Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.)
konec
Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs

10:17

(7:7, 0:10, 0:0, 3:0)

Neděle 28.01.2024, 21:00 • M&T Bank Stadium, Baltimore, Maryland • Americký fotbal • Finále konference AFC
     
    KANSAS CITY CHIEFS POSTUPUJÍ DO SUPER BOWLU LVIII!!!

    Zvládají to jako třetí klub v historii počtvrté během 5 let, zároveň prolomili prokletou statistiku, když se stali prvním týmem, který poté, co vyřadil z play-off Joshe Allena, nevbypadl hned v následujícím zápase. Andy Reid se navíc stává čtvrtým trenérem v dějinách s aspoň 5 účastmi v Super Bowlu!
    Valdes-Scantling posílá svůj tým do 4. Super Bowlu za posledních 5 let
     
    2:19
    Mahomes parádní bombou do pravého pole nachází rozběhnutého Valdese-Scantlinga, který sice musel přibrzdit a otočit se, ale v pádu chytá míč do náruče! Chytá 32yardový pas a prakticky ukončuje zápas, protože tohle už může Mahomes doklekat!
    Je to k neuvěření, ale tohle jsou první body v druhém poločase
     
    2:38
    FIELD GOAL RAVENS

    JUSTIN TUCKER prokázal obrovské zkušenosti, zachoval chladnou hlavu a poslal 43yardový field goal do branky, čímž dostává zápas na rozdíl jednoho skórování, 10:17!
     
    5:13
    A tu podporuje skvělý return Duvernaye, který 48yardový punt Townsenda vrací až téměř na polovinu hřiště! Výborná startovní pozice pro domácí.
    Naprosto nepochopitelná chyba hvězdného QB
     
    6:54
    INTERCEPTION

    Jackson na střídačce mlátí helmou o zem, ale může nadávat jen a pouze sám sobě, jelikož opět nezvládá klíčové momenty ve vypjatých situacích! Znovu chtěl házet míč z 25 yardů až do end zóny, ale vybral si Likelyho, který byl pod brankou hlídán hned 3 strážci a jakýkoliv míč neměl vůbec žádnou šanci projít! Safety Deon Bush chytá snadnou interception, zaklekává ještě v end zóně, takže se jedná o touchback a Chiefs budou hrát z vlastních 20 yardů! Je téměř rozhodnuto!
     
    7:21
    Jackson konečně trefil dlouhou přihrávku, Agholor měl dobrou separaci a chytá míč v plném běhu, získává 39 yardů a najednou jsou domácí jen 25 yardů od cíle.
     
    8:47
    Nakonec jen 4&3 a Ravens to zvládají! Stále žijí po přesné přihrávkce doprava Beckhamovi pro 6 yardů.
     
    10:44
    Fenomenální punt Townsenda! Jak to celý zápas kazil, teď předvedl naprostou parádu! Kopl míč od půlky hřiště tak skvěle, že ten se po odrazu od země snášel na 1yardovou linii před end zónou, kde ho zachytil Watson, aby nedoskákal až do end zóny, a Ravens mají tu nejtěžší startovní pozici, jaká existuje!
    Flowers by mohl mít dobré utkání, ale pak ho potkají takovéto chyby
     
    15:00
    FUMBLE RECOVERY

    Neskutečná chyba Zaye Flowerse! Ten chytil míč ve slotu, rozběhl se do end zóny a chtěl do ní proskočit mezi dvěma obránci s míčem v rukách před sebou, jenže do těch rukou mu dokázal praštit cornerback L'Jarius Sneed, vyrazit míč pouhý yard před goal line, a v end zóně zalehl šišku cornerback Trent McDuffie! Takže touchback, Chiefs jdou na míč na vlastních 20 yardech a Ravens místo touchdownu nemají vůbec nic! A jsou v čím dál větších problémech!
    Neskutečný pass Jacksona na Flowerse
     
    0:49
    Tohle Ravens potřebovali! Jackson si hodně odstoupil, měl čas a vyslal parádní bombu do hloubky hřiště Flowersovi, který se snažil doběhnout až do end zóny, ale Sneed mu v tom zabránil. 54yardová akce, kterou však Flowers částečně devalvuje absolutně nepochopitelným nesportovním chováním vůči Sneedovi po ukončení akce, takže místo 10 yardů od end zóny jich potřebují domácí překonat 25.
    První sack večera
     
