sice musel přibrzdit a otočit se, ale v pádu chytá míč do náruče! Chytá 32yardový pas a prakticky ukončuje zápas, protože tohle už může Mahomes doklekat!
     
    2:19
    Ravens zastavují čas posledním timeoutem. 3&9, pokud Chiefs toto uhrají, mají téměř vyhráno.
     
    2:24
    Ravens zastavili čas druhým timeoutem a následně Pacecho získal jen 2 yardy. 3&9.
     
    2:28
    Pacecho neměl středem prostor a ztrácí 1 yard.
     
    2:28
    Zajímavý taktický tah obrany, Smith ještě před snapem lehce napadl protihráče, dostává 15 yardů za hrubost, ale znamená to, že Chiefs hrají 1&10. Na vlastních 45 yardech.
     
    2:34
    Jenže Ravens dělají další neuvěřitelnou chybu na úrovni naprostých začátečníků! Na první obranný snap měli 12 hráčů na hřišti. A Chiefs přijímají tento trest, jelikož tím hrají nový první down, ačkoliv z výsledku hry na hřišti by měli 2&3.
     
    2:34
    Tucker nekopal onside kick, ale klasický výkop až do end zóny na touchback. Chiefs začínají na vlastních 25 yardech a Ravens je musí dostat co nejdříve ze hřiště.
    Je to k neuvěření, ale tohle jsou první body v druhém poločase

    Libor Štěpán

    Shawn Smith
    71 439
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri