Česko – Polsko 1:0 (kon.) | Řecko – Rusko 1:0 (kon.)
konec
Česko
1:0 (0:0)
Polsko
Sobota 16.06.2012, 20:45 • Stadion Miejski, Wroclaw (Polsko) • Mistrovství Evropy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání skupiny A, ve kterém se v polské Wroclawi o postup utkají domácí Poláci s naší českou reprezentací.
     
    Česko do turnaje vstoupilo debaklem 1:4 od Rusů, když v zápase předvedlo hodně mizerný výkon. Na české fotbalisty se snesla vlna kritiky a hned další utkání, životně důležité, zvládli. Ve Wroclawi porazili Řecko 2:1 po brankách Jiráčka a Pilaře a můžou dále myslet na čtvrtfinále. Především první poločas se Rosickému a spol. hodně vydařil, druhý už především jen bránili svůj náskok.
     
    Domácí Polsko zatím na turnaji neprohrálo, ačkoliv v prvním zápase tomu bylo velmi blízko. Proti Řecku vedlo, jenže tým Francizska Smudy neudržel své vedení, ačkoliv hrál proti 10. Řekové srovnali a nakonec se mohli po faulu brankáře Szczesného, který byl vyloučen, z penalty dostat do vedení, ale tu neproměnili. Ve druhém utkání pak Poláci vyzvali Rusko, se kterým prohrávali, ale nakonec souboj skončil nerozhodně 1:1. Remízu zařídil kapitán Jakub Blaszczykowski.
     
    Sousední země Česko a Polsko se ještě na závěrečném turnaji na Euro neutkaly, to samé platí i o kvalifikaci. Přesto se týmy nedávno střetly, a to když bojovaly o postup na Mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Zápas v Polsku skončil vítězstvím domácích 2:1 a v odvetě se naopak radovali naši fotbalisté, kteří vybojovali vítězství 2:0. Nakonec stejně ani jedna z reprezentací na MS nepostoupila.
     
    Jak do čtvrtfinále?

    Nejen český tým čeká největší zápas poslední doby, ve kterém dojde k rozluzení, kdo se bude radovat z postupu do čtvrtfinále. Možnost postoupit mají všechny čtyři reprezentace. Z českého pohledu jsou karty rozdány jednoznačně – pokud družina Michala Bílka vyhraje, jistojistě postupuje. Druhou cestou do čtvrtfinále je remízovat a doufat, že Řecko neporazí Rusko. V případě prohry se český tým bude s turnajem loučit.
     
    V obou táborech se řeší odlišné věci. Na české straně se každou minutou monitoruje zdravotní stav kapitána Tomáše Rosického, který utrpěl proti Řecku zranění a druhý poločas nehrál. Jeho start v dnešním utkání je stále nejistý. Naopak polští novináři řeší to, zda do utkání nastoupí Ludovic Obraniak, který nepřijal střídání v posledním duelu s Ruskem zrovna šťastně. Původem francouzský fotbalista se sice omluvil, ale ani to mu nezaručuje jistotu základní sestavy. Předmětem diskusí je i brankářská pozice, kde se spekuluje, zda Tyton dostane přednost před jedničkou Szczesnym.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech (c) - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Kolář, Pilař - Baroš.

    Polsko: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polaňski - Blaszczykowski (c), Murawski, Obraniak - Lewandowski.

    Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skotsko).
     
    Zdravotní stav bohužel nedovolil naskočit Tomáši Rosickému do utkání v základní sestavě. V té polské naopak nechybí Ludovic Obraniak a před Wojciechem Szczesnym dostal mezi třemi tyčemi přednost Przemyslaw Tyton.
     
    Ve Wroclawi panuje letní počasí, je zde kolem 30°C. V tuto chvíli se však nad městem objevují první mráčky.
     
    Do začátku zápasu zbývá několik málo minut a už hodně dlouhou dobu na stadionu panuje fantastická atmosféra. Na řadu už přišly i mexické vlny.
     
    Jak už bylo zmíněno, před začátkem utkání panovalo v městě velké horko. Nyní z prvních mráčků už padají i kapky deště.
     
    Hráči obou mužstev právě přišli na hrací plochu zaplněného a fantasticky naladěného stadionu. Následují hymny, los a velký boj sousedních zemí začne!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání výkopem zahájili domácí Poláci, kteří nastoupili v bílých dresech. Naši fotbalisté v červeném.
     
    2
    David Limberský fauloval u své postranní čáry Roberta Lewandowského a Poláci mají hned na úvod zápasu standardní situaci.
     
    3
    Do šestnáctky Česka nacentroval Ludovic Obraniak a po několika odrazech se k zakončení probojoval Dariusz Dudka. Trefil jen boční síť.
     
    4
    Theodor Gebre Selassie se probojoval po pravé straně a odcentroval. V dobré pozici poté měl míč přesně proti noze Václav Pilař, avšak selhalo zakončení. 23letý záložník míč netrefil ideálně.
     
    5
    Milan Baroš na hranici šestnáctky Polska fauloval stopera Damiena Perquise. Český útočník svého soupeře nechtěně trefil loktem.
     
    6
    A standardka číslo dvě pro domácí Polsko, nyní z ještě lepší pozice. Faulován byl Jakub Blaszczykowski Michalem Kadlecem.
     
    7
    Ludovic Obraniak to levou nohou zkusil přímo na bránu a svým zakončením překvapil všechny přítomné. Balon skončil půl metru vedle brány.
     
    8
    Ludovic Obraniak nalezl za obranou našeho týmu Jakuba Blaszczykowského, proti kterému vyběhl Petr Čech a přihrávku tečoval na roh. Ten Polsko nevyužilo.
     
    9
    Václav Pilař se chytře zbavil protihráče a upaloval po levé straně, nakonec míč musel odkopnout jeden z bránících Poláků.
     
    11
    Ve vyložené šanci Poláků se po nepřesné přihrávce Jaroslava Plašila objevil Robert Lewandowski, který poté svou střelu namířil mimo tři tyče. 1:1 na velké šance, 0:0 na branky.
     
    13
    David Limberský byl potrestán žlutou kartou, a to poté, co fauloval Jakuba Blaszczykowského, kapitána mužů v bílém. Třetí standardní situace Polska.
     
    14
    Standardka Ludovica Obraniaka byla nebezpečná, po menších zmatcích ve vápně střílel Sebastian Boenisch mimo.
     
    16
    Jakub Blaszczykowski posunul míč vedle sebe na Eugena Polaňského, jehož následný projektil proletěl nad břevnem brány Petra Čecha.
     
    17
    David Limberský se vydal na výlet středem pole, poté nepřesně přihrával na pravou stranu na Theodora Gebre Selassieho.
     
    18
    Češi zatím jen nakopávají balony, a to jim příliš nejde. Dokázal to nyní Michal Kadlec, který nepřesně hledal Petra Jiráčka na polovině Polska.
     
    19
    Ludovicu Obraniakovi se nyní nepovedl aut, rozhodčí Craig Thomson nechal situaci opakovat.
     
    21
    Po akci na pravé straně hledal Daniel Kolář v šestnáctce Milana Baroše, polská obrana na poslední chvíli zasáhla.
     
    22
    Střela Sebastiana Boenische z velké dálky mířila k tyči, zasahovat musel brankář Petr Čech, který vyrazil balon na roh.
     
    23
    Rafal Murawski je druhým "oceněným" hráčem dnešního zápasu, ve středu pole si počínal nedovoleně proti Milanu Barošovi.
     
    25
    Ludovic Obraniak se ocitl znovu u míče, tentokrát centroval do vápna a pro míč si přiběhl Petr Čech.
     
    26
    Češi nyní zakombinovali před šestnáctkou Poláků, z akce ani z centru Davida Limberského nic nebylo.
     
    27
    Na druhé straně mohl ve vápně zakončovat Jakub Blaszczykowski, nicméně na poslední chvíli byl zblokován a balon skončil u Petra Čecha.
     
    28
    Ve Wroclawi hřmí, tak doufejme, že nenastane stejná situace jako při včerejším utkání Ukrajina - Francie, které bylo na hodinu kvůli bouřce přerušeno.
     
    29
    Po akci Václava Pilaře a Davida Limberského budou čeští fotbalisté zahrávat rohový kop. Svůj první v utkání.
     
    30
    Hned na přední tyči tečoval míč Daniel Kolář, jenže ten skončil mimo hrací plochu. Od brány tak odkopával Przemyslaw Tyton.
     
    31
    Tomáš Hübschman odhlavičkoval balon, který do šestnáctky mířil ze standardní situace Poláků.
     
    33
    Hustý déšť se nyní snáší na hrací plochu stadionu ve Wroclawi. Hráči obou mužstev jsou promočení až na kost.
     
    35
    Čeští hráči konečně po dlouhé době dokážou držet delší dobu míč na svých kopačkách, už to není jako v úvodu, kdy se jej zbavovali nepřesnými nákopy.
     
    36
    Daniel Kolář si chtěl obhodit míč kolem Damiena Perquise, jenže ten záměr našeho hráče přečetl a skluzem mu jej odebral.
     