    3:25
    Ofenzivní lajna propadla, Jackson to chtěl opět řešit vyběhnutím dopředu, ale Reidovi neunikl, takže místo posunu aspoň na dostřel field goalu je z toho sack, vrácení téměř na půlku a pouze punt.
    Místo sedmi bodů jen tři
     
    0:08
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER to zvládl! Sice míč poslal víc doleva, než by si možná představoval, ale 52yardový field goal bezpečně proměnil a zvyšuje tak na 17:7!
    Pacechovi chyběly milimetry
     
    6:23
    Chiefs 4&1 nezvládli! Úžasná práce defenzivní lajny! Pacecho se už už propadal do prvního downu, ale Jones ho zezadu stačil jednoruč stáhnout a udržet ho v bezpečné pozici, takže z tohoto žádné body nebudou! A to může Chiefs na konci zápasu hodně mrzet. Ravens začnou útočit z vlastních 13 yardů.
    Nejenže přišel Jackson o míč, ale tady div nepřišel o ruku
     
    9:33
    FUMBLE RECOVERY

    Ofenzivní lajna propadla a Jackson vůbec nevěděl, že se k němu zezadu blíží defenzivní end Charles Omenihu, který mu vyrazil míč z nápřahu, což bude házecí ruku nějakou chvíli pořádně bolet, ale hlavně fumble dokázal na zemi zalehnout defenzivní end George Karlaftis a Chiefs jdou na míč v pozici, kdy jsou na dostřel branky soupeře! Chiefs byli v sezoně téměř nejhorší v bilanci zisků a ztrát míče, ale teď zaznamenávají možná klíčový turnover zápasu!
    Které Butker potvrzuje
     
    10:56
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER se z druhého extra pointu nemýlil a zvyšuje na 14:7!
    Průnik Pacecha + skvělý blok Kelceyho = vedení Chiefs
     
    10:58
    TOUCHDOWN CHIEFS

    ISIAH PACECHO běhá skvěle a je za to odměněn touchdownem! Byl trpělivý, počkal si, až se mu otevře skulina a proběhl jí do end zóny! 2yardový běh znamená, že hosté opět vedou, 13:7!
     
    14:13
    Mahomes měl neskutečné množství času, už se ale zdálo, že míč předržel a v poslední chvíli házel poněkud beznadějný míč do slotu, ale Kelce předvedl neskutečný catch! Sice jen 10 yardů, ale neuvěřitelná akce!
    Tucker vs. Butker: 1:1
     
    4:58
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER pohodlně poslal extra point do branky a vyrovnává na 7:7!
    Mrštnost Jacksona vynesla Ravens parádní TD
     
    5:08
    TOUCHDOWN RAVENS

    Fantazie Lamara Jacksona! Nejprve při čekání na moment přihrávky utekl z téměř jasného sacku, odběhl dozadu a hodil dokonalý míč pro receivera ZAYE FLOWERSE, který sice musel trochu skočit, ale měl to pod kontrolou a chytá 30yardový touchdown! 6:7!
    Jackson frnkl málem až do end zóny
     
    6:37
    Ano, Ravens v riskantní pozici na vlastní polovině hráli 4&1 a po senzační práci ofenzivní lajny Jackson jen proběhl kolem červeno-bílých hráčů a byl zastaven až na polovině soupeře po 21 yardech!
    Jednoduchá práce pro Butkerse
     
    7:41
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER bez problémů proměnil extra point a zvyšuje na 7:0!
    Kelcey se do end zóny prostě posadil
     
    7:44
    TOUCHDOWN CHIEFS

    TRAVIS KELCE byl sice po celou dobu náběhu do end zóny v péči Hamiltona, přesto si dokázal udržet pozici, aby bezpečně zachytil přesnou Mahomesovu přihrávku! 19yardová akce zakončila první drive hostů, kteří se tím dostávají do vedení 6:0!
     
    9:11
    4&2 na 41 yardech soupeře Chiefs hráli a zvládli to! Úspěšný risk hned na začátku, Kelce využil své výšky, stáhl ze vzduchu přihrávku, kterou mohl chytit jen on, a má 13 yardů! Hosté jsou na dostřel, k end zóně chybí 28 yardů.

    Libor Štěpán

    Shawn Smith
    71 439
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri