Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.)
konec
Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs

10:17

(7:7, 0:10, 0:0, 3:0)

Neděle 28.01.2024, 21:00 • M&T Bank Stadium, Baltimore, Maryland • Americký fotbal • Finále konference AFC
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 21:00.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Ve hře o trofej Vince Lombardiho zbývají poslední 4 celky, jsou před námi finále obou konferencí! A slibují obrovské bitvy. Všichni účastníci patřili před sezonou do širšího okruhu favoritů a i v základní části potvrzovali, že mohou dojít daleko. Takže přes některá překvapení jsou nakonec mezi nejlepšími 4 jen týmy, jež vstupovaly do play-off nejhůře jako nasazené trojky. Přesněji to jsou pouze jedničky a trojky. Mezi nimi se rozhodne o účastnících Super Bowlu LVIII. Jako první přijde na řadu finále konference AFC, v němž se v kotli M&T Bank Stadium v centru Baltimoru utkají první nasazený tým a vítěz divize AFC North Baltimore Ravens a Kansas City Chiefs, nasazená trojka, vítěz divize AFC West a hlavně obhájce titulu. Dokáže skvělá obrana Ravens udržet na uzdě obrozený útok Chiefs? Nebo opět převladnou kouzla Patricka Mahomese, který ve vyřazovacích bojích pravidelně předvádí ty nejlepší výkony?
     
    Systém play-off v NFL

    V NFL postupuje od sezony 2020 z každé konference do play-off 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé 3 postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play-off rozhoduje jediný zápas.
     
    Baltimore Ravens

    Baltimore Ravens je i přes svoji krátkou historii (existuje od roku 1996) úspěšným klubem. Letos dosáhl na 15. účast v play-off, z toho posedmé jako vítěz své divize, kterou je AFC North. A 2× ho nedokázal vůbec nikdo zastavit. Super Bowl vyhrál v sezonách 2000 a 2012. Pro zachování kontinuity by tak měl třetí titul vyhrát až v příštím ročníku. S tím však do Baltimoru nechoďte. Letos je totiž největším favoritem konference AFC. Rozjížděl se sice pomaleji a porážky s Indianapolisem a v Pittsburghu v prvních 5 kolech byly nečekané, avšak od půlky října se rozjel a chvílemi působil naprosto nezastavitelně. Do konce roku 2023 prohrál už jen v krásné přestřelce s Clevelandem, ale jinak porážel, koho potkal. Přejel Detroit, bez potíží zvítězil v San Franciscu a třeba v předposledním kole, v němž si zajistili vítězství nejen v divizi, ale i v celé konferenci AFC, zdemoloval Miami 56 body. V posledním zápase základní části šetřil většinu opor a v mizerném počasí prohrál s Pittsburghem, čímž si lehce pokazil bilanci na 13-4, ale nasazenou pozici číslo 1 a volno v 1. kole play-off to samozřejmě nijak neohrozilo. V divizním kole pak nedal vůbec žádnou šanci Houstonu Texans, kterému obrana povolila pouhé 3 body a nebýt jednoho selhání special týmu, zvládli to Ravens bez inkasovaného touchdownu. Směrem dopředu pak byli dostatečně trpěliví, aby postupně soupeře ohlodávali a v poslední čtvrtině mu definitivně zlomili vaz. Výsledek 34:10 byl možná až příliš krutý, ale demonstroval sílu týmu, který se tak probojoval popáté do finále konference AFC, ale vůbec poprvé ho bude hrát doma.
     
    Kansas City Chiefs

    Kansas City Chiefs obhajuje titul a patří mezi nejlepší týmy současnosti. V předchozích 4 sezonách vyhrál Super Bowl hned 2×, celkem se pyšní 3 tituly, plus 2 dalšími z ještě samostatné ligy AFL. Ve své divizi AFC West pak je absolutním despotou, ovládl ji totiž už 8× za sebou, což je nejdelší aktuální série v NFL. Přesto není tak dominantní jako dříve. Výrazně oslabil především na příjmové straně pasového útoku a několik utkání prohrál jen proto, že jeho současní receiveři nedokázali zachytit jednoduché míče. Quarterback Patrick Mahomes, jedna z největších hvězd celé ligy, z toho byl často dost frustrovaný. Krizovou část sezony tým prožil ve druhé polovině listopadu a na začátku prosince, kdy prohrál 3 ze 4 zápasů a ztratil naděje na 1. místo v konferenci AFC, ale vítězství v divizi bezpečně uhájil se závěrečnou bilancí 11-6, která v celkovém hodnocení znamenala nasazení do play-off jako číslo 3. Chiefs kvůli tomu nepatřili mezi největší favority na titul, ale v play-off se dokázali přepnout do svého vítězného módu. V prvním kole ve čtvrtém nejmrazivějším zápase historie NFL, kdy teplota padala pod -20°C, absolutně zdeptali na tyto podmínky nezvyklé Miami Dolphins a napůl v suchém triku je přehráli 26:7. V divizním kole pak sváděli od první do poslední minuty krásný souboj v Buffalu s Bills, v němž se týmy hned 5× vystřídaly ve vedení, to v závěru Chiefs i s trochou štěstí uhájili a po výsledku 27:24 postoupili do šestého konferenčního finále v řadě, což je druhá nejdelší šňůra v historii NFL. Ale v jejím rámci ho poprvé budou hrát na hřišti soupeře.
     
    Vzájemné zápasy

    Dlouhodobá vzájemná bilance není kvůli krátké historii Ravens a příslušnosti do různých divizí nijak obsáhlá, obsahuje dosud pouze 12 záznamů. A je lehce příznivější pro Chiefs, 7-5. Zajímavé ovšem je, že se stále střídají série 3–4 vítězství jednoho týmu v řadě. Ne méně, ne více. Podle této statistiky by měl vyhrát Baltimore, jenž je momentálně na řadě a vyhrál poslední střet, takže na potvrzení pravidla musí urvat minimálně 2 další souboje. V play-off na sebe tyto celky zatím narazily jednou, ve Wild card sezony 2010. Po vyrovnaném prvním poločase se stal zápas jednoznačnou záležitostí Ravens, kteří na hřišti soupeře vyhráli i díky 3 zachyceným interceptions 30:7. Jedná se o druhý největší rozdíl ve skóre ze vzájemných utkání.

    Hned třetina těchto duelů se odehrála v posledních 6 sezonách a všechny 4 jsou zároveň všemi kariérními střety Lamara Jacksona s Patrickem Mahomesem. Jackson dokázal vyhrát jen jeden, ten poslední, na začátku ročníku 2021, kdy v největší přestřelce historie vzájemných zápasů Baltimore v poslední čtvrtině stáhl 11bodové manko a na domácím hřišti zvítězil 36:35. Paradoxně se jedná o jediný zápas proti Kansasu, ve kterém Lamar Jackson hodil interception, dokonce hned 2. Při předchozích 3 porážkách nehodil ani jednu, což zcela odporuje dlouhodobým statistikám tohoto quarterbacka. Celkem je Jackson proti Ravens na 4 touchdownech a 2 interceptions, Mahomes to má v těchto utkáních dohromady 12-2. Letos však Jackson prožil druhou nejlepší základní část v kariéře a zpřesnil se, má nejvyšší úspěšnost kompletace přihrávek. V tomto ohledu je na tom nejlépe v životě i Mahomes, a to paradoxně přes skutečnost, že hodil zároveň nejvíc interceptions během svého působení v NFL a celkově se jedná o jeho možná nejméně povedenou sezonu. Co by však za takovou jiní quarterbackové dali?

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    BAL–KC 36:35 (19. 9. 2021)
    BAL–KC 20:34 (28. 9. 2020)
    KC–BAL 33:28 (22. 9. 2019)
    KC–BAL 27:24p (9. 12. 2018)
    BAL–KC 14:34 (20. 12. 2015)
     
    V Baltimoru je 8°C, zataženo a poměrně slabý vítr. Pršet by v průběhu utkání nemělo. Takže podmínky na konec ledna velmi slušné a spravedlivé pro všechny.
     
    Výkop do prvního poločasu provedou Chiefs, jako první budou útočit Ravens.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Butker poslal výkop do end zóny, touchback. Ravens začnou na vlastních 25 yardech.
    První finálový zápas začal
     
    15:00
    Hill dostal právo první akce, ale obrana se zvládla přesunout s ním a neudělala mu žádné místo. 1 yard.
     
    14:19
    Jackson se rozběhl sám po pravé straně, ale i on měl cestu zavřenou. 2 yardy.
     
    13:40
    3&7, Jackson musel do vzduchu, ale Agholorovi míč ve slotu vypadl z rukou, takže domácí jdou rychle ze hřiště, jde se puntovat.
     
    13:36
    Stout kopl nádherný 66yardový punt až těsně před end zónu soupeře, James trochu vylepšil pozici na returnu posunem o 8 yardů vpřed a Chiefs začnou útočit z vlastních 14 yardů.
     
    13:26
    Shozený míč doprava, Kelce získává 4 yardy.
     
    12:53
    Pacecho byl volný na hranici prvního downu, zachytil přihrávku, mohl se otočit a doběhl pro 10 yardů.
     
    12:21
    Tentokrát chytá míč Rice a zapisuje 11 yardů na své konto.
     
    11:51
    Pacecho se nebojácně protáhl středem a donáší míč na polovinu. 12 yardů.
     
    11:09
    Edwards-Helaire nedostal dobré bloky a středem nedokázal proběhnout. 1 yard.
     
    10:33
    Pacecho se naopak přes první linii obrany prodral a málem došel pro první down, 7 yardů. 3&2.
     
    9:52
    Pacecho na třetí down, ale střed byl beznadějně přehuštěný a Smith ho posílá k zemi. 4&2, bude se hrát, nebo puntovat?
     
    9:11
    4&2 na 41 yardech soupeře Chiefs hráli a zvládli to! Úspěšný risk hned na začátku, Kelce využil své výšky, stáhl ze vzduchu přihrávku, kterou mohl chytit jen on, a má 13 yardů! Hosté jsou na dostřel, k end zóně chybí 28 yardů.
     
    8:31
    Pacecho přidává další 4 yardy středem.
     
    7:51
    Mahomes sice lehce přehodil Jamese nabíhajícího k levému pylonu, ale Maulet ho v průběhu běhu přidržel, rozhodnčím to neuniklo a je pískáno. 5 yardů a automatický první down.
     
    7:44
    TOUCHDOWN CHIEFS

    TRAVIS KELCE byl sice po celou dobu náběhu do end zóny v péči Hamiltona, přesto si dokázal udržet pozici, aby bezpečně zachytil přesnou Mahomesovu přihrávku! 19yardová akce zakončila první drive hostů, kteří se tím dostávají do vedení 6:0!
    Kelcey se do end zóny prostě posadil
     
    7:41
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER bez problémů proměnil extra point a zvyšuje na 7:0!
    Jednoduchá práce pro Butkerse
     
    7:41
    Butker poslal výkop do end zóny, touchback. Ravens začnou z vlastních 25 yardů a pokud nechtějí mít problémy hned od začátku, musí něco předvést.
     
    7:41
    Jackson musel vyběhnout z kapsy, měl volného Andrewse, ale Jackson byl trvale pod tlakem, musel řešit hlavně sebe a nakonec zahodil míč tak, aby to neodporovalo pravidlům.
     
    7:33
    Teď už Jackson dokázal míč Andrewsovi hodit do slotu, 9 yardů.
     
    7:08
    Hill se vrhnul do středu, ale narazil na Tranquilla. 4&1, zase se bude hrát?
     
    6:37
    Ano, Ravens v riskantní pozici na vlastní polovině hráli 4&1 a po senzační práci ofenzivní lajny Jackson jen proběhl kolem červeno-bílých hráčů a byl zastaven až na polovině soupeře po 21 yardech!
    Jackson frnkl málem až do end zóny
     
    5:46
    Ravens se rozjíždí, Edwards dostal krásné bloky a měl dálnici k běhu pro 15 yardů. Domácí jsou na dostřel.
     
    5:08
    TOUCHDOWN RAVENS

    Fantazie Lamara Jacksona! Nejprve při čekání na moment přihrávky utekl z téměř jasného sacku, odběhl dozadu a hodil dokonalý míč pro receivera ZAYE FLOWERSE, který sice musel trochu skočit, ale měl to pod kontrolou a chytá 30yardový touchdown! 6:7!
    Mrštnost Jacksona vynesla Ravens parádní TD
     
    4:58
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER pohodlně poslal extra point do branky a vyrovnává na 7:7!
    Tucker vs. Butker: 1:1
     
    4:58
    Tucker poslal výkop do end zóny, touchback. Chiefs začnou druhý drive z vlastních 25 yardů.
     
    4:58
    Play action přihrávka na Pacecha, 3 yardy.
     
    4:22
    Mahomes nachází ve slotu volného Riceho, jenž zatančil prvnímu obránci a doběhl pro 10 yardů.
    Rice: Kam mě chceš, kámo?
     
    3:44
    Skvělá práce safetyho Hamiltona, dostal se do backfieldu a skládá Pacecha pro ztrátu 2 yardů.
     
    3:06
    Mahomes poprvé po svých, měl na pravé straně volný prostor, poté to ještě stočil zpátky do středu a padl pro 11 yardů.
     
    2:23
    Mahomes na 3&1 hodil měkký oblouček doleva Kelcemu, který měl prostor k průniku pro 6 yardů a posunu na polovinu soupeře.
     
    1:40
    Pacecho se krásně rval středem a než ho hromada lidí dostala na zem, protlačil se pro 5 yardů.
     
    1:03
    Screen na Edwardse-Helairea, avšak na toho si počkal Stephens a dovolil mu jediný yard.
     
    0:18
    3&4, Mahomes měnil akci před rozehráním a našel na hranici prvního downu Riceho, ten mohl ještě chvilku běžet a má 9 yardů, takže Chiefs jsou na dostřel, 32 yardů od end zóny.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    Mahomes hodil míč doprava Riceovi, který absolutně z ničeho vykouzlil 5 yardů tím, že odmítl hned 2 tackly.
     
    14:16
    Jamesovi proletěla přihrávka mezi rukama, ale je nutno říct, že nebyla tak přesná, jak mohla. 3&5.
     
    14:13
    Mahomes měl neskutečné množství času, už se ale zdálo, že míč předržel a v poslední chvíli házel poněkud beznadějný míč do slotu, ale Kelce předvedl neskutečný catch! Sice jen 10 yardů, ale neuvěřitelná akce!
     
    13:26
    Shozený míč doprava Grayovi, 5 yardů a do end zóny jich zbývá 12.
     
    12:47
    Pacecho se středem neprobil pro víc jak 2 yardy, takže 3&3.
    Defenzivní friendly-fire v obličeji tackla Ravens
     
    12:16
    3&3, Mahomes naznačil přihrávku, aby se rozběhl pro svých a našel místo k zisku potřebných 4 yardů! Zbývá jich 6 a Chiefs na to mají 4 pokusy.
     
    11:37
    Pacecho nic nevymýšlel a středem vybojoval 4 yardy. Zbývají 2.
     
    10:58
    TOUCHDOWN CHIEFS

    ISIAH PACECHO běhá skvěle a je za to odměněn touchdownem! Byl trpělivý, počkal si, až se mu otevře skulina a proběhl jí do end zóny! 2yardový běh znamená, že hosté opět vedou, 13:7!
    Průnik Pacecha + skvělý blok Kelceyho = vedení Chiefs
     
    10:56
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER se z druhého extra pointu nemýlil a zvyšuje na 14:7!
    Které Butker potvrzuje
     
    10:56
    Butker poslal výkop opět až do end zóny, touchback. Ravens začnou z vlastních 25 yardů a opět potřebují skórovat, aby udrželi kontakt.
     
    10:56
    Jackson krátkým švihem hází míč Flowersovi, který dobrou prací po zachycení získává 9 yardů.
     
    10:16
    Nepřesný Jacksonův screen do pravé strany, příliš před Flowerse.
     
    10:12
    Hill zvládl ustát první kontakt, takže 3&1 uhrál, 2 yardy.
     
    9:33
    FUMBLE RECOVERY

    Ofenzivní lajna propadla a Jackson vůbec nevěděl, že se k němu zezadu blíží defenzivní end Charles Omenihu, který mu vyrazil míč z nápřahu, což bude házecí ruku nějakou chvíli pořádně bolet, ale hlavně fumble dokázal na zemi zalehnout defenzivní end George Karlaftis a Chiefs jdou na míč v pozici, kdy jsou na dostřel branky soupeře! Chiefs byli v sezoně téměř nejhorší v bilanci zisků a ztrát míče, ale teď zaznamenávají možná klíčový turnover zápasu!
    Nejenže přišel Jackson o míč, ale tady div nepřišel o ruku
     
    9:26
    Pacecho přibližuje hru k end zóně o 3 yardy, takže jich zbývá 30.
     
    8:49
    Screen doprava na Kelceho, ten využil svoji velikost a vybojoval 6 yardů. 3&1.
     
    8:10
    Pacecho zvládl středem propadnout pro 2 yardy, ale tvrdý hit dostal cornerback domácích Maulet a stadion ztichl. Vypadá to ale, že to nebude nic vážného, Maulet je jen otřesený.
     
    7:48
    Přímý snap na Pacecha, ale obrana byla připravená na směr jeho běhu a povolila mu jediný yard.
     
    7:08
    Mahomes opět předržel míč, musel utíkat hned před 2 napadajícími obránci a zahazuje míč.
     
    7:01
    3&9, Mahomes sice nachází Kelceho v levém slotu, ten se hodně snaží, ale do prvního downu nepadl. 4&1. A jde se hrát!
     
    6:23
    Chiefs 4&1 nezvládli! Úžasná práce defenzivní lajny! Pacecho se už už propadal do prvního downu, ale Jones ho zezadu stačil jednoruč stáhnout a udržet ho v bezpečné pozici, takže z tohoto žádné body nebudou! A to může Chiefs na konci zápasu hodně mrzet. Ravens začnou útočit z vlastních 13 yardů.
    Pacechovi chyběly milimetry
     
    6:18
    Jackson se ihned rozběhl do levé strany, zvládl ustát tacke do nohou a má 5 yardů.
     
    5:38
    Zablokovaná přihrávka defenzivní lajnou, kterou ale zachytil sám pohotový Jackson v pohybu dopředu, takže z hrozící interception je posun o 13 yardů!
    Házet, nebo běžet? A co oboje?
     
    4:53
    Flowers obíhal obranu zleva, ta se však stihla přemístit. 1 yard.
     
    4:09
    Jackson pod velkým tlakem Jonese, ale včas se zvládl zbavit míče, takže nešlo o sack. Jenže 3&9.
     
    4:03
    Další skvělá práce Jonese, který srazil screen na Flowerse na zem! Takže domácí musí puntovat a jejich problémy pokračují.
     
    4:00
    Stout tentokrát nezvládl punt tak dobře, 49yardový kop navíc dokázal James vrátit o 10 yardů, než byl zasaven, takže Chiefs začnou útočit z vlastních 29 yardů.
     
    TRAVIS KELCE už má v utkání 7 zachycených přihrávek, čímž překonal rekord play-off legendárního receivera Jerryho Rice, jelikož jich má v součtu už 151!
     
    3:49
    Mahomes nezkompletoval dlouhý hod na Riceho.
     
    3:42
    Skvělá práce Hamiltona, který nepustil Riceho po zachycení dopředu. 3&10.
     
    3:01
    Mahomes pod obrovským tlakem Hamiltona, neutekl tomu a zahodil míč, takže i Chiefs budou poprvé puntovat.
     
    2:56
    Hrubě nepovedený punt Townsenda! Míč se navíc odrazil od země zpátky, obrana ho nechala být, dobíhající hráči ho uzemnili na 41yardové linii Baltimoru, odkud domácí začnou svůj útok. Tento punt tak měřil pouhých 30 yardů.
     
    2:47
    Jackson poprvé hledal tight enda Likelyho, našel ho na pravé straně, 6 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Jackson hledal na levé lajně sprintujícího Agholora, ale přehodil ho. Navíc byl v dobré pozici McDuffie a je otázka, zda by catch vůbec povolil?
     
    1:56
    3&4, Ravens si vybírají první timeout. Jsou téměř na půlce hřiště a tohle potřebují uhrát.
     
    1:56
    Jenže Jackson nehodil přesný míč k pravé lajně Hillovi! Jednoduše ho přehodil. Navíc by Hill po zachycení neměl šanci první down zvládnout.
     
    1:52
    Stout kopl velmi dobře umístěný 42yardový punt, James si pouhých 11 yardů před end zónou mávl fair catch a Chiefs čeká téměř celé hřiště. Pokud však skórují, budou na tom velmi dobře, neboť po návratu z přestávky busou útočit jako první.
     
    1:46
    Pacecho se však pravou stranou nikam nedostal, nepustil ho Queen. Následně došlo ke strkanici a rozhodčí označili jako jejího viníka domácího Van Noye, trest 15 yardů za hrubost. Divákům se to hrubě nelíbí.
    Emoce na hřišti pracovaly už před zápasem
     
    1:27
    Shozený míč doprava, Pacecho má 5 yardů.
     
    0:56
    Mahomes pod velkým tlakem pass rusherů a nehodil přesný míč do slotu Riceovi, jenže rozhodčí viděli nepochopitelný zkrat Jonese, který regulérně Mahomesovi natáhl a může být rád, že není vyloučen a je z toho jen 15 yardů za roughing the passer.
    Tato facka Mahomesovi byla úplně zbytečná
     
    0:51
    Mahomesovi tak najednou stačily jen 3 yardy po svých, aby se ocitl na půlící čáře.
     
    0:43
    Trestuhodně volný Kelce v pravém poli, Mahomes ho přesně našel a Chiefs jsou na dostřel! 21 yardů, zbývá jich 29. A Chiefs zastavují čas prvním timeoutem.
     
    0:36
    Rice chytá míč na pravé straně a přes snahu Queena vybíhá ze hřiště s 6 yardy a zastavuje čas.
     
    0:31
    Mahomes přehodil Graye na pravé lajně v potenciálně touchdownové akci. 3&4.
     
    0:26
    Mahomes zvládá 3&4 vyběhnutím do středu pro 9 yardů, jenže je mu to k ničemu, protože pravý guard Smith se provinil držením, takže se bude hra opakovat. A bude to 3&14.
     
    0:20
    Mahomes sice jednoduchým hodem do slotu vyzval Riceho k běhu až do end zóny, jenže touchdown je anulován, jelikož Smith se opět provinil držením! Další posun vzad o 10 yardů, 3&24 a Chiefs jsou najednou mimo dostřel.
    Chyba Smitha zachránila Ravens od hrůzné druhé půle
     
    0:12
    Ravens si ještě vybírají druhý timeout.
     
    0:12
    Mahomes nachází ve slotu Kelceho pro 9 yardů a hosté se vrací na dostřel. Okamžitý timeout, čas stojí a chystá se Harrison Butker.
     
    0:08
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER to zvládl! Sice míč poslal víc doleva, než by si možná představoval, ale 52yardový field goal bezpečně proměnil a zvyšuje tak na 17:7!
    Místo sedmi bodů jen tři
     
    0:04
    Butker nedal soupeři šanci na nějaký zázračný return a poslal výkop daleko do end zóny. Touchback a Jackson pouze zaklekl. Jde se do kabin.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    První poločas nečekaně jasně opanovali hosté a nebýt jejich vlastní blbosti, mohli vést mnohem větším než 10bodovým rozdílem. Po většinu poločasu se jim dařilo zastavovat běhové akce domácích, kteří se bez toho nedokázali v útoku posouvat dopředu. Zvládli jediný drive za celých 30 minut, druhý v pořadí, který zakončili parádní 30yardovou přihrávkou Lamara Jacksona na receivera Zaye Flowerse. Tím však jen vyrovnávali na 7:7, jelikož Chiefs se prosadili hned z prvního útoku 19yardovou přihrávkou Patricka Mahomese na tight enda Travise Kelceho. ten byl klíčovou postavou pasového útoku Kansasu, v průběhu prvního poločasu zachytil hned 9 přihrávek, celkem jich tak má v play-off už 154, což znamená nový rekord vyřazovacích bojů v počtu zachycených přihrávek. Dosud ho držel legendární receiver 80. a 90. let Jerry Rice. Druhý drive trval Chiefs dlouhých 9 minut, ale do end zóny se nakonec dostali po 2yardovém běhu running backa Isiaha Pacecha. A pak to přišlo. Do té doby celkem normální průběh zápasu převrátil skvělý forced fumble defenzivního enda Charlese Omenihua na Lamara Jacksona, míč zalehl další defenzivní end George Karlaftis a hosté měli luxusní pozici. Jenže pohrdli jistými 3 body, snažili se uhrát krátký čtvrtý down a pohořeli. Baltimoru se však v útoku i nadále nedařilo, takže Chiefs dostali ještě jednu šanci na body a málem ji využili naplno. Receiver Rashee Rice se dostal s míčem do end zóny, jenže bylo to s faulem jednoho jeho spoluhráče, takže hosté se nakonec museli spokojit s 52yardovým field goalem kickera Harrisona Butkera pár sekund před přestávkou. Chiefs tak vedou o 10 bodů, ve druhé půli budou útočit jako první a jsou na nejlepší cestě do Super Bowlu. Rozhoduto však ještě zdaleka není.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    15:00
    Tucker poslal výkop do end zóny, touchback. Chiefs začnou z vlastních 25 yardů.
    Druhá půle začala
     
    15:00
    Pacecho čekal, zda se mu ve středu něco otevře, ale to se nestalo. 1 yard.
     
    14:26
    Desátý catch Kelceho v zápase, ten překonává 100 nachytaných yardů. Ale 3&3.
     
    13:47
    Mahomes pod tlakem odhazoval míč do levého pole Watsonovi, ale míč zablokoval pozičně perfektně postavený Williams.
     
    13:42
    Townsend opět nekopl nejlepší punt, pouze 46 yardů, ale zvládl to aspoň tak, že míč po odrazu od země opustil hřiště. Ravens žijí a začnou na vlastních 22 yardech.
     
    13:35
    V Baltimoru evidentně prší. Reid teď ale nádherně sundal Edwardse, 1 yard.
     
    12:52
    Flowers sice chytá přihrávku, ale McDuffie ho nikam dál nepustil. 3 yardy. 3&6.
     
    12:27
    Jackson opět hledal Flowerse, před ním se však zničehonic objevil Bolton a pustil z rukou téměř jasnou interception!
    Tady chybělo málo k turnoveru
     
    12:21
    Takže 4&6, Stout kopl solidní 52yardový punt, James si na 22yardové linii mávl fair catch a Chiefs začnou další útok právě z tohoto místa. Stále s pohodlným 10bodovým polštářem.
     
    12:13
    Screen doleva na Riceho, ale toho okamžitě skládá Darby. Ztráta 1 yardu.
     
    11:38
    Pacecho dokázal oběhnout první linii obrany a má 6 yardů. 3&5.
     
    10:58
    3&5, Mahomes nachází ve slotu Watsona, jenž byl v náběhu dopředu a má 16 yardů. Chiefs pokračují.
     
    10:19
    Mahomes rychle odhazuje míč k levé lajně Valdesu-Scantlingovi, 6 yardů. Hra je téměř na polovině hřiště,
     
    9:50
    Tentokrát Kelce chytá míč na levé straně, 5 yardů a první down.
     