    37
    Jaroslav Plašil skvěle hledal v šestnáctce Poláků Milana Baroše, který na míč jen těsně nedosáhl. To mohla být velká šance!
     
    39
    Jaroslav Plašil tentokrát zkusil štěstí několik metrů za šestnáctkou, Przemyslaw Tyton tečovaný míč chytil.
     
    41
    Robert Lewandowski hledal za obranou českého mužstva Jakuba Blaszczykowského, dobře vystoupil Tomáš Sivok.
     
    42
    Václav Pilař nyní znovu dělal polské obraně problémy, poprvé trefil nohy Jaroslava Plašila a následná střela skončila v náručí Przemyslawa Tytoně.
     
    43
    Robert Lewandowski předložil míč do dobré střelecké pozice Rafalu Murawskému, Michal Kadlec projektil tečoval na roh, který Polsko nevyužilo.
     
    44
    Tomáš Sivok se po nakrátko rozehraném rohovém kopu snažil hlavičkovat, obrana Poláků si s ním poradila.
     
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Craig Thomson nenastavil v prvním poločase ani vteřinu navíc. Prvních třicet minut utkání jednoznačně patřilo Polákům, kteří se snažili neustále ohrožovat bránu Petra Čecha a nejednou se jim to povedlo. Český tým byl naopak lepší v druhé polovině poločasu, a tak doufejme, že v tomto trendu budou naši fotbalisté pokračovat i ve druhém dějství, které začne zhruba v 21:45.
     
    Hráči obou mužstev jsou na hrací ploše, druhý poločas za okamžik začne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Hned na úvod druhého dějství zahrávali naši fotbalisté po akci na pravé straně rohový kop, který rozehrál Jaroslav Plašil. Centr mířil na Tomáše Sivoka, avšak k hlavičce se nedostal.
     
    48
    Eugen Polaňski sestřelil ve středu pole Václava Pilaře a viděl žutou kartu. Pokud Polsko postoupí do čtvrtfinále, tento záložník nebude hrát kvůli karetnímu trestu.
     
    50
    Centr Jakuba Blaszczykowského ze standardní situace skončil až v zámezí za bránou Petra Čecha.
     
    51
    Milan Baroš pár metrů za vápnem střílel na bránu Przemyslawa Tytoně, bude z toho rohový kop.
     
    52
    S dalším centrem Jaroslava Plašila si obránci polského národního týmu poradili.
     
    54
    Milan Baroš se ve středu pole skvěle uvolnil a poté byl Marcinem Wasilewskim faulován. Obešlo se to bez karty.
     
    55
    Po akci na levé straně v podání Pilaře, Plašila a Limberského zakončoval poslední jmenovaný borec přízemní střelou jen do boční sítě.
     
    56
    Poláci poprvé v utkání střídají. Odešel Eugen Polaňski, kterého nahradil Kamil Grosicki.
     
    57
    Nadějná akce po pravé straně skončila přihrávkou Daniela Koláře na Theodora Gebre Selassieho do ofsajdového postavení.
     
    60
    Dariusz Dudka fauloval u postranní čáry pronikajícího Václava Pilaře, čeští hráči jsou u míče.
     
    61
    Dariusz Dudka nyní udeřil loktem do obličeje Tomáše Hübschmana, přesto se pískalo na opačnou stranu.
     
    62
    Pronikající David Limberský byl faulován Marcinem Wasilewskim těsně u šestnáctky. Polský zadák viděl žlutou kartu.
     
    63
    Rozehrávku standardní situace obstaral centrem na zadní tyč Jaroslav Plašil, tam se nedokázal prosadit Milan Baroš.
     
    64
    Další standardku Jaroslava Plašila se tentokrát snažil na bránu usměrnit Theodor Gebre Selassie. Jeho pokus hlavou skončil nad.
     
    64
    A další přímý volný kop. Lukasz Piszczek fauloval Václava Pilaře, který dnes hraje fantastický zápas.
     
    65
    Po centru Jaroslava Plašila hlavičkoval Tomáš Sivok pouze do Przemyslawa Tytoně stojícího na brankové čáře. Obrovské štěstí polského týmu.
     
    68
    Ačkoliv nyní polský tým hraje druhé housle, atmosféra na stadionu je stále fantastická, a to i díky několika tisícovkám českých fanoušků.
     
    69
    Rychlý brejk našeho týmu zakončil střelou za vápnem Milan Baroš, Przemyslaw Tyton jeho projektil chytá.
     
    71
    Polský tým se řítil do zajímavého útoku po levé straně, nicméně centr se Kamilu Grosickému vůbec nepovedl.
     
    72
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česká reprezentace využívá svou převahu na hřišti v kýženou vedoucí branku. Chybu Polska v rozehrávce na polovině našeho týmu využil Milan Baroš přihrávkou na PETRA JIRÁČKA, který si ve vápně zasekl míč kolem Marcina Wasilewského a poté střelou na zadní tyč poslal náš tým do vedení.
     
    74
    Polsko zareagovalo dvojím střídáním. Odešel Obraniak a Murawski, místo nich jsou na hřišti Brožek a Mierzejewski.
     
    76
    Daniel Kolář našel za obranou Polska Milana Baroše, který mohl jít sám na Przemyslawa Tytoně, nicméně byl máván a pískán ofsajd.
     
    77
    Lukasz Piszczek nechtěně adresoval hlavičku na Milana Baroše a ten mohl jít znovu sám na bránu, jenže Przemyslaw Tyton vyběhl a míč odkopnul.
     
    79
    Tomáš Sivok měl centr Jaroslava Plašila už na hlavě, na poslední chvíli zasáhl Dariusz Dudka.
     
    80
    Rusko zatím prohrává v souběžně hraném utkání s Řeckem 0:1, což znamená, že pokud už se na obou výsledcích nic nezmění, český tým postoupí do čtvrtfinále z prvního místa. Ale nepředbíhejme.
     
    81
    Petr Jiráček byl trefen ve vlastním pokutovém území a musel být ošetřen. Po krátké době se vrátí do hry.
     
    83
    Lukasz Piszczek centroval z pravé strany do vápna Česka, Michal Kadlec míč hlavou tečoval až do autu.
     
    84
    Michal Bílek poprvé v zápase střídá. Odchází střelec jediné branky Petr Jiráček, jehož nahrazuje František Rajtoral.
     
    86
    Dariusz Dudka rozehrál standardní situaci Polska z dobré pozice pouze do zdi, z následné akce se pak hlavička Marcina Wasilewského otřela o síť nad brankou. Byl však máván a pískán ofsajd.
     
    88
    Druhá změna na straně Česka. Dohrál dnes skvělý Václav Pilař, na pár minut se na hřiště podívá Jan Rezek.
     
    88
    Jakub Blaszczykowski a Jaroslav Plašil viděli žluté karty za strkanici ve středu pole. Rozhodčí Craig Thompson ze Skotska byl nekompromisní.
     
    89
    Ačkoliv František Rajtoral bojoval se Sebastianem Boenischem jako lev, nakonec odešel jako poražený.
     
    90
    Před bránou české reprezentace začíná být poněkud horko, nyní Poláci zahrávali rohový kop, avšak bez úspěchu.
     
    90
    Damien Perquis se provinil nedovoleně proti Janu Rezkovi a je dalším potrestaným hráčem.
     
    90+1
    V posledním střídání Česka odchází Milan Baroš, který dnes podal velice dobrý výkon. Na pár desítek sekund jde na hřiště Tomáš Pekhart.
     
    90+2
    Rozhodčí Craig Thompson nastavil 4 minuty, přičemž druhá už míří do svého konce.
     
    90+4
    Za zdržování hry obdržel žlutou kartu Tomáš Pekhart. Poslední minuta zápasu.
     
    90+4
    Jakub Blaszczykowski se ocitl v obrovské šanci, ale Michal Kadlec na poslední chvíli odhlavičkoval balon, který směřoval do brány!
     
    Konec zápasu.
     
    V poslední době hodně kritizovaný český tým to dokázal! Družina Michala Bílka si v rozhodujícím zápase poradila s domácím Polskem a do čtvrtfinále turnaje postupuje z prvního místa. A jelikož Řecko porazilo Rusko 1:0, věřte tomu nebo ne, ale Rusové na Euru končí! S konstatováním, že do čtvrtfinále ze skupiny A postupují Češi a Řekové se s vámi loučím a přeji podobně radostné večery, jako byl ten dnešní. Dobrou noc. (22:38:36)
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    FB

    Branky: 72. Jiráček

    Karty:   13. Limberský (CZE), 88. Plašil (CZE), 90+4. Pekhart (CZE) - 23. Murawski (POL), 48. Polaňski (POL), 62. Wasilewski (POL), 88. Blaszczykowski (POL), 90. Perquis (POL)


    Česko: Čech (c) - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček (84. Rajtoral), Kolář, Pilař (88. Rezek) - Baroš (90+1. Pekhart).
    Polsko: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polaňski (56. Grosicki) - Blaszczykowski (c), Murawski (74. Mierzejewski), Obraniak (74. Brožek) - Lewandowski.

    Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skotsko)
    bahis siteleri