    9:12
    Gray musel do pokleku, aby zachytil přihrávku. 3 yardy.
     
    8:34
    Mahomes pod tlakem Clowneyho zahazuje míč směrem na Graye, který neměl šanci chytit míč. Navíc se pravý tackle Taylor provinil držením, 10 yardů dozadu a 2&17.
     
    8:28
    Mahomes shazuje doprava na Edwardse-Helaira, jenže obrana se nenechala na nic nalákat, takže sice kompletní přihrávka, ale jen 2 yardy.
     
    7:45
    3&15, screen na Pacecha, ten však byl okamžitě stažen na zem Van Noyem, ztráta 4 yardů a obrana teď drží Baltimore stále ve hře. Punt.
     
    7:12
    Townsendovi se nadále nedaří. Tentokrát nedokázal nacpat punt před end zónu. míč skončil až v ní. Touchback a Ravens začnou útočit z vlastních 20 yardů. Teď už ale vážně musí něco zahrát, s každou další minutou je jejich situace složitější.
     
    7:05
    A teď začínají dobře! Play action přihrávka do úplně prázdného slotu, takže Edwards se mohl nerušeně rozběhnout k lajně pro 16 yardů.
     
    6:25
    Jackson dlouho čekal, neměl komu, takže se rozběhl sám do středu a má 11 yardů. Ravens jsou téměř na polovině.
    Lamar "Mojžíš" Jackson rozdělil rudobílé moře
     
    5:36
    Teď už prší opravdu hodně a Jackson se neskutečně vytrhl ze sacku, dalšímu pak unikl zahozením míče.
    Mrštnosti Jacksona si dnes velmi užijeme
     
    5:29
    Screen na Hilla, který dokázal nabrat rychlost poté, co unikl prvnímu tacklu. 11 yardů a Ravens jsou na polovině soupeře, kde hodně dlouho nebyli.
     
    4:53
    Jackson pod tlakem shazuje míč doleva Hillovi, 5 yardů.
     
    4:11
    Jackson hledal Andrewse, ten byl ale velmi dobře střežen. Navíc je pískáno ofenzivní držení Simpsonovi, posun o 10 yardů vzad a 2&15.
     
    4:06
    Andrews tentokrát chytá míč u země, 6 yardů. 3&9.
     
    3:25
    Ofenzivní lajna propadla, Jackson to chtěl opět řešit vyběhnutím dopředu, ale Reidovi neunikl, takže místo posunu aspoň na dostřel field goalu je z toho sack, vrácení téměř na půlku a pouze punt.
    První sack večera
     
    2:42
    Výborný punt Stouta k pravé lajně, míč nebyl chytán, odrazil se dopředu a zastavil se na 7yardové linii!Takhle blízko od vlastní end zóny tak začnou Chiefs další útok.
     
    2:31
    V rámci bezpečnosti se samozřejmě začíná po zemi a Pacecho aspoň trochu pomáhá 3 yardy. Ale byl to velký boj s Queenem.
     
    1:47
    Pacecho však ani napodruhé nikam pořádně denoběhl, obrana Ravens už teď naplno předvádí své kvality. 1 yard.
     
    1:05
    3&6, Mahomes pod obrovským tlakem neblokovaného Washingtona pouze zahodil míč a přichází punt téměř od vlastní end zóny.
     
    1:01
    Poprvé v zápase kopl Townsend dobrý punt a zrovna ve chvíli, kdy to bylo více než potřeba. 53yardový kop se snesl na 36yardovou linii na polovině Ravens, kde navíc Duvernay nedostal vůbec žádný prostor na return, ačkoliv se o něj pokoušel. Teď už ale domácí skutečně musí skórovat, pokud chtějí udržet reálné naděje na vítězství.
     
    0:49
    Tohle Ravens potřebovali! Jackson si hodně odstoupil, měl čas a vyslal parádní bombu do hloubky hřiště Flowersovi, který se snažil doběhnout až do end zóny, ale Sneed mu v tom zabránil. 54yardová akce, kterou však Flowers částečně devalvuje absolutně nepochopitelným nesportovním chováním vůči Sneedovi po ukončení akce, takže místo 10 yardů od end zóny jich potřebují domácí překonat 25.
    Neskutečný pass Jacksona na Flowerse
     
    0:32
    Nekompletní přihrávka na Hilla.
     
    0:26
    Přesný míč doleva Flowersovi, ten vybíhá ze hřiště se 14 yardy.
     
    0:20
    Bateman ve slotu zachytil míč, ale postup vpřed mu dovolen nebyl. 2 yardy, do end zóny jich zbývá 9. Takhle blízko goal line ještě Ravens před žádným snapem nebyli.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    FUMBLE RECOVERY

    Neskutečná chyba Zaye Flowerse! Ten chytil míč ve slotu, rozběhl se do end zóny a chtěl do ní proskočit mezi dvěma obránci s míčem v rukách před sebou, jenže do těch rukou mu dokázal praštit cornerback L'Jarius Sneed, vyrazit míč pouhý yard před goal line, a v end zóně zalehl šišku cornerback Trent McDuffie! Takže touchback, Chiefs jdou na míč na vlastních 20 yardech a Ravens místo touchdownu nemají vůbec nic! A jsou v čím dál větších problémech!
    Flowers by mohl mít dobré utkání, ale pak ho potkají takovéto chyby
     
    14:52
    Pacecho získává 3 yardy středem.
     
    14:09
    Mahomes pod tlakem nenachází Graye.
     
    14:03
    3&7, Mahomes zvládá situaci dlouhým manévrováním a přesným hodem Kelcemu, ten vybíhá ze hřiště se 14 yardy.
     
    13:24
    Chiefs si berou první timeout.
     
    13:24
    Opět Pacecho do středu obrany, 3 yardy.
     
    12:42
    Mahomes sice screenem na Watsona ztretil 3 yardy, jenže Ravens se pohřbívají úplně sami a sami si zatloukají hřebíky do vlastní rakve. Clowney totiž Mahomese po odhodu naprosto nesmyslně atakoval helmou na helmu, trest 15 yardů a posun na útočnou polovinu.
     
    12:24
    Mahomes ve velkých problémech, a jak se snažil tomu uniklnout, málem si přivodil nějaké zranění. Nakonec je z toho přeci jen sack Clowneyho, ztráta 9 yardů.
    Mahomes si při sacku dal hodinu breakdance
     
    11:34
    Rice chytá míč pro 6 yardů, 3&13.
     
    10:48
    Mahomes měl sice na levé straně zcela volného Graye, jenže mu hodil míč hodně k zemi a Gray ho nezkrotil.
     
    10:44
    Fenomenální punt Townsenda! Jak to celý zápas kazil, teď předvedl naprostou parádu! Kopl míč od půlky hřiště tak skvěle, že ten se po odrazu od země snášel na 1yardovou linii před end zónou, kde ho zachytil Watson, aby nedoskákal až do end zóny, a Ravens mají tu nejtěžší startovní pozici, jaká existuje!
     
    10:35
    Jackson se pokoušel o zoufalou bombu k lajně Batemanovi, jenže ho vůbec netrefil.
     
    10:30
    Jackson si uvolňuje ruce přesnou přihrávkou Likelymu pro 10 yardů. A defenzivní tackle Jones se po klasickém koňaru zvedá dost těžko.
     
    10:21
    Poprvé v zápase hledal Jackson Beckhama, ale ani teď neměl dlouhý hod k lajně žádnou šanci.
     
    10:15
    Jackson musel vyběhnout z kapsy a ze zdánlivě beznadějné situace vymanévroval 9 yardů. 3&1.
     
    9:40
    Obrovská chyba Jacksona, který neměl nikoho volného, utekl doprava, ale ještě před line of scrimmage byl složen Whartonem s míčem v ruce! Mohl ho zahodit, ale neudělal to, takže 4&4 a Ravens to musí hrát!
     
    8:47
    Nakonec jen 4&3 a Ravens to zvládají! Stále žijí po přesné přihrávkce doprava Beckhamovi pro 6 yardů.
     
    8:24
    Nepřesný dlouhý míč na Batemana.
     
    8:17
    Beckham chytá podruhé za sebou, tentokrát 8 yardů na levé straně.
     
    7:52
    Running back Edwards se protáhl pro 4 yardy, kde ho skládal mj. i safety Edwards a lehce se u toho zranil.
     
    7:21
    Jackson konečně trefil dlouhou přihrávku, Agholor měl dobrou separaci a chytá míč v plném běhu, získává 39 yardů a najednou jsou domácí jen 25 yardů od cíle.
     
    6:59
    Pokus o dlouhý touchdown hodem na Beckhama, ten však byl dobře bráněn.
    Jen konečky prstů si Beckham sáhl na míč
     
    6:54
    INTERCEPTION

    Jackson na střídačce mlátí helmou o zem, ale může nadávat jen a pouze sám sobě, jelikož opět nezvládá klíčové momenty ve vypjatých situacích! Znovu chtěl házet míč z 25 yardů až do end zóny, ale vybral si Likelyho, který byl pod brankou hlídán hned 3 strážci a jakýkoliv míč neměl vůbec žádnou šanci projít! Safety Deon Bush chytá snadnou interception, zaklekává ještě v end zóně, takže se jedná o touchback a Chiefs budou hrát z vlastních 20 yardů! Je téměř rozhodnuto!
    Naprosto nepochopitelná chyba hvězdného QB
     
    6:45
    Pacecho byl sice zdánlivě zastaven už na line of scrimmage, ale nakonec se protlačil pro 4 yardy.
     
    6:02
    Mahomes neměl komu hodit míč a nedokázal ani utéct z kapsy, takže dělený sack mezi Pierceho a Madubuikea, ztráta 2 yardů a Ravens zastavují čas prvním timeoutem. 3&8.
     
    5:55
    Mahomes sice nachází Pacecha, ale toho skládá Queen pouze s 5 yardy a Chiefs budou puntovat. Ravens ještě stále mají malou naději.
     
    5:13
    A tu podporuje skvělý return Duvernaye, který 48yardový punt Townsenda vrací až téměř na polovinu hřiště! Výborná startovní pozice pro domácí.
     
    5:00
    Karlaftis však znovu chladí jiskru naděje, skládá Jacksona na zem v backfieldu! Sack, ztráta 4 yardů.
     
    4:38
    Jackson nachází u levé lajny Beckhama, ten vybíhá s 8 yardy a zastavuje čas. 3&6.
     
    4:31
    Jackson zvládá třetí down přesným míčem do rukou Hilla, 7 yardů.
     
    4:02
    Jackson teď vyběhl dopředu sám, ale Tranquill se mu včas postavil do cesty. 2 yardy.
     
    3:33
    Další přesný hod na Hilla do slotu, 11 yardů. Ale defenzivní tackle Wharton zůstává ležet na zemi, otázkou, zda kvůli zranění, či vyčerpání.
     
    3:16
    Jackson musel znovu kouzlit po svých a nebýt skoku pod nohy od Connera, mohl mít mnohem víc než jen 5 yardů.
     
    2:49
    Jackson nenašel dobře bráněného Beckhama, 3&5.
     
    2:45
    3&5, Jackson hledal v pravém poli Likelyho, který byl jednoznačně faulován! Ale rozhodčí mlčí. Tohle bude zase voda na mlýn pro konspirační teorie.
    Tady rozhodčí jasně pochybili
     
    2:38
    FIELD GOAL RAVENS

    JUSTIN TUCKER prokázal obrovské zkušenosti, zachoval chladnou hlavu a poslal 43yardový field goal do branky, čímž dostává zápas na rozdíl jednoho skórování, 10:17!
    Je to k neuvěření, ale tohle jsou první body v druhém poločase
     
    2:34
    Tucker nekopal onside kick, ale klasický výkop až do end zóny na touchback. Chiefs začínají na vlastních 25 yardech a Ravens je musí dostat co nejdříve ze hřiště.
     
    2:34
    Jenže Ravens dělají další neuvěřitelnou chybu na úrovni naprostých začátečníků! Na první obranný snap měli 12 hráčů na hřišti. A Chiefs přijímají tento trest, jelikož tím hrají nový první down, ačkoliv z výsledku hry na hřišti by měli 2&3.
     
    2:28
    Zajímavý taktický tah obrany, Smith ještě před snapem lehce napadl protihráče, dostává 15 yardů za hrubost, ale znamená to, že Chiefs hrají 1&10. Na vlastních 45 yardech.
     
    2:28
    Pacecho neměl středem prostor a ztrácí 1 yard.
     
    2:24
    Ravens zastavili čas druhým timeoutem a následně Pacecho získal jen 2 yardy. 3&9.
     
    2:19
    Ravens zastavují čas posledním timeoutem. 3&9, pokud Chiefs toto uhrají, mají téměř vyhráno.
     
    2:19
    Mahomes parádní bombou do pravého pole nachází rozběhnutého Valdese-Scantlinga, který sice musel přibrzdit a otočit se, ale v pádu chytá míč do náruče! Chytá 32yardový pas a prakticky ukončuje zápas, protože tohle už může Mahomes doklekat!
    Valdes-Scantling posílá svůj tým do 4. Super Bowlu za posledních 5 let
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Patrick Mahomes podle očekávání doklekává zápas, je konec!
     
    Konec utkání.
     
    KANSAS CITY CHIEFS POSTUPUJÍ DO SUPER BOWLU LVIII!!!

    Zvládají to jako třetí klub v historii počtvrté během 5 let, zároveň prolomili prokletou statistiku, když se stali prvním týmem, který poté, co vyřadil z play-off Joshe Allena, nevbypadl hned v následujícím zápase. Andy Reid se navíc stává čtvrtým trenérem v dějinách s aspoň 5 účastmi v Super Bowlu!
     
    Chiefs nadále mohou snít o obhajobě titulu, což dosud v NFL nikdy nedokázali! A vděčí za to své obraně, která po celý druhý poločas dokázala odrážet překvapivě nepříliš vážné útočné pokusy Baltimoru. Ten jim v tom navíc vydatně pomáhal absolutním selháním disciplíny, když sbíral nesmyslné tresty, navíc Lamar Jackson prokázal svoji labilitu v play-off v zápasech, kdy nevede. Několikrát se nedokázal zbavit míče v momentech, kdy to bylo potřeba, vybíral si nevhodné cíle pro přihrávku, zkoušel dlouhé přihrávky, které nikdy neměl zrovna přesné. A to se mu stalo osudným necelých 7 minut před koncem, kdy hodil nesmyslnou interception při snaze trefit 25yardovou přihrávkou svého tight enda v end zóně, avšak střeženého hned 3 obránci. Dalším smutným hrdinou Ravens je jejich nejlepší receiver Zay Flowers, který svoji nejlepší akci zápasu znehodnotil absolutně nepochopitelným nesportovním chováním, aby vzápětí příliš velkým riskováním ztratil fumble pouhý yard před end zónou soupeře. Přes tyto chyby a eskapády měli Ravens malou naději až téměř do konce, držela je totiž obrana, která soupeři už nedovolila ani bod, ale 10bodové manko z prvního poločasu se ukázalo jako zcela zásadní. V klíčové chvíli po 43yardovém field goalu kickera Justina Tuckera dokázal Patrick Mahomes zkompetovat 32yardový pas před two-minute warningem a zničil i ty poslední naděje domácích na zvrat.
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 71 439 zklamaných diváků.
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Lamar Jackson (BAL) 20/37, 272 yardů, 1 touchdown, 1 interception
    Patrick Mahomes (KC) 30/39, 241 yardů, 1 touchdown

    běhový útok
    Lamar Jackson (BAL) 8 běhů, 54 yardů
    Isiah Pacecho (KC) 24 běhů, 68 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Zay Flowers (BAL) 5 zachycení, 115 yardů, 1 touchdown
    Travis Kelce (KC) 11 zachycení, 116 yardů, 1 touchdown
    Rashee Rice (KC) 8 zachycení, 46 yardů

    kickeři
    Justin Tucker (BAL) field goaly 1/1, extra pointy 1/1
    Harrison Butker (KC) field goaly 1/1, extra pointy 2/2
    Chiefs přebírají trofej pro vítěze konference AFC
     
    Kansas City Chiefs teď už bude jen čekat, s kým se za 2 týdny v Las Vegas utká v Super Bowlu LVIII. O tom rozhodne finálový zápas konference NFC, který začíná za několik minut, takže nechoďte spát a zůstaňte s námi. (00:30:40)

    Libor Štěpán

    Shawn Smith
    71 439
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri